Ο χρήστης thvarveris έγραψε:
Να πω και εγω την γνώμη μου.
Οι Εγγλέζοι έχου ένα 'μότο' για το θέμα που λέει ότι όταν θέλεις δυναμη μία λύση υπάρχει.Τα παραπάνω κυβικά και μάλλον έχουν δίκιο.
Είχα στην ζωή μου δύο φορές Turbo αυτοκίνητα.Το 1990 ένα 5 GT Turbo εντελώς καινούργιο το οποίο μάλιστα το έχω κρατήσει και το έχω μέχρι τώρα και το καλοκαίρι του 2007 ένα Megane Sport Turbo για λίγους μήνες. Και διάφορα άλλα ατμοσφαιρικά αυτοκίνητα κυρίως RENAULT και OPEL. Φυσικά πολλλά είχαν αλλάξει από το 5 μέχρι το MEGANE προς το καλύτερο κυρίως σε θέματα αξιοποιστίας αλλά τελικά,
έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα.
Το βασικό προσόν των Turbo είναι το ότι κοροϊδεύουν το φορολογικό μας σύστημα.
Από εκεί και πέρα έχουν όντως πολύ καλή ροπή κυρίως στις μέσες στροφές που τα κάνουν ευκολοοδήγητα και πάντα πολύ καλή υποδύναμη για να σε βγάλουν ασπροπρόσωπο κάποιες φορές και κυρίως ζωντανό από δύσκολες καταστάσεις (π.χ. αναγκαίο γρήγορο προσπέρασμα)
Αλλά είναι πολύ πολύπλοκες σύνθετες κατασκευές με πολλά παραλκόμενα παράπάνω από τα ατμοσφαρικά, πολλά μέτρα κολάρα νερού και αέρα παραπάνω, τουρμπίνα, ιντρκούλερ, βαλβίδες και αισθητήρες στην ουσία δηλαδή πολλά σημεία στα οποία μπορούν να εκδηλώσουν βλάβες. Η ζωή τους στην διαρκεια του χρόνου είναι πολύ μικρότερη από αυτή των ατμοσφαιρικών.
**Επίσης έχουν μεγάλη κατανάλωση **όσο και άν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο κατασκευαστές και περιοδικά! Το λέει άλλωστε η λέξη από μόνη της υπερτροφοδότηση. Δεν μπορεί να καψουν μόνο ατμοσφαρικό αέρα παραπάνω αφού η αυξημένη θερμοκρασία του συμπιεσμένου αέρα απαιτεί πλούσιο μείγμα για την ασφαλή λειτουργία του κινητήρα. Πιθανόν φτωχό μείγμα θα ήταν καταστροφικό για τα τις φλάτζες και τα καπάκια των μοτέρ. Βέβαια η κατανομή της ροπής τους τα βοηθάει να κινούνται σβέλτα δουλεύοντας στις μεσαίες στροφές αλλά όταν πιεστούν κυριολεκτικά 'πίνουν' βενζίνη και το αίμα τον ιδιοκτητών τους. Για του λόγου το αληθές ρίξτε μια ματιά στα τεστ διαρκείας των σύγχρονων μικρών turbo όπως π.χ. τα VW Golf 1400 τα FIAT grande punto κλπ. θα δείτε ότι ενώ παρουσιάζουν ατα προτερήματα των αυτοκινήτων την χαμηλή κατανάλωση, παρουσιάζουν αυτόματα στα μειονεκτήματα την μεγάλη κατανάλωση όταν το αυτοκίνητο πιεστεί, δηλαδή είναι σαν να μας λένε, πάρτε το αλλά μην το πατάτε!!!
Από την άλλη τα ατμοσφαιρικά είναι απλες κατασκευές με μεγάλη διαρκεία ζωής και απροβληματιστη χρήση (συνήθως) και πολύ καλή οικονομία στην χρήση τους.
Γνώμη μου είναι ότι η μόδα των υπερτροφοδοτουμενων κινητήρων που μας έχει βρει δεν είναι τίποτε άλλο από ένας φτηνός τρόπος για τα εργοστάσια να μας δώσουν δυνατά αυτοκίνητα με λίγα κυβικά και κυρίως να μην επενδύσουν χρημα στην εξέλιξη καλών ατμοσφαιρικών μοτέρ πράγμα που είναι απείρως πιο δαπανηρό για αυτές, ειδικά στο τωρινό οικονομικό περιβάλον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι οικονομικά εύρωστοι Ιάπωνες
( TOYOTA, HONDA) δεν ακολουθούν το δρόμο αυτό αλλά ρίχνουν λεφτά ατην εξέλιξη των μοτέρ και τελευταία δίνουν στην κατανάλωση μοτέρ που είναι πραγματικά διαμάντια.
Επίσης και εταιρείες σαν την BMW ενώ πλέον έχουν περάσει σε υπερτροφοδοτούμενα μοτέρ για τα κορυφαία μοντέλα τους ( σειρά M) χρησιμοποιούν πάντα ατμοσφαιρικές λύσεις.
Τώρα στο ερώτημα, αν ξαναγόραζα ένα Turbo αυτοκίνητο η απάντηση μου είναι ότι αν μπορούσα να το αλλάζω κάθε δύο χρόνια ΝΑΙ αλλιώς θα προτιμούσα ένα ατμοσφαιρικό με πολλά κυβικά κυρίως από την Ιαπωνία.
Και κάτι για τους ιδιοκτήτες Turbo που έχουν στο μυαλό τους να 'πειράξουν' τα μοτέρς τους. Παιδιά ούτε για πλάκα να μην αφήσετε κανένα άσχετο να σας πειράξει το μοτέρ είτε είναι μαστροΜήτσος είτε σύγχρονος μαστροΜήτσος των ηλεκτρονικών παρεμβάσεων. Θα το μετανιώσετε πικρά!
Χρυσός κανόνας. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΤΟΥ!
Καλημέρα σε όλους.
Συμφωνώ στα επιμέρους και στην ουσία όσων έγραψε ο thvarveris.
Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει στα ατμοσφαιρικά που τα υπερτροφοδοτούμενα δεν έχουν στον ίδιο βαθμό. Η λεγόμενη 'αναπνοή' που έχει ένας ατμοσφαιρικός κινητήρας (oomph το ονομάζουν αστειευόμενοι οι φίλοι μας οι εγγλέζοι) είναι κάτι που δεν περιγράφεται μέσω μετρήσεων και αριθμών, υφίσταται όμως στην πραγματικότητα σαν αίσθηση, σιγουριά αλλά και πράξη.
Μπορεί π.χ. ο 1.4TSI (150PS) να έχει ομαλότερη καμπύλη ροπής από έναν ατμοσφαιρικό δίλιτρο αντίστοιχης ιπποδύναμης, και επί της ουσίας περισσότερη ροπή, όμως η οδήγηση του συγκεκριμένου κινητήρα πρέπει να γίνεται με 'πρόγραμμα', με συγκεκριμένη οδηγική φιλοσοφία από πλευράς οδηγού. Θα πρέπει δηλαδή ο οδηγός να γνωρίζει εκ των προτέρων μέχρι πόσες στροφές θα γκαζώσει τον κινητήρα, ποια σχέση (π.χ.3η, 4η) θα τον βγάλει εκεί που θέλει, κ.λ.π. Και όλα αυτά για να έχει 'λογική' κατανάλωση (12-12,5lt/100km), να μην φθείρει τον κινητήρα και να μην κουφαίνεται από τη φασαρία.
Αντίστοιχα, ένας δίλιτρος ατμοσφαιρικός ίδιας ιπποδύναμης (και χαμηλότερης ροπής), 'αισθάνεται' πιο έτοιμος στις περισσότερες περιπτώσεις να γκαζώσει και να 'τεντωθεί' - ίσως και άκομψα/βάναυσα - σε όλο το εύρος του στροφομέτρου, αποδίδοντας τελικά παρόμοιο αποτέλεσμα με τον προηγούμενο κινητήρα (σε μετρήσεις και αριθμούς) αλλά πιο ασφαλές (σε επίπεδο αίσθησης και σιγουριάς) αποτέλεσμα.
Αναμφισβήτητα, όποιος μάθει να οδηγεί με την νέα φιλοσοφία κινητήρων (λίγα κυβικά με τούρμπο) θα κινηθεί τελικά πιο σβέλτα (όχι μάλλον πιο οικονομικά) απ'ότι αν οδηγεί μεγαλύτερου κυβισμού ατμοσφαιρικό. Όμως αυτό προϋποθέτει συναίσθηση, αποδοχή και εξοικείωση με την νέα τεχνολογία (συμπεριλαμβανομένων π.χ. των νέων αυτόματων κιβωτίων τύπου DSG).
Σαν παράδειγμα για να υποστηρίξω το διακύβευμα των νέων τεχνολογιών και την λαϊκή αποδοχή τους στην αυτοκίνηση, θα αναφέρω ενδεικτικά συστήματα όπως το ESP και ABS όπου όταν πρωτοβγήκαν όλοι μιλούσαμε για ευνουχισμό της αίσθησης της οδήγησης, ενώ χρόνια μετά όλοι αισθανόμαστε σχετικά ανασφαλείς αν δεν έχουμε ESP και ABS στο αυτοκίνητό μας!
Επομένως όλα είναι θέμα συνήθειας και εξοικείωσης!
ΥΓ. Η μικτή μέση ωριαία ταχύτητά μου είναι 36km/h. Και δεν κατοικώ και στο κέντρο της Αθήνας, το αντίθετο. Εσείς τι μέση ωριαία έχετε? Ρητορική ερώτηση, απλά και μόνο για να ξανασκεφτούμε όλοι μας τα περί υψηλών επιδόσεων, ιπποδύναμης, κ.λ.π.
ΥΓ2. Εμένα ο προβληματισμός μου έχει κάπως ξεφύγει από το δίλημμα ατμόσφαιρα ή υπερτροφοδότηση, και έχει πάει στο πεδίο ελέγχου της αντίστοιχης υψηλής ή μη ιπποδύναμης. Δηλαδή, όντας οπαδός της τετρακίνησης και των ωφελημάτων της στην καθημερινή οδήγηση στους Ελληνικούς δρόμους (δεν συζητώ για αγωνιστική χρήση, ή για κατσάβραχα, ούτε για συνδυασμούς με τερατώδεις ιπποδυνάμεις και ροπές), σκέφτομαι ότι είναι πολύ χρήσιμο και ωραίο να έχω 200PS κάτω από το δεξί μου πόδι, όμως αναρωτιέμαι αν η οδική υποδομή μας είναι εκεί για να ευχαριστηθώ αυτήν την ιπποδύναμη με ασφάλεια. Μήπως δηλαδή είναι καλύτερα να έχω ένα χαμηλότερης ιπποδύναμης και light τετρακίνησης όχημα από το να έχω έναν δικίνητο πύραυλο? ...λέω τώρα!