Έχω θέσει το ΙΧ μου σε ψηφιακή ακινησία στις 31/12/2024. Θέλω να κάνω άρση της ακινησίας για 2 μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο και θα πληρώσω αναλογικά τέλη κυκλοφορίας. Αν θελήσω να κάνω εκ νέου άρση πχ το Σεπτέμβριο, θα πρέπει να πληρώσω αναλογικά τέλη ή για το σύνολο των μηνών που δεν έχουν πληρωθεί ή ακόμα χειρότερα το σύνολο των τελών του έτους;
Posts made by scandinavian
-
RE: Τέλη κυκλοφορίας
-
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
Reckitt Benckiser: Λουκέτο και πωλητήριο στο εργοστάσιο στην Εύβοια παρά τα κέρδη
Σε κάθε περίπτωση τα πολυδιαφημισμένα «παραγόμενα στην Ελλάδα» προϊόντα της πολυεθνικής, όπως το Quanto, το Finish κα έχουν σταματήσει να παράγονται απ’ τον περασμένο Μάιο στη χώρα μας και πλέον η Reckitt Benckiser περιορίστηκε στις εμπορικές δραστηριότητες επί ελληνικού εδάφους.
-
RE: πηρα φωτια.....!!!!
@georgemit said in πηρα φωτια.....!!!!:
Καλά η χριστιανή στην Κατερίνη πώς και δε πρόλαβε να κατεβει;
-
RE: πηρα φωτια.....!!!!
Μέσα σε λίγες ημέρες ακούμε αυτοκίνητα που παίρνουν φωτιά εν μέσει οδό εν κινήσει. BMW 3αρα στην Ιονία Οδό, Jeep Grand Cherokee στο Βαρνάβα όπου πήρε φωτιά το δάσος, Honda Civic στην Κατερίνη που δυστυχώς η οδηγός δεν πρόλαβε καν να βγει από το αυτοκίνητο, Toyota Corolla παλιό στην παραλιακή ενώ στη Χίο από τροχαίο πήρε φωτιά όλη η βόρεια Χίος και καίγεται ακόμα; Όλα αυτά οφείλονται σε κακή συντήρηση και υψηλές θερμοκρασίες; Κακό καύσιμο;
-
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
Και ξαφνικά εν μέσω θυέλλης μια Αμερικανική εταιρεία η Tupperwear κλείνει χωρίς κάποιο προφανή λόγο το εργοστάσιό της στη Θήβα απολύοντας 150 εργαζόμενους.... https://www.liberal.gr/epiheiriseis/tupperware-feygei-apo-tin-ellada
-
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
@gatoz said in Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.:
@scandinavian said in Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.:
Δ. Ι. Φειδάς: Θετικά μηνύματα το 2022 ενώ περιμένει επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης
Κοντά στα 6,5 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις τη φετινή χρονιά. Τα στηρίγματα και οι προσδοκίες για την απόφαση του Πρωτοδικείου.
μακαρι να σωθει.
δυσκολο βεβαια.
εχουν πεσει οι ισπανοι και τρωνε την 'καλη' αγορα δια αντιπροσωπων. καπου στου ρεντη....
και οι τουρκοι αντιστοιχα τα φτωχοπαπουτσα με πρωην ελληνικοβιοτεχνικα σηματα
κλεισανε τοσες βιομηχανιες. με εξαιρετικα ποιοτικα προϊοντα
και ατυχως θα κλεισουν και σχεδον ολες.
οσο η σκατοαγορα τους δουλευει με το χι τριο επειδη ο εμπορας δεν καταλαβε πως οι καιροι αλλαξανε. και τραβαει πισω τις επιταγες. και προσπαθει να εξαπατησει με φτηνα κολπα με ομπρελες κινητων στα μαγαζα.Μετά από αύξηση τζίρου της Boxer 50% το 2022 και εφόσον έχει ρευστότητα τόσο καιρό χωρίς τράπεζες, μπορεί να τα καταφέρει. Αρκεί οι έμποροι να βάλουν στα καταστήματα και τα μοντέρνα προϊόντα της εταιρείας. Μου κάνει εντύπωση που φέρνουν πολλοί έμποροι τα πιο συντηρητικά σχέδια και αγνοούν πχ τα ορειβατικά μποτάκια στη μισή τιμή και καλύτερη ποιότητα από τον ανταγωνισμό
ή τα sneakers που επιτέλους έβγαλε η εταιρεία. -
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
Δ. Ι. Φειδάς: Θετικά μηνύματα το 2022 ενώ περιμένει επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης
Κοντά στα 6,5 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις τη φετινή χρονιά. Τα στηρίγματα και οι προσδοκίες για την απόφαση του Πρωτοδικείου.
-
RE: Saab Forum
Πάντως 10 χρόνια μετά την πτώχευση της Saab τα δύο μόνο μοντέλα της κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους μας παρότι δεν ήταν και η πιο εμπορική εταιρεία. Νομίζω ότι αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν ισχύουν αυτά που γράφονται για ανταλλακτικά κτλ. Σε Ευρώπη και Αμερική κυκλοφορούν ακόμα Saab 900 turbo των δεκαετιών 70 και 80, το αυτοκίνητο που με το τούρμπο μοτέρ έφερε επανάσταση στην αυτοκίνηση και που ακολούθησαν όλες οι εταιρείες στον 21ο αιώνα. [https://www.carandmotor.gr/themata/giati-ta-saab-itan-ta-tesla-ton-dekaetion-1960-70](link url) Τη στιγμή που όλοι οι νέοι κινητήρες εσωτερικής καύσης τα τελευταία χρόνια πλέον είναι τούρμπο, πόσο κριμα και άδικο είναι που η Saab έχει κλείσει...
-
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
Η Ελλάδα του 2021 και τα γκαρσόνια της Ευρώπης
Του Αριστομένη (Άρι) Μ. Συγγρού*
Πολλή συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη και τη «δίψα» για επενδύσεις στη χώρα μας. Η κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες μας και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Θα ήταν χρήσιμο όμως να δούμε και τι πρέπει να αποφύγουμε για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Έχει τονιστεί επανειλημμένα η ανάγκη για τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, ώστε να είναι δυνατή η βιωσιμότητα της οικονομίας. Επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας (και όχι απασχόλησης) και θα μειώσουν το αναλογιστικό έλλειμμα που απειλεί συνεχώς κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.
Ακούμε συνεχώς για το μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα αλλά εμφανίζονται νέες μελέτες με μονότονα επαναλαμβανόμενο περιεχόμενο, οι οποίες αναφέρονται στους τομείς που θα πρέπει να εστιάσουμε ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας : Τουρισμός, πρωτογενής τομέας, ενέργεια, εμπόριο σε διάφορες εκδοχές εμφανίζονται ως η λύση κάθε προβλήματος. Απουσιάζει συνήθως η βιομηχανία και όμως εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και οι καλύτερα αμειβόμενες μόνιμες θέσεις εργασίας. Ρίχνοντας μια ματιά στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν θα δούμε ότι πίσω από την μεγάλη ανάπτυξη που παρουσίασε η ελληνική οικονομία, όταν μιλούσαμε για το σύγχρονο Ελληνικό οικονομικό θαύμα από το 1950 έως το 1973, όταν η ελληνική οικονομία είχε πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης με πάνω από 7% ετησίως , ήταν η βιομηχανία και οι μεγάλες ξένες αλλά και ντόπιες επενδύσεις σε νέες βιομηχανικές μονάδες. Ιδίως την δεκαετία του 60, η βιομηχανική παραγωγή έτρεχε με σχεδόν 10% ετήσια αύξηση. Στον αντίποδα, την περίοδο 1995-2015 η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση 19,5% χάνοντας συνεχώς ανταγωνιστικότητα και ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η τάση της αποβιομηχάνισης ήταν διεθνής, στην Ελλάδα όμως πήρε διαστάσεις μεγάλης απαξίωσης και συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης. Σήμερα, αποτελεί κοινό τόπο διεθνώς ότι οι υψηλές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις της βιομηχανίας είναι καθοριστικός παράγοντας στην προσπάθεια ανάπτυξης και ουσιαστική παράμετρος της κοινωνικής ευημερίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2020 η βιομηχανική παραγωγή να αποτελεί το 20% του ΑΕΠ, στόχο από τον οποίο η Ελλάδα απέχει έτη φωτός, καθώς βρισκόμαστε κάτω από το 9% και είναι βέβαιο ότι θα χάσουμε και το στόχο του 12 % που έχουμε θέσει.
Η εντατικοποίηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν είναι χρονοβόρες είναι μονόδρομος. Κάθε άλλη θεώρηση μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και να στείλει τα λάθος μηνύματα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα. Οι Ελληνικές βιομηχανίες, όσες μείνανε, είναι ισχυρές και έχουν ενισχύσει τις εξαγωγικές τους επιδόσεις. Χρειάζονται όμως οι αλλαγές που θα εξασφαλίσουν το κατάλληλο περιβάλλον για νέες βιομηχανικές και παραγωγικές επενδύσεις που θα αυξήσουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία και θα διευρύνουν τις εξαγωγές δημιουργώντας νέες και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ήδη σήμερα η βιομηχανία (μεταποίηση) πληρώνει τους υψηλότερους μισθούς τόσο από τις υπηρεσίες όσο και από το εμπόριο. Ο Τουρισμός είναι σημαντικός για την οικονομία της χώρας, θα ήταν όμως λάθος να θεωρηθεί ξανά ότι μπορεί μόνος του να στηρίξει την ανάπτυξη.
Η φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας.
Υπάρχει όμως μια σημαντική ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην μετανάστευση των δεκαετιών του '50 και του '60 και τη σημερινή: Είναι η ποιότητα των ανθρώπων που φεύγουν. Σήμερα, φεύγουν από τη χώρα τα καλύτερα μυαλά γιατί οι προοπτικές καριέρας και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας έχουν συρρικνωθεί σημαντικά. Γι΄ αυτούς τους νέους, που είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας η επιλογή του εξωτερικού θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη. Οι νέες τεχνολογίες, η 4η βιομηχανική επανάσταση και οι παραγωγικές επενδύσεις είναι το μέλλον.
Το 2021 θα γιορτάσουμε μεγαλοπρεπώς, όπως αρμόζει, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Δεν μπορεί και δεν πρέπει το όραμα και η πρόταση της Ελλάδας για το μέλλον της να είναι να γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης!
- Ο Αριστομένης (Άρις) Μ. Συγγρός είναι σύμβουλος «Ελληνικής Παραγωγής - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», πρώην Πρόεδρος EnterpriseGreece.
https://www.liberal.gr/apopsi/i-ellada-tou-2021-kai-ta-gkarsonia-tis-europis/268230
-
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
Η εταιρεία SKAG και η στήριξη της κυβέρνησης στην ελληνική παραγωγή
Η γραμμή παραγωγής των κλασέρ SKAG.
Του Απόστολου Σκουμπούρη
«Επέλεξα η πρώτη μου επίσκεψη ως υπουργός Ανάπτυξης να είναι σε εταιρεία που συμμετέχει στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ-ΜΑΣ, μέλος της οποίας είναι και η SKAG. Κάποιες εταιρείες κατά τη διάρκεια της κρίσης επέλεξαν να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες χώρες προσπαθώντας να επιβιώσουν. Υπάρχουν όμως πολλές ελληνικές επιχειρήσεις – όπως η SKAG – όπου έχουμε την αξιέπαινη, σφόδρα πατριωτική αλλά και εξαιρετικά χρήσιμη απόφαση να κρατήσουν την παραγωγή τους στην Ελλάδα».
Με αυτές τις δηλώσεις σηματοδότησε τη χθεσινή πρώτη επίσκεψή του ως υπουργός Ανάπτυξης σε ελληνική επιχείρηση ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι ήθελε να συμβολίσει την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης προς την ελληνική παραγωγή και τις ελληνικές επιχειρήσεις.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο παροχή υπηρεσιών. Πρέπει να υπάρχουν και παραγωγικές επιχειρήσεις. Θα στηρίξουμε θεσμικά και με κάθε τρόπο την ελληνική παραγωγή. Όλα τα κράτη στηρίζουν την παραγωγή τους. Όσο είμαι υπουργός Ανάπτυξης, δεσμεύομαι να στηρίξουμε την παραγωγή και την πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ-ΜΑΣ», συμπλήρωσε με έμφαση ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε:
«Για να πάει η Ελλάδα μπροστά, δεν φτάνει να έχουμε πολλούς τουρίστες. Δεν φτάνει να έχουμε μεγάλα επενδυτικά funds, πρέπει να έχουμε και δική μας παραγωγή. Η παραγωγή είναι απαραίτητη. Και ναι, υπάρχουν στην Ελλάδα επιχειρήσεις υγιείς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς αλλά καταφέρνουν στον τομέα τους πάρα πολύ καλά».
Αναφορικά με την πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ-ΜΑΣ ο υπουργός κάλεσε τους δημοσιογράφους να προβάλουν τόσο αυτή την προσπάθεια όσο και ευρύτερα τις ελληνικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο – θεσμικό και άλλο – αυτό το δίκτυο. «Η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τους παραγωγούς που επιλέγουν μέσα σε αυτή τη χώρα να δίνουν δουλειές, να πληρώνουν φόρους, να συμβάλλουν στην αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος».
Ξεμπλοκάρουν όλες οι επενδύσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση πως «όλες οι επενδύσεις ξεμπλοκάρουν. Δεν μένουμε σε τίποτα πίσω και στον διεθνή Τύπο καταγράφεται το κλίμα ότι η Ελλάδα γίνεται ο αγαπημένος τόπος των επενδυτών. Θα κάνουμε την Ελλάδα επιχειρηματικά φιλική χώρα όπως μας διέταξε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου».
Παράλληλα, τόνισε ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι πολύ καλύτερη για τη χώρα από τη δεκαετία της κρίσης. Τέλος, πρόσθεσε πως το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου θα βγει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και μέσα σε 15 ημέρες θα είναι νόμος του κράτους και θα περιλαμβάνει μέτρα για την στήριξη της ελληνικής παραγωγής.
Άγις Πιστιόλας: Στήριξη στα ελληνικά προϊόντα
Ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, μέλος του δ.σ. και διευθυντής Marketing της εταιρείας Agrino Άγις Πιστιόλας τόνισε πως «είμαστε ο χώρος που εκφράζει τους Έλληνες επιχειρηματίες, τις οικογένειές τους και του εργαζομένους τους που μένουν Ελλάδα, που έχουν παραγωγή, έδρα και ιδιοκτησία στην Ελλάδα.
Φέρουμε ένα σήμα ελληνικότητας που απαντάται σε πάνω από 2 δισ. προϊόντα. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε την παραγωγή στην χώρα μας και να μάθουμε να υποκαθιστούμε προϊόντα που δεν παράγονται στην Ελλάδα με εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα».
Αναφέρθηκε στην ανάγκη της εκπαίδευσης των νέων γενεών ώστε να «δημιουργήσουμε παραγωγική συνείδηση στα παιδιά». Παράλληλα, γνωστοποίησε πως το δίκτυο θα έχει και άλλες συναντήσεις με υπουργούς, «με πρώτο τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, καθώς θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στα αγροδιατροφικά προϊόντα της ελληνικής γης, στην ανάπτυξη και προβολή τους μέσα από μια ολιστική προσέγγιση».
Ποια είναι η εταιρεία Θ.Κ. Σκαγιάς ΑΒΕΕ (SKAG)
Ποιος δε θυμάται το... μπλε πλαστικό τετράδιο με την... καινοτομία της διαφανούς νάιλον θήκης και την περαστή ετικέτα (για το όνομα του μαθητή) με το λογότυπο SUPER ΔΙΕΘΝΕΣ; Το πρώτο και κυρίαρχο προϊόν της εταιρείας που μέσω αυτού κυριάρχησε έκτοτε!
Η εταιρεία Θ.Κ. Σκαγιάς ΑΒΕΕ, πιο γνωστή ως SKAG έχει ιστορία 63 ετών καθώς ιδρύθηκε το 1956, κυριαρχώντας έκτοτε στην ελληνική αγορά παράγοντας χαρτικά είδη γραφής, όπως, τετράδια, σπιράλ θεμάτων, μπλοκ, κλασέρ σχολικά, κλασέρ γραφείου και πολλά άλλα προϊόντα, καλύπτοντας το 60% της ελληνικής επικράτειας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε χθες ο κ. Γεωργιάδης, «δεν υπάρχει μαθητής στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες που δεν έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα από τα προϊόντα της εταιρείας αυτής».
Η εταιρεία διαθέτει ένα δίκτυο συνεργασιών από 2.800 βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα μέσω των οποίων καλύπτει την ελληνική αγορά, αποτελώντας τη leader του χώρου. Όπως τόνισε χθες η κα Πόπη Σκαγιά, διευθύντρια marketing της Θ. Κ. Σκαγιάς ΑΒΕΕ, η εταιρεία πλέον έχει και μεγάλη παρουσία στα σούπερ μάρκετ, απ' όπου έρχεται περίπου το 30% των πωλήσεων της επιχείρησης.
Η εταιρεία στα τέλη του Σεπτέμβρη αναμένει νέα μεγάλη και σύγχρονη μηχανή Konica με την οποία θα μπει στις γραφικές τέχνες μέσω του... ψηφιακού δρόμου, μια επένδυση περίπου μισού εκατ. ευρώ. Όπως είπε η κα Σκαγιά, η εταιρεία ακολουθεί τις τάσεις των καιρών και την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2018 ήταν στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 η κα Σκαγιά τόνισε ότι στοχεύει σε μια αύξηση περίπου 5%. Παράλληλα, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, καθώς από τις 130.000 γεννήσεις ετησίως έχουμε πέσει στις 80.000, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό (και) για την εταιρεία.
Τα προϊόντα Skag βρίσκονται σε πάνω από 35 χώρες, από τον Καναδά μέχρι την Ιαπωνία, καλύπτοντας επιλεκτικά τις περισσότερες ηπείρους παγκοσμίως. Οι κύριες αγορές στις οποίες η εταιρεία δρα ενεργά είναι η Ευρωπαϊκή, η Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και η Δυτική Αφρική.
Όπως τόνισε στο Liberal η κα Σκαγιά, «υπάρχει πρόγραμμα για λόγους εκπαίδευσης και εξοικείωσης των μαθητών όπου δεκάδες σχολεία επισκέπτονται την εταιρεία κάθε χρόνο. Τουλάχιστον 3.000 μαθητές περνούν και ξεναγούνται από την εταιρεία μας στις γραμμές παραγωγής, βλέποντας από πρώτο χέρι πως δημιουργούνται τα προϊόντα που χρησιμοποιούν».
Επίσης, η κα Σκαγιά σημείωσε πως η εταιρεία εφαρμόζει διαδικασίες ανακύκλωσης από τη δεκαετία του 1970, μαζεύοντας και μεταβιβάζοντας σε άλλες εταιρείες κάθε χαρτική ή πλαστική ύλη που βγαίνει ως... φύρα από τη δική της εργασία. Παράλληλα, τα προϊόντα της είναι απαλλαγμένα από κάθε βλαβερό υλικό όπως χλώριο κ.λπ. και διαπιστευμένα πλήρως κατά ISO 9001 ISO 14001,ISO 18001 και SEDEX.Ιστορικό
Η ίδρυση της εταιρείας το 1956 έγινε στους Αμπελόκηπους, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο εργαστήριο από τον κ. Θεόδωρο Σκαγιά, ενώ το 1972 η εταιρεία μεταστεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στο Κρυονέρι Αττικής όπου βρίσκεται έως σήμερα. Το 1973 μετατρέπεται σε ανώνυμη με την επωνυμία Θ.Κ. ΣΚΑΓΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε..
Σταδιακά, οι κτιριακές εγκαταστάσεις επεκτείνονται σε 10.000 m2 και η εταιρεία γίνεται η πιο εκσυγχρονισμένη στον κλάδο, στη δεκαετία του '80 στην Ελλάδα. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η εταιρεία εν μέσω συνθηκών ανταγωνισμού, κατορθώνει να βελτιώσει και να αυξήσει την παραγωγικότητά της.
Στις αρχές του 1990 η εταιρεία καθιερώνεται ως η πιο εξελιγμένη, ευέλικτη και αξιόπιστη στο χώρο, επεκτείνοντας το δίκτυο διανομής της μέχρι και την πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας.
-
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
Στροφή στην ανάπτυξη σημαίνει στροφή στη βιομηχανία
ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΣ
Μετά μία δεκαετία ύφεσης και κρίσης η Ελλάδα, έχοντας εξασφαλίσει δημοσιονομική ισορροπία, στρέφει την προσοχή της στην ισχυρή ανάπτυξη.
Ο στόχος δεν είναι εύκολος, γιατί οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία έχουν επιδεινωθεί, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως η γερμανική πλήττονται από τον εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και από τις αβεβαιότητες που γεννάει ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit.
Ομως η διαπίστωση για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης δεν αρκεί. Χρειάζεται να αναλύσουμε σε βάθος τα αίτια της κρίσης και της παραγωγικής αποδιάρθρωσης και να επαναξιολογήσουμε τις δυνατότητές μας στις νέες συνθήκες. Μόνον έτσι θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε με φερεγγυότητα και αξιοπιστία την πολυπόθητη αύξηση του ΑΕΠ. Ας θυμηθούμε λοιπόν τα βασικά: Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν εκφράζεται (κατά τον συνηθέστερο ορισμό του) ως το άθροισμα της κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών, αφαιρουμένων των εισαγωγών. Με άλλα λόγια, κάθε ευρώ που εξάγουμε, αυξάνει το ΑΕΠ κατά ένα ευρώ. Κάθε ευρώ που εισάγουμε, μειώνει το ΑΕΠ ισόποσα. Αρα, βασικός μοχλός ανάπτυξης είναι η αύξηση των εξαγωγών και η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής για την υποκατάσταση εισαγωγών. Βασικό αίτιο της κρίσης –πέραν του δημοσιονομικού προβλήματος– ήταν το χάσμα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών της χώρας. Τα χρόνια της κρίσης, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε δραστικά από τα 36,6 δισ. ευρώ το 2008 (χρονιά ρεκόρ ως προς το ύψος του ελλείμματος) σε 5,3 δισ. το 2018. Σε αυτό συνέβαλε η βελτίωση του ισοζυγίου των υπηρεσιών (περιλαμβανομένου του τουρισμού) κατά 3,5 δισ., ενώ η βελτίωση του ισοζυγίου εξαγωγών-εισαγωγών αγαθών –που παραμένει ελλειμματικό– συνέβαλε πολλαπλάσια, κατά σχεδόν 22 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα (2008-2018), οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ (αύξηση 8%), ενώ οι εξαγωγές αγαθών κατά 10,5 δισ. (αύξηση 48%). Σε πείσμα των κυρίαρχων αντιλήψεων, οι αριθμοί πιστοποιούν ότι ο τομέας της βιομηχανίας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναχαίτιση της κρίσης και στην ανάκαμψη – με το 90% των εξαγωγών αγαθών να είναι βιομηχανικά προϊόντα.
Εκεί κρύβονται και τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης (το «upside») της ελληνικής οικονομίας: βρίσκονται εκεί όπου η χώρα υστερούσε περισσότερο και, εν πολλοίς, υστερεί ακόμη έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, ήτοι στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών.
Το επιβεβαιώνουν όλοι οι δείκτες. Πέραν των εξαγωγών, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της μεταποίησης την περίοδο 2014-2017 αυξήθηκε κατά 3%, έναντι 0,4% για το σύνολο της οικονομίας, ενώ την ίδια περίοδο η απασχόληση στη μεταποίηση αυξήθηκε κατά 13%, με ρυθμό υπερδιπλάσιο του συνόλου της οικονομίας (6%).
Παρά το συγκριτικά μικρό μέγεθός της έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σχεδόν το 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ και της απασχόλησης οφείλεται στη μεταποίηση και στην επίδρασή της. Η μεταποίηση προσφέρει ποιοτικές και σταθερές θέσεις απασχόλησης, με γεωγραφική διασπορά σε όλες τις περιφέρειες, αμοιβές κατά μέσον όρο 34% υψηλότερες από τους άλλους τομείς της οικονομίας και εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων αξίας σχεδόν 30 δισ. ευρώ ετησίως, σε πάνω από 180 προορισμούς!
Αν λοιπόν θέλουμε ανάπτυξη, βελτίωση των εισοδημάτων και δημιουργία θέσεων εργασίας, απαιτούνται τόλμη, συναίνεση, αλλά και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που καθηλώνουν τη δυναμική των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων και τις φέρνουν σε δυσχερή και μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους: Ενεργειακό κόστος, γραφειοκρατία, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικά αντικίνητρα, μη ανταγωνιστικές συνθήκες χρηματοδότησης, απαρχαιωμένο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων. Με άλλα λόγια, απαιτείται ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο βιομηχανικής στρατηγικής, που θα συναρθρωθεί με αυτό που ήδη εκπονείται στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ώρα που οι ευρωπαϊκές αλλά και συνολικά οι προηγμένες οικονομίες θέτουν σε απόλυτη προτεραιότητα τη βιομηχανία τους, ας μην κάνουμε ξανά το λάθος να παραγνωρίσουμε τη σημασία της. Για εμάς, η μετάβαση σε μια ανοικτή οικονομία που καινοτομεί, παράγει και εξάγει, είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας.
- Ο κ. Κώστας Θέος είναι γενικός διευθυντής στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη».
-
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
Απο Συρο μου λενε οτι δεν ειναι ενθουσιασμενοι με την Onex, δεν πληρωνει τα δεδουλευμενα (που ομως δημιουργηθηκαν απο παλαιοτερες εποχες) αν και ειχε δεσμευτει και γενικως κινειται πολυ αργα,το ναυπηγειο θα μπορουσε να δουλευει πολυ περισσοτερο,τωρα απλα πανηγυριζουν στα ΜΜΕ ετσι και μπει κανενας πελατης μεσα
Κι όμως όποιος είναι μέσα στη ναυτιλία ξέρει ότι το ναυπηγείο πάει τραίνο και όχι Ελληνικό αλλά γαλλικό. Μακάρι να συνεχίσει έτσι. Όλες οι μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές στέλνουν πλοία τους στη Σύρο για δεξαμενισμό ενώ ακόμα και ξένες εταιρείες κολοσσοί έχουν στείλει πλοία τους πολύ πριν τους Έλληνες εφοπλιστές. 100 πλοία σε 1 1/2 χρόνο έχει επισκευάσει το ναυπηγείο. Άντε να καθελκύσει και κανά καινούριο ποστάλι με scrubbers που τόσο έχει ανάγκη η ακτοπλοϊα μας. https://www.naftikachronika.gr/2019/08/08/100-ploia-protimisan-to-neorio-syrou-vinteo/
-
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
Onex Elefsis Shipyards: Έως 400 εκατ. δολ. για διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας
Ποσό έως και 400 εκατ. δολ. σε ορίζοντα 15ετίας για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας πρόκειται να επενδύσει η Onex Elefsis Shipyards LLC σε συνεργασία με την αμερικανική Chatsworth Securities LLC, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των εμπλεκομένων εταιρειών. Η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών υπογράφτηκε στις 19 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Onex Elefsis Shipyards συμφώνησε να αποκτήσει το δεύτερο μεγαλύτερο Ναυπηγείο στην Ελλάδα, μέσω του Ελληνικού Πτωχευτικού Δικαίου και ειδικότερα δια υποβολής Σχεδίου Εξυγίανσης προς έγκριση από τα Ελληνικά Δικαστήρια σε ορίζοντα 3 με 6 μηνών.
Ήδη η εταιρεία βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές των ναυπηγείων για εναλλακτικές λύσεις ώστε να επανεκκινήσουν το ναυπηγείο. Όπως τόνισε η εταιρεία, παρεμφερές μοντέλο διάσωσης ακολούθησε και με τα ναυπηγεία Νεώριου Σύρου. Σύμφωνα πάντα με την εταιρία, η όλη συμφωνία θα ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 15 χρόνια και θα καταστεί έτσι η μεγαλύτερη διάσωση επιχείρησης στην ιστορία των ελληνικών ναυπηγείων και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Σε δηλώσεις του, ο Ralph Di Fiore, διευθύνων σύμβουλος και ένας από τους τέσσερις ιδρυτές της Chatsworth, τόνισε πως «αυτή είναι μια πολύ σημαντική συνεργασία για την ομάδα μας. Με την είσοδο στην Onex Elefsis Shipyards και αποκτώντας οικονομικό μερίδιο σε αυτή, η δέσμευσή μας για την επιτυχία της εταιρείας είναι πρωταρχικής σημασίας. Για άλλη μια φορά είμαστε ικανοποιημένοι που η εταιρεία επέλεξε την Chatsworth ως αποκλειστική επενδυτική τράπεζά της».
«Η Onex Shipyards», προσθέτει, «είναι ένας πολύ επιτυχημένος όμιλος που διασώζει ναυπηγεία που χρεοκοπούν, δημιουργώντας διεθνή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και υπηρεσίες οι οποίες υπερβαίνουν τα συνηθισμένα επίπεδα του κλάδου μέσω της καινοτομίας, της ταχύτητας και της ποιότητας. Διαβλέπουμε τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας που θα είναι επωφελής για την εταιρεία, τους συνεργάτες και τους μετόχους μας».
Από την πλευρά του, ο Πάνος Ξενοκώστας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Onex Shipyards, δήλωσε πως «έχω ένα όραμα, να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο brand που θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές προοπτικές και τη φήμη της Ελλάδας ως παγκόσμιου προορισμού για ναυτιλιακές υπηρεσίες και ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το μέλλον. Η δουλειά μας είναι να αναδημιουργήσουμε τα ελληνικά ναυπηγεία που βρίσκονται σε παρακμή εδώ και δεκαετίες. Αυτή είναι η 'Φάση Ι' στα σχέδιά μας. Ξεκινήσαμε από το Νεώριο στη Σύρο και συνεχίζουμε με την Ελευσίνα».
-
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Ωστόσο, εκλεισε μια εταιρεία 'παρελθόν' (αλήθεια δε ξέρω και πόσο υγιεινό ειναι το 'εβαπορέ')
To εβαπορέ σαν προϊόν είναι το ίδιο 'υγιεινό' με οποιοδήπτοε άλλο γάλα. Το πρόβλημα είναι η συσκευασία, ακούγονται διάφορα για την ανθυγιεινή εσωτερική επ΄σιτρωση των μεταλλικών κουτιών. Κάποτε η Νουνού έβγαζε εβαπορέ σε γυάλινο μπουκάλι (αυτό έπαιρνα), αλλά δυστυχώς για κάποιο λόγο (μάλλον μειωμένη ζήτηση) το σταμάτησε.
Και η ελληνική εταιρεία που έφτιαχνε τις συσκευασίες θα πληγεί. Έχω την αισθηση οτι είναι η ΕΛΣΑ Silgan
Στάλθηκε από το iQ9508 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
Η αγορά του εβαπορέ αν και το 2006 αποτελούσε σχεδόν το 1/3 της συνολικής αγοράς γάλακτος, σήμερα αποτελεί μόλις το 21% (σε όγκο) της κατηγορίας του λευκού γάλακτος και το 16% σε αξία.
Το υψηλότερο μερίδιο στο εβαπορέ έχει στην ελληνική αγορά η FrieslandCampina Hellas με το ΝΟΥΝΟΥ (52,8% σε όγκο και 57% σε αξία), ενώ το μερίδιο της «Δέλτα» στην κατηγορία αυτή είναι μόλις 12% σε όγκο και 14% σε αξία.
Στάλθηκε από το iQ9508 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
Ο Έλληνας θέλει το ΝΟΥΝΟΥ του. Ειδικά ο σύγχρονος ΒλαχοΈλληνας αρνείται να πάρει το γάλα ΒΛΑΧΑΣ. Ετσι φτάσαμε 80 εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο και δεκάδες κτηνοτρόφοι να ψάχνουν να διαθέσουν το γάλα τους. Ευθύνες βέβαια έχει και η ΔΕΛΤΑ, που ενώ ξεκίνησε να παράγει εβαπορέ με καινούριες συσκευασίες, με το που εξαγόρασε το εργοστάσιο της nestle σταμάτησε την καινοτομία και αρκεστηκε στο κλασικό προϊόν.
Στάλθηκε από το iQ9508 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Μηλίτης στην Ελλάδα και «Αλφα» στις ΗΠΑ
Τα σχέδια για την παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα και τις εξαγωγές της μπύρας «Αλφα» στην Αμερική παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Δανιηλίδης. Στα 43 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πλάνο.
Με ένα τριετές (2019 - 2021) επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 43 εκατ. ευρώ που προβλέπει την αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων, την ενίσχυση των εξαγωγών, αλλά και την, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παραγωγή μηλίτη, επιδιώκει η Αθηναϊκή Ζυθοποποιία όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά.
Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Δανιηλίδης κατά τη διάρκεια παρουσίασης μελέτης που εκπόνησε η ΕΥ για τις κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις των δραστηριοτήτων της για το 2017, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2019, θα αρχίσει στο εργοστάσιο της Πάτρας η παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε περίπου σε 2 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 65 νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, ήδη η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την εταιρεία Χριστοδούλου για την προμήθεια χυμού μήλου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η παραγωγή για το επόμενο έτος θα ανέλθει στα 400.000 κιβώτια, μέγεθος που θα καλύψει πλήρως την ελληνική αγορά. Πάντως στρατηγικός πυλώνας της εταιρείας, είναι η είσοδος στην αγορά προϊόντων χαμηλού ή μηδενικού αλκοολικού περιεχομένου.
Αναφορικά με την αγορά ζύθου, ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι το δεκάμηνο του έτους κινείται θετικά, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να καταγράψει υψηλό μονοψήφιο ποσοστό ανόδου.
Στον εξαγωγικό τομέα, ο κ. Δανιηλίδης γνωστοποίησε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε η μπίρα «Αλφα» να αποτελέσει ένα από τα προϊόντα που θα διανέμει το δίκτυο του ομίλου Heineken εντός του στο 2019 στην Αμερική, με το πλάνο να βασίζεται κατά κύριο λόγο στην είσοδό της στα ελληνικά εστιατόρια.
Σχετικά με το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε ότι μετράει ήδη δέκα χρόνια ζωής και σε αυτό συμμετέχουν πάνω από 2.500 παραγωγοί σε 19 νομούς. Μέσω αυτού του προγράμματος η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι και καλύπτει το 100% των αναγκών για την παραγωγή των προϊόντων της.
Σε ό,τι αφορά τη μελέτη της ΕΥ για τις κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις των δραστηριοτήτων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 620 εκατ. ευρώ είναι η συνολική προστιθέμενη αξία των δραστηριοτήτων της εταιρίας, η οποία αντιστοιχεί στο 0,35% του ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, προστίθενται 6,56 ευρώ στην ευρύτερη οικονομία.
Επίσης, στα 562 εκατ. ευρώ είναι η συνολική συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα του κράτους, η οποία αντιστοιχεί στο 0,75% των φορολογικών εσόδων της χώρας, ενώ 20.995 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης υποστηρίζονται άμεσα και έμμεσα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που αντιστοιχούν στο 0,57% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας
Τέλος, 798 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού που ξεκίνησε το 2008 στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η εταιρεία να παράγει σήμερα 16 μπίρες από ελληνικό κριθάρι.
Σταμάτης Ζησίμου
s.zisimou@euro2day.gr -
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
Κυβέρνηση και ΔΕΗ υπονομεύουν τη βιομηχανία
Σχέδιο υπονόμευσης της βιομηχανίας και της ανάκαμψης της οικονομίας καταγγέλλει η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), με αφορμή τις επικείμενες αυξήσεις στις τιμές του βιομηχανικού ρεύματος.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ υπογραμμίζει ότι, «ενώ βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο ενόψει της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κάποιοι ιθύνοντες επιχειρούν όχι απλώς να καταργήσουν τις θεσμοθετημένες εκπτώσεις που χορηγήθηκαν με βάση το προφίλ και τα κόστη της ΔΕΗ, αλλά επιπροσθέτως να επιβάλουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια και να πλήξουν τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας».
Ως εκ τούτου, κάνει λόγο για συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του στόχου για αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, στην απασχόληση και στις επενδύσεις, και καλεί «την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της βιομηχανίας και ο στόχος για την ενίσχυση της απασχόλησης».
Στην ανακοίνωση η ΕΒΙΚΕΝ καταφέρεται σαφώς εναντίον της διοίκησης της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι «η απαίτηση της Επιχείρησης για νέες αυξήσεις πέραν του ήδη αυξημένου κόστους που έχει καταβληθεί για τα δικαιώματα εκπομπών CO2, δεν είναι ούτε επαρκώς τεκμηριωμένη ούτε θεμιτή, ενώ η επιχειρούμενη κατάργηση των εκπτώσεων συνιστά διακριτική μεταχείριση».
Να σημειωθεί ότι η συζήτηση για αυξήσεις λόγω της αύξησης του κόστους των ρύπων και της κατάργησης των εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα για τη βιομηχανία, θα οδηγήσει σε άνοδο κατά 30% του κόστους για τη βιομηχανία και έρχεται σε μια χρονική περίοδο που η χώρα μας έχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, οι μέσες τιμές χονδρικής στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε 44 ευρώ/MWh, αυξημένες κατά 18% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώθηκε σε 55,8 ευρώ/MWh, κατατάσσοντας τη χώρα μας δεύτερη μετά τη Μεγάλη Βρετανία.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για «ιθύνοντες που επιχειρούν όχι απλώς να καταργήσουν τις θεσμοθετημένες εκπτώσεις που χορηγήθηκαν με βάση το προφίλ και τα κόστη της ΔΕΗ, αλλά επιπροσθέτως να επιβάλουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια και να πλήξουν τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι ιθύνοντες είναι αυτοί που έχουν εγκρίνει και υπογράψει, πολύ πρόσφατα, μακροχρόνιες συμβάσεις με την Αλουμίνιο και τη ΛΑΡΚΟ με χαμηλότερα σταθερά τιμολόγια και υψηλότερες εκπτώσεις έως το τέλος του 2020», καταλήγει.
Η ΕΒΙΚΕΝ παραπέμπει σε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ, που παραδέχθηκε ότι για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν ευθύνονται τα τιμολόγια της βιομηχανίας, αλλά μια σειρά από στρεβλώσεις της αγοράς και κυβερνητικές επιλογές που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (όπως ΝΟΜΕ, ΑΔΙ ευελιξίας, ΠΧΕΦΕΛ), προς όφελος ιδιωτών προμηθευτών και παραγωγών, η συνεισφορά των οποίων στην απασχόληση είναι αμελητέα.
Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η ΕΒΙΚΕΝ δεν θα σταθεί άπραγη απέναντι στη συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου για μια συνεκτική βιομηχανική πολιτική. Η βιομηχανία έχει αποδείξει ότι όταν η πολιτεία δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ανταποκρίνεται στον ρόλο της και μετατρέπεται σε ατμομηχανή για την ανάπτυξη και την απασχόληση».
Έντυπη Έκδοση 'Η Καθημερινή' -
RE: ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#9]
Πέρα από το Black Out το θέμα είναι ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ
«Αγκάθι» για το ΑΕΠ το έλλειμμα στο ισοζύγιο
Του Θάνου Τσίρου
ttsiros@naftemporiki.grΠροβληματισμό εν όψει και της ανακοίνωσης της πορείας του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο στις 3 Σεπτεμβρίου προκαλεί η σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών, τόσο συγκριτικά με τις επιδόσεις του α’ τριμήνου όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά, καθώς το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών εμφανίστηκε μικρότερο κατά 167 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην πολύ καλή πορεία του ΑΕΠ (σ.σ.: η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση 2,3% στο α’ τρίμηνο). Στο β’ τρίμηνο, όμως, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.
Ο Ιούνιος ολοκληρώθηκε με το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών να διευρύνεται κατά 744 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι -φτάνοντας στα 9,928 δισ. ευρώ από 9,183 δισ. ευρώ πέρυσι- και να «απορροφά» έτσι την «εκτόξευση» του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών στα 415 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αύξηση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών -σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των εισαγωγών- ήταν πρακτικά ο μοναδικός ουσιαστικός λόγος που οδήγησε στην ανάπτυξη του 2,3% κατά το α’ τρίμηνο.
Το ΑΕΠ (σε τρέχουσες τιμές) αυξήθηκε στο α’ τρίμηνο κατά 1,065 δισ. ευρώ σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2017 (από τα 40,462 δισ. ευρώ στα 41,527 δισ. ευρώ). Από μόνες τους, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,067 δισ. ευρώ με τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να εμφανίζονται στο ίδιο διάστημα αυξημένες κατά μόλις 47 εκατ. ευρώ.
Άρα, στο πρώτο τρίμηνο, η ανάπτυξη ήταν καθαρό αποτέλεσμα της μεταβολής στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, δεδομένου ότι η μικρή αύξηση στην τελική καταναλωτική δαπάνη εξουδετερώθηκε από τη μείωση στις επενδύσεις όπως αυτή αποτυπώνεται από τη μεταβολή του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.
Η εικόνα για την πορεία του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εμφανίζεται αισθητά διαφοροποιημένη στο β’ τρίμηνο: στο 3μηνο, το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών ανερχόταν στα 4,044 δισ. ευρώ και ήταν οριακά μικρότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Προβληματίζει η άνοδος των εισαγωγών
Όπως προκύπτει και από τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου -οι οποίες θα επαναληφθούν με κάποιες διαφοροποιήσεις και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου- η πορεία στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών αποτελεί μεγάλο «στοίχημα» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στην επόμενη ημέρα των μνημονίων, το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη να στηριχτεί κυρίως στο «άνοιγμα» της οικονομίας (δηλαδή στην αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων) και δευτερευόντως στην πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης (σ.σ.: στη δημόσια κατανάλωση υπάρχει ούτως ή άλλως βαρίδι λόγω των στόχων για την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022). Ο προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη σε συνδυασμό με σταδιακή αλλαγή στη σύνθεση του ΑΕΠ έχει να κάνει και με το κατά πόσο υπάρχει άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών. Λόγω της περιορισμένης εγχώριας παραγωγής πρώτων υλών, εκτιμάται ότι η αύξηση των εξαγωγών είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει και σε αύξηση των εισαγωγών.
Τον σχετικό προβληματισμό αναπτύσσει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην πρόσφατη έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Ένας κίνδυνος για τη μετέπειτα πορεία της οικονομίας συνδέεται με την πιθανότητα ταχύτερης του αναμενομένου ανόδου των εισαγωγών, εξέλιξη που θα επιδράσει αρνητικά στο εξωτερικό ισοζύγιο και θα περιορίσει τη συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη. Η προσδοκώμενη αύξηση των επενδύσεων το προσεχές διάστημα θα ήταν λογικό να συνοδευτεί από μια αύξηση των εισαγωγών κεφαλαιουχικού και μεταφορικού εξοπλισμού. Παράλληλα, η ενίσχυση των εξαγωγών μέσω μεγαλύτερης συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αλυσίδες αξίας αναμένεται να συνοδευτεί από μια αύξηση των εισαγωγών ενδιάμεσων αγαθών.
Οι δύο αυτοί παράγοντες αναμένεται να επιδράσουν αυξητικά στις εισαγωγές αγαθών. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια θετική επίδραση από τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση στο διεθνές εμπόριο και ενισχύει την παραγωγική δυναμικότητα, την εξαγωγική βάση και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Αντίθετα, αρνητική είναι η επίδραση των εισαγωγών αγαθών αν τροφοδοτείται από την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς οι εισαγωγές αυτές, αφενός δεν είναι παραγωγικές, αφετέρου μας επαναφέρουν στο καταναλωτικό πρότυπο που οδήγησε στην κρίση και στη διόγκωση των εξωτερικών ελλειμμάτων».
Η πορεία στο 6μηνο και προβλέψεις για το 2019
Στο εξάμηνο το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 4,295 δισ. ευρώ έναντι 3,965 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2017, κάτι που σημαίνει
ότι ήδη εντοπίζεται ένα «βαρίδι» της τάξεως των 330 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ του β’ τριμήνου. Το νούμερο προφανώς είναι «διαχειρίσιμο» τη στιγμή που το τριμηνιαίο ΑΕΠ της χώρας κινείται στα επίπεδα των 43-44 δισ. ευρώ, αλλά από την άλλη ακόμη και τα δεκαδικά ψηφία στη μεταβολή του ΑΕΠ έχουν τη σημασία τους, ειδικά από τη στιγμή που η πορεία της οικονομίας στο β’ τρίμηνο θα είναι ένα από τα κεντρικά οικονομικά μεγέθη πάνω στα οποία θα στηριχθούν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς.Το πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών για το οικονομικό επιτελείο προκύπτει και από τις προβλέψεις που αποτυπώθηκαν στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, τόσο για φέτος όσο και για το 2019. Τόσο για το 2018 όσο και για το 2019 έχει προβλεφθεί ότι η «ταχύτητα» αύξησης των εξαγωγών θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ταχύτητα διεύρυνσης των εισαγωγών. Ειδικότερα, για φέτος προβλέπεται ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα είναι αυξημένες κατά 5,6% στο σύνολο της χρονιάς (έναντι 6,8% το 2017), με τις εισαγωγές από την άλλη να αυξάνονται με ρυθμό 5,5% (έναντι 7,2% πέρυσι). Για το 2019 προβλέπεται και πάλι ταχύτερος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών: 4,6% έναντι 4,4%.
https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1383973/agkathi-gia-to-aep-to-elleimma-sto-isozugio
-
RE: Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.
Markit: Συνεχίζεται η ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής
*Περαιτέρω άνοδο της παραγωγής και των νέων παραγγελιών καταγράφεται στην ελληνική παραγωγή τον Ιούλιο. Με έντονο ρυθμό βελτιώνεται η απασχόληση. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
*
Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας διατήρησε τον ρυθμό ανάπτυξης στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Markit. Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να αυξάνονται, γεγονός το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε περαιτέρω έντονο γύρο δημιουργίας θέσεων εργασίας και αγοραστικής δραστηριότητας. Εν τω μεταξύ, οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών εξακολούθησαν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στο μέσο κόστος εισροών, το οποίο ορισμένες εταιρείες προσπάθησαν να μετριάσουν μέσω υψηλότερων τιμών πώλησης.Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 53.5 μονάδες τον Ιούλιο, τιμή αμετάβλητη από την αντίστοιχη του Ιουνίου, και υπογράμμισε έντονη μηνιαία βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών. Η υγεία του τομέα βελτιώνεται συνεχώς από τον Ιούνιο του 2017.
Οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης σε 14 μήνες. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η παραγωγή ενισχύθηκε από την έντονη άφιξη των τουριστών.
Η αυξημένη παραγωγή ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμα αύξησης των νέων εργασιών – η δωδέκατη σε ισάριθμους μήνες. Κάθε ένας από τους τρεις επιμέρους τομείς που εξετάζονται κατέγραψε αύξηση των νέων παραγγελιών σε σύγκριση με τον Ιούνιο και κυρίως ο τομέας παραγωγής ενδιάμεσων αγαθών. Επιπροσθέτως, η ζήτηση των πελατών ήταν υψηλότερη τόσο στις αγορές του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, όπως αποδείχθηκε από την έντονη, μολονότι ασθενέστερη, αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών.
Κατ’ αναλογία με την αυξημένη παραγωγή, οι παραγωγοί αγαθών στην Ελλάδα προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό τον Ιούλιο, συνεχίζοντας την τάση που παρατηρείται από τον Μάιο του 2017. Επιπλέον, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε από τον προηγούμενο μήνα και ήταν, σε γενικές γραμμές, σημαντικός. Η αύξηση της απασχόλησης συνέβαλε στην τέταρτη συνεχή υποχώρηση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης των ανεκτέλεστων εργασιών ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους.
Παράλληλα με τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας, οι κατασκευαστές αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα τον Ιούλιο. Ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε σημαντικός, ωστόσο εξασθένησε από το υψηλό τεσσάρων μηνών του Ιουνίου. Παρόλ’ αυτά, τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2017. Ως προς τις τιμές, το μέσο κόστος εισροών εξακολούθησε να αυξάνεται με δριμύ ρυθμό στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου, λόγω των συνεχών αναφορών για υψηλότερο κόστος πρώτων υλών.
Με σκοπό να αντισταθμίσουν τις υψηλότερες επιβαρύνσεις κόστους, ορισμένες εταιρείες ανταποκρίθηκαν αυξάνοντας τις τιμές χρέωσης. Ο χρόνος παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκε και πάλι, με ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι τα προβλήματα στις μετακινήσεις προκάλεσαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις προμηθειών.
Οι Έλληνες κατασκευαστές παρέμειναν αρκετά αισιόδοξοι ως προς την αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, παρέμεινε ωστόσο σε υψηλά επίπεδα λόγω των προσδοκιών για καλύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI είπε: «Η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα παρέμεινε έντονη κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, καθώς ο κύριος δείκτης PMI κατέγραψε τιμή αμετάβλητη από τις 53.5 μονάδες του Ιουνίου. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών εξασθένησαν, αντικατοπτρίζοντας εν μέρει την ασθενέστερη αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών.
»Το κόστος εισροών εξακολούθησε να αυξάνεται με δριμύ ρυθμό, γεγονός που αποτελεί πιθανή απειλή για τη μελλοντική αύξηση των νέων παραγγελιών. Ωστόσο, η δριμεία και επιταχυνόμενη αύξηση των μέσων τιμών χρέωσης υποδεικνύει ότι η ζήτηση των πελατών για τα ελληνικά αγαθά παραμένει ισχυρή».