Μετά από ένα χρόνο περίπου αποφάσισα να γράψω λίγα λόγια για το αυτοκίνητο. Κάτι μου λέει ότι θα το μετανιώσω αλλά δεν πειράζει..
Οι περισσότεροι πιστεύω ότι σταματούν να γράφουν, γιατί δε θέλουν να έρχονται σε αντιπαράθεση με όσους νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και ότι μπορούν να προσβάλλουν τους άλλους. Δυστυχώς κάποιες αναρτήσεις δεν σβήνονται όπως θα έπρεπε..
Πρώτα απ' όλα, γιατί Honda;
Ήθελα ένα αυτοκίνητο σχετικά αξιόπιστο οπότε περιόρισα τις επιλογές μου στα παρακάτω:
Το πρώτο μου αυτοκίνητο ήταν ένα Nissan Sunny, τότε που φτιάχναμε αυτοκίνητα και στην Ελλάδα. Το είχα πάρει στα 70.οοο χμ. και το είχα φτάσει 300.000 ή 500.000 χμ., δεν είμαι σίγουρος μετά από τόσα χρόνια. Ήμουν τόσο ευχαριστημένος, το αυτοκίνητο ήθελε μόνο λάδι και βενζίνη. Γι' αυτό η Ελλάδα ήταν γεμάτη Datsun εκείνη την εποχή. Με τα χρόνια βέβαια όλα σιγά σιγά άλλαξαν.
Στην αρχή σκεφτόμουν να πάρω SUV μιας και όλοι τέτοια παίρνουν. Πήγα λοιπόν στη Nissan και δοκίμασα το Qasqai E-power αν το γράφω σωστά. Δεν μπορώ να πω ότι είναι άσχημο αυτοκίνητο και μου άρεσε αρκετά. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου καλό, ήταν μάλλον μια από τις ακριβές εκδόσεις, γιατί οι φθηνότερες δεν λένε και πολλά. Αυτό που με ενόχλησε είναι ότι δεν έκαναν καμμία προσπάθεια να μειώσουν το βάρος του αυτοκινήτου.
Άλλο αυτοκίνητο που δοκίμασα ήταν το Toyota Corolla Cross. Η εμφάνισή του μου αρέσει σε αντίθεση με το CHR που αρέσει στους περισσδότερους και το βλέπεις παντού. Το εσωτερικό του ικανοποιητικό και δεν έχει σχέση με κάποια άλλα Toyota στα οποία μπήκα μέσα. Οδήγησα την έκδοση των 2.000 κυβικών και μπορώ να πω ότι κι αυτό είναι ένα καλό αυτοκίνητο. Το μόνο που με ενόχλησε είναι που όταν επιτάχυνα γρήγορα έκανε κάτι διακοπές σαν να άλλαζα ταχύτητες με άσχημο τρόπο. Το είπα στον πωλητή και αυτός μου απάντησε ότι πρώτη φορά ακούει κάτι τέτοιο. Επειδή σκεφτόμουν και τον φόρο πολυτελείας είπα να δοκιμάσω και ένα corolla με κινητήρα 1.800 κυβικά. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε corolla cross 1800 αλλά μάλλον θα το φέρνανε. Δεν έχει καμμία σχέση με τον μεγαλύτερο κινητήρα. τα 200 επιπλέον κυβικά κάνουν μεγάλη διαφορά. Μάλιστα είχα πει στον πωλητή: Το δικό μου (αυτοκίνητο 15ετίας) μου φαίνεται καλύτερο.. και με αγριοκοίταξε..
Για να μην το συνεχίσω πολύ, πήγα και σε αντιπροσωπείες της audi, mercedes, bmw και αρκετές άλλες. Επειδή η αξιοπιστία ενός αυτοκινήτου είναι σημαντική για μένα και σε hyundai-kia. Σε όλα όσα είδα κάτι πάντα με προβλημάτιζε και δεν προχωρούσα. Πριν από 5 χρόνια, όταν σκεφτόμουν και πάλι να αλλάξω αυτοκίνητο αλλά δεν το έκανα, είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα audi είναι καλύτερα ποιοτικά σε σχέση με τα άλλα γερμανικά "πολυτελείας", τουλάχιστον στα φθηνότερα από αυτά, γιατί τα ακριβά τους δεν έχουν σχέση με τα φθηνότερα που πωλούνται στην Ελλάδα. Σήμερα δεν μπορώ να πω το ίδιο, μου φαίνεται ότι όλα είναι λίγο πολύ το ίδιο και δεν έγιναν καλύτερα από παλιά. Στα κορεατικά κάτι δεν μου άρεσε στο εσωτερικό τους.
Τα ηλεκτρικά μετά από αρκετή σκέψη τα απέρριψα. Δε θα μπορούσα να ζω με το άγχος της αυτονομίας και αν θα φτάσω στον προορισμό μου. Σε πυκνοκατοικημένες ευρωπαϊκές χώρες ίσως να μην είναι πρόβλημα αλλά εδώ μερικές φορές δεν βρίσκεις βενζινάδικο για να βάλεις βενζίνη. Έχω μείνει από βενζίνη και δεν είναι πολύ καλή εμπειρία. Για το τηλέφωνό μου έχω αγοράσει power bank, για το αυτοκίνητο τι να κάνεις; Μπορεί βέβαια να βγάλουν κάτι αντίστοιχο και για τα αυτοκίνητα αργότερα σκεφτόμουν, τρέιλερ power bank σκεφτόμουν. (αστειεύομαι..)
Πήγα λοιπόν και στη Honda με σκοπό να δω το HRV. Είχα για 15 χρόνια honda και νομίζω ότι είναι σχετικά αξιόπιστα αυτοκίνητα, στο επίπεδο των Toyota, λίγο καλύτερα ή λίγο χειρότερα, όπως το βλέπει κανείς. Δεν υπάρχει σήμερα αυτοκίνητο που δεν πρόκειται να πάθει τίπατα. Είχα δει κάπου μια παλιά διαφήμιση της Honda όπου διαφήμιζε το civic νομίζω ως "Το μόνο αυτοκίνητο που θα χρειαστεί κάποιος σε όλη του τη ζωή" Δεν νομίζω ότι κάποια εταιρεία βγάζει αυτοκίνητα σήμερα για μια ζωή, θα είχαν κλείσει όλες αφού δε θα χρειαζόμασταν καινούρια..
Το HRV έλειπε σε test drive οπότε μπήκα για λίγο στο civic που δεν το είχα στις επιλογές μου μέχρι τότε. Εμφανισιακά μου άρεσε πολύ αν και αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτε. Πολλοί απ' ότι διάβασα το θεωρούν κακάσχημο και πολύ χειρότερο σε σχέση με το προηγούμενο. Εγώ ακριβώς το αντίθετο, δε θα ήθελα να πάρω ποτέ την προηγούμενη έκδοση με την τόσο σπορ εμφάνιση. Ίσως εδώ παίζει ρόλο και η ηλικία, αν είσαι 20-30 χρονών θέλεις το 10, αν είσαι μεγαλύτερος σου φαίνεται καλύτερη η 11η γενιά του civic.
Την ώρα που ήμουν εκεί μου πρότεινε ο πωλητής να το δοκιμάσω αν θέλω, δεν είχαν κλεισμένο άλλο test drive για το υπόλοιπο της ημέρας. Δεν έχασα την ευκαιρία και το πήρα. Το οδήγησα όχι μόνο σε μεγάλο ίσιο δρόμο που συνήθως είναι το μόνο που προλαβαίνεις αλλά και σε επαρχιακό δρόμο με στροφές, ο δρόμος που μου αρέσει να κινούμαι αν έχω την επιλογή. Οι μεγάλοι δρόμοι μου φαίνονται πολύ βαρετοί. Αυτό ήταν, είχα βρει το αυτοκίνητο που ήθελα! Κάποιος το έγραψε κάπου αλλά πραγματικά μετά το test drive βγήκα από το αυτοκίνητο χαμογελώντας, τόσο πολύ μου άρεσε..
Απέρριψα λοιπόν όλα τα SUV. Τι ήταν αυτό που με χαλούσε;
Πρώτα απ' όλα η θέση οδήγησης για την οποία πολλοί λένε ότι οδηγείς καλύτερα όταν είσαι ψηλότερα από τους άλλους. Mε αυτή τη λογική οι οδηγοί φορτηγών έχουν πλεονέκτημα. Μετά είναι η ίδια η θέση που στα SUV έχεις τα πόδια σου σε μεγαλύτερη γωνία και όχι απλωμένα που νομίζω ότι σε μεγαλύτερα ταξίδια θα είναι πιο κουραστικό. Επίσης, εγώ αισθάνομαι καλύτερα και πιο ασφαλής όταν κάθομαι χαμηλότερα και μπορώ να οδηγήσω γρηγορότερα αν το θέλω σε ένα χαμηλότερο αυτοκίνητο. Εντάξει, δεν έχω οδηγήσει Porsche ή Lamborghini SUV (ναι, υπάρχουν και τέτοια, αν δεν υπήρχαν οι Βαλκάνιοι γείτονές μας δε θα το ξέραμε ). Μιλάω για τα συνηθισμένα SUV.
Με πείραζε που σε κανένα δεν υπήρχε ρεζέρβα. Αν είναι να κινηθώ σε χώμα θέλω να είμαι προετοιμασμένος, δεν το θέλω για να μπορώ να ανέβω σε πεζοδρόμιο που έτσι κι αλλιώς δεν το κάνω ποτέ.
Με πείραζε η απόσταση από το έδαφος που τη θεωρώ μικρή αν θέλεις να βγεις εκτός δρόμου. Το παλιό μου αυτοκίνητο είχε 15 εκ. απόσταση από τη γη και πάντα έκανα τον σταυρό μου να μη βρω από κάτω σε κάποια λακούβα όταν πήγαινα σε χώμα.
Με ενοχλούσε και η αυξημένη κατανάλωση των SUV σε σχέση με τα άλλα, 1 λίτρο στα 100 παραπάνω σε αντίστοιχα αυτοκίνητα υπολόγισα, άρα 100 στα 10.000, +200 ευρώ χωρίς ουσιαστικό λόγο.
Ακόμη δεν είδα πλεονέκτημα σε σχέση με τον χώρο των αποσκευών. Ίσως αν είχα σκύλο να ήθελα να τον βάζω πίσω.
Επίσης αν θα αγόραζα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας τιμής θα το σκεφτόμουν διπλά αν θα έβγαινα εκτός δρόμου. Μόνο τα λάστιχα να υπολογίσεις, φτάνει. Θα προτιμούσα να πάω με ένα παλιό yaris που έχουμε στην οικογένεια.
Θα συνεχίσω μάλλον την επόμενη εβδομάδα γράφοντας για αυτά που μου αρέσουν στο civic και σε αυτά που δεν μου αρέσουν. Συνήθως όταν αγοράζω κάτι μιλάω για τα αρνητικά και βγαίνουν λάθος συμπεράσματα αλλά μετά από ένα χρόνο μπορώ να πω ότι είμαι το ίδιο ευχαριστημένος όσο την πρώτη μέρα που το πήρα.
Μπράβο για την υπομονή σου να γράψεις τόσα πολλά..για τέτοιους σχεδόν λόγους αγοράσαμε κ εμείς το δικό μας civic...