-
-
Λοιπόν τριήμερο του Αγ. Πνεύματος , σκέφτομαι για Πρέσπες
Το ερώτημα προς γνώστες είναι αν έχει νόημα να πάρω το βενζινοκίνητο τετρακίνητό μου καθώς η τιμή της βενζίνης έχει πάει στα ύψη.
Από την περιοχή γνωρίζω , έχω πάει και αρκετά. Αλλά π.χ. βλέπω ένα δρόμο στους χάρτες που κυκλώνει το χιονοδρομικό από το Πισοδέρι , ανεβαίνει Βαρνούντα και πέφτει Αγ. Γερμανό , τον έχει περπατήσει κάποιος; Βγαίνει; Θέλει 4*4 ή θα βρώ κανένα κόρσα εκεί πάνω και θα κλαίω τις βενζίνες που πλήρωσα;
Αν κανείς ενδιαφέρεται από περιοχή γνωρίζω και από εγκαταλελειμμένα χωριά και λοιπά όμορφα.
Μια και είπαμε για διαδρομή . Να γράψω μία κοντινή.
Την έκανα φθινόπωρο (στεγνή εποχή) , υποθέτω από τα πρώτα χιόνια και μετά δεν περνάει και στις πολλές βροχές θέλει πολύ δυνατό όχημα.
Παίρνεις το δρόμο για το παλιό ( νομίζω) χιονοδρομικό στο Βίτσι. Ανεβαίνεις άσφαλτο με στροφές και θέα στη λίμνη , βρίσκεις ταμπέλα "Περικοπή" στρίβεις δεξιά και μπαίνεις σε χωματόδρομο, βατό. Το χωριό είναι εγκαταλελειμμένο εκτός από μία στάνη. Κάνε βόλτα μέσα στο χωριό , θα νιώσεις σα να παίζεις σε ταινία Αγγελόπουλου. Μετά ανεβαίνεις και άλλο σε αλπικά τοπία και εισέρχεσαι κατεβαίνοντας ίσως στο πιο ωραίο δάσος οξιάς στη χώρα και έχω πάει σε πολλά. Μετά από χλμ δασικού θα βγείς σε ξέφωτο με λιμνούλα ανάμεσα από οξιές και μετά από λίγο στο γνωστό σε όλους Νυμφαίο.
Αν στη διαδρομή κάνεις στο μέσο της αριστερα, τότε από παρόμοιο δάσος θα βγείς στην κορυφή και σε στρατόπεδο της Αεροπορίας ( έχει ραντάρ ) .Θέα μαγευτική όπου και να κινηθείς.
Το δάσος έχει πολλούς δασικούς παραδρόμους οι οποίοι δε χρησιμοποιούνται, για όποιον έχει όρεξη για δοκιμή του οχήματός του στα άκρα.
Υ.Γ. ακόμα δεν έχω βρει πως το κάνει ο γάτος αυτό με τους χάρτες, όταν τους ανεβάζει.....
-
στο mymaps πηγαινε στο share και βαλε το public
μετα βαλε τη default view
και μετα πηγαινε στο preview
κανε αυτον τον link copy/paste -
-
παλιανθρωπε
-
@piliourits said in εκδρομουλα, βαλε τη μασκα σου και ελα:
Βάλε τη μάσκα σου κι έλα!
Προτείνω cressi χαμηλού όγκου-
Να δοξάζεις τον μεγαλοδύναμο κάθε μέρα που έχουμε Κυριάκο και μπορείς να τα απολαμβάνεις αυτά!
-
Cressi κορυφαίες!!
-
-
@fanis75 said in εκδρομουλα, βαλε τη μασκα σου και ελα:
Βάλε τη μάσκα σου κι έλα!
Προτείνω cressi χαμηλού όγκου-
Να δοξάζεις τον μεγαλοδύναμο κάθε μέρα που έχουμε Κυριάκο και μπορείς να τα απολαμβάνεις αυτά!
-
Cressi κορυφαίες!!
Φαντάζεσαι να ήταν απάνω οι άλλοι και να πίναμε μόνο cervezas βενεζουελάνες!?
Δοξαζω τον μεγαλοδυναμο που μας φυλαξε, αλλά ένα ποποβρυσάκι το βαλα προχθές, να χω το κεφάλι μου ήσυχο μη σπάσει κάνας διαολος το ποδαρι του στις εκλογές... -
-
Λοιπόν απαντώ επί των Πρεσπών :
-
Δρόμος Άγιος Γερμανός - Βίγλα , ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ , όσο πήγα (θα επανέλθω)
-
Δρόμος Άνω Υδρούσα - Νυμφαίο , μου προτάθηκε ως ασφαλτοστρωμένος-δασικός , ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ , όσο πήγα. Είχε ταμπέλα στην αρχή δρόμος κλειστός λόγω κακών συνθηκών, είπα και εγώ ο Βαλκάνιος να το τολμήσω. Τελικά είχαν δίκιο! , ο δρόμος είχε κλείσει , δεν υπήρχε, είχε εξαφανιστεί από κατολίσθηση τελείως.
Λόγω λοιπόν τιμής βενζίνης , δεν πήρα το τετρακίνητο απολίθωμά μου και πήγαμε με σύγχρονο , λιτοδίαιτο (ΝΟΤ!!) τούρμπο βενζίνης ,μπροσθιοκίνητο C5 aircross. Οδηγούσα κυρίως εγώ ακόμα και άσφαλτο , καλά στο χώμα ο ιδιοκτήτης δε το συζητούσε ούτε το αναζητούσε να το οδηγήσει !
Μου λύθηκαν και οι απορίες για το traction της PSA. Λάστιχα τα πρώτης τοποθέτησης. Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε κυριολεκτικά μόλις εγκατέλειψε την άσφαλτο και σπίνιαρε με τη μία σε ανηφορίτσα με επιφανειακή λάσπη. Ψάρωσε λίγο τη μούρη , κούνησα το στρογγυλό μαραφέτι, ανέβηκε σχετικά άκοπα μετά. Αν είχα πάρει φόρα εξ αρχής (δε με άφηνε ο ιδιοκτήτης!) δε θα σπίνιαρε. Δεύτερη ψυχρολουσία , η μάσκα είναι χαμηλή! , έγινε πολύ σύντομα θεριζοαλωνιστική για τα γνωστά χορταράκια που επιβιώνουν στη μέση της οδού. Τρίτη ψυχρολουσία, βάραγε συνέχεια μπιπ μπιμπ σε οτιδήποτε διάβαζε το σύστημα! Το μπροστινό μόνο χτυπούσε , πλαϊνά είχε (μάλλον) αλλά δεν συμμετείχαν , "ένιωθαν" καλύτερα μάλλον, το μπροστά όμως έσπαγε καρύδια!
Το κορυφαίο ήταν ότι με κοκκάλωσε απότομα σε κλασσικό κοίλωμα χωματόδρομου. Ήταν εμπειρία! Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε οποιαδήποτε λάσπη , ψάρωνε δεξιά - αριστερά , άσχημα , έβαλαν τέλος στην εξόρμηση. Το traction (πως το λένε) , μπορεί και να δουλεύει σε χιόνι. Το ένιωθες το κακόμοιρο να δουλεύει υπερωρία , ειλικρινά, αλλά το δευτερόλεπτο που θα πιθανόν να χάσει μπορεί να σημάνει και κόλλημα στο τέλος. Ίσως επειδή κουβαλούσε και 4 ενήλικες , δε ξέρω. Οι 18 αρες δε βοηθούσαν. Ο πίσω ημιάκαμπτος, επίσης όσο και να τον μασκαρέψεις , στο χώμα κοπανάει. Κιβωτιάρα, απορώ τι χάνω τόσο καιρό , τέλειο και στο εκτός δρόμου! Το κατάβασης , το έβαλα για το χάζι , εντάξει το έχει αλλά για να είναι χρήσιμο πρέπει να έχεις ανέβει κιόλας πριν , πράγμα σχετικά δύσκολο!
Γενικά , όπως το φανταζόμουν , οποιοδήποτε τετρακίνητο , με τη χειρότερη τετρακίνηση που υπάρχει είναι καλύτερο εκτός. Αλλά υπάρχει και ένα αλλά , για τον ιδιοκτήτη του που όλο αυτό, του φάνηκε camel trophy ,αυτά που έκανε είναι επαρκέστατα.
Στην άσφαλτο , όπως τα έχουν πεί και άλλοι, για το εκδρομικό του θέματος ήταν πάρα πολύ καλό. Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν ότι στις κλασσικές Ελληνικές κατηφοριές , δεν βοηθούσε πολύ το κιβώτιο. Είτε το γύριζα στο sport , είτε το δούλευα manual.
Υ.Γ. εκτός αυτών των δύσκολων διαδρομών (για το όχημα , όχι γενικά δύσκολες) , κινήθηκα και σε πολλούς χωματόδρομους , κυρίως στο Γράμμο που τον ξέρω με κλειστά μάτια, στους οποίους η citroenara , περνούσε αέρα, πιθανότατα θα επανέλθω με οδηγίες διαδρομών!
-
-
Παραείναι μαούνα αυτό για τέτοια πράγματα.
Και εδώ φτάνουμε σε μια κατάσταση που παγιωθηκε στην Ευρώπη: ένας συνδυασμός κινητήρα κιβωτίου που μπορεί να κινεί παραπάνω από αξιοπρεπώς τα C3 & Aircross κι όλη αυτη την κατηγορία, να πρέπει να φανεί το ίδιο σε ένα όχημα μισή φορά μεγαλύτερο όπως το C5... σε όλες τις μάρκες το ίδιο... βολεύει από οικονομία κι εφορία, αλλά δεν βγαίνουν τα κουκιά.
Ό,τι 4κινηση και να υπήρχε, που δεν έχει καν, οι μαούνες αυτές "δεν πάνε πουθενά" αλλού από αυτοκινητόδρομο με 1 κι 1.2λτ όσο κι αν τουρμπίσουν.
Κι ότι τα κατάφερες, επίτευγμα είναι.
Κατά τη γνώμη που έπρεπε να "απαγορευονται" κάτω από 1.5Τ αυτά τα οχήματα...Κι όπως είπες, το grip control και τα παρόμοια (αν και το Σιτροέν μάλλον λίγο πιο ικανό) είναι για βοήθημα.
Οι εξοχές της Πίνδου και Βόρειας Ελλάδας είναι απλά μοναδικές εμπειρίες.-
-
Παραείναι μαούνα αυτό για τέτοια πράγματα.
Και εδώ φτάνουμε σε μια κατάσταση που παγιωθηκε στην Ευρώπη: ένας συνδυασμός κινητήρα κιβωτίου που μπορεί να κινεί παραπάνω από αξιοπρεπώς τα C3 & Aircross κι όλη αυτη την κατηγορία, να πρέπει να φανεί το ίδιο σε ένα όχημα μισή φορά μεγαλύτερο όπως το C5... σε όλες τις μάρκες το ίδιο... βολεύει από οικονομία κι εφορία, αλλά δεν βγαίνουν τα κουκιά.
Ό,τι 4κινηση και να υπήρχε, που δεν έχει καν, οι μαούνες αυτές "δεν πάνε πουθενά" αλλού από αυτοκινητόδρομο με 1 κι 1.2λτ όσο κι αν τουρμπίσουν.
Κι ότι τα κατάφερες, επίτευγμα είναι.
Κατά τη γνώμη που έπρεπε να "απαγορευονται" κάτω από 1.5Τ αυτά τα οχήματα...Κι όπως είπες, το grip control και τα παρόμοια (αν και το Σιτροέν μάλλον λίγο πιο ικανό) είναι για βοήθημα.
Οι εξοχές της Πίνδου και Βόρειας Ελλάδας είναι απλά μοναδικές εμπειρίες.-
Λάθος φίλε πίλιου , φταίω και εγώ που δεν το διευκρίνησα , είναι το 1.6 βενζίνη, κοινώς άλογα δε μας έλειψαν , το αντίθετο......Δεν άκουσε ο κουμπάρος που του έλεγα για πετρέλαιο , ήθελε 180 ατίθασα άτια.....
-
Το κοκκάλωμα που έγραψες ήταν απ το αυτόματο φρενάρισμα ή σπινιάρισμα;
-
Το κοκκάλωμα που έγραψες ήταν απ το αυτόματο φρενάρισμα ή σπινιάρισμα;
Το "είδε" σαν εμπόδιο ,το κοίλωμα, όπως βούτηξε η μούρη του; δεν ξέρω και πλάκωσε τα φρένα....Αφού κατέβηκα να δώ μήπως βρώ , γιατί με τρόμαξε (είναι και ξένο) , αλλά κανονικά, έπρεπε να είχε περάσει αέρα...
-
περιμενω τας διαδρομας....
περι τετρακινησεως.
ακομη και σημερα, #mono_vitara
οι ομορφιες του βουνου ειναι πολλες.
τα γκεικα ανεπαρκη -
@gatoz said in εκδρομουλα, βαλε τη μασκα σου και ελα:
περι τετρακινησεως.
τα γκεικα ανεπαρκηένα outback, αφού είσαι και με λιζινκ, θα σε έψηνε;
-
@gtsartsal said in εκδρομουλα, βαλε τη μασκα σου και ελα:
περι τετρακινησεως.
τα γκεικα ανεπαρκηένα outback, αφού είσαι και με λιζινκ, θα σε έψηνε;
η τετρα των σουμπι ποτες δεν στοχευε χωμα, για ασφαλτος ηταν και ειναι.
σαφεστατα ενα allgrip παταει καλυτερα εκτος.
γενικα πλην του παλιου-παλιου φορεστερ κανενα αλλο δεν μπορει.... -
Εγώ θα έλεγα πως οτιδήποτε θεόβαρο χωρίς "αργά" και όλα τα διαφορικά και το κατάλληλο ύψος/γωνιες είναι "ακατάλληλο" , αλλά Πενία τέχνας κατεργάζεται.
-
Γράμμος Part 1.
Άντε να μαζευόμαστε σιγά σιγά από παραλίες και να πάρουμε τα βουνά , όσο μας το επιτρέπει και ο καιρός .
Ξεκινώ περιγραφή από διαδρομή πανέμορφη , της οποίας το κεντρικό της τμήμα μπορεί να το κάνει οποιοδήποτε αξιοπρεπές σύγχρονο SUV . Το τμήμα Αετομηλίτσα - Διάσελλο Αρρένων - Λίμνης Μουτσιάλα - Επαρχιακή οδός Πεύκος - Κοτύλη, μπορεί να το κάνει οποιοδήποτε SUV , σέβεται τον ευατό του. Έχω πετύχει πολλές φορές και δικίνητα , αλλά , είπαμε να μην προτρέπω σε πράξεις , οι οποίες μπορεί οι κάτοχοι των αυτοκινήτων τους να με καταριούνται. Θεμιτή η τετρακίνηση , αλλά ιδίως το καλοκαίρι το δρόμο τον συντηρούν , οπότε αν βρεθείτε κοντά τολμήστε το και χωρίς τη βοήθεια του πίσω άξονα.
Οδηγίες , λίγο πριν την Αετομηλίτσα , έχει δασικό ( σηματοδοτημένο) , ο οποίος ξεκινά με δάση ρόμπολου και ανεβαίνει σε δάσος οξιάς με πανέμορφα λιβάδια. Ανεβαίνοντας περνάς το λιβάδι καμπίτσιο ( αρχές καλοκαιριού είναι η άνοιξη εδώ πάνω, κάνε στάση ....) και μετά από λίγο πλησιάζεις το διάσελλο , με καλό καιρό βλέπεις ως τον Όλυμπο. Μετά ο δρόμος κατεβαίνει και βρίσκεις τις Αλπικές λίμνες , Μουτσιάλα. Η λίμνη έχει τρίτωνες ( τα γνωστά δρακάκια) , βρύση και χώρο για φαγοπότι. Η λίμνη έγινε "γνωστή" σε κάποιο ,λίγο, κοινό, λόγω του ότι γυρίστηκαν σκηνές της "ψυχής βαθιάς" , και η ομορφιά του τοπίου ήταν αξιοσημείωτη. Ο δρόμος συνεχίζει .....
Τμήμα 2. , Έφτασες στην άσφαλτο , αμαρτία να γυρίσεις από εκεί που ήρθες , συνεχίζεις προς οικισμό πεύκο και λίγο μετά, στρίβεις πάλι σε δασικό (οξιές και λοιπά μην επαναλαμβάνομαι...). Εδώ είναι ο δρόμος προς Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (πάντα κλειστό το βρίσκω...) , είναι χτισμένο σε πανέμορφο λιβάδι, και συνεχίζοντας πλησιάζεις τους γκρεμούς , γνωστούς ως "Χάρος Κοτύλης" . Από τη μία βλέπεις το χάος και από την άλλη ήρεμες δασωμένες πλαγιές προς το οροπέδιο και τη λίμνη της Καστοριάς. Όμορφο σημείο. Βγήκες Κοτύλη , στρίβεις προς Νεστόριο και Καστοριά και πίσω στην βάση σου. Ο δρόμος βγαίνει από οποιοδήποτε αξιοπρεπές τετρακίνητο. Αν έχει όμως βροχές και λοιπά κρατάει λάσπη και θέλει προσοχή . Λίγο (μάλλον πολύ) προσοχή και στο τμήμα που ο δρόμος περνά ξυστά στο χάος. Suv δικίνητα μην το επιχειρήσετε εύκολα....
Τμήμα 3. Κατεβαίνοντας από Μουτσιάλια, στρίβεις προς Γράμμουστα - Λιανοτόπι. Δασικός περνάει μόνο τετρακίνητο με ικανή απόσταση , στα βρεγμένα , μπορεί να χρειαστείς κοντές. Ιδανική διαδρομή , αν θέλεις να συνεχίσεις την "περιπέτεια" προς τη Γράμμουστα.....
Φωτογραφική Τεκμηρίωση....
Λιβάδι θέση "Καμπίτσιο" , στο βάθος ο Σμόλικας, στο βουνό αναφέρομαι όχι στην αρχαιολογία το περίπτερό μου.....
Διάσελλο Αρρένων
Περσινή Φώτο , κάπου στα μέσα Οκτώβρη γίνεται έτσι.....
Λίμνες ΑρρένεςΠάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης ( από ίντερνετ η φώτο)
Στο βάθος είναι τα βουνά από όπου θα έχεις κατεβεί....
Φοβάμαι να ανεβάσω άλλες φωτογραφίες , μήπως "βαραίνει" το φόρουμ και κάνω κατάχρηση πολύτιμου χώρου. Σε κάθε περίπτωση ειδοποιήστε με να σβήσω ή έχετε το ελευθέρας να το κάνετε ......
Α και χάρτης google ....
https://www.google.com/maps/d/u/1/edit?mid=1cDKNqZm0wYlNcaiRYLQVvQpyV1bxsTo&usp=sharingΗ περιοχή έχει πολλούς δασικούς , ότι δεν αναφέρεται στο παρών τμήμα , θέλει καλό τετρακίνητο και παρέα. Πιθανόν να επιστρέψω με περαιτέρω οδηγίες, καθώς υπάρχουν δρόμοι προς εγκαταλελειμμένα χωριά , κορυφές και λοιπά.... Έχω έτοιμο part2 για Πληκάτι -Αετολομηλίτσα - Γράμμουστα, αλλά ειλικρινά περιμένω "σήμα" από τη διαχείριση αν είναι να ανεβάσω χωρίς φωτογραφίες.
Υ.γ. Η περιοχή έχει και την γνωστή ιστορική της αξία. Συνειδητά επέλεξα να μην αναφερθώ σε οδηγίες για να την ανακαλύψεις σε βάθος, αν έχεις τα μάτια σου "ανοικτά" θα τα βρείς και μόνο σου τα επιφανειακά σημάδια , απλά μία συμβουλή όποιος επιθυμεί να βρεί υπολείμματα ή να περπατήσει σε μέρη βαθιά αιματοβαμμένα, ας μην εμπιστευτεί τους χάρτες google και ας δείξει τον απαραίτητο σεβασμό και προσοχή, ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης.
-
Γράμμος Part 2.
Εισαγωγή.
Σε άλλο νήμα έχω ζαλίσει ποικιλοτρόπως το φόρουμ για την ανάγκη ανανέωσης του στόλου μου. Σκοπός να αποκτηθούν δύο τετρακίνητα για να βαδίσω και εγώ σε γατίσια μονοπάτια, κοινώς ένας χαμάλης για τη σύζυγο και την εργασία και ένα σαλονάτο για πιο εύκολες διαδρομές.Το Σ/Κ που μας πέρασε η οδύσσεια εύρεσης vitara πετρελαίου , έμοιαζε να έφτανε σε ένα τέλος. Spoiler alet, ο πωλητής το μετάνοιωσε ( όχι για λόγους παζαριού, απλά κράτησε τελικά το όχημά του). Αγνοώντας επιδεικτικά τον Σάκη το μετεωρολόγο που φώναζε κάτσε στα αυγά σου, αποφάσισα να χαρίσω στο "γέρο" μου μία τελευταία εκδρομή σε υψόμετρα άνω των 2000 μέτρων, πριν την απόσυρσή του στο χωριό και το περιορισμό του στη διαδρομή σπίτι καφενείο , από συμπαθή συγγενή. Δεύτερο φάουλ , μόνη συντροφιά η σύζυγος , καθώς το υπόλοιπο τετρακίνητο παρεάκι ήθελε ακόμα να νιώσει την αλμύρα. Λάθη επί λαθών σε βασικούς κανόνες εκτός δρόμου τα οποία θα αναλυθούν σε μορφή φωτορομάντζου......
Διαδρομές λοιπόν :
Πληκάτι προς κορυφή Γκέσος .
Λίγο πριν το Πληκάτι έχει ταμπελίτσα "μνημείο πολέμου και Ιερός Ναός " , μπαίνεις σε χωματόδρομο με φυτευτή πέτρα , διασχίζεις με υποτυπώδη γέφυρα το Σαραντάπορο , ανοίγεις - κλείνεις ποριά ( πόρτα από ευτελή υλικά , ξύλο και πλέγμα) για να μην φύγουν τα γελάδια του συμπαθέστατου κτηνοτρόφου και εισέρχεσαι σε πυκνό δάσος φυλλοβόλων. Ο δρόμος ανεβαίνει συνέχεια , και αλλάζει αναλόγως η χλωρίδα του. Έχει ράμπα που τον κλείνει από 1ης Νοεμβρίου. Κάποια στιγμή,αν δεν έχεις υψοφοβία καθώς δίπλα σου είναι το έρεβος, θα φτάσεις κορυφή, στα 2220 μέτρα. Θέλει τετρακίνητο και λάστιχα αξιοπρεπή. Κοντές μόνον αν το κυνηγήσεις σε εποχές έντονων βροχοπτώσεων ή στις αρχές της άνοιξης. Παρακείμενες διαδρομές τόσο πεζοπορικές όσο και οδηγικές άφθονες , αν θέλετε κάποια στιγμη θα τα αναφέρω. Σημείωση ο δρόμος καταλήγει Αετομηλίτσα , αλλά λίγο πριν το χωριό βρίσκει ρέμα χωρίς γέφυρα και πολύ δύσκολο σημείο με κατολισθήσεις, δεν τον αναφέρω γιατί δεν είναι πάντα ανοιχτός, αν βρείτε κάποιον να ρωτήσετε έχε καλώς...!
Ανέβηκα έτσι....
Δεν άκουσα το Σάκη που έλεγε ότι θα βρέξει , ούτε τη γιαγιά μου (και την πείρα μου, ως ορεσίβιος ....) που μου έλεγε μην κάθεσαι στο "σπανό" αν δείς αντάρα να ' ρχεται...Κοινώς σε λεπτά , μέχρι να βγάλει η σύζυγος τις απαραίτητες φωτογραφίες για τα μέσα δικτύωσης και εγώ να σαλαγάω φανταστικά πρόβατα και να φαντάζομαι αλλαγή επαγγελματικής καριέρας , μαύρισε το σύμπαν, να πέφτουν οι κεραυνοί και το χαλάζι και εγώ να παλεύω να κατέβω στις οξιές για προστασία, εν μέσω βαριάς ομίχλης. Επιβιώσαμε....
Κατέβηκα έτσι...
Μέρα 2η , δύσκολη διαδρομή.
Λίγο πιο πάνω από το δασικό για Αρρένες - Μουτσάλια ( βλέπε Part 1) , έχει άλλο δασικό που ανεβαίνει κορυφογραμμή. Αρχικά δάσος πυκνό ( γνωστά πλέον....) , οροπέδιο Καζάνι ( μέχρι εδώ σχετικά εύκολα για όχημα με ελαστικά και τετρακίνηση) και βγήκες κορυφές . Πρώτα η Πάνω Αρρένα (πέρασες στο Part1 δίπλα της), μετά η Τσουμία και ο Σούφλικας και έφτασες στα οροπέδια που είναι μία ανάσα από το 2520. Από εδώ βλέπεις τις τρεις πιο ψηλές κορυφές της χώρας , Όλυμπο, Σμόλικα και Γράμμο. Εδώ πάνω είναι οι πηγές του Αλιάκμονα , ρυάκια που θα γίνουν ο πιο μακρύς ποταμός της χώρας, αετοί να πετούν (είδα), κοινώς μαγεία!. Προσοχή αν στρίψεις δεξιά για Γράμμουστα , ίσως φτάσεις, ίσως όχι, δεν το προτείνω , το δικό μου ΔΕ φτάνει. Τα δύσκολα είναι ότι και αριστερά προς Αετομηλίτσα , η κατάβαση θέλει όχημα με κοντές (έπαθα και έμαθα) , πολύ ψυχραιμία και πολύ υπομονή. Είναι από τις πιο δύσκολες καταβάσεις που έχω κάνει , κλίση απίστευτη, στενό με νεροφαγιές και από κάτω το χάος. Κάποια στιγμή το "χαντάκωσα" ( ευτυχώς βγήκα) γιατί δε χώραγα αλλιώς , να χαροπαλεύεις, έρποντας το αυτοκίνητο μη μπει το abs και χαιρετήσεις και λοιπά ωραία (δεν έχει και κοντή πρώτη να το κόψει κάπως). Το θέμα είναι ότι αν κατεβαίνοντας ο δρόμος είχε "χαθεί" , ακόμα εκεί θα ήμουν, το δικό μου όχημα ΔΕΝ ανέβαινε πίσω τις κατηφόρες που κατέβηκα. Επιβιώσαμε, αλλά αψήφησα το βασικό κανόνα της εκτός δρόμου , ότι κατεβαίνεις πρέπει να μπορείς και να το ανέβεις, αν χρειαστεί. Αν τη διαδρομή την κάνεις αλλιώς (από εκεί που κατέβηκα), θέλει πολύ ικανό όχημα και οδηγό με πολλά χιλιόμετρα εκτός, αλλιώς άστο. Μην το επιχειρήσετε μόνοι και πλέον το προτείνω μόνο σε οχήματα με κοντά , οδηγούς με παρέα και εμπειρία και λοιπά. Αν βρείτε κανένα ρωτήστε ( δε βρείτε ....), αν περνάει. Θέλει πολύ προσοχή η διαδρομή!!!
Ανεβαίνοντας ...
Όσο πιο κοντά μπορείς να βρεθείς με τετρακίνητο ( από τη μεριά της Ηπείρου) στο 2520
Φωτογραφίες καθόδου δεν έβγαλα, για προφανής λόγους ( είχε φτάσει στην κάλτσα που λέμε....), μέχρι και η σύζυγος ήταν αμίλητη και μακριά από το κινητό της ..... Φωτογραφίες θέας ( απίστευτης) δε βάζω μην βαραίνω το σάϊτ .....
Αυτά διαδρομές υπάρχουν πολλές ακόμα, θα επανέλθω....
Α και ο απαραίτητος χάρτης, είπαμε βαθμός δυσκολίας πολύ αυξημένος.......
https://www.google.com/maps/d/u/1/edit?mid=1mk58W2oqLepebNnYHMwYsg6Jsl4xLss&usp=sharing
-
σιβιλ.
λοιπον
δες εδω
https://www.facebook.com/SIAL4X4
το φιλαρακι ο ψηλος κανει και γαμω τις εκδρομες.
στα μερη αυτα ειναι η προσεχως.
αλλα θελει κανονικο αμαξι για βουνο.
θα ειναι παρων εκει και ενα νιβι ντηζελ αυτοματο, με πολλα αξεσουαρ βεβαια. αλλα κατεξαιρεση.
για πες τι ακριβως ψαχνεις για τις εκδρομες... -
σιβιλ.
λοιπον
δες εδω
https://www.facebook.com/SIAL4X4
το φιλαρακι ο ψηλος κανει και γαμω τις εκδρομες.
στα μερη αυτα ειναι η προσεχως.
αλλα θελει κανονικο αμαξι για βουνο.
θα ειναι παρων εκει και ενα νιβι ντηζελ αυτοματο, με πολλα αξεσουαρ βεβαια. αλλα κατεξαιρεση.
για πες τι ακριβως ψαχνεις για τις εκδρομες...Δεν περιαυτολογώ, πίστεψέ με , γιατί ο γραπτός λόγος παρεξηγείται , αλλά ειλικρινά αυτό το βουνό , το Γράμμο, τον έχω γυρίσει , είτε με το αυτοκίνητο ( έχω και navara μη το ξεχνάμε...) , είτε με τα πόδια, έχω κοιμηθεί σε σκηνές, όλα τα ωραία που περιγράφει........Μόνο λίγο τα πιο χαμηλά από την καστοριά μου έχουν μείνει, αλλά θα έρθει και αυτό.
Αν και τον βλέπω καστοριανό , οπότε τα γνωρίζει, αλλιώς ότι θέλετε , ρωτήστε
Κάνε μου μια χάρη , πήγαινε με vitara σύγχρονο και πες μου αν βγαίνει , χωρίς άγχος , αυτό με καίει...... Θα βγεί είμαι σίγουρος ( αν και στο ύψος το φοβάμαι) , αφού βγήκε το maverick , αλλά πες μου αν βγαίνει , γιατί μόλις άρχισα στη σύζυγο ότι πρέπει να ρωτήσω το φόρουμ (τότε ήμουν έτοιμος για την ολοκλήρωση της αγοράς, μετά στράβωσε) , πως να το σηκώσω και κάτι τέτοιο , η απάντηση ήταν , ξέχνα τα ,αυτά, εγώ δε θα κοπανιέμαι κάθε μέρα που πάω για δουλειά.....
Επίσης αφού σε βρήκα , έχει σύστημα κατάβασης; δουλεύει;
Ανεβαίνει η πρώτη του ή το "πνίγει";;;; Καταλαβαίνεις τι εννοώ, δεν υποτιμώ το αυτοκίνητο , αλλά το duster μετά το χθεσινό επανήλθε στο μυαλό μου......
εκδρομουλα, βαλε τη μασκα σου και ελα