-
Ολική ανακαίνιση στο δίκτυο φόρτισης των εθνικών οδών στην Μ. Βρεταννία. Σε κάθε υφιστάμενο σημείο θα ξηλωθούν τα παλιά μηχανήματα, ορισμένα εκ των οποίων είναι 10 ετών, και θα τοποθετούνται από 6 και έως 12 ταχυφορτιστές DC, ισχύος 350 Kw έκαστος.
Ο στόχος είναι να υπάρχουν 2.500 φορτιστές τέτοιου τύπου στο εθνικό δίκτυο μέχρι το 2030.
Να θυμίσουμε ότι εδώ οι πρώτοι ανάλογοι φορτιστές ήταν αυτοί που μπήκαν στο Γκόλντεν Χολ το προηγούμενο δίμηνο και μέχρι στιγμής υποστηρίζουν μόνο Τέζλα.
Nταξ' μωρέ πως κάνεις έτσι, θα πει κάποιος. Έλα ντε.
Αλλά στο καπάκι, διαβάζεις κάτι τέτοια αρκουδιάρικα :
'Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ολλανδία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει μια ημερομηνία που θα σταματήσουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, σε μια προσπάθεια μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων.
Οι χώρες με επιστολή τους στην Κομισιόν ζητούν να τεθούν σε ισχύ πιο επιθετικές πολιτικές που θα έχουν ως στόχο τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ανάμεσα σε αυτές τις πολιτικές είναι και ο σταδιακός αποκλεισμός των πωλήσεων οχημάτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου στις χώρες της Ε.Ε. και παράλληλα, να ενισχυθούν οι πωλήσεις οχημάτων με μηδενικούς ρύπους.'
Και λες, για άλλη μία φορά, δεν είναι στραβός ο γυαλός, εμείς στραβά αρμενίζουμε. Είναι τουλάχιστον αστείο να βλέπεις μια βιομηχανικά υπανάπτυκτη χώρα σαν την Ελλάδα να πρωτοστατεί στον αγώνα κατάργησης των συμβατικών ιχ. Μια φουνταρισμένη χώρα, με άφραγκους ως επί το πλείστον πολίτες, που το 75% του πληθυσμού της μένει σε πολυκατοικίες, με μηδενική δυνατότητα παρκαρίσματος ή φόρτισης, και με πρακτικά μηδέν δίκτυο φόρτισης στην επικράτειά της!
-
Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις, εκτός από το ποσοστό. Ελλάδα δεν είναι μόνο το Παγκράτι, είναι και τα Σπάτα, είναι κι η Κοζάνη, είναι και τα χωριά τής Κοζάνης. Δεν μπορώ να ξέρω συγκεκριμένο νούμερο, αλλά σαν αίσθηση, μπακαλίστικα, θα έλεγα ότι τα μισά νοικοκυριά τής χώρας θα μπορούν να φορτίσουν.
Στα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα.
-
κοστιζει σε χρήση το μισό από ένα παπί,αλήθεια είναι αυτό(ακόμη και χωρίς τη σκανδαλώδη εύνοια μη πληρωμης τελών).
Όμως:
Για να αγοράσεις ένα παπί εκταμιευεις 1500€ έναντι 15000€ (τουλάχιστον),αν ξεκινήσει να πας Θεσσαλονίκη ξέρεις ότι θα φτάσεις,μετά από δέκα δεκαπέντε χρόνια το παπί θα έχει ακόμη μεταπωλητικη αξία σε σχέση με το τοξικό ερείπιο που θα πληρώνεις κιόλας για ανακύκλωση.
-
Πάντως χτές τοποθετήθηκαν και δοκιμάστηκαν στην Αθήνα οι πρώτοι ταχυφορτιστές της Porsche (300+ KW) και μου είπαν ότι την Taycan την πάνε από το 20% στο 80% σε 20'!! Επίσης έμαθα ότι η Taycan πουλάει πολύ καλά, αλλά η πλειοψηφία των αγοραστών την αγοράζουν ως 3ο ή 4ο αυτοκίνητο (έχουν άλλα για ταξίδια χωρίς θέματα αυτονομίας και υποδομών φόρτισης).
-
Πάντως χτές τοποθετήθηκαν και δοκιμάστηκαν στην Αθήνα οι πρώτοι ταχυφορτιστές της Porsche (300+ KW) και μου είπαν ότι την Taycan την πάνε από το 20% στο 80% σε 20'!! Επίσης έμαθα ότι η Taycan πουλάει πολύ καλά, αλλά η πλειοψηφία των αγοραστών την αγοράζουν ως 3ο ή 4ο αυτοκίνητο (έχουν άλλα για ταξίδια χωρίς θέματα αυτονομίας και υποδομών φόρτισης).
μα όλα όσα βλέπουμε στο ίντερνετ, τέτοια αυτοκίνητα τα έχουν άνθρωποι με στόλο οχημάτων, και είπαν να πάρουν το επόμενο παιχνίδι τους, και ακόμη και αυτοί παραπονιούνται!
Επίσης για όσους λένε ότι τα μισά νοικοκυριά μπορούν να φορτίσουν, να τους θυμίσω όσους ζουν στον αστικό ιστό των αστικών κέντρων της χώρας που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων, Πάτρας/Ηρακλείου/Λάρισας/Θεσσαλονίκης/Αθηνών, πιστεύω δηλαδή ότι τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού ΔΕΝ μπορεί να φορτίσει, και επίσης ένα 20% που ΔΕΝ τον ενδιαφέρει να φορτίσει (αγρότες, ηλικιωμένοι, ορεινοί πληθυσμοί, απομακρυσμένες κοινότητες).
Στην Αγγλία που έχουν πολλές μικρομεσαίες πόλεις με semi detached σπίτια ως επί το πλείστον (είναι συγκλονιστικό το πόσα πολλά σπίτια με μικρό πάρκινγκ μπροστά και κηπάκο υπάρχουν), θα είναι πολύ ευκολότερο (και λίγους να κλέβουν τα καλώδια θα τολμήσω να πω).
-
Μήπως ξέρει κάποιος μια τυπική εγκατάσταση wallbox για tesla σε πυλωτή μονοκατοικίας τι κόστος υπολογίζουμε ? Χονδρικά δλδ μια εκτίμηση.
-
Μήπως ξέρει κάποιος μια τυπική εγκατάσταση wallbox για tesla σε πυλωτή μονοκατοικίας τι κόστος υπολογίζουμε ? Χονδρικά δλδ μια εκτίμηση.
Εξαρτάται, αρχικά με οποιαδήποτε wallbox ή καποιο original της tesla? από που θα πάρει ρεύμα, απόσταση? μονοφασικό/τριφασικό? θα χρειαστεί πίνακα ασφάλειες κτλ?
-
Mastoras78 wrote:
Εξαρτάται, αρχικά με οποιαδήποτε wallbox ή καποιο original της tesla? από που θα πάρει ρεύμα, απόσταση? μονοφασικό/τριφασικό? θα χρειαστεί πίνακα ασφάλειες κτλ?
Δίνει κάποιο wallbox η tesla με την αγορά του αυτοκινήτου free ή έχει επιπλέον κόστος ? πίνακας υπάρχει, τριφασικό .
-
Δίνει κάποιο wallbox η tesla με την αγορά του αυτοκινήτου free ή έχει επιπλέον κόστος ? πίνακας υπάρχει, τριφασικό .
Δεν το γνωρίζω, νομίζω δεν δίνει, το wallbox ξεκινάει από κανά 500αρικο, αλλά νομιζω ειναι πολύ βασικό αυτό, γενικά τα καλά wallbox σε 3 φάσεις πάνε πανω απο 800 ευρώ... μπορείς να βάλεις το abb της Nrg με επιδότηση 500 από το κράτος κ 300 ευρώ απο την NRG κ να πληρώσεις μόνο το 300 ευρώ διαφορά. Βέβαια, αν έχεις tesla για μένα πας υποχρεωτικά στο Original. Από εκεί κ πέρα εφόσον έχεις πίνακα σχετικά κοντά μετά πας μόνο στο κόστο του καλωδίου κ του ηλεκτρολόγου από τον πίνακα (+ ειδική ασφάλεια) μέχρι το wallbox που ειναι μικρό σχετικά κόστος.
-
Τλεέιως χονδρικά, περί τα €1.500. Αλλά υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις (και καλύτερες από το wallbox κάθε εταιρείας), που φορτίζουν πολλά διαφορετικά αυτοκίνητα και έχουν και διάφορα άλλα συστήματα. Εαν σε ενδιαφέρουν πρακτικά (και όχι εγκυκλοπαιδικά), μιλάμε να σου, έχω άνθρωπο.
-
[quote=Dublin]
μα όλα όσα βλέπουμε στο ίντερνετ, τέτοια αυτοκίνητα τα έχουν άνθρωποι με στόλο οχημάτων, και είπαν να πάρουν το επόμενο παιχνίδι τους, και ακόμη και αυτοί παραπονιούνται!
Επίσης για όσους λένε ότι τα μισά νοικοκυριά μπορούν να φορτίσουν, να τους θυμίσω όσους ζουν στον αστικό ιστό των αστικών κέντρων της χώρας που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων, Πάτρας/Ηρακλείου/Λάρισας/Θεσσαλονίκης/Αθηνών, πιστεύω δηλαδή ότι τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού ΔΕΝ μπορεί να φορτίσει, και επίσης ένα 20% που ΔΕΝ τον ενδιαφέρει να φορτίσει (αγρότες, ηλικιωμένοι, ορεινοί πληθυσμοί, απομακρυσμένες κοινότητες).
[quote]
Εχω μεγαλώσει και ζουσα μέχρι πριν 4 χρόνια στο κέντρο των Ιωαννίνων(πλατανο-καραβατια για όσους ξέρουν), σημερα ζω στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,η μάνα μου για μια πενταετια περιπου έμενε ζωγράφου στα στενά πανω απο την παπανδρεου και τέλος κι εγώ προσωπικα έχω μεινει για αρκετά μεγάλα διαστήματα στον Κορυδαλλό κοντά στην πλατεια Μεμου και στην πλατεια Αττικής
Πουθενά σε όσες περιοχες ανέφερα δεν γίνεται να φορτισεις αυτοκίνητο η να τοποθετηθεί φορτιστής λόγω της ιδιας της ρυμοτομιας.δεν νομίζω ότι μιλάμε για 50 η 60% αλλά για πολυ παραπανω... Αστεία,για την λογική μου, η επιθυμία για μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση την σημερινή εποχή με τα σημερινά δεδομένα...
-
Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στην Αθήνα.
Αναγκαστικά χρειάστηκε να φορτίσω τη μπαταρία του Kuga λόγω ακινησίας και επειδή έχω νεογέννητο παιδί που μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθεί έκτακτα (πχ γιατρό)
Οπότε ανέβασα το αυτοκίνητο δίπλα στο παράθυρο για να συνδέσω τον συντηρητή για ~8 ώρες
Αν γυρίσουμε αναγκαστικά σε ηλεκτροκίνηση με βλέπω για μόνιμη εγκατάσταση καλούμπας από το μπαλκόνι.
-
Καλησπέρα σας. Δεν ξέρω αν είναι το σωστό σημείο να ρωτήσω. Σε λίγες μέρες θα παραλάβω το Ford Kuga PHEV και θέλω να βάλω πρίζα στην θέση πάρκινγκ στην πολυκατοικία. Έχω σκεφτει 2 επιλογές.
1: Να τραβήξω 20 μέτρα περίπου καλώδιο από την αποθήκη στο υπόγειο. Ο ηλεκτρολόγος μου είπε ότι η ασφάλεια εκεί είναι 10A και το καλώδιο είναι εναμισαρι.
2: Να τραβήξω καλώδιο από τον 5ο όροφο που είναι το σπίτι. Για αυτό δεν μου έχει προτείνει κάτι ακόμα ο ηλεκτρολόγος.
Θα εκτιμούσα οποιαδήποτε πρόταση από κάποιον που γνωρίζει κάτι επί του θέματος.
Επίσης σε περίπτωση που πάω σε λύση μονοφασικου wallbox τι πρέπει να κοιτάξω;
-
tegos , Μπορείς να με ενημερώσεις για τον τρόπο λειτουργίας του PHEV μίας και σκέφτομαι πλέον και τη λύση του plug in Kuga; Σε ένα ταξίδι 500km τι ακρίβως συμβαίνει; Τελειώνει η αυτονομία των 60km περίπου και μετά μόνο βενζίνη ή γίνεται συνεχόμενη ανάκτηση ενέργειας και φορτίζεται η μπαταρία είτε από το βενζινοκινητήρα ή όπως στα υβριδικά με ανάκτηση ενέργειας από το φρενάρισμα; Έχεις κάποια ιδέα για τι καταναλώση θα έχεις για ένα τέτοιο ταξίδι για παράδειγμα;
-
tegos , Μπορείς να με ενημερώσεις για τον τρόπο λειτουργίας του PHEV μίας και σκέφτομαι πλέον και τη λύση του plug in Kuga; Σε ένα ταξίδι 500km τι ακρίβως συμβαίνει; Τελειώνει η αυτονομία των 60km περίπου και μετά μόνο βενζίνη ή γίνεται συνεχόμενη ανάκτηση ενέργειας και φορτίζεται η μπαταρία είτε από το βενζινοκινητήρα ή όπως στα υβριδικά με ανάκτηση ενέργειας από το φρενάρισμα; Έχεις κάποια ιδέα για τι καταναλώση θα έχεις για ένα τέτοιο ταξίδι για παράδειγμα;
Καλή ερώτηση. Αυτό περιμένω να δω κι εγώ στην πράξη. Από τη Ford είπαν ότι ανακτάται ενέργεια κατά το ταξίδι και υπάρχουν 3-4 διαφορετικά modes χρήσης της ενέργειας. Τα λέει νομίζω στη σελίδα της Ford. Μετά από εκτενή αναζήτηση στο ίντερνετ, για μεγάλο ταξίδι λένε για κατανάλωση 5,5-7 λίτρα. Η αλήθεια είναι ότι με προβληματίζει μιας και είναι 2,5L. Θα ενημερώσω όταν το έχω στα χέρια μου και κάνω κάποια χιλιόμετρα.
-
Φόρο πολυτελείας έχει κανονικά ; Πότε παραλαμβάνεις; Περιμένω με ανυπομονησία να μας πεις πληροφορίες (κάνε post μέσα στο νήμα του Kuga για να τα ξαναπούμε) . Καλοτάξιδο!!!
-
Φόρο πολυτελείας έχει κανονικά ; Πότε παραλαμβάνεις; Περιμένω με ανυπομονησία να μας πεις πληροφορίες (κάνε post μέσα στο νήμα του Kuga για να τα ξαναπούμε) . Καλοτάξιδο!!!
Επειδή είναι εταιρικό leasing δεν φορολογείται καθόλου σύμφωνα με το κίνητρο της κυβέρνησης επειδή η ΛΤΠΦ είναι κάτω από 40.000€. ναι φυσικά θα ενημερώσω. Ευχαριστώ φίλε
-
Τέγος, άποψή μου είναι να ρωτήσεις την αντιπροσωπεία για την προτεινόμενη καλωδίωση και την ασφάλιση του τροφοδοτικού καλωδίου. Να σε καθοδηγήσουν αυτοί, είναι υποχρέωσή τους. Και το πιθανότερο είναι να γράφει κάτι και το μανουάλι. Γράψε μετά τι σου ζήτησαν, να το δούμε και εμείς.
Γενικά μιλώντας, το αμάξι είναι τύπου φευ (καθιερώθηκε πλέον αυτός ο νεολογισμός, courtesy of gatos) . Άρα έχει περιορισμένη αυτονομία, και μάλλον φορτίζει με αργό ρυθμό, π.χ. κάτι σε 15 χλμ. την ώρα. Για μένα άμα πας σε παροχή από την αποθήκη, βάλε μια μονοφασική γραμμή 3x2,5 mm2, αντί για 3x1,5 mm2, γιατί είναι αρκετά μακρυά και θα έχεις όπως και να το κάνουμε πτώση τάσης. Πάντα φυσικά με ασφάλεια 10Α, αφού αυτή είναι η γραμμή σου. Αυτή η γραμμή θα σου επιτρέπει να 'τραβάς' έως 2200 watt την ώρα.
Για σύγκριση, το σημερινό 'στάνταρντ' κατά κάποιο τρόπο των σύγχρονων γουώλ μποξ για τα φουλ ηλεκτρικά είναι πλέον 7 Kw, ενώ προσεχώς αναμένεται να ανέβουμε στα 11Kw, και πάει λέγοντας (ήδη υπάρχει Τέζλα με ενσωματωμένο 15Kw τροφοδοτικό) . Είναι λάθος όμως κατά την άποψή μου να ξεπαραδιαστείς τώρα δίνοντας χρήματα για μια υπερβολική εγκατάσταση η οποία το μέλλον υπάρχει πιθανότητα και αυτή να υπερκεραστεί από τις εξελίξεις. Καλύτερα μείνε σε αυτό που θα σου προτείνει η αντιπροσωπεία, θα σε βγάλει για κάμποσα χρόνια, είναι μικρή η μπαταρία σου. Μην κάνεις οικονομία σε ρελέδες, γειώσεις και διακοπτικό υλικό, πάντα βέβαια σε αντιστοιχία με αυτό που θα ζητήσει η αντιπροσωπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ενσωματωμένος φορτιστής που έχει το ιχ έχει όλες τις προστασίες που προβλέπονται, οπότε σημαντικά διευκολύνεται η δουλειά του ηλεκτρολόγου, αφού έχει λιγότερα και πιο εύκολα να κάνει.
Λάβε επίσης υπόψη ότι καλό είναι να προστατεύσεις την μπρίζα με κάποιο κουτί που κλειδώνει, το οποίο μπορείς να φτιάξεις σε έναν σιδερά ή και να βρεις έτοιμο ίσως, αλλά υπάρχουν και μπρίζες που έχουν ενσωματωμένο κλειδί. Όλα αυτά σε περίπτωση που θα πας σε απλή μπρίζα, γιατί υπάρχουν και άλλοι τρόποι.
-
Τέγος, άποψή μου είναι να ρωτήσεις την αντιπροσωπεία για την προτεινόμενη καλωδίωση και την ασφάλιση του τροφοδοτικού καλωδίου. Να σε καθοδηγήσουν αυτοί, είναι υποχρέωσή τους. Και το πιθανότερο είναι να γράφει κάτι και το μανουάλι. Γράψε μετά τι σου ζήτησαν, να το δούμε και εμείς.
Γενικά μιλώντας, το αμάξι είναι τύπου φευ (καθιερώθηκε πλέον αυτός ο νεολογισμός, courtesy of gatos) . Άρα έχει περιορισμένη αυτονομία, και μάλλον φορτίζει με αργό ρυθμό, π.χ. κάτι σε 15 χλμ. την ώρα. Για μένα άμα πας σε παροχή από την αποθήκη, βάλε μια μονοφασική γραμμή 3x2,5 mm2, αντί για 3x1,5 mm2, γιατί είναι αρκετά μακρυά και θα έχεις όπως και να το κάνουμε πτώση τάσης. Πάντα φυσικά με ασφάλεια 10Α, αφού αυτή είναι η γραμμή σου. Αυτή η γραμμή θα σου επιτρέπει να 'τραβάς' έως 2200 watt την ώρα.
Για σύγκριση, το σημερινό 'στάνταρντ' κατά κάποιο τρόπο των σύγχρονων γουώλ μποξ για τα φουλ ηλεκτρικά είναι πλέον 7 Kw, ενώ προσεχώς αναμένεται να ανέβουμε στα 11Kw, και πάει λέγοντας (ήδη υπάρχει Τέζλα με ενσωματωμένο 15Kw τροφοδοτικό) . Είναι λάθος όμως κατά την άποψή μου να ξεπαραδιαστείς τώρα δίνοντας χρήματα για μια υπερβολική εγκατάσταση η οποία το μέλλον υπάρχει πιθανότητα και αυτή να υπερκεραστεί από τις εξελίξεις. Καλύτερα μείνε σε αυτό που θα σου προτείνει η αντιπροσωπεία, θα σε βγάλει για κάμποσα χρόνια, είναι μικρή η μπαταρία σου. Μην κάνεις οικονομία σε ρελέδες, γειώσεις και διακοπτικό υλικό, πάντα βέβαια σε αντιστοιχία με αυτό που θα ζητήσει η αντιπροσωπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ενσωματωμένος φορτιστής που έχει το ιχ έχει όλες τις προστασίες που προβλέπονται, οπότε σημαντικά διευκολύνεται η δουλειά του ηλεκτρολόγου, αφού έχει λιγότερα και πιο εύκολα να κάνει.
Λάβε επίσης υπόψη ότι καλό είναι να προστατεύσεις την μπρίζα με κάποιο κουτί που κλειδώνει, το οποίο μπορείς να φτιάξεις σε έναν σιδερά ή και να βρεις έτοιμο ίσως, αλλά υπάρχουν και μπρίζες που έχουν ενσωματωμένο κλειδί. Όλα αυτά σε περίπτωση που θα πας σε απλή μπρίζα, γιατί υπάρχουν και άλλοι τρόποι.
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές φίλε.
Ήρθε τελικά ο ηλεκτρολόγος και είπε πως μπορεί να τραβήξει γραμμή από το ρολόι, να βάλει πίνακα, 20A ασφάλεια, προστασία κτλ και να τραβήξει από εκεί 2.5αρι καλώδιο που θα καταλήγει σε πρίζα. Οπότε τα πράγματα πλέον είναι πολύ πιο απλά. Περιμένω να με ενημερώσει για το κοστολογιο και θα σας ενημερώσω εκ νέου.
Περιμένω οδηγίες από τη Ford επίσης μέσα στην εβδομάδα, καθώς ο πωλητής που μίλησα δεν ήξερε τι προδιαγραφές πρέπει να πληρούνται σε περίπτωση που αποφασίσω να βάλω wallbox.
-
Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων