-
Όπως το βλέπει ο καθένας. Όταν αποδεδειγμένα υπάρχουν κατασκευαστές που μπορούν να συνδυάσουν άνεση και οδική συμπεριφορά, το να βγάζει η Citroen ένα μοντέλο που αποτυγχάνει χοντρά στο δεύτερο σκέλος, είναι για μένα (και για όποιον δεν φοράει παρωπίδες και οπαδικά γυαλιά) αποτυχία μεγάλη! Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις...
-
H αλήθεια είναι ότι είναι στόχευση της Σιτροέν και εξειδίκευση της η άνεση από την άλλη εννοείται ότι θα ήθελε να είχε και αυξημένα οδηγικά χαρακτηριστικά αλλά δεν είναι απλά τα πράγματα. Η ομάδα μηχανικών της Σιτροέν έχει συγκεκριμένη εμπειρία στο στήσιμο αμαξιών. Δεν μπορούν να ξαφνικά να αλλάξουν στόχευση.
Με μια πρόταση αυτή η στάνη τέτοιο γάλα βγάζει.
-
Μια χαρά μπορούν να αλλάξουν στόχευση αν θέλουν και να βγάλουν αμάξι ραλιάρικο . Το έχουν κάνει στο παρελθόν το έχουν κάνει στους αγώνες και στα ράλλυ .
Αλλά σημασία έχει τι θέλει ο πελάτης .
Εγώ περνώντας από την πιο εξελιγμένη υδροπνευματική στον ημιάκαμπτο , είδα σημαντική διαφορά στο Αιρκρος . Οπως και στο 4 πρώτης γενιάς που έχω .
Οδηγώντας το τελευταίο 4 , είδα ότι η ανάρτηση έφτασε στο 90 % της υδροπνευματικής με πολύ μικρότερο κόστος βέβαια.
Από την άλλη το τιμόνι του αυτοκινήτου , όπως και των άλλων μοντέλων , είναι πολύ βολικό στην πόλη , ακριβές , αλλά δεν δίνει πληροφορίες για τον δρόμο .
Εχω όμως ταξιδέψει με άλλα αμάξια που λέγονται οδηγοκεντρικά . Φόκους , Α3 , γκόλφ , Χ3 , Μίνι Κάντρυμαν και μεγάλες Μέρκ.
Το Μίνι και Χ3 είναι στο 30 % της υδροπνευματικής , Φόκους , Α3 , Γκόλφ στο 50 % και μόνο κάποιες Μέρκ φτάνουν στο 70-80 % χωρίς όμως να έχουν και τόσο σπορ τιμόνι .
Αρα ΔΕΝ υπάρχουν αυτοκίνητα που είναι ΚΑΙ ΑΝΕΤΑ , ΚΑΙ ΣΠΟΡ.
Θυμάμαι όταν είχα δώσει για επισκευή 20 ημερών , το μόλις 2 ετών ML-350 και μου έδωσαν μία 325 . Με το που πήγα να ξεπαρκάρω νόμιζα ότι το 325 δεν είχε υδραυλικό τιμόνι . Ηταν τόσο σκληρό που μου κούραζε τα χέρια . Και ήμουν και 15 χρόνια νεώτερος. Από την άλλη σε κάθε στιγμή ήξερες τι διάβαζαν οι ρόδες και που ήταν το αμάξι . Ωραίο αλλά κουραστικό.
Οπως αν πέρναγες λακκούβα , άφηνες σπόνδυλο στο κάθισμα .
Οταν ξαναπήρα το ML στο ξεπαρκάρισμα μου φάνηκε τόσο ελαφρό το τιμόνι που νόμιζα ότι γύριζε στον αέρα .
Κάπου λοιπόν θα χάνεις , κάπου θα κερδίζεις . Εξαρτάται από τις επιλογές σου , την διάθεση σου , την ηλικία σου , το μέρος που ζεις και τις υποδομές που υπάρχουν.
Για την σημερινή Ελλάδα , που πλέον έχει δρόμους 2+2 λωρίδων σε όλη την ηπειρωτική χώρα , αλλά και συχνά μπλόκα και κάμερες , η επιλογή ενός άνετου αυτοκινήτου , είναι μονόδρομος για πολύ κόσμο .
-
[quote=criuser
Εξαρταται από τις επιλογές σου , την διάθεση σου , την ηλικία σου , το μέρος που ζεις και τις υποδομές που υπάρχουν.
[/quote]cruiser θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Και γω στην αρχή δεν τα κοιτούσα τα suv αλλά μόλις έμαθα πως στην δουλειά (το οικοτροφειο βρίσκεται σε χωριό σε ημιορεινή περιοχή) θα φτιάξουν αποχετευτικο δίκτυο και για 300 με 500 μέτρα θα σκάψουν άσφαλτο και τα συναφή και απ ότι ξέρω αυτό καράτε κάνα 2 χρόνια, συν στην είσοδο από το χωριό κατεβαίνει νερό οπότε βρέχει όχι μεγάλη απόσταση καμμια 50ρια μέτρα λέω κρίμα οποίο χαμηλό πάρω έτσι κατέληξα στο 2008(οχι πως δεν μου άρεσε κιόλας).
-
Αν ισχύει το άρθρο , και παρουσιάζει αληθινά ατσούμπαλη συμπεριφορά , παρόλο που κανένα ελληνικό μέσο δεν αναφέρει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Τι σημαίνει οτι έχει ως στόχευση την άνεση;; γιατί παλαιότερα τι σημαία είχε η citroen;
Ανέκαθεν η εταιρία έβγαζε άνετα αυτοκίνητα με καλή οδική συμπεριφορά και σε πολλές περιπτώσεις πολύ καλή, ατσούμπαλα δε θυμάμαι ( άντε η πρώτη c5 που έβγαζε πολύ μούτρα, αλλά αν πήγαινεις με το γνωστό γαλλικό απαλό τρόπο μια χαρά ήταν) , δηλαδή η xsara ήταν κούτσουρο ή η zx; ή μήπως τότε δεν υπήρχε η πεζό; Τι να δικαιολογήσουμε ότι την εταιρία την έχουν ρίξει στα τάρταρα του γκρουπ και προφανώς δεν την αφήνουν ή δεν τη χρηματοδοτούν έτσι ώστε να εξελίξει σωστές αναρτήσεις ως επιλογή και στρατηγική της;
Απλά εντύπωση μου κάνει γιατί κανένας και από τους ενδοφορουμικούς δοκιμαστές δεν αναφέρει ατσούμπαλη συμπεριφορά.
-
Αν ισχύει το άρθρο , και παρουσιάζει αληθινά ατσούμπαλη συμπεριφορά , παρόλο που κανένα ελληνικό μέσο δεν αναφέρει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Τι σημαίνει οτι έχει ως στόχευση την άνεση;; γιατί παλαιότερα τι σημαία είχε η citroen;
Ανέκαθεν η εταιρία έβγαζε άνετα αυτοκίνητα με καλή οδική συμπεριφορά και σε πολλές περιπτώσεις πολύ καλή, ατσούμπαλα δε θυμάμαι ( άντε η πρώτη c5 που έβγαζε πολύ μούτρα, αλλά αν πήγαινεις με το γνωστό γαλλικό απαλό τρόπο μια χαρά ήταν) , δηλαδή η xsara ήταν κούτσουρο ή η zx; ή μήπως τότε δεν υπήρχε η πεζό; Τι να δικαιολογήσουμε ότι την εταιρία την έχουν ρίξει στα τάρταρα του γκρουπ και προφανώς δεν την αφήνουν ή δεν τη χρηματοδοτούν έτσι ώστε να εξελίξει σωστές αναρτήσεις ως επιλογή και στρατηγική της;
Απλά εντύπωση μου κάνει γιατί κανένας και από τους ενδοφορουμικούς δοκιμαστές δεν αναφέρει ατσούμπαλη συμπεριφορά.
Προφανώς έχεις πολύ διαφορετικές προσλαμβανουσες από εμάς που το οδήγησαμε ήδη. Κάνε ένα τεστ ντραιβ και εξέφρασε την πλευρά σου και θα το συζητήσουμε.
-
Προφανώς έχεις πολύ διαφορετικές προσλαμβανουσες από εμάς που το οδήγησαμε ήδη. Κάνε ένα τεστ ντραιβ και εξέφρασε την πλευρά σου και θα το συζητήσουμε.
Μα έγραψα αν ισχύει και ότι κανείς άλλος δεν αναφέρει άσχημα λόγια (ατσούμπαλη) και ήταν περίεργο ότι μόνο εκεί αναφέρεται κάτι τέτοιο . Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα γραφόμενα αυτών που το οδήγησαν. Η μόνη μου ένσταση ήταν στο γεγονός ότι αν ισχύει , δε μπορεί να δικαιολογηθεί ως στρατηγική της εταιρίας.
-
Καλησπέρα και από εμένα
Νέος στην παρέα, και σας διάβασα όλους προσεκτικά από το πρώτο thread.
Έχω παραγγείλει το νεο 4 στην έκδοση BlueHdi 1.5 EAT8 SHINE σε χρώμα Gris Platinum.
Θα αποκτηθεί ως εταιρικό αυτοκίνητο μέσω εταιρείας leasing.
Προέρχομαι από (ιδιόκτητο) Mini Countryman 1.5 diesel 116hp με το 7αρι διπλοσύμπλεκτο της BMW (mod '19).
Μου έχουν δώσει μια ενδεικτική ημερομηνία παράδοσης 15-20 Απριλίου.
Θα είναι το δεύτερο Citro μου, καθώς είχα πριν από 20 χρόνια ένα Saxo 1.6 vts, όμως ακόμα θυμάμαι το οικογενειακό μας καφέ GSA του '83 με την υδροπνευματική.
Το αυτοκίνητο το έκανα test drive σε αντιπροσωπεία της Αθήνας (αυτόματο σε βενζίνη όμως αυτό) και μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και τελείως διαφορετική γεύση από το Mini.
Nα είμαστε καλά, να τα λέμε από εδώ, να ανταλάσσουμε απόψεις και να έχουμε την υγεία μας.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
-
Εγώ πάντως που το οδηγησα και σε βενζίνη και σε ντίζελ μέχρι τα 130-140 που το πήγα εντάξει όχι σε στριφτερους δρόμους βέβαια δεν διαπίστωσα κάποια ατσουμπαλη συμπεριφορά. Μια χαρά προβλέψιμο ήταν πολύ άνετο με καλή ηχομόνωση οκ το τιμόνι τπτ ιδιαίτερο.
Και ο 1.2 διαμαντακι το πήγαινε σφαίρα και με τρομερή δουλειά στην κλιμάκωση το αυτόματο και με μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε σπορ , εκο , νορμάλ. Εκεί τους βγάζω το καπέλο.
Αν έπαιρνε μια ακόμα βαλίτσα 60 λτ θα ήταν κορυφαία επιλογή οικογενειακού.
-
Dublin wrote:
Μα έγραψα αν ισχύει και ότι κανείς άλλος δεν αναφέρει άσχημα λόγια (ατσούμπαλη) και ήταν περίεργο ότι μόνο εκεί αναφέρεται κάτι τέτοιο . Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα γραφόμενα αυτών που το οδήγησαν. Η μόνη μου ένσταση ήταν στο γεγονός ότι αν ισχύει , δε μπορεί να δικαιολογηθεί ως στρατηγική της εταιρίας.
Δεν το είπα ειρωνικά, θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε και την δική σου άποψη (όπως και όλων φυσικά).
Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει την έκφραση One man's trash, is another man's treasure. Όλοι μας δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε διαφορετικά πράγματα.
Όσοι πήγαμε υποψιασμένοι από τα Citroen των τελευταίων ετών πήραμε περίπου ότι περιμέναμε, ίσως και περισσότερο.
Θυμάμαι σε ένα review (Marek νομίζω ήταν) του C5 Aircross ότι ήταν το πιο άνετο στα C suv, ακόμη περισσότερο και από Evoque (τα οδήγησε back to back around the city) είχε πει. Είναι το C5 Aircross τέλειο; Φυσικά και όχι, 23εκατοστα από το έδαφος με boxy σχεδιασμό για απλετους χώρους, αν το πιέσεις σε στροφιλικια θα κάνεις εμετό, και στα απότομα φρένα βουτάει, αν θες κάτι τέτοιο, γνώμη μου, μην παίρνεις καν suv, και το καλύτερο από όλα τα SUV δεν μπορεί να φτάσει ένα όχημα κολλημένο στο έδαφος, με χαμηλό ύψος και σούπερ αεροδυναμικό σχεδιασμό, είναι απλά φυσική.
Αν θες όμως λίγο ψηλότερο αυτοκίνητο να μην το σέρνεις στους χωματόδρομους και τις ανηφοριτσες, να μπαίνεις μέσα χωρίς να σου βγαίνει η μέση και να βάζεις τα μωρά στα καθισματακια τους άνετα, να έχεις χώρο πάνω από το κεφάλι και μεγαλουτσικο τετράγωνο καθ' ύψος πορτμπαγκάζ για να βάζεις ποδηλατακια/μπάλες/πατίνια/κράνη των παίδων, και πας χαλαρά ταξιδακια στα νόμιμα όρια (άντε και και λίγο παραπάνω!), τότε είσαι μία χαρά.
Εγώ τελικά διάλεξα το 2008 ανάμεσα στο C3 Aircross (φθηνή λύση) και το C5 Aircross (ακριβή λύση) σαν μεσαία επιλογή σε χώρους και αποσκευές και διαφορετικά χαρακτηριστικά οδήγησης (ήθελα να το βάλω ανάμεσα στο C3 που είναι πολύ μαλακό, και το B max που είναι 95% Fiesta, και επίσης χρησιμοποιούμε), μία χρυσή τομή για μένα και τις ανάγκες μου, πιστεύω, αλλά ότι τα 2 Citroen ήταν οι επόμενες επιλογές μου τελικά, νομίζω λέει πολλά (4 ήταν το Sportage, 5 το Duster, έτσι για την ιστορία).
-
Καλησπέρα και από εμένα
Νέος στην παρέα, και σας διάβασα όλους προσεκτικά από το πρώτο thread.
Έχω παραγγείλει το νεο 4 στην έκδοση BlueHdi 1.5 EAT8 SHINE σε χρώμα Gris Platinum.
Θα αποκτηθεί ως εταιρικό αυτοκίνητο μέσω εταιρείας leasing.
Προέρχομαι από (ιδιόκτητο) Mini Countryman 1.5 diesel 116hp με το 7αρι διπλοσύμπλεκτο της BMW (mod '19).
Μου έχουν δώσει μια ενδεικτική ημερομηνία παράδοσης 15-20 Απριλίου.
Θα είναι το δεύτερο Citro μου, καθώς είχα πριν από 20 χρόνια ένα Saxo 1.6 vts, όμως ακόμα θυμάμαι το οικογενειακό μας καφέ GSA του '83 με την υδροπνευματική.
Το αυτοκίνητο το έκανα test drive σε αντιπροσωπεία της Αθήνας (αυτόματο σε βενζίνη όμως αυτό) και μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και τελείως διαφορετική γεύση από το Mini.
Nα είμαστε καλά, να τα λέμε από εδώ, να ανταλάσσουμε απόψεις και να έχουμε την υγεία μας.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Την κατάλληλη στιγμή ήρθες!
Νομίζω η μέρα με τη νύχτα οι 2 σου επιλογές!
Θα ήθελες να μας αναλύσεις λίγο το σκεπτικό;
Θα έχεις δηλαδή Mini και C4 μαζί;
-
Χεχε και άλλος γαλλακιας
-
Την κατάλληλη στιγμή ήρθες!
Νομίζω η μέρα με τη νύχτα οι 2 σου επιλογές!
Θα ήθελες να μας αναλύσεις λίγο το σκεπτικό;
Θα έχεις δηλαδή Mini και C4 μαζί;
Όχι δεν θα έχω και τα δύο.
Όταν προέκυψε πριν από λίγες εβδομάδες η παροχή του εταιρικού αυτοκινήτου, έπρεπε αν μπω σε διαδικασία αποχωρισμού του Μini. Υπάρχει ήδη και 2ο μικρό αυτοκίνητο για τη σύζυγο, οπότε προφανώς το εταιρικό θα έπαιρνε τη θέση του ¨οικογενειακού'.
Η επιλογή έγινε αρχικά με το budget του μισθώματος το οποίο είχε ένα συγκεκριμένο όριο και αντιστοιχούσε σε ένα αυτοκίνητο αξίας περιπού 27-28.000 ευρώ. Μιας και λατρέυω τα Mini (αυτό ήταν το 3ο μου) σκέφτηκα αρχικά να ξαναπάρω το ίδιο αυτοκίνητο σε ληζινγκ. Ξεπερνώντας σε δεύτερο στάδιο αυτή την ιδέα, θέλησα να δω τις εναλλακτικές μου.
Θεωρώντας σα δεδομένο ότι δεν συζητώ άλλο κιβώτιο εκτός του αυτόματου και άλλο καύσιμο εκτός του πετρελαίου, λόγω διανυόμενων χιλιομέτρων αλλά και ώς φαν της ροπής και όχι του 0-100, οι λύσεις μου σε αυτό το επιπεδο χρημάτων ήταν η 116d, το renegade, και το c4. Κάνοντας μια βόλτα στις εκθέσεις, η τελική επιλογή του 4 ήταν σχετικά απλή υπόθεση.
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, είχα ως πρώτη επιλογή το 2008, όμως σε έκδοση diesel + auto έφτανε στα 32.500+ όπότε ήταν εκτός μπάτζετ.
Θεώρω ότι έχω κάνει μια καλή επιλογή - εδώ θα είμαστε να τα συζητάμε
-
Μήπως είναι πολύ απλό το ζήτημα και αδίκως το βασανίζουμε; Μήπως ο υποψήφιος αγοραστής που ψάχνει κυρίως οδηγικά χαρακτηριστικά, κοφτερά τιμόνια και body roll δεν θα κοιτάξει έτσι και αλλιώς C4 ή γενικότερα θα ψαχτεί εκτός PSA; Συνεχίζω να πιστεύω ότι πρωτίστως είναι θέμα προτεραιοτήτων και επίγνωσης του τι ζητάει (αν και όσοι ξέρουν τι θέλουν) ο αγοραστής. Στην τελική η Citroen αυτό προσφέρει και το γνωρίζουν όλοι. Δεν επικαλέστηκε ποτέ ότι προσφέρει κάτι άλλο. Τίμια.
-
Παίδες, εγώ δεν το έχω οδηγήσει το αυτοκίνητο. Όταν όμως το μεγαλύτερο γαλλικό περιοδικό αυτοκινήτου περιγράφει την οδική του συμπεριφορά ως ατσούμπαλη (pataude) και λέει κατηγορηματικά ότι αν είστε οδηγοί με ανησυχίες, ΔΕΝ θα σας αρέσει το αυτοκίνητο, δεν έχω λόγο να μην το πιστέψω. Γιατί οι Γάλλοι δημοσιογράφοι αποδεδειγμένα και σταθερά είναι θετικά προκατειλημμένοι απέναντι στα γαλλικά αυτοκίνητα γενικώς και στα Citroen ειδικώς.
Όσο για το τι έχουν αναφέρει οι Έλληνες δημοσιογράφοι, θα μου επιτρέψετε να πω ότι καλή κριτική δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες για οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Μερικοί απλώς σου δίνουν τη δυνατότητα να ' διαβάσεις μέσα από τις γραμμές'. Όταν λοιπόν διαβάζεις για κάποιο αυτοκίνητο ότι δεν είναι φτιαγμένο για γρήγορη οδήγηση, αλλά έχει ασφαλή οδική συμπεριφορά, καταλαβαίνεις κάποια πράγματα. Αν επιπλέον διαβάσεις ότι σου δείχνει τη δυσαρέσκεια του υπό πίεση, τότε καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για ναυάγιο οδικής συμπεριφοράς, εφόσον μιλάμε για κατηγορίες B και C, που γενικά προσφέρουν πολύ ικανά αυτοκίνητα...
-
Δυστυχώς εγώ θυμάμαι την εποχή που η Citroen συνδύαζε και τα δύο.
Η ΖΧ ας πούμε ήταν καταπληκτικό αυτοκίνητο στην εποχή της, προσφέροντας άνεση και οδική συμπεριφορά σε ψηλά επίπεδα.
Επίσης είχα Saxo 1.6 16V VTS, το οποίο με τις 14άρες του και τη μαμά ανάρτηση ήταν επίσης εξαιρετικά ευχάριστο σε οδική συμπεριφορά και τηρουμένων των αναλογιών αρκούντως άνετο για την κατηγορία του.
-
Σήμερα δεν γνωρίζω κάποιο όχημα αυτής της κατηγορίας να βρίσκεται σε ισορροπία οδηγικων χαρακτηριστικών πάντως. Συνήθως είναι προς τις άκρες του φάσματος. Από c_segment πιο κοντά στην χρυσή τομή για εμένα από όσα οδήγησα τον τελευταίο 1,5 χρόνο (μη συμπεριλαμβανομένων C4/Leon) είναι το Golf 8 με μία μικρή ροπή προς την άνεση.
-
Το Focus mk4 (όπως και το αμέσως προηγούμενο mk 3.5) μια χαρά ισορροπημένο είναι μεταξύ άνεσης και οδικής συμπεριφοράς. Με 215/50/17 ή 205/55/16 ή 215/55/16, κατά σειρά προς το πιο άνετο. Και τα Golf, Leon, 308, Megane επίσης μια χαρά πρέπει να τα καταφέρνουν, με μικρές αποκλίσεις.
-
Το St-line μου είχε φανεί λίγο σκληρό, ίσως το Active να είναι όπως το λες. Πάντως για τον μέσο χρήστη στους ελληνικούς δρόμους που θα πάρει ένα οικογενειακό hatchback να μεταφέρει την φαμίλια του και να φύγει διακοπές 2 φορές τον χρόνο αμφιβάλω ότι θα του λείψουν τα δυναμικά χαρακτηριστικά του Focus.
Το C4 είναι μια τίμια ολοκληρωμένη ξεκάθαρη πρόταση. Το ίδιο και καλύτερες θεωρώ πως θα είναι και οι υπόλοιπες αντίστοιχες προτάσεις του PSA που ακολουθούν άμεσα (308, Astra).
Καλό χρυσό το Focus οδηγικά αλλά θα συνταχθώ με την άποψη του Cruiser. Άλλωστε δεν είναι ευθύνη του υποψηφίου αγοραστή αν η FMH τάχει χαμένα, πουλάει κυριολεκτικά τρέλα και θάβει τα προϊόντα της...
-
@Alekan με το καλό να παραλάβεις! Έχεις την καλοσύνη να γράψεις τις εντυπώσεις σου από το countryman μιας και είναι από τα αμάξια που βρίσκω ενδιαφέροντα αλλά δεν έχουμε πολλές πληροφορίες εδώ στο forum? Μπορείς να το κάνεις και στο ανάλογο topic.
CITROEN C4 III mod 2021