-
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Όχι ρε 55 το 60.
Νέοι 20-21 ετων, με ένα κάποιο πτυχίο το 60-70. Τότε νομίζω οι σχολές ήταν 3 έτη κιόλας.
Και μετά πάλι νέοι το 80.
Ε πώς τα ξεχνάνε; Οι επενδύσεις από τότε μέχρι σήμερα υπάρχουν. Κάποιοι εργολάβοι έφαγαν καλά εκείνες τις εποχές. Σήμερα μπορεί να αγοράσει σπίτια κάποιος νέος με μεσο μισθό;
Νέοι 20 ετών το 40, σημαίνει 82 σήμερα. Δηλαδή μία γενιά πίσω ακόμα. Σαν τους γονείς μου.
Αυτοί έζησαν αλλιώς. Ξεκίνησαν από τον πάτο μετά τον πόλεμο και προφανώς είχαν μόνο να ανέβουν.
-
Ε τώρα θα με κάνεις να λέω ιστορίες και εγώ.
Όχι πολλοί που ξέρω από τα 21 στην δουλειά, 12 ώρα στην αρχή και μετά 8 ώρα. Πολλα παιδιά σπούδαζαν από επαρχία και έμεναν σε γκαρσονιέρες πολλοί μαζί, αυτό ισχύει όπως τα λες άλλωστε και στην δική μου γενιά έτσι είναι.
Αλλά μετά στα 21 δεν ήξεραν πού να πρώτο πάνε ως απόφοιτοι και τεχνίτες για δουλειά. Άφηνα μια δουλειά και στο καπάκι έβρισκαν αλλή με 50% παραπάνω μισθό.
Στα 30 αγόραζαν σπίτια! -
Να πω και εγώ την αμπελοφιλοσοφία μου. Ο πατέρας μου (77 σήμερα) ξεκίνησε να εργάζεται μετά το πτυχίο και στρατό στα 23 του, δηλαδή το 1968 - πρίν δούλευε αλλα όχι συνέχεια. Το 1970 πήρε το πρώτου του αυτοκίνητο με δικά του λεφτά (100.000δρχ) και είχε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα. Στα 30 του, που με γέννησε είχε ήδη μια πάρα πολύ καλή θέση και δουλειά....πλέον ο 30αρης δεν έχει σχέση με τότε, τα βλέπω στην δικιά μου δουλειά που η εταιρία που εργάζομαι πληρώνει αρκετά καλά, πάνω από τον μέσο όρο.
-
Ναι αλλά ξεκίναγαν να δουλεύουν οι τεχνίτες από τα 14 και οι υπόλοιποι πτυχιούχοι από τα 18 ως φοιτητές τα καλοκαίρια.
Στα 30 με λίγη βοήθεια από τους γονείς είχαν μαζέψει φράγκα για την προκαταβολή για ένα μικρό σπίτι.
-
@fanis75 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Να πω και εγώ την αμπελοφιλοσοφία μου. Ο πατέρας μου (77 σήμερα) ξεκίνησε να εργάζεται μετά το πτυχίο και στρατό στα 23 του, δηλαδή το 1968 - πρίν δούλευε αλλα όχι συνέχεια. Το 1970 πήρε το πρώτου του αυτοκίνητο με δικά του λεφτά (100.000δρχ) και είχε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα. Στα 30 του, που με γέννησε είχε ήδη μια πάρα πολύ καλή θέση και δουλειά....πλέον ο 30αρης δεν έχει σχέση με τότε, τα βλέπω στην δικιά μου δουλειά που η εταιρία που εργάζομαι πληρώνει αρκετά καλά, πάνω από τον μέσο όρο.
Τα αυτοκίνητα πριν το 73 ήταν σχετικά φτηνά. Μετά πλάκωσαν οι μεγάλοι φόροι με τις ενεργειακές κρίσεις και ο πληθωρισμός.
-
Σου λέω τα έχουμε βάλει κάτω σε συζητήσεις και κάναμε τις σχετικές αντιστοιχίες σε εισοδήματα της εποχής και αγοραστική δύναμη.
Δεν υπάρχει σύγκριση. Το συμεπρασμα που βγαίνει είναι ότι αυτές οι δύο γενιές επωφελήθηκαν από την ταυτόχρονη ανάπτυξη της χώρας σε όλους τους τομείς μετά τον πάτο που είχε λόγω πολέμου.
Ότι και αν έκανες, οποίο επάγγελμα εάν ήσουν επαγγελματίας σωστός ζούσες υπερανετα με προοπτική στο μέλλον.Σήμερα, ακόμα φτάσαμε 30-35 ετών νέοι με μεταπτυχιακά να μην μπορούν να νοικιάσουν μια γκαρσονιέρα και να εργάζομαι 8-10 ώρα την ημέρα.
-
Έχω κάνει τις συζητήσεις με αυτές τις γενιές και ξέρω πολύ καλά.
Ε, πες το ντε από την αρχή.
-
Βασιλικός η μαϊντανός.
Άσε ρε Νάσο που πουλάς και πνεύμα χωρίς να ξέρεις προωσπα και καταστάσεις. Ο άσχετος της παρεας -
μα τι λετε ωρε....
οι γονεις μου, της εργατικης βεβαιως ταξεως και της εποχης εκεινης, οτι φτιαξανε ηρθε μετα τα 40. πτυχιο και μεταπτυχιακο ο πατερ γατος αργα στα 26 (και μετα 2 χρονακια στρατο) καθως ταυτοχρονα με το πανεπιστημιο δουλευε στα λιπασματα πειραιως φορτοεκφορτωση και στον ολπ αχθοφορος και ηταν και ο μονος στη γενια του στα μανιατικα που καταφερε τοτες μεταπτυχιακο.
η μαμα επισης λαικης προελευσεως τελειωσε νηπιαγωγος και μετα δασκαλα και ξεκινησε δουλεια στα 22.
αλλα ειχαν να αντιμετωπισουν καποια χρονια στρατου και απολυτης εξαθλιωσης παλευοντας με ενοικια, κοστη γαμου, παιδιων και ελαχιστου βιοπορισμου.
καπως ετσι ηταν στις λαικες συνοικιες με τα πολλα παιδια σε καθε οικογενεια και με την αδυναμια οι γονεις τους να συμβαλουν.
δεν ηταν ολοι γονοι αστων ή δικτυωμενων για να χωθουν με προνομια, η λαικη οικογενεια και τοτες υπεφερε λαπη.
ο νταντυ γατος πηρε αμαξι το 76 στα 43. μεχρι τοτες λεωφορειο και κτελ και αγονη με το καραβι οπου καλουσε η πατρις. με πολλες-πολλες δοσεις γιατι δεν βγαινανε οι δραχμαι. -
Γάτε, οι γονείς αυτών από τους πολέμους, τους διωγμούς, της καταστροφές ήρθαν ξυπόλυτοι. Ναι ήταν κάτι σανμικροασρικη τάξη με τα γαλλικά τους, τους καλούς τρόπους, τα διπλώματα τους αλλά ήρθαν και έζησαν κυριολεκτικά από το μηδέν. Όταν λέω μηδέν εννοώ όντως μηδέν.
Τα παιδιά αυτων σπούδασαν μια κάποια σχολή και βγήκαν για εργασία. Και οι γυναίκες όχι μόνο οι άντρες. Δεν είχαν το κόμπλεξ του η γυναίκα καθετε σπίτι. Όχι και σπουδάζει και βγαίνει στις επιχειρήσεις να δουλέψει. Άλλαζαν συχνά εργασίες διότι γινόταν ένας οργασμός από νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας όπου ζητούσαν άτομα με εξειδίκευση και κάποια τυπικά προσόντα. Σε κάθε αλλαγή εργασίας οι μισθοί σταδιακά ανέβαιναν. Και να τα πρώτα αυτοκίνητα, και μετά να τα πρώτα μικρά σπιτάκια κτλ.
Τα παιδιά αυτων ξεκίνησαν απλά με μια βοήθεια του στυλ έξοδα γάμου καλες σπουδές και πάλι επωφελήθηκαν από τη δεκαετία του 2000 και έβγαλαν γούστα και περιουσίες.
Και σήμερα τα παιδιά αυτων με διπλάσιες γνώσεις και από τις δύο γενιές, δεν μπορούν ούτε γκαρσονιέρα να νοικιάσουν στα 40 ετη
-
@criuser said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Στα 30 με λίγη βοήθεια από τους γονείς είχαν μαζέψει φράγκα για την προκαταβολή για ένα μικρό σπίτι.
Μπα...στο ενοίκο οι γονείς μου για πολλά χρόνια....πάρα πολλά! Το 1997 πήραμε (χτίσαμε) σπίτι οικογενειακώς, μέχρι τότε ενοίκιο.
-
Παλαιότερα υπήρχε αυτό το βαλε δικό σου κεραμύδι πάνω από το κεφάλι σου.
Πέρασαν τον πόλεμο, προσφυγιά ή αμέσως μετά και έχουν στο μυαλό τους ότι όλα μπορούν να χαθούν πολύ εύκολα και πρέπει να φτιάξουν περιουσίες.
Δεν είχαν και άδικο.
-
Γάτε, οι γονείς αυτών από τους πολέμους, τους διωγμούς, της καταστροφές ήρθαν ξυπόλυτοι. Ναι ήταν κάτι σανμικροασρικη τάξη με τα γαλλικά τους, τους καλούς τρόπους, τα διπλώματα τους αλλά ήρθαν και έζησαν κυριολεκτικά από το μηδέν. Όταν λέω μηδέν εννοώ όντως μηδέν.
Τα παιδιά αυτων σπούδασαν μια κάποια σχολή και βγήκαν για εργασία. Και οι γυναίκες όχι μόνο οι άντρες. Δεν είχαν το κόμπλεξ του η γυναίκα καθετε σπίτι. Όχι και σπουδάζει και βγαίνει στις επιχειρήσεις να δουλέψει. Άλλαζαν συχνά εργασίες διότι γινόταν ένας οργασμός από νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας όπου ζητούσαν άτομα με εξειδίκευση και κάποια τυπικά προσόντα. Σε κάθε αλλαγή εργασίας οι μισθοί σταδιακά ανέβαιναν. Και να τα πρώτα αυτοκίνητα, και μετά να τα πρώτα μικρά σπιτάκια κτλ.
Τα παιδιά αυτων ξεκίνησαν απλά με μια βοήθεια του στυλ έξοδα γάμου καλες σπουδές και πάλι επωφελήθηκαν από τη δεκαετία του 2000 και έβγαλαν γούστα και περιουσίες.
Και σήμερα τα παιδιά αυτων με διπλάσιες γνώσεις και από τις δύο γενιές, δεν μπορούν ούτε γκαρσονιέρα να νοικιάσουν στα 40 ετη
δεν ξερω σε ποιους αναφερεσαι οι γονεις των γονιων μου ηταν εσωτερικοι μεταναστες απο τη μανη. τι γαλλικα μου λες. ουτε δημοτικο απο τη φτωχια.
και οι δικοι μου εκαναν περιουσια.
οπως και παρα πολλοι της γενιας.
τις οποιες δεν χαρηκαν οι ιδιοι αλλα η δικη μου γενια.
ο τροπος ομως που εκαναν περιουσια ηταν απανθρωπος καθως στερηθηκε η γενια αυτη και τη παραμικρη χαρα της ζωης 'για τα παιδια'.
αυτη στη λαικη μερια.
στην αλλη, οκ , ειδικα οι επαρχιωτες αστοι αλλα και οι αθηναιοι ειχαν τις γνωριμιες και τα χωσιματα και γλυψανε κατα καιρους πολλα κοκαλακια.
εξακολουθει ομως η πλειοψηφια να ματωσε τοσο που ουτε η δικη μου γενια ουτε τα παιδια σημερα ειναι διατεθημενοι να προσπαθησουν. -
Αυτό που θέλω να πω είναι πως εσύ εντοπίζεις τον όρο αστικό παντού. Ναι με τα δεδομένα τα δικά σου φαίνονται σαν αστοί, διοτι από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν γιατροι, μηχανικοί, έμποροι κτλ με ξένες γλώσσες και όχι μόνο μια.
Όμως όπως ξέρεις οι αρχές του προηγούμενου αιώνα είχε προσφέρει απίστευτες καταστροφές για μια μερίδα των Ελλήνων. Όπου ξεκίνησαν κυριολεκτικά από το μηδέν. Μετά ήρθε ο βΠΠ όπου ξανά έφευγαν εσωτερικοί μετανάστες για να γλυτώσουν από θηριωδίες μπας και επιβιώσουν. Έτρωγαν από συσσίτια της εκκλησίας. Κάποιες μάνες έχασαν τότε από τις κακουχίες παιδιά παρά την και καλά καλή τους ανατροφή και τις ξένες γλώσσες τους. Οι κακουχίες δεν κάνουν εξαιρέσεις. Οπότε ούτε μεγαλοκτημονες, ούτε τίποτα. Από το μηδέν ξανά στήθηκαν στα πόδια τους και τα παιδιά αυτων. Και οι εποχές του 60-70-80 ήταν εύκολες για κατι τέτοιο πάντα συγκριτικά με σήμερα. -
Αυτό που θέλω να πω είναι πως εσύ εντοπίζεις τον όρο αστικό παντού. Ναι με τα δεδομένα τα δικά σου φαίνονται σαν αστοί, διοτι από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν γιατροι, μηχανικοί, έμποροι κτλ με ξένες γλώσσες και όχι μόνο μια κτλ
Όμως όπως ξέρεις οι αρχές του προηγούμενου αιώνα είχε προσφέρει απίστευτες καταστροφές για μια μερίδα των Ελλήνων. Όπου ξεκίνησαν κυριολεκτικά από το μηδέν. Μετά ήρθε ο βΠΠ όπου ξανά έφευγαν εσωτερικοί μετανάστες για να γλυτώσουν από θηριωδίες μπας και επιβιώσουν. Έτρωγαν από συσσίτια της εκκλησίας. Κάποιες μάνες έχασαν τότε από τις κακουχίες παιδιά παρά την και καλά καλή τους ανατροφή και τις ξένες γλώσσες τους. Οι κακουχίες δεν κάνουν εξαιρέσεις.θα επιμεινω, οι λαικες οικογενειες ηταν η πλειοψηφια.
στις πολεις ζουσαν λιγοι. και απο αυτους ελαχιστοι ειχαν την οικονομικη δυναμη για κατι παραπανω απο μεροδουλι-μεροφάι.
καποιες στιγμες απορω εαν κυκλοφορειτε εδω μεσα στον υπολοιπο κοσμο ή ζειτε σε κλειστες κοινωνιες σε σαλονια βελουδινα.
ας πουμε η δυτικη αθηνα δεν υπηρχε τοτε. καθολου. χωριο. τα νοτια προστεια, τα κοντινα, επισης. ενα σωρο συνοικιες αθηναικες.
τα χαλια σπιτια που βλεπετε γυρω σας εχουνε χτιστει με αιμα και στερηση.
οχι με γαλλικα και πιανο.
αν ειναι δυνατον! -
Γιατί που νομίζεις ότι ζούσαν όσοι ξεκίνησαν από το μηδέν παρά τις γνώσεις τους σε ξένες γλώσσες;
Βάζεις τους ανθρώπους σε κουτάκια και είναι λάθος αυτό.
Σήμερα κάποιος άλλος ξεκινά από το μηδέν και εσύ έχεις να προσφέρεις στην οικογένεια σου. Έγινες αστός;
-
Σου λέω τα έχουμε βάλει κάτω σε συζητήσεις και κάναμε τις σχετικές αντιστοιχίες σε εισοδήματα της εποχής και αγοραστική δύναμη.
Δεν υπάρχει σύγκριση. Το συμεπρασμα που βγαίνει είναι ότι αυτές οι δύο γενιές επωφελήθηκαν από την ταυτόχρονη ανάπτυξη της χώρας σε όλους τους τομείς μετά τον πάτο που είχε λόγω πολέμου.
Ότι και αν έκανες, οποίο επάγγελμα εάν ήσουν επαγγελματίας σωστός ζούσες υπερανετα με προοπτική στο μέλλον.Σήμερα, ακόμα φτάσαμε 30-35 ετών νέοι με μεταπτυχιακά να μην μπορούν να νοικιάσουν μια γκαρσονιέρα και να εργάζομαι 8-10 ώρα την ημέρα.
Γιατί θα έπρεπε κάποιος να σου πληρώσει τις σπουδές που επέλεξες ΕΣΥ να κάνεις, αν αυτές δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ?
Και προφανώς ένας 30-35 ετών 2 γενιές πίσω, είχε ήδη 15-20 χρόνια εργασίας, όχι χλιαδανεργίας, όπως είχαν πολλοί μέχρι το 2010.
Ξέρεις γιατί έχουμε κόντρα ?
Στον περίγυρο μου, έχω 35άρηδες που ήταν φοιτητές την δεκαετία του 2000, τότε που πήγαιναν στα μπουζούκια Τρίτες - Τετάρτες γιατί μετά δεν ήταν κυριλέ. Τότε που είχαν 600-800 τον μήνα χαρτζηλίκι.
Ε αυτή η γενιά έχασε μια δεκαετία εργασίας από τα 20-30, αλλά σήμερα μυξοκλαίει και της φταίει η κακούργα κενωνία.
Η γενιά που έγινε φοιτητές μετά το 2010 και την κρίση, ήταν μια γενιά σαν αυτή του 60, του 70, πολύ μαζεμένη. Χαρτζηλίκι μηνιαίο 100-200, συμπεριλαμβανομένης της κάρτας για τα ΜΜΜ και του 10άρικου για το καρτοκινητό. Συμπλήρωμα με δουλίτσες του ποδαριού, ανάλογα με τα ταλέντα του καθενός.
Ε αυτή η γενιά έχει μπει πολύ καλύτερα στην αγορά εργασίας και είναι πιο μαζεμένη γενικά.
Αρα ας δούνε και το μυαλό τους οι 35άρηδες.
-
@gatoz said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
θα επιμεινω, οι λαικες οικογενειες ηταν η πλειοψηφια.
Τι επιμένεις τώρα κι εσύ; Αφού σου λέει, έχει κάνει τις συζητήσεις με αυτές τις γενιές και ξέρει πολύ καλά.
-
Χαχα ρε Νάσο, μαϊντανός τελικά....
Το ότι λέει κάτι ο γάτος το κάνει θέσφατο ενώ το ότι λέει κάτι άλλο καποιος άλλος, όχι.
Ο γάτος είναι ο σημερινός αστός, όπως τότε τις δεκαετίες του 60-70 που θίγει με όλα τα κομφορ του και πουλάει και πνεύμα μου φαίνεται.
Πέφτει στην ίδια παγίδα του να κατηγοριοποιεί ταξικά τους ανθρωπους και τις ιστορίες τους με βάση δικά του κριτήρια. Εξαιρούνται οι μικροεργολαβοι, σε αυτό συμφωνώ μαζί του....χαχαχα
-
@criuser said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Γιατί θα έπρεπε κάποιος να σου πληρώσει τις σπουδές που επέλεξες ΕΣΥ να κάνεις, αν αυτές δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ?
Και προφανώς ένας 30-35 ετών 2 γενιές πίσω, είχε ήδη 15-20 χρόνια εργασίας, όχι χλιαδανεργίας, όπως είχαν πολλοί μέχρι το 2010.
Ξέρεις γιατί έχουμε κόντρα ?
Στον περίγυρο μου, έχω 35άρηδες που ήταν φοιτητές την δεκαετία του 2000, τότε που πήγαιναν στα μπουζούκια Τρίτες - Τετάρτες γιατί μετά δεν ήταν κυριλέ. Τότε που είχαν 600-800 τον μήνα χαρτζηλίκι.
Ε αυτή η γενιά έχασε μια δεκαετία εργασίας από τα 20-30, αλλά σήμερα μυξοκλαίει και της φταίει η κακούργα κενωνία.
Η γενιά που έγινε φοιτητές μετά το 2010 και την κρίση, ήταν μια γενιά σαν αυτή του 60, του 70, πολύ μαζεμένη. Χαρτζηλίκι μηνιαίο 100-200, συμπεριλαμβανομένης της κάρτας για τα ΜΜΜ και του 10άρικου για το καρτοκινητό. Συμπλήρωμα με δουλίτσες του ποδαριού, ανάλογα με τα ταλέντα του καθενός.
Ε αυτή η γενιά έχει μπει πολύ καλύτερα στην αγορά εργασίας και είναι πιο μαζεμένη γενικά.
Αρα ας δούνε και το μυαλό τους οι 35άρηδες.
Ως ένα σημείο δεν έχεις άδικο. Αυτοί οι 35αρηδες έχουν πλέον 10 -12 έτη ένσημα και καλές σπουδές.
Λογικά θα έπρεπε να μπορούν να ζήσουν μόνοι τους σε μια οικονομία που αναπτύσσεται. Την δεκαετία του 60-70 όποιος νέος είχες σπουδές και μεταπτυχιακα και εργαζοταν τουλάχιστον ένα διαμέρισμα μπορούσε να το νοικιάσει μετά 10 έτη εργασίας! Σήμερα....όχι. Αυτό σου λέω.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2