-
Να ψάχνεις ισχύ στις 2000 ΣΑΛ σε ένα μοτέρ το οποίο ουσιαστικά δουλεύει ως ατμοσφαιρικό, δεν έχει νόημα. Έχεις ΜΧ5, ξέρεις να στροφάρεις!
Σχετικά με την ποιότητα, γνωρίζεις φαντάζομαι ότι το αυτοκίνητό σου έχει ανοξείδωτη εξάτμιση. Αυτό είναι ποιότητα, μια εξάτμιση που δεν σκουριάζει, όχι ένα μαλακό πλαστικούλι...
-
arvani,
το Cx 30 μου αρέσει και μένα,εξαιρετικό αμάξι. Στην έκθεση αυτοκινήτου οδήγησα το 3 με τον skyactiv -x.Συμφωνώ σχεδόν 100% και για το CX 30 και για το 3. Όπως έχω πει παραπάνω, ποιότητα εσωτερικού-εξωτερικού-συναρμογή άριστη,απίστευτες αλλαγές ταχυτήτων,πολύ καλή θέση οδήγησης,ευχαρίστηση να το οδηγείς κ.τ.λ. Ο κινητήρας, όντως στην παραγματικότητα δείχνει τη δύναμη του από τις 5000 στροφές -νομίζω το λένε και σ'ένα βιντεάκι ιταλικό με τεστ μακράς διαρκείας και δυναμομέτρηση από τα παρακάτω που σου παραθέτω,με την ελπίδα να ξέρεις ιταλικά-.
Θα ήθελα πολύ κι εγώ να βάλω στη μελλοντική λίστα μου το CX 30 (είναι πιο άνετο από το 3 ,ευρύχωρο,κάτω από 4,40μ. μήκος), αλλά το τεκμήριο των 2λίτρων και -πρωτίστως όμως- ο φόρος πολυτελείας το κάνουν σχεδόν απαγορευτικό (αλήθεια,που άκουσες για κατάργησή του? εμένα δεν μου προκύπτει,άκουσα προχθές και τον υπουργό οικονομικών που είπε πως τα τεκμήρια -άρα και τον φόρο πολυτ.- δεν μπορούμε να τα πειράξουμε προς το παρόν).
Έχω δει βιντεάκια που κυκλοφόρησαν για το Cx 30 και το 3 τους τελευταίους μήνες και διάβασα ελλην. και ξένες κριτικές.Σου παραθέτω το τελευταίο από τα 8 βιντεάκια για το mazda 3 (αναλογικά θα iσχύει και για το cx 30) σε δοκιμή πολλών χλμ. συμπεράσματα για τη συγκριτική κατανάλωση,μετρήσεις ροπής,οδήγηση μεταξύ diesel,skyactiv g και x
Y.Γ. +1 σε όσα λέει ο Δίας αλλά και ο Fanis
-
Λογω τιμης και κινητηρων εχει ελαχιστο ενδιαφερον στην Ελλάδα και ελάχιστους υποψηφιους αγοραστες. Ειναι ενα εξαιρετικό αυτοκίνητο με καμια ομως εμπορικη τυχη στην Ελλάδα.
Ακριβό είναι σε σχέση με ένα χειρότερο αυτοκίνητο. Για αυτά που προσφέρει η τιμή του είναι πολύ καλή.
Για τον φίλο παρακάτω που είπε για τα τεκμήρια, από αρχές Δεκέμβρη που είχε βγει ο Σταϊκούρας στον Αυτιά είχε πει ότι προτεραιότητα είναι η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων από το 2020. Δεν έχω ακούσει κάτι που να το ανατρέπει αυτό.
Όπως και να χει βλέπουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, εναλλακτικές υπάρχουν πολλές.
-
νομίζω το λένε και σ'ένα βιντεάκι ιταλικό με τεστ μακράς διαρκείας και δυναμομέτρηση από τα παρακάτω που σου παραθέτω,με την ελπίδα να ξέρεις ιταλικά-.
...αλλά το τεκμήριο των 2λίτρων και -πρωτίστως όμως- ο φόρος πολυτελείας το κάνουν σχεδόν απαγορευτικό (αλήθεια,που άκουσες για κατάργησή του? εμένα δεν μου προκύπτει,άκουσα προχθές και τον υπουργό οικονομικών που είπε πως τα τεκμήρια -άρα και τον φόρο πολυτ.- δεν μπορούμε να τα πειράξουμε προς το παρόν).
Ξαναγράφω γιατί δεν ξέρω πως να κάνω back to back quote σε ένα μνμ
Τα βιντεάκια τα έχω δει όλα (αγγλικά ή μη). Ας είναι καλά το translator των υποτίτλων :). Η σειρά των ιταλικών είναι όντως η πιο πλήρης.
Αν θα μπορούσες να μου πεις που άκουσες το παραπάνω για τα τεκμήρια, γιατί δεν βρίσκω κάτι σχετικό.
Thanks!
-
Να ψάχνεις ισχύ στις 2000 ΣΑΛ σε ένα μοτέρ το οποίο ουσιαστικά δουλεύει ως ατμοσφαιρικό, δεν έχει νόημα. Έχεις ΜΧ5, ξέρεις να στροφάρεις!
Σχετικά με την ποιότητα, γνωρίζεις φαντάζομαι ότι το αυτοκίνητό σου έχει ανοξείδωτη εξάτμιση. Αυτό είναι ποιότητα, μια εξάτμιση που δεν σκουριάζει, όχι ένα μαλακό πλαστικούλι...
Δία ψάχνω ροπή γιατί κατά τα λεγόμενα της Mazda υπάρχει ροπή 20kgr στις 2Κ, είναι καινοτόμος κινητήρας που κανείς δεν ξέρει πως αποκρίνεται προτού τον οδηγήσει, δεν έχει να κάνει με τους έως τώρα ατμοσφαιρικούς
Σχετικά με την ποιότητα σίγουρα θα μου άρεσε να έχω τα καλύτερα υλικά στην δομικά σημεία του αυτοκινήτου (σασί, αμορτισέρ, κολλήσεις, λαμαρίνες γενικότερα) αλλά η απτή ποιότητα είναι αυτή που θα με χαλάει η θα με φτιάχνει όταν το οδηγάω οπότε το κοιτάω σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί να καταλήξω και σε κανά T-cross βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις...
-
Ροπή, αυτή η πλάνη. Η ροπή στον στρόφαλο δεν λέει τίποτα. Για περισσότερα στο παρακάτω βίντεο.
Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορείς να αρέσκεται σε αυτό που επιθυμεί. Προσωπικώ προτιμώ τα ποιοτικά μηχανικά μέρη. Όταν οδηγώ άλλωστε δεν χαϊδεύω το ταμπλό...
![](iframe width=)
-
panormus772 wrote:
νομίζω το λένε και σ'ένα βιντεάκι ιταλικό με τεστ μακράς διαρκείας και δυναμομέτρηση από τα παρακάτω που σου παραθέτω,με την ελπίδα να ξέρεις ιταλικά-.
...αλλά το τεκμήριο των 2λίτρων και -πρωτίστως όμως- ο φόρος πολυτελείας το κάνουν σχεδόν απαγορευτικό (αλήθεια,που άκουσες για κατάργησή του? εμένα δεν μου προκύπτει,άκουσα προχθές και τον υπουργό οικονομικών που είπε πως τα τεκμήρια -άρα και τον φόρο πολυτ.- δεν μπορούμε να τα πειράξουμε προς το παρόν).
Αν θα μπορούσες να μου πεις που άκουσες το παραπάνω για τα τεκμήρια, γιατί δεν βρίσκω κάτι σχετικό.
Thanks!
Στον Σκάι την Πέμπτη 19-12-2019 (μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2020 δηλ. για την δηλωση εφορίας του 2021):
Στο 16:46
-
Ροπή, αυτή η πλάνη. Η ροπή στον στρόφαλο δεν λέει τίποτα. Για περισσότερα στο παρακάτω βίντεο.
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το νόημα του video που ανέβασες. Επειδή δεν πρέπει να έχεις ασχοληθεί με τον Skyactiv X μπορείς να δεις το παρακάτω (πάλι από Engineering explained) για να δεις τι εννοώ
-
REALZEUS wrote:
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το νόημα του video που ανέβασες. Επειδή δεν πρέπει να έχεις ασχοληθεί με τον Skyactiv X μπορείς να δεις το παρακάτω (πάλι από Engineering explained) για να δεις τι εννοώ
Το νόημα ηταν σχετικά απλό, ότι η ροπή ως μέγεθος δεν λέει και πολλά για το πως πηγαίνει το αυτοκίνητο στον δρόμο, καθώς είναι συνάρτηση των ΣΑΛ, του κιβωτίου και του διαφορικού (του πολλαπλασιασμού που κάνουν). Το ότι δεν έχει χαμηλά τόση ροπή ο Skyactiv X όσο έχουν τα τουρμπάκια νομίζω είναι αναμενόμενο.
-
Αν ισχύει η εικόνα, γιατί είναι παλιά, είμαστε στα αριστερά, οπότε η μέγιστη ροπή είναι ψηλά.
-
Το νόημα ηταν σχετικά απλό, ότι η ροπή ως μέγεθος δεν λέει και πολλά για το πως πηγαίνει το αυτοκίνητο στον δρόμο, καθώς είναι συνάρτηση των ΣΑΛ, του κιβωτίου και του διαφορικού (του πολλαπλασιασμού που κάνουν). Το ότι δεν έχει χαμηλά τόση ροπή ο Skyactiv X όσο έχουν τα τουρμπάκια νομίζω είναι αναμενόμενο.
Οκ, αν δεν έχει νόημα η ροπή χαμηλά για εσένα, i rest my case.
Δεν έχει νόημα γενικά αυτή η συζήτηση
-
Αν ισχύει η εικόνα, γιατί είναι παλιά, είμαστε στα αριστερά, οπότε η μέγιστη ροπή είναι ψηλά.
Το είχα υπόψιν μου το ανωτέρω graph, απλά κάτι που δεν φαίνεται είναι η κλίμακα στον άξονα Y, που στην περίπτωση της 95άρας θα έδειχνε 20κιλά στις 2Κ στροφές, το οποίο είναι τέλειο, ανεξάρτητα αν η ροπή κορυφώνεται στις 4-5Κ ΣΑΛ (22.5κιλά). Εκεί ήθελα να καταλήξω.
Σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά χρήσιμο το graph.
-
Είναι όντως επίτευγμα της Mazda ένας ατμοσφαιρικός -κι όχι τούρμπο- βενζινοκινητήρας -έστω και 2λιτρος- να αποδίδει το 90% της ροπής του από τις 2-2500 στροφές και να διατηρεί ομοιόμορφα (αυτό βέβαια συχνό για ατμοσφαιρα) την απόδοση και λειτουργία του χωρίς σημαντική πτώση από τις 4000-6000 στροφές (με 95άρα βενζίνη). H Mazda -μαζί με την Honda- είναι από τις εταιρίες που έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου, γιατί δίνουν τα μέγιστα στην εξέλιξη των κινητήρων τους και των άλλων μηχανικών μερών δηλ. στα βασικά ενός αυτοκινήτου.
Αλλά όπως είδες συνφορουμίτη arvani, γι αυτή τη χώρα θα παραμείνει όνειρο λίγων.
-
Εντάξει, ο Διας έχει ένα γνωστό θέμα με τη ροπή... Την θεωρεί απλώς ασήμαντη ως φυσικό μέγεθος!
Ως εκ τούτου ανεβάζει βιντεάκια για να μας πείσει για το προφανές: ότι στην επίτευξη των μέγιστων επιδόσεων (π.χ. στη μέτρηση της τελικής ταχύτητας) η ιπποδύναμη είναι αυτό που μετράει. Προσπερνάει βέβαια το γεγονός ότι στην καθημερινότητα μας, στο 99% του χρόνου μας, δεν κυνηγάμε τελικές ούτε κάνουμε κόντρες στα φανάρια, αλλά θέλουμε άνεση και ευκολία στην οδήγηση. Επίσης προσπερνάει το γεγονός ότι ένα αυτοκίνητο με 20 κιλά ροπής στις 2000 στροφές θα έχει 33% περισσότερη ιπποδυνάμη σε αυτές τις στροφές από ένα άλλο με 15 κιλά ροπής στις ίδιες στροφές...
Γούστα είναι αυτά...
-
Το είχα υπόψιν μου το ανωτέρω graph, απλά κάτι που δεν φαίνεται είναι η κλίμακα στον άξονα Y, που στην περίπτωση της 95άρας θα έδειχνε 20κιλά στις 2Κ στροφές, το οποίο είναι τέλειο, ανεξάρτητα αν η ροπή κορυφώνεται στις 4-5Κ ΣΑΛ (22.5κιλά). Εκεί ήθελα να καταλήξω.
Σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά χρήσιμο το graph.
Μπορεί να έχει πολύ ασφαλείς ρυθμίσεις σε τέτοια χρήση που λες. Τέρμα γκάζι από χαμηλά.
Είναι όντως επίτευγμα της Mazda ένας ατμοσφαιρικός -κι όχι τούρμπο- βενζινοκινητήρας -έστω και 2λιτρος- να αποδίδει το 90% της ροπής του από τις 2-2500 στροφές και να διατηρεί ομοιόμορφα (αυτό βέβαια συχνό για ατμοσφαιρα) την απόδοση και λειτουργία του χωρίς σημαντική πτώση από τις 4000-6000 στροφές (με 95άρα βενζίνη). ...
Επειδή έχει αναφερθεί αρκετά ότι είναι ατμοσφαιρικός, αν μετρήσεις πίεση στην εισαγωγή, πιστεύεις ότι δεν θα δεις πάνω από την ατμοσφαιρική;
-
ψάχνω ροπή γιατί κατά τα λεγόμενα της Mazda υπάρχει ροπή 20kgr στις 2Κ
Δεν θα την βρεις, γιατί δεν είναι εκεί που την ψάχνεις. Κάνεις το λάθος που κάνουν ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ όλοι οι αυτοκινητιστικοί συντάκτς που μας τα κάνουν τσουρέκια Τερκενλή με τη ροπάκλα των πετρελαίων ή των τούρμπο.
Η ροπή που κινεί το όχημα είναι η ροπή στους τροχούς, όχι η ΡΟΠΑΚΛΑ στον κινητήρα. Έχει διαφορά, γιατί απλούστατα μεσολαβεί η μετάδοση.
Και με 55 χαω η 1η στον κόφτη, 105 χαω η 2η, 157(!) χαω η 3η ταχύτητα αντίστοιχα στο Μαζντικό, το αμάξι είναι απλά 'πνιγμένο'. Ο λόγος? Να περνάει τους ρύπους στις δοκιμές, να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας και να καίει κομματάκι λιγότερο όταν οδηγείται με ήρεμα πόδια.
Υπάρχει λοιπόν αυτή η ροπή στο μοτέρ, αλλά όχι στους κινητήριους τροχούς, εκεί που τη θέλεις και την ψάχνεις. Γι' αυτό το αμάξι κινείται νωθρά. Τόσο απλά.
-
Βλέπω ότι έχει 5η, 6η γύρω στις 2000 σ.α.λ. και ακόμη και σε μικρές ανηφόρες μια χαρά φαίνεται να τραβάει. Την ίδια εντύπωση -με 4η όμως- στην μικρή διαδρομή,στην έκθεση αυτοκινήτου προ 1μησι μήνα μου έδωσε κι εμένα με 2000-2500 σ.α.λ.
Είχα το 2007 μια 147 1.6 TwinSpark 120hp (αν θυμάμαι καλά περίπου 16,4Kgr ροπή), αλλά όταν ήταν κάτω από τις 4000 σ.α.λ. με 5η αισθανόμουν ότι έχανα το 1/3 της ροπής του κινητήρα,φαινόταν ότι το κιβώτιο ζητούσε κατέβασμα ταχύτητας.Βέβαια μετά τις 4.500 έως τις 6.500 'πετούσε'. Κατανάλωση σταθερά πάνω από 10 lt/100km (11-12 αρκετές φορές,επίτευγμα σκληρής υπομονής το 9).
Αντίθετα, ο skyactiv -x και καλύτερη ροπή (ο.κ.,έχει και περισσότερα κυβικά) ποσοστιαία στις χαμηλές κρατάει και στροφάρει δυνατά και στις ψηλές,αλλά και σχεδόν τη μισή κατάναλωση έχει με την 147 (Υπάρχει ιταλική δοκιμή μακράς διαρκείας σε πραγματικά 1200 χλμ. μικτής διαδρομής 6,2 λτ/100)
-
Προς επίρρωσιν του προηγούμενου ποστ μου για τη ροπή κινητήρα και τη μετάδοση, πάρτε ένα συγκριτικό μεταξύ Ατέκα και CX-30, όσον αφορά τη συνολική μετάδοση. Πάντα για 6άρι χειρός και στις δύο περιπτώσεις :
Ατέκα 1.0 Μάζντα 2.0
2η 1:8,51 1: 7,99
3η 1:5,58 1: 5,34
4η 1:4,24 1:4,22
Σημειωτέον ότι τα δύο αυτοκίνητα έχουν παραπλήσιες τιμές ροπής. Με άλλα λόγια : όσα ακούτε για τη ροπή στο λάθος σημείο πάρτε τα στο εντελώς βερεσέ.
-
Θα προσπαθήσω να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερες δοκιμές με το CX 30 για να επανέλθω με πραγματικά αποτελέσματα.
Έβαλα ραντεβού λογικά για τις 2-3 Ιανουαρίου.
Μέχρι τότε παραθέτω ακόμα ένα video με ανοίγματα σε αυτοκινητόδρομο.
-
+1 για τον dstou.
Ροπη ως προς τι;;; ειναι η ερωτηση.
Mazda CX-30