-
-
@bassstarlet said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Με το χρηματοστάσιο ενέργειας τι κάνουν;
https://www.capital.gr/oikonomia/3742265/oi-ape-midenizoun-xana-to-kostos-reumatos-sti-xondriki/
Όταν η ζήτηση είναι χαμηλή, οι ΑΠΕ φτάνουν το 60% και ταυτόχρονα μειώνουν στο μείγμα το φ.α. στο 10% το οποίο είναι ακριβό. Με απλά μαθηματικά αν είχαμε διπλάσιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ το ισοζύγιο ενέργειας θα ήταν θετικό, θα είχαμε δηλαδή εξαγωγή ενέργειας και αντίστοιχο κέρδος για την χώρα.
-
Συγγνώμη, πληρώνω δηλαδή, φθηνότερο ρεύμα και δεν το έχω πάρει χαμπάρι;
146€ πλήρωσα, μαζί με 10€ την έκπτωση. -
Το χρηματιστήριο ενέργειας είναι ο λόγος που πληρώνεις ακριβά το ρεύμα, για να σου δώσω να καταλάβεις με αυτοκινητικούς όρους είναι το "ανάλογο" που συμβαίνει στην ΕΕ με τα φθηνά εισαγόμενα, βάζουν φόρους για να προστατέψουν τα εγχώρια προϊόντα και αν κάποια στιγμή τα εισαγόμενα καταλήξουν πιο ακριβά από τα ντόπια, τότε θα αυξήσουν τις τιμές των ντόπιων. Ένα σύστημα το οποίο δημιουργείται για να προστατέψει τους παραγωγούς οδηγεί στην κακή λειτουργία του ανταγωνισμού με τον καταναλωτή να πλερώνει το μάρμαρο.
Για αυτό μιλάει το άρθρο για χονδρική, η παραγωγή γίνεται χωρίς κόστος αλλά τελικά ο καταναλωτής πληρώνει κανονικά με τα υπερκέρδη να πηγαίνουν στις εταιρείες ενέργειας.
-
Οπότε αν είχαμε διπλάσιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, απλά θα είχαν τα τριπλασια κέρδη οι προμηθευτές ενέργειας, βάση του "χρηματηστηριου" δηλαδή του τραστ που έχουν.
-
Εχει μπει πλαφον στα κερδη των απε απο περυσι και τα χρηματα πηγαν στις επιδοτησεις, αλλα οκ.
-
Ε τότε θα είχαμε διπλάσιες επιδοτήσεις ε;
-
Καλό επιχείρημα....
-
Τριπλασιες σε σχεση με τι; περυσι ηταν η πρωτη φορα που επιδοτηθηκε ο καταναλωτης στο ρευμα. 8 δισ ευρω δοθηκαν, με τα περισσοτερα να προερχονται απο τα υπερκερδη των παραγωγων και τα υπολοιπα απο τον προυπολογισμο.
Η κερδοσκοπια υπαρχει, αλλα σε αλλο επιπεδο απο αυτο που φαινεται και σε αλλες τεχνολογιες.
Παρεμπιπτοντως, ο παραγωγος ΑΠΕ υπογραφει συμβολαιο που θετει μια τιμη και οταν η τιμη χονδρικης την ξεπερνα, τοτε αυτοματως επιστρεφεται η διαφορα στο κρατος.
-
Έχουμε ιδιωτικές ΑΠΕ;
Αντε να ανήκει σε κάποιον ένα χωράφι που αντί για επιδοτούμενα βαμπάκια, έβαλε επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά.
Ανήκουν σε κάποιον οι βουνοκορφές να τις φυτέψει ανεμογενήτριες και να κονομαει όσο γουστάρει, έστω κι επιστρεφοντας ένα τμήμα των κλεμμένων, ή μήπως του ανήκουν τα υδροηλεκτρικα και τα ρεματα που φέρνουν το νερό; -
Πρεπει να ναι ομορφα στον κοσμο που ζεις εσυ
-
@jammamon said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πρεπει να ναι ομορφα στον κοσμο που ζεις εσυ
Tα αυτονοητα γραφει. "Φυτευει" ο καθε επιχειρηματιας, με τις πλατες της κυβερνησης, ανεμογεννητριες σε εκτασεις που ανηκουν στο λαο (πχ βουνοκορφες) και τις εκμεταλλευεται δινοντας απλα ενα μερος απ'τα υπερκερδη στο κρατος, ενω ουσιαστικα δεν του ανηκει τιποτα περα απ'το κοστος των ιδιων των ανεμογεννητριων (που και αυτο παιζεται με τις επιδοτησεις, τις φοροελαφρυνσεις κλπ κλπ που παιρνουν ολοι αυτοι).
Οπως και με το οδικο δικτυο, ολοι αυτοι οι κρατικοδιαιτοι εργολαβοι δινουν το πολυ ενα 10% ιδοων κεφαλαιων, τα υπολοιπα ειναι δανεια που αποπληρωνονται μετα την αποπερατωση του εργου (και μεσω των διοδιων που εισπραττονται) κι επιδοτησεις απ'την ΕΕ, αλλα τα υπερκερδη πανε στις τσεπες τους δινοντας απλα ενα 20-30% στο κρατος.Για πες μου, εγω κι εσυ μπορουμε να αγορασουμε με κρατικο χρημα και το πολυ ενα 10% προσωπικο κεφαλαιο καμια δεκαρια ακινητα να τα νοικιαζουμε και να κονομαμε για μια ζωη δινοντας πισω μονο ενα 20-30% σε φορους?
Επειδη λοιπον δεν μπορουμε αλλα οι απατεωνες που λυμαινονται τη χωρα μπορουν και παραμπορουν (με υπερπολλαπλασια κερδη απ'ο,τι δεκα ακινητων) και τωρα βρηκαν νεα μπιζνα με τις ΑΠΕ, το ερωτημα του piliourits ειναι τουλαχιστον ευλογο. -
Εγώ θα ήμουν υπέρ του καπιταλισμού, αν κάποιος με δικά του λεφτά, πχ αγόραζε όλα τα απαραίτητα κτήματα από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη και έστρωνε έναν νέο δρόμο που θα πλήρωνα να περάσω. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι απάτη.
Στις ΑΠΕ, που λειτουργούν εξ ολοκλήρου σε δημόσια έκταση, είναι απλά κλοπή. -
Εσύ μιλάς για το ρίσκο.
Οκ.Στις βουνοπλαγιές το έδαφος ανοίκει στις τοπικές κοινότητες και δήμους. Αυτούς αποζημιώνουν για κάποια έτη χρήσης της γης. Από όσο ξέρω δεν αγοράζεται το εδαφος. Νοικιάζεται για ας πούμε 30 έτη και συνήθως δίνουν το 3-5% της ετήσιας παραγωγής ως οικονομικό όφελος στους τοπικούς δήμους και κοινότητες ως αποζημίωση όχλησης, ή κάπως έτσι.
Τώρα αν αυτά τα χρήματα ο Δήμος τα κάνει κοινωνική πολιτική των δημοτών. Υπάρχει όφελος. Αν τα κάνει λαμπάκια θα είναι ωραία τα χριστουγεννα.
Τα υπόλοιπα είναι τα κόστη συντήρησης, διανομής, έξοδα και κοστος δανείων και αποζημίωση ρίσκου, δηλαδή το κέρδος τους.
Πάντως τα νέα δεν είναι πολύ θετικά.... δεν είναι τόσο οικονομικά συμφέρουσες οι ανεμογεννήτριες. Έτσι τουλάχιστον ακούγεται στην πιάτσα. Δηλαδή κάποιοι ίσως και να μπαίνουν μέσα ανα περιόδους ή να έχουν ελάχιστα κέρδη λογω αυξημένων δαπανών που έχει το σπορ αυτό.
Αν όντως συμβαινει αυτό, που δεν το νομίζω τότε αν ήταν 100% κρατικές το κράτος θα έπρεπε να δανειστεί για να καλύψει τις δαπάνες τους.
Δηλαδη αν δεν αποδώσουν όπως πρέπει, κάποιος θα χάσει χρήματα από την όλη υπόθεση, το θέμα είναι πόσα και ποιος.
Δεν ξέρω αν τελικά θα είχαμε όφελος.
-
Εγώ και συ που θα πληρώνουμε τους απατεώνες, θα χάσουμε χρήματα.
-
Εγώ πληρώνω και για το diesel σου.
-
@lap said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Εσύ μιλάς για το ρίσκο.
Οκ.Στις βουνοπλαγιές το έδαφος ανοίκει στις τοπικές κοινότητες και δήμους. Αυτούς αποζημιώνουν για κάποια έτη χρήσης της γης. Από όσο ξέρω δεν αγοράζεται το εδαφος. Νοικιάζεται για ας πούμε 30 έτη και συνήθως δίνουν το 3-5% της ετήσιας παραγωγής ως οικονομικό όφελος στους τοπικούς δήμους και κοινότητες ως αποζημίωση όχλησης, ή κάπως έτσι.
Όχι οι περιοχές είναι κρατικές ( όχι όλες) και "δεσμευμένες" από την ΡΑΕ για αυτή τη χρήση.
Οι Δήμοι δεν έχουν καμία ιδιοκτησία επί αυτών. Δεν παίρνουν αποζημίωση. Αντισταθμιστικά παίρνουν και όχι πάντα , αναλόγως την περίπτωση. Αν μία έκταση ήταν Δημοτική , αυτή για να αξιοποιηθεί θα έπρεπε να βγεί σε Δημοτικό Συμβούλιο και πλειστηριασμό. Πρόσεχε τώρα το πιο ωραίο , ήταν τόσο προχειροδουλειά η όλη δέσμευση της ΡΑΕ , που βρέθηκαν ( τώρα με το κτηματολόγιο) υλοποιημένες ΑΠΕ , μέσα σε δημοτικές εκτάσεις ( άρα εκεί έπρεπε να είχε αποφασίσει ο Δήμος ) , οπότε άνετα μπορεί να αντιδράσει πλέον , αλλά ακόμα ακόμα και σε ιδιωτικές ( συνεταιρισμοί δασικοί ή κτηνοτροφικοί).
Επίσης στο κόστος ξέχασες το πιο σημαντικό , το κόστος κατασκευής τους τόσο αυτών όσο και όλων των συνοδών έργων τους.
-
Οκ δεν δίνουν ετήσια αποζημίωση στο κράτος για την χρήση γης;
Αν είναι σε δήμους κοντά και το έδαφος ενοικεί στον δήμο μου είπαν πως λέγεται αποζημίωση όχλησης της κοινότητας.
Το κόστος των έργων υποδομής δεν είναι του ιδιώτη; είσαι σίγουρος;
-
Οκ δεν δίνουν ετήσια αποζημίωση στο κράτος για την χρήση γης;
Αν είναι σε δήμους κοντά και το έδαφος ενοικεί στον δήμο μου είπαν πως λέγεται αποζημίωση όχλησης της κοινότητας.
Το κόστος των έργων υποδομής δεν είναι του ιδιώτη; είσαι σίγουρος;
Όχι δεν είναι όπως ένα κλασσικό δημόσιο έργο, δε λειτουργεί έτσι η διαδικασία. Ψάξε στη σελίδα της ΡΑΕ , αλλά άκρη δε θα βγάλεις σε προειδοποιω...Πολύ πιο περίπλοκη και στην πράξη αρκετά μη διαφανής. Εδώ είναι και ένα νομικό κενό, δεν τους ανήκει ο χώρος, γιατί έτσι θα έπρεπε να πληρώσει με τις σύνηθες διαδικασίες, αλλά το δικαίωμα χρήσης του χώρου. Άλλο αυτό....
Ο δήμος δεν κατέχει την έκταση, επιμένω αντισταθμιστικά παίρνει αναλόγως της περίπτωσης.Όχι πάντα.
Του ιδιώτη είναι. Σχεδόν πάντα το έργο είναι ενταγμένο σε αναπτυξιακό, αλλιώς τα συνοδα έργα θα το καθιστούσαν ασύμφορο στις περισσότερες περιπτώσεις. Μάλιστα ο φάκελος αδειοδότησης πριμοδοτεί έργα ενταγμένα σε αναπτυξιακά προγράμματα.
-
Εγώ πληρώνω και για το diesel σου.
Ναι αλλά καίω λιγότερο από Βενζίνη, είμαστε πάτσι.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης