-
Ας επαναλάβουμε ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ πως όλοι μας είμαστε εδώ γιατί έχουμε μια μικρή ή μεγαλύτερη γκ@υλα για τα αυτοκίνητα, ο καθένας απ' τη σκοπιά του και όλοι θεωρούμε πως σε λίγα χρόνια, τα ηλεκτρικά θα είναι τα καλύτερα οχήματα που θα υπάρχουν... Μή μπερδευόμαστε με τις πρόσκαιρες λογικές αντιδράσεις και αντίσταση στην ανώριμη τεχνολογία, που παρουσιάζουν όλοι οι 'λάτρεις' σε κάποιο τομέα... να φέρω ως παράδειγμα τα πρώτα χρόνια της ψηφιακής φωτογραφίας. Ομηρικές μάχες στα φόρουμ, σοβαρών ερασιτεχνών φωτογράφων και επαγγελματιών, που έσκιζαν τα ρούχα τους με το γελοίο συγκριτικά αποτέλεσμα των πρώτων ψηφιακών μηχανών σε ανάλυση και πιστότητα χρωμάτων, ανυπαρξία κατάλληλων φακών που κι όταν έμπαιναν πάνω αλλοιωνόταν το εστιακό τους εύρος και η απόδοσή τους ενώ είχαν μερικό έλεγχο απ' τη μηχανή, σοβαρό πρόβλημα με τις μπαταρίες (τί σύμπτωση!) που άντεχαν μια-δυο ώρες φωτογράφισης το πολύ και έπρεπε να κουβαλάνε 3-4 απ΄αυτές, υπέρογκο κόστος αρχικής 'επένδυσης' που σε μια διετία ήταν τόσο παροχημένη και απαξιωμένη που πήγαινε στράφι κλπ. κλπ. Παρόμοιες καταστάσεις είχαμε και στη μετάβαση απ' τον αναλογικό στον ψηφιακό ήχο και εικόνα κλπ.
Είχαν άδικο αυτοί οι άνθρωποι που αντιδρούσαν;
Ηταν 101% δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις και αντίδρασή τους, καθώς αυτοί εξέταζαν τα πραγματικά δεδομένα σε τρέχοντα χρόνο, κι όχι μετά από μία ή μιάμιση δεκαετία!
ΌΤΑΝ η τεχνολογία της ψηφιακής φωτογραφίας ωρίμασε και μπορούσε να παράγει εφάμιλλα και καλύτερα αποτελέσματα, για παρόμοιο ή και ελαφρά αυξημένο κόστος, τότε οι ίδιοι ενθούζιαστς ήταν αυτοί που υιοθέτησαν σωρηδόν τη νέα τεχνολογία κι έχωσαν σοβαρό χρήμα και την προάγουν όλο και περισσότερο.
Το ίδιο θα συμβεί και με τα αυτοκίνητα. Αλλά μέχρι τότε, είναι απίθανο να πείσεις ανθρώπους που ξέρουν για τι μιλάνε, να παραβλέψουν όλες τις αδυναμίες και σε κάποιες περιπτώσεις γελοίες παραδοχές που απαιτεί η ηλεκτροκίνηση στα πρώτα της βήματα. Γι αυτό μέχρι τότε, θα βράζουμε στο ζουμί μας να ψάχνουμε τα καλύτερα κιβώτια ταχυτήτων, οικονομικούς κι αξιόπιστους θερμικούς κινητήρες σε αμαξώματα με καλό τιμόνι κλπ. Όταν με το καλό λυθούν τα προβλήματα των ηλεκτρικών εδώ είμαστε εμείς!
Μέχρι τότε, εκτός από ανθρώπους που έχουν κληρονομήσει λεφτά ή τα βγάζουν με το τσουβάλι χωρίς κόπο και θέλουν να παίξουν, κανένας που παίρνει το ντηζελάκι του και περιμένει πως και πως να πάει τη τρέλα του στα όρη τ' άγρια βουνά (που θα τα φωτογραφίζει με ψηφιακή κάμερα πλέον, κι όχι τη πρώτη του Ζενίθ) να γυρίσει την Πίνδο και να πιει νερό στις βρυσούλες, δεν θα πάρει ηλεκτρικό. Κανένας που κάθεται και γυαλίζει το χοτ χάτσμπακ του και θέλει να πάει να βρει στροφιλίκια για να παίξει, δεν θα πάρει ηλεκτρικό που σε δυο ώρες θα χει μείνει από μπαταρία. Κανένας που θέλει να μπει στη γκραν τουρίσμο του και να αλωνίσει τις εθνικές οδούς στα όρια και πάνω των ορίων ταχύτητας δεν πρόκειται να πάρει ηλεκτρικό για να πηγαίνει με 90 χαω από ΣΕΑ σε ΣΕΑ. Προς το παρόν, θα το πάρει μόνο όποιος έχει λεφτά και κάθονται και θέλει να πηγαίνει φθηνά κι εύκολα μέχρι το σούπερ μάρκετ και το γραφείο...
ξαναλέω: Όταν με το καλό λυθούν τα προβλήματα των ηλεκτρικών εδώ είμαστε εμείς!
-
Κάτι ακόμα που αφορά τα κόστη σε βάθος ετών.. Πόσο πιο επεβεβλημένη θεωρείτε την ύπαρξη μικτής ασφάλισης όσον αφορά τα ηλεκτρικά? Το λέω αυτό γιατί φαντάζομαι σε ανταλλακτικά και σπανιότητα, ίσως και πολυπλοκότητα να είναι πολύ πιο δύσκολο και κοστοβόρο να το επισκευάσεις 'από την τσέπη σου'
είναι ανοησία να πάρεις ηλεκτρικό (και κάθε πανάκριβο όχημα) χωρίς μικτή ασφάλιση!
Υπάρχουν τα αυτοκίνητα που έχουν τρακάρει και τα οχήματα που θα τρακάρουν στο μέλλον.
Αν στα συμβατικά αυτοκίνητα το 70% των συγκρούσεων είναι επισκευάσιμες και το 30% το πάνε για απόσυρση, στα ηλεκτρικά αυτά τα ποσοστά θα αντιστραφούν. Χώρια το κόστος που θα είναι πολλαπλάσιο...
-
Μεχρι να τον πεισουμε οτι δεν κανουν τα ηλεκτρικα αυτος θα παει για αποσυρση το δικο του.
Λέμε τα ίδια κ τα ίδια ρε παιδιά. Κάθε περίπτωση ειναι διαφορετική. Έχετε πολλά δίκια σε όσα λέτε περί μειονεκτημάτων, αλλά πόσοι πραγματικά δεν θα μπορούσατε να ζήσετε με ηλεκτρικό? Απλά στην πραγματικότητα το μόνο που σας προβληματίζει (κ είναι απολύτως λογικό) ειανι το αρχικά υψηλό κόστος. Με τα υπόλοιπα θα μπορούσατε να ζήσετε. Είδατε τον τύπο που έκανε 400 χιλιόμετρο με το πολύ όμορφο peugeut? ποια είναι τα σχόλια σας?
-
Lap wrote:
Μεχρι να τον πεισουμε οτι δεν κανουν τα ηλεκτρικα αυτος θα παει για αποσυρση το δικο του.
Λέμε τα ίδια κ τα ίδια ρε παιδιά. Κάθε περίπτωση ειναι διαφορετική. Έχετε πολλά δίκια σε όσα λέτε περί μειονεκτημάτων, αλλά πόσοι πραγματικά δεν θα μπορούσατε να ζήσετε με ηλεκτρικό? Απλά στην πραγματικότητα το μόνο που σας προβληματίζει (κ είναι απολύτως λογικό) ειανι το αρχικά υψηλό κόστος. Με τα υπόλοιπα θα μπορούσατε να ζήσετε. Είδατε τον τύπο που έκανε 400 χιλιόμετρο με το πολύ όμορφο peugeut? ποια είναι τα σχόλια σας?
Δεν έχω πουθενά να το φορτίζω στις 2 πόλεις που μένουμε. Στοπ. Με τα diesel μου κάνω 750-850χλμ χωρίς καθόλου προσεκτική οδήγηση. Στοπ.
Τα 2 Peugeot (208-2008) έχουν το μεγαλύτερο νόημα κατά τη γνώμη μου αυτή τη στιγμή. Λίγο περισσότερο από το Up (4.000 νομίζω ήταν το καλοκαίρι που κοίταξα) και το e-2008 μπορεί να είναι βασικό αυτοκίνητο μίας οικογένειας που μπορεί να φορτίζει εύκολα ενώ η ιδέα του PSA - 1 αυτοκίνητο, diesel/gas/EV είναι ότι καλύτερο κατά τη γνώμη μου. Διαλέγεις αυτοκίνητο πρώτα, και τύπο ενέργειας κίνησης μετά.
-
Δεν έχω πουθενά να το φορτίζω στις 2 πόλεις που μένουμε. Στοπ. Με τα diesel μου κάνω 750-850χλμ χωρίς καθόλου προσεκτική οδήγηση. Στοπ.
Κ πάμε πάλι... το ότι δεν διαθέτεις εσυ προσωπικα θέση να φορτίζεις δεν ειναι πρόβλημα της ηλεκτροκίνησης ΣΤΟΠ. το ότι το dieselάκι σου σε καλύπτει ειναι απολύτος αποδεκτό ΣΤΟΠ.
Ολα τα παραπάνω που αναφέρεις δεν καθιστούν την ηλεκτροκίνηση ασύμφορη επειδή εσένα προσωπικά δεν σε βολεύει ή δν την γουστάρεις.
-
Κ πάμε πάλι... το ότι δεν διαθέτεις εσυ προσωπικα θέση να φορτίζεις δεν ειναι πρόβλημα της ηλεκτροκίνησης ΣΤΟΠ.
Εδω θα διαφωνήσω. Σαφώς και είναι πρόβλημα της ηλεκτροκίνησης όταν απαιτείται να έχεις υποδομή στο σπίτι σου για να γεμίζει ενέργεια το αυτοκίνητο. Είναι σαν να λέμε ότι πρέπει ο καθένας να έχει βενζινάδικο σπίτι του! Το ότι δεν έχει λυθεί τ πρόβλημα ανεφοδιασμού και απαιτείται συγκεκριμένη εγκατάσταση στο σπίτι του ιδιοκτήτη (και συγκεκριμένο σπίτι με συγκεκριμένες προδιαγραφές) είναι πρόβλημα της ηλεκτροκίνησης και αυτομάτως αποκλείει μια (μικρή η μεγάλη, ανάλογα την πόλη και την χώρα) μερίδα πιθανών αγοραστών.
Για την απόκτηση και κίνηση ενός θερμικού δεν απαιτείται τίποτα σήμερα ενώ για ένα ηλεκτρικό απαιτούνται πάρα πολλά. Θα έλεγα ότι δεν είναι πρόβλημα, όταν υπήρχαν τόσοι σταθμοί όσοι βενζινάδικα και η πλήρωση με ενέργεια απαιτούσε τον ίδιο (ή άντε διπλό ή 3πλό έστω) χρόνο. Όταν προσφέρεται ένα προϊόν κοιτάμε το σύνολο της εμπειρίας χρήσης / κτήσης και όχι μεμονωμένα χαρακτηριστικά.
-
Εδω θα διαφωνήσω. Σαφώς και είναι πρόβλημα της ηλεκτροκίνησης όταν απαιτείται να έχεις υποδομή στο σπίτι σου για να γεμίζει ενέργεια το αυτοκίνητο.
Η φόρτιση μπορεί να γίνει ακόμα κ από μία απλή μπρίζα, που όλοι διαθέτουμε σπίτ μας. Μπορείς ανετα κ να φορτίσεις στο δίκτυο των φορτιστώ, απλά αυτό είναι οικονομικά ασύμφορο καθώς ειναι πανάκριβη. Ουσιαστικά για να έχεις όφελος κ χαμηλό κόστος μετακίνησης, η ηλεκτροκίνηση προυποθέτει χώρος στάθμευσης με ηλεκτρικό ρεύμα. Στις περισσότερες πολυκατοικίες που έχουν φτιαχτεί μετά το 95 υπάρχει μία θέση στάθμευσης ανά διαμέρισμα, άρα το ποσοστό αυτών που διαθέτουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ιδιωτικό χώρο είναι όντως τόσο μικρό?
Οταν απέκτησε ο λαός αυτοκίνητα υπήρχε επαρκές οδικό δίκτυο στην Ελλαδα? δίκτυο από βενζινάδικα? ή απλά φτιάχτηκε στην πορεία του χρόνου?
-
Tesla, Nikola, Nio και Fisker: Η 'φούσκα' των μετοχών των εταιρειών...
Αυτό που ανέφερε εύστοχα φίλος σε προηγούμενα posts
...Οι κατεστημένοι κολοσσοί όπως η Volkswagen και η General Motors έχουν πολύ καλύτερη κεφαλαιοποίηση και έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στη διαχείριση αλυσίδων εφοδιασμού και στη δημιουργία εμπορικών brands. Μετά από μια πράγματι αργή εκκίνηση, έχουν μπει 'με τα μπούνια' στα ηλεκτρικά οχήματα. Δεν θα είναι εύκολο να τεθούν στο περιθώριο...
κ για να σας προλάβω, για τα γνωστά περί φουσκας, πόσοι από εσας θα shortάρετε τώρα την tesla για να βγάλετε χρήματα??? όλα κρίνονται στις πράξεις κ όχι στα λόγια.
-
Αντικειμενικά η ηλεκτροκίνηση απευθύνεται σε λίγους.
Προσωπική μου εκτίμηση λιγότεροι απ το 30-35% έχουν δυνατότητα φόρτισης σπίτι (δε μιλάμε να πετάς μπαλαντέζα απ το 5ο η να τραβάς πολύμπριζα απο κοινόχρηστη πρίζα στη πυλωτη) κι απ αυτούς οι μισοί έχουν στην οικογένεια 2ο αυ/το θερμικό οπότε μιλάμε για μαξ ένα 15-20%
Για όλους τους άλλους είναι περίπλοκο το θέμα και πιο πολύ μπελάς παρά το καλό της υπόθεσης
Νεότερα απ τη χρήση του leaf :
-
κάποια στιγμή έβγαζε κατι περίεργα μνμ και δεν ξεκινούσε. Αλλαγή της 12βολτης μπαταρίας με 60 ευρώ (ήταν μαμά - 5ετίας !!) κι όλα ΟΚ - ΕΥΤΥΧΩΣ - κατά τα άλλα απροβλημάτιστο
-
Φόρτιση με καταρρακτώδη βροχή το βράδυ σε εξωτερικό χώρο - κανένα πρόβλημα - έχω το φορτιστή σε στεγανό κουτί των 40 ευρώ στο φράκτη μου
-
Τα 'μεσαία' 40% της φόρτισης (30%
-
-
Η φόρτιση μπορεί να γίνει ακόμα κ από μία απλή μπρίζα, που όλοι διαθέτουμε σπίτ μας. Μπορείς ανετα κ να φορτίσεις στο δίκτυο των φορτιστώ, απλά αυτό είναι οικονομικά ασύμφορο καθώς ειναι πανάκριβη.
Οταν απέκτησε ο λαός αυτοκίνητα υπήρχε επαρκές οδικό δίκτυο στην Ελλαδα? δίκτυο από βενζινάδικα? ή απλά φτιάχτηκε στην πορεία του χρόνου?
-
Όχι δεν έχουμε όλοι σπίτι μας πρίζα, το αντίθετο. Ακόμα και πολυκατοικίες με θέση στάθμευσης σε πυλωτή ή γκαράζ δεν έχουν ρεύμα ή έχουν κοινόχρηστο. Καμία πολυκατοικία δεν γνωρίζω με προσωπικό ρεύμα σε κοινόχρηστο χώρο, θέλει εγκατάσταση. Μόνο μονοκατοικία παίζει. Άρα δεν είναι τόσο απλό, ίσα ίσα είναι αρκετά πολύπλοκο ειδικά σε πολυκατοικία που μπλέκεις με καταστατικό και το τι επιτρέπετε και τι όχι.
-
Εαν είναι να φορτίζω σε ταχυφορτιστές, πάει η όποια οικονομία και όφελος. Ακόμα και έτσι όμως, δεν είναι 5' υπόθεση αλλά τουλάχιστον 30' και φυσικά δεν έχει σε κάθε γωνία, όπως βενζινάδικα.
-
Δεν έχει σημασία τι γινόταν πριν 100 χρόνια, μιλάμε για το 2020 και ότι θέλουμε κάτι που θα μας κάνει την ζωή καλύτερη και πιο εύκολη, όχι να μας πάει (από πρακτικής άποψης) 50 χρόνια πίσω!
-
-
- Όχι δεν έχουμε όλοι σπίτι μας πρίζα, το αντίθετο. Ακόμα και πολυκατοικίες με θέση στάθμευσης σε πυλωτή ή γκαράζ δεν έχουν ρεύμα ή έχουν κοινόχρηστο. Καμία πολυκατοικία δεν γνωρίζω με προσωπικό ρεύμα σε κοινόχρηστο χώρο, θέλει εγκατάσταση.
Είναι νόμος του κράτους μαζί με την ηλεκτροκίνηση, μπορείς να περάσεις ρεύμα για ηλεκτροκίνηση στο χώρο της σταθμευσης σου εκτός αν εναντιωθεί το 51% των κατοίκων της πολυκατοικίας.
-
Είναι νόμος του κράτους μαζί με την ηλεκτροκίνηση, μπορείς να περάσεις ρεύμα για ηλεκτροκίνηση στο χώρο της σταθμευσης σου εκτός αν εναντιωθεί το 51% των κατοίκων της πολυκατοικίας.
-
Αρα θέλουμε συμφωνία του 51% τουλάχιστον (εδώ δε συμφωνούμε για πιο απλά θέματα...αχαχα)
-
Ηλεκτρολογική εγκατάσταση μαζί με τα απαιτούμενα μερεμέτια.
-
Τοποθέτηση Wall Box.
Και όλα αυτά εφόσον υπάρχει θέση στάθμευσης προσωπική και όχι κοινόχρηστη (όπως π.χ. σε πολλές πυλωτές). Οπότε αυτομάτως εξαιρούνται σχεδόν όλες οι πολυκατοικίες του κέντρου (σαν αυτή που μεγάλωσα) που είναι του '70-'80.
-
-
Dublin wrote:
Κ πάμε πάλι... το ότι δεν διαθέτεις εσυ προσωπικα θέση να φορτίζεις δεν ειναι πρόβλημα της ηλεκτροκίνησης ΣΤΟΠ. το ότι το dieselάκι σου σε καλύπτει ειναι απολύτος αποδεκτό ΣΤΟΠ.
Ολα τα παραπάνω που αναφέρεις δεν καθιστούν την ηλεκτροκίνηση ασύμφορη επειδή εσένα προσωπικά δεν σε βολεύει ή δν την γουστάρεις.
Ρώτησες 'αλλά πόσοι πραγματικά δεν θα μπορούσατε να ζήσετε με ηλεκτρικό?'
Και σου απάντησα.
Και εγώ σαν το Φάνη και επειδή είμαι τρελός gudgetακιας το ψάχνω να πάρω κάτι, αλλά επειδή δεν είναι 'τρέλα' 200€, θα πρέπει να έχω και κάποιο όφελος, ανάλογα την τρέλα!
-
Τα τρένα που έχουμε και καίνε ντίζελ , εκτός από τις πολύ παλιές μηχανές ίσως , πρακτικά έχουν μέσα γεννήτρια ρεύματος ή οποία φορτίζεται από το ντίζελ και η μηχανή κινείται με ρεύμα .
Ακόμα οι επιλογές για το φυσικό αέριο με το μικρό ρεζερβουάρ , ίσως τελικά ωθήσει σε μία λύση ηλεκτρικού με μικρό θερμικό κινητήρα που θα φορτίζει την μπαταρία . Αυτό βέβαια μπορεί να μην το θέλουν οι εταιρείες ,αλλά είναι λογικότερο τα υβριδικά να πάνε πρώτα προς τα εκεί , μέχρι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε φόρτιση διάρκειας μικρότερης της μισής ώρας .
Γιατί προφανώς κανείς μας δεν μπαίνει σε λογική να πληρώσει και πολύ παραπάνω και να έχει τέτοιες δεσμεύσεις , ενώ κανείς δεν γνωρίζει το πραγματικό κόστος φόρτισης .
Διάβασα ένα γαλλικό σάιτ που έκανε τέστ στο ηλεκτρικό 2008 και είπε πολλά πράγματα , για το θέμα της φόρτισης . Καθυστέρηση , πρατήρια που αν δεν είσαι συνδρομητής τους , χρεώνεσαι απίστευτα ποσά και διάφορα άλλα που εδώ δεν τα ξέρουμε .
Εδώ γίνεται μπάχαλο κάθε τρείς και λίγο με το κόστος του ρεύματος και μιλάμε για χιλιάδες κιλοβατώρες κατανάλωση .
Σε 5-6 χρόνια θα ξέρουμε περισσότερα .
-
κ για να σας προλάβω, για τα γνωστά περί φουσκας, πόσοι από εσας θα shortάρετε τώρα την tesla για να βγάλετε χρήματα??? όλα κρίνονται στις πράξεις κ όχι στα λόγια.
Βρε συ, μην γίνεσαι υπερβολικός... Δηλαδή κατά την άποψη σου, δικαιούσαι να έχεις άποψη για μια εταιρία μόνο αν πάρεις θέση στη μετοχή της;
-
‘Why did it take nine hours to go 130 miles in our new electric Porsche?’
https://www.theguardian.com/money/2020/nov/28/electric-cars-porsche-charging-network
Pay as you drive to save the planet: Rishi Sunak considers plan to CHARGE motorists for every mile they drive to fill £40bn fuel tax hole left by early switch to electric cars - as government prepares to launch massive 'reset' green plan
-
Βρε συ, μην γίνεσαι υπερβολικός... Δηλαδή κατά την άποψη σου, δικαιούσαι να έχεις άποψη για μια εταιρία μόνο αν πάρεις θέση στη μετοχή της;
Φίλε μου, έχεις απόλυτο δίκιο. Απλά επειδή οι επαναστάτες του πληκτρολογίου είναι πολλοί στην Ελλάδα κ έχω ακούσει πολλά σχόλια για φούσκες της tesla πριν μερικούς μήνες (εγώ πάντως εβγαλα 400% κέρδος σε κάτι μινάκια, να είναι καλά ο Musk) όποιος είναι σίγουρος...να χώσει χρήμα για να βγάλει. Ολοι μα όλοι έχουμε δικαίωμα να έχουμε άποψη, αλλά μην το παίζουμε κ επιστήμονες κ τα εκμηδενίζουμε όλα.
-
ίσως τελικά ωθήσει σε μία λύση ηλεκτρικού με μικρό θερμικό κινητήρα που θα φορτίζει την μπαταρία
Μα έτσι ξεκίνησαν (Open Ampera, BMW i3RX). Αλλά δε θεωρούνται ηλεκτρικά από τη νομοθεσία, φορολογούνται κανονικά ως εσωτερικής καύσης. Και τελικά δεν αποδείχτηκαν πολύ πρακτικά, πχ αρχίζεις να φορτίζεις από τη Λαμία για να γεμίσει η μπαταρία και να φτάσεις τσίμα-τσίμα στη Θεσσαλονικη.
-
Μιλάω για πολύ μικρό κινητήρα . 300-500 κ.εκ που απλά θα κινεί την γεννήτρια . Το βασικό δεν είναι να φορτίζεις συνέχεια , αλλά να μπορείς όταν πέσει στο 30 % ο ηλεκτροκινητήρας , να τον κρατάει εκεί ο βενζινοκινητήρας για 100 χλμ ...
-
Καλά έλεγα εγώ για DYI λύση, κοτσαδόρος, γεννήτρια και μπετονι πετρέλαιο
Δε μένεις ποτέ!
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης