-
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Από την άλλη όμως σύμφωνα με αυτά που διάβασα, ωραία είναι να φορτίζεις σπίτι σου. Να έχεις και τα φωτοβολταϊκά σου και τα σέα σου και τα μέα σου.
Στην πράξη όμως αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κινηθείς φτηνά μόνο σε ότι είναι μέσα στην ακτίνα του 80 % της αυτονομίας του αυτοκινήτου σου, ώστε να μην χρειαστεί να φορτίσεις έξω.
Αρα για μέσα στην πόλη και για κοντινές βόλτες.
Με τις τιμές φορτίσεων που βάλατε και με νόμιμες ταχύτητες σημαίνει ότι θέλετε από 6-9 ευρώ τα 100 χλμ, ή μάλλον 7-9 ευρώ τα 100 χλμ.
Οι υπολογισμοί σου ειναι εκτός πραγματικότητας, ειδικά αν συνδυάζεται με φ/β. ολα τα παραπάνω τα εχουμε πει χιλιάδες φορές και επαναλαμβάνουμε στο forum τα ίδια κ τα ίδια
- δεν αγοράζεις ηλεκτρικό για τα ταξίδια, αλλά μπορείς να κάνεις άνετα , αρκεί να έχεις μπαταρία πάνω από 65 kwh Και σε χαμηλές ταχύτητες.
- το μεγαλύτερο ποσοστό χιλιομέτρων για την μέση ελληνική οικογένεια γίνεται εντός αστικού ιστού και έίναι κατω από 50 χιλιόμετρα τη μέρα, οπότε κοινώς για τις καθημερινές μετακινήσεις δεν θα έχεις πρόβλημα με σωστό προγραμματισμό
- αν έχεις βάλει φ/β με μπαταρίες (τα οποία επιδοτήθηκαν πρόσφατα κιόλας) το κόστος πραγματικά της μετακίνησης, ειναι για γέλια, σκέψου οτι μόνο σε κάθε λίτρο βενζίνης και πετρελαίου ο φόρος προς το κράτος ειναι πάνω απο 1 ευρώ.
- δεν αγοράζεις ηλεκτρικό χωρίς να έχεις δυνατότητα να φορτίζεις στο σπίτι ειδικά με νυχτερινό ρεύμα. το κόστος μετακίνησης ειναι κάτα από τα 4 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα, εξαρτάται από τις τιμές του ρεύματος την εκάστοτε εποχή, κάποτε ήταν και κάτω απο τα 2 ευρώ με νυχτερινό, αλλά τωρα αυξήθηκε και το ρεύμα και τα τέλη χρήσης δικτύου.
- οπως λες στην κατηφορά οτι έχεις χαμηλή κατανάλωση σε πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό δεν έχεις καθόλου κατανάλωση, ίσα ίσα φορτίζεις και την μπαταρία, οπότε η πραγματική κατανάλωση στην πόλη ειναι πολύ χαμηλή, πχ στο Kona Μου ειναι 12.4 kwh/100 χιλιόμετρα με ελαφρύ πόδι, κερδίζω πολά απο το regenerator στο φρενάρισμα και στις κατφηορές.
- τα ηλεκτρικά έχουν πολύ χαμηλότερο κοστος συντήρησης από τα θερμικά, τα service τους ειναι πολύ πιο φθηνά, ξεχνάς να αλλάξεις τακάκια, ξεχνάς να κάνεις service.
- η επιδότηση του κράτους (αν φυσικά παραμείνει) σου επιτρέπει να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο αξιοπρεπέστατο για πολλά χρόνια για να εξυπηρετείς την οικογένεια σου χωρις να δώσεις 50k. πχ ένα quasqai με αυτόματο κιβώτιο και καλό εξοπλισμό κάνει πλέον πάνω απο 33 χιλιάρικα, όταν ένα model 3 LR με αντλία θερμόττηας κάνει 36.
- εχω και πετρέλαιο στο οικογενειακό μου περιβάλλον, το κόστος μετακίνησης ειναι οπως ειπες 5.5λίτρα /100χιλιόμετρα, Κοινώς ξεπερνάς τα 8 ευρώ μέση τιμή στα 100, όταν στο ταβάνι μετακίνησης σε ένα οικιακό φορτιστή εισαι στα 4, μην πω για πιο χαμηλές τιμές που υπάρχουν συγκεκριμένες περιόδους του έτους ή για συνδυασμό φ/β.
Δεν υπάρχει καμία σύγκριση στο κόστος μετακίνησης μεταξύ των δύο οχημάτων, και φυσικά η οδήγηση ειναι πολύ καλύτερη και ευκολότερη σε ένα ηλεκτρικό. Από εκει και πέρα όλα ειναι θέμα επιλογής και budget.
Οι υπολογισμοί μου είναι άριστοι, απλά δεν τους διάβασες.
Γράφω ότι αν φορτίζεις σπίτι σου και έχεις και φωτοβολταϊκά τότε όλα καλά, αρκεί να κάνεις κοντινές διαδρομές.
Αν μπεις όμως σε φορτιστές που θα μπεις σε κάθε ταξίδι, τότε οι τιμές είναι ανάλογες του ντίζελ, χωρίς να έχεις την αυτονομία του.
Μετά επαναλαμβάνεις ότι γράφω.
Η όλη συζήτηση όπως έγραψα και στον απολυμαντικό ξεκίνησε από τον πίνακα χρεώσεων των εταιρειών στους φορτιστές τους.
Αν πάμε πιο πίσω μερικές δεκάδες σελίδες σε αυτό το θέμα, θα δούμε κάποιους να μας λένε για 12 λεπτά την κβω. Μετά έγινε 20 και τώρα λίγο παραπάνω.
Αλλά στην αρχή όλοι έλεγαν για τους δωρεάν της Τέσλα, για τους δωρεάν σε εμπορικά κέντρα και τώρα λίγους μήνες μετά φτάσαμε στα 40 και 50 λεπτά και διαβάζουμε ότι στο εξωτερικό παίζει στο ευρώ η κβω.
Τι να κάνουμε να μην το σχολιάσουμε ?
-
Οι τιμές αυτές στα δίκτυα των νταβατζήδων θα είναι η καταδίκη της ηλεκτροκίνησης.
Απίστευτα πολλά λεφτά που μετά την αλλαγή στις ώρες του νυχτερινού με τα άβολα ωράρια θα αυξήσουν πολύ το κόστος.
Οι μαθημένοι στα διαφορά δωρεάν θα την ακούσουν.
Μόνο όσοι έχουν Φ/Β θα είναι οκ. -
Γράφω ότι αν φορτίζεις σπίτι σου και έχεις και φωτοβολταϊκά τότε όλα καλά, αρκεί να κάνεις κοντινές διαδρομές.
Αν μπεις όμως σε φορτιστές που θα μπεις σε κάθε ταξίδι, τότε οι τιμές είναι ανάλογες του ντίζελ, χωρίς να έχεις την αυτονομία του.
και πάλι υπάρχει διαφορά ,κάνω 10 ταξίδια το χρόνο, τα 7-8 στην Ουρανούπολη που είναι 650 χιλιόμετρα. Μικρή μεν, αλλά το κόστος είναι πχ 75 ευρώ όταν στο πετρέλαιο (ford fiest 1400 κυβικά) είναι 105 ευρώ. Δεν αγοράζεις ηλεκτρικό για να κάνεις μόνο ταξίδια, η λογική σου είναι εκτός πραγματικότητας, οπότε δεν είναι μέτρο σύγκρισης. Αν θες μόνο ταξίδια, πετρέλαιο, όχι για το κόστος, αλλά για την ταλαιπωρία της φόρτισης. Αν θες πόλη και 20% χιλιομέτρων ταξίδια, την βγάζεις μια χαρά.
-
@iceman7 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Οι τιμές αυτές στα δίκτυα των νταβατζήδων θα είναι η καταδίκη της ηλεκτροκίνησης.
κάνε έναν υπολογισμό πόσο θέλει ένας φορτιστής 50kwh κόστος εγκατάστασης και σύνδεσης στον δεδδηε με όλα τα μπιχλιμπίδια που απαιτούνται. Με τις ελάχιστες φορτίσεις που γίνονται κάθε μέρα, θα αντιληφθείς ότι απλά οικονομικά δεν κερδίζουν, αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις κτλ και η ανάγκη για προβολή εταιρίας για green κτλ, δεν θα είχαμε καν τους ταχυφορτιστές που έχουμε σήμερα. μην συγκρίνεις με τα μεγέθη άλλων κρατών που έχουν πολύ περισσότερα οχήματα και χρήση των φορτιστών.
-
Αν δεν έρθουν πολλά φτηνά μοντέλα να μπορεί ο άλλος να πάρει ένα πιο λελογισμένο ρίσκο η όλη φάση θα μείνει για λίγους
Πόσο ποιο φθηνά από ένα dolphin??? πως γίνεται η φάση να είναι για λίγους και εν τελεί να τελειώνει το ΚΗ3 4-5 μήνες πριν από τον αρχικό προγραμματισμό για ιδιώτες?
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://seaa.gr/wp-content/uploads/2024/12/2024-11-BEV.pdf
7626 ηλεκτρικά μέχρι και τον 11/24 άντε να πάμε στις 9000 σε σύνολο πωλήσεων πάνω από 140000. Δηλαδή ένα μερίδιο 6 % με επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα.
Φτηνά σημαίνει να κοστίζουν κάτω από 15 τα τύπου ντόλφιν και κάτω από 10 τα τύπου λιπμότορς.
-
Φτηνά σημαίνει να κοστίζουν κάτω από 15 τα τύπου ντόλφιν και κάτω από 10 τα τύπου λιπμότορς.
κάτω από 15 το dolphin με 60 άρα μπαταρία και αντλία θερμότητας... άνευ σχολίου!!! θα μπορούσα να το πάρω και ως ανέκδοτο.
-
Πόσα θα βρεις με τέτοια μπαταρία ;
Ειδικά όταν όσοι πήραν τέτοια τα πλήρωσαν πάνω από 60 χήνες ;αφού είναι τζάμπα, τι σημασία έχει πόσα υπάρχουν, τα δίνουν κάτω από το 30% του κόστους της αρχικής αγοράς, ένα ψάξιμο στο car θα στο επιβεβαιώσει!!!
Το πόσο τα δίνουν ελάχιστη σημασία έχει.
Το θέμα είναι πόσο τα παίρνουν και σε πόσο καιρό πωλούνται.
-
Πόσο ποιο φθηνά από ένα dolphin??? πως γίνεται η φάση να είναι για λίγους και εν τελεί να τελειώνει το ΚΗ3 4-5 μήνες πριν από τον αρχικό προγραμματισμό για ιδιώτες?
Το μόνο πραγματικά φθηνό.
Αλλά πόσα κομμάτια έφεραν ;
Αυτό εννοώ για λίγους.με 20 χιλιάρικα τι περιμένεις να πάρεις, Mercedes? κάνε μια βόλτα στις αντιπροσωπείες των γερμανικών για να δεις που έχουν πάει οι τιμές, η ακόμα και τα Toyota.
Δεν διαφωνώ αλλά τελικα παίρνεις κινέζικο και ηλεκτρικό. Πολλές άγνωστοι παράμετροι για το μέσο καταναλωτή.
τρέχει εδώ και μήνες το πρόγραμμα, όποιος ήθελε δν πάει τελευταία στιγμή
Στο τέλος βγήκε η τρελή προσφορά των δελφινιών και με πολύ μεγάλες αναμονές σε όλα. Ξέρεις πόσα ηλεκτρικά ακυρώθηκαν στο τέλος ;
Εγώ δεν τα βλέπω τόσο ρόδινα τα πράγματα για την ηλεκτροκίνηση.
όντως, για αυτό εξαφανίστηκε το ΚΗ3, και η Tesla και η BYD είναι έτοιμες να κλείσουν, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανθεί!!! τσέκαρε μια τις γερμανικέ μέτοχές, πρόσθεσε τες όλες μαζί και δες και την κεφαλαιοποίηση της BYD. Ξέρω, τα χρηματιστήρια δεν λένε τίποτα, όλα είναι αέρας!!! Καλή εβδομάδα να έχουμε!!!
Για την Ελλάδα με τα εγγενή προβλήματα ναι δεν θα είναι ρόδινα χωρίς νέες ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις.
Ο πολυς κόσμος θα τα προτιμήσει μόνο αν είναι φθηνότερα και καλύτερα από τα αντίστοιχα θερμικά.Οι χρηματιστηριακές αξίες είναι φούσκες. Τζόγος είναι και το είδαμε το 99.
Ούτε απέξω προσωπικά σε οτιδήποτε έχει να κάνει μετοχές και επενδύσεις. Οτι βγάζω από τη δουλειά μου μόνο. -
σαν εκείνο το tesla 3 που το έδωσε 30 χιλιάρικα και πήγαν να πλακωθούν για το ποιος θα το πάρει, η αγγελία έφυγε πριν καν μπει. Ναι, έχεις απώλεια χρήματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τα παίρνεις τζάμπα.
-
κάνε έναν υπολογισμό πόσο θέλει ένας φορτιστής 50kwh κόστος εγκατάστασης και σύνδεσης στον δεδδηε με όλα τα μπιχλιμπίδια που απαιτούνται. Με τις ελάχιστες φορτίσεις που γίνονται κάθε μέρα, θα αντιληφθείς ότι απλά οικονομικά δεν κερδίζουν, αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις κτλ και η ανάγκη για προβολή εταιρίας για green κτλ, δεν θα είχαμε καν τους ταχυφορτιστές που έχουμε σήμερα. μην συγκρίνεις με τα μεγέθη άλλων κρατών που έχουν πολύ περισσότερα οχήματα και χρήση των φορτιστών.
Ε ναι και καλό σκορ στο ESG και το κόστος στο μαλακα το χρήστη … κλασσικες ελληνικές επενδυσεις.
-
σαν εκείνο το tesla 3 που το έδωσε 30 χιλιάρικα και πήγαν να πλακωθούν για το ποιος θα το πάρει, η αγγελία έφυγε πριν καν μπει. Ναι, έχεις απώλεια χρήματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τα παίρνεις τζάμπα.
Legacy m3 performance ήταν. Αξίας καινουργιου πάνω από 60. Στα 3 χρόνια έχασε το 50% της αξίας του ….
-
Για την Ελλάδα με τα εγγενή προβλήματα ναι δεν θα είναι ρόδινα χωρίς νέες ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις.
Ο πολυσ κόσμος θα τα προτιμήσει μόνο αν είναι φθηνότερα και καλύτερα από τα αντίστοιχα θερμικά.Οι χρηματιστηριακές αξίες είναι φούσκες. Τζόγος είναι και το είδαμε το 99.
Ούτε απέξω προσωπικά σε οτιδήποτε έχει να κάνει μετοχές και επενδύσεις. Οτι βγάζω από τη δουλειά μου μόνο.δεν είπε κανένας ότι η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα, πρόσφερε όμως μια πολύ αξιόλογη επιδότηση, τώρα να θα συνεχίσει είναι μια άλλη κουβέντα. Όπως και είναι μία άλλη κουβέντα αν αξίζει να πάρεις ηλεκτρικό χωρίς επιδότηση, εκεί ενδέχεται και να συμφωνήσω ότι τα ΑΝ είναι πολλά. Το 99 στην Ελλάδα, ήταν οργανωμένο από τον ιερέα της διαπλοκής που πέθανε χθες, τους τραπεζίτες, καθώς και χρηματιστηριακές, δεν πλήρωσε κανένας γιατί δεν έχουμε δικαιοσύνη. Το ότι δεν λειτουργούν οι εποπτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα και η ίδια η δικαιοσύνη, δεν φταίνε τα χρηματιστήρια.... Στο διαταύτα, πάντοτε οι οικονομίες πάνε πάνω και κάτω κάνουν κύκλους, έτσι ειανι οι ζωή, οι τολμηροί δοκιμάζουν, και ενδέχεται να κερδίσουν. Από μισθό, δεν έγινε κανένας πλούσιος...
-
Legacy m3 performance ήταν. Αξίας καινουργιου πάνω από 60. Στα 3 χρόνια έχασε το 50% της αξίας του ….
δεν βάζεις την επιδότηση μέσα. ένα mercedikο στα 3 χρόνια σε τι ποσοστό αξίας πουλιέται?
-
Ε ναι και καλό σκορ στο ESG και το κόστος στο μαλακα το χρήστη … κλασσικες ελληνικές επενδυσεις.
αν δεν σε σηκώνει το κλίμα, μπορείς να αλλάξεις και χώρα. Τον κούλη ποιος τον ψήφισε και πήρε 41% δεν μου είπατε, γιατί στα τραπέζια γνωστών και φίλων δεν το ψήφισε κανένας....αλλά ο κουλής είναι παντοκράτωρ, πληρώστε ρευματάκι χρυσάφι!!!
-
αν δεν σε σηκώνει το κλίμα, μπορείς να αλλάξεις και χώρα. Τον κούλη ποιος τον ψήφισε και πήρε 41% δεν μου είπατε, γιατί στα τραπέζια γνωστών και φίλων δεν το ψήφισε κανένας....αλλά ο κουλής είναι παντοκράτωρ, πληρώστε ρευματάκι χρυσάφι!!!
Ο κουλης σου πληρωνει την επιδοτηση
-
@wantone said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ο κουλης σου πληρωνει την επιδοτηση
δεν είναι ο μόνος στην ευρώπη, αν και λιγοστεύουν!!!
-
Το πολιτικοποιείς και ξεφεύγει η κουβέντα.
Το 99 μας έφαγαν τα λαμογια και η απληστία του κόσμου που έπαιζε τζόγο. Αντί να κατηγορήσει την απληστία του και την ασχετοσύνη του ο έλληνας θα κατηγορήσει πάντα το κράτος.
Έπρεπε το κράτος να παρέμβει στην αγορά ;
Οι ιδιοι θα φωνάζατε τότε ειδικά αν επενεβαινε όταν κερδίζατε ….
Προσωπικα τότε δεν έχασα γιατί δεν έπαιξα.
Ούτε τζογαρω για τίποτα.
Ουτε πλούσιος θέλω να γίνω.Απλά έχω δει τόσα χρόνια και βλέπω από μέσα το πως λειτουργούν αποτιμήσεις, εκτιμήσεις αναλυτών, investment banking, μεγάλες επιχειρήσεις, διαπλοκή κλπ που δεν ακουμπάω και για να μην χάσω τα λεφτά της δουλειας μου και για να μην λερωθώ.
Λες και θα μας δώσουν ποτέ οι πλούσιοι λεφτά -
και πάλι υπάρχει διαφορά ,κάνω 10 ταξίδια το χρόνο, τα 7-8 στην Ουρανούπολη που είναι 650 χιλιόμετρα. Μικρή μεν, αλλά το κόστος είναι πχ 75 ευρώ όταν στο πετρέλαιο (ford fiest 1400 κυβικά) είναι 105 ευρώ. Δεν αγοράζεις ηλεκτρικό για να κάνεις μόνο ταξίδια, η λογική σου είναι εκτός πραγματικότητας, οπότε δεν είναι μέτρο σύγκρισης. Αν θες μόνο ταξίδια, πετρέλαιο, όχι για το κόστος, αλλά για την ταλαιπωρία της φόρτισης. Αν θες πόλη και 20% χιλιομέτρων ταξίδια, την βγάζεις μια χαρά.
Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.
Μιλάμε αν θέλω πόλη.
Αλλο η πόλη που θέλω εγώ που σημαίνει ότι πάω για καφέ με τον συνταξιούχο φίλο μου σε 1 χλμ μακριά από το σπίτι, που θα μπορούσα να πάω και με τα πόδια, οπότε το ντίζελ δεν μπορεί να θερμανθεί, άλλη πόλη είναι να πάω από την περιφερειακή Υμηττού από το Χαλάνδρι στον Υμηττό, στην Ηλιούπολη και στην Καλλιθέα που είχα οικοδομές και η κίνηση ήταν κόντρα στους πρωινούς που ανεβαίνουν από νότια προς τις εταιρείες της Κηφισίας, άρα δεν είχα ιδιαίτερη κίνηση, ή να πάω πιθανώς σε ένα έργο στην Σαρωνίδα που είναι στα σχέδια.
Υπάρχει όμως και η πόλη αυτών που ξεκινάνε το πρωί από Γλυφάδα - Ηλιούπολη και πάνε Κηφισίας και το μεσημέρι επιστρέφουν και θέλουν 1.15 το πρωί και 1.30 το μεσημέρι, όπως υπολογίζω τον χρόνο, αφού ο γιος που κάνει το πρωί Χαλάνδρι - Κηφισιά σε 25 λεπτά, το απόγευμα στην επιστροφή κάνει 45.
Για τους τελευταίους το ντίζελ έχει 8 λίτρα στα 100 και το βενζίνης 10+. Εκεί ναι το ηλεκτρικό είναι μεγάλη υπόθεση.
Για μένα που το ντίζελ θα είναι στα 5-6 λίτρα, η διαφορά τιμής του ηλεκτρικού και το κόστος του φορτιστή και όλες οι δεσμεύσεις δεν με καλύπτουν.
Οπότε το κάνω πόλη κατά 80 %, είναι άλλο το κάνω πόλη 2-3 χλμ από το σπίτι μου, άλλο 8-10 χλμ και άλλο 15-20 χλμ
Για τους πρώτους είναι αδιάφορο και το ηλεκτρικό και το υβριδικό.
Για τους δεύτερους αν κάνουν ταξίδια το ΣΚ και το καλοκαίρι, πάνε στην πρώτη κατηγορία. Αν δεν κάνουν αρχίζουν και σκέφτονται την τρίτη.
Τέλος στην Ουρανούπολη λες 650 χλμ. Πας με ίδιες ταχύτητες ηλεκτρικό - ντίζελ ? Πόση διαφορά χρόνου έχει το ταξίδι ?
Επίσης αν εγώ με το πανύψηλο και αντιαεροδυναμικό αιρκρος έχω 8 ευρώ στα 100, το φιέστα μάλλον θα έχει κάπου 20 % λιγότερο, άσε που στην διαδρομή μετά την Θεσσαλονίκη στους επαρχιακούς, οι καταναλώσεις του αιρκρος είναι στα 4 λίτρα στα 100 και πιο χαμηλές, ακριβώς όπως έχω στην διαδρομή Χαλκίδα - Κύμη που πηγαίνω με μωτ 55-60 χλμ.
Και με τι τιμή θα φορτίσεις σε αυτό το ταξίδι ? Και πόσες φορές ?
-
κάτω από 15 το dolphin με 60 άρα μπαταρία και αντλία θερμότητας... άνευ σχολίου!!! θα μπορούσα να το πάρω και ως ανέκδοτο.
Ως ανέκδοτο θα πάρουμε όλοι οι υπόλοιποι τα ηλεκτρικά με τις τιμές που έχουν, εφ΄ όσον δεν είμαστε Νορβηγοί, που η μερίδα του φαγητού κάνει 50 ευρώ.
-
δεν βάζεις την επιδότηση μέσα. ένα mercedikο στα 3 χρόνια σε τι ποσοστό αξίας πουλιέται?
Τότε νομίζω ήταν 6 η επιδότηση. Αλλα δεν ξέρουμε τι εξτρα είχε το αμάξι να συγκρίνουμε με τιμή νέου.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης