-
Εγώ όσους ξέρω , ιχηδες ,όχι ταξιτζήδες, που έχουν ντίζελ και κάποιοι έχουν περάσει τα 100.000 χλμ κανείς δεν έχει βγάλει το φίλτρο και σε κανέναν δεν έχει βγάλει πρόβλημα.
Τώρα αν για τον κάτοχο είναι τόσο δύσκολο να βάζει κάθε Πέμπτη ενισχυμένο ντίζελ στην τιμή του απλού από σταθερό πρατήριο για να αποφεύγει τις νοθείες τι να πω ας πρόσεχε... προφανώς θα του περισσεύουν και λεφτά για φίλτρα...
Οι ταξιτζήδες τα βγάζουν και αυτοί όχι γιατί φοβούνται την νοθεία αλλά γιατί είναι συνεχεια με χαμηλές ταχύτητες και το φίλτρο δεν κάνει ποτέ σωστή και πληρη αναγέννηση.
Αν κάνεις χλμ και ανεβάζεις μια φορά τον μηνα στροφές για ένα 15 λεπτό ώστε να πιασει θερμοκρασία η εξάτμιση δεν έχεις κανένα θέμα ...
Στάλθηκε από το Mi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk -
Οι ενεργητικες αναγεννησεις σε αυτοκινητα με καποια χιλιομετρα πολυ χοντρικα συμβαινουν ανα 300 με 500 χιλιομετρα.
Τωρα με την ουρια σε καποιες μελετες ειδαν πως η ενεργητικη αναγεννηση καθυστερει παραπανω αλλα αυτο οταν το αυτοκινητο καπως ζεσταινεται, οχι οσο χρειαζοταν πριν χωρις την ουρια αλλα λιγο παραπανω απο μια απλη βολτουλα με χαμηλη ταχυτητα.
Δηλαδη με ελαφρως βιαστικη οδηγηση ισως η ουρια να βοηθα στις λιγοτερες ενεργητικες αναγεννησεις.
Σημερα ειδα ενα σουβ ντιζελ δεκαετιας να γκαζωνει σε ανοιχτο δρομο και να βγαζει καταμαυρο καπνο με καθε βαθια γκαζια. Μου αφησε καπως κακη εντυπωση διοτι καταλαβα οτι αφαιρεθηκε το φιλτρο. Ο οδηγος του ενας κλασικος οδηγος που χαιρεται το αμαξι του και απο πισω να βρομα ο τοπος. Δεν ηθελα να τρεξω αλλα αναγκαστικα να τον προσπερασω. Η μυρωδια του μου εμεινε στην μυτη αρκετη ωρα. Θυμιζε αυτην των καρβουνων οταν ψηνεις στο μπαρμπεκιου.
Και ολα αυτα για ποιο λογο; για να πηγαινει με μικρες ταχυτητες μεσα στην πολη και να γλυτωσει το μπουκωμα απο την χαμηλη θερμοκρασια καυσαεριων; Με ενα μεγαλο σουβ; Ειναι σοβαρο θεμα και πρεπει να το δουν οι αρμοδιοι.
-
Παιδια αναλυουμε πολυ τα παντα και τα ψιλοξεφτυλιζουμε καποιες στιγμες.....απο την μια ειναι καλο για το νημα και για την συζητηση που ανοιγει παραπλευρα θεματακια αλλα απο την αλλη οσο βρωμικο και πολυεξοδο μπορει να φανει το ντιζελ εξαιτιας του παρτακια κατοχου του ετσι και η βενζινη αμα ο κατοχος της ειναι αδιαφορος ή πεσει ασταθμητος παραγοντας γινεται και αυτη επικινδυνη και ζημιογονα.....ολα ειναι σχετικα και πολυπαραγοντικα....αν θα κυνηγησουν το πετρελαιο ας το κυνηγησουν...ενα που μενει σε επαρχια ή σε προαστια των δυο μεγαλων κυριως πολεων παλι θα τον βολευει το ντιζελ....ενας που μενει εντος των δυο μεγαλων πολεων τον βολευει η βενζινη και ου το καθεξης.... στο μελλον που θα εχουν τελειοοοιηθει το υγραεριο και το φυσικο αεριο και η ηλεκτροκινηση και τα υδρογονα και ου το καθεξης θα εχει λιγοστεψει η αναγκη και η εξαρτηση απο τα πετρελαια και θα εχει λιγοστεψει το κομματι της πιτας τους στην αγορα θα φορολογησουν αγρια ολα τα παραπανω εναλλακτικα και το οξυμωρο θα ειναι οτι λογω λιγοστων βενζινοκινητων και απειροελαχιστων ντιζελοκινητων, οι κατοχοι τους θα εχουν ελαχιστες επιβαρυνσεις απο το κρατος γιατι τοσα λιγα αμαξια δεν θα δημιουργουνε μεγαλα προβληματα στο περιβαλλον και τοτε αρκετοι θα ξαναστραφουν και παλι σε αυτην την βρωμικη τεχνολογια που θα απολαμβανει 'κρατικη ασυλια' λογω του χαμηλου πιοσοστου στην αγορα....και μολις αυξησουν το ποσοστο τους παλι θα ξανκυνηγηθουν και θα φορολογηθουν ανελεητα..... Σας φαινεται μυθοπλασια ολο αυτο....μπορει και ναι!!!.....αλλα στην 'ωριμη ευρωπη' και στην ακομη πιο 'ωριμη ελλαδιτσα' μας τα βλεπουμε να εκτυλισσονται ξεδιαντροπα και χωρις συστολες απο κρατικους και ιδιωτικους φορεις...το θεατρον του παραλογου
Στάλθηκε από το HUAWEI Y625-U51 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Είμαι κάτοικος κέντρου Θεσσαλονίκης και εχω diesel euro 5 , απο αυτά που διαβάζω οι μόνιμοι κάτοικοι τουλάχιστον στις πόλεις που βάζουν απαγορεύσεις εξαιρούνται απο τους περιορισμούς (Γερμανία) ή πληρώνουν λιγότερα απο τους διερχόμενους μη κατοίκους πχ Λονδίνο, επομένως no problem !
Μέχρι να υλοποιηθεί έστω και το χειρότερο σενάριο (γιατί ...Ελλάδα) θα συνεχίζω να εκμεταλλεύομαι την μικρή κατανάλωση σε λίτρα και την χαμηλότερη τιμή ανα λίτρο , που για να μη ξεχνιόμαστε απο το ΄14 που το αγόρασα οι φήμες υπήρχαν οτι θα εξισωθεί η τιμή του ντήζελ με της βενζίνης, πέρασαν 5 χρόνια και συνεχίζει να είναι 20-30 λεπτά φθηνότερη ( μόνο απο αυτό στα 5 χρόνια όφελος 1500€) , όταν απο πίσω είναι τα καρτέλ των ΚΤΕΛ και των φορτηγών δε φοβάμαι τίποτα!
Τα Ταξί φυσικά θα μας προδώσουν μόλις τους δώσουν κίνητρα για ηλεκτρικά αλλα δεν πειράζει θα γλυτώσουμε απο τα ντουμάνια! -
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Είχα αποφασίσει diesel και το σκεφτόμουν μπας και κάνω λάθος.
Και εγώ πιστεύω ότι αν έρθει κάτι σε απαγόρευση αυτό θα έρθει μετά τα 15 χρόνια.
Και θα πρέπει να απαγορεύσουν και τα ταξί, τα λεωφορεία και τα φορτηγά.
Αλλιώς ένας μπορεί να αποφασίσει να το πάει δικαστικά.Ότι πως κύριε νομοθέτη απαγορεύεις μόνο τα ΙΧ που είναι λιγότερα από το 50% της ρύπανσης από diesel μέσα στην πόλη; -
Ο χρήστης silversurferGR έγραψε:
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Είχα αποφασίσει diesel και το σκεφτόμουν μπας και κάνω λάθος.
Και εγώ πιστεύω ότι αν έρθει κάτι σε απαγόρευση αυτό θα έρθει μετά τα 15 χρόνια.
Αλλιώς ένας μπορεί να αποφασίσει να το πάει δικαστικά.Ότι πως κύριε νομοθέτη απαγορεύεις μόνο τα ΙΧ που είναι λιγότερα από το 50% της ρύπανσης από diesel μέσα στην πόλη;Και πολύ καλα έκανες!!!προς ποια μοντελα έχεις σκοπό να κινηθείς ;
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Σου αρέσει να ζεις επικίνδυνα, έτσι;
-
Meanwhile ...
«EE: στις καρκινογόνες ουσίες τα καυσαέρια των κινητήρων diesel»
https://www.4troxoi.gr/perivallon/eidis ... ron-diesel
-
Ο χρήστης silversurferGR έγραψε:
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Είχα αποφασίσει diesel και το σκεφτόμουν μπας και κάνω λάθος.
Αλλιώς ένας μπορεί να αποφασίσει να το πάει δικαστικά.Ότι πως κύριε νομοθέτη απαγορεύεις μόνο τα ΙΧ που είναι λιγότερα από το 50% της ρύπανσης από diesel μέσα στην πόλη;Μπραβο φιλαρακι.....και εγω μαζι σου μαρτυρας... αν και οποτε ερθει....που δεν το βλεπω γιατι η κριση βαθαινει η ελληνικη αγορα γενικα παντος ειδους εχει φτασει στην ακρηβτου γκρεμου....που καιρος και χρημα για εγκατασεις ηλεκτρικων την στιγμη που καις ρευμα για 100ευρω και ηωδεη σου ζηταει κοντα στα 300.....φαντασου να φορτιζεις και το αυτοκινουμενο τηλεκατευθυνομενο σου για ενηλικες...ουτε ο νομος κατσελη δεν σε σωζει.....παρε το ντιζελακι να το χαρεις και ετσι και αλλιως τη στο κορακα μετα απο 15 με 20 χρονακια μπορει να αναγκασει η ευρωπη(αν θα ειμαστε ακομα) την χωρα μας να επιδοτηση καποια αποσυρση για ηλεκτρικα οποτε το δινεις και οτι πιασει!!...βαζεις και κατι απο την τσεπη σοτ και περνεις ενα τσιλικο καινουργιο ευρωπαικων προδιαγραφων....
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Σου αρέσει να ζεις επικίνδυνα, έτσι;Τι και εγώ μετά από αυτό το νήμα ...δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια!!!!
Τέτοιος φόβος με έχει πιάσει ότι από βδομάδα σε βδομάδα θα μου το πάρει ο μπογιας το αμάξι...περιμένω πως και πως το πρώτο βλεμα να γράψει τις νέες εξελίξεις στο μέτωπο της ντίζελοαπαγορευσης!!!Στάλθηκε από το Mi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Να δω τι θα λέτε αν απαγορευτεί το πετρέλαιο σε μία πενταετία. Δεν το λέω με χαιρεκακία, αλλά με ειλικρινή απορία. Ευλογάει ο ένας τα γένια του αλλουνού, πετάτε αυθαίρετα συμπεράσματα (σε 15 χρόνια ο ένας, σε 20 ο άλλος, ποτέ ο τρίτος) που δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.
Η οποία είναι απλή:- κανείς δεν ξέρει πότε και τι θα γίνει. Οι άναρθρες κραυγές είναι αποκύημα της φαντασίας και δεν έχουν λογικό έρεισμα.
- το πετρέλαιο δέχεται πολεμική. Άδικη κατά τη γνώμη μου. Αν αποφάσιζα εγώ, δε θα το απαγόρευα σε καμία περίπτωση. Απλώς θα έκανα απίστευτα εντατικούς ελέγχους. Είσαι ταρίφας κι έχεις αφαιρέσει το φίλτρο; Κατάσχεση επιτόπου. Είσαι φορτηγατζής, κάτοχος ΙΧ και ρυπαίνεις πάνω από το όριο; Το ίδιο!
- αν αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι στο δίλημμα βενζίνη ή πετρέλαιο, η βενζίνη είναι προφανώς η χειριστή επιλογή αν μιλάμε για οικονομικά κριτήρια. Καθαρά οικονομικά, αλλιώς πάρε και Maserati και δίνε 30/100 χιλιόμετρα.
- αν είσαι αθηναίος, το να πάρεις πετρέλαιο είναι επίφοβο. Θα το ρισκάρεις; Αν είσαι λαρτζ, ρίσκαρέ το, δε σε νοιάζει. Αν τα υπολογίζεις, που προφανώς τέτοιος είσαι για να θες πετρέλαιο, δες τι μπορείς να κάνεις με τα υπόλοιπα καύσιμα. Σε βολεύει πρατήριο φυσικού αερίου; Σου αρέσει κάποιο από τα διαθέσιμα μοντέλα; Δε μιλάμε να θες επταθέσιο 4Χ4, εκεί δεν υπάρχει επιλογή. Αν όμως θες 308, κάνε την καρδιά σου πέτρα και πάρε Golf CNG. Αν θες στέισον Astra, πάρε Octavia CNG. Αν θες τζιποειδές λάιτ, πάρε Arona.
- αν δε σου κάνει το φυσικό αέριο, δες το υγραέριο. Υπάρχουν μοντέλα εργοστασιακής τοποθέτησης. Υπάρχουν κι εξαιρετικά κιτάκια κι εξαιρετικοί εγκαταστάτες που τα βάζουν εκ των υστέρων. Μα να σφάξω καινούριο όχημα; Και να χάσω την εγγύηση; Αν είσαι Αθηναίος κι έχεις σκοπό να το κρατήσεις 15 χρόνια, είναι μια επιλογή. Αν υπολογίζεις να το δώσεις σε 5 χρόνια, είναι ρίσκο. Μπορεί να μην έχει γίνει τίποτα με το πετρέλαιο, μπορεί και να το δίνεις 1.000 ευρώ και να μην το παίρνουν.
Σας φαίνεται παράξενο; Για ρωτήστε και τον πατέρα μου, που το 2005 αγόρασε Grand Vitara 2.5 V6 για 32 χιλιάρικα. Αν το βάλουμε αγγελία για 3, το πιθανότερο είναι να μη χτυπήσει καν το τηλέφωνο. Ούτε στο 1/10 της τιμής. Για αμάξι που δεν έχει ούτε 200Κ χιλιόμετρα, που δουλεύει ρολόι, δεν καίει σταγόνα λάδι. Πριν 13 χρόνια, η αγορά του ήταν καθόλα λογική. 470 ευρώ τέλη κυκλοφορίας, βενζίνη στο 0.70, λεφτά στην τσέπη. Ποιος σας εγγυάται ότι σε δέκα χρόνια ΔΕ θα παλεύετε να ξεφορτωθείτε τα απαγορευμένα στον αστικό ιστό πετρέλαια και δε θα τα παίρνει κανείς;
Εν ολίγοις, με το φυσικό αέριο έχετε το μισό κόστος κίνησης σε σχέση με το πετρέλαιο. Με το υγραέριο παραπλήσιο. Χωρίς τους ρύπους, το άγχος, την τράτα στο ρελαντί, χωρίς τα κόκκινα στις 4.000 σαλ. Αλλά και χωρίς την πλούσια ροπή στις μεσαίες, χωρίς την αυτονομία των 1.000 χιλιομέτρων.
Και μια τελευταία σκέψη: μήπως να παγώσετε την αγορά νέου αυτοκινήτου για 2-3 χρόνια; Προφανώς αναφέρομαι σε όσους μπορούν να το κάνουν αυτό, όχι σε όλους. Ας μην πεταχτεί κανείς να τσιρίξει για τη νοτιοδυτική Σαμοθράκη, όπως έγινε προηγουμένως.
Ώστε να προσανατολιστείτε στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ήδη υπάρχουν (σχετικά προσιτά) Hyundai και Kia με αυτονομία 500 χιλιόμετρα. Στην Ευρώπη πωλούνται από 35 ως 40 χιλιάρικα. Στο τρέχον τεύχος των 4Τ αναφέρει ότι η Audi ετοιμάζει καταιγισμό ηλεκτρικών μοντέλων στα επόμενα 2-3 χρόνια.
Η ΔΕΔΔΗΕ έχει προαναγγείλει τετραψήφιο αριθμό σταθμών φόρτισης μέχρι το 2020.http://www.iefimerida.gr/news/404550/de ... ellada-eos
Ρε Dimsabas, δε μένουμε όλοι σε μονοκατοικία. Σύμφωνοι, ξαναλέω ότι δεν είναι όλα για όλους. Αλλά δεν είναι να αγκιστρωνόμαστε σε αντιλήψεις δεκαετιών. Η εξέλιξη προχωράει.
-
Η εξέλιξη προχωράει αλλά και το τυχαίο παρκάρισμα στον δρόμο αφορά τους 9/10 κατόχους ιχ στην Ελλάδα. Μέχρι να φτιαχτούν κολωνακια με παροχές ανα 10μ το ξανασυζηταμε το ηλεκτρικό.
Μέχρι να γεμίσουν πρατήρια με φα ξανασυζηταμε τα αμάξια φα και μέχρι να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να βγάζουν εργοστασιακά υγραερίου δεν θα συζητάμε ούτε για αυτά στα σοβαρά...
Και τέλος μέχρι τα υβριδικά να προσγειωθούν σε τιμές και να μην είναι 20-30% ακριβότερα από τα συμβατικά δύσκολα θα πάμε και σε αυτά...
Στάλθηκε από το Mi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk -
Ο χρήστης Tkin73 έγραψε:
Η εξέλιξη προχωράει αλλά και το τυχαίο παρκάρισμα στον δρόμο αφορά τους 9/10 κατόχους ιχ στην Ελλάδα. Μέχρι να φτιαχτούν κολωνακια με παροχές ανα 10μ το ξανασυζηταμε το ηλεκτρικό.Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το 9/10. Καταρχάς, η μισή Ελλάδα ζει στην επαρχία, όπου τα ποσοστά μονοκατοικίας ή έστω πυλωτής είναι πολύ αυξημένα σε σχέση με την πρωτεύουσα.
Επιπλέον, ας δούμε τι κάνουν στην Ευρώπη που τολμούν και αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ακόμα κι άνθρωποι που δεν μπορούν να το φορτίσουν το βράδυ στο σπίτι τους: όταν πάνε σούπερ μάρκετ, σινεμά ή για ψώνια, το κοτσάρουν στους ταχυφορτιστές που βρίσκονται παντού και το έχουν πάντα γεμάτο. Άλλωστε, όταν μιλάμε για 500 χιλιόμετρα αυτονομιάς, καταλαβαίνεις ότι ακόμα και χιλιομετροφάγοι, βγάζουν κοντά στην εβδομάδα αστικής χρήσης. Βέβαια, αυτή δεν είναι η βέλτιστη χρήση, αφού έτσι δε φορτίζεις με νυχτερινό ρεύμα, κάτι που ρίχνει στο κόστος στο 1-1.2 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα αλλά έχεις περίπου διπλάσια χρέωση.
Το ιδανικό (για όποιον μπορεί, μη λέμε τα αυτονόητα) είναι αυτό που έγραψε αλλού ο futurist. Περιμένεις να δεις πώς θα πάει το πράγμα κι αγοράζεις σε 2-3 χρόνια. Θα έχουμε τετραψήφιο αριθμό ταχυφορτιστών σε δύο χρόνια, όπως υπόσχεται η ΔΕΔΔΗΕ; Καλά, μεταξύ μας, δε χρειάζονται τόσοι. Με κάμποσους ανά 100 χιλιόμετρα στο εθνικό δίκτυο, μια χαρά ταξιδεύεις.
Από την άλλη, αν ο Έλληνας έχει τη δική σου νοοτροπία (κολονάκι κάθε 10 μέτρα, λες και μιλάμε για τις πρίζες για τα σκάφη στη μαρίνα της Βουλιαγμένης), τότε απλώς θα ψάχνει πάντα δικαιολογία για να βγάλει την επιλογή του ανώτερη.
Εγώ πάντως θεωρώ ότι αν δεν έχουμε καμιά εθνική ή οικονομική καταστροφή μπροστά μας (πέρα από αυτή που ήδη έχει συντελεστεί), το τρέχον όχημά μου θα είναι το τελευταίο με κινητήρα εσωτερικής καύσης που θα έχω στην κατοχή μου.Μέχρι να γεμίσουν πρατήρια με φα ξανασυζηταμε τα αμάξια φα
Και γιατί θα πρέπει να γεμίσουν; Είναι όπως τα κολονάκια; Πρέπει να έχει ένα πρατήριο έξω από την πόρτα σου; Μακάρι να γινόταν αυτό, αλλά δεν το νομίζω. Μέχρι τότε, αν είσαι Αθηναίος (να με συγχωρούν οι επαρχιώτες, αλλά έτσι κι αλλιώς, η κουβέντα της απαγόρευσης του πετρελαίου αφορά πλείστον την πρωτεύουσα) κι έχεις πρόσβαση σε πρατήριο (μπορεί να περνάς από εκεί για τη δουλειά σου, δε χρειάζεται να μένεις δίπλα), το φυσικό αέριο είναι η βέλτιστη επιλογή. Πόσα ταξίδια κάνεις εσύ το χρόνο; Εγώ 4, τα υπόλοιπα χιλιόμετρά μου είναι στην Αττική. Ναι, αν είσαι πωλητής που κατεβαίνει τακτικά στην Πελοπόννησο, προφανώς δε σου κάνει το φυσικό αέριο. Αν όμως είσαι σαν κι εμένα, θα καρπώνεσαι το μισό κόστος κίνησης σε σχέση με το πετρέλαιο όλο το χρόνο και στα 4 ταξίδια σου θα καις βενζινούλα. Πάλι θα είσαι ωφελημένος οικονομικά και χωρίς το άγχος της τράτας. Για Καλαμάτα, έτσι; Γιατί αν είσαι προς Λαμία, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, προσεχώς Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πάτρα, Γιάννενα, τότε δεν τίθεται καν ζήτημα.
μέχρι να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να βγάζουν εργοστασιακά υγραερίου δεν θα συζητάμε ούτε για αυτά στα σοβαρά...
Να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να βγάζουν; Δε σε πιάνω. Πρώτον, πανευρωπαϊκά, οι πωλήσεις εργοστασιακών υγραερίων είναι τριπλάσιες από των εργοστασιακών φυσικού αερίου.
Δεύτερον, αν εγώ θέλω να αγοράσω σήμερα Dacia Duster ή Fiat Panda, μοντέλα που έχουν κινητήρες υγραερίου ΚΑΙ πετρελαίου, γιατί να επιλέξω την τράτα από το πετρογκάζ; Στην περίπτωση του Panda, δεν υπάρχει λόγος. Στην περίπτωση του Duster, η μοναδική δικαιολογία είναι ότι το πετρογκάζ βγαίνει μόνο μπροστοκίνητο. Αν λοιπόν θέλω οπωσδήποτε τετρακίνητο, πάω στην τράτα.
Και δε μιλάω καν για τα μη εργοστασιακά υγραέρια, που μπαίνουν σε όποιο μοντέλο θέλεις. (Σχεδόν, μερικά έχουν πολύ ευπαθείς κινητήρες κι έχουν καταρτιστεί μαύρες λίστες.)Διευκρινίζω ότι δεν έχω την ευλογία να είμαι κάτοχος ηλεκτρικού, ούτε εργοστασιακού φυσικού αερίου, ούτε εργοστασιακού υγραερίου. Οι λόγοι είναι οικονομικοί και μόνον. Για να μη νομίζετε ότι ευλογάω τα γένια μου και παλεύω να αποδείξω ότι η επιλογή μου είναι η καλύτερη δυνατή.
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Η εξέλιξη προχωράει αλλά και το τυχαίο παρκάρισμα στον δρόμο αφορά τους 9/10 κατόχους ιχ στην Ελλάδα. Μέχρι να φτιαχτούν κολωνακια με παροχές ανα 10μ το ξανασυζηταμε το ηλεκτρικό.
Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το 9/10. Καταρχάς, η μισή Ελλάδα ζει στην επαρχία, όπου τα ποσοστά μονοκατοικίας ή έστω πυλωτής είναι πολύ αυξημένα σε σχέση με την πρωτεύουσα.
Επιπλέον, ας δούμε τι κάνουν στην Ευρώπη που τολμούν και αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ακόμα κι άνθρωποι που δεν μπορούν να το φορτίσουν το βράδυ στο σπίτι τους: όταν πάνε σούπερ μάρκετ, σινεμά ή για ψώνια, το κοτσάρουν στους ταχυφορτιστές που βρίσκονται παντού και το έχουν πάντα γεμάτο. Άλλωστε,** όταν μιλάμε για 500 χιλιόμετρα αυτονομιάς, καταλαβαίνεις ότι ακόμα και χιλιομετροφάγοι, βγάζουν κοντά στην εβδομάδα αστικής χρήσης.** Βέβαια, αυτή δεν είναι η βέλτιστη χρήση, αφού έτσι δε φορτίζεις με νυχτερινό ρεύμα, κάτι που ρίχνει στο κόστος στο 1-1.2 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα αλλά έχεις περίπου διπλάσια χρέωση.
Το ιδανικό (για όποιον μπορεί, μη λέμε τα αυτονόητα) είναι αυτό που έγραψε αλλού ο futurist. Περιμένεις να δεις πώς θα πάει το πράγμα κι αγοράζεις σε 2-3 χρόνια. Θα έχουμε τετραψήφιο αριθμό ταχυφορτιστών σε δύο χρόνια, όπως υπόσχεται η ΔΕΔΔΗΕ; Καλά, μεταξύ μας, δε χρειάζονται τόσοι. Με κάμποσους ανά 100 χιλιόμετρα στο εθνικό δίκτυο, μια χαρά ταξιδεύεις.
Από την άλλη, αν ο Έλληνας έχει τη δική σου νοοτροπία (κολονάκι κάθε 10 μέτρα, λες και μιλάμε για τις πρίζες για τα σκάφη στη μαρίνα της Βουλιαγμένης), τότε απλώς θα ψάχνει πάντα δικαιολογία για να βγάλει την επιλογή του ανώτερη.
Εγώ πάντως θεωρώ ότι αν δεν έχουμε καμιά εθνική ή οικονομική καταστροφή μπροστά μας (πέρα από αυτή που ήδη έχει συντελεστεί),** το τρέχον όχημά μου θα είναι το τελευταίο με κινητήρα εσωτερικής καύσης που θα έχω στην κατοχή μου.**Μέχρι να γεμίσουν πρατήρια με φα ξανασυζηταμε τα αμάξια φα
Και γιατί θα πρέπει να γεμίσουν; Είναι όπως τα κολονάκια; Πρέπει να έχει ένα πρατήριο έξω από την πόρτα σου; Μακάρι να γινόταν αυτό, αλλά δεν το νομίζω. Μέχρι τότε, αν είσαι Αθηναίος (να με συγχωρούν οι επαρχιώτες, αλλά έτσι κι αλλιώς, η κουβέντα της απαγόρευσης του πετρελαίου αφορά πλείστον την πρωτεύουσα) κι έχεις πρόσβαση σε πρατήριο (μπορεί να περνάς από εκεί για τη δουλειά σου, δε χρειάζεται να μένεις δίπλα), το φυσικό αέριο είναι η βέλτιστη επιλογή. Πόσα ταξίδια κάνεις εσύ το χρόνο; Εγώ 4, τα υπόλοιπα χιλιόμετρά μου είναι στην Αττική. Ναι, αν είσαι πωλητής που κατεβαίνει τακτικά στην Πελοπόννησο, προφανώς δε σου κάνει το φυσικό αέριο. Αν όμως είσαι σαν κι εμένα, θα καρπώνεσαι το μισό κόστος κίνησης σε σχέση με το πετρέλαιο όλο το χρόνο και στα 4 ταξίδια σου θα καις βενζινούλα. Πάλι θα είσαι ωφελημένος οικονομικά και χωρίς το άγχος της τράτας. Για Καλαμάτα, έτσι; Γιατί αν είσαι προς Λαμία, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, προσεχώς Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πάτρα, Γιάννενα, τότε δεν τίθεται καν ζήτημα.
μέχρι να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να βγάζουν εργοστασιακά υγραερίου δεν θα συζητάμε ούτε για αυτά στα σοβαρά...
Να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να βγάζουν; Δε σε πιάνω. Πρώτον, πανευρωπαϊκά, οι πωλήσεις εργοστασιακών υγραερίων είναι τριπλάσιες από των εργοστασιακών φυσικού αερίου.
Δεύτερον, αν εγώ θέλω να αγοράσω σήμερα Dacia Duster ή Fiat Panda, μοντέλα που έχουν κινητήρες υγραερίου ΚΑΙ πετρελαίου, γιατί να επιλέξω την τράτα από το πετρογκάζ; Στην περίπτωση του Panda, δεν υπάρχει λόγος. Στην περίπτωση του Duster, η μοναδική δικαιολογία είναι ότι το πετρογκάζ βγαίνει μόνο μπροστοκίνητο. Αν λοιπόν θέλω οπωσδήποτε τετρακίνητο, πάω στην τράτα.
Και δε μιλάω καν για τα μη εργοστασιακά υγραέρια, που μπαίνουν σε όποιο μοντέλο θέλεις. (Σχεδόν, μερικά έχουν πολύ ευπαθείς κινητήρες κι έχουν καταρτιστεί μαύρες λίστες.)Διευκρινίζω ότι δεν έχω την ευλογία να είμαι κάτοχος ηλεκτρικού, ούτε εργοστασιακού φυσικού αερίου, ούτε εργοστασιακού υγραερίου. Οι λόγοι είναι οικονομικοί και μόνον. Για να μη νομίζετε ότι ευλογάω τα γένια μου και παλεύω να αποδείξω ότι η επιλογή μου είναι η καλύτερη δυνατή.
Όσον αφορά τα bold το ότι το κάνουν οι ευρωπαίοι δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και σωστό, μην ξεχνάμε το marketing και τη μόδα.
Απορώ με τι κριτήρια ορίζουν την αυτονομία. Εδώ τόσα χρόνια δε μπορούν να δώσουν ακριβή αυτονομία στις μπαταρίες κινητών, εμπειρικά ξέρουμε πλέον πόσο βγάζουν και όχι ότι λένε τα χαρτιά, και δίνουν αυτονομία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων; Δηλαδή αν εγώ ανοίγω AC, όλα τα φώτα, ραδιο, φορτίζω κινητό θα μου βγάλει το ίδιο απ ότι αν τα έχω όλα κλειστά ή και εδώ θα ισχύουν προυποθέσεις 'ανάλογα τη χρήση''; Όσον αφορά τη φθορά της μετά από 2 χρόνια πως θα ξέρω την νέα αυτονομία; Εμπειρικά; Γιατί ως γνωστόν οι μπαταρίες χάνουν με τον καιρό την απόδοση, δε βγαίνουν ξαφνικά off.
Μπορεί να μην ευλογείς τα γένια σου αλλά για την μελλοντική επιλογή σου πρώτα θες να πείσεις όλους τους άλλους ότι θα είναι σωστή ώστε τελικά να πείσεις και τον εαυτό σου γιατί κατά πως φαίνεται θα αναγκαστείς να το κάνεις.Προσωπικά για μένα καλώς να έρθουν τα ηλεκτρικά αλλά αυτά που ακούω ότι θα καταργηθούν οι ΜΕΚ μου φαίνονται ανοησίες.
Ότι καλύτερο σε ΜΕΚ αυτή τη στιγμή είναι το ΦΑ από άποψη κατανάλωσης και ρύπων και σε εκείνη την προώθηση και εξέλιξη πρέπει να εστιάσουν. -
Συζητήσεις επί συζητήσεων, αγνοώντας το πιο βασικό πράγμα.
Η τεχνολογία του κινητήρα diesel είναι αρχαία στην εποχή της μηχανολογίας.
Ο κινητήρας diesel είναι ό,τι πιο βρώμικο υπάρχει σε ιδιωτικά οχήματα.
Κανένας τέτοιος κινητήρας ακόμα και βελτιωμένος δεν μπορεί να περάσει compliance rules, χωρίς την προσθήκη πανάκριβων εξαρτημάτων που τινάζουν το κόστος χρήσης αν τηρηθούν τα προβλεπόμενα στο compliance και στον ορίζοντα χρόνου ζωής του οχήματος.Κατά τα άλλα σκάνε κάτι βαρύγδουπα επιχειρήματα τύπου «δεν ξέρω φιλαράκια μουυυ, αλλά εγώ φουλάρω και πάω κυριλέ για X χιλιόμετρα και τα ρέστα τα κάνω τσίπουροοοο».
Αυτή τη στιγμή το diesel μάς χαιρετάει στις χώρες που έχουν πάρει απόφαση να πάνε σε μια πιο πράσινη εποχή αυτοκίνησης.
Στον οίκο ανοχής που λέγεται Ελλάδα:
- Euro 4 οδηγοί κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανενόχλητοι (οι εκτιμήσεις μιλάνε για άνω του 50%).
- Κάτοχοι diesel οχημάτων αφαιρούν φίλτρα και μετά κάνουν τις πάπιες (ακόμα και εδώ μέσα στο φόρουμ) και πετάνε επιχειρήματα περί χαμηλού κόστους χρήσης, τη στιγμή που απέχουν έτη φωτός από τα compliance rules!
Όλοι αυτοί που θεωρούν ότι η οικολογία δεν έχει καμία σημασία, επιτρέπουν ακόμα και στα παιδιά τους να πίνουν καρκινογόνα καυσαέρια ακόμα και στην ίδια την αυλή τους και το γκαράζ τους ... και κάθονται και αναλύουν για την περηφάνεια του ότι οδηγούν diesel και άλλες ιστορίες για αγρίους.
Και όλοι μαζί πεθαίνουμε από καρκίνους χωρίς να έχουμε πάρει πρέφα ότι οι βιομηχανίες εξαπάτησαν μαζικά τους καταναλωτές ότι μπορεί να υπάρξει φθηνό compliant diesel μηχανικό σύνολο!
-
Ο χρήστης panos2171 έγραψε:
...
Απορώ με τι κριτήρια ορίζουν την αυτονομία. Εδώ τόσα χρόνια δε μπορούν να δώσουν ακριβή αυτονομία στις μπαταρίες κινητών, εμπειρικά ξέρουμε πλέον πόσο βγάζουν και όχι ότι λένε τα χαρτιά, και δίνουν αυτονομία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων; Δηλαδή αν εγώ ανοίγω AC, όλα τα φώτα, ραδιο, φορτίζω κινητό θα μου βγάλει το ίδιο απ ότι αν τα έχω όλα κλειστά ή και εδώ θα ισχύουν προυποθέσεις 'ανάλογα τη χρήση''; Όσον αφορά τη φθορά της μετά από 2 χρόνια πως θα ξέρω την νέα αυτονομία; Εμπειρικά; Γιατί ως γνωστόν οι μπαταρίες χάνουν με τον καιρό την απόδοση, δε βγαίνουν ξαφνικά off.
Μπορεί να μην ευλογείς τα γένια σου αλλά για την μελλοντική επιλογή σου πρώτα θες να πείσεις όλους τους άλλους ότι θα είναι σωστή ώστε τελικά να πείσεις και τον εαυτό σου γιατί κατά πως φαίνεται θα αναγκαστείς να το κάνεις.Με τον ίδιο τρόπο που ορίζουν την αυτονομία στην βενζίνη και το diesel.
-
Που όλοι ξέρουμε ότι ποτέ δεν πέφτουν μέσα. Η κατανάλωση του καυσίμου όμως θα είναι ίδια και σε 2 και 3 χρόνια. Στη μπαταρία πόσο θα έχει αλλάξει;
Στα του diesel συμφωνώ ότι είναι ένα βρώμικο καύσιμο ωστόσο ποιος μου λέει ότι με τα ηλεκτρικά θα μειωθεί η μόλυνση. Για τις φορτήσεις χρειάζεται ρεύμα, το ρεύμα δε φυτρώνει οπότε χρειάζεται παραγωγή ενέργειας. Επίσης αυτοί που τώρα καταργούν τα φίλτρα είναι αυτοί που σε λίγα χρόνια θα πετάνε τις παλιές τους μπαταρίες από δω κι από κει συνεχίζοντας να μολύνουν με διαφορετικό τρόπο.
Στην τελική δεν ξέρουμε το κατά πόσο η ηλεκτροκίνηση θα είναι περισσότερο οικολογική απλά πλέον η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει να επιδείξει τίποτα όσον αφορά την εξέλιξη των κινητήρων και τις επιδόσεις τους οπότε το πάει και αλλού. Σε οικολογική συνείδηση, οικονομία, επιδόσεις ηλεκτρομοτέρ κλπ. -
Ο χρήστης panos2171 έγραψε:
Που όλοι ξέρουμε ότι ποτέ δεν πέφτουν μέσα. Η κατανάλωση του καυσίμου όμως θα είναι ίδια και σε 2 και 3 χρόνια. Στη μπαταρία πόσο θα έχει αλλάξει;Στα του diesel συμφωνώ ότι είναι ένα βρώμικο καύσιμο ωστόσο ποιος μου λέει ότι με τα ηλεκτρικά θα μειωθεί η μόλυνση. Για τις φορτήσεις χρειάζεται ρεύμα, το ρεύμα δε φυτρώνει οπότε χρειάζεται παραγωγή ενέργειας. Επίσης αυτοί που τώρα καταργούν τα φίλτρα είναι αυτοί που σε λίγα χρόνια θα πετάνε τις παλιές τους μπαταρίες από δω κι από κει συνεχίζοντας να μολύνουν με διαφορετικό τρόπο.
Στην τελική δεν ξέρουμε το κατά πόσο η ηλεκτροκίνηση θα είναι περισσότερο οικολογική απλά πλέον η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει να επιδείξει τίποτα όσον αφορά την εξέλιξη των κινητήρων και τις επιδόσεις τους οπότε το πάει και αλλού. Σε οικολογική συνείδηση, οικονομία, επιδόσεις ηλεκτρομοτέρ κλπ.Φιλε μου ψαξε να βρεις τη μολυνση επιφερουν απλες κλασικες μπαταριουλες μικροσυσκευων που χρησιμοποιουμε στην καθημερινοτητα και μεταμασχηματιστες(φορτιστες) κινητων που πετανε αρκετοι μεσα στο σωρο σε μπλε ανακυκλωσιμους καδους που η περιφερεια εδω σε εμας ειχε ανακοινωσει οτι καταληγουν ουσιαστικα στη χωματερη (γιατι το μπουγιο και η μιξη απο ανακυκλωσιμα κανει την διαδικασια διαλογης και επεξεργασιας σχεδον αδυνατη)......δες ποσο υδροφορο οριζοντα μολυνουν ουσιαστικα με καρκινο!!!....και σκεψου ολους εμας τους 'ευρωπαιους' κατα τα αλλα, στην χωρα μας να τα πεταμε σε ρεματιες και ποταμακια σε σωρους σαν βουναλακιανα δεις το μεγεθος την ανυπολογιστης καταστροφης (που θα κανει τις χωματερες και τα χυτα να μοιαζουν 'paradise') που σκορπισουν στην καθημερινοτητα μας καθως τα υλικα που περιεχουν θελουν πολλες δεκαετιες για να αφομοιωθουν απο το περιβαλλον........ελα κοντα στον ποταμο της σινδου και λιγο εξω απο το καλοχωρι στην θεσ/νικη να δεις τα βουνα απο τα μπαζα και τα σκουπιδαρια....και ελα μιλα μου μετα για τις εξατμισεις των ντιζελ και βενζινης.....
-
Eδώ και καιρό λέω σε μερικούς που έχουν σκοπό να δώσουν ένα τσουβάλι λεφτά για καινούργια ρόδα (όχι όλους), ότι οι καιροί είναι μεταβατικοί και αν μπορούν να παρατείνουν την αγορά για 2-3 χρονάκια για να δουν ποιά καύσιμα θα φύγουν με ντισκαλιφιέ και πως θα παίξουν κάποια άλλα, νεοφερμένα, να το κάνουν.
Από εκεί και πέρα είμαι πολύ επιφυλακτικός απέναντι στα σκέτα βενζινοκίνητα, στη γενική περίπτωση. Εκτός ιδιαίτερων περιπτώσεων. Π.χ. μικρά μπρίκια πόλης με λίγα χλμ. το χρόνο, ή ακόμη και μεγάλα οικογενειακά, επίσης λίγων ετήσιων χλμ. άμα τα πάρεις μπιρ παρά, αλλά και μερικές άλλες περιπτώσεις.
Καίνε, πως να το κάνουμε. Και δε γουστάρω τη εκ των υστέρων μετατροή τους σε υγραέριο, είναι σφάξιμο.Είχα πάει για σέρβις το Τζέτα του πατέρα μου πριν κανά δίμηνο, και χάζευα στο ενδιάμεσο στην έκθεση. Μες στην ησυχία ήμουν αυτήκοος μάρτυρας στην εξής σκηνή : ένας πελάτης ζαχάρωνε το Q3, και ο πωλητής του πλασάριζε αυτό της έκθεσης, ένα βενζινοκίνητο καραφούλ εξτρά με γύρω στα 42-44 καφετιά. Όταν ο πελάτης έκανε μια νύξη και για πετρέλαιο του είπε 'θες να πάρεις ένα αυτοκίνητο που σε 5 χρόνια θα το δίνεις 3 χιλιάρικα και δεν θα στο παίρνει κανείς?', και προς στιγμήν έδειξε να τον τουμπάρει.
Όταν έφυγε ο πελάτης, την έπεσα στον πωλητή και του είπα 'τι λέτε ρε στον κοζμάκη για να πουλήσετε?' και ο πωλητής απάντησε 'τι να του πω, πρέπει να φύγει, έρχεται το καινούργιο'.Έτερο περιστατικό. Τον Ιούνιο έπεισα την ξαδέρφη μου να πάρει το Ντάστερ σε πετρέλαιο (χρειάστηκε να 'πείσω' και τον πωλητή, την είχαν φλομώσει στις πίπες, το έχω γράψει στο αντίστοιχο νήμα). Προχτές, πήγε για ένα τσεκαρισματάκι στο συνεργείο και άκουσε έντρομη πόση βενζίνη καίει από άλλο ιδιοκτήτη που κλαιγόταν και έλεγε ότι κακώς άκουσε τα λαμόγια και ότι έπρεπε να το πάρει σε πετρέλαιο και αυτός. Τι να λέμε τώρα.
Να θυμίσω ότι έχουμε εδώ και χρόνια κρίση, και πιθανότατα θα έχουμε για πολλά ακόμη. -
Ο χρήστης futurist έγραψε:
Συζητήσεις επί συζητήσεων, αγνοώντας το πιο βασικό πράγμα.Η τεχνολογία του κινητήρα diesel είναι αρχαία στην εποχή της μηχανολογίας.
Ο κινητήρας diesel είναι ό,τι πιο βρώμικο υπάρχει σε ιδιωτικά οχήματα.
Κανένας τέτοιος κινητήρας ακόμα και βελτιωμένος δεν μπορεί να περάσει compliance rules, χωρίς την προσθήκη πανάκριβων εξαρτημάτων που τινάζουν το κόστος χρήσης αν τηρηθούν τα προβλεπόμενα στο compliance και στον ορίζοντα χρόνου ζωής του οχήματος.Κατά τα άλλα σκάνε κάτι βαρύγδουπα επιχειρήματα τύπου «δεν ξέρω φιλαράκια μουυυ, αλλά εγώ φουλάρω και πάω κυριλέ για X χιλιόμετρα και τα ρέστα τα κάνω τσίπουροοοο».
Αυτή τη στιγμή το diesel μάς χαιρετάει στις χώρες που έχουν πάρει απόφαση να πάνε σε μια πιο πράσινη εποχή αυτοκίνησης.
Στον οίκο ανοχής που λέγεται Ελλάδα:
- Euro 4 οδηγοί κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανενόχλητοι (οι εκτιμήσεις μιλάνε για άνω του 50%).
- Κάτοχοι diesel οχημάτων αφαιρούν φίλτρα και μετά κάνουν τις πάπιες (ακόμα και εδώ μέσα στο φόρουμ) και πετάνε επιχειρήματα περί χαμηλού κόστους χρήσης, τη στιγμή που απέχουν έτη φωτός από τα compliance rules!
Όλοι αυτοί που θεωρούν ότι η οικολογία δεν έχει καμία σημασία, επιτρέπουν ακόμα και στα παιδιά τους να πίνουν καρκινογόνα καυσαέρια ακόμα και στην ίδια την αυλή τους και το γκαράζ τους ... και κάθονται και αναλύουν για την περηφάνεια του ότι οδηγούν diesel και άλλες ιστορίες για αγρίους.
Και όλοι μαζί πεθαίνουμε από καρκίνους χωρίς να έχουμε πάρει πρέφα ότι οι βιομηχανίες εξαπάτησαν μαζικά τους καταναλωτές ότι μπορεί να υπάρξει φθηνό compliant diesel μηχανικό σύνολο!
Εσυ καλά τα λες αλλά ο Έλληνας πάντα μόνο την τσέπη του και την πάρτι του κοίταζε.
Ακόμα και όταν βλάπτει τα ίδια του τα παιδιά.Η «κρίση» μας έδωσε ως λαό και το τέλειο άλλοθι να γίνουμε ακόμα πιο παρτακηδες, αυτιστικοί και κολοπαιδα, αντί να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία αναγέννησης και βελτίωσης.
Τα πράγματα είναι απλά ασχέτως καυσίμων.
Οποίος μπορεί μεταναστεύει και αφήνει τους ιθαγενείς να αυτό καταστραφούν.
Βενζίνη ή diesel