-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Το μου θυμίσατε με τις ιστορίες του παρελθόντος. Πραγματικός διάλογος εν έτη 1998 στην Καρέντα στον Πειραιά (έχει κλείσει πολλά χρόνια τώρα):- Καλημέρα. Με ενδιαφέρει το Polo 1.6 με αυτόματο κιβώτιο (ήθελα οπωσδήποτε αυτοκίνητο μικρό με αυτόματο κιβώτιο από τότε!) και ηλιοροφή καθώς και να δούμε κάποια άλλα έξτρα τι κόστος έχουν.
- Βεβαίως κύριε (με τελείως μπλαζέ ύφος και ας με είχε συστήσει ο αρχιμηχανικός τους που πήγαινα για service το Golf). Μισό λεπτό (ανοίγει τα κιτάπια του και αρχίζει τους υπολογισμούς) μου λέει και αρχίζει να πατάει τα κουμπιά στον υπολογιστή τσέπης. Μετά από λίγο μου λέει: Τελική τιμή με μεταλλικό, ηλιοροφή και πινακίδες 5.500.000 δρχ. Εάν θέλετε και κάποια άλλα έξτρα να το δούμε.
- Ωραία. Μπορείτε να μου πείτε και χρόνο παράδοσης περίπου γιατί έχω ένα Golf που θέλω να πουλήσω ή να κάνω ανταλλαγή.
- Εάν δεν το έχετε πάρει από εμάς το Golf, δεν κάνουμε ανταλλαγή (!!!!). Χρόνος παράδοσης είναι περίπου 10 μήνες (!!!).
- Γιατί τόσο πολύ, ρωτάω εγώ.
- Είναι ειδική παραγγελία κύριε, φτιαγμένο ειδικά για εσάς ( )
- Και η BMW που πήραν στο γραφείο του πατέρα μου ειδική παραγγελία ήταν αλλά έκανε 3 μήνες να έρθει, απαντάω εγώ.
- Τόσο κάνει κύριε και επίσης επειδή είναι ειδική παραγγελία, θα πρέπει να πληρώστε 30% προκατβαολή.
- ΕΕΕ, συγνώμη? Θέλετε δηλαδή να σας δώσω 1.650.000 δρχ. προκαταβολή να τα έχετε για 10 μήνες (τουλάχιστον)? Τι επιτόκιο θα μου δώσετε?
- (εγκεφαλικό ο πωλητής)...εεεε δεν δίνουμε κάτι, δεν είμαστε τράπεζα.
- Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω...εκτός εάν είστε ΟΚ με 100.000 δρχ. προκαταβολή?
Εκεί κάπου τελείωσε ο διάλογος και μετά από λίγο έκοψα σχέσης με την Καρέντα και το Group.
Σωστόοοοοος!!!!
-
Ο χρήστης ad276 έγραψε:
...Δεν σκεφτομαι το νεο Γκολφ η παρομοιο γιατι ξεφευγω σε τιμη,το οριο μου ειναι μεχρι τα 15.000 ευρω.Εφόσον δεν έχεις κάποιο κόλλημα με τη μία ή την άλλη μάρκα (αυτό κυρίως το αναφέρω για τη VW), και εφόσον δεν σου αρέσει ΠΟΛΥ περισσότερο το ένα ή το άλλο, τότε αν το δεις καθαρά οικονομοτεχνικά, μέχρι τα 15Κ€ που έχεις ως ταβάνι, στο Ibiza μπορείς να πάρεις είτε το 1.0 Style DSG, είτε το 1.0 Excellence, είτε το απόλυτο VFM 1.5EVO FR, ενώ στο Polo μετά βίας θα πάρεις το 1.0 Comfortline ή το Beats. Απλά δεν υπάρχει καν επαφή μεταξύ των δύο μοντέλων....
-
...- Είναι ειδική παραγγελία κύριε, φτιαγμένο ειδικά για εσάς ( )
Χειροποίητο;;;;
...
Εκεί κάπου τελείωσε ο διάλογος και μετά από λίγο έκοψα σχέσης με την Καρέντα και το Group.Ακόμη έτσι είναι η Κοσμοκάρ/Καρέντα και το θέμα της προκαταβολής ισχύει ακόμη.
20% προκαταβολή για παραγγελία αυτοκινήτου που δεν έχει εκτελωνισθεί ή για να μπει παραγγελία στο εργοστάσιο.
10% προκαταβολή για κλείσιμο αυτοκινήτου που ήδη είναι εκτελωνισμένο και το έχει ο έμπορος.Εγώ ήμουν στην 1η κατηγορία. Έσκασα δηλ. 3000euro προκαταβολή για να περιμένω 2 ή 3 ή 4 μήνες. Για αυτό και όταν έμαθα ότι υπάρχει 'φρέσκο' αυτοκίνητο στο τελωνείο αμέσως είπα να μου το φέρουν...
Και από έλεγχο που έκανα με το VIN Number το αυτοκίνητο επιβεβαιώθηκε ότι είναι MY2018 και βγήκε από το εργοστάσιο την 47η βδομάδα του 2017 (τέλη Νοεμβρίου) με προορισμό Ελλάδα. Ευτυχώς γιατί την Κοσμοκάρ δεν την εμπιστεύομαι και πολύ.
-
Σα να λέμε εκεί στας αντιπροσωπείας - πρεσβείας έχουν την αίσθηση πως πρέπει να σου πωλούν αυτοκίνητο ως να ήταν από το κελάρι και με αρώματα και φρουφρού σαν το παλιό κρασί ...
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Ακόμη έτσι είναι η Κοσμοκάρ/Καρέντα και το θέμα της προκαταβολής ισχύει ακόμη.
20% προκαταβολή για παραγγελία αυτοκινήτου που δεν έχει εκτελωνισθεί ή για να μπει παραγγελία στο εργοστάσιο.
10% προκαταβολή για κλείσιμο αυτοκινήτου που ήδη είναι εκτελωνισμένο και το έχει ο έμπορος.Εγώ ήμουν στην 1η κατηγορία. Έσκασα δηλ. 3000euro προκαταβολή για να περιμένω 2 ή 3 ή 4 μήνες. Για αυτό και όταν έμαθα ότι υπάρχει 'φρέσκο' αυτοκίνητο στο τελωνείο αμέσως είπα να μου το φέρουν...
Εμένα δε μου ζήτησε κάνεις 10% προκαταβολή ούτε στο γκολφ που ήταν ετοιμοπαραδοτο ούτε στο τιγκουαν που δεν είχε φτιαχτεί καν
-
Ο χρήστης Nikos Golf έγραψε:
Εμένα δε μου ζήτησε κάνεις 10% προκαταβολή ούτε στο γκολφ που ήταν ετοιμοπαραδοτο ούτε στο τιγκουαν που δεν είχε φτιαχτεί κανΜήπως πήγες σε έμπορο εκτός Καρέντα? Εξουσιοδοτημένο μεν, αλλά όχι στο δίκτυο της Καρέντα?
-
Εμένα δε μου ζήτησε κάνεις 10% προκαταβολή ούτε στο γκολφ που ήταν ετοιμοπαραδοτο ούτε στο τιγκουαν που δεν είχε φτιαχτεί καν
Μήπως πήγες σε έμπορο εκτός Καρέντα? Εξουσιοδοτημένο μεν, αλλά όχι στο δίκτυο της Καρέντα?
Το γκολφ το πήρα από τη βουλιαγμένη το 2006. Πιο κεντρικά δε γινεται. Το τιγκουαν εκτός το πήρα αλλά μιλάμε για αμάξι που δεν είχε φτιαχτεί ακομα
-
Ρε συ Νίκο,μήπως τους έδειξες αυτά που γράφεις εδώ και είπανε 'δικό μας το παιδί'?
Αργότερα θα σας γράψω και το επεισόδιο 2 από τη σειρά 'θέλω να πάρω Golf,αλλά δεν μου δίνουν'.... -
Ο χρήστης Nikos Golf έγραψε:
Τι να πω ρε φίλε. Δεν ξέρω. Και στην Karenta και στην Skoda ήταν ξεκάθαροι στο θέμα προκαταβολής.
Αλλά το θέμα της προκαταβολής δεν το είχα μόνο στο VW Group αλλά και σε όλες τις εμπορίες που πήγα.
Στην Citroen ζητήσανε 20% για κλείσιμο αυτοκινήτου.
Το ίδιο και στην Βελμάρ και σε όλες.
Στην Skoda μάλιστα αλλά και σε άλλες εμπορίες προσφέρουν και τάμπλετ για να μπει ο πελάτης με wifi σε ebanking για μεταφορά χρημάτων.
Πέτυχα αρκετούς τέτοιους πελάτες. -
Δε ξερω γιατι θεωρειται 'κακη' η προκαταβολη.....
Οπως λεει ο storm σχεδον ολοι ζητανε.
Κι εγω εδωσα στον Φιλοσιδη 3000 για αμαξι 26.000
Στάλθηκε από το SM-A520F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
1500 είχα δώσει για αμάξι 22000. Όταν το παίρνεις μετρητά δεν υπάρχει θέμα. Δε το καταλαβαίνω ακόμα και 5.000 να ζητήσει. Σε περίπτωση δόσης πάλι δεν βλέπω πρόβλημα
-
Παλιά ακόμη και με 500euro έκλεινες αυτοκίνητο. Αλλά τότε οι περισσότεροι έμποροι είχαν δεσμευμένα εκτελωνισμένα αυτοκίνητα, οπότε έκαναν τα κουμάντα τους.
Πλέον αυτό δεν ισχύει. Μάλλον το θέμα της προκαταβολής είναι στις συμφωνίες με τον κεντρικό αντιπρόσωπο.
Π.χ. στην Citroen έπεσε τηλέφωνο στο Συγγελίδη (σε κάποια κυρία που ασχολείται με τις παραγγελίες στο εργοστάσιο) για διαθεσιμότητες, προκαταβολές, αναμονές. Το ίδιο και στην Skoda, τηλέφωνο στην Κοσμοκάρ.Σαν να είναι πλέον οι έμποροι μεσίτες καινούριων αυτοκινήτων και δεν διαθέτουν δικό τους δεσμευμένο στοκ καινούριων αυτοκινήτων (είτε σε αποθήκες ή στο τελωνείο).
-
2012 στην NISSAN AUTO OMEGA στην Συγγρού, συμφωνήσαμε τιμή για το παλιό μου και μετά από 3 εβδομάδες που ήρθε το qashqai πήγα άφησα το παλιό, έδωσα την επιταγή με την προκαταβολή και παρέλαβα το καινούργιο
Sent from my iPad using Tapatalk
-
@AMarinos το τι θα επιλεξω εν τελει θα εξαρτηθει και απο το ποιος θα παρει ανταλαγη το Γκολφ
Εγω οταν πηρα το Γκολφ το 2004 μου ζητησαν 10% προκαταβολη για να κλεισω το αμαξι με αναμονη τοτε τρεις μηνες.Αγοραστηκε εδω στην Συρο με συνεργασια της vw auto club που βρισκεται νομιζω στην Νεα Φιλαδελφεια.Ενω το Πολο '99 που ειχα πριν αγοραστηκε απο κοσμοκαρ στην Βουλιαγμενης αλλα δεν θυμαμαι αν ειχα δωσει προκαταβολη γιατι αυτο ηταν ετοιμοπαραδοτο.
Τωρα ο εδω αντιπροσωπος της Seat/VW (ειναι ιδιος) τα φαιρνει απο τον Γρατσια. -
Ο χρήστης ursus έγραψε:
Δε ξερω γιατι θεωρειται 'κακη' η προκαταβολη.....
Οπως λεει ο storm σχεδον ολοι ζητανε.
Κι εγω εδωσα στον Φιλοσιδη 3000 για αμαξι 26.0001500 είχα δώσει για αμάξι 22000. Όταν το παίρνεις μετρητά δεν υπάρχει θέμα. Δε το καταλαβαίνω ακόμα και 5.000 να ζητήσει. Σε περίπτωση δόσης πάλι δεν βλέπω πρόβλημα
Είναι τελείως παράλογη η οποιαδήποτε προκαταβαλοή, ειδικά εάν αυτή είναι πάνω από €100-200 για την αγορά ενός αυτοκινήτου που δεν είναι custom made (δεν μιλάμε για Rolls Royce με χαραγμένο το οικόσημο στα καθίσματα), αλλά είναι μαζικής παραγωγής (βγαίνει ένα από δαύτα κάθε 60-90''!!)
Ας το αναλύσουμε λίγο:
Καταρχάς, από την στιγμή που η προκαταβολή ΔΕΝ διασφαλίζει τίποτα ούτε εξασφαλίζει κάτι, ποιος ο λόγος να υπάρχει, πέρα από ένα τυπικό ποσό? Ο μοναδικός λόγος λοιπόν, όσον αφορά τα αυτοκίνητα, είναι η ρευστότητα του εμπόρου. Εάν ο έμπορος λοιπόν θέλει ρευστότητα ας δανειστεί ή ας κάνει καλύτερη διαχείριση ταμείου. Δεν είναι λογικό να παρέχει ρευστότητα στον έμπορο ο πελάτης. Εάν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις τους, ας κλείσει.
Ποιός αποζημιώνει τον πελάτη για τα χρήματα που έχει δεσμευμένα ο έμπορος? Εγώ μπορεί με αυτά τα €3.000 (τυχαίο ποσό, αλλά δεν μιλαώ για €100, εκεί τα δέχομαι) να χρηματοδοτώ λειτουργία της επιχείρησής μου (εάν είμαι ΕΕ) ή να τα επενδύω και να κερδίζω άλλα τόσα στο διάστημα που κάνει να έρθει το αυτοκίνητο. Για ποιο λόγο λοιπόν να τα δίνω στον κάθε έμπορο να τα εκμεταλλεύεται και να μην τα εκμεταλλεύομαι εγώ?
Τέλος, υπάρχει και το θέμα της φερεγγυότητας του εμπόρου. Γιατί να το διακινδυνέψω? Κάποιοι ίσως θυμούνται το σκηνικό με τον Απέργη. Υπάρχουν και άλλα τέτοια, μικρότερης κλίμακας.
ΥΓ: Όλες τις BMW & Mini που αγόρασα (καινούργια και μεταχειρισμένα), κλείστηκαν με €100 προκαταβολή και εξόφληση την ημέρα που παρέλαβα το αυτοκίνητο.
-
Μπορει να φανει χαζη ερωτηση αλλα... αν εγω δωσω παραγγελια (που εδωσα) για το αμαξι και 3 μηνες μετα πω αλλαξα γνωμη, πως διασφαλιζεται ο εμπορος;
(Ετσι κι αλλιως τα λεφτα θα τα διναμε... Τι να δωσω 3000 και 23.000 τι ολα μαζι,δε θα μας ελειπαν. Αν ειχα στενοτητα και τα χρειαζομουν ε θα πηγαινα σ αλλο αμαξι.)
-
Είναι τελείως παράλογη η οποιαδήποτε προκαταβαλοή, ειδικά εάν αυτή είναι πάνω από €100-200 για την αγορά ενός αυτοκινήτου που δεν είναι custom made (δεν μιλάμε για Rolls Royce με χαραγμένο το οικόσημο στα καθίσματα), αλλά είναι μαζικής παραγωγής (βγαίνει ένα από δαύτα κάθε 60-90''!!)
Ας το αναλύσουμε λίγο:
Καταρχάς, από την στιγμή που η προκαταβολή ΔΕΝ διασφαλίζει τίποτα ούτε εξασφαλίζει κάτι, ποιος ο λόγος να υπάρχει, πέρα από ένα τυπικό ποσό? Ο μοναδικός λόγος λοιπόν, όσον αφορά τα αυτοκίνητα, είναι η ρευστότητα του εμπόρου. Εάν ο έμπορος λοιπόν θέλει ρευστότητα ας δανειστεί ή ας κάνει καλύτερη διαχείριση ταμείου. Δεν είναι λογικό να παρέχει ρευστότητα στον έμπορο ο πελάτης. Εάν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις τους, ας κλείσει.
Ποιός αποζημιώνει τον πελάτη για τα χρήματα που έχει δεσμευμένα ο έμπορος? Εγώ μπορεί με αυτά τα €3.000 (τυχαίο ποσό, αλλά δεν μιλαώ για €100, εκεί τα δέχομαι) να χρηματοδοτώ λειτουργία της επιχείρησής μου (εάν είμαι ΕΕ) ή να τα επενδύω και να κερδίζω άλλα τόσα στο διάστημα που κάνει να έρθει το αυτοκίνητο. Για ποιο λόγο λοιπόν να τα δίνω στον κάθε έμπορο να τα εκμεταλλεύεται και να μην τα εκμεταλλεύομαι εγώ?
Τέλος, υπάρχει και το θέμα της φερεγγυότητας του εμπόρου. Γιατί να το διακινδυνέψω? Κάποιοι ίσως θυμούνται το σκηνικό με τον Απέργη. Υπάρχουν και άλλα τέτοια, μικρότερης κλίμακας.
ΥΓ: Όλες τις BMW & Mini που αγόρασα (καινούργια και μεταχειρισμένα), κλείστηκαν με €100 προκαταβολή και εξόφληση την ημέρα που παρέλαβα το αυτοκίνητο.
+1
Kι εγώ κι ο πατέρας μου (σε Fiat,Alfa,Seat,Nissan,Hyundai,Peugeot,Ford -είχε πάρει το 2007,ένα Focus ST ~27-28000ευρώ),όσα ήταν παραγγελία με αναμονή μηνών για να έρθει Ελλάδα,ποτέ δε δώσαμε πάνω από 300 ευρώ προκαταβολή.
Τελευταίο παράδειγμα στη Suzuki με το Scross,που το παρήγγειλα Μάρτιο με 100 ευρώ,ήρθε τελωνείο τέλος Ιουνίου,έδωσα το ~50% και το υπόλοιπο ποσό όταν ήρθε αντιπροσωπεία και το είδα. -
Ο χρήστης ursus έγραψε:
Μπορει να φανει χαζη ερωτηση αλλα... αν εγω δωσω παραγγελια (που εδωσα) για το αμαξι και 3 μηνες μετα πω αλλαξα γνωμη, πως διασφαλιζεται ο εμπορος;(Ετσι κι αλλιως τα λεφτα θα τα διναμε... Τι να δωσω 3000 και 23.000 τι ολα μαζι,δε θα μας ελειπαν. Αν ειχα στενοτητα και τα χρειαζομουν ε θα πηγαινα σ αλλο αμαξι.)
Aν βαρέσει κανόνι,εσύ πως διασφαλίζεσαι; Mη νομίζεις ότι η κεντρική αντιπροσωπεία,έτσι εύκολα θα σε αποζημιώσει σε τέτοια περίπτωση.
Ο έμπορος ή τα κεντρικά,θα το διοχευτεύσουν με κάποιο τρόπο στην αγορά.Ειδικά,αν δεν έχει εκτελωνιστεί ακόμη.Αλλά και πινακίδες να'χει βγάλει,μπορεί να το πουλήσει αλλού (σίγουρα πιο δύσκολα και με διαδικασία,αλλά μπορεί). -
Ο χρήστης ursus έγραψε:
Μπορει να φανει χαζη ερωτηση αλλα... αν εγω δωσω παραγγελια (που εδωσα) για το αμαξι και 3 μηνες μετα πω αλλαξα γνωμη, πως διασφαλιζεται ο εμπορος;(Ετσι κι αλλιως τα λεφτα θα τα διναμε... Τι να δωσω 3000 και 23.000 τι ολα μαζι,δε θα μας ελειπαν. Αν ειχα στενοτητα και τα χρειαζομουν ε θα πηγαινα σ αλλο αμαξι.)
-
ΔΕΝ διασφαλίζεται ο έμπορος, ακόμα και όλο το ποσό να πληρώσεις - μέχρι να παραλάβεις το αυτοκίνητο, έχεις νομικό δικαίωμα να ακυρώσεις την αγορά. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω. Δεν υπάρχει διασφάλιση για τον έμπορο, και ΚΑΛΩΣ δεν υπάρχει, γιατί δεν έχει λόγο να διασφαλιστεί! Ένα αγαθό μαζικής παραγωγής είναι, εάν δεν το πάρεις εσύ θα το πάρει κάποιος άλλος, τόσο απλά.
-
Δεν είναι θέμα του εάν έχεις τα χρήματα ή όχι! Είναι θέμα ηθικής και δικαιοσύνης σε μια ελεύθερη οικονομία. ΓΙΑΤΙ κάποιος άλλος να εκμεταλλεύεται τα ΔΙΚΑ ΣΟΥ χρήματα!?!?! Εσύ μπορεί με αυτά τα €3.000 να κάνεις τόσο καλές επενδύσεις που σε 3 μήνες να κερδίζεις άλλα €10.000....ΓΙΑΤΙ να τα χάσεις αυτά?
-
-
-
ΔΕΝ διασφαλίζεται ο έμπορος, ακόμα και όλο το ποσό να πληρώσεις - μέχρι να παραλάβεις το αυτοκίνητο, έχεις νομικό δικαίωμα να ακυρώσεις την αγορά. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω. Δεν υπάρχει διασφάλιση για τον έμπορο, και ΚΑΛΩΣ δεν υπάρχει, γιατί δεν έχει λόγο να διασφαλιστεί! Ένα αγαθό μαζικής παραγωγής είναι, εάν δεν το πάρεις εσύ θα το πάρει κάποιος άλλος, τόσο απλά.
-
Δεν είναι θέμα του εάν έχεις τα χρήματα ή όχι! Είναι θέμα ηθικής και δικαιοσύνης σε μια ελεύθερη οικονομία. ΓΙΑΤΙ κάποιος άλλος να εκμεταλλεύεται τα ΔΙΚΑ ΣΟΥ χρήματα!?!?! Εσύ μπορεί με αυτά τα €3.000 να κάνεις τόσο καλές επενδύσεις που σε 3 μήνες να κερδίζεις άλλα €10.000....ΓΙΑΤΙ να τα χάσεις αυτά?
Αυτό που λέει ο Φάνης ισχύει κυρίως για όσους χρησιμοποιούν αυτό το ρευστό ως κεφάλαιο κίνησης, ή ως επένδυση και είναι το λεγόμενο κόστος ευκαιρίας. Και δεν χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλο -προφανώς ο Φάνης βάζει τέτοια νούμερα για να δείξει τις επιπτώσεις- ακόμα και ένα 'ταπεινό' 10-15% να σου αποφέρει το κεφάλαιο, αρκεί για να μην το δώσεις στον -οποιονδήποτε- έμπορο.
Αλλά ακόμα και για μας, τους μισθωτούς, αν πάμε με το απλό σενάριο του κλειστού 6μηνου, μπορεί να έχει -αυτή τη στιγμή- 2 με 2,5% απόδοση. Υποθέτουμε κεφάλαιο 10.000€ κλειστό για 6 μήνες, με 2,5%, σημαίνει 125€ καθαρή χασούρα εκ μέρους μας, και πιθανότατα μεγαλύτερο καθαρό κέρδος για τον έμπορο, μόνο και μόνο που έχει τα λεφτά μας στα χέρια του.
Μην απορρίπτετε τόσο εύκολα και γρήγορα την παρούσα αξία του χρήματος, και ειδικά του μετρητού, καθότι είναι σημαντικός παράγοντας.
-
IBIZA vs POLO