-
Δύο απορίες ακόμα. Μελετώντας για τον 1,5 με τα 182ps που θα έρχεται το St-line X μαθαίνω οτι καίει αρκετά ακόμα και συνδυασμένο με 8αρι αυτόματο και μπόλικη χρήση ecomode. Επίσης αν κάποιος το έχει πάρει με τις 18' να μας πει αν έχει παράπονο από τον θόρυβο κύλισης αν μπορεί.
-
Το μόνο που έχω είναι αυτό:
https://www.drive.gr/test-drives/apostoli/dokimazoyme-neo-ford-focus-10-ecoboost-125
Αυτό δεν λέει κάτι διαφορετικό, στην ουσία περιγράφει με λόγια το ίδιο πράγμα που ανάρτησα πριν σε βίντεο, όπου και η Mazda (όπως και η Ford) το παρουσιάζει ως δική της καινοτομία (έναν πολύδισκο συμπλέκτη που κλειδώνει την 'αντλία' με την 'τουρμπίνα' του μετατροπέα ροπής, αμέσως μετά που θα πάρει στροφές η μετάδοση) και στη πράξη πιστεύω πως είναι ο τρόπος που λειτουργούν όλα τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια μετατροπέα ροπής. Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν γράφω κάτι αντίθετο από εσένα, γράφω πως αυτό που παρουσιάζει η κάθε εταιρεία ως πρωτότυπη πατέντα που βελτιώνει το μετατροπέα ροπής, είναι πλέον κοινή πρακτική, δεν νομίζω πως υπάρχει πλέον 'κλασικό' αυτόματο που δεν το έχει.
Αφήνουν το μετατροπέα ροπής να φάει το 'σοκ' της εκκίνησης του άξονα μετάδοσης (ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζει τη στιγμιαία ροπή ώστε να περάσει αυξημένη στους τροχούς για να 'ξεκολλήσει' το όχημα από στάση), και αμέσως μετά συγχρονίζουν και κλειδώνουν τις δύο φτερωτές (αντλία-τουρμπίνα) μέσω ενός συμπλέκτη, ώστε να μην υπάρχει η λαστιχένια αίσθηση και απώλεια ενέργειας που είχαν τα παλιά αυτόματα κιβώτια (όλα αυτά στα πρώτα κλάσματα δευτερολέπτου). Όταν η μηχανολογία αυτού του σχεδιασμού είναι πετυχημένη, το αποτέλεσμα υπερτερεί και του χειροκίνητου και του διπλού συμπλέκτη... (και αν η αίσθηση μου είναι σωστή, αν δώσω προσοχή, όταν είμαι πάνω από κάποια δευτερόλεπτα στο φανάρι με πατημένο φρένο, το σύστημα αυτό αποσυμπλέκεται για να περιστρέφονται ελεύθερα τα δύο μέρη του μετατροπέα στο ρελαντί, και το νιώθω σπάνια ως αποσυμπίεση της πίσω ανάρτησης).
-
Ο συμπλεκτης στα κλασικα αυτομαρα (πλεον ολα εχουν συμπλεκτη) κλειδωνει μεσω του κυκλωματος του υγρου που καθοριζει τις ποσοτητες του λαδιου και ως αποτέλεσμα τις πιέσεις μεταξύ, ρότορα και τουρμπίνας (καλύτερα λεγε το ρότορα ή στροφείο) και αυτο καθοριζεται απο τις βαλβιδες λαδιού σε κάθε πλευρά.
Τώρα μηπως η Mazda εννοεί πως κλειδώνει νωρίτερα καθώς δημιουργεί συμπλεξη με άλλον τροπο;
-
Η διαφορά είναι ότι οι αλλαγές στο κιβώτιο της Ford γίνονται με ξεχωριστό συμπλέκτη μετά, με εντελώς κλειδωμένο τον μετατροπέα, ο οποίος βγαίνει εκτός.
-
Η διαφορά είναι ότι οι αλλαγές στο κιβώτιο της Ford γίνονται με ξεχωριστό συμπλέκτη μετά, με εντελώς κλειδωμένο τον μετατροπέα, ο οποίος βγαίνει εκτός.
Αν υπάρχουν πλανητικά γρανάζια, αυτά παίρνουν κίνηση απ' την 'τουρμπίνα' του μετατροπέα ροπής. Δεν γίνεται να βγει εκτός ο μετατροπέας, εκτός κι αν είναι κάτι σαν διπλοσύμπλεκτο (χωρίς πλανητικά γρανάζια), που έχει μια διάταξη τύπου μετατροπέα μόνο για την εκκίνηση 1ης ταχύτητας... δε νομίζω όμως πως συμβαίνει αυτό. Με το 'βγαίνει εκτός' ίσως ενοούν πως μετά το κλείδωμα, η τουρμπίνα περιστρέφεται με τις στροφές του στροφαλοφόρου (όπως και στα υπόλοιπα σύγχρονα αυτόματα).
-
Ο συμπλεκτης στα κλασικα αυτομαρα (πλεον ολα εχουν συμπλεκτη) κλειδωνει μεσω του κυκλωματος του υγρου που καθοριζει τις ποσοτητες του λαδιου και ως αποτέλεσμα τις πιέσεις μεταξύ, ρότορα και τουρμπίνας (καλύτερα λεγε το ρότορα ή στροφείο) και αυτο καθοριζεται απο τις βαλβιδες λαδιού σε κάθε πλευρά.
Τώρα μηπως η Mazda εννοεί πως κλειδώνει νωρίτερα καθώς δημιουργεί συμπλεξη με άλλον τροπο;
'Ρότορα' θες να γράψεις, αλλά άφησες τη διόρθωση στο αυτόματο... η ορθή τεχνικά ορολογία, ανάλογα με τη λειτουργία που εκτελεί η κάθε φτερωτή, είναι 'αντλία' και 'τουρμπίνα' εγκιβωτισμένα στο ίδιο κέλυφος (και μάλιστα αντεστραμμένα για καλύτερη απόδοση, δηλαδή η 'τουρμπίνα' που μεταδίδει την κίνηση στους τροχούς, τοποθετείται πιο κοντά στον στροφαλοφόρο, ενώ η 'αντλία' που είναι μηχανικά μόνιμα συνδεδεμένη με τον στροφαλοφόρο, βρίσκεται προς την εξωτερική πλευρά του κιβωτίου, κι ο άξονάς της περνάει μέσα από το κέντρο της τουρμπίνας).
Η Μάζντα αυτό ακριβώς λέει, πως ένας συμπλέκτης, που βρίσκεται μεταξύ κινητήρα και κιβωτίου (κοντά στην 'τουρμπίνα' η οποία δεν έχει μηχανική σύνδεση, παρά μόνο με τα πλανητικά γρανάζια) κλειδώνει την τουρμπίνα στις στροφές της αντλίας, πολύ νωρίτερα απ' τα παλιά κιβώτια, ώστε να εξαλείφει τα όποια μειονεκτήματα του κλασικού αυτόματου. (το κλείδωμα γίνεται με κάποια ηλεκτρο-υδραυλική βαλβίδα (solenoid) που τη λέμε συνήθως mechatronic...)
Εικάζω πως και η Ford, το ίδιο ακριβώς κάνει, πιθανόν με ελαφρά διαφοροποιημένη μηχανολογική διάταξη, αλλά δύσκολο να το διαπιστώσουμε χωρίς πρόσβαση σε κάποια επεξήγηση ή ντοκουμέντο.
Υ.Γ.
Φωνάξτε ρε παιδιά τον Quadra να τα εξηγήσει ωραία...
-
Θα μας τρελάνεις σήμερα μου φαινεται...άλλο πράγμα το selenoid άλλο το μεκατρονικ.
Το ένα ειναι απλά ένα μικρό μέρος του συνόλου που είναι το άλλο.
-
Θα μας τρελάνεις σήμερα μου φαινεται...άλλο πράγμα το selenoid άλλο το μεκατρονικ.
Το ένα ειναι απλά ένα μικρό μέρος του συνόλου που είναι το άλλο.
Μην τρελαίνεσαι ρε Λάπ!
Σελίδες 13-16 : http://1epal-serron.ser.sch.gr/projects/etd1314b.pdf
To Mechatronic θα μετραφραζόταν στα Ελληνικά ως 'ηλεκτρο-υδραυλικο-μηχανικό' ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων...
Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει στα τωρινά αυτόματα (όσο καλά μπορώ να το περιγράψω) είναι ότι δεν περιμένουν να συγχρονιστούν πλήρως από μόνα τους η 'αντλία' και ο 'στροβίλος' (ελληνική ορολογία), αλλά όταν το σύστημα έχει τις στροφές & πίεση 'που θέλει', μέσω solenoid εκτρέπεται μέρος αυτής της πίεσης σε συμπλέκτη που 'κλειδώνει'εξωτερικά τον 'στρόβιλο' (που μεταδίδει κίνηση στα πλανητικά γρανάζια) με την 'αντλία' που κινείται πάντα με τις στροφές του στροφαλοφόρου άξονα του κινητήρα (μετά το κλείδωμα, μην υπάρχοντας διαφορά στροφών, μειώνεται στο ελάχιστο και η υδραυλική πίεση του υκλώματος). Στη μαστορική γλώσσα, ο ηλεκτρο-υδραυλικός μηχανισμός που κινεί το συμπλέκτη, ονομάζεται 'mechatronic'...
Δεν είμαι κι ο Quadra να τα εξηγώ άψογα, δεν είναι η μηχανολογία ο τομέας μου, όπου λεω μ@λακίες διορθώστε με, αλλά μη με διορθώνετε κι όταν τα λέω σωστά!...
-
Lap είμαι στη δουλειά, με περιορισμούς στο ίντερνετ, και δεν μου ανοίγει το παρακάτω λίνκ που έλπιζα να μας διαφωτίσει:
Αν μπορείς να το διαβάσεις, παρέθεσε εδώ το κείμενο σε παρακαλώ, μήπως βγάλουμε άκρη...
κι αυτό:
https://gearsmagazine.com/magazine/fords-new-8-speed/
Ακόμη, αφού είδα άρθρο που έγραφε πως το 8τάχυτο της Ford είναι το 9τάχυτο της GM που ανέπτυξαν σε συνεργασία, μείον ένα γρανάζι (η Ford λέει πως το γρανάζωμα που κάνει, είναι πιο efficient από τα 9 της GM), μπόρεσα να βρω αυτές τις πληροφορίες:
https://gmauthority.com/blog/gm/gm-transmissions/9txx/
(δεν τα κατάλαβα όλα περί της λειτουργίας, δεν έχει και κανένα σχέδιο, προφανώς έχει κάποια καινοτομία στο σχεδιασμό των 'συμπλεκτών' που φρενάρουν το κάθε πλανητικό γρανάζι για αλλαγή σχέσης, σχετικά με τη κουβέντα με τον Zeus νωρίτερα)
και για όσους έχουν τόσο ενδιαφέρον κι υπομονή να ακούνε αμερικάνους...
https://intelliquestmedia.com/store/events/2019-automatic-transmissions-rebuilders/201913116
-
Καλή η θεωρία, αλλά στην πράξη τι γίνεται.
Να βρούμε κανένα ανθρωπΑ να μας πει τι ψάρια πιάνει το όλο σύστημα.
-
Τελευταία νέα σχετικά με τους εξοπλισμούς με βάση ανάρτηση στο clubford:
-
Καταργείται το ντουλαπάκι αριστερά κάτω από τα φώτα (από τη μύγα ξυγκι οι φουστηδες)
-
Τέλος οι πολλαπλοί και από τα active και active x! Όποιος θέλει πολλαπλούς πλέον παίρνει ή wagon ή ST (καλή τύχη με την ελληνική τιμή και συντήρηση) ή ST Line X 182 auto (θα έρχεται Ελλάδα αυτό το μοτέρ μόνο αυτόματο με πολλαπλούς πίσω! Θετικό αρκετά αυτό!)
-
Οι εκδόσεις ST και ST Line θα έχουν χειριστήρια στο τιμόνι στα αυτόματα! Εισακούστηκε το κράξιμο του πηλιουριτη χαχα. Στις υπόλοιπες εκδόσεις απ' ότι καταλαβαίνω τέλος τα χειριστήρια!
-
-
Χαθηκε ο κοσμος να εισαγουν και το χειροκινητο ST Line X 1,5 182hp ?
Παντως δεν εχουμε παραπονο....Ολο εκπληξεις ειναι αυτη η Ford
-
Βάλε και την σελίδα του fiesta!
-
Είναι όντως πολύ κρίμα να μη φέρνουν πια το χειροκίνητο. Μιλάμε για απολαυστικό σύνολο με τον δυνατό κινητήρα. Δε το χορταινω! Είναι και φοβερά οικονομικό. Έκανα πριν λίγες μέρες Πειραιά Καβάλα σχεδόν 700 χμ με 120 130, δύο τρία καλά ανοίγματα και αρκετές προσπεράσεις στα 150 160, 2 άτομα μέσα και πορτ μπαγκαζ γεμάτο και η κατανάλωση ήταν 7.3! Άκρως ικανοποιητικό νούμερο για μένα και θυμίζω χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια για οικονομία και με μεγάλο μέρος της διαδρομής στο σπορ. Είχα όμως και σε μεγάλο κομμάτι το acc στα 125.
Λογικά το αυτόματο θα καίει λίγο παραπάνω σε συνθήκες συνεχών αλλαγών ταχυτήτων και λίγο λιγότερο στον αυτοκινητόδρομο λόγω της 7ης και 8ης σχέσης.
Δυστυχώς δεν έχω κάτι για το φιέστα. Και για αυτό το credit πάει στα παιδιά του κλαμπ. Από εκεί το είδα και το έβαλα και εδώ προς ενημέρωση όλων.
-
Ωραιος Δημητρη, ευχαριστουμε. Καπου σε πηρε το ματι μου στο fb σε μια ομαδα με Focus.
-
Εξαιρετικά νέα. Sla στο 182ps. Έχοντας φτάσει στο σημείο να ψάχνουμε με το κιαλι αυτοκίνητο με φυσικούς διακόπτες ένα από τα δυο τελευταία αξιόλογα εξ αυτών 'διορθώνει' τις αμαρτίες του. Ακούω για υψηλές καταναλώσεις αλλά ο Δημήτρης λέει για 7,3 μέση. Και 8 να πάει με το auto δικαιολογείται από τις επιδόσεις του για εμένα. Επί προσωπικού έχω φάει σκάλωμα το δικό μου (το 308 το θεωρώ της γυναίκας) να το πάρω αυτόματο οπότε δεν με χαλάει καθόλου το 8αρι 'με το ζόρι' εκτός και αν 1 στο μυριο το φέρουν DCT (αμφιβάλω μετά το καζο με το 'powershit').
Πολύ λυπάμαι για το νέο Leon που είναι υπέροχο εμφανισιακά με αντίστοιχα μεγάλους χωρίς (με έκανε να ξανακοιταξω VAG) αλλά δεν μπορώ να τα συγκρίνω μεταξύ τους. Εργονομικά άρτιο το Focus, υπερβολικά εξαρτημένο από ένα tablet το δεύτερο. Η 8ετή εγγύηση αν μη τι άλλο βγάζει και την τελευταία αμφιβολία από το μυαλό του υποψηφίου αγοραστή, ειδικά όταν απέναντι υπάρχει ένα VAG.
Αυτή η νέα έκδοση του Focus με τα 182ps και το SLA έχει έναν και μόνο αντίπαλο, το αντίστοιχο Civic. Και αν το Honda 'πάει ένα κλικ πιο γρήγορα' πλέον με SLA δεν έχει κανένα άλλο πλεονέκτημα έναντι του Focus. Κερδίζει σε χώρο αποσκευών, χάνει σε θόρυβο καμπίνας και ως συνέπεια ποιότητα κύλισης. Προσωπικά απεχθάνομαι και το εσωτερικό του Civic, μου θυμίζει Atari! Όχι ότι έχει κανένα wow εσωτερικό το Focus. Συντηρητικό είναι αλλά το ίδιο και εγώ. Με το νέο Digital cockpit θα είναι μια χαρά. Εξαιρετικά αμφότερα. Οδηγοκεντρικά όσο κανένα άλλο (ίσως το 3 Skyactive X, αλλά ανούσιο λόγο λίτρων κινητήρα). Κοντά και στην κοστολόγηση.
Αν ισχύει η τιμή για το St-line X στα 27κ και το νέο C4 βγει βάρκα στις αναρτήσεις σαν το C5 aircross για εμένα το Focus θα γίνει αυτόματα πρώτο, πιθανότατα μόνο υποψήφιο. Το υπολογίζω να βγει περί τα 28.500€ γιατί όλο και κάτι θα λείπει από τον εξοπλισμό. Εκείνο το πακέτο που έχει το πίσω υποβραχιόνιο, συναγερμός εργοστασιακός, ίσως και το tech-pack αν περιλαμβάνει αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας και auto high beam. Θα δείξει, καλά νάμαστε...
-
Εντύπωση μου κάνει που άκουσες για μεγάλες καταναλώσεις. Εντάξει δεν είναι diesel αλλά για το μεγεθος και την δύναμη του είναι εξαιρετικό. Βέβαια το νούμερο που αναφέρω είναι όλο αυτοκινητόδρομο με τα φορτία που ανέφερα. Στην Κρήτη μικτά έχω δει από 7.5 μέχρι και 8.9. Ανάλογα τα ποσοστά πόλης και τις διαδρομές και πόσο το 'χαιρομαι'. Για ενα τέτοιο αμάξι για μένα τουλάχιστον η κατανάλωση δεν είναι το νούμερο ένα.
-
Μιας και αναφέρατε περί κατανάλωσης, έχω από 5 Μαΐου το ford focus mk4 business 1.5 150ps αυτόματο και έχοντας κάνει 3500χλμ έχω να πω τα εξής:
Α) έχω κάνει 2 ταξίδια!! Ένα Πάτρα - Καρπενήσι και πήγα και Βόλο από Καρπενήσι και μετά Πάτρα + Πάτρα - Λευκάδα!! Στο 1ο (τέλη Μαΐου) μόνος μου στο αμάξι έφερε μέσο όρο 5,6λτρ/100χλμ και πήγαινα πατητος όσο μπορείς στον χάλια Μπραλο!! Στο 2ο (τέλη Ιουλίου) 4 άτομα και αποσκευές (γέμισα πριν το ταξίδι και ξαναγεμισα 3-4 μέρες αφού γύρισα) και ο μέσος όρος ήταν 6,9λτρ/100χλμ με ενεργοποιημενο το σπορ σε μεγάλο κομμάτι της διαδρομής!! Προσωπικά με έχει αφήσει άφωνο η κατανάλωση!!
Β) Μέσα στο στρώσιμο η κατανάλωση ήταν γύρω στο 7-7.5!! Αυτούς τους 3 μήνες που το έχω η μέση κατανάλωση είναι γύρω στο 7 με διαδρομή κυρίως στη πόλη και σε ανοικτό δρόμο εν μέρει!! Οπότε είχα ευκαιρία το ευχαριστήθηκα το γκάζι!!
Γ) με βοηθάνε πολύ τα paddles καθώς πολλές φορές ρίχνω από εκεί μια ταχύτητα και αποφεύγω τις απότομες επιβραδυνσεις!! Πολύ θετικό τα paddles για μένα!!
Αν έχετε κάποια ερώτηση μπορώ να σας πω λεπτομέρειες!!
-
Πάντως μετά το στρώσιμο γύρο στα 6 με 7 Χιλ είδα μεγάλη πτώση στην κατανάλωση στο δικό μου.
-
Όλο και πιο σκ@τά τα κάνει η Ford! Δεν ξέρω εαν είναι 'σφάλμα' της FMH ή της Ford Europe.
Ford Focus MK4