-
Ο χρήστης iceman7 έγραψε:
Iceman δεν το αποκλείω καθόλου να είσαι στην περίπτωση νο3,αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι επειδή πιστεύεις ότι δεν ενοχλείς τους άλλους ισχύει κιόλας. Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να λέει ότι έβγαλε τα led η xenon επειδή ενοχλεί τους άλλους οδηγούς.
Επίσης έχω μεγάλη αμφιβολία για την νομιμότητα των led στην Ελλάδα, απλώς εδώ δεν ασχολούμαστε με σοβαρότερες παραβάσεις θα ασχοληθούμε με τα φώτα?Δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι αλλά σε όποιο αμάξι μου έχω βάλει πέρα ότι ποτέ κανείς δεν έκανε παράπονο απεναντι και έχουν δοκιμαστεί και μετρηθεί με μηχάνημα, κάνω επιπρόσθετα και το εξής τεστ. Δινω το αμάξι που θέλω να ελέγξω στη γυναίκα και βγαίνουμε έξω (εγώ με ένα από τα άλλα δύο οχήματα) και κανουμε τεστ σε κινηση.
Προφανώς καθημερινά βλέπουμε διάφορες ακραίες περιπτώσεις σε παλιά κυρίως αμάξια με πλήρως ακαταλληλα φανάρια αλλά εγώ μιλάω για αμάξια λιγότερο των 3 ετών που έχω, 2 εκ των οποίων έχουν προτζέκτορα....
Έχω ανεβασει και εδώ πολλές φορές τις σχετικές φωτό με τις δεσμες.
Τώρα για το θέμα της νομιμότητας ή μη πέρα ότι δεν ασχολείται κανείς αν δεν ενοχλείς δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο πουθενά. Στην Αγγλία πρέπει να υπάρχει προδιαγραφή για απόχρωση και ένταση
Τεσπα η κουβεντα ξεκινησε γιατί βλέπω κόσμο να κανει σκόντο σε κινητήρα, κιβώτια ή κατηγορία αμαξιού γιατί στο διαθέσιμο budget δεν έχει full led ή android auto λες και αυτά δεν μπαίνουν μετά.
Βέβαια εδώ διαβαζουμε περιπτώσεις που δεν βάζουν ούτε συναγερμό ή άλλο σύστημα ασφαλείας για να μην τους βάζουν χέρι στα αμάξια και βγάζουν τριγμους.... Λες και οι τριγμοι οφείλονται σε τέτοια θέματα και όχι στην ποιότητα και στη συναρμογη των υλικώνIce είσαι πολύ καλός (και ψυχαναγκαστικος ) συνάνθρωπος μας για να κανείς τέτοια τεστ. Αρχίζεις και με ψήνεις να βάλω led .
Πάντως δεν νομίζω ότι είναι παράνομα μόνο Αγγλία, πχ τα δικά σου Philips led δεν γράφουν στο κουτί not for road use και το κουτί πάει σε όλη την Ευρώπη? -
Το not for road use είναι γενικό disclaimer και προφανώς θα απευθύνεται σε κάποιον που με αμάξι 20ετιας και φαναρι ανοιχτό σαν φάρο που είναι ήδη και αρρυθμιστο τις περισσότερες φορές θα βάλει led και xenon και θα ”σκοτώνει» στο δρόμο με την παλαβή διάχυση του φωτός. Δηλαδή disclaimer που πρακτικά σου λέει ότι δεν είναι για ολους οι λαμπες αυτές, μην τις πάρεις για direct replacement των άλογονων σου. Υπό την ίδια έννοια και σε ΚΤΕΟ κάποιος μπορεί να έχει πρόβλημα αν γίνει μέτρηση και φωτιζεις στο διάστημα.
Παντως ομως ρε σεις μην το κουράζουμε με θεωρητικές προσεγγίσεις.
Όσοι έχετε προτζεκτορες δοκιμάστε ειλικρινά και δείτε από μόνοι σας.
Περισσότερο θα σας απασχολήσουν σε νέα αυτοκίνητα οι συμβατότητες με canbus και ο διαθέσιμος χώρος στο φαναρι για να χωράει η ψυκτρα ή η προσβασιμότητα για την αλλαγή παρα το αποτέλεσμα και την τυχόν ενόχληση. -
Βρε Στέφανε, δικηγόρος είσαι. Not for road use σημαίνει ότι δεν συμμορφώνεται με τους Νόμους/Κανονισμούς που ισχύουν στην αγορά στην οποία πωλείται.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Βρε Στέφανε, δικηγόρος είσαι. Not for road use σημαίνει ότι δεν συμμορφώνεται με τους Νόμους/Κανονισμούς που ισχύουν στην αγορά στην οποία πωλείται.Ναι βρε συ κατανοητό. Εδώ ποιος είναι ο κανονισμός; Δεν υπάρχει κάτι σχετικό ούτε τα εργοστασιακά έχουν κάποια πιστοποίηση σχετική.
-
Τα πάντα έχουν πιστοποίηση. Ακόμα και μια πιο δυνατή λάμπα αλογόνου (το όριο είναι 55W) είναι παράνομη.
-
Προφανώς για να μπαίνει κάτι εργοστασιακό έχει εν σύνολω κάποια πιστοποίηση.
Ποια είναι αυτή ομως; Και πως κολλάνε τα after market με αυτήν ;
Τεσπα οποίος έχει οποιαδήποτε αμάξι με προτζέκτορα και δεν βάζει καλες λεντ πάνω χάνει κυριολεκτικά.
Άλλη αίσθηση και στη πράξη και σαν εικόνα. -
Τι εννοείς ποια είναι η πιστοποίηση; Προφανώς αυτή που γράφει 'Road legal'!
-
Έλα ρε συ τώρα ; Σε ποια δικαιοδοσία ;
-
Στην ΕΕ αυτά είναι Ευρωπαϊκοί Νόμοι/Κανονισμοί. Στις ΗΠΑ μπορεί να επιτρέπεται ή το αντίστροφο. Παράδειγμα, η νέα Ferrari Monza είναι road legal στην ΕΕ, αλλά όχι στις ΗΠΑ.
-
Έλα ρε συ τώρα ; Σε ποια δικαιοδοσία ;Δε καταλαβαίνω τι εννοείς. Επειδή δε τις ξέρεις εσύ σημαίνει οτι δεν υπάρχουν??
Αυτοι είναι οι κανονισμοί:
Due to the scope of the statutory regulations, only the most important are explained here. The following regulations contain all the relevant information about headlamps, their properties, and uses:
76/761/EEC and ECE R1 and R2
Headlamps for high and low beam and their bulbs
ECE R8
Headlamps with H1 to H11 (except for H4), HB3 and HB4 lamps
ECE R20
Headlamps with H4 bulbs
StVZO § 50 (German Road Traffic Act)
Headlamps for high and low beam
76/756/EEC and ECE R48
For attachment and use
ECE R98/99
Headlamp with gas discharge lamp
ECE R112
Headlamp with asymmetric low beam (also LED)
ECE R119
Cornering light
ECE R123
Advanced Frontlighting System (AFS) -
Κανονισμοί ή οδηγίες;
Απευθείας εφαρμογής ή όχι;
Τεχνικά σπεκς; -
Κύριες μεταφράσεις
Αγγλικά Ελληνικά
regulation n (rule) κανονισμός ουσ αρσ,κανόνας ουσ αρσ
Παράδειγμα:
The staff handbook includes a regulation forbidding wearing jewellery when operating machinery.
Το εγχειρίδιο περιέχει έναν κανονισμό που απαγορεύει στο προσωπικό να φοράει κοσμήματα όταν χειρίζεται μηχανές. -
Το έγραψα ξεκάθαρα...'τα aftermarket LED υστερούν σε σχέση με τα εργοστασιακά, σε όλα τους'.
Σαφώς και βελτιώνουν τον φωτισμό σε σύγκριση με τις αλογόνου, αλλά δεν φτάνουν στο επίπεδο φωτισμού και ποιότητας των εργοστασιακών (άσε που όπως ειπώθηκε, μπορεί να μην χωράνε, να χρειαστεί να κοπεί η βάση κλπ. ταρζανιές)...αυτό το τόσο απλό λέω. Άρα, δεν είναι συγκρίσιμα, απλά είναι λύση ανάγκης στην Ελλάδα. Προσωπικά θεωρώ 'χαζό' κάποιος να δίνει 35-40.000 για αυτοκίνητο και να σκέφτεται τα €1.000 για τα εργοστασιακά LED.
ΥΓ: Συναγερμό ούτε εγώ βάζω, όχι για τους τριγμούς (δεν με απασχολούν) αλλά λόγω ηλεκτρονικών και τρόπου εγκατάστασης στην Ελλάδα.
-
Στην τελευταία παράγραφο είναι και όλο το ζουμί. Σε 40000 αυτοκίνητο μπορεί κάποιος να τα βάλει.
Από κει και κάτω υπάρχουν άλλα πιο αναγκαία κατά τη γνώμη μου έξτρα για να βάλει κάποιος.
Το Karoq όμως δεν απευθύνεται σε αυτή τη γκάμα τιμών κτήσης είναι πιο προσιτό.
Από την άλλη τα κριτήρια για να διαλέξει κάποιος ένα αυτοκίνητο είναι εντελώς υποκειμενικά.
Προσωπικά, θεωρώ εντελώς αδιανόητο να διαλέγει κάποιος αυτοκίνητο λαμβάνοντας υπόψιν μόνο τον εξοπλισμό σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, τελικά.
Εγώ όταν ψάχνω ένα αυτοκίνητο κοιτάω τα παρακάτω και με τη σειρά που αναφέρονται:- Μέγεθος και χώροι που με εξυπηρετούν.
- Κινητήρας. Δύναμη και τεχνολογική υπεροχή. Κάτι που αντικατοπτρίζεται από καταναλώσεις και ρύπους.
- Οδική συμπεριφορά και ποιότητα κύλισης
- Εξοπλισμός. Αυτό είναι και συνάρτηση του πόσο αναγκαία είναι και πόσο ψηλά μπορείς να φτάσεις οικονομικά.
Αυτά όμως όπως είπα είναι προσωπικά κριτήρια όσο και να μου φαίνονται εμένα αντικειμενικά
-
Ο χρήστης fidelio έγραψε:
Στην τελευταία παράγραφο είναι και όλο το ζουμί. Σε 40000 αυτοκίνητο μπορεί κάποιος να τα βάλει.
Από κει και κάτω υπάρχουν άλλα πιο αναγκαία κατά τη γνώμη μου έξτρα για να βάλει κάποιος.
Το Karoq όμως δεν απευθύνεται σε αυτή τη γκάμα τιμών κτήσης είναι πιο προσιτό.
Από την άλλη τα κριτήρια για να διαλέξει κάποιος ένα αυτοκίνητο είναι εντελώς υποκειμενικά.
Προσωπικά, θεωρώ εντελώς αδιανόητο να διαλέγει κάποιος αυτοκίνητο λαμβάνοντας υπόψιν μόνο τον εξοπλισμό σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, τελικά.
Εγώ όταν ψάχνω ένα αυτοκίνητο κοιτάω τα παρακάτω και με τη σειρά που αναφέρονται:- Μέγεθος και χώροι που με εξυπηρετούν.
- Κινητήρας. Δύναμη και τεχνολογική υπεροχή. Κάτι που αντικατοπτρίζεται από καταναλώσεις και ρύπους.
- Οδική συμπεριφορά και ποιότητα κύλισης
- Εξοπλισμός. Αυτό είναι και συνάρτηση του πόσο αναγκαία είναι και πόσο ψηλά μπορείς να φτάσεις οικονομικά.
Αυτά όμως όπως είπα είναι προσωπικά κριτήρια όσο και να μου φαίνονται εμένα αντικειμενικά
Αλέξανδρε θα συμφωνήσω μαζί σου, ειδικά στη χώρα που ζούμε με τα παράλογα σκαλοπάτια φορολογίας είναι απαραίτητο στο σκαλοπάτι που μπορουμε να πάμε, το αμάξι να έχει όσο το συνατόν περισσότερα πράγματα που και τα 'θέλω' μας να καλύπτουν αλλά και μεταγενέστερα δεν μπορούν να μπουν!
Πράγματα όπως led, infotainment ακόμα και blind spot detectors μπαίνουν και εκ των υστέρων....Προσωπικά θεωρώ 'χαζό' κάποιος να δίνει 35-40.000 για αυτοκίνητο και να σκέφτεται τα €1.000 για τα εργοστασιακά LED.
Δεν είναι έτσι επί του παρόντος στην Ελλάδα και το ξέρεις!
Μπορεί τα led να έχουν τιμή καταλόγου 1000 αλλά στο τέλος να σου κοστίσουν 4000 παραπάνω στα πεδία τιμών που αναφέρεις..... -
Μπορεί τα led να έχουν τιμή καταλόγου 1000 αλλά στο τέλος να σου κοστίσουν 4000 παραπάνω στα πεδία τιμών που αναφέρεις.....Έτσι είναι, γιατί στις €40.000 έχει ήδη ξεπεραστεί η ΛΤΠΦ των €25κ (που είναι και το τελευταίο σκαλοπάτι), οπότε οτιδήποτε προστεθεί δεν αλλάζει την φορολογική κλίμακα. Τώρα, στις λίγες περιπτώσεις όπως η Χ1 18 που έχει ειδική έκδοση των €24.995 ΛΤΠΦ, όντως είναι ένα θέμα η προσθήκη επιπλέον εξοπλισμού (αν και πλέον έχει LED).
Βέβαια η δικιά μου λογική βρίσκει παράλογο το να δώσει κάποιος €36.000 για ένα αυτοκίνητο και να μην προσθέσει έξτρα εξοπλισμό για €3-4.000 για ένα αυτοκίνητο που θα κρατήσει χρόνια και θα ζει μαζί του κάθε μέρα και θα τον εξυπηρετεί, εφόσον θέλει αυτό τον εξοπλισμό και μετά θα αρχίσει τις πατέντες, τις κινεζιές και τις ταρζανιές με διάφορες πιθανές επιπτώσεις στην αξιοπιστία του αυτοκινήτου του. Δεν λέω εάν είναι σωστός ή λάθος ο τρόπος σκέψης μου, αλλά προσωπικά έτσι το βλέπω, γιατί δεν μιλάμε για αυτοκίνητα των €20.000 όπου ένα έξτρα κοστίζει το 20% της αξίας του αυτοκινήτου σε φόρους και που εξ' ορισμού μιλάμε για άλλα οικονομικά μεγέθη και οικονομικές δυνατότητες.
Το αυτοκίνητο των €20.000 είναι για να καλύψει ανάγκες, το αυτοκίνητο των €40.000 είναι εν πολλοίς και θέμα κ@υλας!
-
Συμφωνώ και εγώ με Fanis!
-
Η τελευταία παράγραφος του Φάνη είναι όλο το ζουμί στην αγορά αυτοκινήτου.
Sent from my Mi A1 using Tapatalk
-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Μπορεί τα led να έχουν τιμή καταλόγου 1000 αλλά στο τέλος να σου κοστίσουν 4000 παραπάνω στα πεδία τιμών που αναφέρεις.....Έτσι είναι, γιατί στις €40.000 έχει ήδη ξεπεραστεί η ΛΤΠΦ των €25κ (που είναι και το τελευταίο σκαλοπάτι), οπότε οτιδήποτε προστεθεί δεν αλλάζει την φορολογική κλίμακα. Τώρα, στις λίγες περιπτώσεις όπως η Χ1 18 που έχει ειδική έκδοση των €24.995 ΛΤΠΦ, όντως είναι ένα θέμα η προσθήκη επιπλέον εξοπλισμού (αν και πλέον έχει LED).
Βέβαια η δικιά μου λογική βρίσκει παράλογο το να δώσει κάποιος €36.000 για ένα αυτοκίνητο και να μην προσθέσει έξτρα εξοπλισμό για €3-4.000 για ένα αυτοκίνητο που θα κρατήσει χρόνια και θα ζει μαζί του κάθε μέρα και θα τον εξυπηρετεί, εφόσον θέλει αυτό τον εξοπλισμό και μετά θα αρχίσει τις πατέντες, τις κινεζιές και τις ταρζανιές με διάφορες πιθανές επιπτώσεις στην αξιοπιστία του αυτοκινήτου του. Δεν λέω εάν είναι σωστός ή λάθος ο τρόπος σκέψης μου, αλλά προσωπικά έτσι το βλέπω, γιατί δεν μιλάμε για αυτοκίνητα των €20.000 όπου ένα έξτρα κοστίζει το 20% της αξίας του αυτοκινήτου σε φόρους και που εξ' ορισμού μιλάμε για άλλα οικονομικά μεγέθη και οικονομικές δυνατότητες.
Το αυτοκίνητο των €20.000 είναι για να καλύψει ανάγκες, το αυτοκίνητο των €40.000 είναι εν πολλοίς και θέμα κ@υλας!Με παράδειγμα τη Χ1 (που στην έκδοση βενζίνης έχει led αλλά όχι και στη μικρή έκδοση diesel άρα τρως τα 4000 με το καλημέρα αν τα βάλεις) αν θες πχ να βάλεις τη μεγάλη οθόνη πας στα 4000 εργοστασιακά επιπλεόν + 4000 ο φόρος συνολο 8000 για κάτι που αγοράζεις καλύτερο και με δωρεάν αναβαθμίσεις με 500!!!
Οσο καύλα και να έχει κανείς, λεφτά για πέταμα δεν υπάρχουν.
Επίσης αν μπεις στη φάση της custom παραγγελίας αμεσως χάνεις και χρόνο παράδοσης αλλά και τυχόν προσφορές σε ετοιμοπαράδοτα και πινακιδωμένα.... Επίσης αν πρέπει να ανέβεις τόσο ψηλά αρχίζεις και έχεις άλλες σκέψεις για μεγαλύτερα κυβικά κοκ
Αλλωστε οι διαφορες δεν είναι πια τόσο μεγάλες όσο τα ακρα που παίρνεις ως παράδειγμα!
Ενα αμαξι που ξεκινάει στα 19-20 παει με λιγο εξοπλισμό στα 24-25... μια Χ1 με αντίστοιχο (πλην ναβι/καμερών) εξοπλισμό πάει στα 35... (αντίστοιχα και τα 3008 κλπ)
Μιλάμε δηλαδη για 10000 ευρώ διαφορά όχι 20000 όπως τα θέτεις εσύ και πια δεν είναι μόνο θέμα καυλας αλλά συνειδητής επιλογής για την αγορά ενός ποιοτικότερου από το 'σωρό' αμαξιού....
Καυλα είναι να φορτώνεις ένα αμαξι που κανονικά παίρνεις 35 με εξτρα και να το πας 45 και 48 (ξέρω τέτοιες περιπτώσεις) λες και θα έχει τίποτα νόημα μετά τα 10 χρόνια που λες ότι θα κρατήσει κανείς αυτο το αμάξι!
Ουτε αξία θα παρει πίσω ούτε τα καλούδια αυτά θα έχουν λειτουργικότητα μετά από 10 χρόνια! Εχω παράδειγμα τον αδελφό μου που είχε πάρει το 2007 την 147 με navi χρυσοπληρώνοντας και τώρα βάζει βεντούζα γιατί δεν υπάρχουν πια οι δρομοι που του δείχνει...
Ανεξάρτητα των χρημάτων που υπάρχουν, αγοράζουμε αμαξια με πράγματα που μετά ΔΕΝ μπορούμε να βάλουμε, όχι μπιχλιμπίδια που μπαίνουν ανετα μετά (φωτα, infotainment, σαλόνια, εξωτερικά διακοσμητικά) -
Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να πετύχει εργοστασιακό αποτέλεσμα με εκ των υστέρων τοποθετήσεις. Εδώ retrofits κάνουμε με oem parts και πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι εργοστασιακό και αυτό είναι απολύτως λογικό.
Δε συζητάω infotainment κτλ. Τι σχέση η 8.8' hd οθονάρα της BMW με την aftermarket android κινεζιά των 2GB ram του 500αρικου? Πεταμένα λεφτά, λοιπόν, δεν είναι τα έξτρας. Είναι απλά χρήματα που δεν διαθέτουμε και ξεγελάμε τους εαυτούς μας με ημίμετρα. Και το λέω εγώ που έριξα 14.5Κ σε έξτρα στο Q5 και πέρσι έψαχνα parts να κάνω retrofit τους πίσω αεραγωγούς του clima γιατί οι πίσω ζεσταίνονται. To ΜΜΙ 3G+ όμως που είχε 4Κ ως εξτρα το μακρινό 2009, μια χαρά επίκαιρο είναι. Google maps δεν είναι, ούτε πιο σύγχρονο σύστημα με live traffic κτλ αλλά τη δουλειά σου την κάνεις, ειδικά αν έχεις ψαχτεί και λίγο παραπάνω και έχεις βρει updated κάρτες κτλ. Άρα ακόμα κάνει απόσβεση σχεδόν 10 χρόνια μετά.
Skoda Karoq