-
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα,
θα ήθελα να σας παραθέσω την παρακάτω προσωπική ιστορία 'πόνου' και παράλληλα να ζητήσω από τους ειδικούς τη σχετική βοήθεια - συμβουλές.
Έχω μια Giulietta μοντέλο του 2013 με τα 105 άλογα (βενζίνη). Την αγόρασα με πολύ καημό και μεράκι και ύστερα από πολύ καιρό προσπάθειας, στον οικονομικό τομέα φυσικά. Στο 2ο service- πάντα στην αντιπροσωπεία που την αγόρασα- και μετά από την αλλαγή των λαδιών, έκανα τη σχετική ερώτηση στο μηχανικό 'η επόμενη αλλαγή πότε?' και πήρα την απάντηση μετά από 20.000-25.000 χλμ μιας και τα νέα λάδια που φοράει (Selenia 5-40) είναι σούπερ, δοκιμασμένα, αθάνατα κλπ.
Φυσικά η αφέλεια είναι τις περισσότερες φορές κακό πράγμα και σχεδόν πάντα πληρώνεται.
Έτσι πηγαίνοντας στις 20.000 για αλλαγή, σε άλλο συνεργείο, για καλή μου τύχη, ο μάστορας μόνο που δεν έπαθε εγκεφαλικό!!!!!!, γιατί τα λάδια είχαν καρβουνιάσει και είχαν μείνει πολύ λίγα (αν και ούτε το λαμπάκι δεν είχε ανάψει, ούτε η θερμοκρασία είχε ανέβει ποτέ).
Μου έβαλε για 3 ημέρες ένα λάδι της σειράς για να ξεπλυθεί μέσα ο κινητήρας και στη συνέχεια αλλάξαμε τα λάδια με την εκτίμηση και την ελπίδα ότι μάλλον την είχα γλυτώσει.
Προχθές, ελέγχοντας τη στάθμη είδα πως έλειπε μια μικρή ποσότητα (ήταν περίπου 200 ml) και πηγαίνοντας στο συνεργείο, ο μηχανικός το μόνο που μου είπε, φυσιολογικά, είναι να το ελέγχω και από εκεί και πέρα θα δούμε.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής:
α. Μετά από όλα αυτά, παίζει να έχει σοβαρή ζημιά ο κινητήρας και εάν ναι τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση?
β. Εάν έχει ζημιά, το κόστος επισκευής που κυμαίνεται πάνω-κάτω?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υπομονή σας. -
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα,
θα ήθελα να σας παραθέσω την παρακάτω προσωπική ιστορία 'πόνου' και παράλληλα να ζητήσω από τους ειδικούς τη σχετική βοήθεια - συμβουλές.
Έχω μια Giulietta μοντέλο του 2013 με τα 105 άλογα (βενζίνη). Την αγόρασα με πολύ καημό και μεράκι και ύστερα από πολύ καιρό προσπάθειας, στον οικονομικό τομέα φυσικά. Στο 2ο service- πάντα στην αντιπροσωπεία που την αγόρασα- και μετά από την αλλαγή των λαδιών, έκανα τη σχετική ερώτηση στο μηχανικό 'η επόμενη αλλαγή πότε?' και πήρα την απάντηση μετά από 20.000-25.000 χλμ μιας και τα νέα λάδια που φοράει (Selenia 5-40) είναι σούπερ, δοκιμασμένα, αθάνατα κλπ.
Φυσικά η αφέλεια είναι τις περισσότερες φορές κακό πράγμα και σχεδόν πάντα πληρώνεται.
Έτσι πηγαίνοντας στις 20.000 για αλλαγή, σε άλλο συνεργείο, για καλή μου τύχη, ο μάστορας μόνο που δεν έπαθε εγκεφαλικό!!!!!!, γιατί τα λάδια είχαν καρβουνιάσει και είχαν μείνει πολύ λίγα (αν και ούτε το λαμπάκι δεν είχε ανάψει, ούτε η θερμοκρασία είχε ανέβει ποτέ).
Μου έβαλε για 3 ημέρες ένα λάδι της σειράς για να ξεπλυθεί μέσα ο κινητήρας και στη συνέχεια αλλάξαμε τα λάδια με την εκτίμηση και την ελπίδα ότι μάλλον την είχα γλυτώσει.
Προχθές, ελέγχοντας τη στάθμη είδα πως έλειπε μια μικρή ποσότητα (ήταν περίπου 200 ml) και πηγαίνοντας στο συνεργείο, ο μηχανικός το μόνο που μου είπε, φυσιολογικά, είναι να το ελέγχω και από εκεί και πέρα θα δούμε.
α. Μετά από όλα αυτά, παίζει να έχει σοβαρή ζημιά ο κινητήρας και εάν ναι τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση?
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα,
Δεν έχει πάθει τίποτε το αμάξι. Βέβαια τα 20 χιλιάδες χιλιόμετρα ισχύουν για ευρωπαϊκές συνθήκες οδήγησης ( autobahn) , ευρωπαϊκά πετρέλαια. Λάθος ήταν που τα άφησες τόσο λάθος ήταν επίσης να βάλεις ότι λάδια να είναι μετά για τρεις ημέρες. Πήγαινε και κάνε μία ακόμη αλλαγή λαδιών στα 5 χιλιάδες χιλιόμετρα και πιστεύω θα είσαι μία χαρά. Τα αμάξια με DPF δεν παίρνουν ότι λάδια να είναι γιατί κινδυνευεις να παθεις πολύ μεγάλη ζημιά. Γενικά βαζε premium πετρέλαιο v power, BP ultimate,avio, κλπ
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
-
Αγαπητέ Dasimo, ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτά που μου γράφεις, ελπίζω να ισχύουν και στην περίπτωση της βενζίνης, μιας και το αμάξι είναι βενζίνη και όχι πετρέλαιο.
-
Αυτα τα περι long life λαδιων εχουν καψει πολυ κοσμο. Οι εταιρειες τσαμπουνανε δρακους για αλλαγη λαδιων στα 25-30Κ χιλιομετρα, αλλα μαλλον εχουν ως σκεπτικο οτι στη διαρκεια των 2-4 χρονων εγγυηση με οριο 100.000χλμ , δε προλαβαινει να παθει κατι. Απο εκει και περα λεφτα τους φερνεις, κοινη λογικη ειναι οτι με τοσο τελειωμενα λαδια ο κινητηρας θα βγαλει προβληματα μακροπροθεσμα. Ενας απο τους λογους για τις καμενες τουρμπινες στα TSI της VW πχ, ειναι η ηλιθια οδηγια για αλλαγη λαδιων καθε 30.000χλμ. Σοβαρα τωρα υπαρχει κοσμος που περιμενει οτι υπαρχει περιπτωση, σε οποιαδηποτε μαρκα αυτοκινητων, το τουρμπο να μη πιασει καρβουνιλα οταν εχεις κανει 25-30Κ με το ιδιο λαδι;
Εδω στα 15Κ αλλαζεις λαδια και βλεπεις οτι δεν την παλευουν και πολυ (στερεες επικαθισεις κλπ)Φιλε μου αλλαζε τα λαδια σου σε λογικα διαστηματα για να μην εχεις προβληματα!
-
Φίλε kapami, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε ότι αφορά στην τοποθέτηση σου. Απλά το ερώτημα μου είναι εάν μπορώ να κάνω κάτι τώρα, προτού χωρίς να περιμένω το πρόβλημα να εμφανιστεί. Μια αρχική σκέψη είναι για Engine Flush και παράλληλα αλλαγή λαδιών - φίλτρου.
-
Οι κινητήρες δεν παθαίνουν τίποτα αν ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως τα VW...
Η Giulietta προφανώς και είναι μια χαρά. Απλά πρέπει σε όλα τα οχήματα να ελέγχεις κάθε τόσο τα λάδια (όπως επίσης και την στάθμη του ψυκτικού υγρού και των υγρών φρένων/συμπλέκτη/τιμονιού - το τελευταίο δεν ισχύει για σένα γιατί έχεις ηλεκτρικό τιμόνι). Μέσα στις υποχρεώσεις του οδηγού είναι αυτά.
-
Mία αιρετική εξήγηση:
Επειδή η τεχνολογία έχει φθάσει στο σημείο να μπορούν τα λάδια να αλλάζονται κάθε 30.000 χλμ., στους κινητήρες βενζίνης, χωρίς πρόβλημα, (για την ακρίβεια είναι καλύτερα έτσι), οι κατασκευαστές θέλουν να εμφανίζονται 'in' και προτείνουν τα 20-30.000 χλμ. για αλλαγή.
Όμως, δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη για 'polyolesters', δηλαδή συνθετικά λάδια group V, αυτά που χρησιμοποιούνται και στους κινητήρες jet των αεροπλάνων, τα οποία είναι τα μόνα που, εργαστηριακά και αποδεδειγμένα, προσφέρουν αυτή την δυνατότητα, σε συνδυασμό με την ιδανική προστασία κινητήρα!
Ασύμμετρα και αιρετικά...
-
Ο χρήστης rainbowrider έγραψε:
Κόντεψε να πάθει εγκεφαλικο γιατί σκέφτηκε οτι θα σε βλέπει ανα διπλάσιο χρονικό διάστημα οπότε θα χάσει τα μισά λεφτά απο τις αλλαγές Οπότε μάλλον θέλησε να σε τρομάξει λίγο...
Αν το λάδι ήταν σωστό (αυτό που προτείνει η AR) και δεν έμεινε το αμάξι απο λάδι δεν έχει πάθει τίποτα. Πάντως, τα 20k μπορεί να είναι λίγο τραβηγμένα, αν πχ μετακινείσαι κυρίως εντός πόλης ή κανεις μικρές διαδρομές. Όχι ότι θα γίνει κάτι, αλλά εγώ θα τα άλλαζα νωρίτερα. Αλλαγές ανα 5k για ένα σύγχρονο λάδι και κινητήρα ειναι αστείες.
-
Δεν επιασε καρβουνιλα ο κινητηρας απο μια αλλαγη στα 20.000 σε καινουριο αμαξι. Αληθεια αυτα τα χλμ σε ποσο χρονικο διαστημα τα εκανες? Στην πολη ή εξω?
Συνεχισε να βαζεις τα σελενια ειναι πολυ καλα, με συχνοτητα αλλαγων καπου 12-13.000χλμ ή 1 ετος, οτι ερθει πρωτο. Καθε μηνα ανοιγε το καπω και κοιτα τι γινεται μεσα συμφωνα με οτι λεει το βιβλιαρακι, μην περιμενεις μονο το συνεργειο στο σερβις. -
Ο χρήστης rainbowrider έγραψε:
Αγαπητέ Dasimo, ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτά που μου γράφεις, ελπίζω να ισχύουν και στην περίπτωση της βενζίνης, μιας και το αμάξι είναι βενζίνη και όχι πετρέλαιο.Στην βενζίνη τα πράγματα είναι πιο απλά
Πολύ αφηρημένα σου τα είπε ο μηχανικός αφού τα λάδια δεν καρβουνιάζουν λερώνονται φυσιολογικά ούτε και μέτρησε πόσα έβγαλε
Απλά λάδια κάθε 15000 και να βλέπεις τακτικά (μία φορά το μήνα με τον καφέ σου) μαζί με τα παραφλού , τα υγρά φρένων και γενικά οπτικό έλεγχο σε λάστιχα κλπ
Και θα αγαπήσεις το αμάξι σου και θα γλιτώσεις πολλά -
Έχω την αίσθηση πως οι περισσότεροι έμποροι πλέον συνιστούν αλλαγή κάθε 10/15/20 χιλιάδες χλμ (ανάλογα με το μοντέλο),ειδάλλως κάθε χρόνο.
Αν δηλαδή κάποιος κάνει λίγα ή πολύ λίγα χλμ ετησίως,δε θα μείνει π.χ. τρία χρόνια χωρις αλλαγή...θα πρέπει 'υποχρεωτικά' να επισκέπτεται το service τουλάχιστον μια φορά/έτος για την απαραίτητη φροντίδα!
Δεν ξέρω τι παίζει και με την εγγύηση...αν ας πούμε προκύψει πρόβλημα στο αμάξι ενός οδηγού στα 13.000 χλμ κ ενώ δεν έχει κάνει ακόμα το πρώτο service των 15.000 χλμ αλλά έχουν περάσει πάνω από 12 μήνες από την αγορά, τι γίνεται; -
Ο χρήστης Syncro for ever έγραψε:
Mία αιρετική εξήγηση:Επειδή η τεχνολογία έχει φθάσει στο σημείο να μπορούν τα λάδια να αλλάζονται κάθε 30.000 χλμ., στους κινητήρες βενζίνης, χωρίς πρόβλημα, (για την ακρίβεια είναι καλύτερα έτσι), οι κατασκευαστές θέλουν να εμφανίζονται 'in' και προτείνουν τα 20-30.000 χλμ. για αλλαγή.
Όμως, δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη για πολυολεφίνες, δηλαδή συνθετικά λάδια group V, αυτά που χρησιμοποιούνται και στους κινητήρες jet των αεροπλάνων, τα οποία είναι τα μόνα που, εργαστηριακά και αποδεδειγμένα, προσφέρουν αυτή την δυνατότητα, σε συνδυασμό με την ιδανική προστασία κινητήρα!
Γιατί αναφέρεσαι στους κινητήρες Jet λες και έχουν τις ίδιες ανάγκες και τον ίδιο τρόπο λειτουργίας με τους εμβολοφόρους ?
Τι σχέση έχει ο κινητήρας Jet με τον εμβολοφόρο κινητήρα και τις απαιτήσεις για λίπανση ?
Έλεος ρε γαμώτο με τις εντυπώσεις και τις ημιμάθειες που θέλετε να μας περάσετε για γνώση. -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Mία αιρετική εξήγηση:
Επειδή η τεχνολογία έχει φθάσει στο σημείο να μπορούν τα λάδια να αλλάζονται κάθε 30.000 χλμ., στους κινητήρες βενζίνης, χωρίς πρόβλημα, (για την ακρίβεια είναι καλύτερα έτσι), οι κατασκευαστές θέλουν να εμφανίζονται 'in' και προτείνουν τα 20-30.000 χλμ. για αλλαγή.
Όμως, δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη για πολυολεφίνες, δηλαδή συνθετικά λάδια group V, αυτά που χρησιμοποιούνται και στους κινητήρες jet των αεροπλάνων, τα οποία είναι τα μόνα που, εργαστηριακά και αποδεδειγμένα, προσφέρουν αυτή την δυνατότητα, σε συνδυασμό με την ιδανική προστασία κινητήρα!
Γιατί αναφέρεσαι στους κινητήρες Jet λες και έχουν τις ίδιες ανάγκες και τον ίδιο τρόπο λειτουργίας με τους εμβολοφόρους ?
Τι σχέση έχει ο κινητήρας Jet με τον εμβολοφόρο κινητήρα και τις απαιτήσεις για λίπανση ?
Έλεος ρε γαμώτο με τις εντυπώσεις και τις ημιμάθειες που θέλετε να μας περάσετε για γνώση.Oι ίδιοι οι κατασκευαστές λένε ότι το group V συνθετικό λάδι τους χρησιμοποιείται και σε κινητήρες jet, και, προφανώς, το προβάλουν με το σκεπτικό ότι αφού εκεί καλύπτει τις απαιτήσεις, σε ένα κινητήρα αυτοκινήτου...περισσεύει.
Συνεπώς δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:
1)η οι κατασκευαστές αυτοί είναι...ημιμαθείς, (κάπου λογικό, αφού εμείς ξέρουμε καλύτερα, φαίνεται, άλλωστε, από τα πάντα μας),
η
2)οι ημιμαθείς είμαστε εμείς που απορρίπτουμε την γνώση τους!
Σε προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς προτιμώ να μην υπεισέρχομαι, (θα ήταν εύκολο), αν και, για πολλοστή φορά, προκαλούμαι.
-
-
Eν τω μεταξύ, σε ένα από τα πλέον εξειδικευμένα forum σχετικά με τα λιπαντικά και την τεχνολογία τους, στο 'bob is the oil guy', στο κύριο άρθρο τους, σημειώνεται:
'Esters have been used successfully in lubrication for more than 60 years and are the preferred stock in many severe applications where their benefits solve problems or bring value. For example, esters have been used exclusively in jet engine lubricants worldwide for over 50 years due to their unique combination of low temperature flowability with clean high temperature operation'.
και,
'The major application for polyol esters is jet engine lubricants where they have been used exclusively for more than 40 years. In this application, the oil is expected to flow at -65°C, pump readily at -40°C, and withstand sump temperature over 200°C with drain intervals measured in years. Only polyol esters have been found to satisfy this demanding application and incorporating even small amounts of diesters or PAOs will cause the lubricant to fail vital specifications'.
και
'In general, polyol esters represent the highest performance level available for high temperature applications at a reasonable price. Although they cost more than many other types of synthetics, the benefits often combine to make this chemistry the most cost effective in severe environment applications. The primary benefits include extended life, higher temperature operation, reduced maintenance and downtime, lower energy consumption, reduced smoke and disposal, and biodegradability'.
Μιλάμε για τρομερή επίδειξη ημιμάθειας!
Τους βλέπω κατ΄ευθείαν για μνημόνιο...
http://www.bobistheoilguy.com/esters-in-synthetic-lubricants/
-
Το παράξενο είναι πως στα ντοκουμέντα αυτά έχω ξανά αναφερθεί, (με συνδυασμό και άλλων πολλών), και ο, προσεκτικός, αναγνώστης, θα μπορούσε να έχει ωφεληθεί.
Αλλά,είπαμε, εμείς ξέρουμε, πολύ, καλύτερα...
Το τι πιστεύουν/γνωρίζουν οι ποικιλώνυμοι, ημιμαθείς, βάρβαροι, κουτόφραγκοι, χαζοαμερικάνοι κ.τ.λπ., (κατασκευαστές, η απλά, θεωρητικοί), μας αφήνει παγερά αδιάφορους...
Απόδειξη;
Μα...ακόμα θεωρούμε ηλίθιους και τους Κινέζους, εξ' ου και η γνωστή έκφραση 'κάνει τον Κινέζο', αυτούς δηλαδή που, εκτός από εκατομμύρια άλλα που θα μπορούσα να αναφέρω, πάτησαν, με το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο τους, την Σελήνη τον περασμένο χρόνο.
Ελλάς Ελλήνων Μνημονιακών...
-
Ο χρήστης thednick έγραψε:
Κόντεψε να πάθει εγκεφαλικο γιατί σκέφτηκε οτι θα σε βλέπει ανα διπλάσιο χρονικό διάστημα οπότε θα χάσει τα μισά λεφτά απο τις αλλαγές Οπότε μάλλον θέλησε να σε τρομάξει λίγο...
Αν το λάδι ήταν σωστό (αυτό που προτείνει η AR) και δεν έμεινε το αμάξι απο λάδι δεν έχει πάθει τίποτα. Πάντως, τα 20k μπορεί να είναι λίγο τραβηγμένα, αν πχ μετακινείσαι κυρίως εντός πόλης ή κανεις μικρές διαδρομές. Όχι ότι θα γίνει κάτι, αλλά εγώ θα τα άλλαζα νωρίτερα. Αλλαγές ανα 5k για ένα σύγχρονο λάδι και κινητήρα ειναι αστείες.
Το αμαξι δεν εμεινε απο λαδι, αλλα οταν το πηγα εκει ο δεικτης λαδιου εδειχνε πως εχει μεινει λιγο σε ποσοτητα. Λαμπακι παντως, εαν σημαινει κατι αυτο, δεν ειχε αναψει.
-
Syncro ΕΣΤΩ ότι είναι όπως τα λες....ότι δεν φθειρεται το εν λογω λιπαντικο,πως τοτε εχουμε μεταβολη του κινηματικου του ιξωδους με την παροδο των χιλιομετρων???
Ο αφελής οδηγός