-
Joman wrote:
Εγώ πήρα πριν τρεις μήνες την χιλιαρα έκδοση του ατέκα σε βενζίνη κατόπιν έντονης παροτρυνσης και γενναίας έκπτωσης από τον πωλητή (με τον οποίον υπήρχε και προσωπική γνωριμία).
Παρά λοιπόν την σιγουριά του ότι το αμάξι θα τραβάει και δεν θα έχω κανένα προβλημα,το αμάξι δυστυχώς δεν τραβάει όσο θα ήθελα. Το μεγαλύτερο προβλημα όμως είναι η κατανάλωση. Μέχρι τώρα μου καίει 9.2lt/100 km με αρκετή οδήγηση στην εθνική. Για εντός πόλης δεν το συζητώ 10-12 lt μου καίει αναλόγως την κίνηση.
Όταν πήγα να παραπονεθω μου απάντησε ότι πρώτον το αμάξι είναι ακόμα αστρωτο και δεύτερον η κατανάλωση είναι θέμα οδήγησης . Μετά την απομάκρυνση απ' το ταμείο...
Δεν ξέρω τί έχουν κάνει στη SEAT, αλλά το δίδυμο του group, το Skoda Karoq 1.0 βενζίνη δεν έχει καμία σχετική συμπεριφορά με αυτά που περιγράφεις.
Είχα δει και τα δύο το καλοκαίρι και κατέληξα στο Karoq.
Μια χαρά δεκαριά γράφει και το καροκ ίδιος κινητήρας ίδιο σασί ίδιο βάρος γιατί η κατανάλωση να είναι διαφορετική;
-
Δεν ειμαι τεχνικος αλλα θα πω το εξης.
Σε καθε καυσιμο μπορεις να παρεις την ιδια αποδοση....πειραζοντας ομως το μιγμα αερα καυσιμου στον θαλαμο καυσης. Αυτο ομως σημαινει πως στο υγραεριο θα χρειαστει να εχεις υψηλοτερη ονομαστικα καταναλωση απο της βενζινης.
Τωρα, η οποια μετατροπη εμπεριεχει κινδυνους που δεν εχουν υπολογισθει κατα των σχεδιασμο των υλικων μεσα στο εσωτερικο του κινητηρα. Αν πεσεις σε σωστους μηχανικους θα σου κανουν τετοιο στοιχειομετρικο σχεδιασμο που οι φθορες θα ειναι οσο δυνατον μικροτερες και σε πολυ μεγαλο βαθος χρονου.
Δηλαδη εκ προίμιου θα πας για μεγαλυτερη φθορα απο την προβλεπομενη. Αν αυτη σε συμφερει οικομομοτεχνικα αυτο ειναι αλλο θεμα και πρεπει να το δεις με τον μαστορα.
Εγω ειτε θα προσπαθουσα να μαθω καλυτερα το αυτοκινητο ωστε να εχω καπως μικροτερη καταναλωαη....ειτε θα το εδινα νωριτερα και οσο τραβαει η μπογια του.
Αν παλι δεν μπορεις τιποτα απο τα δυο και κανεις παρα πολλα χιλιομετρα τοτε ναι ισως να εβλεπες το υγραεριο, θα εχεις οικομομικα οφελοι. Ο μαστορας ειναι το 80% και το συστημα υγραεριου το υπολοιπο 20% της ολης υποθεσης.
Στο forum εχουμε εξαιρετικους μηχανικους....αν μας διαβαζουν ισως σου πουν την αποψη τους στο νημα με το υγραεριο.
-
Ειπαμε με τους φιλους εδω σε αλλο thread η ενεργεια ανα λιτρο ειναι ιδια..η πυκνοτητα ειναι διαφορετικη κατα 20%....υπαρχουν τεχνολογιες που καλυπτουν ως εναν βαθμο αυτην την διαφορα της πυκνοτητας, (συμπιεση, τουρμπο, καλυτερα πουζι, και μπεκ) και η διαφορα πλησιαζεi το 10% ...
Αφού λες ότι σου αρέσουν αυτά τα πράματα, γιατί δεν το κοιτάς λίγο παραπάνω να δεις τα νούμερα;
Μιας και βλεπω ότι το κατέχεις καλα το αντικείμενο βοήθησε με σε παρακαλώ σε κάτι. Αν το γυρίσω σε υγραέριο θα δω διαφορά στην κατανάλωση; Τέτοια δηλαδή που να αξίζει τον κόπο;
Επίσης με το υγραέριο θα υπάρξει πτώση στην απόδοση του αυτοκινήτου; Γιατί ήδη είναι σχετικά περιορισμένη λόγω κυβικών-ιππων-βαρους.
Έχεις καινούργιο αμάξι 3ών μηνών και σκέφτεσαι να βάλεις υγραέριο;
-
The calorific value of diesel fuel is roughly 45.5 MJ/kg (megajoules per kilogram), slightly lower than petrol which is 45.8 MJ/kg. However, diesel fuel is denser than petrol and contains about 15% more energy by volume (roughly 36.9 MJ/litre compared to 33.7 MJ/litre).
Ναι, θερμιδικη τιμη και 15% οχι 20% πυκνοτητα, ακομα πιο πολυ υπογραμμιζει δηλαδη τα λεγομενα μου
Αμαν βρε super@t μη με κανεις να ψαχνομαι...,τα ξερεις καλυτερα πες το με τη μια. Με το τσιγκελι ολα στα βγαζουμε...
Καλη χρονια με υγεια και ευτυχια.
-
The calorific value of diesel fuel is roughly 45.5 MJ/kg (megajoules per kilogram), slightly lower than petrol which is 45.8 MJ/kg. However, diesel fuel is denser than petrol and contains about 15% more energy by volume (roughly 36.9 MJ/litre compared to 33.7 MJ/litre).
Ναι, θερμιδικη τιμη και 15% οχι 20% πυκνοτητα, ακομα πιο πολυ υπογραμμιζει δηλαδη τα λεγομενα μου
Αμαν βρε super@t μη με κανεις να ψαχνομαι...,τα ξερεις καλυτερα πες το με τη μια. Με το τσιγκελι ολα στα βγαζουμε...
Καλη χρονια με υγεια και ευτυχια.
Δεν θυμάμαι γιατί το έγραψα, αλλά νόμιζα ότι η αναφορά ήταν για το υγραέριο, επειδή τέτοια ήταν η ερώτηση πιο πριν. Που το υγραέριο έχει κάτι σαν 45-46 MJ/kg αλλά έχει και πυκνότητα ~0,55 kg/L.
45-46* είναι πολύ για βενζίνη/πετρέλαιο. Πιο κοντά στο 43 είναι αυτό που χρησιμοποιείται στους υπολογισμούς.
Τέλος πάντων, με αυτά τα νούμερα και με 2-3 πράξεις μπορούν να γίνουν κάποιοι απλοί υπολογισμοί και φαίνεται ότι δεν μπορείς να έχεις ίδια νούμερα κατανάλωσης μεταξύ των διαφορετικών καυσίμων για μια δεδομένη ισχύ π.χ.
Καλή χρονία.
-
Ο.κ τα νουμερα παιζουν....
Το θεμα ομως ειναι με ποιον κινητηρα συγκρινεις ....με κινητηρα βενζινης στα 14/1 συμπιεση πλησιαζεις υπερβολικα πολυ. Με ενα στα 10,5/1 ....οχι
Με διπλα μπεκ, μπεκ υψηλης πιεσης, και ειδικων ακροφυσεων με καλυτερη μιξη των στοιχειων και παλο παρα πολυ....
Με πειραματικους ακομα, με 15 και 16 /1 ή ακομα πιο υψηλα συμπιεση βενζινης και με μπουζι με κεφαλη πλασμα κτλ....ακομα πιο πολυ.
https://www.sciencedaily.com/releases/2004/01/040102073036.htm
Θελω να πω, πως απο εδω και περα επειδη υπαρχει πολιτικο-οικονομικο κινητρο, οι κινητηρες βενζινης που πωλουνται αναπτυσονται ραγδαια και θα πλησιαζουν ΠΑΡΑ πολυ κοντα πλεον στους diesel...οπου βαζοντας μεσα στον υπολογισμο και τα 70 με 100 κιλα διαφορα του βαρους με τους ντιζελ (κερδιζεις επιπελον 0.5 με 0.7 λιτρα καταναλωσης)
-
Το θεμα ομως ειναι με ποιον κινητηρα συγκρινεις ....με κινητηρα βενζινης στα 14/1 συμπιεση πλησιαζεις υπερβολικα πολυ. Με ενα στα 10,5/1 ....οχι
Με διπλα μπεκ, μπεκ υψηλης πιεσης, και ειδικων ακροφυσεων με καλυτερη μιξη των στοιχειων και παλο παρα πολυ....
Με πειραματικους ακομα, με 15 και 16 /1 ή ακομα πιο υψηλα συμπιεση βενζινης και με μπουζι με κεφαλη πλασμα κτλ....ακομα πιο πολυ.
Θελω να πω, πως απο εδω και περα επειδη υπαρχει πολιτικο-οικονομικο κινητρο, οι κινητηρες βενζινης που πωλουνται αναπτυσονται ραγδαια και θα πλησιαζουν ΠΑΡΑ πολυ κοντα πλεον στους diesel...οπου βαζοντας μεσα στον υπολογισμο και τα 70 με 100 κιλα διαφορα του βαρους με τους ντιζελ (κερδιζεις επιπελον 0.5 με 0.7 λιτρα καταναλωσης)
Εγώ πάντως δεν βλέπω καμία παρανόηση σχετικά με το δίλημμα βενζίνη - πετρέλαιο - Στα αυτοκίνητα που συζητάμε η σχέση συμπίεσης (στην ... εφαρμογή της πραγματικότητας) είναι 10 έως 11 προς 1 στην βενζίνη για τους κινητήρες του ’19 του Vag και η αντίστοιχη στο πετρέλαιο είναι 16:1. Μιλάμε για πιό ευλεκτο καυσιμο και με μικρότερο ειδικό βαρος, με λιγότερα άτομα άνθρακα για την βενζίνη και λιγότερη ενέργεια ανα μονάδα όγκου. Εκεί είναι και η διαφορά στο ότι ό Ισχυρός κινητήρας του diesel παράγει περισσότερη κινητική ενέργεια ανα μονάδα όγκου απο τους βενζινοκινητήρες.. Δεν υπάρχει πουθενά διαφωνία οτι οι διαφορές είναι τις τάξεως του 30% (πάνω μάλλον - κάτω) περίπου σήμερα , γιαυτό και στο Ateca η διαφορά τιμής είναι τις τάξεως τω 5000 για το diesel, με τα όποια extra πάνε δωράκι μαζί. Τεχνολογίες βελτίωσης της εξαγωγής παραγωγής ενέργειας έχουμε και στους 2 τύπους όπως είναι φυσικό. Είναι σαν να συγκρίνουμε οινόπνευμα με βενζίνη (ποιητική αδεία ..ευχαριστώ) , στον ίδιο όγκο πιό θα μας δώσει περισσότερη κινητική ενέργεια - φυσικά το … πετρέλαιο - Οι διαφορές στα μόρια των 2 κάνουν και την διαφορά στις φυσικές ιδιότητες - Καμία ψαλίδα δεν βλέπω να έχει κλείσει (εκτος απο το περιτύλιγμα πωλήσεων της βενζίνης) διότι πολύ απλα φυσικά και στους πετρελαιοκινητήρες έχουμε εισαγωγή μίγματος με πίεση και μάλιστα περισσότερη, και τεχνολογικά πλεονεκτήματα μπορεί και έχουν και οι δύο τύποι ως προς την θερμοδυναμική επεξεργασία του καυσίμου (αφού όλες οι θερμοδυναμικές μεταβλητές παίζουν και μιλάμε για σχεδόν καθαρούς υδρογονάνθρακες) για την παραγωγή κινητικής ενέργειας… Δέν υπάρχει ταβάνι > τώρα για τους περιορισμούς της βενζίνης υπάρχουν πολλοί παράγοντες αλλα ευκολα κάποιος ψάχνει πλέον στο διαδίκτυο και αντιλαμβάνεται τί συμβαίνει.
Πολύ συχνά όταν θέλουν να “μας πουλήσουν “ κάτι μας παρουσιάζουν γνωστά και δουλεμένα concept σαν καινούργια. Παράδειγμα γρήγορο Artificial Intelligence: Εταιρίες τεχνολογίας μας παρουσίασαν σαν ευρεσιτεχνεία ότι μετά απο ενημέρωση λογισμικών (που μας πουλάνε σήμερα) μπορούν αυτά να συνεργάζονται με κάμερες και να αναλύουν δεδομένα και ανάλογα με τί εντολές τους δίνεις, να σου παρουσιάζουν αποσπάσματα απο βίντεο ασφαλείας ειδοποιήσεις κτλ όταν ας πούμε μπαίνουν στον χώρο κλέφτες, σκυλια ή ότι φαντάζεται ο καθένας.. Αυτό για κάποιον που ξέρει τον χώρο είναι ανέκδοτο καθότι προιόντα που είδη κυκλοφορούν εδω και 15 χρόνια μπορούν να το κάνουν με τον ίδιο τρόπο… Ο πολυς κόσμος όμως δεν το γνωρίζει και πάει και αγοράζει φοβερά και καινοτόμα πράγματα σαν τρελός γιατί έτσι είναι προγραμματισμένος ο εγκέφαλός του.
Το πρόβλημα του ότι η βενζίνη αναφλέγεται πιο εύκολα και εκεί χάνει ενέργεια είναι γνωστό και δουλεμένο εδώ και Δεκαετίες και εγώ δεν βλέπω κανένα σοβαρό στοιχείο περί του αντιθέτου… Καμία φοβερή αλλαγή δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.
Άμα θέλετε να φέρουμε και επιστημονικές παραπομπές να το μελετήσουμε και ακαδημαϊκά το θέμα αλλα δεν έχει σημασία- Εν τω μεταξύ εγώ πήγαιν’ έλα Αθήνα - Πειραιά από κέντρο, που στην επιστροφή κάνω 40 λεπτά μέχρι μία ώρα σταμάτα ξεκίνα στην παραλιακή και στην καλλιρρόης και Β.Κωσταντίνου έχω 6.8lt μέσα στην πόλη και 48χλ/ ώρα μεση ταχήτητα με sportage και diesel του 2019…
Τώρα το θέμα του να φέρουμε τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά και να κατηγορήσουμε τα diesel, να τα βάλουμε στην άκρη, για να πάρουν όλοι τα άλλα είναι μια μεγάλη συζήτηση… Το κόστος να το πληρώσουν οι εταιρίες και να ευνοηθούν εκείνοι που δινουν τις καλύτερες λύσεις στον κόσμο.. Να έχουν και βενζίνη, και περέλαιο και υβριδικά και ηλεκτρικά -Τί με ενδιαφέρει εμένα ποσες επιλογές πρέπει να έχει μια γραμμή παραγωγής για να συνεχίσουν να τα κονομάνε - όταν εγω σαν καταναλωτής έχω μια ευκαιρία μπροστά μου θα την εκμεταλλευτώ.
Υ.Γ Το άρθρο που έβγαλες προηγουμένως δεν λέει απολύτως τίποτα όπως καταλαβαίνεις … Απλά επαναλαμβάνεις πράγματα που εσύ θεωρείς δεδομένα ...
-
Γύρε, τα νούμερα σου μπάζουν από παντού. Τσιμπάς μου φαίνεται ότι νουμεράκια σε βολεύουν για να υποστηρίξουν τις θέσεις σου, αλλά καλό θα ήταν να κρατάς και μια αντικειμενικότητα.
70 με 100 κιλά διαφορά βάρους μεταξύ βενζίνης και diesel είναι υπερβολικά πολλά για κινητήρες αντίστοιχης απόδοσης και τεχνολογιών (turbo). Στην πράξη αυτή η διαφορά είναι 30-50 κιλά.
Όσο για το 0,5 με 0,7lt/100Km διαφορά κατανάλωσης για 70-100 κιλά που αναφέρεις, πρέπει να διαθέτεις φαντασία καλπάζουσα και μη ελεγχόμενη για να το πιστεύεις. Όλοι έχουμε κάνει διαδρομές με ένα άτομο (αυτά τα 70-100 κιλά) παραπάνω ή λιγότερο και έχουμε δει ότι οι διαφορές κατανάλωσης είναι αμελητέες, δηλαδή της τάξεως του 0,1 lt/100 Km.
-
Καλά όλα αυτά, αλλά το περιπλέκεις χωρίς λόγο.
Έχεις τρεις ίδιους κινητήρες, βενζίνη, πετρέλαιο, LPG. Έχουν το ίδιο efficiency και παράγουν την ίδια ισχύ. Σταθερές rpm, τίποτα άλλο.
Πως, δεν μας ενδιαφέρει. Όσο πιο απλό γίνεται.
Στο τέλος, η κατανάλωση (l/h π.χ.) θα είναι πετρέλαιο
-
Έχει ακουστεί τίποτα για το αν θα βγει σε CNG?
-
-
Δεν έκαναν και πολλές αισθητικές επεμβάσεις πιο πολύ την μάσκα αλλάξαν μπροστά και κάποιες αναβαθμίσεις στα φώτα και στις οθόνες, στις ακριβές εκδόσεις άλλωστε είναι facelift …η απορία μου είναι , κάνοντας μια σύγκριση του ελληνικού configurator με τον αντίστοιχο Ισπανικό για την έκδοση X-Cellence , γιατί τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή βρε παιδιά , στην αρχική τιμή αυτών εκδόσεων μιλάω . Οκ να πω ότι η Seat είναι Ισπανική και εκεί πουλιέται πιο φτηνά ; να πω για το ΤΤ εδώ και τις αλλαγές στις κλίμακες ; αλλά μιλάμε για μια διαφορά 4.500€ πάνω κάτω σ αυτήν την έκδοση στην αρχική τιμή. Αν του βάλεις και τα συστήματα ασφάλειας που του λείπουν ως έξτρα , η τιμή εδώ φτάνει πάνω από 35k€ και στην Ισπανία κοντά 30,5k€. Τι χαντάκωμα είναι αυτό και δεν το θεωρώ κακό αυτοκίνητο με όσα έχω διαβάσει γι αυτό , πολύ καλούς χώρους έχει για το μέγεθος του, την τεχνολογία του την έχει , την καλή συναρμογή την έχει ,λίγο η ανάρτηση του έχω διαβάσει είναι σφικτή αλλά γενικά είναι μια χαρά αλλά με τα βασικά έξτρα και τους φόρους εδώ να φτάνεις να δίνεις 35+ για Seat το θεωρώ κάπως.
-
Δε φταίει η Seat ή η κάθε εταιρία. Το τραγελαφικό φορολογικό μας σύστημα φταίει.
-
Βρε το ξέρω αυτό με τα ΤΤ αλλά μιλάμε ότι εδώ η SEAT βλέπω ότι πουλάει πιο ακριβά από σχεδον ολη την Ευρώπη όπως έψαξα τα αντίστοιχα configurator κάποιων χωρών , πάντα μιλάω για την συγκεκριμένη έκδοση Χ-Cellence , δεν νομίζω ότι είναι αποκλειστικά θέμα φορων εδώ αυτή η διάφορα , τέλος πάντων .
-
Δεν είναι μόνο το ΤΤ. Έχουμε και 24% ΦΠΑ. Πληρώνουμε φόρο 2 φορές δηλαδή! Στην Ισπανία το ΦΠΑ είναι 21% και αμφιβάλω αν έχουν ΤΤ.
-
Δεν υπάρχει Ε.Τ.Τ στην Ισπανία. Μόνο η Δανία έχει και μάλιστα πολύ υψηλότερο από το δικό μας.
-
Τι γίνεται ρε παιδιά με το ανανεωμένο Ateca, πότε θα το φέρουν Ελλάδα? Τιμές ξέρουμε?
-
Πούλησε τόσο καλά που δεν βιάζονται για το ανανεωμένο...αχαχα!!
-
Πραγματικά μια θέση κάτω από το Κούγκα! Χαχαχ
-
Εεε ναι, μιλάμε για πωλήσεις μετρημένες στα δάχτυλα...αμφότερα.
Seat Ateca