-
Το αντίθετο. Δεν το περίμενα κι εγώ, αλλά το βρίσκω μακράν ευκολότερο να οδηγώ αριστεροτίμονο ανάποδα από δεξιοτίμονο κανονικά. Το να πιάνεις το τιμόνι με το δεξί και το λεβγέ με το αριστερό ποτέ δε μου κατσε καλά, όσες φορές έχω νοικιάσει αυτοκίνητο.
Από την άλλη αν ήξερα τι θα κοστίσει για να περάσω ΜΟΤ εδώ (αλλαγή ολόκληρων φωτιστικών σωμάτων μπρος πίσω και ολόκληρος πίνακας οργάνων - κουστουμάκι 1300 λίρες ) μάλλον δεν θα το φερνα. Αλλά αφού μπήκαμε στο χορό θα χωρέψουμε τώρα -
Ψάξε βρες μεταχειρισμένα για να ρίξεις το κόστος σου...
-
Στη φάση που είμαι τώρα δεν έχω χρόνο δυστυχώς. Και πρέπει μετά να βρω μάστορα να μου τα περάσει ο οποίος θα χει δικαίωμα υπογραφής που θα θεωρηθεί έγκυρη η εργασία για το VSA (Vehicle standards association ή κάτι τέτοιο που θα πάρω ομολογκασιόν)...
Τρέχα γύρευε, απλά τα κάνω όλα στην αντιπροσωπεία της Vauxhall εδώ δίπλα να τελειώνω
Υ.Γ. ο πίνακας οργάνων με τα χρώματα VXR είναι χάλια με το υπόλοιπο μπλε μοτίβο OPC -
Σίγουρα πληρώνοντας κάτι παραπάνω γλυτώσεις χρόνο και το σημαντικότερο ψυχική ηρεμία!
Κάτι off topic,
Στο York κάπου παραθαλάσσια έφαγα το πιο νόστιμο fish&chips...
Οι local draught τους χωρίς ανθρακικό είναι απίστευτες... -
Φίλε makinen διάβασα με προσοχή το ποστ σου γιατί βρίσκομαι στο ίδιο δίλημμα που βρέθηκες πέρυσι.
Στην Ελλάδα έχω ένα audi α3 1.4 μοντέλο 2008, αγορασμένο το 2009. Έχει τα χρονάκια του, και τα χιλιμετράκια του (110.000), αλλά είναι επιμελώς προσεγμένο και αυτή τη στιγμή σε άψογη κατάσταση. Επίσης είναι φοβερό αυτοκίνητο που δε συγκρίνεται με τα μεταχειρισμένα των 1000-2000 λιρών. Το οδηγώ από το 2009, δεν είχε ποτέ ατύχημα αλλά δεν είναι στο ονομά μου ούτε το αυτοκίνητο, ούτε η ασφάλεια.
Βρήκα δουλειά στο Πορτσμουθ, από σεπτέμβρη (Airbus) και τώρα προσπαθώ να καταλάβω αν συμφέρει να ανεβάσω το αυτοκίνητο και να του βάλω αγγλικές πινακίδες ή να αγοράσω κάτι εδω...
Διαβάζοντας την ιστορία σου ομολογώ ότι μπερδευτηκα λίγο. Φαίνεται ότι κάποια στιγμή κατέληξες ότι είναι καλύτερα να το ανεβάσεις αλλά μετά το μετάνοιωσες, καλά κατάλαβα? -
Καλησπέρα arabesque,
Άργησα να απαντήσω αφενός γιατί ήμουν πραγματικά πολύ πηγμένος τις τελευταίες μέρες (είχα τρελαθεί στην υπερωρία) και αφετέρου γιατί δεν ήθελα να πετάξω μια απάντηση της πλάκας χωρίς να σου δώσω ουσιαστικές πληροφορίες. Επειδή έχω βρεθεί στη φάση σου, καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι να έχεις κάποιον με πρόσφατη εμπειρία επί του θέματος για να ξέρεις τι να κάνεις.
Αν καταλαβαίνω καλά μιλάς για Α3 1.4TFSI, σωστά; Αν ναι, αυτά στο autotrader τα βλέπω περίπου στις 3500 με 4500 λίρες με τα δικά σου χιλιόμετρα και αντίστοιχη ηλικία. Αν πουλήσεις το αυτοκίνητο στην Ελλάδα μπορείς άνετα να φέρεις τα χρήματα εδώ και να τα επενδύσεις σε κάτι αντίστοιχο ή και καλύτερο! Τα μεταχειρισμένα στην Αγγλία είναι πολύ φθηνά. To πρόβλημα είναι ότι πλέον με τα capital controls δεν ξέρω πώς θα πάρεις τα χρήματα μαζί σου.
Αυτό που μπορώ να σου πω είναι το τι θα χρειαστείς για να το ταξινομήσεις και να κάνεις μια στοχευμένη έρευνα ώστε να ξέρεις πόσο θα σου κοστίσει.
Στην περίπτωσή σου, επειδή δεν έρχεσαι εδώ ως φοιτητής, θα είσαι αυτόματα παράνομος με το που πατήσουν οι τροχοί σου σε αγγλικό έδαφος, ανασφάλιστος και χωρίς τέλη κυκλοφορίας, αφού θα είσαι εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης και άρα κάτοικος Αγγλίας. Εγώ είχα την περίοδο χάριτος που κυκλοφορούσα ένα μήνα με ελληνικές πινακίδες έχοντας τη φοιτητική ιδιότητα (έκανα MSc εδώ τον προηγούμενο χρόνο), και άρα μπόρεσα να το πάω στην αντιπροσωπεία και να αλλάξω φώτα και πίνακα οργάνων, να περάσω MOT (ΚΤΕΟ) και γενικότερα να το χρησιμοποιώ μέχρι να βγει η αγγλική άδεια.Αυτά που χρειάζεσαι από μηχανολογικά είναι τα εξής:
- Πίνακα οργάνων σε μίλια. Μπορεί να γίνει και με αλλαγή της πρόσοψης των οργάνων ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΑΜΙ σε ειδικευμένο μαγαζί/συνεργείο που κάνει επισκευές σε πίνακες οργάνων. Αξιόπιστους που να μπορούν να αναλάβουν σύγχρονα όργανα υπερ-ευαίσθητα και ψηφιακά έχω βρει ελάχιστους, ίσως 1 ή 2 και θα πάρει χρόνο. Η πιο γρήγορη και πιο ακριβή λύση που ακολούθησα εγώ, είναι αντιπροσωπεία και αλλαγή ολόκληρου του πίνακα οργάνων με του αντίστοιχου βρετανικού Α3. Σε μένα για το αντίστοιχο Corsa VXR βγήκε 500+ λίρες μόνο ο πίνακας
Αυτοκολλητάκια σε μίλια κλπ έξω από το τζάμι πρόχειρα και προσωρινά δεν είναι αποδεκτά για ΜΟΤ και άρα δεν βγάζεις άδεια. - Εμπρός φώτα άλλαγμα σε βρετανικά (για οδήγηση από αριστερά). Κι εδώ με beam deflectors κλπ όπως νόμιζα κι εγώ αρχικά δε γλιτώνεις. Θέλεις κανονικά ολόκληρο το φωτιστικό σώμα να είναι από το δεξιοτίμονο Α3, και θα σου κοστίσει
- Αν είσαι άτυχος όπως εγώ και έχεις ένα φως ομίχλης πίσω, την πάτησες γιατί πρέπει να κάνεις το ίδιο και για τα πίσω φώτα. Το φως ομίχλης πρέπει να είναι από την πλευρά του οδηγού, στην περίπτωση των δικών μας αριστεροτίμονων είναι αριστερά λοιπόν. Αυτό πρέπει να φύγει και να πάει δεξιά, άρα καινούρια 2 πίσω φωτιστικά σώματα και καλωδίωση ανάποδα. Αυτό ΑΝ είσαι με ένα φως ομίχλης/ένα φως όπισθεν όπως το 3θυρο Corsa. Αν έχεις φώτα και στις 2 πλευρές είσαι ΟΚ.
Αφού τα κάνεις όλα αυτά παίρνεις βεβαίωση ότι έγιναν οι εργασίες σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο και περνάς ένα ΚΤΕΟ. Και πάλι εδώ, για να γλιτώσεις τρέξιμο πληρώνεις έξτρα και τα κάνεις όλα μαζί στην αντιπροσωπεία που είναι και οι πιο κατάλληλοι για τη βεβαίωση. Το τι πρέπει να γράφουν στη βεβαίωση είναι έξτρα λεπτομέρειες που αν αποφασίσεις να το φέρεις τις συζητάμε αργότερα.
Μετά από τις αλλαγές αυτές, το αυτοκίνητο είναι έτοιμο να ταξινομηθεί και μάλλον θα χρειαστείς το mutual recognition certificate ή κάτι τέτοιο ώστε να πιστοποιήσεις ότι παρότι δεν πουλιέται επίσημα Αγγλία, το αυτοκίνητο είναι νόμιμο και συμβατό με τους δρόμους της χώρας. Αυτά τα στέλνεις όλα μαζί με την Ελληνική ΓΝΗΣΙΑ άδεια (γι'αυτό πρέπει να έχεις παραδώσει πινακίδες Ελλάδα πρώτα ή να βγάλεις και καλά αντίγραφο από απώλεια και μετά να παραδώσεις πινακίδες Ελλάδα όπως έκανα εγώ) και σε 1 με 2 βδομάδες αν όλα είναι σωστά έχεις βρετανική άδεια και πινακίδες. Την ίδια μέρα βγάζεις και ασφάλεια και είσαι έτοιμος.Όλα τα παραπάνω βάλτα κάτω, και σκέψου αν μπορείς να τα οργανώσεις την ίδια στιγμή που θα τρέχεις πανικόβλητος σε ένα άγνωστο (και - πίστεψέ με - εχθρικό σε όποιον δεν είναι ακόμη στο σύστημα) μέρος, να βρεις σπίτι, να βρεις πώς θα πας στη δουλειά σου, να πας στη δουλειά σου τις πρώτες μέρες καταψαρωμένος κλπ κλπ.
Στη δική σου περίπτωση, το 1400άρι Α3 πουλιέται ΑΝΕΤΑ στην Ελλάδα σε αντίθεση με το Corsa OPC που δε μπορούσα να το δώσω με τίποτα. Θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να το δώσω, συν το ότι έχεις χιλιόμετρα (εγώ είχα 60.000 χλμ όταν έφυγα από Ελλάδα) και δεν είναι ότι λυπάσαι να το σκοτώσεις αχρησιμοποίητο. Βάλε το γεγονός ότι όλα αυτά πρέπει είτε να τα οργανώσεις πριν έρθεις, είτε να το φέρεις σε νταλίκα αφού νόμιμα δε θα μπορεί να πατήσει αφού υπογράψεις με την δουλειά σου και η δυσκολίες αυξάνονται εκθετικά. Βέβαια μπορείς να έρθεις κανένα μήνα τουλάχιστο πριν ξεκινήσεις και να οδηγάς ως τουρίστας εδώ και να δρομολογήσεις τις αλλαγές στο αυτοκίνητο. **ΑΛΛΑ και πάλι θα πρέπει να έχεις μόνιμη διεύθυνση, τραπεζικό λογαριασμό και γενικά να είσαι κάτοικος για να βγάλεις άδεια! Οπότε θέλοντας και μη, όσο και να οργανωθείς και όλα να πάνε καλά, αν είναι το μοναδικό σου μέσο μετακίνησης, ρισκάρεις να κυκλοφορείς παράνομα, ανασφάλιστος και φοροδιαφεύγοντας μέχρι να βγει η αγγλική άδεια! ** Και πίστεψέ με, οι βρετανοί δεν αστειεύονται με τέτοια παράβαση - χάνεις το αυτοκίνητο αυτόματα και πάει για καταστροφή χωρίς δικαίωμα έφεσης
Έγραψα το σεντόνι γιατί πέρασα τα ζόρια της μετανάστευης πολύ πρόσφατα (και ακόμα τα περνάω με την εφορία τώρα) και ξέρω πόσο σημαντικό είναι να ξέρεις πού πατάς τις πρώτες κρίσιμες μέρες του πανικού. Καλή τύχη, καλή αρχή και ό,τι άλλο χρειαστείς μη διστάσεις να ρωτήσεις - Πίνακα οργάνων σε μίλια. Μπορεί να γίνει και με αλλαγή της πρόσοψης των οργάνων ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΑΜΙ σε ειδικευμένο μαγαζί/συνεργείο που κάνει επισκευές σε πίνακες οργάνων. Αξιόπιστους που να μπορούν να αναλάβουν σύγχρονα όργανα υπερ-ευαίσθητα και ψηφιακά έχω βρει ελάχιστους, ίσως 1 ή 2 και θα πάρει χρόνο. Η πιο γρήγορη και πιο ακριβή λύση που ακολούθησα εγώ, είναι αντιπροσωπεία και αλλαγή ολόκληρου του πίνακα οργάνων με του αντίστοιχου βρετανικού Α3. Σε μένα για το αντίστοιχο Corsa VXR βγήκε 500+ λίρες μόνο ο πίνακας
-
Φιλε Μακινεν, δεν καταλαβαινω αυτο το προβλημα οτι δεν μπορεις να οδηγησεις το αμαξι με Ελλ πινακιδες αν εισαι μονιμος κατοικος Αγγλιας. Απλα τους λες οτι μετακομιζεις Αγγλια και θα κανεις την διαδικασια για τις Αγγλικες πινακιδες.
-
Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το μπέρδεμα. Είναι ακριβώς το ίδιο και στην Ελλάδα. Αν ξαφνικά βρεθείς να οδηγείς αυτοκίνητο με γαλλικές (ή κάτι πιο επίκαιρο, βουλγάρικες) πινακίδες πχ, χωρίς να έχεις έδρα από off-shore εκεί αλλά ώντας απλά μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, πώς το δικαιολογείς;
-
Κάπου είχε πάρει το μάτι μου ότι επιτρέπεται για 6 μήνες εντός ΕΕ.
Αν είσαι τουρίστας τι κάνεις;
-
Επιτρέπεται αν δεν είσαι μόνιμος κάτοικος (άρα τουρίστας) για 6 μήνες. Ως μόνιμος κάτοικος (σε πλήρη απασχόληση) τότε απαγορεύεται έστω και για 1 λεπτό. ΔΕΝ είσαι ασφαλισμένος (η ελληνική ασφάλειά σου ακόμη και με πράσινη κάρτα κλπ δεν θα σε καλύψει σε περίπτωση ατυχήματος) και ΔΕΝ έχεις πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.
-
OK. Fair enough [emoji1]
-
Ο χρήστης makinen έγραψε:
Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το μπέρδεμα. Είναι ακριβώς το ίδιο και στην Ελλάδα. Αν ξαφνικά βρεθείς να οδηγείς αυτοκίνητο με γαλλικές (ή κάτι πιο επίκαιρο, βουλγάρικες) πινακίδες πχ, χωρίς να έχεις έδρα από off-shore εκεί αλλά ώντας απλά μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, πώς το δικαιολογείς;Είναι απλο. Όταν μετακομίζεις στην Αγγλια τους λες ότι θα φερεις και το αμαξι και εχεις 6 μηνες να του βγαλεις πινακίδες (μαλιστα θα παρεις και parking permit από το counsil αν τους δηλωσεις ότι μετοικισες και εχεις αρχησει την διαδικασια για τις Αγγλικες πινακίδες). Το εχουν κανει πολλοι με αμαξια μαλιστα από Αμερική και δεν εχουν πληρωσει καθολου τελωνεια. Λεγεται μετοικεσια. Τωρα αν στους 6 μηνες δεις ότι δεν συμφερει θα πρεπει να το στειλεις πισω στην Ελλαδα. Εχεις δικιο ότι δεν μπορεις να το κυκλοφορεις στο ονομα σου εφοσων εισαι κατοικος Αγγλιας. Όμως μπορεις να το μεταβιβάσεις σε γονεις και μετα να το κυκλοφορεις μονιμα Αγγλια (οσο σε αφηνει η Ελλ ασφαλεια) με την προυποθεση να εχεις ιδιωτικο παρκινγκ γιατι δεν θα σου δεινουν parking permit από το counsil. Είναι πραγματα που τα κανουν εδώ και χρονια.
-
OK, κάπου αυτοαναιρείσαι στο post σου. Από τη μία γράφεις ότι μέσω της διαδικασίας μετοικεσίας μπορείς να το κυκλοφορείς από την άλλη γράφεις ότι δεν μπορείς να το κυκλοφορείς αν είσαι μόνιμος κάτοικος. Ή μήπως αν είσαι στη μετοικεσία δεν είσαι μόνιμος κάτοικος; Γιατί αν δεν είσαι δεν μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό τραπέζης κλπ κλπ.
-
Φίλε makinen, σ ευχαριστώ για την απαντησή σου. είμαι ήδη Αγγλία για μαστερ. Εχω πιστεί ότι δεν αξίζει να το ανεβάσω και ψάχνω να αγοράσω μεταχειρισμένο γύρω στα 2-3 χιλιάρικα με τη βοήθεια του nonou. Η εμπειρία σου πάντως ήταν πολύτιμη.
-
Καλησπέρα σε όλους,
Αν και 5 χρόνια μετά ελπίζω κάποιος να δει το ποστ για πιθανές απαντήσεις.
Θα βρεθώ κι εγώ σε αντίστοιχη φάση τον ερχόμενο Ιανουάριο όπου θα φύγω για Αγγλία. Έχω ένα Toyota Auris του 2017 1.3 αγορασμένο τον περασμένο Απρίλιο. Για να μην κουράζω, ισχύουν ακόμα τα ίδια ή έχουν αλλάξει πράγματα λόγω brexit;
Αξίζει να κάνω το μεγάλο Road trip ή να ψάξω να το πουλήσω και να αρχίσω νέα αναζήτηση αυτοκινήτου στην Αγγλία;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-
Τα αριστεροτίμονα στην Αγγλία είναι δύσχρηστα, ως και επικίνδυνα από άποψη ορατότητας σε ενδεχόμενη προσπέραση σε επαρχιακό. Επίσης δεν θα έχεις δικαίωμα να το κυκλοφορείς για πολύ καιρό, θα πρέπει να βάλεις αγγλικές πινακίδες. Οπότε αν σκοπεύεις να μείνεις πολύ καιρό στο Νησί, καλύτερο είναι να πάρεις ένα αυτοκίνητο από εκεί.
-
@antonis23 said in Μεταφορά αυτοκινήτου από Ελλάδα στην Αγγλία με νταλίκα:
Καλησπέρα σε όλους,
Αν και 5 χρόνια μετά ελπίζω κάποιος να δει το ποστ για πιθανές απαντήσεις.
Θα βρεθώ κι εγώ σε αντίστοιχη φάση τον ερχόμενο Ιανουάριο όπου θα φύγω για Αγγλία. Έχω ένα Toyota Auris του 2017 1.3 αγορασμένο τον περασμένο Απρίλιο. Για να μην κουράζω, ισχύουν ακόμα τα ίδια ή έχουν αλλάξει πράγματα λόγω brexit;
Αξίζει να κάνω το μεγάλο Road trip ή να ψάξω να το πουλήσω και να αρχίσω νέα αναζήτηση αυτοκινήτου στην Αγγλία;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Είναι βέβαιο ότι σε συμφέρει πολύ περισσότερο να πουλήσεις το Auris σου εδώ στην Ελλάδα, που θα πιάσει και πολύ καλά λεφτά γιατί είναι πολύ εμπορικό μοντέλο. Mε τα λεφτά που θα πάρεις (για να μην σου πω και αυτά που θα γλιτώσεις από το road trip) θα αγοράσεις κάτι πολύ καλύτερο και δεξιοτίμονο στην Αγγλία.
-
Κι αν με το καλό αποφασίσεις να γυρίσεις, θα ψάξεις να βρεις ένα μεταχειρισμένο αριστεροτίμονο στην Αγγλία (όλο και κάτι θα υπάρχει και σε καλή τιμή) για να το φέρεις στην Ελλάδα με πινακίδες επαναπατρισμού.
-
Από το (λίγο είναι η αλήθεια) ψάξιμο που έχω κάνει, για να πάρεις καλό μεταχειρισμένο στην Αγγλία κι όχι κανένα χρέπι, θέλει πάνω από 8 χιλιάδες λίρες. Είναι όντως έτσι ή εγώ δεν έχω ψάξει καλά;
Και το θέμα της ασφάλειας μετά. Να περιμένω κανένα χιλιάρικο λίρες πάνω κάτω;
-
Γεια σου Αντώνη. Τι τρελή αναβίωση θέματος ήταν αυτή από τα βάθη των αιώνων; Λοιπόν, ανάλογα τι εννοείς να αγοράσεις "καλό" μεταχειρισμένο. Στο autotrader.co.uk ξεκίνα για να πάρεις μια πρώτη γεύση από τιμές, αλλά υπάρχουν και πολύ φθηνότερα αλλού (ebay κλπ). Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και τώρα που οι τιμές δεν είναι νορμάλ λόγω συνθηκών και είναι πολύ ανεβασμένες, η αγορά είναι τρομακτικά μεγαλύτερη και φθηνότερη από την ελληνική.
Το brexit δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με εισαγωγές αυτοκινήτων (ακόμα) αλλά γενικά πολλά πράγματα είναι ρευστά και μπορεί να αλλάξει στους επόμενους μήνες. Θα σου πρότεινα να μην φέρεις το αυτοκίνητό σου αν έχεις σκοπό να μείνεις πάνω από 1-2 χρόνια εδώ. Εκτός των κλασικών δυσκολιών με το τιμόνι αριστερά. θα βρεις πιο δύσκολα ασφαλιστικές να το καλύψουν και θα έχεις και θέμα με τη συντήρηση αν χρειαστείς ανταλλακτικά που είναι διαφορετικά με το δεξιοτίμονο - το πιο απλό: υαλοκαθαριστήρες που είναι αναλώσιμα και είναι ανάποδα στο δεξιοτίμονο.
Τέλος όσο κι αν ακούγεται περίεργο, αν δεν έχεις σκοπό να μείνεις σε προοδευτική περιοχή και πας προς τα βόρεια, το αριστεροτίμονο είναι και στόχος βανδαλισμού από ρατσιστές ακροδεξιούς και ειδικά με ξένες πινακίδες και αυτό ξεκίνησε από το brexit και μετά... Καλή τύχη με τη μετακόμιση και ό,τι χρειαστείς εδώ είμαστε.
Μεταφορά αυτοκινήτου από Ελλάδα στην Αγγλία με νταλίκα