-
Σε κάποιες περιπτώσεις είναι μόνο η χαρτογράφηση, σε κάποιες άλλες υπάρχουν και άλλες αλλαγές στον κινητήρα (ενισχυμένα μέρη, κλπ), οπότε και να αλλάξεις την χαρτογράφηση δεν θα πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
-
Ο χρήστης The_Emperor έγραψε:
Άσχετο αλλά το έχω απορία σε σχέση με αυτό που έγραψε και ο Fanis75.
Η BMW δηλαδή βγάζει π.χ. έναν 2λιτρο κινητήρα diesel ο οποίος αποδίδει π.χ. 235 άλογα και μετά του βάζει ένα είδος 'κόφτη' και 'δημιουργεί' έτσι τις version με τα 190 και τα 150 άλογα; Αυτό γίνεται με 'χαρτογράφηση';
Και αν ναι τι εμποδίζει κάποιον να 'επαναχαρτογραφήσει' τον κινητήρα με τα 150 άλογα και να τον κάνει 190;
Συγχωρέστε την άγνοιά μου και τις ενδεχόμενες κοτσάνες που έχω γράψει, αλλά αν δεν ρωτήσεις...δεν μαθαίνεις κιόλας!Xαχα οντως δεν εχεις μπει ακομα στην τεχνολογια...
Στα τουρμπατα αυτό που καθοριζει την ιπποδυναμη είναι ποση πιεση ανεβαζει το τούρμπο. Απλα στην 18 ανεβαζει Χ πιεση, στην 20 1.2Χ, στις 23 1.4Χ αλλα όλα βασιζονται στον ιδιο κινητηρα. Βεβαια οσο αυξάνεται η πιεση στο τούρμπο εχεις και καταπονησεις στα μηχανικα μερη του κινητηρα και αρα οι μεγαλύτεροι σε αποδοση κινητήρες εχουν και καλυτερης ποιοτητας μηχανικα μερη.
-
Άσχετο αλλά το έχω απορία σε σχέση με αυτό που έγραψε και ο Fanis75.
Η BMW δηλαδή βγάζει π.χ. έναν 2λιτρο κινητήρα diesel ο οποίος αποδίδει π.χ. 235 άλογα και μετά του βάζει ένα είδος 'κόφτη' και 'δημιουργεί' έτσι τις version με τα 190 και τα 150 άλογα; Αυτό γίνεται με 'χαρτογράφηση';
Και αν ναι τι εμποδίζει κάποιον να 'επαναχαρτογραφήσει' τον κινητήρα με τα 150 άλογα και να τον κάνει 190;
Συγχωρέστε την άγνοιά μου και τις ενδεχόμενες κοτσάνες που έχω γράψει, αλλά αν δεν ρωτήσεις...δεν μαθαίνεις κιόλας!Ναι και όχι!
Καταρχήν μιλάμε για τον βενζινοκινητήρα, αλλά ισχύουν τα ίδια (πάνω κάτω και στους diesel).
Το ναι και όχι σημαίνει ότι κάποιες εκδόσεις έχουν απλά διαφορά στο λογισμικό και κάποιες άλλες έχουν διαφορές και στα περιφερειακά. Για παράδειγμα, στο Χ1 ο δίλιτρος diesel στο 18d & 20d είναι ο ίδιος κινητήρας με άλλο λογισμικό. Όμως στο 25d, έχουμε διπλό τούρμπο, οπότε αλλάζουν και τα περιφερειακά εκτός από το λογισμικό.
Τώρα, στην ερώτησή σου για την αναβάθμιση του κινητήρα με τα 150ps σε 190ps, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Υπάρχουν 3 (θεωρητικά) λύσεις:
-
Να μπορέσεις να περάσεις το original πρόγραμμα του 20d στο 18d. Αυτό θεωρητικά γίνεται, αλλά πρακτικά όχι, διότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό εκτός BMW και η BMW δεν θα το κάνει. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες (στον Ν13 βενζίνης) για αυτό, αλλά δεν είχαν μεγάλη επιτυχία.
-
Να κάνεις remap την ECU του κινητήρα. Μέχρι στιγμής (με τα καινούργια κλειδώματα που έχει εφαρμόσει η BMW στις ECU) αυτό είναι από εξαιρετικά δύσκολο (δλδ. έχει γίνει, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μέτριο) έως και αδύνατον (ανάλογα με το μοτέρ).
-
Να βάλεις παράλληλο εγκέφαλο (όπως κάνει ο Schnitzer και ο Hartge), η μόνη λύση με σίγουρα αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Όμως το κόστος πλησιάζει αρκετά το ποσό της διαφοράς των 2 εκδόσεων (άρα γιατί να μην πάρεις την εργοστασιακή έκδοση των 190 ps?), οπότε αρχίζει να μην είναι και τόσο συμφέρουσα λύση.
Αυτά τα λίγα και εαν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι άλλο, ευχαρίστως!
-
-
Ετοίμαζα και άλλο ερώτημα αλλά ο Fanis75 με κάλυψε και με το παραπάνω!
Ευχαριστώ και πάλι και συγγνώμη αν καμιά φορά κάνω ερωτήσεις επιπέδου νηπιαγωγείου!
Μην ξεχνάτε ότι ανήκω στις...θεωρητικές επιστήμες! -
Ετοίμαζα και άλλο ερώτημα αλλά ο Fanis75 με κάλυψε και με το παραπάνω!
Ευχαριστώ και πάλι και συγγνώμη αν καμιά φορά κάνω ερωτήσεις επιπέδου νηπιαγωγείου!
Μην ξεχνάτε ότι ανήκω στις...θεωρητικές επιστήμες!Καμία ερώτηση δεν είναι νηπιαγωγείου!! Εάν δεν ρωτήσεις, πως θα μάθεις!?!?! Καλύτερα να ρωτάς, παρά να υποθέτεις!
-
Καλησπέρα,
διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το topic για την Χ1 και από την μεριά μου να ευχηθώ καλοτάξιδη στα μέλη που την απέκτησαν. Προσωπικά, την οδήγησα σε test στην αντιπροσωπεία της Λάρισας (sdrive 16d) και με εντυπωσίασε μπορώ να πω η οδηγική της συμπεριφορά, έστω και στην μικρή βόλτα που κάναμε.
Πήγαινα αρχικά για την xdrive 18d αλλά πάει ψηλά στα 40+ χιλιάρικα.
Σκέφτομαι πλέον σοβαρά για την sdrive 16d (1500 κυβ)...Γλυτώνεις φόρο πολυτελείας και αν δώσω και το υπάρχον όχημα ως απόσυρση το κόστος μειώνεται δραματικά..!
Θέλω να ρωτήσω, την έχει κανείς; Ένα μέλος νομίζω έχει την sdrive 18i σε βενζίνη (1500 κυβ) και όπως διαπίστωσα είναι πολύ ευχαριστημένος. Με την έκδοση πετρελαίου τι γίνεται;Θα ήθελα πολύ να διαβάσω και την δική σας γνώμη
-
Ενδιαφέρον το ότι εντυπωσιάστηκες από τον 1500άρη diesel όταν κάποιος θα περίμενε ότι θα είναι στην καλύτερη περίπτωση επαρκής με τόσο βαρύ αμάξωμα. Θα σου συνιστούσα να δοκιμάσεις και άλλους κινητήρες για να μπορείς να συγκρίνεις και να έχεις πιο ασφαλή εικόνα!
Εγώ πλέον λίγο πριν τα 10.000 χλμ πάω αύριο για αλλαγή λαδιών. Να δούμε τι θα δείξει... -
Δεν θα δείξει τίποτα! Μια χαρά θα είναι!
-
Τίποτα δεν θα δείξει!! Τι να δείξει....ακόμα άστρωτο είναι!!
ΥΓ: Καλά κάνεις και αλλάζεις λάδια στα 10.000 χλμ.
-
2λιτρο diesel και να δείξει στα 10000χλμ. Τότε στα 150000χλμ τι θα κάνει ρε emperor.
Δεν γουστάρω τα diesel, αλλά αντοχή στα χλμ έχουν τεράστια σε σχέση με τη βενζίνη.
Θα πας το πρωί με το καφεδάκι σου, βέβαια μπορεί και να κερνάνε εκεί BMW γαρ, και σε 15' θα έχεις φύγει. -
Το μονο κακο που μπορω να προσαψω για την Χ1 16d κυλινδρη πετρελαιο ειναι η ελλειψη ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΚΙΒΩΤΙΟΥ. Δεν την εχω οδηγησει αλλα απο τη 2αρα που εχω εμπειρία δεν μου αρεσε το πετρέλαιο και θυμαμαι τον πωλητή να λεει οτι ο εν λογω κινητηρας χωρις αυτοματο κιβωτιο εχει μεγαλη διαφορα προς το χειροτερο.
Διαβασε και εδωhttp://www.drive.gr/test-drives/apostoli/odigoyme-ti-nea-bmw-216d-active-tourer... απαιτεί απροσδόκητα κάποιες φορές κατέβασμα σε 5η ακόμα και σε 4η για να αντεπεξέλθεις σα κάποια στηθώματα. Στις στροφές, το αυτοκίνητο είναι αποτελεσματικό και με μπόλικη συμμετοχή του οδηγού αν αναλογιστούμε την κατηγορία. Από την άλλη όμως, δεν υπάρχει η ανάλογη ισχύς και το ανάλογο τράβηγμα για να παίξεις με το «κράτημα»....
Εγω προσωπικα επειδη εχω την εκδοση βενζινης θα σου ελεγα αν κανεις μεχρι 10.000χλμ ανα ετος να παρεις τη βενζινη.
Σκεψου τη διαφορα στα λεφτα (3.000 ευρω περιπου) και οτι η καταναλωση (αν εισαι προσεκτικος στο γκαζι) φτανει στα 7.5 με 8 λιτρα ενω στο πετρελαιο θα εισαι 5.5 με 6.5 περιπου.φυσικα αν κανεις πολλα χλμ. την εκδοση βενζινης την ξεχνας... -
Εδώ θα συμφωνήσω με nikigt για βενζίνη!
Αν δεν κάνεις χλμ πάρε βενζίνη! -
Δεν κάνω πολλά χιλιόμετρα, σίγουρα κοντά στο όριο των 10.000.
Δεν είμαι σίγουρος πως τα 1500/116 hp μπορούν να κινήσουν γρήγορα και άνετα ενα αυτοκίνητο αυτού του μεγέθους..
Παρόλο που έκανα μια μικρή βόλτα και είδα αρκετή ροπή (οδηγώ MINI Cooper S JCW, είμαι συνηθισμένος σε καλή ροπή), δεν ξέρω κατά πόσο φορτωμένος αποσκευές και οικογένεια μπορείς να πας ικανοποιητικά με το 1500 diesel
Γι αυτό ρώτησα αν έχει προσωπική εμπειρία κάποιος..Ευχαριστώ για τις απαντήσεις..
-
Αν δε κανεις πολλα χλμ δεν εισαι για ντιζελ. Επισης μετα το cooper αυτη η χ1 θα σου φανει δυσκινητο καραβι....
Sent from my iPad using Tapatalk
-
Αυτο το σκεπτικό με τα χιλιόμετρα δεν το καταλαβαίνω. Να ηταν θέμα που το χρησιμοποιείς να το κατάλαβω αλλα γιατι ο αριθμος χιλιομέτρων;
-
Γιατι αν κινεισαι μια στο τοσο αργεις να κανεις αποσβεση των παραπανω χρηματων που εδωσες για την αγορα ντιζελ.
Sent from my iPad using Tapatalk
-
Και όχι μόνο .
Στάλθηκε από το SM-N9005 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Επίσης το diesel δεν είναι ό,τι καλύτερο για κίνηση αποκλειστικά μέσα στην πόλη, χρειάζεται να το 'ξεμπουκώνεις' και εκτός, είναι αργόστροφο κά...Αλλά αν κάνεις πολλά χιλιόμετρα και χρειάζεσαι οικονομία είναι αυτή τη στιγμή μαζί με το υγραέριο (το οποίο όμως συνεπάγεται συχνά σημαντικές φθορές...) η μόνη λύση, μέχρι η ηλεκτροκίνηση να φτάσει στο σημείο που πρέπει...
-
Ωραία όλα αυτά και πάνω που λες να αγοράσεις, έρχονται οι εξαγγελίες για τα νέα μέτρα με τις αυξήσεις και γενικότερα την αβεβαιότητα στον ορίζοντα και...κάθεσαι στα αυγά σου
-
Αν μπορείς να αγοράσεις τώρα, καν'το. Μετά δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορείς, ή θα το πληρώσεις ακριβότερα. Όπως και να έχει θα σου τα πάρουν. Ας σου μείνει και κάτι.
Προτείνω βενζίνη.
BMW X1 2016