-
Φανη το είχα εντοπίσει και στην διαδικτυακή παρουσίαση αυτό με το κιβώτιο.
Μια χαρά κιβώτιο είναι παρότι 6αρι απλά πάει πακέτο με το μηχανικό λεβιε που πλέον δείχνει την ηλικία του συγκρινόμενος με τον ηλεκτρονικό του Dct. -
Φανη το είχα εντοπίσει και στην διαδικτυακή παρουσίαση αυτό με το κιβώτιο.
Μια χαρά κιβώτιο είναι παρότι 6αρι απλά πάει πακέτο με το μηχανικό λεβιε που πλέον δείχνει την ηλικία του συγκρινόμενος με τον ηλεκτρονικό του Dct.Καλά ο λεβιές δεν είναι τίποτα, βλακεία της BMW, εμένα είχε η 116 ηελκτρονικό λεβιέ που ήταν του 2011, απαράδεκτο να μην έχει η Χ1. Όχι ότι είναι σημαντικός, απλά δείχνει άσχημα, δηλαδή από εκεί προσπάθησαν να κόψουν κόστος!?!?
-
Δεν είμαι σίγουρος ότι πλέον ένας μηχανικός επιλογέας αυτόματου κιβωτίου έχει μικρότερο κόστος από έναν ηλεκτρονικό.
-
Επιβεβαιώνω τον Φάνη. Η μόνη περίπτωση να μείνεις μόνο με τον βενζινοκινητήρα, είναι να έχεις να φορτίσεις την μπαταρία κανένα μήνα και να βγεις σε μεγάλη διαδρομή, Αθήνα - Θεσσαλονίκη ας πούμε. Άρα ναι, πάντα έχεις τετρακίνηση και 224 HP διαθέσιμα.
Το αμάξι είναι πολύ φορτωμένο. Έχει ό,τι έχει η Xline συν κάποια άλλα πρόσθετα.
-
https://www.drive.gr/test-drives/dokimi/test-drive-bmw-x1-xdrive25e
Test drive: BMW X1 xDrive25e
Εξαργυρώνοντας την τεχνογνωσία της στην plug-in υβριδική τεχνολογία, η αντίστοιχη έκδοση του μικρότερου SUV της BMW γεφυρώνει τον κόσμο των θερμικών κινητήρων με εκείνον των ηλεκτρικών, προσφέροντας τα πλεονεκτήματα και των δύο.
Η BMW πίστεψε από νωρίς στα plug-in υβριδικά, κατά βάση ως μια λύση που θα έριχνε τον μέσο όρο των εκπομπών CO2 στην γκάμα της. Γι’ αυτό επένδυσε σοβαρά σε αυτή την τεχνολογία, υλοποιώντας μια τέτοια έκδοση για κάθε οικογενειακό μοντέλο της.
Μαζί με το βασιλικό
Αυτή η επένδυση έδωσε εκδόσεις με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά δεδομένου του πώς διαμορφώνεται πλέον η αυτοκινητική πραγματικότητα. Έδωσε δηλαδή μοντέλα που μπορούν να οδηγούνται κάθε μέρα με το χαμηλό κόστος και τον μηδενικό θόρυβο των ηλεκτρικών, δίχως όμως τον περιορισμό στην αυτονομία που σημαίνει η μπαταρία ως μοναδική αποθήκη ενέργειας.Κι αυτό γιατί παράλληλα υπάρχει ένας συμβατικός θερμικός κινητήρας, με τη βοήθεια του οποίου μπορείς να φτάνεις οπουδήποτε ανεφοδιάζοντας ένα μάλλον μικρό ρεζερβουάρ 36 lt (οι συμβατικές Χ1 βενζίνης έχουν 51).
Για την περίπτωση της X1, του μικρότερου SUV της BMW που έχει μήκος σχεδόν 4,5 m, η συνταγή υπήρχε έτοιμη από το 2016 που την είδαμε στην 2 Series Active Tourer. Αποτελείται από το συνδυασμό του 3κύλινδου 1.500άρη TwinPower Turbo κινητήρα σε εκτέλεση με 125 PS με έναν ηλεκτρικό που έχει ισχύ άλλους 95 PS.Το ιδιαίτερο της υπόθεσης είναι πως ο δεύτερος δε βρίσκεται κουμπωμένος όπως συνηθίζεται μέσα στο εξάρι αυτόματο κιβώτιο για να ενισχύει τον πρώτο. Αντιθέτως εδράζεται στο πίσω σύστημα και η συνδρομή του εκφράζεται μέσω της άμεσης σύνδεσής του με τους αντίστοιχους τροχούς.
Υπάρχουν τρεις τρόποι λειτουργίας για το υβριδικό σύστημα, τους οποίους αλλάζεις από ένα κουμπί στην κονσόλα, αριστερά από το λεβιέ του κιβωτίου. Ο βασικός ονομάζεται Auto eDrive και αποσκοπεί στη διαχείριση της ενέργειας για μέγιστη οικονομία, λαμβάνοντας υπ’ όψη ακόμα και τις συνθήκες του δρόμου όταν είναι ενεργοποιημένο το σύστημα πλοήγησης. Όσο η μπαταρία που έχει καθαρή χωρητικότητα 8,8 kWh και βρίσκεται κάτω από το πίσω κάθισμα έχει αποθηκευμένη ενέργεια, συνήθως η X1 xDrive25e κινείται ηλεκτρικά και πισωκίνητα, χωρίς καθόλου θόρυβο στην καμπίνα. Μόνο απ’ έξω εκπέμπει έναν ήχο όπως ορίζει η νομοθεσία, προκειμένου οι πεζοί και οι ποδηλάτες να αντιλαμβάνονται πως κάτι πλησιάζει.
Εάν πάλι πατήσεις πιο δυνατά το γκάζι και οι 95 PS δεν επαρκούν για την επιτάχυνση που αναζητάς, τότε παίρνει μπροστά και το θερμικό μοτέρ ώστε να συνδράμει. Συνήθως αντιλαμβάνεσαι την λειτουργία του μόνο από το στροφόμετρο εκτός κι εάν έχεις ανοιχτό κάποιο παράθυρο. Η μετάβαση από την μια φάση στην άλλη είναι ουσιαστικά ανεπαίσθητη, ενώ η κλασική υβριδική λειτουργία που ενεργοποιείται όταν αδειάσει η μπαταρία σημαίνει και αντικειμενικά δυνατές επιταχύνσεις.
Η BMW ανακοινώνει 0-100 km/h σε μόλις 6,9” και αυτό που συμβαίνει όταν πατάς βαθιά το γκάζι σε πείθει πως το νούμερο είναι εφικτό. Η X1 xDrive25e επιταχύνει από πολύ χαμηλά με σθένος χάρη στην ηλεκτρική ισχύ ενώ συνεχίζει ακάθεκτη μέχρι ψηλά συνδυάζοντας τους δύο κινητήρες. Και πρακτικά πάντα υπάρχει απόθεμα στην μπαταρία προκειμένου ο ηλεκτρικός κινητήρας να βοηθάει, ώστε να μη βρεθείς εκτεθειμένος σε καμία προσπέραση.
Με την Auto eDrive επιλογή και ξεκινώντας με την μπαταρία γεμάτη για έναν κύκλο 100 km, μπορείς να υπολογίζεις κατά μέσο όρο 4,4 lt αμόλυβδης πλέον των σχεδόν 9 kWh που θα καταναλωθούν έτσι κι αλλιώς μέχρι να αδειάσει η μπαταρία. Όσες φορές κινηθήκαμε χωρίς να φορτίσουμε, το trip computer έδειξε κάτι λιγότερο από 7 lt/100 km, ενώ στο ταξίδι θα πρέπει να υπολογίζεις λίγο περισσότερα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φόρτιση της μπαταρίας, χρειάζονται σχεδόν πέντε ώρες με το καλώδιο για οικιακή πρίζα, ενώ με τη χρήση i Wallbox έχεις σε 2,4 ώρες το 80% της συνολικής χωρητικότητας και σε 3,2 ώρες το 100%. Υπάρχει και η λειτουργία Save Battery στην οποία ένα μέρος της ενέργειας που παράγει ο θερμικός κινητήρας φορτίζει την άδεια μπαταρία ως ένα προεπιλεγμένο ελάχιστο όριο, ενώ ενεργοποιείται η μέγιστη ανάκτηση ενέργειας. Έτσι, θα υπάρχει σίγουρα απόθεμα ηλεκτρικής ενέργειας για να χρησιμοποιήσεις όταν το χρειαστείς. Όταν μπεις στον αστικό ιστό για παράδειγμα.
Εκεί, το καλύτερο είναι σίγουρα να χρησιμοποιείς την λειτουργία Max eDrive, όπου ο ηλεκτρικός κινητήρας αναλαμβάνει να σε ταξιδέψει μέχρι και με 135 km/h, με μηδενικές εκπομπές ρύπων σε τοπικό επίπεδο. Σύμφωνα με την BMW η θεωρητική αυτονομία είναι περίπου 55 km, όμως η πράξη έδειξε γύρω στα 40.
Υβριδικά βάρη
Σε σχέση με μια αυτόματη (με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη εκείνη, με κλασικό αυτόματο η 25e) Χ1 sDrive18i με 140 PS, η μπαταρία, οι καλωδιώσεις, οι μονάδες ελέγχου και ο ηλεκτρικός κινητήρας της xDrive25e έχουν προσθέσει 315 ολόκληρα kg στη συνολική μάζα που αγγίζει τώρα τα 1.745 kg. Τα περισσότερα από αυτά προφανώς βρίσκονται στο πίσω μέρος, ωστόσο όσο οδηγείς συνετά αποκλείεται να γίνουν αντιληπτά.Η ανάρτηση παραμένει σφιχτή, με μικρή διαδρομή μα ποιοτική λειτουργία και καλό επίπεδο άνεσης στις μικρές και μέτριες λακκούβες. Μόνο σε μεγάλες μεταφέρεται ταρακούνημα στην καμπίνα, χωρίς θόρυβο πάντως. Η κλίση του αμαξώματος στις στροφές δεν παίρνει μεγάλες διαστάσεις και μόνο στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης θα καταλάβεις το βαρύ πίσω μέρος, χωρίς πάντως κάποια ανησυχητική ταλάντωση. Απλώς με λίγο εντονότερη από μιας συμβατικής X1, σε σχέση με την οποία η υβριδική έχει λίγο χαμηλωμένη ανάρτηση και σημαντικά μικρότερη ελάχιστη απόσταση από το έδαφος: 14,7 cm αντί για 18,3. Όποιος συνηθίζει να κινείται σε χωματόδρομους, καλό θα ήταν να λάβει υπ’ όψη του αυτή την πληροφορία.
Ωστόσο ο συνδυασμός των εμπρός γονάτων, του πίσω συστήματος πολλαπλών συνδέσμων και του ηλεκτρονικού συστήματος ευστάθειας είναι απόλυτα αποτελεσματικός. Και όταν οδηγείς γρήγορα με απαλές κινήσεις, θα διαπιστώσεις ότι οι δύο κινητήρες συνεργάζονται ισορροπημένα και η τετρακίνηση δίνει όταν χρειάζεται μέγιστη πρόσφυση και όταν χρειάζεται την τάση στην ουρά να ανοίξει την τροχιά της προκειμένου να αντιμετωπιστεί το όποιο γλίστρημα του εμπρός μέρους. Η ουσία είναι πως μπορείς να κινηθείς πολύ γρήγορα και εύκολα, με αρκετή ακρίβεια στο πάτημα.
Ας μη γελιόμαστε όμως, αυτή η έκδοση της Χ1 δεν είναι για σπορ αναζητήσεις με το Sport προφίλ λειτουργίας. Γι’ αυτό το σκοπό υπάρχουν άλλες εκδόσεις που το καταφέρνουν καλύτερα, με πιο αθλητική διάθεση και πιο φυσική αίσθηση στο πεντάλ ενός δυνατού και ακούραστου συστήματος πέδησης με τέσσερα αεριζόμενα δισκόφρενα.
Εντός στόχου
Η συγκεκριμένη X1 είναι πιο λογικό να περάσει τον περισσότερο από το χρόνο της στα Comfort και Eco Pro προφίλ, προκειμένου να εκμεταλλεύεται όσο περισσότερο γίνεται την ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να αποθηκεύσει, ενόσω οι επιβάτες της θα απολαμβάνουν την κορυφαία κύλιση και μια καμπίνα που δεν έχει τέλεια θέση οδήγησης μα εντυπωσιάζει με τη στιβαρότητα, την εργονομία και τους χώρους για επιβάτες και μικροαντικείμενα. Εκείνος για τις αποσκευές έχει πέσει από τα 505 lt των συμβατικών εκδόσεων στα 450 λόγω του χώρου που κλέβει η συστοιχία των μπαταριών που είναι ιόντων λιθίου τελευταίας γενιάς. Ακόμα κι έτσι πάντως είναι ικανοποιητικός για μια οικογένεια, με πεντακάθαρο σχήμα.Με τιμή €46.850 αλλά εξοπλισμό που δε σε υποχρεώνει να ταράξεις την λίστα των έξτρα, η υβριδική X1 στέκεται στη μάχη του ανταγωνισμού πολύ πιο ανταγωνιστικά από όσο μπορεί να σε αφήνει να φανταστείς η σχετικά παλιομοδίτικη σχεδίαση σε αμάξωμα και ταμπλό. Αποτελεί δηλαδή μια κορυφαία επιλογή στα plug-in υβριδικά με τιμή προ φόρων κάτω από €40.000 και λιγότερα από 40 g CO2/km, τα οποία ειδικά χάρη στις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που τα συνοδεύουν απευθύνονται κυρίως στην εταιρική χρήση.
Τι λέει το DRIVE
Η X1 xDrive25e είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από όσο μπορεί να σε αφήνει να φανταστείς η κάπως παλιομοδίτικη σχεδίαση σε αμάξωμα και ταμπλό. Για την ακρίβεια, σε επίπεδο ουσίας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα και κανέναν.
Τιμή από €46.850
Τεχνολογία PHEV, κινητήρας βενζίνης 1.499 cc, i3, 12v, 2 ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός, τούρμπο, VALVETRONIC, Double-VANOS, 125 PS/5.000-5.500 rpm, 220 Nm/1.500-3.800 rpm, ηλεκτρικό μοτέρ 95 PS, 165 Nm, μπαταρία 8,8 kWh (καθαρή), κίνηση στους τέσσερις τροχούς, αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων
Συνδυαστική απόδοση 220 PS, 385 Nm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 6,9”
Τελική ταχύτητα 193 km/h
Μέση κατανάλωση 4,4 lt/100 km*
Εκπομπές CO2 43 g/km (WLTP: 39 g/km)
Διαστάσεις 4.447 x 1.821 x 1.582 mm
Χώρος αποσκευών 450 lt
Βάρος 1.745 kg
Μετρήσεις κατασκευαστή, *μέτρηση DRIVE με φόρτιση και μέχρι 100 km την ημέρα -
Πολυ καλό review!
Το επιβεβαιώνω πληρως μιας και εκανα εκτενές τεστ για μια ολόκληρη μέρα.
Απιστευτη δυναμη, επιταχυνση και οικονομία!
Στη διαδρομη Μαρουσι - Κέντρο και επιστροφή είμαι μόνο με ρεύμα ακόμα και χωρις να έχω πληρες φορτίο μπαταριας (το φορτιο αναπληρώνεται εν μέρει και στη διαδρομή με ρολαρίσματα και φρεναρίσματα)..
ΑΟ και παραλιακή ακόμα και με άδεια μπαταρία οικονομία παρά τα κιλά του και αστειρευτη δύναμη σε καθε kickdown!
Στις επιταχύνσεις συνδυάζονται και οι 2 κινητηρες (λειτουργία e-boost) με τρελά αποτελέσματα συγκρινόμενα και με δίλιτρα σύνολα. Σε καθε ρολάρισμα, επιβράδυνση και φρενάρισμα φορτίζεται η μπαταρία!
Πολύ τεχνολογία και εξοπλισμός στο πακέτο. Και φόρτιση απο απλή πρίζα στο παρκινγκ piece of cake.
Θα ενώσω καποια στιγμή τα videos που έβγαζα όλη μερα χθες και θα ανεβάσω και video review.
-
Η νέα Κούλα νομίζω θα είναι. Αχ! Κούλα!
Ενδιαφέρον πρόταση, όλα αυτά μου κάνουν όμως λίγο πρώιμα βέβαια, βλέπω τεράστιες αλλαγές, και τα περισσότερα ηλεκτρικά/PHEV νομίζω θα ξεπεραστούν πολύ γρήγορα. Προβλέπω μεγάλες διαφορές σε βάρη και μπαταρίες στα επόμενα χρόνια.
Επίσης, 14.5 πόντους SUV, είναι οξύμωρο, δεν ξέρω αν στην τιμή αυτή συμφέρει κάποια επιλογή από PSA (3008, C5 Aircross, Grandland) περισσότερο, γενικά αν κάποιος δεν αλλάζει αυτοκίνητο συχνά (πάνω από 5-6 χρόνια δηλαδή), ίσως η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή είναι με ένα συμβατικό κινητήρα που έχουν φτάσει στην κορύφωση της εξέλιξής τους μετά από 100+ χρόνια.
Το αυξημένο κυρίως βάρος, η αδράνεια που παρουσιάζουν τα αμαξώματα, είναι πολύ σημαντικά θέματα που δεν γίνεται κουβέντα συχνά για αυτά.
Καλή πρόταση πάντως από την BMW.
-
ρε δουβλη και εδω να πεις για πι ες έι... προπελαι...
...και σε επειραξαν τα 14.5 και δεν σε πειραζει που η πι ες έι δεν εχει ουτε ενα τετρα ενω εχει σουβ. ωιμε.
δικαιο εχεις μεγαλο ομως οτι οι τεχνολογιες ειναι πρωιμες. ειδικα στα ηλεκτρικα. στα υβριδικα θα ειναι μικροτερη η απαξιωση καθως βασικα στηριζονται σε θερμικους.
-
Εγω παλι τα βρισκω εξαιρετικες περιπτωσεις τα plug in αν εχεις γκαραζ δικο σου. Ουτε καν πυλωτη.
Πας σχεδον τζαμπα στην δουλεια και γυριζεις με γκαζια....το βαζεις να φορτισει και εχει καψει 3 λιτρα /100 χλμ.
Αν μαλιστα το φορτιζεις στην εταιρια και περνα το ρευμα ως εταιρικο, αντε γεια...
-
ρε δουβλη και εδω να πεις για πι ες έι... προπελαι...
...και σε επειραξαν τα 14.5 και δεν σε πειραζει που η πι ες έι δεν εχει ουτε ενα τετρα ενω εχει σουβ. ωιμε.
δικαιο εχεις μεγαλο ομως οτι οι τεχνολογιες ειναι πρωιμες. ειδικα στα ηλεκτρικα. στα υβριδικα θα ειναι μικροτερη η απαξιωση καθως βασικα στηριζονται σε θερμικους.
όντως, πρέπει να το κοιτάξω αυτό! και σε άλλα θέματα έπιασα τον εαυτό μου να συγκρίνει με PSA.
πάντως, το 3008 και το Grandland PHEV βγαίνουν και σε 4Χ4 και νομίζω κάποιος που κοιτάει το αυτοκίνητο που συζητάμε εδώ μπορεί να κοιτάξει και το 3008, δεν είναι πολύ μακρυά, ούτε σαν μοντέλα, ούτε σε χρήση, ούτε σε τεχνολογίες. μία προπελιά δρόμος!
https://www.peugeot.gr/technology/peugeot-plug-in-hybrid/peugeot-plug-in-hybrid-range/
-
Μετά από 40.000 και αφού δεν πήγαινε άλλο ...άλλαξα στην Χ1 F48 (12/2015) τα runflat ελαστικά Pirelli
(225/55/r17) με κανονικά, τα Goodyear Assymetric 5. (120 Χ 4=480 ευρώ).
To αυτοκίνητο μεταμορφώθηκε ..δεν κοπανάει πια ...η ποιότητα κύλισης αναβαθμίστηκε απίστευτα...
ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν έκανα τόσο καιρό αυτή την αλλαγή...
Το γράφω για όσους σκέφτονται για αλλαγή σε runflat..μην το κάνετε.
https://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Goodyear/Eagle-F1-Asymmetric-5.htm
https://www.tyrereviews.co.uk/Article/Pilot-Sport-4-VS-Asymmetric-5-VS-Premium-Contact-6.htm
-
Την καλύτερη κίνηση έκανες !
οι περισσότεροι κατοχοι Χ1 αλλάζοντας σε συμβατικα απολαμβάνουν ακόμα καλύτερο αυτοκίνητο.
έβαλες και άριστο ελαστικό οποτε σίγουρα αναβάθμισες την ποιότητα κύλισης !
καλοταξιδα !! -
Ευχαριστώ όλους για τις ευχές! Ελπίζω το αμάξι να είναι καλοτάξιδο και μακριά από βλάβες και περιπέτειες, γιατί τέτοια εποχή δεν είμαστε για τέτοια!
Απαντώντας σε κάποια από τα σχόλια των συμφορουμιτών να πω ότι έχω κάνει test drive 3 από τα Χ1 από την προηγούμενη γενιά και το αμάξι μου άρεσε 'πως στεκόταν στο δρόμο'. Το νέο όλοι γράφουν ότι είναι ανώτερο σε κάθε τομέα. Συνεπώς, δεν θεωρώ ότι ρισκάρω ιδιαίτερα. Κι εγώ θα προτιμούσα να μη βιαστώ, αλλά η απόσυρση τελειώνει στις 20/12 και θα μου γλιτώσει 2.800. Εάν καθυστερούσα έπαιζε μεγάλη πιθανότητα να την χάσω. Τώρα είναι μάλλον βέβαιο ότι το αμάξι θα έρθει κι ένα μήνα νωρίτερα (Νοέμβρη).
Εγώ δεν μένω Αθήνα, αλλά Γιάννενα και οι μετακινήσεις μου μέσα στην πόλη είναι ελάχιστες. Το 80% των χιλιομέτρων τα κάνω σε επαρχιακό δρόμο με ταχύτητες γύρω στα 90-100 χλμ. (αν και τα τελευταία χρόνια βαραίνει το πόδι μου και συχνά ξεφεύγω περισσότερο... ) Κατέληξα στην Χ1 για πολλούς λόγους :- Το αμάξι είναι κατά τη γνώμη μου το πιο όμορφο της κατηγορίας
- Με ενδιαφέρει πολύ η οδηγική συμπεριφορά και ένας δυνατός κινητήρας που θα προσφέρει ενεργητική ασφάλεια. Αυτό με οδήγησε στο να απορρίψω - δυστυχώς - τα 1600άρια που υπολείπονται σε αυτόν τον τομέα, πάντα σε σύγκριση με το συγκεκριμένο μοντέλο (20d). Για τον ίδιο λόγο απέρριψα και το 18d που θα μου έβγαινε 8.000 ευρώ φτηνότερο. Οδήγησα το προηγούμενο 18d και μου φάνηκε σχετικά μικρή η διαφορά από το 1600 Qashqai με τα 130 άλογα (επίσης το έκανα τεστ).
- Οι χώροι του Χ1 είναι επίσης καλύτεροι από τα άλλα μεσαία suv (πορτ παγκάζ 505 λίτρα, όταν τα υπόλοιπα έχουν κάτω από 460) χωρίς να έχει μεγάλο μήκος. Τους χώρους τους ήθελα λόγω οικογένειας (2 μικρά...), αλλά δεν ήθελα να ξεπεράσω τα 4,5 μέτρα μήκος διότι στα Γιάννενα είναι πραγματικά δύσκολο το παρκάρισμα (μιλάω για όταν παρκάρω μακριά από το σπίτι...Στην πολυκατοικία που μένω υπάρχει και εσωτερικό γκαράζ και πυλωτή).
- Δεν θα είναι αμάξι Σαβ/κου. Κάνω πάνω από 20.000 χλμ το χρόνο και μάλιστα από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβριο που πηγαίνουμε κάθε ΣΚ θάλασσα τα χιλιόμετρα ξεπερνούν τις 2000 το μήνα. Επομένως, το diesel ήταν δυστυχώς - σαφώς θα προτιμούσα βενζίνη εάν είχε λογική τιμή... - μονόδρομος και οι μόνες επιλογές που μου άρεσαν εμφανισιακά σε αυτήν την κατηγορία ήταν το Χ1, το Qashqai και το XC60. Το QQ δεν με κάλυψε από χώρους και από κινητήρα (διάβαζα και για τις παιδικές ασθένειές του...), ενώ το XC60 είναι σαφώς μεγαλύτερο από όσο ήθελα, κοστίζει πολύ περισσότερο (για να έχει τις επιδόσεις που ήθελα θα έπρεπε να φτάσω τουλάχιστον στον κινητήρα D4...) και μου αρέσει λιγότερο (πρόκειται και να αντικατασταθεί σύντομα από νέα γενιά...)
Το μεταχειρισμένο το σκέφτηκα επίσης, αλλά απέρριψα την επιλογή για δύο λόγους : 1. γιατί από τα υπάρχοντα μοντέλα κανένα δεν πληρεί ΟΛΕΣ τις προϋποθέσεις (π.χ. το προηγούμενο Χ1 είναι μικρό και κάπως ασχημούτσικο, τα Χ3 και XC60 αμαξάρες μεν, αλλά πολύ μεγάλα για τις ανάγκες μου δε...), ενώ η σκέψη του diesel μεταχειρισμένου μου δημιουργεί ανασφάλεια, γιατί προφανώς όποιος το πήρε πιθανότατα το πήρε για να κάνει συνήθως ΠΟΛΛΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ, άρα φοβήθηκα ότι η φθορά του αυτοκινήτου ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ θα είναι μεγάλη...Επίσης, οι τιμές των μεταχειρισμένων που με ενδιέφεραν στο car.gr και αλλού που κοίταξα δεν μου φάνηκαν τόσο καλές, ώστε να δικαιολογούν την αγορά μεταχειρισμένου και όχι καινούριου...
Σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι μπόρεσα να εξασφαλίσω και ένα σεβαστό ποσό (5.000 ευρώ για αμάξι 10ετίας...) και από την πώληση του δικού μου αμαξιού, γεγονός που έφερε την αγορά του Χ1 σε πιο 'λογικά' επίπεδα για την τσέπη μου...
Αναφορικά με τις προτάσεις για τον εξοπλισμό, θα προσθέσω στο μέλλον κάποια πραγματάκια, αλλά αυτή τη στιγμή η παραγγελία έχει γίνει και δεν θέλω να ανέβω περισσότερο σε χρήματα, διότι αναμένω στον τομέα της οικονομίας τόσο της χώρας όσο και της ΕΕ μεγάλο τσουνάμι...
Καλημέρα! Πέντε χρόνια αργότερα μετά την αγορά της η Χ1 μου έχει γενέθλια και είπα να της αφιερώσω ένα κείμενο quotάροντας αυτά που έγραφα για τις προσδοκίες μου, αλλά κυρίως για να γράψω ποια είναι η κατάστασή της σήμερα.
Θυμίζω ότι πρόκειται για την αυτόματη τετρακίνητη Χ1 20d με το 8άρι αυτόματο κιβώτιο και τα 190 άλογα. Μετά από tuning που έγινε σε γνωστό βελτιωτή στην Αθήνα η ιπποδύναμη είναι στα 235+ άλογα.
Το αμάξι έχει πλέον περισσότερα από 117.000 χλμ και θα είχε πάνω από 120.000 αν δεν υπήρχαν οι 2 καραντίνες. Μάλιστα πλέον κάνω ακόμη περισσότερα χλμ κάθε μήνα (γύρω στα 3.000...) μιας και πηγαίνω από τα Γιάννενα σε ένα σχολείο κοντά στην Ηγουμενίτσα ως αναπληρωτής.
Να γράψω ότι το αμάξι φυλάσσεται σε κλειστό γκαράζ και δεν μένει ποτέ έξω το βράδυ. Είναι το βασικό αμάξι της οικογένειας εδώ και 5 χρόνια αν και εσχάτως προστέθηκε και ένα Honda Jazz για τη σύζυγο. Αναφορικά με την εξωτερική εικόνα το χρώμα είναι σε άριστη κατάσταση αλλά υπάρχουν πλέον γρατσουνιές είτε από πετραδάκια είτε από άλλα αμάξια που ξεπάρκαραν ενώ είμαι και εγώ υπεύθυνος για ένα 'παράσημο'! Πολλές φορές σκέφτομαι να πάω να φτιάξω κάποια από αυτά αλλά τότε έρχεται συνήθως ένα νέο σημαδάκι να προστεθεί και να με αποθαρρύνει, αφού σκέφτομαι ότι το πιθανότερο είναι να προστεθεί και άλλο...
Εσωτερικά τα υλικά της Χ1 είναι κορυφαίας ποιότητας σε όλα τα πάνω σημεία της καμπίνας, ενώ υπάρχουν και μερικά πιο σκληρά πλαστικά στα χαμηλότερα σημεία όπως στο κάτω μέρος στις πόρτες. Η ηχομόνωση παραμένει σε πάρα πολύ καλό επίπεδο αν και τα ελαστικά μπορεί να περάσουν λίγομ θόρυβο μέσα στην καμπίν εάν δεν τα επιλέξεις προσεκτικά. Υπάρχουν πολλοί αποθηκευτικοί χώροι αν και ακόμη θυμάμαι ότι το αμάξι δεν είχε κάδο για σκουπιδάκια όταν το πήρα και έπρεπε να πάρω έναν εγώ. Οι χώροι στην καμπίνα είναι αρκετά καλοί και χωράνε άνετα 5 άτομα φυσιολογικού μεγέθους. Ακόμη και πίσω από μένα (είμαι 1.96) κάθεται άνετα κάποιος ίδιου αναστήματος. Το πορτ παγκάζ με έχει σώσει τόσα χρόνια και ήταν βασικός λόγος αγοράς του αυτοκινήτου. Με τα 505 λίτρα δεν έχω βάλει ΠΟΤΕ την μπαγκαζιέρα που έχω πάνω στο αμάξι ακόμη και στις διακοπές που κουβαλάμε ένα σωρό πράγματα λόγω των παιδιών.
Από φθορές ύστερα από 5 χρόνια έφυγε λίγο χρώμα από την άκρη από το κουμπάκι του air condition γεγονός που το θεωρώ απαράδεκτο για αμάξι αυτής της κατηγορίας. Με ένα μαρκαδοράκι 'έκλεισα την φθορά', αλλά ομολογώ ότι θεωρώ αδικαιολόγητη τη φθορά. Επίσης εδώ και μερικές βδομάδες δεν κάνει καλή επαφή το κουμπάκι που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί την αποφυγή σύγκρουσης και πρέπει να το φτιάξω και αυτό. Οι Γερμανοί δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν τους Ιάπωνες σε θέματα αξιοπιστίας!!
Από την άλλη πλευρά αναφορικά με το οδηγικό σκέλος στο αμάξι εδώ και 5 χρόνια απολαμβάνω την κορυφαία ποιότητα κύλισης που όσο καλύτερο είναι το οδόστρωμα τόσο περισσότερο νιώθεις ότι κινείσαι πάνω σε μαγικό χαλί. Το στήσιμο της Χ1 παραμένει σφιχτό, στιβαρό και sport το οποίο σε συνδυασμό με τα run flat ελαστικά το κάνουν να κοπανάει στις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Βάζοντας άλλα ελαστικά αυτό διορθώνεται, αλλά προσωπικά δεν θέλω να φύγω από τα run flat και για λόγους ασφαλείας - μια φορά καρφώθηκε ολόκληρη λάμα 7 εκ στο λάστιχο και συνέχισα κανονικά με ταχύτητα 80 χλμ ακλόνητος μέχρι τον επόμενο λαστιχά - και για λόγους ρεζέρβας. Μάλιστα όταν είχα πάνω τα potenza το κράτημα του αυτοκινήτου ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και σε συνδυασμό με την 4κίνηση μπορείς να πάρεις στροφές με πραγματικά πολλά χλμ ακόμη και για ένα SUV. Επίσης η πληροφόρηση από το τιμόνι είναι εξαιρετική (θυμίζει alfa romeo) και το κράτημα του αυτοκινήτου εξαιρετικό. Σε ανοιχτό δρόμο τα 160 χλμ δεν τα καταλαβαίνεις ενώ μπορείς να κινηθείς ακλόνητος και με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες. Ένα μείον στην οδική συμπεριφορά του αμαξιού είναι οι δυνατοί πλευρικοί άνεμοι οι οποίοι σε μένα τουλάχιστον δημιουργούν ανασφάλεια παρά τα 1600 κιλά του αυτοκινήτου (χωρίς επιβάτες).
Το 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο είναι ΟΝΕΙΡΟ. Το καλύτερο που έχω οδηγήσει μαζί με το αντίστοιχο της Giullia. Αλλάζει πάντα εκεί που το θες ενώ, αν θέλεις ακόμη πιο sport συμπεριφορά, τα paddles στο τιμόνι κάνουν τις αλλαγές εκεί που τις θέλεις. Απίστευτη δουλειά από την εταιρία.
Τελευταίο άφησα τον κινητήρα 20d...Θυμάμαι τον βελτιωτή όταν του πήγα το αμάξι να μου λέει: 'Το διαμάντι της BMW'. Όταν τον κοίταξα με βλέμμα έντονης αμφιβολίας καθώς λέω ξεκάθαρα ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στις γερμανικές εταιρίες μου απάντησε: 'Μην το φοβάσαι καθόλου αυτό το μοτέρ. Είναι το καλύτερο στην κατηγορία του. Σκίστο, κάνε το ό,τι θες! Με καλή συντήρηση δεν παθαίνει τίποτα!'. Ομολογώ ότι χάρηκα μεν, αλλά δεν είμαι από αυτούς που πείθονται εύκολα. Πάντως η απόδοση του 20d είναι απολαυστική. Απολαυστική ήταν και με τα 190 άλογα, αλλά μετά τη βελτίωση πραγματικά νιώθω ότι έχω όση δύναμη θέλω σε κάθε προσπέραση. Αν θα ήθελα περισσότερα άλογα;; ΠΑΝΤΑ! Και 300 και 400 να μου έδινες αποκλείεται να έλεγα όχι. Και αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε σίγουρα να τα στηρίξει. Μπορείς να κινηθείς με ταχύτητες 100 χλμ με 1500 στροφές - το αμάξι ίσα που λειτουργεί...- ενώ με 2700 στροφές είσαι κοντά στα 170+ χλμ. Με sport mode οι επιταχύνσεις είναι ακαριαίες και έχεις τη δυνατότητα ακόμη και για...ταλιμπανιές αν θελήσεις λίγο παιχνίδι. Να πω ότι στο 80% των περιπτώσεων οδηγώ με εξαιρετικά ήπιο τρόπο. Μάλιστα στην εθνική οδό πάω πλέον με ταχύτητες 100-120 χλμ και με μέση κατανάλωση στο 6,6 πλέον (θα παραθέσω και φωτογραφίες), ενώ με τέτοιες ταχύτητες η αυτονομία του αυτοκινήτου ξεπερνά ακόμη και τα 1000 χλμ. Όταν όμως θελήσεις την παραπάνω δύναμη θέλω να είναι εκεί ώστε το αμάξι να μην σε προδώσει.
Από συντήρηση, στα 117.000 αυτά χλμ αλλάζω τα κλασικά λάδια και φίλτρα (με κόστος κάτω από 100 ευρώ) ανά 12.500 χλμ - δεν δέχομαι τα 25.000 που λέει η bmw...ενώ έχω αλλάξει και μια φορά τακάκια στα 60.000 χλμ με συνολικό κόστος 200 ευρώ (μπρος-πίσω) για τα textar. Να γράψω ότι τα τακάκια είναι αχίλλειος πτέρνα του αυτοκινήτου, καθώς σχεδόν όλοι οι γνωστοί μου με Χ1 (υπάρχει και σχετικό φόρουμ) τα άλλαξαν πολύ νωρίτερα από εμένα. Στα 100.000 χλμ άλλαξα εντελώς προληπτικά και τα υγρά στο αυτόματο κιβώτιο, καθώς θέλω να κρατήσω το αμάξι τουλάχιστον για άλλα τόσα χρόνια και το κόστος του αυτόματου κιβωτίου είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ (πάνω από 10000 ευρώ θυμάμαι...). Εκτός προγράμματος ήταν μόνο η αλλαγή μπαταρίας στα 4,5 χρόνια. Έμαθα ότι η σειρά αυτή έβγαλε προβληματικές μπαταρίες οι οποίες δεν άντεξαν και όσοι ξέρω με Χ1 τις έχουν αλλάξει. Αυτό θα έλεγα ότι είναι και το μοναδικό εκτός προγράμματος έξοδο του αυτοκινήτου.
Γενικά τα πρώτα αυτά 5 χρόνια κύλισαν με πάρα πολλά και απολαυστικά χλμ. Θυμάμαι να γκρινιάζω και να σκέφτομαι σαν αγγαρεία τα λίγο μεγαλύτερα ταξίδια με τα προηγούμενα αμάξια που είχα (π.χ. το corolla...). Πλέον με χαρά πηγαίνω όσο μακριά και να είναι, αφού το βλέπω σαν ευκαιρία να απολαύσω το αμάξι και όσα προσφέρει. Μάλιστα, εσχάτως το έχω εκτιμήσει ακόμη περισσότερο, εφόσον στην καθημερινότητά μου έχουν προστεθεί και χλμ σε δρόμους με πολλές στροφές που απαιτούν καλό κράτημα και δύναμη. Η corollίτσα ήταν τέρας αξιοπιστίας...αλλά ειλικρινά δεν θα ήθελα με τίποτα να κάνω αυτές τις διαδρομές με αυτήν...
Έγραψα αυτό το κείμενο μόνο για όσους σκέφτονται την αγορά αυτού του αμαξιού, ώστε να ξέρουν τι να περιμένουν για τα πρώτα 5 χρόνια. Αν ετοιμαζόμουν και εγώ να αγοράσω αμάξι, θα ήθελα να έχω τέτοια πληροφόρηση για το μοντέλο που με ενδιαφέρει.
Εύχομαι άπειρα και ασφαλή χλμ σε όλους!
-
Παραθέτω φωτογραφίες για:
- τη μέση κατανάλωση στα τελευταία 6300 χλμ
- την αυτονομία του αυτοκινήτου (537+511χλμ)
-
Ευχομαι να συνεχισει να ειναι απροβλημάτιστο και με αυτο, να μαθουν και οι κουκλες σου οδηγηση. Μη σου πω να τις παμε στον γαμο τους, στην εκκλησια και μ αυτο
-
Ωραίο κείμενο κ. Καθηγητά !
Να συνεχίσετε απροβλημάτιστα!
Keep on driving and enjoying ! -
Ούτε καν! Το επόμενο θα είναι μια...Ιταλίδα που έχω σταμπάρει!!
-
Ωραίο κείμενο κ. Καθηγητά !
Να συνεχίσετε απροβλημάτιστα!
Keep on driving and enjoying !Ευχαριστώ πολύ και... επίσης!!
-
Εξαιρετικό κείμενο Βασίλη και όπως σου έχω πει πολλές φορές, έχεις πάρει ένα από τα καλύτερο (για εμένα το καλύτερο..χαχα!!!) αυτοκίνητο της κατηγορίας αυτής. Όλα τα άλλα δίπλα του είναι οδοντόκρεμες! Το επομενο να είναι Χ//Μ με 300+ άλογα εύχομαι. Όσο για τα τακάκια είναι αχίλλειος φτέρνα όλων των BMW, που να δεις στα νέα Μινι που θέλουν αλλαγή σε κάθε σέρβις!
Μη σου πω να τις παμε στον γαμο τους, στην εκκλησια και μ αυτο
Εσύ τώρα τι του λές, θες να πάθει τίποτα για να του πάρεις την Χ1!?!?!
Αυτό αφιερώνω στον Βασίλη:
'Μπαμπά, τι μήνυμα πρέπει να στείλει το αγόρι μου στο 13033 για να έρθει να με δει?
Το τελευταίο του!' -
Εξαιρετικό κείμενο Βασίλη και όπως σου έχω πει πολλές φορές, έχεις πάρει ένα από τα καλύτερο (για εμένα το καλύτερο..χαχα!!!) αυτοκίνητο της κατηγορίας αυτής. Όλα τα άλλα δίπλα του είναι οδοντόκρεμες! Το επομενο να είναι Χ//Μ με 300+ άλογα εύχομαι. Όσο για τα τακάκια είναι αχίλλειος φτέρνα όλων των BMW, που να δεις στα νέα Μινι που θέλουν αλλαγή σε κάθε σέρβις!
alexandros.K wrote:
Μη σου πω να τις παμε στον γαμο τους, στην εκκλησια και μ αυτο
Εσύ τώρα τι του λές, θες να πάθει τίποτα για να του πάρεις την Χ1!?!?!
Αυτό αφιερώνω στον Βασίλη:
'Μπαμπά, τι μήνυμα πρέπει να στείλει το αγόρι μου στο 13033 για να έρθει να με δει?
Το τελευταίο του!'Χαχαχα! Τρελό γέλιο με το τελευταίο μήνυμα!
Αναφορικά με το...'καλύτερο' εσύ είσαι κολλημένος με τη bmw και δεν είσαι αντικειμενικός! Χαχα! Εγώ έχω ήδη το μυαλό μου στην...Alfa!! H Stelvio πιστεύω ότι στον δρόμο θα είναι ακόμη πιο απολαυστική!
BMW X1 2016