-
Έκαψες 70 ευρώ, θα μπορούσες να έχεις κάψει 20 με κάποιο μοντέλο φυσικού αερίου. Αντίστοιχων διαστάσεων με την Α, το Leon ας πούμε.
Άσχημα είναι; -
Ναι είναι άσχημα γιατί αντίστοιχα δε θα είχα 163hp και άρα και χρόνο θα έχανα και το κέφι μου δε θα έκανα στο Δομοκό και την ίδια ενεργητική ασφάλεια δε θα είχα και και και. Αυτά όλα τα κοστολογώ πολύ παραπάνω από τα επιπλέον 50€ που μου κόστισε όλη αυτή η ιστορία.
-
Με κινητήρα 1.5 130 ίππων, δεν το λες αργό. Εντάξει, νομίζω θα κρατούσε μια χαρά τα 160 στην εθνική. Στις προσπεράσεις, θα έχανε ένα κλικ από την Α.
Τώρα, το πόσο κοστολογείται αυτό, είναι προσωπικό θέμα. -
Dim, Vitara Diesel, 800+ αυτονομία, ούτε μία στάση, ούτε πλάνα και logistics, αλλά βέβαια παραπάνω κόστος .
Τώρα το κατά πόσο κάποιος δίνει 18Κ+ για καινούριο αμάξι και μετά περιορίζεται 'από το κόστος κίνησης' και δεν μπορεί να ταξιδεύει μου φαίνεται κάπως... Γενικώς δεν το συζητάμε ότι με το ΦΑ θα κάνεις οικονομία. Αρκεί να κινείσαι μέσα/πέριξ βασικών αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος, Λαμία) και της ΠΑΘΕ. Πελοπόννησος, Κρήτη, Δυτ. Ελλάδα είναι out of range. Αν είσαι ΟΚ με αυτό (ότι δηλαδή 'και πόσες φορές θα πάω εκεί βρε αδερφέ, ας γεμίζω κάθε 150 χλμ...'), όλα καλά. Εγώ δεν είμαι. Αντιθέτως, ένα Panda CNG για μέσα στην πόλη το θεωρώ λουκούμι.
-
Τα νέα πρατήρια σε Πάτρα και Ιωάννινα θα βοηθήσουν πολύ την κατάσταση στη δυτική Ελλάδα. Μετά θα θέλει επέκταση στην Πελοπόννησο και στην Αττική. Ειδικά αυτό της Ηλιούπολης που θα πιάσει τα νότια προάστια.
-
Και μόνο ο περιορισμός σε 2-3 μοντέλα αρκεί. Για να μην αναφέρω ότι ακόμα και πρατήριο να είχε στην Καρδίτσα, που δεν έχει φυσικά, ποιος μου εγγυόταν ότι Κυριακή μεσημέρι που το χρειάστηκα θα ήταν ανοιχτό?
Τέσπα μπάζει από παντού η ιστορία. Είναι πολύ πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό το καύσιμο. Είναι και θα παραμείνει στο άμεσο μέλλον ένα περιθωριακό καύσιμο που αν είμαστε προηγμένο κράτος θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε στα ΜΜΜ αλλά ως εκεί.
-
Η Καρδίτσα, όπως και τα Τρίκαλα έχουν πρατήριο στα σκαριά. Όλα τα υπόλοιπα πρατήρια πανελληνίως (με εξαίρεση της Παιανίας) έχουν 24ωρη λειτουργία.
Τα λίγα μοντέλα είναι θέμα.
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Η Καρδίτσα, όπως και τα Τρίκαλα έχουν πρατήριο στα σκαριά. Όλα τα υπόλοιπα πρατήρια πανελληνίως (με εξαίρεση της Παιανίας) έχουν 24ωρη λειτουργία.Τα λίγα μοντέλα είναι θέμα.
Εσύ σαν επιχειρηματίας ας πούμε .......θα έβαζες το συγκεκριμένο καύσιμο στο μαγαζί σου,στην Καρδίτσα/Τρίκαλα γνωρίζοντας ότι κανείς συμπολίτης σου δεν έχει ανάλογο όχημα;;;;;
-
Δεν έχουν; Ένα θα σου πω. Αυτό το μήνα, που έγινε ένας χαμός με το Arona CNG, παραγγέλθηκαν εννέα μοντέλα σε πόλη που δεν έχει ακόμα πρατήριο.
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Δεν έχουν; Ένα θα σου πω. Αυτό το μήνα, που έγινε ένας χαμός με το Arona CNG, παραγγέλθηκαν εννέα μοντέλα σε πόλη που δεν έχει ακόμα πρατήριο.Έχεις κάποιο λινκ για αυτό;;;;
-
Θα πρέπει να διαβάσω τις δημοσιεύσεις στο θέμα του Arona για ένα μήνα πίσω. Νομίζω ότι το είχε γράψει ο Jimtso.
-
Από την μια γράφεις 'και συγκρίνοντας τις ανθρώπινες ανάγκες, το πετρέλαιο έχει τη θέση του αλλά σαφώς βρίσκεται μετά το μέσον της λίστας. Προς τα πίσω' αντιπροτείνοντας το φυσικό αέριο και λέγοντας ότι πουλήθηκαν 9 Arona CNG σε επαρχιακή πόλη δίχως δίκτυο. Την στιγμή που μόνο τον Οκτώβρη είχαμε** 7.125 **ταξινομήσεις αυτοκινήτων.
Αφού συγκρίνεις τις ανθρώπινες ανάγκες και βάζεις το πετρέλαιο μετά το μέσο της λίστας, το φυσικό αέριο τι ποσοστό πωλήσεων κάνει αφού είναι τόσο καλή επιλογή και σύμφωνα με τα λεγόμενα σου πολύ καλύτερο από το πετρέλαιο που 'σπέρνει καρκίνους';
ΥΓ1. Ενώ το φυσικό αέριο βγάζει καθαρό οξυγόνο από την καύση του!
ΥΓ2. Μιλάμε για την κατάσταση σήμερα, όχι πως θα διαμορφωθεί μετά από 5 χρόνια. Γιατί μέχρι να αποκτήσει ένα αξιοπρεπές δίκτυο το φυσικό αέριο, δεν ξέρουμε καν τι τιμή θα έχει και κατά πόσο θα εξακολουθεί να συμφέρει η χρήση του. -
Δε γνωρίζω πόσα B-Suv πουλήθηκαν στη συγκεκριμένη πόλη, ώστε να κάνω την κατανομή ανάμεσα στα τρία καύσιμα.
Συνεχίζω να πιστεύω ότι το φυσικό αέριο θα ήταν πολύ σωστότερη επιλογή από το πετρέλαιο για πολλούς συμπατριώτες μας. Ειδικά για αυτούς που πήραν πετρέλαιο με πρώτο κριτήριο την οικονομία.
Όμως, ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Κι αν το γνωρίσει, μετά δείχνει διστακτικότητα. Εδώ συζητούσαμε ότι ο συνάδελφος ποδηλάτης θα προτιμούσε το πετρέλαιο για τη μία φορά που θα πάει μακρινή εκδρομή το χρόνο. Κι ας δίνει ένα χιλιάρικο πάνω σε καύσιμα. Γούστα είναι αυτά, τσέπες είναι αυτές.
Άλλωστε, όπως έχω γράψει πολλές φορές, το φυσικό αέριο έχει το απίστευτο πλεονέκτημα του μηδενικού κόστους κίνησης και πολλά μειονεκτήματα. Σε σχέση, ας πούμε, με το αντίστοιχο μοντέλο βενζίνης, υστερεί σε όλα πέραν του κόστους. Αν λοιπόν σου περισσεύουν, απλώς το προσπερνάς.
Όταν όμως μπαίνει ο παράγοντας κόστος στη μέση, απλά δεν παίζεται. Δες τι χαμός έγινε στο θέμα του Arona CNG. Και πόσοι το παρήγγειλαν, ένα μοντέλο που δεν έχει δει κανείς από κοντά, πόσο μάλλον να το οδηγήσει. Με εξάμηνη αναμονή. Δε θυμάμαι να έχει γίνει ποτέ κάτι αντίστοιχο με μοντέλο οποιουδήποτε καυσίμου.
Μόνο στο εξωτερικό με το Tesla Model 3. Και(Και κάτι για να ξεκολλήσουμε από τη μιζέρια της Ψαροκώσταινας: όταν στα ξένα φόρουμ γράφουν Μ3, πλέον δεν εννοούν τη BMW αλλά το Tesla Model 3. Τρέχουν οι εξελίξεις σύντροφοι, εδώ μένουμε κολλημένοι στα πατροπαράδοτα.)
Εννοείται ότι αν το ΦΑ είχε τα διαθέσιμα μοντέλα και τα πρατήρια του πετρελαίου, θα το είχε σβήσει από το χάρτη. Άντε να υπήρχαν κάποια βαριά φορτηγά, μέχρις εκεί.
Ακόμα και με τα χάλια του δικτύου και τα λίγα μοντέλα, οι πωλήσεις του θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιες από τις σημερινές. Βέβαια, γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο κόσμος το μαθαίνει σιγά-σιγά, το πρώτο τετράμηνο του 18 πουλήθηκαν υπερτετραπλάσια ΦΑ από το αντίστοιχο του 17. Και δεν είχε γίνει ακόμα ο χαμός του Νοεμβρίου με την επιδότηση.
Όσο το γνωρίζει ο κόσμος, όσο πληθαίνουν τα μοντέλα και τα πρατήρια, όλο και θα παίρνει τα πάνω του. -
Όπου υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και πολλά πρατήρια, το φυσικό αέριο χτυπά λυσσαλέα το πετρέλαιο. Βλέπε Ινδία. Σε Ρωσία, Γεωργία και κάποιες βαλκανικές χώρες, επίσης πουλάει πολύ το φυσικό αέριο. Όχι ως εργοστασιακά μοντέλα αλλά ως μετατροπή. Σε κάποιες χώρες δεν πουλάει γιατί το τρώει το υγραέριο. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, το υγραέριο πωλείται στη μισή τιμή από το φυσικό αέριο κι έτσι, έχει τελικά χαμηλότερο κόστος κίνησης.
Από τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης, μόνο δύο χώρες έχουν σοβαρά πρατήρια: η Ιταλία (όπου το φυσικό αέριο ΚΑΙ το υγραέριο πουλάνε πάρα πολύ, 1.050 πρατήρια φυσικού αερίου) κι η Γερμανία (όπου το φυσικό αέριο πουλάει αλλά όχι να χτυπά το πετρέλαιο. Φαντάζομαι ότι για αυτό ευθύνεται η οικονομική άνεση των Γερμανών).
Πολλές χώρες έχουν υποτυπώδεις υποδομές. Ολόκληρη Ισπανία, με πόσα ισπανικά μοντέλα φυσικού αερίου, έχει αστείο αριθμό πρατηρίων. 56 σε μια τεράστια χώρα. Πώς να πιάσει μετά;
Η Γαλλία 77 και τιμή πάνω από 1.20 το κιλό. Ε πώς να πιάσει;
Η Αγγλία έχει 6 σταθμούς, έναν παραπάνω από την Αττική, κανείς τους κοντά στο Λονδίνο. Τι να περιμένει κανείς;
Και βέβαια, δεν έχουμε αγγίξει ακόμα το θέμα των διαθέσιμων μοντέλων, σωστά;
-
Dim στην υποθετική περίπτωση που υπήρχε Vitara CNG, θα έκαιγα ας πούμε 4 ευρώ/100 ενώ το πετρέλαιο καίει 7 ευρώ/100. Ακόμη και φέτος που θα κάνω 20000 χλμ το όφελος θα ήταν κάπου 600-700 ευρώ (το νορμάλ μου είναι στα 15Κ, κέρδος κοντά στα 450 ευρώ).
Καθόλου λίγα, αλλά αυτό σημαίνει ότι για να πάω τις διακοπές μου (πάω κατά κόρο Πελοπόννησο) ή στον τόπο καταγωγής (Κρήτη) θα έπρεπε να νοικιάσω άλλο ή να έχω άλλο. Ή να κουβαλάω ένα μπιτόνι στις αποσκευές (αυτό μάλλον σου φαίνεται πολύ ασφαλές...) ή να βάζω κάθε 150 χλμ βενζίνη (στην Κρήτη τα 150 χλμ είναι peanuts, μπορεί να τα κάνεις και σε μια μέρα ταξιδεύοντας από βορρά προς νότο και πίσω). Ή να μην πάω εκεί. Νομίζω όμως ότι αγοράζουμε αμάξι να μας υπηρετεί και όχι να το υπηρετούμε. Συνεχίζω να πιστεύω ότι το ΦΑ είναι πολύ καλό για χρήση σε αστικό κέντρο αλλά πολύ περιοριστικό για εκείνες τις 15-20 μέρες τον χρόνο που θα κάνεις διακοπές. Ο καθένας όπως το βλέπει βέβαια...
Αυτό βέβαια που σου λένε και οι άλλοι ότι υπερβάλλεις είναι ότι σε όλους ταιριάζει ένα Arona. Όλα τα κριτήρια επιλογής (πλην καυσίμου που και αυτό είναι ακόμη μη πρακτικό εκτός πόλης όσο και αν δεν το παραδέχεσαι) τα έχεις στείλει στον κάλαθο (χώροι, επιδόσεις, εγγύηση, εμφάνιση, πιθανή 4κίνηση) ως αχρείαστα.
Τώρα στο ακόμη πιο υποθετικό
-
Ρε συ Fiverg, πάλι με αδικείς. Έχεις διαβάσει τι γράφω στο θέμα του φυσικού αερίου; Έχεις διαβάσει τι προτείνω στα διάφορα θέματα; Γιατί αυτά που με κατηγορείς ότι λέω, ΔΕΝ τα λέω.
Να τα ξαναπώ;
- το φυσικό αέριο έχει εξωπραγματικά χαμηλό κόστος κίνησης κι από εκεί και πέρα, μόνο μειονεκτήματα σε σχέση με το αντίστοιχο μοντέλο πετρελαίου ή βενζίνης. Σε όλα τα άλλα είναι χειρότερο! Άρα, αν σας περισσεύουν, μην το κοιτάξετε καν.
- πάντα ρωτάω αν βολεύουν τα πρατήρια. Αν ΔΕ βολεύουν, πάμε παρακάτω.
- πάντα λέω πόσο ελλιπής είναι η γκάμα. Όλο παρακαλάω για ένα επταθέσιο τετρακίνητο με φυσικό αέριο (το τέλειο οικογενειακό για τα γούστα μου. Κατά προτίμηση το Kodiaq). Ευτυχώς το Βαγκ ετοιμάζει πολλά νέα μοντέλα.
- αλλά δε θέλουν όλοι Βαγκ. Μερικοί το απεχθάνονται. Ε, πάμε παρακάτω, δεν έχει φυσικό αέριο για σας. Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά μοντέλα που δεν εισάγονται. Κρίμα για τους Έλληνες.
Καλά, προφανώς δεν έχω την απαίτηση να θυμάται ο καθένας τι γράφει ο δείνα εδώ μέσα. Ούτε βάζουμε επαναληπτικό διαγώνισμα κάθε εβδομάδα.
Αλλά δέχομαι μια πολεμική που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Όσο για το Arona, εγώ φταίω που ήρθε σε τιμή σκότωμα; Έβγαινε πιο φθηνό από την αντίστοιχη έκδοση βενζίνης! Είδες τι χαμός έγινε; Παραγγελίες σε ένα αμάξι που δεν έχει οδηγήσει κανείς και που θα έρθει το Πάσχα! Ε ναι λοιπόν, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, το Arona κουμπώνει κουτί! Γιατί είναι και τζιποειδές, που πουλάνε τρέλα, και μαζεμένο σε διαστάσεις για αστική χρήση και με καλούς χώρους.
Τώρα που θα πάρει 1.500 ευρώ πάνω και σταματάει κι η επιδότηση, δε θα είναι τόσο θελκτικό πια.Από εκεί και πέρα, αυτό που ξελαρυγγιάζομαι να λέω είναι: ανοίξτε τα μάτια σας και τα αυτιά σας να προσλάβετε την πληροφορία που υπάρχει εκεί έξω. Βγάλτε τις παρωπίδες που λένε 'πετρέλαιο και μόνο, αυτό ξέρουμε, δεν είμαστε για νέα γνώση'. Τόσα καύσιμα υπάρχουν. Σε άλλα θέματα με κατηγορούν για προσηλυτισμό στα ηλεκτρικά, αλλού για το ίδιο στο υγραέριο.
Αξιολογήστε σωστά τα δεδομένα με βάση τις πραγματικές σας ανάγκες. Τις πραγματικές όμως, όχι τις φανταστικές. Αν εσύ γουστάρεις να πηγαίνεις 20 εκδρομές το χρόνο για ΜΤΒ σε κάθε κορυφογραμμή της παρτίδας μας, ΔΕ θα πάρεις ΦΑ.
Αν φαντάζεσαι ότι θα πας μια φορά το χρόνο στα Ζαγοροχώρια, βάλ' τα κάτω και κρίνε.Κι όχι, δεν είναι τόσο λίγο το οικονομικό σου κέρδος. Για να σου καίει 7 ευρώ πετρέλαιο, σημαίνει ότι καίει 5 λίτρα στα 100. Τόσο καίνε τα Clio. Μήπως εννοούσες 7 λίτρα; Γιατί αυτό ισοδυναμεί με 10 ευρώ στα 100.
-
Ένας διαχειριστής να τα μεταφέρει στο θέμα των καυσίμων, πλιζ!
-
Μόνο όποιος έχει καταλήξει στο ΦΑ κάνει σωστή ιεράρχιση των αναγκών του; Οι υπόλοιποι
είναι θυματα του marketing; Σου γράφω για Κρήτη και (νότια) Πελλοπόνησσο όπου ένα
CNG θα μου έβγαζε την πίστη αφού θα έπρεπε να είμαι ανά 150 χλμ σε αναζήτηση πρατηρίου
και μου γράφεις για κορφοβούνια (που και σε αυτά πάω 2 φορές τον χρόνο), σου γράφω για
δυτική ελλάδα και μου μιλάς για μπιτόνια και για πρατήρια που θα ανοίξουν (...στην Πάτρα!).
Πρέπει να συμφωνήσεις ότι υπάρχει ζωή και εκτός ΠΑΘΕ και με ένα CNG πρέπει να καταπιείς
πολλούς συμβιβασμούς για να κινηθείς εκεί τις 15-20 μέρες το καλοκαίρι και άλλες 5-10
το Πάσχα (που παρεμπιπτόντως θα είναι και περίοδοι διακοπών που θέλεις να χαλαρώσεις,
μπορεί να θέλεις και να ξενυχτήσεις να φας και καμιά μαρίδα χωρίς να έχεις το άγχος ότι
ο βενζινάς στο προηγούμενο χωριό θα το έχει κλείσει και πρέπει να φύγεις να τον προλάβεις).
Πιθανόν βέβαια οι καλύτερες διακοπές με ένα CNG να είναι οι 'φθηνές' και μικρές Κυκλάδες
(γιατί ρε παιδί μου δεν είσαι άπλας και θέλεις να κάνεις ...οικονομία). Ε, εμεις που είμαστε
'άπλες' δεν αντέχουμε Κυκλάδες, τι να κάνουμε, πάμε νότια πελλοπόνησσο ή στα πατρογονικά
στην Κρήτη.ΥΓ: το vitara καίει 5-5.5λτ/100 αν το πας μέχρι 110-120 km/h (με Α/Τ λάστιχα κιόλας). Είναι
αλαφρύ (αλλά δεν έχει ούτε μαλακό πλαστικό, ούτε ηχομόνωση). Εκείνο το έρμο το Arona TDI
δηλαδή πόσο καίει και είναι τζιζ, ουουυυυυυυυ και σιξσιξσιξ σε σχέση με το TGI; Και σε πάει
και ΠΑΝΤΟΥ... -
Συγγνώμη, πριν γράψεις το κατεβατό, διάβασες τι σου απάντησα χτες το βράδυ;
Το μοναδικό σχετικό με το θέμα είναι η κατανάλωση του Vitara. Πολύ χαμηλή, δεν το περίμενα. Με 130 σταθερά (φαντάζομαι ότι θα έχει cruise control), έχει κάνα 6άρι;
-
To Vitara όντως είναι πολύ οικονομικό (βενζίνη και πετρέλαιο) λόγω εξαιρετικά χαμηλού βάρους...πολλά μπράβο στην Suzuki!
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά