-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Γνωρίζει κανείς τελικά πόσα περίπου χιλιόμετρα (ή φορτίσεις) κρατάνε οι μπαταρίες σε ένα υβριδικό αυτοκίνητο και πόσο κοστίζουν; Αν δεν έχουμε αυτά τα στοιχεία μπορούμε να υπολογίσουμε το κόστος της κατανάλωσης;
Η Toyota λέει ότι κρατάνε όσο και η ζωή του αυτοκινήτου. Πρακτικά (κυρίως από ταξιτζήδες αλλά και 1-2 συναδέλφους που είχαν Prius εταιρικό) έχω δει αυτοκίνητα με 300-400.000χλμ με τις αρχικές μπαταρίες. Σε συνεργείο που είχα ρωτήσει μου είχαν πει περίπου 400.000χλμ ή 12 χρόνια, από την δικιά τους εμπειρία (που δεν ξέρω πόσο μεγάλη ήταν).
Κόστος στο Prius περί τα €2.500-3.000.
Σε ευχαριστώ Φάνη για την ενημέρωση και σε όλους τους φίλους που απάντησαν!
-
Ο χρήστης axel12p έγραψε:
Από την άλλη βέβαια, θαύμασα ακόμη μια φορά το diesel, μιας και σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις το Θεσσαλονίκη - Πάτρα και πίσω δίχως ανεφοδιασμό. Να γυρίσεις Θεσσαλονίκη, να το γεμίσεις μέσα σε 5 λεπτά και αν θες να ξανακάνεις το ίδιοΌταν το καταφέρουν αυτό τα υβριδικά/ηλεκτρικά, το συζητάμε!
Δεν πάει έτσι. Γιατί αν πήγαινε, θα έβγαινε να πει ένας κάτοχος ηλεκτρικού: πήγα Θεσσαλονίκη-Πάτρα και πίσω και δε μόλυνα το περιβάλλον καθόλου. Σε αντίθεση με τα πετρέλαια που σπέρνουν τον καρκίνο. Ας το κάνει αυτό ένας κάτοχος πετρελαίου και τα ξαναλέμε.
Ή να πει ο φυσικό αέριο ότι χρειάστηκε τα μισά χρήματα από εσένα και να κομπάζει.
Το πετρέλαιο έχει το πλεονέκτημα της τεράστιας αυτονομίας, του σχετικά λογικού κόστους κίνησης και της αξιοπιστίας στα πάρα πολλά χιλιόμετρα. Σε όλα τα άλλα τρώει ξύλο.
Κάθε καυσίμου κάπου χάνει και κάπου κερδίζει. Το να τονίζουμε το μεγάλο μας πλεονέκτημα και να εθελοτυφλούμε για τα υπόλοιπα, δε βοηθάει στη συζήτηση.
Ας επιλέξει ο καθένας το καύσιμο που του ταιριάζει χωρίς παρωπίδες. -
Ούτε έτσι πάει. Το ενεργειακό αποτύπωμα των μπαταριών είναι μετρήσιμο και μην είσαι σίγουρος πως είναι καλύτερο (μέχρι στιγμής) των καυσίμων. Επιπρόσθετα, και το ρέυμα για να παραχθεί έχει κι αυτό το ενεργειακό του αποτύπωμα που ειδικά στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλο (λιγνιτικές μονάδες).
-
Ο χρήστης fidelio έγραψε:
Ούτε έτσι πάει. Το ενεργειακό αποτύπωμα των μπαταριών είναι μετρήσιμο και μην είσαι σίγουρος πως είναι καλύτερο (μέχρι στιγμής) των καυσίμων. Επιπρόσθετα, και το ρέυμα για να παραχθεί έχει κι αυτό το ενεργειακό του αποτύπωμα που ειδικά στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλο (λιγνιτικές μονάδες).Είμαι σίγουρος επειδή ακριβώς είναι μετρήσιμο και τα νούμερα αυτά έχουν συζητήσει πολλάκις εδώ μέσα. Σε άλλο θέμα βέβαια.
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Δεν πάει έτσι. Γιατί αν πήγαινε, θα έβγαινε να πει ένας κάτοχος ηλεκτρικού: πήγα Θεσσαλονίκη-Πάτρα και πίσω και δε μόλυνα το περιβάλλον καθόλου. Σε αντίθεση με τα πετρέλαια που σπέρνουν τον καρκίνο. Ας το κάνει αυτό ένας κάτοχος πετρελαίου και τα ξαναλέμε.Πρώτα από όλα, ο οδηγός του ηλεκτρικού κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έφτανε στην Πάτρα
Δευτερευόντως, να μας εξηγήσεις πως δεν μόλυνε ΚΑΘΟΛΟΥ το περιβάλλον. Οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης, άλλη άποψη έχουν, καθώς το 50% της ηλεκτρικής παραγωγής στην χώρα μας προέρχεται από τον λιγνίτη.
Τρίτον, τι κόστος έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο να μπορεί να σε φτάσει Πάτρα δίχως να χρειαστεί φόρτιση με τις ώρες; Δε λέμε να σε γυρίσει κιόλας. Αυτό ούτε στα πιο τρελά όνειρα του πιο φανατικού οπαδού της ηλεκτροκίνησης. Αν σε ορισμένα σημεία αποφασίσει να το πάει λίγο πάνω από τα 130Km πόσο θα πέσει η αυτονομία του;
Καλές οι νέες τεχνολογίες, αλλά η λογική είναι να σου προσφέρουν με το ίδιο κόστος κάτι καλύτερο από αυτό που ήδη έχεις, όχι να πληρώνεις πολύ παραπάνω για να έχεις κάτι πολύ πιο περιοριστικό.
Το φυσικό αέριο όταν με το καλό υπάρξουν και οι απαραίτητες υποδομές (πρατήρια), θα αποτελεί μια καλή εναλλακτική έναντι του πετρελαίου, αν και το έχεις θεοποιήσει περισσότερο από ότι του αξίζει!
ΥΓ. Το 'σπέρνουν το καρκίνο' ιδανικό για τίτλο κίτρινης φυλλάδας!
-
Συγγνώμη, αλλά άλλος έχει θεοποιήσει το πετρέλαιο και πάει να γίνει σε ένα ακόμα θέμα της Κορέας.
Εσύ θες ένα καύσιμο που να ισοφαρίζει το πετρέλαιο σε αυτονομία και να του ρίχνει στα αυτιά οπουδήποτε αλλού. Μόνο τότε θα σε πείσει, λες. Ε λοιπόν τέτοιο καύσιμο ΔΕΝ υπάρχει κι αμφιβάλλω αν θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον.
Εγώ πάλι θα προτιμούσα χίλιες φορές ένα καύσιμο που δε θα είχε την αυτονομία του πετρελαίου αλλά το μισό κόστος κίνησης και πιο καθαρό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Κι ας σταματώ μία φορά πηγαίνοντας από τη Θεσσαλονίκη στην Πάτρα. Δηλαδή κάνοντας συνολικά τέσσερις ανεφοδιασμούς αντί για έναν (όποτε έχω ταξίδι) αλλά απολαμβάνοντας το μισό κόστος κίνησης και χωρίς να αγωνιώ για τυχούσες απαγορεύσεις.
Βγάλτε τις παρωπίδες και καταλάβετε το εξής απλό: ανάλογα με τη χρήση που κάνει ο καθένας, του ταιριάζει άλλο καύσιμο. Είναι τόσο απλό.
Και συγκρίνοντας τις ανθρώπινες ανάγκες, το πετρέλαιο έχει τη θέση του αλλά σαφώς βρίσκεται μετά το μέσον της λίστας. Προς τα πίσω.
-
Επειδή μιλάμε για Ελλάδα όμως, οτιδήποτε άλλο από βενζίνη/πετρέλαιο/LPG είναι στα όρια του ευσεβούς πόθου.
-
Καθόλου. Προσωπικά, αν είχα χρήματα για να φτιάξω τον στόλο μου όπως θέλω, δε θα είχα κανένα από τα τρία.
Οι προφανείς απαντήσεις θα ήταν ένα ηλεκτρικό για αστική χρήση κι ένα οικογενειακό με φυσικό αέριο. Στις περιπτώσεις που δεν είχα πρόσβαση σε πρατήριο φυσικού αερίου (ή μέχρι να αποκτήσει κι εκείνη η περιοχή), θα έκαιγα βενζίνη.
Από εκεί και πέρα, θα μπορούσαν να γίνουν κι άλλοι συνδυασμοί. Ας πούμε το ηλεκτρικό να είναι plug-in hybrid, ώστε να καίει ρεύμα κάθε μέρα και να μπορεί να βγει κι εκτός πόλης.
Ή το οικογενειακό να είναι σαν το Opel Ampera. Μπαταρίες και γεννήτρια να τις φορτίζει.Κι αν άντεχα οικονομικά, θα είχα κι ένα σπορ μοντέλο για τρίτο, για 1-2 τσάρκες το μήνα. Αυτό θα ήταν αναγκαστικά βενζίνη.
-
Καλά νταξ...μέχρι και αν και εφόσον και όταν και θα...
ΤΩΡΑ, στην τοποθεσία Ελλάδα, 27/11/2018, τα τρία που προανέφερα παίζουν για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. End of story.
-
'Βάζει ο Σάμπας τη στολή του και φοράει τα ημισλίκ του, τ' αγωνιστικά! Τ' αγωνιστικά! Και μια μέρα που ρεπάρει, το ΜιΧί του πάει να πάρει, δες ένα ντριφτά!'
οκ, γατοζ δεν διαφωνει σε τπτ απο οτι λες. πλην ομως γατοζ γουσταρει ιδιαιτερως το ανωθεν το μοτο... οπως και τα γουργουρισματα των μι-χι. ειδικα αψηλα. με τον αρωματικο τον ανθρακα να σιαχνει ενα ακομη καρκινογονο σελ.
γιού μαν? -
Βγάλτε τις παρωπίδες και καταλάβετε το εξής απλό: ανάλογα με τη χρήση που κάνει ο καθένας, του ταιριάζει άλλο καύσιμο. Είναι τόσο απλό.Και συγκρίνοντας τις ανθρώπινες ανάγκες, το πετρέλαιο έχει τη θέση του αλλά σαφώς βρίσκεται μετά το μέσον της λίστας. Προς τα πίσω.
Το λες και αστείο να μιλάει για παρωπίδες, αυτός που σε ΚΑΘΕ θέμα, γράφει 'πάρτε φυσικό αέριο' και ας υπάρχουν όλο κι όλο 3 μοντέλα στην αγορά και 5 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα
Και συγκρίνοντας τις ανθρώπινες ανάγκες και πως τις καλύπτουν το φυσικό αέριο είναι σίγουρα πάρα πολύ πίσω. Το πετρέλαιο τόσο καιρό ήταν πρώτο και πλέον λόγω dieselgate έχει πέσει στην δεύτερη θέση.
Είναι τόσο απλό όπως λες και εσύ. Γιατί δεν θέλεις να το δεις;
-
Ναι βρε dim, δηλαδή θα έχεις 'βασικό οικογενειακό' (Νοε 2018) ένα αμάξι που οικονομικά κινείται μόνο στην ΠΑΘΕ και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα θα πηγαίνεις 150/150 τα χλμ με το ρεζερβουάρ των 10 λίτρων και παρακαλώντας μην τον έχει πιάσει κόψιμο τον βενζινά στο κατσικοχώρι και το έχει κλείσει.
Νταξ, CNG για αστική μετακίνηση στην Αθήνα με τα χίλια, Αλλά αν έχεις και πρατήριο κοντά. Όχι να μένεις άνω γλυφάδα και να περιμένεις να βρεθείς ρέντη για να φουλάρεις. Εσύ βέβαια synex;vw υπεραπλοποιείς τα πάντα (όχι τα CNG ). Τι έγινε αν έχεις κι ένα μπετονάκι 20 λίτρων βενζίνης στο μπαγκάζι, τι έγινε αν δεν πας εκδρομές πέραν της ΠΑΘΕ, τι έγινε αν κάνεις και μια βόλτα μέχρι τον Ρέντη από Βούλα να γεμίσεις... 'Αφού κάνεις οικονομία'. Ναι, οικονομία κάνω αλλά δεν πήρα αμάξι για να γίνω o Gas Pagonis για να προγραμματίζω κάθε μήνα τα logistics του dessert storm!
-
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Καλά νταξ...μέχρι και αν και εφόσον και όταν και θα...ΤΩΡΑ, στην τοποθεσία Ελλάδα, 27/11/2018, τα τρία που προανέφερα παίζουν για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. End of story.
Κανένα αν και θα και εφόσον και όταν. Σου ανέφερα τι αυτοκίνητα θα αγόραζα ΣΗΜΕΡΑ. End of story.
-
Ο χρήστης gatoz έγραψε:
'Βάζει ο Σάμπας τη στολή του και φοράει τα ημισλίκ του, τ' αγωνιστικά! Τ' αγωνιστικά! Και μια μέρα που ρεπάρει, το ΜιΧί του πάει να πάρει, δες ένα ντριφτά!'
οκ, γατοζ δεν διαφωνει σε τπτ απο οτι λες. πλην ομως γατοζ γουσταρει ιδιαιτερως το ανωθεν το μοτο... οπως και τα γουργουρισματα των μι-χι. ειδικα αψηλα. με τον αρωματικο τον ανθρακα να σιαχνει ενα ακομη καρκινογονο σελ.
γιού μαν?Πάτα 'Dimsabas drift' στον Τιούμπη για να απολαύσεις περασμένα μεγαλεία.
-
Καλά νταξ...μέχρι και αν και εφόσον και όταν και θα...
ΤΩΡΑ, στην τοποθεσία Ελλάδα, 27/11/2018, τα τρία που προανέφερα παίζουν για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. End of story.
Κανένα αν και θα και εφόσον και όταν. Σου ανέφερα τι αυτοκίνητα θα αγόραζα ΣΗΜΕΡΑ. End of story.
Ξεκόλλα με τη φαντασίωση γιατί σπας μπάλες σε δύο φόρουμ κι έχεις γίνει inside joke. Αυτά όντας όσο πιο ευγενής μπορώ.
-
Καταρχάς, να παρακαλέσω κάποιον διαχειριστή να μεταφέρει τις δημοσιεύσεις στο θέμα των καυσίμων.
Στέφανε, σίγουρα θα γελάνε κάποιοι που χέζουν πενηντάρικα κι όλα αυτά τους φαίνονται παρακμιακά. Στον αντίποδα βέβαια, βλέπω πόσοι ωφελήθηκαν και τους άνοιξαν τα μάτια. Οπότε ας γίνω όσο γραφικός θέλετε, δεν έχω τέτοια προβλήματα.
Για τους άλλους δύο φίλους (Alex12p, είχες παλιά Miata; Κάτι μου θυμίζει το όνομά σου), με αδικείτε.
Ο ένας ότι προτείνω παντού το φυσικό αέριο. Μέγα ψέμα! Προτείνω όποιο καύσιμο είναι κατάλληλο. Αλλού είναι το υγραέριο, αλλού οι μπαταρίες. Σπάνια το πετρέλαιο.
Όσο για τις παρωπίδες, οι προτάσεις μου στηρίζονται πάντα σε μετρήσιμα επιχειρήματα, όχι δηλώσεις τύπου 'φτιάξτε ένα καύσιμο με την αυτονομία του πετρελαίου, το κόστος κίνησης του φυσικού αερίου, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μπαταρίας'.
Ούτε σε ψευδείς δηλώσεις τύπου '3 μοντέλα φυσικού αερίου, 5 πρατήρια πανελληνίως' για να κερδίσω τις εντυπώσεις.Αν μου έλεγες ακριβώς τη χρήση που κάνεις, πού μένεις και τα χιλιόμετρα, θα μπορούσαμε να δούμε αν το QQ είναι το κατάλληλο όχημα για την περίπτωσή σου. Ακαδημαϊκά το λέω, όχι για να πας να το αλλάξεις. Έτσι, για την καφενειακή συζήτηση που κάνουμε εδώ μέσα.
Fiverg, σε όσους προτείνω φυσικό αέριο, η πρώτη ερώτηση είναι αν τους βολεύουν τα πρατήρια. Αν δεν τους βολεύουν, δε συνεχίζεται η κουβέντα. Τόσο απλό.
Άλλο αυτό κι άλλο το να φαντασιωνόμαστε ότι ολημερίς κοσκινίζουμε την Πίνδο.
Αν το κάνεις, με γεια σου και χαρά σου. Εγώ ΔΕΝ το κάνω. Μπορεί να πωρώνομαι βλέποντας βιντεάκια για το νέο Jimny, αλλά έχω πάνω από δεκαετία να κάνω τέτοια εκδρομή.
Και το λέω μπας και ξυπνήσει ο Ραγιάς: Αξιολογήστε τι χρήση κάνετε. Μη μου προβάλεις ως επιχείρημα τα Ζαγοροχώρια, όταν πας μια φορά το χρόνο. Κι αν...
Γιατί τότε, πολύ απλά, το ιδανικό είναι να απολαμβάνεις την οικονομία όλη τη χρονιά και να πάρεις και το μπετονάκι για αυτή τη μία φορά. Και πάλι, αν είσαι τόσο λαρτζ και χαλαλίζεις το χιλιάρικο κέρδος το χρόνο (συν το να μην ακούς τη τράτα, συν το να μην καρδιοχτυπάς για μελλοντικές απαγορεύσεις), με γεια σου και χαρά σου.Παίδες, διαλέξτε ό,τι σας βολεύει και σας συμφέρει. Και σας αρέσει! Το μόνο που δεν αντέχω είναι οι παρωπίδες.
-
Δεν είναι έτσι ακριβώς. Αμάξι=ελευθερία μετακίνησης. Να σου πω τις ανάγκες μου; Και που ξέρω εγώ ποιες μπορεί να είναι οι ανάγκες μου; Ξέρω δηλαδή αν θα αποφασίσω του χρόνου να πάω διακοπές στα Σύβοτα; (ξέρω, μην πάω, αφού ¨κάνω οικονομία', ας πάω μέχρι το Ξυλόκαστρο)
Και για να μην γράφουμε επί φανταστικού. Μου έτυχε πρόσφατα οικογενειακή υποχρέωση να πάω αυθημερόν στην Άρτα (750 χλμ πήγαινε έλα). Που να το ξέρω; Φαντάζομαι όμως ότι οι απαντήσεις είναι:
- α. Μην πας
- β. Μην πας με το αμάξι σου, φορτώσου σε κάποιον άλλο (αν δεν βρίσκεις, γύρνα στο α)
- γ. Πήγαινε και κουβάλα μπιτόνι.
Ναι, μπορεί να πηγαίνω ζαγοροχώρια μια φορά τον χρόνο και αν, αλλά εκείνη την μοναδική φορά που θα πάω αν είναι να μου βγει ξυνή με το να ψάχνω κάθε 150 χλμ πρατήριο, άστο καλύτερα... Μόνο Panda CNG σαν δεύτερο για μέσα στην πόλη, μέχρι εκεί είναι το ΦΑ με τις παρούσες συνθήκες. Και μετά για πρώτο ή νοικιάζεις όποτε χρειάζεται, ή έχεις βενζίνη-πετρέλαια-υγραέριο όπως σου λένε (και όπως και εσύ ορθά πράττεις).
-
Αντέχεις να χάνεις ένα χιλιάρικο το χρόνο (επί 10, αν το κρατήσεις μια δεκαετία) επιλέγοντας Arona diesel; Για να μπορείς να πας ανέμελος στην Άρτα, αφού 'προέκυψε'; Εγώ θα επέλεγα την πιο επίπονη λύση.
Αντέχεις να επιλέξεις Arona βενζίνη (γιατί έχεις θορυβηθεί με τα του πετρελαίου) και να χάνεις ενάμιση χιλιάρικο το χρόνο; Επί δέκα; Εγώ όχι!Αλλά για να υπολογίσουμε για τι τερατώδη ταλαιπωρία μιλάμε.
750 χιλιόμετρα, τα πρώτα 400 με ΦΑ, τα επόμενα 150 με την υπάρχουσα βενζίνη, θα έκανα κι άλλες δύο στάσεις. Εν τω μεταξύ, αν εσύ έχεις βενζίνη, πάλι πρέπει να κάνεις μία στάση. Δε να νομίζω να υπάρχει βενζινοκίνητο με αυτονομία 750 χιλιόμετρα. Οπότε ποια η διαφορά; Στη μία στάση επιπλέον. Εσύ θα φουλάρεις στα 550 χιλιόμετρα, εκεί που θα γέμιζες έτσι κι αλλιώς. Εγώ άλλη μια φορά.
Αυτό είναι όλο, για αυτό συζητάμε τόση ώρα. Η οποία στάση δεν κρατάει και πολύ, αφού βάζεις λίγα λίτρα κάθε φορά.Εγώ δε σου λέω ότι είναι το ίδιο. Είναι λίγο χειρότερο. Αξίζει την οικονομική διαφορά; Ο καθένας κρίνει με την τσέπη του.
Εν τω μεταξύ, αν ξαναπάς σε ένα εξάμηνο στην Άρτα, μια χαρά θα βγάλεις όλο το ταξίδι με φυσικό αέριο. Το πρατήριο της Πάτρας είναι σχεδόν έτοιμο.
-
Ο χρήστης fiverg έγραψε:
Αμάξι=ελευθερία μετακίνησης.Ααααακριβώς! Για τους πολλούς στην Ελλάδα της κρίσης, η ελευθερία αυτή δεν περιορίζεται από τα λίγα πρατήρια φυσικού αερίου αλλά από το κόστος κίνησης. Για τους λίγους, ισχύει το ανάποδο.
Δύο ίδια Arona, το ένα καίει 3,5 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα, το άλλο 11+. Με ποιο νιώθεις ελεύθερος να ρημαχτείς στα χιλιόμετρα; Να πετάγεσαι στο Λαύριο για να δεις αν κουνιούνται οι βάρκες;
Ξαναλέω, είναι θέμα τσέπης. Άλλοι θα βλέπουν έτσι, άλλοι αλλιώς. Και προφανώς, υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες τιμές.
-
Είναι πολύ περισσότερα τα κριτήρια στη επιλογή αυτοκινήτου από το σκέτο 'κάνω οικονομία'. Και αυτό ισχύει σου περισσεύουν δε σου περισσεύουν. Αν υπάρχει τόσο μεγάλο θέμα καλύτερα να μην έχεις καν αμάξι. Ακόμα περισσότερη οικονομία.
Αντίστοιχα κι εγώ χρειάστηκε εκτάκτως να πάω Καρδίτσα το ΣΚ. Πήγα Σάββατο, γύρισα Κυριακή. Με αυτοκίνητο 1.3 163hp και πατημένος (2.5 ώρες) έκαψα 7.5λτ. Κλάιν μάιν. Έκανα το γύρο του Πλαστήρα κιόλας αφού πήγα που πήγα αλλιώς θα γύριζα με το ίδιο ντεπόζιτο. Άνετα 600+ χλμ.
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά