-
Ανάλογα την πρώτη ύλη θα παράγονται όλα τα προϊόντα με μικρές διαφορές στην αναλογία.
Δεν πρόκειται να πεταχτεί τίποτε, είτε θα καεί στο δρόμο είτε θα καεί στο εργοστάσιο είτε για θέρμανση κλπ. πάντως στην ατμόσφαιρα θα καταλήξει, απλά θα μας επηρεάζει άμεσα σε πρώτο χρόνο ή έμμεσα λίγο αργότερα.
το θέμα είναι να μειωθεί συνολικά η παραγωγή και καύση, αλλά... δε μπορεί για παράδειγμα να θες 'εξάλειψη' του ντήζελ κίνησης αλλά αύξηση της παραγωγής συνθετικών υλικών και αεροπορικών καυσίμων, δεν είναι εφικτό. Θεωρητικά μπορούμε να μειώσουμε την παραγωγή τόσο όσο απαιτούν μόνο τα συνθετικά υλικά, και όλα τα άλλα κλάσματα να γίνονται ενέργεια για την παραγωγή πρώτων υλών. Αλλά και πάλι η αυξανόμενη χρήση πλαστικών είναι από μόνη της άλυτο πρόβλημα...
Είμαστε μακριά ακόμη από τη λύση τέτοιων προβλημάτων, θα πρέπει για παράδειγμα να προοδεύσει τόσο η μοριακή βιολογία που να αντικατασταθεί η βιομηχανικής κλίμακας χημική παρασκευή συνθετικών υλικών (πλαστικών) με 'ζωντανά' υλικά... ή απλά να επιστρέψουμε στη χρήση ξύλου και γυαλιού ως ένα βαθμό... δυσεπίλυτο πρόβλημα, ειδικά με το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που αναπτύσσεται η ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη.
-
https://autotraveler.ru/en/spravka/fuel-price-in-europe.html#.X6-fO1PQBPw
Αυτές είναι οι τιμές, επειδή έμενα κυρίως Ην. Βασίλειο είχα συνηθίσει να το diesel ακριβότερο από τη βενζίνη, παρ'ολα αυτά όποιος έκανε ταξίδια έπαιρνε diesel κυρίως, όπως λέει η λογική.
Για το C3 μιλάω, το 2008 κάνει καραντίνα γιατί έφτασε και τα 13.000 και θα το κάνω service στον χρόνο τον Ιανουάριο.
Για τη μόλυνση έχουμε αναφέρει πάμπολλες μελέτες που δείχνουν ότι όλα τα θερμικά μολύνουν, το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου είναι ο εξυγχρονισμος των επαγγελματικών diesel γιατί αποδεδειγμένα τα ιδιωτικά (που είναι τουλάχιστον euro5-6) έχουν πολύ μικρή συνεισφορά στην μόλυνση (η διαφορά χλμ των επαγγελματικών που δουλεύουν κάθε μέρα με 100αδες χλμ κ μέσα σε μεγάλες πόλεις σε σχέση με τα λίγα χλμ των ιδιωτών και πάνε κυρίως στη δουλειά τους είναι χαώδης).
Επίσης ξεχνάτε ότι η μικρότερη κατανάλωση των diesel έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, τη χρησιμοποίηση λιγότερης πρώτης ύλης.
Εγώ δεν είμαι υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου, ή του παρ'αλλου, αλλά να λέμε ότι λυπόμαστε τους ανθρώπους με -οποιοδηποτε - είδος αυτοκινήτου, είναι τουλάχιστον λυπηρό!
Προσωπικά τα diesel μου (C3,B max, Ford Ranger) έχουν ήδη βγάλει τα λεφτά και τη διαφορά τους, και ευελπιστώ και το 2008 σχετικά σύντομα, καθώς υπολογίζω περίπου 400-600€ ανά έτος κέρδος (και με τα τέλη κυκλοφορίας). Όλα (εκτός αγροτικού) κυκλοφορούν κέντρο Αθήνας (που το αποφεύγω ούτως ή άλλως και κινούμαι με δίκυκλο, άλλωστε πόσοι χρειάζονται αυτοκίνητο για να ψωνίσουν Κολωνάκι, πιούν καφέ στο Σύνταγμα, φάνε σουβλάκι Μοναστηράκι; Αυτά τα έχω αφήσει για τους τουρίστες μια δεκαετία τουλάχιστον), και τα τέλη κυκλοφορίας, και τα υπόλοιπα, ακόμη και με τα νέα standards ή μέτρα με το Co2 μετριούνται, και όχι με οτιδήποτε άλλο, οπότε είναι λίγο άτοπο.
Όσο για το οικολογικό, εγώ είμαι δηλωμένος οικολόγους και στο εξωτερικό συμμετείχα ενεργά στο κίνημα, μέχρι και εδώ είχα ψηφίσει τους ντόπιους άχρηστους (έως ότου πήγαν με το ΣΥΡΙΖΑ, οπότε φάγαν άκυρο από μένα) και σύμφωνα με το διάβασμα μου δεν έχω τύψεις για μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος ή της δημόσιας υγείας από τα τέλεια συντηρημένα αυτοκίνητά μου.
Περισσότερο θα έπρεπε να σας νοιάζει η χρήση αμιάντου στα φρένα φορτηγών και λεωφορείων στην Αθήνα για δεκαετίες και τις χιλιάδες καρκινογενέσεις που που είναι υπεύθυνες καθώς και τις πρόσφατες φωτιές σε κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων σε Μεταμόρφωση και Ασπρόπυργο όπου άκρως καρκινογόνα υλικά παρέμειναν για εβδομάδες στην ατμόσφαιρα της Αττικής και κανείς δεν πήρε την πολιτική απόφαση να εκκενώσει το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, και περισσότερο με νοιάζει, ότι δυστυχώς ζούμε στο χειρότερο σημείο που μπορείς να βάλεις 3.000.000+ ανθρώπους για να ζήσουν, σε ένα λεκανοπέδιο με ελάχιστα μέσα διαφυγής της μόλυνσης όπου ανάλογα και τις καιρικές συνθήκες κάθεται και ανακυκλώνεται μέσα στα πνευμόνια μας για πάντα σχεδόν.
-
Χαρούμενη είδηση για τους απανταχού κυνηγούς των πετρελαιοκίνητων!
Χαράτσι στον καταναλωτή ως 10 λεπτά στην αντλία....
-
Dublin μαλλον οι περιβαλλοντικες μπαρουφιτσες χιπιδων σε επηρεασαν. Αν πραγμστικα ησουν οικολογος, δεν θα αγοραζες diesel (και μαλιστα σε τρια αυτοκινηα κατοχης σου) δεν θα τα παταγες στα 150 και 160 χλμ/ωρα στις εθνικες οδους, αλλα αντ αυτου θα ταξιδευες με τα ορια για την λιγοτερο δυνατη εκπομπη ρυπων.
Επισης θα γνωριζες ποσο πολυ μεγάλη καταστροφη στα δημοσια ταμεια υγειας προκαλει το diesel, και ειτε θα επελεγες να κανεις λιγοτερα χιλιομετρα ειτε αντι να δωσεις 27 -28 χιλιαρικα θα εδινες 20-21....και με τα υπολοιπα θα ειχες καλυψει την διαφορα κοστους μεταξυ βενζινης και diesel, ακριβως επειδη θα ειχες οικολογικη συνειδηση. Μπροστα στα λογικα οικονομοτεχνικα αποτελεσματα του diesel, θα εβαζες πρωτο την οικολογικη συνείδηση σου.
Οταν δεν κανεις τιποτα απο ολα αυτα, συγχωρεσε μας αλλα μη βαζεις στην κουβεντα τι μπαρουφες των ακτιβιστων οικολογων του κ@λου.. πες την αληθεια οτι δηλαδη 'παιδια ετσι οπως ηταν το πλαισιο, αυτο με συμφερει' και με γεια σου και γουστο και καπελο σου.
Νο οφφενς,
-
https://www.tanea.gr/2018/11/18/greece/aithalomixli-pnigei-tin-athina/
Από τα Euro 5-6 diesel θα έγινε αυτό.
-
Αφου πεταμε την μπαλα οπου να ναι...
https://www.tanea.gr/2005/08/04/world/oi-agelades-sto-skamni-epeidi-rypainoyn-to-periballon/
-
Ακριβώς το ίδιο όπως πάντα.
-
Α μπραβο, αυτο λεω.....ξεχωριζουν οι ψεκασμενοι και οι αρνητες απο αποσταση....
-
Επειδή για κάποιο λόγο ξέρω 5 πράματα επ' αυτού, να σχολιάσω ότι μπορείς από ένα βαρέλι αργό πετρέλαιο να βγάλεις σχεδόν μόνο βενζίνη, αλλά θα σου κοστίσει κυριολεκτικά ο κούκος αηδόνι.
Οπότε, όλα τα διυλιστήρια στον πλανήτη μέσω της κλασματικής απόσταξης βγάζουν μια τεράστια ποικιλία προιόντων, από πίσσες για άσφαλτο μέχρι και πολύ λάιτ υδρογονάνθρακες που χρησιμοποιούνται σε εξειδικευμένες βιομηχανίες, και όλα τα ενδιάμεσα.
Φυσικά, στρέφουν όσο μπορούν την παραγωγή τους σε αυτά που χρειάζονται περισσότερο, αλλά μέχρι ένα σημείο, το σημείο όπου η παραγωγή από εκεί και πέρα δε συμφέρει.
Είναι γεγονός ότι η διείσδυση φυσικού αερίου εξεδίωξε το πετρέλαιο από την θέρμανση, αλλά και από την βιομηχανία. Και πράγματι σταδιακά άρχισε να αυξάνει το πετρέλαιο στα ιχ που μέχρι τότε βολέδερνε κάπου στο 25%. Επίσης, τα τελευταία χρόνια εξάγονταν έτοιμες βενζίνες από ευρωπαικά διυλιστήρια, διότι περίσσευαν αφού το πετρέλαιο κίνησης είχε φτάσει πάνω από το 70% της αγοράς. Γενικά η αγορά πάει χεράκι χεράκι με την παραγωγή.
Σε δικό μας παράδειγμα τώρα. Στα διόδια Ελευσίνας υπάρχει το παλιό διυλιστήριο του Λάτση, η γνωστή ΠΕΤΡΟΛΑ πριν μετονομαστεί. Αυτό, βάσει αρχικής σύμβασης δεν παρήγαγε πετρέλαιο κίνησης, και γι αυτό πουλούσε και έπαιρνε υποπροιόντα απόσταξης που περίσσευαν σε άλλα διυλιστήρια . Κατά το 2008-9 ξεκίνησε η εκ βάθρων ανακαίνισή του που κόστισε πάνω από 100 μύρια και σαν βασικό πυλώνα είχε την μετατροπή του στο να μπορεί να παράξει αποθειωμένα πετρέλαια κίνησης, μια τεράστια στροφή από το αρχικό πλάνο λειτουργίας του (ενδιάμεσα ο Λάτσης είχε αναλάβει το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ). Τι θα το κάνει το πετρέλαιο, ρωτάγαμε. Οι ψυλλιασμένοι της αγοράς το είχαν κοινό μυστικό ότι ετοιμάζεται η άρση της πετρελαιοκίνησης, αν και τίποτα δεν είχε προαναγγελθεί. Τέλη του 2010 ξεκίνησαν οι γενικές δοκιμές και οι σταδιακές παραδόσεις των νέων εγκαταστάσεων που κράτησαν μήνες. Ως εκ θαύματος τον Νοέμβριο του 2011 επετράπη καθολικά η πετρελαιοκίνηση για τους ιχήδες, και το ανακαινισμένο διυλιστήριο έπνιξε την αγορά με αυτό που στο εφεξής θα ζητούσε : πετρέλαιο χαμηλού θείου. Καλό έ?
βασικά το πετρέλαιο σαν προϊόν ήταν και είναι πάντα σε έλλειψη στην παγκόσμια αγορά και επειδή ο Όμιλος ελληνικά πετρέλαια είχε τότε 2 διυλιστήρια που παρήγαγαν τα πάντα από προϊόντα εκτός από λιπαντικά (ο Ασπρόπυργος με έμφαση στη βενζίνη) αποφάσισε αφου έγινε συγχώνευση με την τότε Πετρόλα αντί να μετατρέψει τις μονάδες σε Θεσσαλονίκη και Ασπρόπυργο να φτιάξει εξαρχής ένα νέο διυλιστήριο στην Ελευσίνα στη θέση της παλιάς Πετρόλα με κόστος σχεδόν 1 δις για να μην κλείσει.
Η Πετρόλα παρήγαγε τα πάντα σε πολύ μικρές ποσότητες με έμφαση στο μαζούτ μετά τη λειτουργία του νέου παράγει μεσαία κλάσματα με έμφαση στο αποθειωμένο πετρέλαιο.
Πλέον και τα 3 διυλιστήρια του ομίλου λειτουργούν σαν 1 ανάλογα με το τη ζητάει η παγκόσμια αγορά άλλωστε το 60% της παραγωγής εξάγετε στο εξωτερικό οπότε κάποιοι που νομίζουν ότι βάζουν καλύτερα καύσιμα στο εξωτερικό μπορεί να βάζουν καύσιμα από Ελλάδα.
Ο βασικός λόγο της επένδυσης ήταν οι μελλοντικές προδιαγραφές καυσίμων και κυρίως τα καύσιμα ναυτιλίας και όχι κίνησης η βιομηχανίας.
Επίσης το φυσικό αέριο ως καύσιμο θέρμανσης αν εξαίρεσης τη βόρεια Ελλάδα και κυρίως τη Θεσσαλονίκη στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην αττική έχει από ελάχιστη έως ανύπαρκτη παρουσία ακόμα. Επίσης η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 35% στον όμιλο ΕΛΠΕ έως πρόσφατα και το 35% του Δεσφα.
Πλέον ξεκινάνε επενδύσεις για απε, ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο (εδώ καταναλώνετε το περισσότερο και όχι στη θέρμανση) και διερευνούμε την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων
Τέλος στον όμιλο Λάτση ανήκει το 45% του ομίλου.
-
AΝ δεν κάνω λάθος, τα τελευταία χρόνια τα ναυτιλιακά καύσιμα είναι πολύ χαμηλότερου θείου από το παρελθόν, και ίσως αυτό εξηγεί κάποια πράγματα. Επειδή είχα μια επαφή για τις μονάδες αποθείωσης του διυλιστηρίου, μετέφερα αυτό που λεγόταν ψιθυριστά από τμήμα της πιάτσας, πες το και ράδιο αρβύλα στο φινάλε: ότι επίκειται η άρση της απαγόρευσης, γι' αυτό και το διυλιστήριο προετοιμάζεται για την νέα εποχή, το δε τάιμινγκ της ανακοίνωσης 'κούμπωσε' έστω και τυχαία με την φήμη . 'Ασχετα αν τελικά όπως γράφεις το αποθειωμένο πετρέλαιο σχεδιαζόταν να κατευθυνθεί πρώτιστα για τη ναυτιλία. Μέα κούλπα.
-
Lap-η δεν έλειψαν σε κανέναν οι μπαρουφες να ξέρεις. Είχε καθαρίσει για μερικές μέρες το φόρουμ από την τοξικότητά σου, χειρότερη από 1000 euro 4 taxis.
Η οικολογία έχει και τα όριά της. Προφανώς η μπαρουφολογια όχι.
-
Ολοι ειμαστε ισοι dublin αλλα οχι ιδιοι. Αυτο θα επρεπε να το ειχες καταλαβει τοσα χρονια. Δηαλδη, ελπιζω να το ειχες καταλαβει.
Καλα λες.... δεν χρειαζεται να ασχολουμε. Δεν μπορω να ακολουθησω την υψηλου επιπεδου επιχειρημστολογια σου, δεν εχω την ικανοτητα.
Παντως απο την συζητηση αυτη καταλαβα οτι υπαρχουν οικολογοι, ενεργοι μαλιστα σε σχετικες ομαδες οικολογων με....... diesel αυτοκινητα (τρια μαλιστα) και μαλιστα επιχειρηματολογουν υπερ αυτων μετα μανιας και στα επιχειρηματα τους δεν φαινεται να γνωριζουν τα διαφορα παραγωγα καταναλωσης του diesel και αντ αυτου ωχυρονονται πισω απο ενα δεικτη Co2, οπου ακομα και jogging να κανεις το τριπλασιαζεις εσυ ο ιδιος. (Τι;;;; ιδιο επιπεδο επιχειρημστολογιας με τα προηγουμενα posts, γιατι δεν σ αρεσει;)
Νεο ειδος οικολογου.
Παντα μαθαινεις κατι νεο ..... σε ευχαριστω για την γνωση που μου εδωσες.
-
Α μπραβο, αυτο λεω.....ξεχωριζουν οι ψεκασμενοι και οι αρνητες απο αποσταση....
-
AΝ δεν κάνω λάθος, τα τελευταία χρόνια τα ναυτιλιακά καύσιμα είναι πολύ χαμηλότερου θείου από το παρελθόν, και ίσως αυτό εξηγεί κάποια πράγματα. Επειδή είχα μια επαφή για τις μονάδες αποθείωσης του διυλιστηρίου, μετέφερα αυτό που λεγόταν ψιθυριστά από τμήμα της πιάτσας, πες το και ράδιο αρβύλα στο φινάλε: ότι επίκειται η άρση της απαγόρευσης, γι' αυτό και το διυλιστήριο προετοιμάζεται για την νέα εποχή, το δε τάιμινγκ της ανακοίνωσης 'κούμπωσε' έστω και τυχαία με την φήμη . 'Ασχετα αν τελικά όπως γράφεις το αποθειωμένο πετρέλαιο σχεδιαζόταν να κατευθυνθεί πρώτιστα για τη ναυτιλία. Μέα κούλπα.
Από 3,5% πήγαμε σε 0,5% θείο.
η επένδυση έφτασε σχεδόν 1.1 δις το κίνησης καλυπτόταν και από τα άλλα 2 διυλιστήρια το 3ο έγινε για εξαγωγικούς σκοπούς αφού έβλεπαν τι έρχεται...
-
Χαχα βρε super@t φυσικα και εχεις πολλες γνωσεις κανεις δεν ειπε ποτε το αντιθετο... ισως εχεις τις μεγιστες ολων εδω μεσα....αλλα ελίσσεσαι σαν την αλεπού και προσφερεις με το σταγονομετρο τις γνωσεις σου στους συνομιλιτες σε καθε τεχνικο θεμα,
Για να μαθουμε κατι σε σχετικο βαθος αναγκαζεται κανεις (εγω δηλαδη) να τις ψαξει (χάνοντας και πολλες ωρες) διοτι σε καθε ποστ που δεν σ αρεσει λες τα μισα ή απαντας μονολεκτικα. Τοτε οποιος ψαχτει διαπιστωνει ενα συγκεκριμενο μοτιβο πισω απο αυτα που λες, δηλαδη λες μισες αληθεις, ποτε δεν λες ψεματα αυτο στο αναγνωριζω, που υπαγορεουν τη δικη σου αληθεια, συμφερον, αποψη...παρε οτι θελεις.
Τα υπολοιπα τα αφηνεις στην αφανεια.
Δηλσδη ενω θα μπορουσες να εισαι η κορυφη της κορυφης ολων σε αντικειμενικη συγχρονη τεχνικη ενημερωση με υψηλες γνωσεις και εκαπιδευση, ψαχνομαστε του τι εννοεις ή του τι κρυβεις.
Εγω αυτο που θα ηθελα απο εσενα (αν ζητας την αποψη μου, αν οχι εχει καλως) ειναι να πεις ολη την αληθεια για καθε τεχνικο θεμα και μετα να πεις για παραδειγμα στο θεμα αυτο....
Τωρα που σας τα ειπα ολα μαγκες εγω γουσταρω ντιζελ για αυτους τους λογους. Σταρατα και ίσια. Απολυτη σεβαστη η επιλογη σου. Ελευθερος εισαι.
Εμενα τα 'πλαγια' ποστ δεν μ αρεσουν.....αυτα
-
Λαπη, για να ειναι κάποιος οικολόγος πρέπει να καίει βενζίνη; Κιμά να βάζει στα μακαρόνια;
(Ήθελα πολλά να γράψω, αλλά νομίζω πως είναι περιττά αν απαντήσεις στα παραπάνω)
-
Βενζίνη 100άρα για να πληρώνει ...
Στα μακαρόνια σόγια ...
-
Οχι φυσικα,
Οταν χρησιμοποιεις ορυκτα καυσιμα σε καυση παραγεις ρυπους. Υπαρχουν και οι καταλυτες που ελαχιστοποιουν στο μετρο του δυνατου αυτους τους ρυπους.
Οταν ομως φτανεις στην αγορα αυτοκινητου και σκας δεκαχίλιαρα και εχεις μεταξυ δυο εκδοσεων και επιλεγεις την diesel, (αντι μιας μικροτερης εξοπλιστικα για να καλυψεις την χασουρα) λεγοντας πως εισαι και οικολογος και μαλιστα οργανωμενος και σου ξου μου ξου μανταλακια.... ε δεν λεει.
Πες την αληθεια, οτι το πηρα διοτι εχω μεγαλα εξοδα μετακινησης και αφου τα επιτρεπουν ακομα, το αγορασα....
Απλα και σταρατα. Μην ανακατεβετε την τραπουλα με οικολογικο πνευμα διοτι δεν βγαινει ο ασσος υπερ του diesel σε καμια μοιρασια.
-
Πάντως διαβάζουμε ότι όλα τα καινούργια μοντέλα κόβουν το πετρέλαιο . Και το νέο Κασκάι τώρα .
Αλλα κόβουν τα αυτόματα από τα πετρέλαια , ή αντίθετα θα έχουν μόνο αυτόματα και ένα κινητήρα , όπως βλέπουμε στην PSA .
Αν όμως ένα χειροκίνητο πετρέλαιο καίει 5 λίτρα και η χειροκίνητη βενζίνη 7 , με τιμές 1,18 και 1,40 που είπε ο Λάπ , πάμε στα 5,90 και 9,80 αντίστοιχα , δηλαδή πάλι στα 4 ευρώ , αλλά για κάθε 10000 χλμ έχουμε 400 ευρώ , που σημαίνει ότι θα θέλουμε γύρω στα 50000 χλμ για να βγάλουμε την διαφορά τιμής που έχουν συνήθως και με την διαφορά σέρβις και αναλωσίμων , όσο πλησιάζουμε τα 100000 χλμ θα μειώνεται η ζήτηση για ντίζελ .
Λαου λαου το πας ολοκλήρωσε το τουλάχιστον 4000€ η διαφορά υπέρ του ντίζελ στα 100.000 χλμ και τόσο μεγάλη διαφορά στην αγορά δεν έχω δει σε φυσιολογικά αυτοκίνητα όπως και στη συντήρηση κάτι τρομερό και διαφορετικό δεν έχω δει σε σχέση με τα βενζινοκίνητα ... και είχα/έχω/ και θα έχω από όλα .
Μιλάμε για συντήρηση όχι για βλάβες που σε όλα ασχέτως καυσίμου ματώνεις ...και έχουν και τα βενζινοκίνητα ακριβές κάτι μεταβλητοί χρονισμοί κάτι βαλβίδες και καπάκια που δεν έχω ακούσει ποτέ σε ντίζελ για να μην πω την απάτη του άμεσου ψεκασμού ,όμοια με την απάτη του DPF για να μη παρεξηγιόμαστε , που πρέπει να λύσεις τον μισό κινητήρα για να τον καθαρίσεις από την πίσσα -λες και είναι ντίζελ - και σε γελοία λίγα χλμ 50-60000 χλμ έχουν γραφτεί και εδώ μέσα .
-
Οχι φυσικα,
Οταν χρησιμοποιεις ορυκτα καυσιμα σε καυση παραγεις ρυπους. Υπαρχουν και οι καταλυτες που ελαχιστοποιουν στο μετρο του δυνατου αυτους τους ρυπους.
Οταν ομως φτανεις στην αγορα αυτοκινητου και σκας δεκαχίλιαρα και εχεις μεταξυ δυο εκδοσεων και επιλεγεις την diesel, (αντι μιας μικροτερης εξοπλιστικα για να καλυψεις την χασουρα) λεγοντας πως εισαι και οικολογος και μαλιστα οργανωμενος και σου ξου μου ξου μανταλακια.... ε δεν λεει.
Πες την αληθεια, οτι το πηρα διοτι εχω μεγαλα εξοδα μετακινησης και αφου τα επιτρεπουν ακομα, το αγορασα....
Απλα και σταρατα. Μην ανακατεβετε την τραπουλα με οικολογικο πνευμα διοτι δεν βγαινει ο ασσος υπερ του diesel σε καμια μοιρασια.
Δεν μπορείς όμως να παραβλέπεις άλλους παράγοντες ούτε να τα βάζεις επί προσωπικού.
Όλα τα καύσιμα απ το ίδιο καζάνι βγαίνουν, δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο. Δε μπορείς να παραβλέπεις πως το ντηζελ καίει λιγότερο καύσιμο, εκπέμπει λιγότερα αέρια, και να επικεντρώνεσαι στο μοναδικό μειονέκτημα. Κυκλοφορούν διπλάσια βενζινοκίνητα direct injection που καινε +50% καύσιμο σε συνθήκες πόλης, χωρίς κανένα φίλτρο ουρίας κλπ, αλλά δεν θεωρείς οικολογικό έγκλημα την αγορά τους. Δε μπορεί να σε πιάνει 'τρόμος' στη θέα ενός καινούριου μικρομεσαίου ντηζελ στην Αθήνα και να νιώθεις θαλπωρή στη θέα μιας φωτιάς στο τζάκι... υπολόγισε εκατοντάδες χιλιάδες κι απ τα δυο.
Είναι πιο 'οικολογος' αυτός που θα πάει με τα πόδια, το ποδήλατο, το μετρό ή το μηχανάκι, απ αυτόν που θα πάρει το βενζινοκινητο mhybrid για να πετάγεται μέχρι το περίπτερο.
Αν συνεχίσει η Αθήνα κι οι άλλες μεγαλουπόλεις να γιγαντώνονται και να στοιβάζουν εκατοντάδες ανθρώπους ανά στρέμμα, όλα τα άλλα θα ναι λεπτομέρειες.
Αυτή τη στιγμή έχει δρομολογηθεί η καύση σκουπιδιών 'μέσα στις πόλεις' ως περιβαλλοντικη διαχείριση απορριμάτων, που μάλιστα βραβεύεται και προσπαθούν να την περάσουν και σαν ΑΠΕ. Το να εξοβελιστεί το πετρέλαιο στα ιχ σήμερα θα χει άμεσο αποτέλεσμα τουλάχιστον να διπλασιαστεί η βενζίνη που θα καίγεται, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι θα αναπνέουν δίπλα σε αποτεφρωτές σκουπιδιών.
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά