-
Γι αυτό και απενεργοποιω πάντα το start stop. Θεωρώ ότι το σκίζει το αμάξι....
-
Ο χρήστης axel12p έγραψε:
Μέχρι στιγμής έχω μέση κατανάλωση 5.3lt/100Km αν και εχθές με το πάτημα έβγαλε μέση στα 6.5lt/100Km.Το start/stop (αν και μου σπάει τα νεύρα η λειτουργία του) μειώνει αρκετά την κατανάλωση μέσα στην πόλη.
μόνο η στιγμιαία είναι αποδεκτή και με αποδεικτικά στοιχεία* για τις συνθήκες!!!!!
*τουλάχιστον 3 μαρτηρες και βίντεο -
Ο χρήστης SPI_duster έγραψε:
Πιστεύω πως φθείρει την μίζα στο βωμό της οικολογίας... Φυσικά μπορεί να κάνω και λάθος.η μίζα, όπου υπάρχει σύστημα start-stop, είναι ενισχυμένη σε σχέση με τις απλές για να αντέχει αυτή ακριβώς την λειτουργία.
σε όλους τους κατασκευαστές βέβαια. -
Θυμάμαι ότι κάπου εδώ μέσα είχα διαβάσει για το πώς κάνεις ακριβή υπολογισμό της κατανάλωσης, όχι με το trip computer, αλλά με βάση το φουλάρισμα. Από περιέργεια ήθελα να ρωτήσω πώς γίνεται αυτό στην πράξη. Γιατί προφανώς όταν πηγαίνεις στο βενζινάδικο δεν μπορείς να έχεις αδειάσει τελείως το ρεζερβουάρ. Και εγώ προσπαθώ να φουλάρω όταν κοντεύει να αδειάσει και το trip computer π.χ. μου γράφει ότι έχει άλλα π.χ. 30 χλμ, αλλά προφανώς δεν μπορώ να πετύχω να το πάω όταν έχει 0 ούτε σταθερά όταν έχει π.χ. άλλα 5, 10 ή 30 χλμ. Άρα τη μια φορά θα μένουν άλλα 30 χλμ, την άλλη άλλα 40, την άλλη 25 κοκ. Και έτσι προφανώς 'παίζει' και το ποσό του καυσίμου που θα πάρει. Τη μια 58 ευρώ, την άλλη 62, την άλλη 60 κοκ. Άρα μόνο χοντρικά μπορώ μέχρι στιγμής να υπολογίσω ότι π.χ. με περίπου 60 ευρώ κάνω 900 χλμ. Υπάρχει τρόπος να υπολογίσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατανάλωση; (χωρίς ειδικό μηχάνημα...)
Δεν ξέρω αν το ερώτημα που θέτω είναι χαζό. Βοηθήστε να ξεπεράσω την άγνοιά μου! -
Υπάρχει πολύ απλός και αξιόπιστος τρόπος να μετρήσεις με μεγάλη ακρίβεια την κατανάλωση, ανεξάρτητα απο πόσα χλμ σου μένουν ακόμα. Μόλις φουλάρεις το ρεζερβουάρ στο βενζινάδικο, μηδενίζεις και ένα μερικό χιλιομετρητή και έτσι την επόμενη φορά που ξανα-φουλάρεις (ανεξάρτητα από πόσα λιτρα έχεις ακόμα στο ρεζερβουάρ) βλέπεις πόσα χλμ έκανες από φουλάρισμα σε φουλάρισμα. Βλέπεις και πόσα λίτρα σου έβαλε στην αντλία και τσούκ έχεις πόσα χλμ έκανες με πόσα λίτρα....
-
σωστά...ως έναν βαθμό!
Αυτό το κάνω και τώρα...Μηδενίζω τον χιλιομετρητή για να δω πόσα χιλιόμετρα θα βγάλω από το ένα φουλάρισμα στο επόμενο. Αλλά και στην αντλία δεν υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις; Θέλω να πω ότι άλλες φορές βάζουν λίγο λιγότερο και άλλες λίγο περισσότερο καύσιμο οι πρατηριούχοι π.χ. για να στρογγυλοποιήσουν το ποσό. Ή είναι ασήμαντη αυτή η διαφορά; -
Σίγουρα δεν μπορείς να ξέρεις αν κλέβει η αντλία αλλά αυτό δεν είναι μετρήσιμο πρακτικά.
Όσον αφορά τις αποκλίσεις από φουλάρισμα σε φουλάρισμα και αυτές υπάρχουν αλλά είναι μικρές (συν πλήν 1-2 λίτρα στα 50 ας πούμε) οπότε το πιθανό σφάλμα είναι 2-4%. Όσο περισσότερο καύσιμο βάζει κανείς τόσο μκρότερη και η απόκλιση. Και το 2% σφάλμα στα 6λτ/100 χλμ για παράδειμα είναι 5.9 έως 6.1 δλδ πολύ μικρό...
-
Ο χρήστης Mokelle έγραψε:
Σίγουρα δεν μπορείς να ξέρεις αν κλέβει η αντλία αλλά αυτό δεν είναι μετρήσιμο πρακτικά.Όσον αφορά τις αποκλίσεις από φουλάρισμα σε φουλάρισμα και αυτές υπάρχουν αλλά είναι μικρές (συν πλήν 1-2 λίτρα στα 50 ας πούμε) οπότε το πιθανό σφάλμα είναι 2-4%. Όσο περισσότερο καύσιμο βάζει κανείς τόσο μκρότερη και η απόκλιση. Και το 2% σφάλμα στα 6λτ/100 χλμ για παράδειμα είναι 5.9 έως 6.1 δλδ πολύ μικρό...
Ευχαριστώ!
-
Ο χρήστης The_Emperor έγραψε:
Θυμάμαι ότι κάπου εδώ μέσα είχα διαβάσει για το πώς κάνεις ακριβή υπολογισμό της κατανάλωσης, όχι με το trip computer, αλλά με βάση το φουλάρισμα. Από περιέργεια ήθελα να ρωτήσω πώς γίνεται αυτό στην πράξη. Γιατί προφανώς όταν πηγαίνεις στο βενζινάδικο δεν μπορείς να έχεις αδειάσει τελείως το ρεζερβουάρ. Και εγώ προσπαθώ να φουλάρω όταν κοντεύει να αδειάσει και το trip computer π.χ. μου γράφει ότι έχει άλλα π.χ. 30 χλμ, αλλά προφανώς δεν μπορώ να πετύχω να το πάω όταν έχει 0 ούτε σταθερά όταν έχει π.χ. άλλα 5, 10 ή 30 χλμ. Άρα τη μια φορά θα μένουν άλλα 30 χλμ, την άλλη άλλα 40, την άλλη 25 κοκ. Και έτσι προφανώς 'παίζει' και το ποσό του καυσίμου που θα πάρει. Τη μια 58 ευρώ, την άλλη 62, την άλλη 60 κοκ. Άρα μόνο χοντρικά μπορώ μέχρι στιγμής να υπολογίσω ότι π.χ. με περίπου 60 ευρώ κάνω 900 χλμ. Υπάρχει τρόπος να υπολογίσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατανάλωση; (χωρίς ειδικό μηχάνημα...)
Δεν ξέρω αν το ερώτημα που θέτω είναι χαζό. Βοηθήστε να ξεπεράσω την άγνοιά μου!Μπορεις να δεις ακριβως ποσα λιτρα εχεις στην δεξαμενη στο κρυφο μενου της Χ1. Ετσι πχ οταν βλεπεις οτι εχουν μεινει 10 λτ μεσα λες στον βενζινα να σου βαλει 40 λιτρα μηδενιζεις τον χιλιομετρητη και μολις ξαναπεσεις στα 10 βλεπεις ποσα χμ εκανες.
-
Ο χρήστης The_Emperor έγραψε:
σωστά...ως έναν βαθμό!
Αυτό το κάνω και τώρα...Μηδενίζω τον χιλιομετρητή για να δω πόσα χιλιόμετρα θα βγάλω από το ένα φουλάρισμα στο επόμενο. Αλλά και στην αντλία δεν υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις; Θέλω να πω ότι άλλες φορές βάζουν λίγο λιγότερο και άλλες λίγο περισσότερο καύσιμο οι πρατηριούχοι π.χ. για να στρογγυλοποιήσουν το ποσό. Ή είναι ασήμαντη αυτή η διαφορά;Για κλεψιμο αντλιας λες στο βενζινα βαλε μου 40 λτ μετα κοιτας στο κρυφο μενου ποσα μπηκαν και αν υπαρχει αποκλιση δεν ξαναπας...
-
Οσο παει με εκπλησει ολο και περισσοτερο η BMW και η X1 ειδικοτερα. Εχει τετοια επιλογη στο κρυφο μενου που να σου δειχνει ποσα λιτρα εχεις μεσα στο ρεζερβουαρ?
Υπαρχει αποκλιση σε αυτο αναλογα με την κλιση του αμαζωματος? -
κρυφο μενου;
Υπάρχει κάτι τέτοιο στις πληροφορίες οχήματος στην οθόνη;
Θα το κοιτάξω σίγουρα, αν και το συγκεκριμένο πρατήριο που βάζω θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα της πόλης και βάζουν εκεί και ταρίφες και επαγγελματίες οδηγοί φίλοι μου που μου το συνέστησαν. Επίσης, βάζω εκεί εδώ και χρόνια βενζίνη και δεν είχα ποτέ θέμα και έβγαζα και περισσότερα χιλιόμετρα σε σχέση με άλλα πρατήρια. Τέλος, έχει και αυτούς του ελέγχους - πιστοποιήσεις της EKO..., ενώ έχω πιάσει πια και 'γνωριμία' με έναν υπάλληλο εκεί και μου επιβεβαίωσε ότι είναι απόλυτα αξιόπιστο.
Έλεγχο βέβαια δεν χάνω τίποτα να κάνω!
Ευχαριστώ πολύ wantone! -
Ο χρήστης petran17 έγραψε:
Οσο παει με εκπλησει ολο και περισσοτερο η BMW και η X1 ειδικοτερα. Εχει τετοια επιλογη στο κρυφο μενου που να σου δειχνει ποσα λιτρα εχεις μεσα στο ρεζερβουαρ?
Υπαρχει αποκλιση σε αυτο αναλογα με την κλιση του αμαζωματος?Ολες οι BMW εχουν κρυφο μενου και δειχνει διαφορα πραγματα οπως θερμοκρασια νερου και λαδιου, βολταζ, λιτρα καυσιμου και αλλα πολλα.
Πηγαινε στο youtube και βαλε bmw hidden menu
-
Με μια πρόχειρη ματιά πάντως...δεν μου φάνηκε ότι θα ήθελα να βάλω χέρι εκεί μέσα!!
-
Γιατι; Απλο ειναι.
-
Ο χρήστης drenie έγραψε:
Σόρρυ αλλά σας βαριέμαι λίγο . Ειδικά αυτό το θέμα της κατανάλωσης έχει γίνει αυτοσκοπός . Δεν λέω ότι δεν είναι ένα πολύ σημαντικό έξοδο αλλά το αυτοκίνητο το κάνουν άλλα πράγματα αυτοκίνητο και όχι η κατανάλωση . Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια διαφορά του ενός ευρώ κάθε 100 χιλιόμετρα .Στάλθηκε από το SM-N9005 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Αναλογα. Αν θες οικονομια ενταξει θα κοιταξεις να παρεις εναν κινητηρα οικονομικο. Υπαρχουν ανθρωποι που ειτε δεν μπορουν ειτε δεν θελουν να ξοδεψουν πολλα στην καταναλωση. Εμενα εκεινο που μου κανει εντυπωση ειναι και το εχω τυχει δλδ, να δινεις 50.000+ για ενα αμαξι και να γκρινιαζεις (δλδ να σου εχει γινει εμμονη, οχι να το αναφερεις απλως) για την καταναλωση. Και να πηγαινεις μετα τα 2 χρονια που ληγει η εγγυηση και να βαζεις υγραεριο. Γιατι το πηρες αφου σε χαλαει η καταναλωση του; Και βγαινει κιολας και το κατηγορει οτι καιει.
Καιει και παρακαει και καλα κανει. Αν δεν θες να πληρωσεις τις βενζινες του, μην το παιρνεις. Αλλα θελει και να λεει πως εχει το Χ αμαξι πολυτελειας και να μην καιει. Εκει ειναι που βλεπω ενα μπερδεμα στο τι θελει ενας που αγοραζει 60.000ων + ευρω αμαξι και εχει προβλημα με την καταναλωση. Ας παει να παρει ενα Aygo.
Δεν εννοω κανεναν εδω. Για μια γενικη αντιληψη λεω που εχουν καποιοι κατοχοι ακριβων αυτοκινητων που θελουν να τους κοστιζουν οσο ενα 1000αρακι. -
Steve +1
-
Σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται ότι έχει γίνει κακή επιλογή
Εκτός εάν η απόκλιση στην ανακοινωμένη από την εταιρία κατανάλωση και στην πραγματική είναι τέτοια που συνεπάγεται εξαπάτηση του αγοραστή -
Οτι ειπε ο Sbr.
Εγω βλεπω απο πολυ κοσμο οτι εχει αγιοποιησει το πετρελαιο και ειναι μοδα. Λες και ανακαλυψαν ξαφνικα την πενεκιλινη !
Εχει πολλα καλα το πετρελαιο ειδικα αν κινησε εκτος πολης και κανεις αρκετα χιλιομετρα.
Και σιγουρα με την κριση και την αυξηση του καυσιμου σκεφτεσαι δυο και τρεις φορες την καταναλωση ομως δεν γινεται οταν παιρνεις καινουργιο και ακριβο αυτοκινητο να κοιτας μονιμα το trip computer .
Η επιλογη αυτοκινητο γινεται απο ενα συνδυασμο κριτηριων. Τωρα αν για μερικους το μοναδικο ειναι η οικονομια καυσιμου ...
Πως να το πω διαφορετικα... μου φαινεται σαν να ειμαστε σε ενα συνεχομενο διαγωνισμο. Ποσο καιει εσενα ; 6,8 αααα εμενα 6,3 ! Γατακια 5,2 το δικο μου!
Οπως καποτε μετραγαν μονο τα αλογα ή αν το αυτοκινητο του μπαμπα μας ηταν πιο μακρυ σε σχεση με το αυτοκινητο που ειχε ο μπαμπας του κολλητου μας.
Σεβομαι τους ανθρωπους που λογω δουλειας ή καταστασεων προσπαθουν να μειωσουν τα εξοδα τους. Δεν σεβομαι αυτους που περιγραφει ο Sbr. Τους θεωρω μιζερους.
-
Κανείς δεν κοιτάει μόνο την κατανάλωση καυσίμου, οι εποχές όμως έχουν αλλάξει. Όταν το 2002 έδινα 35€ και έβαζα 50lt βενζίνη, προφανώς και δεν με ένοιαζε η κατανάλωση. Ακόμη θυμάμαι τις ατελείωτες βόλτες που έκανα σχεδόν κάθε βράδυ, χωρίς να με νοιάζει ούτε καν το πόσο θα κάψω. Συν το γεγονός πως οι καταναλώσεις ήταν ψιλό στάνταρ για ένα μέσο αυτοκίνητο (γύρω στα 7-8 lt) ενώ για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού δεν υπήρχε έτσι και αλλιώς άλλη εναλλακτική (αέριο, πετρέλαιο).
Οπότε και δεν ήταν ενδιαφέρον θέμα συζήτησης το πόσο καίει ο καθένας.
Σήμερα όμως που η τιμή του καυσίμου έχει ανέβει αρκετά (ΟΚ, έχει πέσει τώρα τελευταία), που οι οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων δεν είναι η καλύτερη -για να το πω ευγενικά- και που πλέον υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές στην αγορά (downsized βενζινοκινητήρες, αξιοπρεπέστατα πετρέλαια και τοποθέτηση αερίου), τότε προφανώς οι συζητήσεις για την κατανάλωση έχουν την αξία τους.
Όταν γνωρίζω πως με τα χιλιόμετρα που κάνω το QQ πετρέλαιο θα με γλιτώνει 1000€ τον χρόνο σε σχέση με το αντίστοιχο βενζίνης, τότε θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιλογή μου.
Όταν επιλέξαμε αυτοκίνητο κοιτάξαμε μόνο αυτό; Εννοείται όχι. Κατά την διαδικασία επιλογής έκανα test drive το Focus 1.0 125hp το οποίο ήταν πραγματικά πολύ ωραίο αυτοκίνητο. Οδήγησα το ίδιο και σε πετρέλαιο, το οποίο όμως δεν είχε καμιά σχέση με την βενζίνη, βαρύ και πολύ θορυβώδες κατά την επιτάχυνση. Αν κοιτούσαμε μόνο τις καταναλώσεις πιθανότατα να είχαμε επιλέξει αυτό.
Από την άλλη, δεν μπορώ παρά να εκπλήσσομαι ευχάριστα όταν προχθές ήπια το αίμα στο QQ και μου έβγαλε μέση κατανάλωση 6.5lt. Ούτε που θέλω να φαντάζομαι τι καταναλώσεις θα έβγαζε το Focus με τα 125 στις ίδιες συνθήκες. Πως να το κάνουμε, ο συνδυασμός καλών επιδόσεων με χαμηλές καταναλώσεις είναι εντυπωσιακός, και εδώ στην Ελλάδα τώρα το μαθαίνουμε. Να μην το σχολιάσουμε;
Νissan Qashqai J11 [2014-__]