Κανείς δεν κοιτάει μόνο την κατανάλωση καυσίμου, οι εποχές όμως έχουν αλλάξει. Όταν το 2002 έδινα 35€ και έβαζα 50lt βενζίνη, προφανώς και δεν με ένοιαζε η κατανάλωση. Ακόμη θυμάμαι τις ατελείωτες βόλτες που έκανα σχεδόν κάθε βράδυ, χωρίς να με νοιάζει ούτε καν το πόσο θα κάψω. Συν το γεγονός πως οι καταναλώσεις ήταν ψιλό στάνταρ για ένα μέσο αυτοκίνητο (γύρω στα 7-8 lt) ενώ για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού δεν υπήρχε έτσι και αλλιώς άλλη εναλλακτική (αέριο, πετρέλαιο).
Οπότε και δεν ήταν ενδιαφέρον θέμα συζήτησης το πόσο καίει ο καθένας.
Σήμερα όμως που η τιμή του καυσίμου έχει ανέβει αρκετά (ΟΚ, έχει πέσει τώρα τελευταία), που οι οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων δεν είναι η καλύτερη -για να το πω ευγενικά- και που πλέον υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές στην αγορά (downsized βενζινοκινητήρες, αξιοπρεπέστατα πετρέλαια και τοποθέτηση αερίου), τότε προφανώς οι συζητήσεις για την κατανάλωση έχουν την αξία τους.
Όταν γνωρίζω πως με τα χιλιόμετρα που κάνω το QQ πετρέλαιο θα με γλιτώνει 1000€ τον χρόνο σε σχέση με το αντίστοιχο βενζίνης, τότε θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιλογή μου.
Όταν επιλέξαμε αυτοκίνητο κοιτάξαμε μόνο αυτό; Εννοείται όχι. Κατά την διαδικασία επιλογής έκανα test drive το Focus 1.0 125hp το οποίο ήταν πραγματικά πολύ ωραίο αυτοκίνητο. Οδήγησα το ίδιο και σε πετρέλαιο, το οποίο όμως δεν είχε καμιά σχέση με την βενζίνη, βαρύ και πολύ θορυβώδες κατά την επιτάχυνση. Αν κοιτούσαμε μόνο τις καταναλώσεις πιθανότατα να είχαμε επιλέξει αυτό.
Από την άλλη, δεν μπορώ παρά να εκπλήσσομαι ευχάριστα όταν προχθές ήπια το αίμα στο QQ και μου έβγαλε μέση κατανάλωση 6.5lt. Ούτε που θέλω να φαντάζομαι τι καταναλώσεις θα έβγαζε το Focus με τα 125 στις ίδιες συνθήκες. Πως να το κάνουμε, ο συνδυασμός καλών επιδόσεων με χαμηλές καταναλώσεις είναι εντυπωσιακός, και εδώ στην Ελλάδα τώρα το μαθαίνουμε. Να μην το σχολιάσουμε;