Λοιπόν, για να μην μπερδεύουμε τον κόσμο που σκέφτεται ν' αγοράσει αυτοκίνητο φ.α. προσπαθώντας ν' αντλήσει έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες, το πρόβλημα του μικρού ρεζερβουάρ βενζίνης μόνο μία μικρή επιπλέον ταλαιπωρία μπορεί να επιφέρει και τίποτα παραπάνω.
Προφανώς όποιος σκέφτεται σοβαρά ν' αγοράσει Cng, βρίσκεται ή κινείται πλησίον ενός πρατηρίου της Fisikon και σίγουρα επιθυμία του θα είναι να κινείται αποκλειστικά ή όσο το δυνατόν περισσότερο με φ.α ώστε ν' απολαμβάνει το όφελος της οικονομίας του. Εάν στο δυσμενές σενάριο αποφασίσει να κινηθεί εκτός εμβέλειας ανεφοδιασμού με φ.α., (όπως για παράδειγμα σε διακοπές) τότε θα πρέπει να ανεφοδιάζεται κάθε 100-130Km με βενζίνη.Τα μικρά ρεζερβουάρ βενζίνης (9-10-12lt) που έχουν τα περισσότερα οχήματα Cng, έχουν επάρκεια για 200km περίπου σε επαρχιακή ή εθνική οδό και το 1/3 θα πρέπει να μένει διαρκώς γεμάτο για την μακροζωία και την απρόσκοπτη λειτουργία της αντλίας.
Κάθε 100-130Km ανεφοδιασμός με βενζίνη (τη στιγμή που υπάρχει πρατήριο και στη τελευταία άκρη της ελληνικής επικράτειας), όταν και εφ΄ όσον δεν μπορούμε να ανεφοδιαστούμε με φ.α., το μόνο πρόβλημα που δημιουργεί, είναι πέντε χαμένα λεπτά από τον χρόνο μας, χώρια που είναι και μία ευκαιρία ξεμουδιάσματος.
Ένα τελευταίο που είναι βασικό και δεν έχει αναφερθεί από κανέναν. Με το φυσικό αέριο ξεχνάς τί πάει να πει νοθευμένο καύσιμο με τα επακόλουθά του. Οι παθόντες, ξέρουν από πρώτο χέρι πόσο καλό είναι αυτό για το αυτοκίνητο και την τσέπη τους.
Akis οι περισσότεροι σε αυτή τη συζήτηση, έχουμε άμεσο ενδιαφέρον για το ΦΑ καθώς είναι η καλύτερη και φθηνότερη λύση ΤΩΡΑ. Δεν είμαστε πολέμιοι, και θέλουμε να ωθήσουμε κόσμο προς το Φ.Α.
Όπως όμως λέμε, ΔΕΝ πρέπει να ωραιοποιούμε τα πράγματα.
Γι αυτό, όπως και προηγουμένως, θα ήθελα να μας δώσεις την εξήγηση για τα χλμ με βενζίνη που αναφέρεις.
Ίσως το citigo και τα άλλα μικρά να έχουν πραγματική κατανάλωση όχι πάνω από 6 λτ. βενζίνης. Κάτω από 5 λτ αποκλείεται να έχουν, δεν είναι τεχνικά εφικτό. Δηλαδή, ΑΝ κάποιος είχε ακριβώς φουλαρισμένο 9 ή 10 ή 11λτ βενζίνης την ώρα που του τελείωσε το αέριο (κι όχι π.χ. μόνο 7λτ) τότε με περιθώριο όπως σωστά λες το 1/3 ελάχιστου καυσίμου για την εμβαπτιζόμενη αντλία, έχει το μέγιστο 6-7 λίτρα διαθέσιμα.
Δηλαδή με αυτοκίνητο μεγέθους citigo ή ανάλογο, λίγο βάρος σε εθνική οδό, κι όχι ας πούμε με κλιματισμό και 4 άτομα σε ορεινό δρόμο, θα πρέπει μέσα σε 80 χλμ. απόσταση να έχει βρει πρατήριο βενζίνης. Είναι δυνατόν το πρατήριο να βρίσκεται στο 80ο χιλιόμετρο; Που σημαίνει, ανάλογα σε ποια περιοχή βρίσκεσαι, θα πρέπει κάθε ώρα ή λιγότερο να σταματάς για να βάλεις 10€ βενζίνη. Αν είσαι τυχερός και κινείσαι σε αστικές περιοχές, γιατί αν είσαι σε επαρχία αργία ή νύχτα ή για πολλούς άλλους λόγους, δεν σημαίνει πως έχεις εξασφαλίσει ανεφοδιασμό. Αν μιλήσουμε τώρα για ένα LEON, Octavia κλπ. που υποτίθεται τα αγοράζεις για τη δυνατότητα φορτίου ή σπορ οδήγησης, τα περιθώρια για ανεφοδιασμό μειώνονται κι άλλο.
Η επιλογή να αφαιρεθεί το κανονικό ντεπόζιτο και να μπει 9-11 λίτρα, προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στα περισσότερα σενάρια χρήσης στην Ελλάδα, ακόμη κι αν το δίκτυο αναπτυχθεί λίγο ακόμη. Εγώ το θέλω το Φ.Α., έχω πρατήριο δίπλα στο σπίτι κι όμως, πέρα απ' τη χρήση πόλης, στα σενάρια που κινούμε δεν είμαι 100% καλυμένος. Όπως έχω ξαναγράψει, σκέφτομαι πως ίσως πάρω ένα Panda με όσους συμβιβασμούς κι αν έχει, γατί είναι η μοναδική ασφαλής επιλογή. Πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, αν πάω και πάρω ένα ωραίο DSG (o Θεός μαζί μας) Octavia (στην τιμή που θα έπαιρνα ένα αυτόματο ντήζελ), και συμβεί από το πιο απλό όπως να χαλάσει η αντλία αερίου μέχρι κάτι απρόβλεπτο, όπως π.χ. να χρεωκοπήσει μία τοπική επιχείρηση;