Ο χρήστης fiverg έγραψε:
Βασικά, κοίτα τι περίεργο πράγμα είναι ο καπιταλισμός.
Ρισκάρεις, παίρνεις δάνειο, ξεπληρώνεις με το καλό, σου μένει η περιουσία, είσαι ο μάγκας, ο νοικοκύρης που δούλεψες και μόχθησες και έφτιαξες και, και, και...
Ρισκάρεις, παίρνεις δάνειο, δεν ξεπληρώνεις για τον α ή β λόγο (κανείς μα κανείς δεν σου εγγυάται ότι μέσα σε 25-30 χρόνια αποπληρωμής όλα θα πηγαίνουν πρίμα), φταίει η κακούργα η κενωνία...
Δεν παίρνεις δάνειο, δεν ρισκάρεις, ε τι να κάνουμε, αυτή την δύσκολη εποχή άμα λάχει να πληρώσεις και για αυτούς που ατύχησαν...
Μία μου γνωστή πήρε δάνειο και έχτισε 3όροφο (να έχει και ένα διαμερισματάκι και μαγαζί να νοικιάζει), δεν την έφτανε ένας όροφος, τώρα καταριέται τα κακά μνημόνια γιατί βλέπεις όταν πήρε το δάνειο κάπου μάλλον υπήρχε ρήτρα ότι θα το ξεπληρώσει σίγουρα...
Έτερη γνωστή ήταν κορόιδο και δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτής της ρήτρας, οπότε δεν πήρε δάνειο και έμεινε στο νοίκι. Αλλά πρέπει να πληρώνει μάλλον τα σπασμένα της πρώτης...
Καπιταλισμός κύριοι που κατά τους μαρξιστές το άτομο είναι 'υπεύθυνο' (=λαμόγιο και εκμεταλλευτής) για τον πλούτο που απέκτησε αλλά πάντα είναι ανεύθυνο για την όποια 'κακομοιριά' του.
Α, και να μην ξεχνάμε, η συζήτηση ξεκίνησε από το 'όριο του πλούτου' που έθεσε ο γάτος και που η καλή μας κυβέρνηση το έχει θέσει κάπου στις 30000. Διότι 'αν αυτή την εποχή βγάζεις τόσα, είσαι καλά...'. Επ' αυτού συμφωνεί και ο REAL o οποίος όμως κατά τα άλλα δεν δέχεται ότι η κυβέρνηση αυτή είναι αριστερή. Και για αυτό αποτυγχάνει. Διότι ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς. Μνημόνια και τέτοιες κουτοπόνηρες τακτικές σε μια χώρα που διψάει για επενδύσεις δεν πάνε μαζί.
Κάθομαι και απολαμβάνω αυτά που γράφονται
Τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι...
Τρανό παράδειγμα
Περα από τις ιδεολογικες διαφορες, όταν καποιος εχει σωρευσει παντος ειδους οφειλες στο δημοσιο λογω της κρισης, ναι, να κατανοησει το πρόβλημα καποιου ο οποιος φορολογείται δυσαναλογοτατα αλλα:
Αν αυτος ο καποιος αν μπορει ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ, να πληρωνει τις υποχρεώσεις του ακομα σε ικανοποιητικο βαθμο και ταυτοχρονα να ζει καλυτερα από το μεσο ορο των συμπολιτών του οι οποιοι κοβουν όχι απλα πχ το καινουργιο αυτοκινητο αλλα αυτονόητες δαπανες της καθημερινότητας τοτε να καταλαβει ότι είναι φωνη βοωντος εν τη ερημω. Τοσο απλα.
Λογική johan...όποιος δεν έκανε ανοίγματα μεγάλα, πχ gatoz που ενώ μπορούσε να χώσει χρήμα να πάρει σπιταρόνα όπως είπε πριν λίγα post, αλλά προτίμησε να είναι συνετός να μένει στα 80m2(ίσως με ενοίκιο) και να βάλει χρήμα στην δουλειά του ή στην άκρη, αφού δεν χρωστάει δεν δικαιούται να μιλάει...
Γιόχαν που κατά δήλωσή του άφησε απλήρωτες υποχρεώσεις σε εφορία-ταμεία για να ξεπληρώνει τα δάνεια των σπιτιών του, δικαιούται να μιλάει και είναι το απόλυτο θύμα των μνημονίων.
Τοσο καιρο φωνάζαμε και εμεις 'ότι δεν αντεχουμε άλλο', αλλα εισπραταμε από αδιαφορια μεχρι χαιρεκακια. (εδώ μεσα, και γενικα).
Εδώ μέσα είμαστε χαιρέκακοι, ο johan ο μεγαλόψυχος γράφει παραπάνω '' τοτε να καταλαβει ότι είναι φωνη βοωντος εν τη ερημω. Τοσο απλα.''
Όταν λοιπον ξαναρθει η ΝΔουλα της καρδιας τους και εφαρμοστει ο νομος κατά γραμμα σε ο,τι αφορα κατασχεσεις/πλειστηριασμούς μιας και εχει προ πολλου τελειωσει το ρευστο, θα καταλαβουν τι εστι βερυκοκο.
Μιλάμε για απίθανα πράγματα...
Εγώ ξέρω ότι μέχρι το 1-1-2015 υπήρχε το πάγωμα των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας από την κακή Ν.Δ και το κακό ΠΑΣΟΚ, νομίζω η Κατσέλη το είχε φέρει ως νόμο επί ΓΑΠ. Αυτό διήρκησε 5 χρόνια σχεδόν...
Αυτοί που φτάσανε από το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και θα πάνε την ιστορία σε πλειστηριασμό με 3 κλικ online, νομίζω είναι άλλοι.
Αλλά ξέχασα, η ΝΔ θα φταίει και τότε...