-
Τις οίδεν γιατί μας έκλεισαν το εκλογικό θέμα ...
Χαλαρώστε μπρέεεεε
-
Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας από ανακοπή στα 63 χρόνια του.
Θα τον θυμάμαι πάντα με τα τραγούδια του.
https://www.protothema.gr/greece/article/923072/pethane-o-lauredis-mahairitsas/
-
Φάνη στην Κοπεγχάγη το φαγητό ήταν σε τιμές 2πλάσιες και 3πλάσιες αναλογικά από ό,τι στην Ελλάδα .
Τα ενοίκια είναι εξωπραγματικά . Δεν έχουν ΤGV . Ανηψιός έμενε Σουηδία 10 χρόνια και μόλις βρήκε άκρη στην Ελλάδα επέστρεψε . Στην αρχή είχαν θέματα που να μείνουν , γιατί υπάρχουν περίεργοι νόμοι για να νοικιάσεις σπίτι αν δεν είσαι 5 χρόνια στην χώρα και διάφορα κουφά που στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν ισχύουν .
Εχω Φινλαδέζα παντρεμένη με Ελληνα στην πολυκατοικία μου . Τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά . Πολλά παίρνεις σε μισθό , αλλά πάρα πολλά δίνεις σε δαπάνες διαβίωσης .
Το έχουμε αναλύσει παλιά με Λάπ και Ιωάννη . Με ανάλογη ζωή στην Ελλάδα με 500-600 τον μήνα την βγάζει άνετα ζευγάρι .
Ζωή του τύπου : Ζούμε για να Δουλεύουμε .
όπως πάντα, λίγο υπερβολή προς το σημείο που 'συμφέρει' την επιχειρηματολογία μας...
1ον, Στην σημερινή Ελλάδα με 500-600€ το μήνα, την βγάζει 'ΑΝΕΤΑ' ζευγάρι συνταξιούχων πάνω απ' τα 70 που ζουν σε ιδιόκτητο σπίτι. Όχι ζευγάρι νέων ανθρώπων, που υποτίθεται ξεκινούν οικογέννεια και έχουν νοίκι ή στεγαστικό δάνειο, όχημα κλπ...
2ον, έχω και γω αυτή τη στιγμή στη Νορβηγία πολύ δικό μου φίλο, που πήγε μαζί με άλλους κανά δύο συνεργάτες του. Ήταν ηλεκτρολόγος με καλούς ιδιώτες πελάτες που είχε φτάσει εκτός απ' το να έχει συνεργείο δικό του σε παράλληλα έργα, να δίνει και υπεργολαβίες, να στήνει υποκαταστήματα τραπεζών και ελληνικών εταιρειών σε νησιά ή το εξωτερικό κλπ. 15 ώρες το 24ωρο τρέξιμο, 100-150 χιλιόμετρα τη μέρα μετακινήσεις και τηλέφωνα και προμηθευτές κλπ. κλπ. Τζίφος όλα! Κάποια στιγμή τα παράτησε όλα, έκλεισε βιβλία, και πήγε εκεί και δουλεύει σαν άνθρωπος το 8ωράκι του στο χαλαρό, σαν ένας απλός έμπειρος τεχνίτης όπως και οι άλλοι, να παίρνει ένα σχετικά χαμηλό για εκεί μισθό, γύρω στα 3-3μιση χιλιάρικα το μήνα + καμιά υπερωρία, να πληρώνει το νοίκι, το αυτοκίνητό του, την ανθρώπινη διαβίωσή του, που θα βγουν να πιουν μια μπύρα ή να πάνε σε καμιά παραλία εκδρομή και ψάρεμα το σαββατοκύριακο, και τα έξοδα οικογέννειας & ταξιδιών στην Ελλάδα και να μένουν και μερικά κατοστάρικα το μήνα ως αποταμίευση...
Αυτή η ζωή στην Ελλάδα αποτελεί πλέον άπιαστο όνειρο, για ανθρώπους που δεν κατάγονται από οικογέννειες με οικονομική άνεση που τα έχει στήσει όλα ο μπαμπάς, και καλούνται μόνο να συνεχίσουν στο ρελαντί... τα 500-600€ το μήνα (που φτάνουν μόνο για συνταξιούχο) σήμερα τα χει, αύριο όχι ένας νέος στην Ελλάδα, ότι κι αν σπούδασε, ότι κι αν κάνει...
-
Αυτή η ζωή στην Ελλάδα αποτελεί πλέον άπιαστο όνειρο, για ανθρώπους που δεν κατάγονται από οικογέννειες με οικονομική άνεση που τα έχει στήσει όλα ο μπαμπάς, και καλούνται μόνο να συνεχίσουν στο ρελαντί... τα 500-600€ το μήνα (που φτάνουν μόνο για συνταξιούχο) σήμερα τα χει, αύριο όχι ένας νέος στην Ελλάδα, ότι κι αν σπούδασε, ότι κι αν κάνει...
Δεν ωφελει σε κατι η μεμψιμοιρια.
Οσοι ειναι εργατικοι και αγαπανε το αντικειμενο τους,εχουν πιθανοτητες να τα καταφερουν.
Ποτε δεν ηταν ευκολα στην Ελλαδα εκτος φυσικα αν ησουν διορισμενος στην ΕΥΔΑΠ δεκαετια 1990.
Τωρα για το ποσα λεφτα 'φτανουν',οι περισσοτεροι τεινουν να υποτιμουν τα εκτακτα εξοδα.
Δηλαδη κανουν ενα λογαριασμο με την λογικη οτι δεν θα αρρωστησεις,δεν θα τρακαρεις,δεν θα χρειαστεις ακριβα ρουχα,δεν θα πας οδοντιατρο για γεφυρα,δεν θα χωρισεις με τη γυναικα σου,δεν θα χαλασει το εμπορευμα στο μαγαζι,δεν θα παρεις κληση στο δρομο,δεν θα χαλασει το αυτοκινητο κτλ κτλ
-
Δηλαδη κανουν ενα λογαριασμο με την λογικη οτι δεν θα αρρωστησεις,δεν θα τρακαρεις,δεν θα χρειαστεις ακριβα ρουχα,δεν θα πας οδοντιατρο για γεφυρα,δεν θα χωρισεις με τη γυναικα σου,δεν θα χαλασει το εμπορευμα στο μαγαζι,δεν θα παρεις κληση στο δρομο,δεν θα χαλασει το αυτοκινητο κτλ κτλ
Έτσι ακριβώς. Τα έκτακτα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κάπως. Εγώ μόνο με τέτοια, μπαίνω μέσα το τελευταίο 3μηνο και δεν έχω τελειώσει ακόμα.
-
Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει και να κατανοήσει τα δικαιώματα των κατοίκων του Διστόμου έναντι του Γερμανικού Δημοσίου για τα θύματα του ολοκαυτώματος από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που είχε ξεκινήσει ο αείμνηστος Ι.Σταμούλης, και με την ευκαιρία της απόφασης στις 4/9/2019 του Ιταλικού Άρειου Πάγου ( ναί ! του Ιταλικού Άρειου Πάγου ) για το θέμα, σε αυτό το βίντεο των 9 λεπτών ο καθηγητής Νότης Μαριάς μέχρι πρίν 2 μήνες Ευρωβουλευτής με τις περισσότερες επερωτήσεις στο σύνολο των Ευρωβουλευτών όχι μόνο των Ελλήνων με περισσότερες από 2500 επερωτήσεις, εξηγεί πολύ απλά και κατανοητά το θέμα και τι σημαίνει η απόφαση αυτή για τους κατοίκους του Διστόμου και της Ελλάδας γενικότερα.
Είναι θέμα με τεράστιο ενδιαφέρον αλλά εδώ ο τύπος και τα κανάλια το πέρασαν στα πολύ ψιλά γιατί εδώ και δεκαετίες κανείς Έλληνας υπουργός δικαιοσύνης δεν τόλμησε να προχωρήσει σε αναγκαστικές κατασχέσεις των Γερμανικών περιουσιών στην Ελλάδα, για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο παρόλες τις νόμιμες νομικές διαδικασίες που υπάρχουν και δικαιώνουν την Ελλάδα.
-
Θα διαφωνήσω ότι το πέρασαν στο ντούκου καθώς έχω δει τουλάχιστον 3 φορές την κόρη Σταμούλη σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές. Για το ότι το κράτος μας διαχρονικά δεν έχει πράξει τα δέοντα θα συμφωνήσω.
-
3-3500 παίρνει όπως είπες. Και εμένα γνωστός ηλεκτρολόγος δουλεύει 8ωρο με 140 € σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα .
Για πες τι ενοίκιο πληρώνει ? Πόσα άτομα είναι και πόσα τμ είναι το σπίτι τους ? Σε τι περιοχή είναι ? Πόσο θα κόστιζε στην Ελλάδα η έξοδος που κάνουν και πόσο κοστίζει εκεί ?
Ετσι για να έχουμε ένα ερώτημα .
Γιατί όταν ήμουν φοιτητής πριν 40 χρόνια , αγόρασα την βίβλο των μηχανικών τον Νόιφερτ . Και εκεί είδα ότι τα 70-80 τμ έχουν 3 υπνοδωμάτια . Ετσι δεν μου έκανε εντύπωση τα στημένα σπιτάκια στο ΙΚΕΑ που έλεγαν μένουμε σε 10-15-20 τμ .
Ο κολλητός του γιου μου , μένει σε κακή περιοχή γερμανικής πόλης και πληρώνει για 20 τμ 500 € . Η αναλογία είναι στα 150 εδώ για να μένεις γύρω στην πλατεία Βάθη .
-
Τι έγινε , πάλι μπλοκάρατε την πολιτική ? Δεν πρόλαβα να διαβάσω ρε γμτ...
-
Για να πάρετε μια ιδέα του κόστους κατοικίας σε μία κωμόπολη της Γερμανίας....
-
Επειδή επισκεπτόμουν συχνά την συγκεκριμένη χώρα τις δύο προηγούμενες δεκαετίες και κοίταγα τιμές και κόστη , οι τιμές είναι διπλάσιες από της Ελλάδας , ακόμα και περισσότερο , αν ληφθεί υπ΄ όψη το ευτελές του τρόπου κατασκευής , η μη ύπαρξη εξωστών , ανάγκης αντισεισμικότητας και πολλά άλλα .
-
H Nορβηγία έχει τρεις τεράστιες αβάντες, όλες τους ενεργειακές. Το πετρέλαιο που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του '60 και άρχισε να εξορύσσεται αργότερα στα σέβεντις, το φυσικό αέριο που άρχισε να το εκμεταλλεύεται αργότερα και τις υδατοπτώσεις που την καθιστούν ηλεκτρικά αυτόνομη αφού όχι απλώς καλύπτει τις ανάγκες της αλλά εξάγει κιόλας. Οι υδατοπτώσεις είναι η ΡοζΡόις της ηλεκτροπαραγωγής. Φθηνές (ανά περίπτωση) για να τις φτιάξεις, 'τσάμπα' ρεύμα μετά, μηδέν επιβάρυνση στο περιβάλλον, πουλάς και πράσινα δικαιώματα στους άλλους που δεν έχουν. Το 'τζάμπα' ρεύμα που έχουν είναι ο κινητήριος μοχλός πίσω από την ακραία επιδότηση των ηλεκτρικών ιχ που ευαγγελίζονται εδώ και 10 περίπου χρόνια.
Γενικώς οι αβάντες αυτές ήταν καταλυτικής σημασίας για τη σύγχρονη ευημερία της. Φυσικά δεν αρκούν μόνο αυτές. Παίζουν τεράστιο ρόλο και οι χρονικές συγκυρίες που συνέβησαν, η γεωγραφική της θέση, το διεθνές στάτους της χώρας και βέβαια ο λαός της ο οποίος είχε την πρόνοια και την ωριμότητα να συστήσει από την αρχή ένα σοβαρό κρατικό φαντ για τα έσοδα από τους υδρογονάθρακες.
Τεράστια ενεργειακά αποθέματα και ακόμη μεγαλύτερα έχει π.χ. και το Ιράκ, αλλά βολοδέρνει και κατασπαράσσεται επί σειρά αιώνων.
Πάντως να σημειωθεί ότι οι Σκανδιναυικές χώρες γενικώς, και όχι μόνο τη Νορβηγία, ήταν επί σειρά χιλιετιών οι πιο φτωχές και αφιλόξενες περιοχές στον πλανήτη και βασική αιτία γι' αυτό ήταν το προβληματικό κλίμα και η απομόνωσή τους. Ο κόζμος έδινε αγώνα επιβίωσης καθημερινά, το προσδόκιμο ζωής ήταν πολύ χαμηλό. Η σοδειές πολύ μικρές, οι καταστροφές συχνές και μεγάλες. Βρήκαν διέξοδο στη θάλασσα καθαρά για λόγους επιβίωσης, και η θάλασσα εκεί είναι απέραντη και άγρια, δεν είναι Αιγαίο. Στη Νορβηγία μετά τον β' παγκόσμιο και για μερικά χρόνια υπήρχε ο θεσμός της κοινωνικής θητείας στα ψαράδικα και εξόχως στα επικίνδυνα φαλαινοθηρικά όπου οι στρατεύσιμοι άνδρες τα επάνδρωναν υποχρεωτικώς (κάτι σαν θητεία) για να φέρουν τροφή στον κοζμάκη που κυριολεκτικά λιμοκτονούσε. Κάποιες από αυτές τις χώρες είχαν και πρόβλημα με τους γείτονές τους, π.χ. Φινλανδία που όχι μόνο έχει φάει της χρονιάς της από τη ρωσσική αρκούδα πολλάκις, αλλά έχει διαμελιστεί κιόλας από αυτή (Καρελία).
Απλά τα τελευταία χρόνια οι χώρες αυτές έχουν πλουτίσει, για διάφορους λόγους η κάθε μία και σε διαφορετικό ποσοστό φυσικά, αλλά έχει ανέβει κατακόρυφα και το κόστος.
Φίλος πήγε Όσλο πριν 3 χρόνια για ένα μικρό πρότζεκτ και μου είπε για μισθό 1700 ευρώ το μήνα στον ανειδίκευτο εργάτη.
Γνωστός, από ΤΕΙ πληροφορικής εδώ, 30χρονος παίρνει 3.000 το μήνα στη Στοκχόλμη, 8ωρο, ασφάλιση και όλα τα κομφόρ. Η γυναίκα του (ντόπια) καθαρίζει άλλα 2.500 το μήνα σε παιδικό σταθμό, αλλά δίνουν 1.500 το μήνα για ένα νοίκι 65 τ.μ.
Επίσης, οι περιοχές αυτές είχαν ιστορικά τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα γιατί απλά ο κοζμάκης τις εγκατέλειπε λόγω των αντίξοων συνθηκών διαβίωσης, του κακού κλίματος και της ακραίας φτώχειας. Τις τελευταίες δεκαετίες φυσικά αποτελούν πόλο έλξης για ξένους λόγω του πολύ υψηλού βιοτικού επιπέδου, κρατικών παροχών, οργάνωσης, ασφάλειας.
-
Το να λέει κάποιος πως με 600€ μισθό στην Αθήνα (όχι π.χ. σε μια επαρχιακή κωμόπολη, αλλά στην Αθήνα!) ζεις όχι μόνο το ίδιο αλλά σχεδόν καλύτερα από μια κέντρο/βόρειο-ευρωπαΙκή πρωτεύουσα, δεν ξέρω πως μπορεί να δικαιολογηθεί. Ίσως τα έχει δει μόνο στην τηλεόραση ή σε ταξίδι με γκρουπ all-inclusive? Ίσως δεν έχει νοικιάσει ποτέ ένα σπίτι στην Αθήνα; δεν ξέρω...
Το μέσο κόστος ζωής στην Αθήνα στα πάγια έξοδα θα μπορούσε να μετρηθεί ως εξής, με προσεγγίσεις προς τα κάτω (μιλάμε για την φθηνότερη ελάχιστη ζωή τύπου φτωχού φοιτητή, όχι οικογέννειας):
~300€ ενοίκιο + 30€ κοινόχρηστα = 250-350€
περίπου έξοδα ενέργειας μαζί με θέρμανση (+ύδρευση δώρο) = 100-150€
τηλεπικοινωνίες (κινητό-σταθερό-ίντερνετ-tv κλπ)= 40-80€
μετακινήσεις (από εισητήρια και ταξί μέχρι παπί, αυτοκινητο κλπ)= 80-150€
Φαί με 3-5€ τη μέρα κατ' άτομο (φακές με μακαρόνια καθημερινές + 1 σουβλάκι +1 ρετσίνα το Σ/Κ)= 90-150€
έξοδα ρουχισμού κινεζολαϊκής, βρακιά από πανηγύρι, υποδήματα Λίντλ = ~30€
έκφυλη ζωή, γούστα, μαγγιές (μισό πακέτο τσιγάρα+καφές στο πλαστικό+1 σινεμά το μήνα+1 πακέτο προφυλακτικά για τους ομορφάντρες ή τις ανάφτρες)= 50-100€
βγαίνει μια σούμα χοντρικά από ~700€ για τους μετρημένους μέχρι ~900€ για τους άσωτους τύπου 'ρεμάλια της Φωκίωνος Νέγρη'
Μιλάμε για ανθρώπους που ΔΕΝ θα ξοδέψουν ποτέ για έπιπλα, όχημα, κατσαρόλες, κομπιούτερ & κινητό, γιατρό, ταξίδι, κλήση τροχαίας, αλλαγή λάμπας, αρνί πάσχα, κότα χριστουγέννων, ένα κακό υπολογισμό που θα θέλει βαφτίσια και πάνες σε 20 μήνες, σαπούνια, χλωρίνες, σερβιέτες και αποτριχώσεις, προϊόντα τηλεμάρκετινγκ, πίτσα & μπύρες σε αγώνα της εθνικής, θα κουρεύονται μόνοι τους κλπ. κλπ. ώστε να ξοδεύουν ετησίως 10 χιλιάρικα οι εργένηδες ή 15χιλ το ζευγάρι και θα έχουν διαθέσιμο εισόδημα απ' το μισθό τους, τώρα που θα έχουμε πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ίσα ίσα για να τα βγάλουν πέρα αν τσοντάρει και η γιαγιά που και που και καταφέρουν να πάρουν και καμιά πιστωτική που θα της αυξάνουν το χρέος κανά-δυο χιλιάρικα το χρόνο και θα πηγαίνουν να δουλεύουν και σε κανά κέτερινγκ για γάμους το σαβατοκύριακο και στην ετήσια άδειά τους...
Και το συγκρίνουμε 'αυτό το πράΜα' που λέει κι ο φωτισμένος ηγέτης μας, με χώρες που μια καθαρίστρια ή ένας πρωτάρης πωλητής 'Kωτσόβολου' παίρνει 2 χιλιάρικα (κι έχει εγγυημένο μισθό όταν είναι άνεργος) κι ένας ειδικευμένος εργάτης παίρνει 4Κ, θέλει 1-1μιση χιλιάρικο νοίκι (όλα τα έξοδα μέσα, μέχρι ασφάλιση αστικής ευθύνης) και του μένουν άλλα τόσα (τα διπλάσια από το μέσο μισθό στην Ελλάδα) για να κάνει τη ζωή του, με δείκτες τιμών σε μερικές από αυτές τις πόλεις, χαμηλότερους απ' τις Αθήνας, άσχετα αν είναι ακριβά τα εστιατόρια...
-
Συμφωνώ για τα έκτακτα έξοδα στην Ελλάδα....και εμάς σαν οικογένεια αυτά μας τσακίζουν (ειδικά οδοντίατρος). Αλλά σε μια πολιτισμένη χώρα και σωστά δομημένη (π.χ. Σκανδιναβικές, Λουξεμβούργο και ίσως και άλλες που δεν γνωρίζω):
- Έκτακτα ιατρικά έξοδα ΔΕΝ υπάρχουν, γιατί τα καλύπτει όλα η ασφάλεια (δημόσια κυρίως), οπότε κανένα πρόβλημα εκεί
- Ο χωρισμός επίσης καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από κοινωνική πρόνοια,άρα ελάχιστα έξοδα και εκεί.
- Το αυτοκίνητο θα είναι καινούργιο πάντα, άρα ότι και να χαλάσει θα το καλύψει η εγγύηση.
Για τα υπόλοιπα συμφωνώ!
-
H διαφωνία μου έγκειται στον τρόπο ζωής .Αυτόν που αγόραζαν δύο μπριζόλες , 6 φέτες ζαμπόν , εδώ και 80 χρόνια και συνεχίζουν και σήμερα . Στο ότι έχουμε 5 μέρες την εβδομάδα δουλειά-σπίτι , το ΠΣΚ κάποιο ποτό στο χάπι αουρ και το υπόλοιπο πικ-νικ από το σπίτι .
Και όταν ο ξάδερφος μου σε εταιρεία πληροφορικής 55 ετών με πτυχίο και μεταπτυχιακό καθαρίζει στην Γερμανία 2500 τον μήνα και είναι και μισός Γερμανός , τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέτε.
Εχω ζήσει αρκετό καιρό σε διακοπές στην Γερμανία , έχω μιλήσει με δικούς μας μετανάστες , αλλά και ντόπιους . Η επιλογή να μένεις στο Μόναχο σε χωριό 50 χλμ μακρυά , είναι σαν να μένεις στα Μέγαρα και να δουλεύεις στην Αθήνα .
300 ενοίκιο στην Αθήνα μέχρι πριν 2 χρόνια , νοίκιαζες 100 τμ στην Κυψέλη . Αυτά που μένουν οι ανάλογοι , είχαν 120 τον μήνα .
Στο Παρίσι στο κέντρο , δωμάτιο υπηρεσίας στον 5ο όροφο , 60 τμ χωρίς ασανσέρ και με ξύλινο κλιμακοστάσιο , ήθελε 1000 τον μήνα . Ο άλλος στο Ντύσσελντορφ θέλει για το χειρότερο κομμάτι της πόλης , 500 για 20 τμ .
Ο Κίλομετερ που γράφει και εδώ και ζεί στην Βιέννη , για αξιοπρεπές σπίτι ήθελε 2500 τον μήνα .
-
Και το συγκρίνουμε 'αυτό το πράΜα' που λέει κι ο φωτισμένος ηγέτης μας, με χώρες που μια καθαρίστρια ή ένας πρωτάρης πωλητής 'Kωτσόβολου' παίρνει 2 χιλιάρικα (κι έχει εγγυημένο μισθό όταν είναι άνεργος) κι ένας ειδικευμένος εργάτης παίρνει 4Κ, θέλει 1-1μιση χιλιάρικο νοίκι (όλα τα έξοδα μέσα, μέχρι ασφάλιση αστικής ευθύνης) και του μένουν άλλα τόσα (τα διπλάσια από το μέσο μισθό στην Ελλάδα) για να κάνει τη ζωή του, με δείκτες τιμών σε μερικές από αυτές τις πόλεις, χαμηλότερους απ' τις Αθήνας, άσχετα αν είναι ακριβά τα εστιατόρια...
+1.000!!! Εξαιρετικό πόστ και έκαλψα από τα γέλια σε μερικά σημεία....πάρα πολύ εύστοχο!
-
@cruiser: Η Αθήνα έχει πολλές στρεβλώσεις στις τιμές των νοικίων και δεν μπορεί να βγεί ασφαλές συμπέρασμα. Δύο παραδείγματα κοντινών μου ανθρώπων:
-
60τμ στη Ν. Σμύρνη (σε ωραίο σημείο), 5ος όροφος με υπόγειο πάρκινγκ και φυσικό αέριο - €450/μήνα.
-
180τμ στον Διόνυσο, μονοκατοικία με 500τμ κήπο (και γκαράζ, αποθήκες κλπ.) - €430/μήνα. Αλλά το χειμώνα θέλει περί τα €500 πετρέλαιο το μήνα!
Άρα στην 1η περίπτωση έχουμε πανάκριβα ενοίκια (γιατί το σπίτι αυτό δεν είναι για οικογένεια) ενώ στην 2η περίπτωση έχουμε πάμφθηνα ενοίκια (αφού είναι σπίτι για 6 άτομα!).
-
-
H διαφωνία μου έγκειται στον τρόπο ζωής .Αυτόν που αγόραζαν δύο μπριζόλες , 6 φέτες ζαμπόν , εδώ και 80 χρόνια και συνεχίζουν και σήμερα . Στο ότι έχουμε 5 μέρες την εβδομάδα δουλειά-σπίτι , το ΠΣΚ κάποιο ποτό στο χάπι αουρ και το υπόλοιπο πικ-νικ από το σπίτι .
Και όταν ο ξάδερφος μου σε εταιρεία πληροφορικής 55 ετών με πτυχίο και μεταπτυχιακό καθαρίζει στην Γερμανία 2500 τον μήνα και είναι και μισός Γερμανός , τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέτε.
Εχω ζήσει αρκετό καιρό σε διακοπές στην Γερμανία , έχω μιλήσει με δικούς μας μετανάστες , αλλά και ντόπιους . Η επιλογή να μένεις στο Μόναχο σε χωριό 50 χλμ μακρυά , είναι σαν να μένεις στα Μέγαρα και να δουλεύεις στην Αθήνα .
300 ενοίκιο στην Αθήνα μέχρι πριν 2 χρόνια , νοίκιαζες 100 τμ στην Κυψέλη . Αυτά που μένουν οι ανάλογοι , είχαν 120 τον μήνα .
Στο Παρίσι στο κέντρο , δωμάτιο υπηρεσίας στον 5ο όροφο , 60 τμ χωρίς ασανσέρ και με ξύλινο κλιμακοστάσιο , ήθελε 1000 τον μήνα . Ο άλλος στο Ντύσσελντορφ θέλει για το χειρότερο κομμάτι της πόλης , 500 για 20 τμ .
Ο Κίλομετερ που γράφει και εδώ και ζεί στην Βιέννη , για αξιοπρεπές σπίτι ήθελε 2500 τον μήνα .
Τέλεια δεν είναι πουθενά.
Και πως η Ελλάδα είναι ομορφότερο μέρος για να ζεις, συμφωνώ!
(αν και έχω πολλές ενστάσεις γι αυτό το au-bord-de-l'eau που λέμε 'Αθήνα', μπορεί να έχει υπέροχες 'γωνιές' αλλά μαζικά είναι να πιάνεται η ψυχή σου...)
Αυτά όμως πριν τη περίοδο της κρίσης, όταν μπορούσε κάποιος να πάει να βρει μια δουλίτσα, να παίρνει 1200€ και να μην αισθάνεται άγχος επιβίωσης. Και οι άνθρωποι που μπορούσαν και ζητούσαν το κάτι παραπάνω, αργά ή γρήγορα το έβρισκαν.
Κατά περίπτωση μπορείς να βρεις πολλά καλά και άσχημα, έχω κι εγώ αρκετά προσωπικά παραδείγματα που γνωρίζω και τέτοια άσχημα που αναφέρεις και άλλα πολύ καλύτερα. Πάντως το ξέρεις κι εσύ κι αυτός, σαν παράδειγμα πάλι, ότι πτυχιούχος πληροφορικής που να καθαρίζει 2μιση σ'αυτή την ηλικία 'κάτι δεν κάνει καλά', ίσως κατ' επιλογή, και βρίσκεται στο ελάχιστο κατώτερο άκρο των στατιστικών της κατηγορίας του. Και η Γερμανία δεν είναι σαξές στόρυ, είναι ακόμη ένα δείγμα μαζικής εκμετάλευσης πληθυσμού για τον πλουτισμό λίγων, μοντέλο πολιτικής που εξάγουν-επιβάλλουν και στους ιθαγενείς του νότου...
Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη κι ένας 'άτυχος' όπως ο συγγενής του παραδείγματος, δεν ανησυχεί για την επιβίωσή του, δεν ζει μήνα-το-μήνα χωρίς πλάνο, αντίθετα με την πλειοψηφία 'κανονικών' ανθρώπων τώρα στην Ελλάδα.
Αν δεν μας είχε χαριστεί αυτό το υπέροχο οικόπεδο του πλανήτη σαν παρηγοριά (λίγη γη υπάρχει σ' αυτό το γεωγραφικό πλάτος, εμείς, η Καλιφόρνια, Φλόριντα κι ελάχιστες άλλες κατοικίσιμες περιοχές) αυτή τη στιγμή θα ήμασταν ως κοινωνία κάτι σαν Μολδαβία... (αλλά με πιο κοντές και τριχωτές γυναίκες).
-
Ρiliourits on fire, μ'αρεσει...
-
Tiger wrote:
Συμφωνώ για τα έκτακτα έξοδα στην Ελλάδα....και εμάς σαν οικογένεια αυτά μας τσακίζουν (ειδικά οδοντίατρος). Αλλά σε μια πολιτισμένη χώρα και σωστά δομημένη (π.χ. Σκανδιναβικές, Λουξεμβούργο και ίσως και άλλες που δεν γνωρίζω):
- Έκτακτα ιατρικά έξοδα ΔΕΝ υπάρχουν, γιατί τα καλύπτει όλα η ασφάλεια (δημόσια κυρίως), οπότε κανένα πρόβλημα εκεί
- Ο χωρισμός επίσης καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από κοινωνική πρόνοια,άρα ελάχιστα έξοδα και εκεί.
- Το αυτοκίνητο θα είναι καινούργιο πάντα, άρα ότι και να χαλάσει θα το καλύψει η εγγύηση.
Για τα υπόλοιπα συμφωνώ!
Η ασφαλεια στο Λουξεμβουργο θα σε καλυψει στο 100% αλλα συνηθως θα καταβαλεις πχ 120 ευρω στο γιατρο τα οποια θα παρεις πισω σε ενα λογικο χρονικο διαστημα.Τον γιατρο more or less δεν τον επιλεγεις εσυ αλλα το συστημα.
Αληθες οτι σε πολλες χωρες η προνοια βοηθαει πολυ.
Το αυτοκινητο δεν ξερω με πιο μαγικο τροπο θα ειναι παντα καινουριο!
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#9]