-
παμε για 100 σελιδες,οι ρυθμοι ειναι καταιγιστικοι!
-
σαν πολύ ελαφρά την καρδία παίρνεις το γεγονός ότι κάποιοι πετάνε δις στον κουβά με εγγύηση τις καταθέσεις σου
Έχω την τύχη να μην έχω ούτε ένα ευρώ σε τράπεζα από το 2009.Πάντως θέλω να ξέρω νούμερα, πόσα δις είναι τα βαλτωμένα και πόσα εξυπηρετούνται. Μετά να πέσουν τα σκαμπίλια στους ιθύνοντες.
-
Ψήφισε τσίπρα για να μάθεις
-
Πιο εύκολο να συνεργαστώ με τη Δημοκρατική Συμμαχία παρά με τη ΝΔ, λέει ο Στ.Μάνος
Αθήνα
«Είναι ευκολότερο και πιο λογικό να υπάρξει συνεργασία της Δράσης με τη Δημοκρατική Συμμαχία παρά με τη ΝΔ σε ενδεχόμενες νέες εκλογές» τόνισε ο Στέφανος Μάνος, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.Ο κ. Μάνος, μιλώντας στον Real fm αναρωτήθηκε πόσο αξιόπιστη είναι η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να συνενώσει την κεντροδεξιά, όταν ο ίδιος τη διέλυσε, διώχνοντας στελέχη.
«Είναι τερτίπι της τελευταίας στιγμής μπροστά στην απελπισία των αποτελεσμάτων;», διερωτήθηκε.
«Η λύση θα βρεθεί μέσα από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει απ' έξω. Είναι δύσκολη και δυσάρεστη δουλειά που πρέπει να γίνει στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ» σημείωσε ο πρόεδρος της Δράσης.
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, είναι προφανές, συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαστε κεντροδεξιά» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Flash, o πρόεδρoς του κόμματος Δημιουργία Ξανά Θ. Τζήμερος.
Ο κ. Τζήμερος απέκλεισε και την πιθανότητα συνεργασίας με την Ντόρα Μπακογιάννη κι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας μόνον με το Στέφανο Μάνο, λέγοντας:
«Με την κ. Μπακογιάννη επίσης δεν υπάρχει πιθανότητα, γιατί έχουμε εντελώς διαφορετική πολιτική κουλτούρα. Η πιο συγγενική, ας πούμε, πολιτική ομάδα είναι η Δράση και ο Στέφανος Μάνος» είπε.
ευτυχώς η ομοφωνία δεν είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της αριστεράς, ας διασπαστούν κι αυτοί μια φορά
-
@ prisma και λοιπούς
την επόμενη φορά που θα πείτε περί σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ του 2012 με το ΠΑΣΟΚ του 1980 , τουλάχιστον μπείτε στον κόπο να γράψετε στοιχεία, απλά για να μην έχει κανείς αμφιβολίες πως παπαρολογείτε.
-
-
Έχουν περάσει 3 μέρες και ακόμα δεν έχω καταλάβει.
ΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ;Αναδιαπραγμάτευση πάνω σε ποιά σημεία;
Μήπως δεν θέλει αναδιαπραγμάτευση αλλά σκέτη άρνηση του μνημονίου;
Τι λέει φτούνο το βουβάλι τότε;
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231195094Δεν υπάρχει πλειοψηφία για κυβέρνηση αντιμνημονιακού μετώπου, λέει ο Π.Καμμένος
Δηλαδή δεν βρίσκουν και άλλους αντιμνημονιακούς για να κάνουν μαγαζί.
Άρα ο συριζα είναι κατά του μνημονίου όπως η Αλέκα. Δεν θέλει αναδιαπραγμάτευση;Και συνεχίζει ο Καμμένος
«αν τα άλλα κόμματα αποφασίσουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους και αποσύρουν τις υπογραφές τους, μπορεί να σχηματισθεί μια οικουμενική κυβέρνηση για** την κατάργηση του μνημονίου**, την ανακήρυξη ΑΟΖ και την τιμωρία αυτών που ενέπλεξαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Κοινώς ότι έλεγε και πριν. Προδότες, κρεμάλες, Γουδί, πετρέλαια υπάρχουν.
Άρα ο Τσίπρας άλλα είπε σ' αυτόν;
@Μιτζάκωβος
συμφωνώ απόλυτα με τα claims σου περί εΜΜΕτού αλλά θα ήθελα να παραδεχτείς ότι αν τις δηλώσεις περί καταθέσεων, χαρατσίου (το δίνουμε δε το δίνουμε, το εισπράτουμε δε το εισπράτουμε) και φυσικά τα 20χιλιαρα του Γλέζου αν τα είχαν πει Πασόκοι ή ΝΔκράτες ο numero uno προπαγανδιστής και Γκεμπελάκος ο Lakis θα είχε κάνει κοπτοραπτική επιπέδου Ασλάνη στις δηλώσεις, θα τις έβαζε δίπλα στο μούτρο του και αφού θα έκανε 3-4 μούτες μέχρι να αρχίσει να κλάνει από τα γέλια η Ανθούλα, θα το γύριζε στο σοβαρό, θα έλεγε πόσο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ για την πατρίδα είναι αυτοί οι τσαρλατάνοι και στο τέλος θα έπαιρνε και πανηγυρικό παλαμάκι από το 60% και θα έκανε τη δουλειά του σαν καλός έμπορας που είναι.
Και αν τυχόν του γινόταν κριτική θα έλεγε 'I don't know shit. My name is Aristofanis'.Όπως βλέπεις πάντως το τουρλουμπούκι δηλώσεων συνεχίζεται και μπερδεύει τον κόσμο χωρίς καμμία παρέμβαση εΜΜΕτού.
-
Από twitter.
Σαν γνήσιος κάγκουρας που του έλαχε καλή γκόμενα, την βγάζει τουρνέ για να κάνει τη φιγούρα του στη γειτονιά #entoli
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Μέχρι στιγμής και βάσει όσων έχω ακούσει/διαβάσει, ο κ. Τσίπρας είναι από τους πιο υγιείς σε προσωπικό/συναισθηματικό επίπεδο πολιτικούς.
Νταξ, μην ανυσηχείς, σε κανά μήνα θα τον έχουμε κάνει παιδεραστή και μπουρδελιάρη
ας βάλουμε και κάτι πιο σοβαρό
European elections: if the left doesn't lead revolt against austerity, others will
The French and Greek elections have already shifted Europe's politics. But it needs real change to hold the right at bayhttp://www.guardian.co.uk/commentisfree ... -far-right
-
Ο χρήστης roman_k έγραψε:
Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ!Ακούσατε τη συνέντευξη?
Δείχνει ένας απλός αυθεντικός άνθρωπος της εργασίας, με ευγένεια και αξιοπρέπεια 'επαρχιώτη' που δεν προσπαθεί να παραστήσει τίποτα. Μπράβο του!Σιγά μην είναι αυτός φασίστας!
Υ.Γ. Με προβληματισμό αν πρέπει να πει Ρομά μήπως είναι προσβολή το Τσιγγάνος!
-
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
συμφωνώ απόλυτα με τα claims σου περί εΜΜΕτού αλλά θα ήθελα να παραδεχτείς ότι αν τις δηλώσεις περί καταθέσεων, χαρατσίου (το δίνουμε δε το δίνουμε, το εισπράτουμε δε το εισπράτουμε) και φυσικά τα 20χιλιαρα του Γλέζου αν τα είχαν πει Πασόκοι ή ΝΔκράτες ο numero uno προπαγανδιστής και Γκεμπελάκος ο Lakis θα είχε κάνει κοπτοραπτική επιπέδου Ασλάνη στις δηλώσεις, θα τις έβαζε δίπλα στο μούτρο του και αφού θα έκανε 3-4 μούτες μέχρι να αρχίσει να κλάνει από τα γέλια η Ανθούλα, θα το γύριζε στο σοβαρό, θα έλεγε πόσο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ για την πατρίδα είναι αυτοί οι τσαρλατάνοι και στο τέλος θα έπαιρνε και πανηγυρικό παλαμάκι από το 60% και θα έκανε τη δουλειά του σαν καλός έμπορας που είναι.
Και αν τυχόν του γινόταν κριτική θα έλεγε 'I don't know shit. My name is Aristofanis'.-Αν η γιαγιά μου είχε @@, θα ήταν ο παππούς μου.
-Στο μεταξύ, όποτε ο λάκης και ο κάθε λάκης επιχειρήσει μια τόσο επιζήμια για το Παρεάκι διαστρέβλωση, επειδή δεν τον παρακολουθώ, είμαι σίγουρος ότι θα είσαι εκεί να μου το επισημάνεις. Εγώ δεν θα ταυτιστώ με το Παρεάκι να εξανίσταμαι όποτε το χτυπάνε άδικα. Εσύ μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις.Όπως βλέπεις πάντως το τουρλουμπούκι δηλώσεων συνεχίζεται και μπερδεύει τον κόσμο χωρίς καμμία παρέμβαση εΜΜΕτού.
-Στο μεταξύ^2 αυτό που βλέπω (χωρίς αν και θα) είναι ότι όποιος πάει να πει τα προφανή κόβεται με συνοπτικές διαδικασίες μη και διαταραχτεί η ροή του οχετού.
-
κάνε το καλό στον εαυτό σου και μην ακους σκάι, ό,τι χρειάζεται στο μεταφέρουν οι φορουμίτες αυτούσιο, κάτι άλλο ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να ειπωθεί
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
σαν πολύ ελαφρά την καρδία παίρνεις το γεγονός ότι κάποιοι πετάνε δις στον κουβά με εγγύηση τις καταθέσεις σου
Έχω την τύχη να μην έχω ούτε ένα ευρώ σε τράπεζα από το 2009.Πάντως θέλω να ξέρω νούμερα, πόσα δις είναι τα βαλτωμένα και πόσα εξυπηρετούνται. Μετά να πέσουν τα σκαμπίλια στους ιθύνοντες.
Στα 42 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια το α΄ τρίμηνο
Οι τραπεζες εχουν δυο τροπους να μαζευουν φραγκα για να χρηματοδοτουν τις εργασιες τους. Τη χοντρικη αγορα χρηματος και τη λιανικη (καταθεσεις) . Τα τελευταια 10 χρονια , η χοντρικη αγορα εγινε φτηνη και ευκολη και ετσι οι περισσοτερες τραπεζες στραφηκαν κυριως σ΄αυτη (με εξαιρεση την Εθνικη που κρατησε σε καποιο βαθμο τη λιανικη). Για να δανειστουν οι τραπεζες στη χοντρικη , εξεδιδαν τραπεζικα ομολογα (τιτλοποιουσαν τα δανεια που ειχαν δωσει σε επιχειρησεις και πολιτες σε ομολογα) και ετσι μαζευαν χρημα χωρις να κανουν αυξηση κεφαλαιου (και αρα χωρις να δινουν ποσοστο του μαγαζιου).
Οταν εσκασε η Lehman, πολλοι μεγαλοι παιχτες τα καναν πανω τους γιατι ειχαν ομολογα των επιχειρησεων που κατερρευσαν. Στον ιδεατο καπιταλισμο (by the book) οταν μια τραπεζα καταρρευσει , το κρατος εγγυαται τις καταθεσεις μεχρι το υψος που εχει καθορισει , βαζει τους λογιστες του να ξεμπερδεψουν το μπαχαλο και τελικα οι ομολογιουχοι παιρνουν κατι ψιλα εναντι των ομολογων που κατεχουν (επαιξαν και εχασαν).
Στον πραγματικο καπιταλισμο , ομως, (μιας και κανεις δεν ηθελε πλεον να αγορασει αλλα τραπεζικα ομολογα με αποτελεσμα να βρεθουν οι τραπεζες με την υποχρεωση να επιστρεψουν χρηματα που δεν διεθεταν ) ερχονται τα κρατη και οι κεντρικες τραπεζες (συνηθως η ΕΚΤ) και για να ξελασπωσουν απο τη χασουρα τους ομολογιουχους (μη ξεχναμε οτι ειναι μεγαλοι παιχτες) προσφερουν εκτακτη ρευστοτητα στις ουσιαστικα χρεοκοπημενες τραπεζες αγοραζοντας τα τραπεζικα ομολογα. Και για να μην επωμιστουν το ρισκο οι κεντρικες τραπεζες ζητανε απο τα κρατη να εγγυηθουν το ρισκο . Δλδ το ελληνικο κρατος εχει εγγυηθει τα τραπεζικα ομολογα (τα θαλασσοδανεια που εχουν δωσει οι ελληνικες τραπεζες). Το ακριβες ποσο των τραπεζικων ομολογων που εχει εγγυηθει το ελληνικο κρατος δεν το θυμαμαι (παντως ειναι περισσοτερα απο 80 δις).
Να τους αρχισουμε στις μπατσες ή οχι ακομη ?
-
Μιτζάκωβε μη μου κάνεις την παρθένα γιατί δεν πείθεις.
Ο Lakis έχει αποδείξει την αξία του όλα αυτά τα χρόνια.
Αν σε ενδιαφέρει μάλιστα μπορώ να σου πω με pm πόσο καλός έμπορας είναι ...γιατί πρόσφατα χτύπησε την πόρτα του μαγαζιού που δουλεύω να πουλήσει πραμάτεια...Θέλω να πω ότι και ο συριζα έχει παίξει το παιχνιδάκι των εντυπώσεων (+γιαούρτια όλων των λιπαρών και γεύσεων και κράξιμο στον Φωτάκο ) και μπορεί/πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε μια απλή υποτίθεται δήλωση να μη μετατρέπεται σε τυφώνα.
Στο μεταξύ εγώ δεν έχω καταλάβει τι σκοπεύει να κάνει ο Τσίπρας.
-Κατάργηση μνημονίου και άγιος ο Θεός;
-Αναδιαπραγμάτευση και αν ναι πάνω σε ποιά συγκεκριμένα σημεία; -
Ο χρήστης prisma έγραψε:
Η θεση του Συριζα οντως δεν ειναι πολυ σαφης,σκοπιμα.
Αλλα πρακτικα η θεση ειναι:Η μενουμε στην Ευρωπη με βοηθεια,ή αποχωρουμε εφοσον δεν υπαρχει καμια ουσιαστικη χαλαρωση στην λιτοτητα, και ειναι απολυτα σωστο αυτο.Σαφως και δεν θα εχεις μεγαλη αγοραστικη αξια με την δραχμη,ομως το ζητουμενο ειναι να εχεις καποια αξια.
Οι 1.500.000 ανεργοι(βαζω και Ελευθ) τι αγοραστικη αξια κρατουν αραγε;Αν νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ πως έχει την πολυτέλεια να πάιζει παιχνιδάκια με 'σκόπιμα ασαφείς' θέσεις, ΟΚ.
Αλλά αυτό το 'να μας βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι' δεν το καταλαβαίνω. Εμείς πότε επιτέλους έχουμε σκοπό να βοηθήσουμε τον εαυτό μας?
Ναί, κάπου και οι Ευρωπαίοι χάσανε τη μπάλα, αλλά αν είναι τόσο μάγκας ο Τσίπρας, ας βάλει τις βάσεις να βοηθήσει τη χώρα χωρίς να διακινδυνεύσει ούτε στο ελάχιστο τη παραμονή μας στο ευρώ. Τώρα κάτι 'κουνήματα' που κάνει στη Μέρκελ, μου θυμίζουν ποντίκι που προσπαθεί να τρομάξει τη γάτα . Αν έχει σοβαρό σχέδιο ας πάει και να της το πει. Αλλιώς ξέρεις σκοτίστηκε και η Μέρκελ αν γαυγίζει ο Αλεξάκης. Στο τέλος μόνο εμείς θα είμαστε οι χαμένοι.Τόσο πολύ σου άρεσε το Ευρώ; Ένα καλό δεν θυμάμαι να είδαμε από αυτό.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Η θεση του Συριζα οντως δεν ειναι πολυ σαφης,σκοπιμα.
Αλλα πρακτικα η θεση ειναι:Η μενουμε στην Ευρωπη με βοηθεια,ή αποχωρουμε εφοσον δεν υπαρχει καμια ουσιαστικη χαλαρωση στην λιτοτητα, και ειναι απολυτα σωστο αυτο.Σαφως και δεν θα εχεις μεγαλη αγοραστικη αξια με την δραχμη,ομως το ζητουμενο ειναι να εχεις καποια αξια.
Οι 1.500.000 ανεργοι(βαζω και Ελευθ) τι αγοραστικη αξια κρατουν αραγε;Αν νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ πως έχει την πολυτέλεια να πάιζει παιχνιδάκια με 'σκόπιμα ασαφείς' θέσεις, ΟΚ.
Αλλά αυτό το 'να μας βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι' δεν το καταλαβαίνω. Εμείς πότε επιτέλους έχουμε σκοπό να βοηθήσουμε τον εαυτό μας?
Ναί, κάπου και οι Ευρωπαίοι χάσανε τη μπάλα, αλλά αν είναι τόσο μάγκας ο Τσίπρας, ας βάλει τις βάσεις να βοηθήσει τη χώρα χωρίς να διακινδυνεύσει ούτε στο ελάχιστο τη παραμονή μας στο ευρώ. Τώρα κάτι 'κουνήματα' που κάνει στη Μέρκελ, μου θυμίζουν ποντίκι που προσπαθεί να τρομάξει τη γάτα . Αν έχει σοβαρό σχέδιο ας πάει και να της το πει. Αλλιώς ξέρεις σκοτίστηκε και η Μέρκελ αν γαυγίζει ο Αλεξάκης. Στο τέλος μόνο εμείς θα είμαστε οι χαμένοι.Τόσο πολύ σου άρεσε το Ευρώ; Ένα καλό δεν θυμάμαι να είδαμε από αυτό.
για σχεδον εναν χρονο ειμασταν καλα μπορω να πω μετα αρχισαν οι ανατιμησεις απο τους παντες χωρις προφανη λογο...
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Μιτζάκωβε μη μου κάνεις την παρθένα γιατί δεν πείθεις.Ο Lakis έχει αποδείξει την αξία του όλα αυτά τα χρόνια.
Αν σε ενδιαφέρει μάλιστα μπορώ να σου πω με pm πόσο καλός έμπορας είναι ...γιατί πρόσφατα χτύπησε την πόρτα του μαγαζιού που δουλεύω να πουλήσει πραμάτεια...Θέλω να πω ότι και ο συριζα έχει παίξει το παιχνιδάκι των εντυπώσεων (+γιαούρτια όλων των λιπαρών και γεύσεων και κράξιμο στον Φωτάκο ) και μπορεί/πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε μια απλή υποτίθεται δήλωση να μη μετατρέπεται σε τυφώνα.
Στο μεταξύ εγώ δεν έχω καταλάβει τι σκοπεύει να κάνει ο Τσίπρας.
-Κατάργηση μνημονίου και άγιος ο Θεός;
-Αναδιαπραγμάτευση και αν ναι πάνω σε ποιά συγκεκριμένα σημεία;i couldn't care less για το πόσο καλός έμπορας είναι ο λάκης.
Τώρα, μεταξύ του 'κάνω κινήσεις εντυπωσιασμού' και του 'διαστρεβλώνω χυδαία τα λεγόμενα' είναι η μέρα με τη νύχτα.
Αν βάλουμε -δε- στο παιχνίδι και το σκοπούμενο της ενέργειας, μιλάμε πλέον για το χάος. Γιατί και αυτό είναι ένας κοινός τόπος στις συζητήσεις μας, ότι για μένα δεν είναι κουλ ουάχατ η φάση. -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Περί εκθέσεων με 70% παρατυπίες από πλευράς τραπεζών.
Αυτό που έχει σημασία είναι όχι πόσα δάνεια δόθηκαν ενώ δεν πληρούνταν όλοι οι όροι, αλλά πόσα δάνεια σε χρηματικό όγκο έχουν κολήσει και δεν εξυπηρετούνται. Κσαν πολύ ελαφρά την καρδία παίρνεις το γεγονός ότι κάποιοι πετάνε δις στον κουβά με εγγύηση τις καταθέσεις σου
Υποθέτω πάντως να γνωρίζεις ότι οι φετινές ζημιές ρεκόρ των τραπεζών δεν οφείλονται στα μη εξυπηρετούμενα χρέη αλλά στο γεγονός του PSI. Και βέβαια στο γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρέωνε τις Τράπεζες να διατηρούν στο χαρτοφυλάκιο της ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ενεργητικού τους σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.
Και βέβαια θυμάμαι πριν μερικά χρόνια που κάποιοι εδώ μέσα μιλούσαν για τα σίγουρα κέρδη των Τραπεζιτών καθώς δανειζόντουσαν με 1% από την ΕΚΤ και δάνειζαν με 3% το Ελληνικό Δημόσιο. Το πόσο μάγκες το έπαιζαν εδώ κάποιοι με το καινοφανές ότι η Τράπεζα κέρδιζε χωρίς κανένα ρίσκο. Κραυγές που ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν όταν έσκασε η βόμβα του PSI και του κουρέματος. Όπως και όλα άρχισαν να μιλούν για την περιουσία των ταμείων όταν το 2007 εδώ μέσα έλεγαν ότι τα ταμεία πρέπει να αγοράζουν μόνον τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου και όχι προϊόντα τα οποία ήταν λέει τοξικά.
Επειδή ακριβώς γίνεται πολύς λόγος περί της έκθεσης της Μαυρόπετρας. Η έκθεση αυτή αποτελεί μόνον έναν μπούσουλα σε επίπεδο χρηματοπιστωτικού κινδύνου για το αν και κατά πόσον με μία μείωση των αξιών η συνολική αξία των υπό επικινδυνότητα ακινήτων θα παραμένει υπέρτερη του υπολειπόμενου των χρεολυσιών. Και καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δεν αφορούν μόνον δάνεια που έχουν συναφθεί το 2008 αλλά και πολλές φορές δάνεια που έχουν συναφθεί κ πριν από το 2000 η συνολική έκθεση των τραπεζών δεν είναι όλα όσα ακούγονται κατά καιρούς σε διάφορα blogs (30 δις €) αλλά βέβαια ούτε και τα 8 δις € που είχαν ακουστεί από επίσημα χείλη. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου ελάχιστα πιο κάτω από τη μέση των δύο τιμών (αλλού 16 δις € αλλού 19 δις €) ποσό καθόλα διαχειρίσιμο εν τέλει αν δεν ήταν βέβαια και οι απώλειες λόγω των 24 δις € από το PSI καθώς το μέγεθος της έκθεσης δεν θα ήταν και τόσο μεγάλο (20 δις € στα 500 δις € αξία ακίνητης περιουσίας δεν είναι και κάτι το τραγικό...).
Τώρα για πόσο θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες ή όχι είναι ένα θέμα που και εκεί η παραπληροφόρηση καλά κρατεί. Κανείς δεν θα συζητούσε κάτι τέτοιο αν οι τράπεζες είχαν επιλέξει από μόνες τους το συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν. Αλλά όταν ο Νόμος σου επιβάλει κάτι τέτοιο και πρακτικά λόγω των δικών σου ευθυνών πολιτικέ έχεις χρεοκοπήσει μία επιχείρηση πρέπει ή να αποζημιώσεις τους ιδιοκτήτες της, ή με κάποιο τρόπο να εξασφαλίσεις ότι θα συνεχίσει να δουλεύει. Το κομμάτι της ανακεφαλαιοποίησης ήταν λοιπόν θέμα τόσο επιβίωσης του καπιταλιστικού συστήματος (και λειτουργίας της κοινωνίας... αρκεί να θυμίσω το γεγονός της διακοπής της εμπορίας προϊόντων την εποχή της κρίσης καθώς κανείς δεν διακινδύνευε να μεταφέρει προϊόντα χωρίς εγγυητικές από τράπεζες) αλλά μέρος και της συμμετοχής των Ευρωπαίων οι οποίοι και εν τέλει θα έδιναν τα χρήματα αυτά με το Δημόσιο να εγγυάται κατά κάποιο τρόπο τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων.
Εγγυήσεις. Οι εγγυήσεις των 28 δις €, δεν είναι χρήμα που εισέρρευσε στην αγορά γιατί απλά αποτελούν ακόμα και σήμερα εγγυήσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και από το ποσό αυτό που ακούγεται πολύ βολικά κάποιοι ξεχνούν το (ως 28 δις € ή ως 50 δις €). Στην πραγματικότητα το συνολικά αντληθέν ποσό από τις Τράπεζες (μέσω της ΕΚΤ) δεν ξεπέρασε ποτέ τα 3~4 δις € και μετά από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου οι διοικήσεις προτίμησαν να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά καθώς οι εγγυήσεις δεν λογίζονται ως ίδια κεφάλαια και φυσικά στα stress tests δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν βιωσιμότητα. Οπότε και οι λεγόμενες εγγυήσεις ρευστότητας δεν είναι απολύτως τίποτα πέρα από εγγυήσεις. Εγγυήσεις που οι τραπεζίτες αρνούνται πεισματικά να χρησιμοποιήσουν γιατί απλά δεν θέλουν να αυξήσουν την έκθεση τους σε τοξικά. Και ο λόγος είναι βέβαια τα επερχόμενα stress tests.
Stress Tests. Στα Stress Tests το πιο δυσμενές σενάριο μιλούσε για ένα 'κούρεμα' της τάξης του 50% για την Ελλάδα. Φυσικά όμως ουδείς μπορούσε να προβλέψει ότι το κούρεμα θα ήταν 78%. Γιατί όταν στα 100€ λαμβάνεις 15€ ως EFSF και άλλα 31.5€ σε Ελληνικά Ομόλογα που την επόμενη μέρα διαπραγματεύονται στο 20~25% της ονομαστικής τους (ήτοι 6.3 € ~ 7.9 €) το πραγματικό κούρεμα είναι της τάξης του 77~79%. Κανείς δεν περίμενε ότι οι αγορές θα εκτιμούσαν τα Ελληνικά ομόλογα τόσο junk και μετά το κούρεμα. Για το λόγο αυτό και η έκθεση της Fitch με την οποία αναφέρεται ότι και η έξοδος πια της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είναι δα και κανένα μεγάλο γεγονός (αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται ο Καμμένος και οι λοιποί αντι-μνημονιακοί) καθώς όταν έχεις απορροφήσει ήδη μία χασούρα ονομαστική στο 53.5% και πραγματική στο 78% λίγο θα σε πείραζε αν το 53.5% ονομαστικό και 78% πραγματικό γινόταν 85% πραγματικό. Και μπορεί κάποιος να αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται για τα κέρδη των διοικήσεων και όχι των μετόχων αλλά μάλλον αγνοούν ότι στις Ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα (βλ. Alpha, Eurobank, Πειραιώς κ.λπ.) οι κύριοι μέτοχοι ήταν και οι διοικητές των Τραπεζών αυτών. Οπότε και το συγκεκριμένο επιχείρημα στερείται λογικής καθώς ουδείς δεν θέλει να μετατρέψει την εταιρεία του σε κουρελόχαρτο όταν μέσα από αυτή θα μπορεί να συνεχίσει να αντλεί χρήμα στο διηνεκές. Και όλοι στόχο έχουν να επιζήσουν της συγκεκριμένης κρίσης και να μην παραδώσουν αυτό που έφτιαξαν στα χεράκια ανεπάγγελτων είτε από τη μία είτε από την άλλη μεριά.
Κρίση, μνημόνιο, λεονταρισμοί. Είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι η έξοδος της Ελλάδος από το € θα οδηγούσε και σε μείωση της πίεσης στα PIIS (το G θα έχει πεθάνει) καθώς και η πολιτική λιτότητας θα ήταν μονόδρομος για αυτά (βλέποντας αυτό που θα επακολουθήσει στην Ελλάδα) και καθώς οι αγορές θα μπορούσαν πια να ξεσκίσουν τις σάρκες της Ελλάδας με την ησυχία τους. Ακόμα και σε επίπεδο συνωμοσίας να το θέσει κανείς η de facto αποπομπή μίας χώρας μέλους της Ευρωζώνης από αυτήν θα σήμαινε και την αποκαθήλωση στα μάτια των αγορών του € ως αντίπαλου δέους στο $. Θα σήμαινε και την ενίσχυση της £ (κάτι που διακαώς θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο). Θα σήμαινε και μία υποτίμηση του κατά 10~15% που θα αύξανε σημαντικά τους δείκτες παραγωγικότητας στην Ευρωζώνη και θα έδινε μία ανάσα ζωής τόσο στα PIIS ενώ θα διατηρούσε το $ ως #1 νόμισμα επιτρέποντας την Αμερική να συνεχίσει απερίσπαστη τον πόλεμο με τη Κίνα / Ρωσία σε επίπεδο παγκόσμιας επιρροής. Φυσικά και σε γεωπολιτικό επίπεδο θα ήταν μία μεγάλη ήττα της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Αλλά δεν θα ήταν μία ήττα. Και όχι η απώλεια του πολέμου. Γιατί το € θα παρέμενε ως νόμισμα και θα παρέμενε ως νόμισμα ισχυρό και σταθερό όπως αρμόζει σε κάθε νόμισμα που θέλει να ξανα-αποκτήσει πάλι την ισχύ της #1 ισοτιμίας παγκοσμίως. Θα τους γυρνούσε 10 χρόνια πίσω αλλά δεν θα τους σκότωνε. Και θα αποκτούσαν και την εμπειρία στο πως να διαχειριστούν μελλοντικά κρίσεις ενώ θα δώσει και την ευκαιρία στις Βόρειες χώρες να θέσουν ακόμα πιο βαθιά το μαχαίρι στο λαιμό των Νοτίων που έχουν συνηθίσει σε πιο χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές. Το γεγονός βέβαια ότι ο Μπαρόζο (που είναι και σοσιαλιστής κατά τα άλλα) σε όλες τις γλώσσες μας διαμηνύει ότι καλό είναι να τηρήσετε τα συμφωνημένα δεν είναι απαραίτητα ένδειξη αδυναμίας της Ευρωζώνης ή και φόβου (αφού μας απειλούν μας φοβούνται). Είναι απλά θέμα διατήρησης της ΕΕ στην κούρσα της οικονομικής πρωτοκαθεδρίας. Η οποία μπορεί να πληγεί από την έξοδο της Ελλάδας και να στείλει την ΕΕ 10 χρόνια πίσω. Αλλά σταθμίζοντας το κακό ο μέσος Ευρωπαίος δεν θα διστάσει να μας πετάξει έξω από το κλαμπ που έφτιαξε με κόπο καθώς δεν είναι αυτός που δυστροπεί αλλά εμείς. Και όπως σε ένα prive club όταν ένα μέλος τα κάνει λίμπα αποπέμπεται (και δεν αλλάζει το club τους κανόνες) έτσι και η Ελλάδα θα χάσει τη χρυσή ευκαιρία από Ελλαδιστάν να παραμείνει Ελλάδα.
Το μνημόνιο πια αποτελεί τη μόνη ευκαιρία για παραμονή της Ελλάδος σε μία ομάδα χωρών με ισχυρό και σταθερό νόμισμα το οποίο αποτελεί το επιστέγασμα 4 δεκαετιών θυσιών και κόπων (από το 1960 ως και το 2002) με στόχο η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους τη δυνατότητα να μην είναι έρμαιο του κάθε Soros. Χωρίς αμφιβολία κάποιος πολύ σωστά θα πει ότι για μένα η επιλογή € και σκληρή πειθαρχία δεν με βολεύει δεν τη γουστάρω και θεωρώ ότι δεν ταιριάζει στον Έλληνα. Αλλά αυτό θα πρέπει να είναι γνωστό από την αρχή και απόλυτα ξεκάθαρο. Δεν θα έλεγα όχι σε μία Ελλάδα εκτός € αν το σχέδιο μακροπρόθεσμα θα οδηγούσε σε ανάπτυξη. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο καθώς α) δεν υπάρχει σχέδιο (αλλιώς για πιο λόγο να μας κρατείται μυστικό;) και β) γιατί σήμερα όπου η αξία των εισαγόμενων προϊόντων υπερβαίνει στη χώρα μας το 80% ένα νόμισμα που υποτιμητικά θα μπορούσε να λειτουργήσει σε όφελος μία χώρας (βλέπε πρώτη περίοδος Berlusconi το 1994~1995 όταν άφησε την λιρέτα να διολισθήσει σε μία ισοτιμία στα 2200 lt/€ από τα 1850~1900lt/€ και η οποία προκάλεσε 2 έτη ισχυρής ανάπτυξης για τη χώρα χωρίς έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων καθώς το 70% των προϊόντων τα οποία καταναλώνονταν τότε ήταν ντόπια με αποτέλεσμα οι τιμές να μην επηρεαστούν) απλά δεν έχει εφαρμογή στην Ελλάδα. Θα αγοράζεις πετρέλαιο σε ένα σκληρό νόμισμα και απλά η οποία υποτίμηση θα εισέρχεται αυτούσια ως πληθωρισμός στην οικονομία σου. Και μπορεί αυτό να μην βλάπτει κάποιον που δεν έχει κεφάλαια σε μετρητό (βλέπε μερίδα εργαζομένων) αλλά στην πραγματικότητα ακυρώνει το σύνολο των αποταμιεύσεων επιβάλλοντας ένα ακόμα πιο σκληρό κούρεμα στην ιδιωτική περιουσία που δεν θα περιοριστεί στα 4 δις € αλλά μπορεί και να αγγίξει και το 40% των 200 δις € που είναι σήμερα στις Τράπεζες (αν είναι ακόμα εκεί). Από εκεί και πέρα ουδόλως νομίζω θα ευχαριστήσει κάποιον το γεγονός ότι τα 500 € (170,000 δρχ) μισθός μπορούν να γίνουν και 220,000 δρχ. όταν το γάλα από 1.25€ θα αγγίξει τις 570 δρχ. (~1.20€ μετά την υποτίμηση κατά 40% του νομίσματος και την κράτυνση στο 29% της μέσης αύξησης του μισθού της Εθνικής αξίας). Γιατί ενώ θα μπορούσε να αγοράσει με τα 500€ 400 λίτρα γάλα με τα 220,000 χιλιάρικα θα αγοράζει 386 λίτρα γάλα. Και επιπλέον θα είναι πρακτικά δέσμιος μίας οικονομίας που δεν θα έχει χρήμα για να επενδύσει (τα 200 δις € θα είναι 120 δις € ισοδύναμο για την αγορά μηχανημάτων και άλλων αγαθών κεφαλαίου) και εντελώς αποκλεισμένος από τις αγορές που δεν θα τολμούσαν να δανείσουν χωρίς εξασφάλιση τουλάχιστον διψήφιου ποσοστού απόδοσης του κεφαλαίου τους ανά έτος (αντί του 4~5% σήμερα) σταθμίζοντας και το γεγονός ότι η νέα δρχ θα έχει την ίδια σταθερότητα με το δολάριο της Ζουαζιλάνδης ή με την Νέα Τουρκική λίρα το 2007 την εποχή της μεγάλης κρίσης της Ασίας. Οπότε πιο το όφελος το να χάσω ένα νόμισμα που μου επιτρέπει να κάνω τους προϋπολογισμούς μου με την ασφάλεια της μικρής συναλλαγματικής διακύμανσης. Μία διακύμανσης που θα μπορούσε να μου ανατρέψει τα πάντα αναγκάζοντας με να πάρω πολύ σκληρότερα μέτρα περιορισμού των δαπανών. Να θυμίσω μόνον ότι το έργο της οδικής σύνδεσης των Τρικάλων με την Άρτα ήταν ένα έργο που ξεκίνησε στα τέλη του 50 και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς τα λεφτά ουδέποτε συγκεντρώθηκαν από μία χώρα που μπήκε στην πολιτική δίνη του 60 και την αδυναμία πρόσβασης τη δεκαετία του 70 των δύο μεγάλων πετρελαϊκών κρίσεων. Γιατί σχεδόν όλοι μας δεν έχουν ζήσει την εποχή της απόλυτης αβεβαιότητας για το αν θα βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για να γίνει ένα έργο. Εκείνη την εποχή που το τραπεζικό σύστημα της χώρας απλά δεν υπήρχε. Την εποχή που δάνεια στεγαστικά δεν δινόντουσαν και περί καταναλωτικών δανείων δεν γινόταν καν λόγος. Πράγματα που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα. Και που θα πάψουν να είναι αυτονόητα αν συνεχίσουμε να κινούμεθα στο δρόμο της άρνησης του απλού γεγονότος ότι εμείς τα κάναμε σκατά και τώρα εμείς θα πρέπει να τα καθαρίσουμε. Γιατί από το 1974 ως σήμερα δεν ήταν οι ψήφοι των Γερμανών που μας επέβαλαν τις κυβερνήσεις που είχαμε. Ήταν η ροπή μας στον να πιστεύουμε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που από τον Ανδρέα και μετά έγιναν ο μόνος πολιτικός λόγος που ήταν αρεστός στα αυτάκια μας και που σήμερα αναπαράγει (αν και με ιδιαίτερη δυσκολία καθώς είναι και βλαξ) ο Τσίπρας.
Ξέρω ότι για πολλούς αυτά τα πράγματα είναι αντίθετα με τις βασικές του ιδεολογικές αρχές. Κρίμα όμως καθώς στο συγκεκριμένο σύμπαν που ζούμε έχει υπερισχύσει ο καπιταλισμός και ο οποίος ουδόλως νοιάζεται για το τι θα κάνει το Ελλαδιστάν. Γιατί και η πλήρης απομόνωση του από τις αγορές θα προκαλούσε τον ίδιο κλυδωνισμό με μία αύξηση όχι της τάξης του 10% των εισαγωγών της Κίνας σε πρώτες ύλες αλλά ίσης με 5%. Γιατί το μέγεθος της Ελλάδος είναι αντίστοιχο μίας παρωνυχίδας σε σχέση με τους μεγάλους παίκτες. Και ναι μπορεί να τραβήξουμε το χαλάκι κάτω από τα πόδια μας (οι επόμενες εκλογές σύντομα...) και να βγούμε από το € και την ΕΕ (γιατί όποιος πιστεύει ότι δεν θα βρεθεί φόρμουλα αποπομπής μας αν το θελήσουν οι υπόλοιποι εταίροι απλά γελιέται... στο κάτω κάτω απλά διαλύεται και την επόμενη μέρα επαν-ιδρύεται με όλα τα μέλη πλην Ελλάδος). Σε 5 με 10 χρόνια δε μετά την αποπομπή μας, θα μας βλέπω να μιλάμε για πιθανή και πάλι επανασύνδεση μας με την ΕΕ με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Αλβανία και Τουρκία να θέτουν όρους για να σεβαστούμε την Τσάμικη, Μακεδονική και Τουρκική μειονότητα και να θέτουν και περιορισμούς εισόδου των Ελλήνων Εργατών στις χώρες τους. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η Χ.Α. δεν θα έχει κάνει τη χώρα δοβλέτι της. Γιατί η ιστορία για τους ανιστόρητους επαναλαμβάνεται δυστυχώς και πολύ φοβάμαι ότι μεταξύ των ακροδεξιών και ακροαριστερών σταγονιδίων η Ελλάδα κινδυνεύει σοβαρά στο να μετατραπεί στη Βόρεια Κορέα της Ευρώπης. Μία φοβική χώρα, δυστυχών.
-
Ο χρήστης roman_k έγραψε:
Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ!Ακούσατε τη συνέντευξη?
Δείχνει ένας απλός αυθεντικός άνθρωπος της εργασίας, με ευγένεια και αξιοπρέπεια 'επαρχιώτη' που δεν προσπαθεί να παραστήσει τίποτα. Μπράβο του!Σιγά μην είναι αυτός φασίστας!
Υ.Γ. Με προβληματισμό αν πρέπει να πει Ρομά μήπως είναι προσβολή το Τσιγγάνος!
*Με επηρέασε το σχόλιό σου και το είδα.
Από ό,τι φαίνεται σε αυτή τη συνέντευξη, ο άνθρωπος δεν είναι στο στερεότυπο του μέλους της Χ.Α. όπως τουλάχιστον το έχει γνωρίσει ο περισσότερος κόσμος...
Εκλογές 2012 [#3]: Η επόμενη μέρα