-
@drdino
Αυτα που λες προφανως τα εχουν κανει κυριως στο εξωτερικο, και μαλλον Αμερικη(?), για συγκεκριμενους λογους (drag race, drift challenge, κ.ο.κ) οι οποιοι ξεπερνουν κατα πολυ, μια νορμαλ χρηση για δρομο, ενιοτε και πιστα, αλλα για τα Ελληνικα δεδομενα και με ρεαλιστικο Budget... -
Έτερον εκάτερον.
Τέσπα, στην Ελλάδα δεν μπορεί να δηλωθεί τέτοια αλλαγή.
-
Υπάρχει σαλονικιώτικο 8άρι με μοτέρ από Miata NB 1.8. Νομίζω τουρμπάτο.
-
Δηλωμένο νόμιμα;
-
Ο χρήστης The Ace έγραψε:
Βρείτε μου άλλο αυτοκίνητο με 200+ άλογα που να βγάζει μέση -πραγματική- κατανάλωση κάτω από 12-13lt/100χλμ.
Μάλλον θα πρέπει να βάλεις και το 'ατμοσφαιρα' στην εξίσωση, γιατί στα υπερτροφοδοτούμενα είναι μάλλον εύκολο:
Audi TT 2.0T με remap στα ~250hp με μέση στα 11 και κάτι...
BMW Z4 35 στα 300hp+ με μέση στα ~12...Προφανώς εννοούσα χωρίς 'πειράγματα', γιατί τότε με 300€ περνάς ένα economy πρόγραμμα στο RX8 με το AccessPort και έχεις +/-11lt μέση για πλάκα...ή ακόμα και το performance πετυχαίνει παρόμοια αποτελέσματα, με +7-8HP και 'σιδερωμένους' τους χάρτες σε closed-loop λειτουργία (κοινώς cruising) για περίπου 11,5-12lt μέση...
Το remap στο ΤΤ ήταν προς τα πάνω όχι για οικονομία... πριν απο αυτό η μέση ήταν λίγο χαμηλότερη... αλλά έστω οτι η κατανάλωση μένει η ίδια (και ανεβαίνει στην αρχή για άλλους λόγους ), με αυξήσεις των 30-40-50 ίππων δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει πιο οικονομικό απο πρίν σε μεικτή χρήση, όσο σιδέρωμα και αν πέσει στους (όχι ιδιαίτερα τσαλακωμένους) χάρτες...
Επίσης η Ζ είναι μαμά στα 300+... την ανέφερα σαν παράδειγμα σύγχρονου αυτοκινήτου το οποίο παροτι βγάζει πολλά παραπάνω hp & kgm και παρότι είναι βαρύτερο, παίζει στα επίπεδα του ~12... -
Ο χρήστης The Ace έγραψε:
Βρείτε μου άλλο αυτοκίνητο με 200+ άλογα που να βγάζει μέση -πραγματική- κατανάλωση κάτω από 12-13lt/100χλμ.
Μάλλον θα πρέπει να βάλεις και το 'ατμοσφαιρα' στην εξίσωση, γιατί στα υπερτροφοδοτούμενα είναι μάλλον εύκολο:
Audi TT 2.0T με remap στα ~250hp με μέση στα 11 και κάτι...
BMW Z4 35 στα 300hp+ με μέση στα ~12...Προφανώς εννοούσα χωρίς 'πειράγματα', γιατί τότε με 300€ περνάς ένα economy πρόγραμμα στο RX8 με το AccessPort και έχεις +/-11lt μέση για πλάκα...ή ακόμα και το performance πετυχαίνει παρόμοια αποτελέσματα, με +7-8HP και 'σιδερωμένους' τους χάρτες σε closed-loop λειτουργία (κοινώς cruising) για περίπου 11,5-12lt μέση...
οτι καίει καίει .-
πόσο παραπάνω από ένα συμβατικό ανάλογης απόδοσης? τόσο όσο μια φορά και ένα καιρό να δικαιολογείται το κέρδος από τέλη κλπ κλπ και όταν λέω ανάλογης απόδοσης δεν εννοώ τα σύγρονα συμπιεστά 2λιτρα αλλά τα σύγχρονα συμπιεστά 1400-1600αρια που στην πράξη έχουν ανάλογη απόδοση -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Eδώ από LS1 μέχρι και LS7 έχουν βάλει, σε έναν ψωροδίλιτρο λες να υπάρχει θέμα;Μπα λίγο πολύ σε οποιοδήποτε όχημα βάζεις σχεδόν οτιδήποτε παίζει, απο γνωστές λύσεις.
(LS1,LS7,2JZ,RB26DETT,F20C κλπα)Η ένσταση δεν είναι εκεί, στη δυνατότητα αλλά περισσότερο στο νόημα,στο γιατί εν τέλει.
κι εκεί είναι που μάλλον χάνεται η όλη φιλοσοφία του RX-8 :
μοτέρ όσο γίνεται μικρό,όσο γίνεται ελαφρύ, όσο καλύτερα γίνεται τοποθετημένο
μέσα στο αυτοκίνητο με την μεγαλύτερη δυνατή γραμμική απόδοση.Το να βάζαν έναν 1800 turbo (που το σκέφτηκαν , καθόσον είχε γίνει μια κίνηση για Miata 2ης γενιάς)
ήταν το μόνο εύκολο αλλά δεν νομίζω να είχε τα ίδια δυναμικά χαρακτηριστικά το οκτάρι.Εντάξει, σίγουρα και το marketing έπαιξε το ρόλο του.
Αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον αυτοκίνητο nevertheless. -
Ο χρήστης georgetz έγραψε:
Αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον αυτοκίνητο nevertheless.
Νομίζω ότι είναι εκτός λογικής μια τέτοια κίνηση. Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του 8ριού είναι ότι είναι πανάλαφρο το μοτέρ του, εξαιρετικά εύστροφο (σχεδόν μηχανάκι) και γενικά η μάζα του συγκεντρωμένη προς το κέντρο. Με ένα βαρύ, κλασσικό μότερ στη μούρη του, όσο δυνατό και να είναι, χαλάει εντελώς ο χαρακτήρας του.
Την ίδια σαχλαμάρα θυμάμαι έκαναν παλιά στα NSU. Είχα την τιμή να βρεθώ σα συνοδηγός πολλές φορές σε ένα από αυτά τα μαγικά αυτοκίνητα της εταιρίας που τα έλεγαν Ro80 (ήταν 20+ χρόνια μπροστά από την εποχή τους). Τότε, έβγαζαν το ρόταρυ (το οποίο ήθελε πολλή προσοχή, λάδωνε μπουζί για το χαβαλέ του και φυσικά στα 70-80χιλιάδες χιλιόμετρα 'καθόταν') και έβαζαν διάφορα μοτέρ παραδοσιακά, συνήθως από audi 100. Κάποια μέρα, ψάχνοντας για καρότσα, έτυχε να βρεθώ σε ένα τέτοιο και πραγματικά τρόμαξα να καταλάβω ότι είναι το ίδιο αμάξι. Βαρύ, υποστροφικό, με τεράστιες (συγκριτικά) αδράνειες στο μοτέρ και γενικά ό,τι καλό είναι το αυθεντικό Ro80 έψαχνες και δεν το έβρισκες...ακόμα και το σαζμάν του (ημιαυτόματο) έδειχνε εκτός τόπου και χρόνου...Το ίδιο πιστεύω και για το 8άρι... Καλώς ή κακώς είναι σχεδιασμένο πάνω σε αυτό το μοτέρ.
-
Συμφωνώ απόλυτα κι αυτό περιέγραψα στο post μου
χωρίς βέβαια να έχω την εμπειρία σου με τέτοιο 'πείραμα' (αλλαγή του wankel).Για το NSU - Ro80 μιλάμε για αυτό ? :
-
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Το remap στο ΤΤ ήταν προς τα πάνω όχι για οικονομία... πριν απο αυτό η μέση ήταν λίγο χαμηλότερη... αλλά έστω οτι η κατανάλωση μένει η ίδια (και ανεβαίνει στην αρχή για άλλους λόγους ), με αυξήσεις των 30-40-50 ίππων δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει πιο οικονομικό απο πρίν σε μεικτή χρήση, όσο σιδέρωμα και αν πέσει στους (όχι ιδιαίτερα τσαλακωμένους) χάρτες...
Επίσης η Ζ είναι μαμά στα 300+... την ανέφερα σαν παράδειγμα σύγχρονου αυτοκινήτου το οποίο παροτι βγάζει πολλά παραπάνω hp & kgm και παρότι είναι βαρύτερο, παίζει στα επίπεδα του ~12...Σχολιάζω αυτό προς ενημέρωση όσων πιθανώς να ενδιαφέρονται για πρόγραμμα σε Ν/Α RX8. Μέσω AccessPort μπορείς πλέον εύκολα να αλλάξεις σχεδόν τα πάντα στη stock ECU και τους χάρτες του RX8. Οπότε πλέον υπάρχουν τυποποιημένοι χάρτες για Performance, Economy, Valet, Race κλπ καταστάσεις. Ο Performance χάρτης 'τσιμπάει' λίγο τους WOT χαρτες (>95% πεταλούδα) και ως εκ τούτου δίνει 7-8 άλογα και στον 4port και στον 6port. Ταυτόχρονα όμως, 'σιδερώνει' τους closed-loop χάρτες, ώστε το απλά τραγικό 10.5-11.5 target AFR που έχει stock το RX8, να πάει στο πιο λογικό -και καθόλου επικίνδυνο- 12.5. Άρα χωρίς καμία απώλεια ασφάλειας για το μοτέρ, έχουμε μια οικονομία της τάξης του 10% (καθώς η λειτουργία closed-loop είναι το 95% του χρόνου λειτουργίας του μοτέρ). Αυτό εννοούσα με το 'σιδέρωμα'....
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον αυτοκίνητο nevertheless.
Νομίζω ότι είναι εκτός λογικής μια τέτοια κίνηση. Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του 8ριού είναι ότι είναι πανάλαφρο το μοτέρ του, εξαιρετικά εύστροφο (σχεδόν μηχανάκι) και γενικά η μάζα του συγκεντρωμένη προς το κέντρο. Με ένα βαρύ, κλασσικό μότερ στη μούρη του, όσο δυνατό και να είναι, χαλάει εντελώς ο χαρακτήρας του.
Την ίδια σαχλαμάρα θυμάμαι έκαναν παλιά στα NSU. Είχα την τιμή να βρεθώ σα συνοδηγός πολλές φορές σε ένα από αυτά τα μαγικά αυτοκίνητα της εταιρίας που τα έλεγαν Ro80 (ήταν 20+ χρόνια μπροστά από την εποχή τους). Τότε, έβγαζαν το ρόταρυ (το οποίο ήθελε πολλή προσοχή, λάδωνε μπουζί για το χαβαλέ του και φυσικά στα 70-80χιλιάδες χιλιόμετρα 'καθόταν') και έβαζαν διάφορα μοτέρ παραδοσιακά, συνήθως από audi 100. Κάποια μέρα, ψάχνοντας για καρότσα, έτυχε να βρεθώ σε ένα τέτοιο και πραγματικά τρόμαξα να καταλάβω ότι είναι το ίδιο αμάξι. Βαρύ, υποστροφικό, με τεράστιες (συγκριτικά) αδράνειες στο μοτέρ και γενικά ό,τι καλό είναι το αυθεντικό Ro80 έψαχνες και δεν το έβρισκες...ακόμα και το σαζμάν του (ημιαυτόματο) έδειχνε εκτός τόπου και χρόνου...Το ίδιο πιστεύω και για το 8άρι... Καλώς ή κακώς είναι σχεδιασμένο πάνω σε αυτό το μοτέρ.
Με καλυψες πληρως και δε χρειαζεται να προσθεσω και τιποτα.
-
τελικά καταλήξαμε αν το ΡΧ8 ειναι μια καλή επιλογή εναντι στο Σ και τούμπαλιν;
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Νομίζω ότι είναι εκτός λογικής μια τέτοια κίνηση.
....
Το ίδιο πιστεύω και για το 8άρι... Καλώς ή κακώς είναι σχεδιασμένο πάνω σε αυτό το μοτέρ.
+oo
-
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
τελικά καταλήξαμε αν το ΡΧ8 ειναι μια καλή επιλογή εναντι στο Σ και τούμπαλιν;Επειδή και εγώ όταν ήταν να πάρω αυτοκίνητο ήμουν στο ίδιο ακριβώς δίλημμα, θεωρώ ότι το RX8 είναι μοναδικό αυτοκίνητο, και το παίρνεις επειδή θες αυτό και κανένα άλλο. 4 πόρτες, 4 θέσεις, ανεκτό πορτμπαγκάζ, εντελώς zoom-zoom (οδήγηση, κράτημα, επιδόσεις, φρένα, αίσθηση κλπ), και μοναδικότητα σε κινητήρα, σχεδίαση και παροχές στον οδηγό/ιδιοκτήτη.
Το S2000 από την άλλη είναι απόλυτο, αυστηρά για 2 και αυστηρά ΟΧΙ για διακοπές/ταξίδια/μετακινήσεις με αποσκευές, και υπάρχουν αρκετές άλλες επιλογές για να το συγκρίνεις. Θεωρώ όμως ότι δεν συγκρίνεται με το RX8, όχι γιατί δεν είναι καλό αυτοκίνητο, απλά δεν είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους. Όπως λέμε, μήλα με πορτοκάλια...
Κοινώς, αν θες το RX8 το θες για λόγους που αυτομάτως αποκλείουν το S2K, αν αντιθέτως θες το S2K το θες για λόγους που δεν υφίστανται/δεν προσφέρονται από το RX8.
-
Κι όμως, οδηγικά έχουν πολύ κοινές προδιαγραφές. Ατμοσφαιρικοί κινητήρες κοντά στα 230 άλογα, πισωκίνητα, μπλοκέ, καλοστημένα, διπλά ψαλίδια, 6άρια σασμάν. Το περιτύλιγμα είναι διαφορετικό, κατά την ταπεινή μου γνώμη και αλλοιώνει τη σύγκριση. Τα μηχανικά μέρη είναι πολύ πιο κοντά. Κι αν το 8άρι είναι πιο μαλακό, όντας πιο οικογενειακό, με μια καλή ΤΕΙΝ ανεβαίνει πολύ. Τουλάχιστον έτσι λένε οι κάτοχοι.
-
Οδηγικά μπορεί να είναι κοντά (και πάλι υπάρχουν διαφορές), αλλά κοιτώντας το 'πακέτο', έχουν τεράστιες διαφορές: coupe-cabrio, καλές-εξαιρετικές επιδόσεις, 'σχολείο'-απόλυτο σασί, 4-2 πόρτες/θέσεις, ανεκτό-ανύπαρκτο πορτ-μπαγκάζ, καλά-ανύπαρκτα creature comforts, γενικά καλή-ελάχιστη πρακτικότητα....Γι'αυτό λέω ότι, κοιτώντας το 'πακέτο', οι λόγοι που σε οδηγούν στο ένα αυτομάτως αποκλείουν το άλλο...ασχέτως αν είσαι 20,30 ή 40 ετών...
-
Οπότε συμφωνούμε στο ότι από κάτω κρύβεται ένα εξαιρετικό σπορ αυτοκίνητο, αλλά διαφοροποιείται το περιτύλιγμα. Ως εκ τούτου, αν θες το διθέσιο roadster, πας στο S. Αν θες το τετραθέσιο, πας στο 8άρι.
Μπράβο στους Ιάπωνες, γιατί σκόραραν σε τέρματα που οι Ευρωπαίοι δεν τα είχαν καν φανταστεί. -
Εγω θα ελεγα μπραβο στους ιαπωνες γιατι δεν ξεχνανε να κατασκευαζουν αυτοκινητα για ανθρωπους που αγαπανε την πραγματικη οδηγηση (βλ πισω κινηση),χωρις ομως να χρειαζεται να εισαι πλουσιος για να τα αποκτησεις.
-
Για μένα το roadster θέτει κάποιους (αρκετούς) περιορισμούς. Αυτό από μόνο του αρκεί για να κάνει πιο δημοφιλές ένα αντίστοιχο κλειστό. Από την άλλη, το 8άρι είναι τόσο 'ειδικό' αυτοκίνητο που λογικά σε προβληματίζει, ενώ και ο χαρακτήρας του είναι και λίγο σχιζοφρενικός (απόλυτο σπορ μοτερ που θέλει στροφάρισμα αλλά και 4 πόρτες, δηλαδή και πιο βολικό; Πορτμπαγκάζ, άρα πρακτικότερο, αλλά πίνει λες και είναι Νορβηγός σε παμπ; ... Ακριβώς για αυτό επιμένω και λέω ότι, προσωπικά, από ρόταρυ θα αγόραζα μόνο το τελευταίο 7άρι_Μάλλον και από το S θα το προτιμούσα επίσης_! ).
Μπορώ να καταλάβω απόλυτα γιατί κάποιος να επιλέξει (γενικά) το S και να τον δικαιολογήσω. Θεωρώ δε ότι είναι από τα λίγα αυτοκίνητα που είναι εντελώς συγκεντρωμένα σε αυτό για το οποίο αποφασίστηκαν να κατασκευαστούν και υπό αυτή την έννοια είναι εξαιρετική και ξεκάθαρη επιλογή.
Συμπέρασμα; Αν ξέρεις τι θέλεις δεν έχει νόημα να ρωτάς...Αν ΔΕΝ ξέρεις τι θέλεις μάλλον και τα δύο αυτοκίνητα είναι από κακές ως επικίνδυνες επιλογές.
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Οπότε συμφωνούμε στο ότι από κάτω κρύβεται ένα εξαιρετικό σπορ αυτοκίνητο, αλλά διαφοροποιείται το περιτύλιγμα. Ως εκ τούτου, αν θες το διθέσιο roadster, πας στο S. Αν θες το τετραθέσιο, πας στο 8άρι.
Μπράβο στους Ιάπωνες, γιατί σκόραραν σε τέρματα που οι Ευρωπαίοι δεν τα είχαν καν φανταστεί.Μια χαρά το έχουν φανταστεί απλά ΔΕΝ μπορούνε γιατί το μάρκετινγκ επιτάσσει άλλα.
Mazda RX-8 ή Honda S2000 (μεταχειρισμένα)