Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Η έννοια 'βέλτιστη αεροδυναμική συμπεριφορά' είναι εξ ορισμού εξαιρετικά αφηρημένη. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει βέλτιστη αεροδυναμική συμπεριφορά. Υπάρχουν αντικρουόμενα κέρδη απ αυτήν: χαμηλή οπισθέλκουσα, υψηλή αεροδυναμική πρόσφυση κτλ. Στην πραγματικότητα, ακόμη και στα αγωνιστικά, μιλάμε για τον βέλτιστο συμβιβασμό. Διαλέγεις και παίρνεις. Αν θεωρήσουμε οτι η βέλτιστη συμπεριφορά αναφέρεται στην επίτευξη μέγιστης αεροδυναμικής πρόσφυσης, δε θα έλεγα οτι η Ελίζ προσανατολίζεται προς αυτή την οδό. Για την ακρίβεια πολύ λίγα (αν όχι κανένα) αυτοκίνητο αυτής της τιμής δεν έχει τέτοιους προσανατολισμούς. Θα πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδα πχ 458, για να μιλήσουμε για φόρμες ειδικά διαμορφωμένες για την επίτευξη συγκεκριμένου αεροδυναμικού αποτελέσματος. Το σχήμα της Ελίζ είναι αποτέλεσμα περισσότερο 'δίαιτας' και ελάχιστης κάλυψης των μηχανικών μερών (κάτι σαν form follows function στο...τεχνοκρατικό του), παρά αεροδυναμικής διαμόρφωσης. Είναι κάτι σαν καρτ με προφυλακτικό ας πούμε
Εγω το αναφερω οσο πιο απλα γινεται, αλλα μερικοι, οπως και εσυ, το αναλυετε περισσοτερο απ' οσο χρειαζεται.
Σαφως και μιλαω για την βελτιστη αεροδυναμικη, με γνωμονα τους περιορισμους που απορρεουν απο την σχεδιαστικη ταυτοτητα της καθε μαρκας/μοντελου, την μηχανικη διαταξη, και το μηκος του αυτοκινητου.
Με αυτα, και αλλα τα οποια ειτε δεν εχουν τοση μεγαλη βαρυτητα, ειτε δεν τα γνωριζω ως μη εμπειρος γνωστης αεροδυναμικης, αναφερομαι απλα ως προς την βελτιστη αεροδυναμικη.
Εγινα κατανοητος, ή πρεπει να εξηγησω ακομα περισσοτερο τι εννοω?
Νεύρα, πολλά νεύρα...
Δλδ τι θα έπρεπε να έχει η Ελιζ πάνω της που να σε κάνει να αποφανθείς οτι ΔΕΝ έχει βέλτιστη αεροδυναμική συμπεριφορά; Αν ήταν να αναλύουμε την αεροδυναμική απόδοση από φωτογραφίες...Εφόσον όμως εσύ ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεσαι ως μη έμπειρος γνώστης αεροδυναμικής, πώς γίνεται να αναφέρεις την αεροδυναμική ως λόγο για την παρόμοια φόρμα;
Το ξαναγράφω: η αεροδυναμική είναι μια ιδιαίτερα σχετική έννοια και καθόλου απόλυτη, συνεπώς κάθε φορά οι προσανατολισμοί είναι διαφορετικοί. Κάθε κατασκευαστής, ακόμη και στις πιο ακριβές κατασκευές, οδηγείται στον συμφερότερο συμβιβασμό.
Είμαι κι εγώ μη-γνώστης της αεροδυναμικής, με τη διαφορά οτι προτιμώ να μην αναλύω-αποφαίνομαι για την αεροδυναμική απόδοση ενός αυτοκινήτου, καταλήγωντας απλώς σε γενικότητες...