-
-edit-
-
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Ενα νεο Ιρακ ξεκινα μαλλον... με στοχο τον ελεγχο των πετρελαιων εκει....Αυτό που το βασίζεις?
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Ενα νεο Ιρακ ξεκινα μαλλον... με στοχο τον ελεγχο των πετρελαιων εκει....
Αυτό που το βασίζεις?
Εχοντας ζησει σε αραβικο περιβαλον 15+ χρονια εχω αυτη την αισθηση..... ασε που τωρα οι αμερικανοι που φευγουν απο το Ιρακ!!!! καπου πρεπει να πανε..... οπως και ο Σανταμ κρατουσε ισοροπιες.. εστω και με τον τρομο.... πιστευω οτι και η παρουσια του Κανταφι ηταν μια ισοροπια.... εκει αναμεσα στις φυλες... τωρα που οι δυτικοι τον εβγαλαν απο τη μεση για καποιο λογο το εκαναν... (εκτος αν εχεις τη γνωμη οτι οι αντικαθεστωτικοι εκει τα καταφεραν μονοι τους να τον βρουν... και να γενικα να τον νικησουν.... χωρις βοηθεια των δυτικων...)
-
Ο κόσμος αλλάζει. Και μαζί αλλάζουν και οι ισορροπίες. Αυτοί που τις εξυπηρετούσαν, μέχρι τώρα, δεν είναι πλέον αναγκαίοι. Και τους αποχωρούν. Ετσι με το Σαντάμ, έτσι και με τον Καντάφι.
Και, ως συνήθως, ο κόσμος ανακαλύπτει πόσο δικτάτορας είναι κάποιος όταν κάποιοι φροντίσουν να του το δέιξουν! Και επικρατεί η αγελαία συμπεριφορά. Ο Νόμος του Όχλου.
Ο Καντάφι ήταν δικτάτορας. Αλλά κάποιους εξυπηρετούσε 42 χρόνια. Να δούμε ποιούς θα εξυπηρετεί ο νέος.
-
Aνέκαθεν φαίνονταν και ήταν ο Καντάφι δικτάτορας. Δεν ξυπνήσαμε σήμερα ούτε χαζοί είμαστε.
-
το να σκοτωνεις εναν και εν δυναμει να σηκωνεις αλλον απλα επειδη εκλεισε συμβολαια για πετρελαια με αμερικανικες εταιρειες ειναι το ιδιο και το αυτο
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Aνέκαθεν φαίνονταν και ήταν ο Καντάφι δικτάτορας. Δεν ξυπνήσαμε σήμερα ούτε χαζοί είμαστε.Οι λαοι αυτοι αποτελουνται απο φυλες...... που δεν ειναι ακριβως και το ποιο ευκολο πραγμα να ενωσεις με δημοκρατικες διαδικασιες..... οποιος το τολμαει.. το κανει με επιβολη καποιας ισχυος, και μοιραζοντας και πλουτο και προνομια.... στους φυλαρχους.... μην προσπαθηστε να εξηγησετε με δικα μας κριτηρια κοινονικης οργανωσης την δικη τους κρατικη οντοτητα.... ακομα και παντρευονται κορες φυλαρχων ωστε να προσεταιρισθουν μια φυλη που μεχρι τοτε ηταν εχθρικη απεναντι τους... ομως το κρατος υπηρχε και εξυπηρετουσε και τους υπολοιπους εμας.... τωρα θα φανει ποιος ηταν πισω απο αυτη την αλλαγη... Π.Χ. η Αμερικη εχει να πληρωσει 18 μηνες τα Εμιρατα για το πετρελαιο που παιρνουν.... ισως θελουν να πιεσουν για μικρωτερες τιμες...... Κανεις δεν ξερει ακριβως γιατι κανεις δεν εχει ολα τα δεδομενα......
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Aνέκαθεν φαίνονταν και ήταν ο Καντάφι δικτάτορας. Δεν ξυπνήσαμε σήμερα ούτε χαζοί είμαστε.Δεν μιλάω για εμάς. Αλλά για τους Λίβυους. Που ανακάλυψαν ότι ήταν δικτάτορας και τους έπινε το αίμα 42 χρόνια. Αλλά δεν είχε κανείς το παραμικρό μέχρι να το αποφάσισουν οι Δυτικοί!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Aνέκαθεν φαίνονταν και ήταν ο Καντάφι δικτάτορας. Δεν ξυπνήσαμε σήμερα ούτε χαζοί είμαστε.
Δεν μιλάω για εμάς. Αλλά για τους Λίβυους. Που ανακάλυψαν ότι ήταν δικτάτορας και τους έπινε το αίμα 42 χρόνια. Αλλά δεν είχε κανείς το παραμικρό μέχρι να το αποφάσισουν οι Δυτικοί!
Ενταξει δεν τους επινε και το αιμα!!!!
Οταν πηγα εκει για δουλεια το 77!!! το κρατος λειτουργουσε.... με κανονες... βιζες εργασιας κλπ.Π.Χ. για να βγαλεις τα λεφτα σου εξω που ειχες δουλεψει δεν μπορουσες να το κανεις αν η εταιρια σου δεν ειχε καταθεσει το συμβολαιο σου ωστε να φαινονται τα λεφτα σου.και να εχει πληρωσει και τους φορους που αναλογουσαν... αν εκανες υπερωριες τις φορολογουσε διπλα περιπου... οποτε τα μαυρα που σου εδιναν δεν μπορουσες να τα παρεις εξω αλλα μονο σαν προιοντα και αγορες για επαναπατρισμο.... τα λεω αυτα γιατι αν το δει καποιος απο την οπτικη γωνια του Λιβυου μια χαρα νομοθεσια ηταν για το καλο του κρατους... ομως οταν εγω ειχα την επιλογη να παω Σαουδικη Αραβια που δεν ειχε περιορισμους σε τιποτα ουτε φορους....προτιμουσες την Σαουδικη... πολυ απλα.....
-
Το αστείο είναι ότι τα μεγάλα κεφάλια του 'Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου' μιλούν για τα 42 χρόνια κανταφικής καταπίεσης...ξεχνώντας ότι και αυτοί συμμετείχαν σ' αυτά, ως υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι....
Απλά κάποια στιγμή αποφάσισαν να αποκτήσουν ακόμη περισσότερη εξουσία από αυτήν που τους έδινε ο συγχωρεμένος ο Μουαμάρ.
-
-edit-
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Ο κόσμος αλλάζει. Και μαζί αλλάζουν και οι ισορροπίες. Αυτοί που τις εξυπηρετούσαν, μέχρι τώρα, δεν είναι πλέον αναγκαίοι. Και τους αποχωρούν. Ετσι με το Σαντάμ, έτσι και με τον Καντάφι.Και, ως συνήθως, ο κόσμος ανακαλύπτει πόσο δικτάτορας είναι κάποιος όταν κάποιοι φροντίσουν να του το δέιξουν! Και επικρατεί η αγελαία συμπεριφορά. Ο Νόμος του Όχλου.
Ο Καντάφι ήταν δικτάτορας. Αλλά κάποιους εξυπηρετούσε 42 χρόνια. Να δούμε ποιούς θα εξυπηρετεί ο νέος.
Μου αρέσει που κανεις δεν προβληματίζεται με τον τρόπο που πέθανε ο καντάφι, ο μπιν λαντεν κλπ. Χωρις καμμιά δίκη, καμμιά διαδικασία προσπάθειας απονομής δικαιοσύνης και τέτοιες αηδίες. Εκτέλεση εν ψυχρώ και με τον πιο φριχτό τρόπο. Και κανεις δεν χαλιέται με αυτό, ειδικά την στιγμή που οι απονομείς της δικαιοσύνης έχουν λάβει το χρίσμα απο τους δικαστές των πάντων, τους αμερικανούς.
Τοσος πολιτισμός πια, είναι δύσκολο να τον αντέξεις..... -
Κοίτα, και δίκη να γινόταν, προφανώς θα ήταν μία δίκη-παρωδία α λα Σαντάμ. Αλλά ούτε αυτό για τα μάτια του κόσμου δε θέλησαν να κάνουν...
Οι εικόνες από την εκτέλεση του Κ. αναδεικνύουν βαρβαρότητα άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή.
-
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Λέτε να προσπαθούν να εκδιώξουν τους Κινέζους απ' την πλούσια σε φυσικούς πόρους Αφρική ;Δυστηχως η ιστορια εχει διαφορετικη γνωμη και εχει δειξει οτι εχει γινει ακριβως το αντιθετο. Συνηθως οι Κινεζικες εταιρειες δραστηριοποιουντε σε περιοχες με ασταθη κοινωνικα, πολιτικα περιβαλλοντα που χαρακτηριζοντε απο ελειψη ασφαλειας.
Ενας απο του λογους ειναι οτι ειναι οι μονοι που θελουν να πανε και ειναι και οι μονοι που εχουν και τα λεφτα να επενδυσουν.
Πχ. στο Ιρακ (οχι βορειο Ιρακ - Κουρδισταν), Αφγανισταν, Αφρικη, Μ. Ανατολη και Λατινικη Αμερικη.Οσο αφορα την Λιβυη ενα 95 % του φυσικου αεριου και πετρελαιου ελεγχωταν απο Δυτικες εταιρειες και τον Κανταφι, ειτε μεσω κοινοπραξιων με την NOC, ειτε κατευθειαν απο τις Κρατικες εταιρειες πετρελαιου της Λιβυης. Την μεριδα του λεωντος την ειχαν Αμερικανικες εταιριες, με την Ιτααλικη Eni ακολουθει, την Ισανικη Repsol και καποιες αλλες ευρωπαικες οπως η ΟΜV.
Οποτε μαλλον το παραμυθι οτι ο πολεμος εγινε για να διωξουν Ρωσους και Κινεζους δεν εχει σχεση με την πραγματηκοτητα. Αντιθετα η Eni πριν ανακοινωσει οτι θα στειλει μηχανικους στην Λιβυη να ελενξουν τα πεδια παραγωγης ανακοινωσε οτι πουλησε το 50% των δικαιωατων που ειχε στο Elephant Fied στην, ωωωωωωω τι εκπληξη ...... Gazprom .Εαν καποιος θα χασει πλεον απο την κατασταση στην Λιβυη ειναι οι Ευρωπαικες εταιρειες και οι Αμερικανικες. Ηδη ολες αυτες οι χωρες του Δ. Κοσμου που εσπευσαν να υποστηριξουν τους αναρτες κατα του Κανταφι κατηγορουν το Qatar οτι προσπαθει να εκμεταλλευτει την κατασταση και την βοηθεια που εδωσε στην Λιβυη με σκοπο να βαλει χερι στα κοιτασματα. Η Αιγυπτος ανακοινωσε οτι ειναι σε συζητησεις με την Λιβυη ωστε κρατικες πετρελαικες εταιρειες της Αιγυπτου να αναλαβουν κοιτασματα κτλ. Life is a CRAZY BITCH !
Σχετικα με τους Κινεζους που ησαν στην Λιβυη, οσοι δουλευαν στο Oil & Gas, ησαν σε Κινεζικες servise companies τις οποιες ειχαν προσλαβει οι Δυτικες για να τους κανουν την δουλεια πιο φθηνα και δεν ειχαν καμια εξουσια πανω σε κοιτασματα. Μαντεψτε ποιους θα προσλαβουν ξανα οι Δυτικες Εταιρειας μολις ξαναρχισουν την παραγωγη τους στην Λιβυη, ειδικα τωρα που η ασφαλεια θα ειναι μεγαλο προβλημα και κανενας Ευρωπαιος ή Αμερικανος μηχανικος δεν θα θελει να παει. Μαλλον Ρωσοι και Κινεζοι θα πανε .
Ακομα ενα μεγαλο προβλημα που πονοκεφαλιαζει πολυ τις πετρελαικες ειναι τι θα γινει στα κοιτασματα που ειναι 500-800 Km μακρια απο την Τριπολη, Βεγγαζη και αλλες 'ασφαλεις' πολεις, και ειναι πολλα οπως και αγωγοι μεταφορας πετρελαιου και αεριου. Εγω παντως δεν θα ηθελα να ειμαι μεσα στο ελικοπτερο που θα πηγαινει τους μηχανικους στην μεση του πουθενα με καμια 20000 αντιεροπορικα οπλα να αγνωουντε, σε περιοχες που δεν μπορει να ελενξει η νεα κυβερνηση της Λιβυης . Το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν μπορεις να παραγεις πετρελαιο οταν σε πυροβολουν !
Οσο για τον Κανταφι και το τελος του, ενα ειναι σιγουρο, οτι η φυλη του και οι φυλες που τον υποστηριζαν δεν θα ξεχασουν ποτε την αντιμετωπιση που ειχε και αυτο ειναι που θα καθορισει το μελλον της Λιβυης .
Κλεινωντας να πω οτι συνηθως θα παρει ισως πολυ καιρο να δουμε την Λιβυη να ανακαμπτει σε παραγωγη πετρελαιου, αν καταφερει ποτε να φτασει τον ιδιο αριθμο παραγωγης. Το ιδιο συνεβη με το Ιρακ, Κουβειτ, Βενεζουελα κτλ. Η πολιτικη και κοινωνικη ασταθεια επηρεαζει περισσοτερο απο οσο φανταζεστε το ολο θεμα. Η μονη χωρα που το εχει καταφερει μεχρι στιγμης ηταν η Ρωσια. Εξαλλου ουτε ο Κανταφι επι 40 χρονια δεν καταφερε να επαναφερει την παραγωγη στα επιπεδα που ηταν πριν αναλαβει την εξουσια.
Α και κατι ακομα, η εταιρεια που δουλευω χαρακτηριζει πλεον την Λιβυη σαν χωρα με εμφυλιο πολεμο (και θα το κανει για πολυ καιρο ακομα, ισως πολλα χρονια) και οσοι κατεβηκαν κατω τις τελευταιες μερες πηγαν με αλεξισφαιρα, σωματοφυλακες κτλ . Καμια σχεση φυσικα με την κατασταση που επικρατουσε πριν, οπου τουλαχιστον δεν υπηρχε θεμα ασφαλειας .
Θα δειξει τι θα γινει, ισως μεχρι το τελος του χρονου να κατεβω και εγω κατω, αν γυρισω , θα γραψω εντυπωσεις απο την κατασταση που επικρατει.
-
Άνθρωπος που είχε δουλέψει εκεί μου έλεγε οτι το κράτος υποχρέωνε τις ξένες εταιρείες να προσλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό Λίβυων και με συγκεκριμένο μισθό.
Όπως είναι φυσικό, αυτοί απλά πήγαιναν στη δουλειά και δέν έκαναν απολύτως τίποτα
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Άνθρωπος που είχε δουλέψει εκεί μου έλεγε οτι το κράτος υποχρέωνε τις ξένες εταιρείες να προσλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό Λίβυων και με συγκεκριμένο μισθό.Όπως είναι φυσικό, αυτοί απλά πήγαιναν στη δουλειά και δέν έκαναν απολύτως τίποτα
Ισχυει αυτο που σου ειπε και θα ισχυει ακομα περισσοτερο πλεον μιας και η καινουρια κυβερνηση θα θελει να δειξει οτι υποστηριζει τον ντοπιο πλυθυσμο περισσοτερο απο τον Κανταφι, καθως επισης και επειδη πολλοι λιγοι ξενοι θα θελουν να πανε.
Τωρα οσο αφορα για την αποδοση αυτο που συνηθως κανουν ειναι αντι για 10 ατομα που χρειαζοντε να 'απασχολουν' 50, οποτε οι περισσοτεροι καθοντε. Αν και σε αυτο αυθεντιες ειναι οι Κινεζοι . -
Ο χρήστης panos_ag έγραψε:
Το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν μπορεις να παραγεις πετρελαιο οταν σε πυροβολουνΗ εμπειρία του Ιράκ δείχνει ότι μπορείς να το κάνεις (με αυξημένο κόστος λόγω μέτρων ασφάλειας φυσικά)
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν μπορεις να παραγεις πετρελαιο οταν σε πυροβολουν
Η εμπειρία του Ιράκ δείχνει ότι μπορείς να το κάνεις (με αυξημένο κόστος λόγω μέτρων ασφάλειας φυσικά)
Η εμπειρια απο το Ιρακ εχει δειξει οτι δεν μπορεις να το κανεις . Γνωριζω πολυ καλα τι γινεται στο Ιρακ μιας και φιλοι δουλευουν εκει . Η μονη περιοχη στην οποια δεν υπαρχει προβλημα ειναι το Ιρακινο Κουρδισταν. Η οποια ομως δεν ελεγχεται απο την κεντρικη κυβερνηση.
Στο υπολοιπο Ιρακ η κατασταση ειναι πολυ διαφορετικη και καθολου απλη. Μαλιστα την περασμενη εβδομαδα εγινε επιθεση σε ενα απο τα μεγαλυτερα κοιτασματα το Rumaila με αποτελεσμα να περιοριστει η παραγωγη απο τα 1,2 εκατομμυρια βαρελια στις 500.000.
Για την ιστορια στο Ιρακ εκαναν 8 περιπου χρονια να φτασουν μια παραγωγη στα 2,5 εκατομμυρια βαρελια την ημερα μετα την εισβολη του 2003 ενω μεχρι το τελος του 2011 αναμενετε να φτασουν τα 3 εκατομυρια την ημερα.Πριν την εισβολη στο Κουβειτ και τον πρωτο πολεμο του Κολπου η παραγωγη ηταν πανω απο 3,5 εκατομμυρια. Ο Σανταμ εκανε περιπου 12 χρονια να αυξησει την παραγωγη απο περιπου 300.000 στα 2,5 εκατ. και η καινουρια κυβερνηση περιπου 8 να την επαναφερει στα ιδια επιπεδα.
Οποτε σιγουρα δεν μπορεις να παραγεις πετρελαιο οταν σε πυροβολουν .
-
Μια και δουλεύω σε εταιρεία άμεσα μπλεγμένη με το θέμα, θα μου επιτρέψεις να έχω την άποψή μου.
(Ο ορισμός του 'πυροβολούν' είναι το σημαντικό σημείο. Για κάποιους 'πυροβολισμούς' είναι όπως τα λες, για κάποιους άλλους όπως τα λέω. Δεν έχουμε ιδέα τι θα συμβεί στη Λιβύη, μπορεί και τίποτα, μπορεί και Ιρακ 2003-2006, μπορεί και χειρότερα) -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μια και δουλεύω σε εταιρεία άμεσα μπλεγμένη με το θέμα, θα μου επιτρέψεις να έχω την άποψή μου.
(Ο ορισμός του 'πυροβολούν' είναι το σημαντικό σημείο. Για κάποιους 'πυροβολισμούς' είναι όπως τα λες, για κάποιους άλλους όπως τα λέω. Δεν έχουμε ιδέα τι θα συμβεί στη Λιβύη, μπορεί και τίποτα, μπορεί και Ιρακ 2003-2006, μπορεί και χειρότερα)Μα φυσικα και μπορεις να εχεις την δικη σου αποψη . Ο καθενας διαμορφωνει τις αποψεις του αναλογα με τις εμπειριες του οπως και εγω εξ' αλλου, επισης ειναι χαρα μου να αναταλλασω αποψεις με ατομα που εχουν αμεση σχεση με το θεμα.
Για αυτο τον λογο ειναι το forum, να ανταλασουμε αποψεις και να συζηταμε πανω σε αυτες .Απλα επειδη και εγω δουλευω σε εταιρεια αμεσα μπλεγμενη με το θεμα και μαλιστα στο Production Optimazation , η γνωμη μου πηγαζει απο εμπειρια, και μαλιστα στις γεωτρησεις και στα κοιτασματα δηλαδη κατευθειαν στην πηγη, και φυσικα συμβαδιζει με τα στοιχεια που εδωσα, με το Ιρακ να μην μπορει να επιστρεψει στα ιδια επιπεδα παραγωγης εδω και 20 χρονια.
Εαν καταφερει και επιστρεψει καποια στιγμη στο μελλον πολυ ευχαριστως να το ξανασυζητησουμε , αλλα αυτη την στιγμη δεν τα εχει καταφερει, και οφειλεται κυριως σε θεματα ασφαλειας και πολιτικης - κοινωνικης σταθεροτητας.
Επισης ενας καταλλυτικος παραγωντας για την παραγωγη του Ιρακ κατα την γνωμη μου θα ειναι η αποχωρησση των Αμερικανων απο την χωρα και εκει θα φανει τι μπορει να κανει μονη της η χωρα σε θεμα ασφαλειας. Απλα καποιες εκτιμησεις για παραγωγη στα 9-10 εκατομυρια βαρελια απο το Ιρακ μαλλον ειναι ουτοπικες.Οσο για την εκφραση 'δεν μπορεις να παραγεις οταν σε πυροβολουν' μην μενεις στην κυριολεξια, αλλα δες το γενικοτερο νοημα που εχει να κανει με αναταραχες, εξεγερσεις, επιθεσεις κτλ. Ειναι τεραστιος πονοκεφαλος να κλεινεις την παραγωγη απο ενα κοιτασμα, για οποιαδηποτε εταιρεια, μιας και οταν θα γυρισεις πισω δεν μπορεις απλα να ανοιξεις τις βανες για να αρχισει αν ρεει πετρελαιο. Μπορουν λιγοι μηνες απαραξιας να καταστρεψουν εντελως μια γεωτρηση και αυτη να μην μπορει να παραξει ξανα .
Μεγαλες ταραχες στον Αραβικό κόσμο