-
Να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου.. μιας και μιλάμε για μεγάλα αμαξώματα που προορίζονται για χρήση μεταφοράς της οικογένειας πόσο συχνά μπορείτε να τα οδηγείτε και να βγάζετε 'γούστα'? Ρωτάω γιατί βλέπω ότι στέκεστε πολύ στην οδική συμπεριφορά και στις επιδόσεις που θεωρούνται επαρκής όσον αφορά την ενεργητική ασφάλεια. Θα τα οδηγείτε δηλαδή τόσο συχνά μόνοι σας χωρίς συνεπιβάτες ? Και για πόση οδηγική απόλαυση μιλάμε όταν αναφερόμαστε σε ψηλά SUV?
Προσωπικά με το δικό μου που είναι κατασκευασμένο για ταρζανιές, διαπιστώνω ότι οι ευκαιρίες που έχω να το απολαύσω όπως του αξίζει έχουν μειωθεί δραματικά.. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα είμαι με τη συμβία που μόλις αντιληφθεί ότι ανεβαίνουν οι ρυθμοί και ακουστεί το πρώτο στρίγκλισμα των ελαστικών στην στροφή, ενεργοποιείται η τσιρίδα ακολουθούμενη από διαμαρτυρία και πρήξιμο.. τύφλα να έχουν όλα τα esp και λοιπά συστήματα ασφαλείας δηλαδή. Και ακόμα δεν υπάρχουν παιδιά που έτσι και αλλιώς δεν τρέχεις, τα οποία ζαλίζονται,γκρινιάζουν και λοιπά φαινόμενα και το πορτ μπαγκάζ μου να είναι σχεδόν άδειο. Τα πατάκια πάντως στο πίσω κάθισμα είναι σχεδόν απάτητα.
Θέλω να πώ ότι αν ποτέ πήγαινα σε σύγχρονο suv νομίζω θα με απασχολούσε η άνεση, η οικονομία, οι χώροι και πολύ λιγότερο οι επιδόσεις και το fun to drive στοιχείο. Α και κάτι ακόμα.. ότι 'πάει' καίει ! Νόμος!
Τελευταία κάνω το εξής.. Κάθε φορά που μπαίνω στο αυτοκίνητο οραματίζομαι τη μελλοντική μου κατάσταση και το lifestyle μου.. ώστε να έχω ένα μπούσουλα για τις προσωπικές μου ανάγκες μετακίνησης και συνθήκες αυτών στο κοντινό μέλλον.
Τελευταία λοιπόν αναθεωρώ πολλά πράγματα. Πχ Γυναίκα+παιδί στο αμάξι= οδηγική απόλαυση σε τελευταία μοίρα. Επίσης όσον αφορά τα μεγέθη τους, μόλις γύρισα από αγκίστρι.. ένα νησάκι που γενικά καλύτερα να μην έχεις καν αμάξι... πολύ στενοί δρόμοι, μεγάλη ταλαιπωρία .. ένα C5 aircross ήταν 3 μέρες παρκαρισμένο στο ίδιο σημείο. Οτιδήποτε μεγαλούτσικο ήταν απλά μπελάς εκεί μέσα. Αν είναι και καινούργιο και έχει μια άλφα αξία ακόμα χειρότερα.. Το κλασσικό πεδίο δράσης μιας ελληνικής οικογένειας είναι λίγες μέρες διακοπές το χρόνο σε παραλίες ή βουνό που τα αμάξια τα πονάς σε αυτά που υποβάλλονται και φοβάμαι αντί να προσαρμόζονται αυτά σε εσένα κάνοντας τη ζωή σου καλύτερη, προσαρμόζεσαι εσύ σε αυτά!
Μήπως λοιπόν είναι καλύτερα να είμαστε ρεαλιστές ως προς τη χρήση και να επιλέγουμε με πιο ορθολογικά κριτήρια? Η έστω να αποδεχτούμε ότι πρέπει να έχουμε περισσότερα από ένα οχήματα για να ικανοποιούμε τις ανησυχίες μας? Εγώ στο μυαλό μου δύσκολα μπορώ να δώ τα σύγχρονά SUV σαν κάτι παραπάνω από commuter καθημερινότητας και επίσης τα All in One προιόντα ουδέποτε κάνανε κάτι ιδιαίτερα καλά, προσπαθούν απλώς να συνδυάζουν λίγο από όλα..
Μάστορα έχεις πέσει μέσα σε όλα.
Αυτά έλεγα και γω οταν ακουγαόάκουγα αγόραζαν Κούγκα η x1 για να έχουν λέει στήσιμο η τιμόνι σπορ αγωνιάρικο.
Μήπως έπρεπε να δούνε άλλη κατηγορία τότε?
-
Να βάλω άλλη μια παράμετρο στα όσα σωστά λες. Για εμένα τουλάχιστον θα παίξει ρόλο. Πόσα λιγότερα κουτάκια γεμίζει ο ανταγωνισμός...
Σκαναρα άλλη μια φορά την αγορά όταν συνειδητοποίησα ότι θα χρειαστώ diesel c_suv. Για να μην περάσω το μπάτζετ βρήκα Kuga , C5 και κορεάτες. Λογικό να μείνω με μόνο υποψήφιο το Kuga εκτός αν κάνει άλματα στο επόμενο Tuscon.
-
Και το Γκραντ Λαντ είναι στο μπάτζετ που αναφέρεις.
Το τουσον αν κάνει άλματα προόδου στο επόμενο θα κάνει άλματα και η τιμή και θα βγει εκτός μπάτζετ! Δλδ αν φτιάξει και ανεβάσει την ποιότητα και εμφάνιση του εσωτερικού του , δώσει απλόχερα την τεχνολογία στις εκδόσεις του και ελαφρύνει λίγο το σασί του.
Το Κουγκα μόλις τα έκανε αυτά τσίμπησε 5000 πάνω!
-
Προσωπικά αυτα τα ζητήματα τα εχω λυσεί από καιρό καθώς ποτε ουτε τις καλές εποχές δεν ημουν κάτοχος πολλών αμαξιών ταυτόχρονα.
Οπότε πάντα θέλω το αμάξι μου να κλικάρει όσο το δυνατό περίσσοτερα κουτάκια στο διαθέσιμο μπατζετ.
Ετσί θέλω και χωρους, και ανεση, και τεχνολογία, και ποιοτητα, και εμφάνιση, και αξιοπιστία, οικονομια και απολαυση στο μετρο του δυνατού πάντα. Οσο κατεβαίνει το μπατζετ τοσο αυξανουν οι συμβιβασμοί.
Αλλα δεν ξεκινάω με την λογική ψάχνω άνετα αμάξι που να μπαινοβγαίνω ατσαλάκωτος ? αρα ξεχνάω το τιμονι κλπ...
Το κουγκα στην προκειμένη κλικάρει τα εξής κουτάκια (τυχαια σειρα):
-
χρηματοδοτηση
-
αγορα παλαιου
-
εμφανιση
-
χωρους επιβατων και αποσκευων
-
τεχνολογια
-
οδηγικη ευχαρίστηση (επιδόσεις, τιμονι, σασμαν, αναρτηση, φρενα, ποιότητα κυλισης, ηχομονωση)
-
αξιοπιστια
-
οικονομια ( ντιζελ)
-
ποιοτητα-εργονομία εσωτερικού
Δεν τικάρει όμως δυο σοβαρα είναι μεγάλο για ενα αμαξι και ειναι οριακα εκτός προυπολογισμού στην εκδοση που με ενδιαφέρει. Και το κυριότερο πρεπει να πειστώ ότι αξιζει τα πολλά λεφτά που ζητάει για να με κάνει να αλλάξω αμάξι.
-
-
Το GrandlandX πήγα το είδα με τον κουμπάρο μου που ψάχνει αντίστοιχο suv (3τεκνος εκείνος). Ψεύτικο ποιοτικά. Κατώτερο του Tuscon. Vfm ναι αλλά είναι προφανές το γιατί.
-
Ένα αυτοκίνητο δεν είναι όμως μόνο η ποιότητα των πλαστικών του...
Για την ακρίβεια, η ποιότητα των πλαστικών θα έπρεπε να είναι ένα δευτερεύον κριτήριο και όχι λόγος για να αποκλειστεί η αγορά του, εφόσον καλύπτει τα υπόλοιπα πολύ πιο σημαντικά κριτήρια.
-
Δεν το εχω δει απο κοντά. Εξωτερικά είναι ωραίο - ευπεπτο καλυτερα- δυσκολα θα του προσάψεις κάτι. Τώρα για να μπορεί να κατεβαίνει στα 22000 στην κατηγορία εκεί που εχουν παει οι τιμες του ανταγωνισμού ( φτασαμε τα 26000 να τα θεωρούμε ευκαιρία!) κάπου θα κάνει εκπτωσεις και όταν τα c5 kai 3008 είναι τόσο ακριβότερα εχοντας τόσα ίδια κομματια.
-
Κατά τ' αλλά τρελαίνομαι με την 'επιχειρηματολογία' όσων πιστεύουν ότι εφόσον αποφασιστεί η αγορά SUV, δεν πρέπει να μπαίνει στα κριτήρια η όσο το δυνατόν καλύτερη, πιο ενδιαφέρουσα και (στο μέτρο της κατηγορίας) 'σπορτίφ' οδική συμπεριφορά. Φαντάζομαι ότι εσείς που το πιστεύετε αυτό, αγοράζετε μόνο Ferrari και Porsche...
-
Diesel μηχανικο 1,5 σε τιτανιουμ (για μενα λιγο μπαμπαλιζει) η ακομα καλυτερα st line. Πηγαινε οδηγησε το χρηστο. Θα χεις της γυναικας και αυτο για ταξιδια/σαν μεγαλο.
Σε τι τιμή βγαίνει με νορμάλ (όχι τρομερά πλούσιο) εξοπλισμό;
Για την χρήση που θές, μάλλον diesel (εγώ το προηγούμενο το είχα βενζίνη).
Φάνη εσένα σε έχω χάσει, τι έχεις τώρα;
Να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου.. μιας και μιλάμε για μεγάλα αμαξώματα που προορίζονται για χρήση μεταφοράς της οικογένειας πόσο συχνά μπορείτε να τα οδηγείτε και να βγάζετε 'γούστα'?
... Και ακόμα δεν υπάρχουν παιδιά που έτσι και αλλιώς δεν τρέχεις, τα οποία ζαλίζονται,γκρινιάζουν και λοιπά φαινόμενα και το πορτ μπαγκάζ μου να είναι σχεδόν άδειο. Τα πατάκια πάντως στο πίσω κάθισμα είναι σχεδόν απάτητα.
Έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτή είναι συνήθως η πορεία. Εγώ δεν μπορούσα να αποδεχτώ να πάω από μξ5 σε σουβ/σενταν! Πήρα την τελευταία 4κύλινδρη, πισωκίνητη, τουρμπάτη, βενζινοκίνητη bmw 1. Ξέρεις τι έχω να πω; @@ μάντολες! Με 2 παιδιά, δεν θυμάμαι πότε πήγα πάνω από 140 πλέον! Αλλά σε αυτό παίζει ρόλο και η μπαγαζιέρα από πάνω που φοράω όλο το καλοκαίρι, λόγω των καλοκαιρινών συμπράγκαλων που κουβαλάω (και το κακό είναι ότι πολλά από αυτά είναι δικά μου και όχι των παιδιών πχ)!
-
Ελα ντε!!
αυτοι οι αφορισμοι και το ασπρο μαυρο!
Θες suv/crossover θα είναι υποχρεωτικά περιπτερο , δεν θα στριβει και πρεπει οπωσδηποτε να ειναι 4Χ4!
Αν ψάχνεις και τιμονι , και αναρτηση, και φρενα , και επιδοσεις απλα είσαι κοροιδο και χανεις τον καιρο σου!
Οπότε θα έχουμε aygo για να πάμε για καφε, καροκ για τα ψωνια, φερραρι για την γκομενα στα ταξιδια, και Χ6 για την γυναικα και παιδια στα ταξιδια! νομιζω αυτο κανει οποιος σεβεται τον εαυτο του.....ωχ ξεχασε την οικολογια!!! οπωσδηποτε και ενα τεσλα για να ικανοποιει και η συζυγος τις οικολογικες της ευαισθησιες (λιζιγκ αυτό για να μην μας νοιάζουν οι μπαταριες τι θα γινουν!!!).
μετά βλεπουν τα τεστ αποφυγης εμποδιων που πλεον τα suv τα πανε καλυτερα από τα χατς και αρχιζουμε : ποιο το νοημα αυτων των τεστ ? και τις θελουν να μας πουν τωρα ....
-
Τώρα φίλε εσυ αν πηρες bmw 1 για οικογενειακό αμάξι ( ειδικά το προηγουμενο που αν εμπαινε ενήλικας πισω χρειαζόταν βιντσι για να τον βγάλει έξω ) και έβαλες μπαγκαζιερα (δλδ χαλασες μερος της καλης οδικης συμπεριφορας του αμαξιου) μαλλον προχώρησες σε πολυ παρορμητική αγορά.
οκ, λίγο υπερβολές για την 1, αλλά γνώμες είναι αυτές.
Εχεις την ευκαιρια ομως τωρα με το κουγκα να την διορθώσεις!
Στην τιμή που λες.... μάλλον όχι.
-
29500 βγαίνει το κουγκα ντιζελ τιτανιουμ. Τώρα φίλε εσυ αν πηρες bmw 1 για οικογενειακό αμάξι ( ειδικά το προηγουμενο που αν εμπαινε ενήλικας πισω χρειαζόταν βιντσι για να τον βγάλει έξω ) και έβαλες μπαγκαζιερα (δλδ χαλασες μερος της καλης οδικης συμπεριφορας του αμαξιου) μαλλον προχώρησες σε πολυ παρορμητική αγορά.
Εχεις την ευκαιρια ομως τωρα με το κουγκα να την διορθώσεις! βεβαια αν εισαι μπεμβεδακιας και εχεις ακομα ενα 10 ρικο στην τσεπη υπαρχουν και οι Χ1-Χ2 να σε καλύψουν μια χαρα!
-
Πάντως να πώ οτι το σχόλιο μου δεν έχει να κάνει με το Kuga ή το Χ1 συγκεκριμένα, αλλά γενικά με την κατηγορία. Αυτά που ζητάει ο φίλος Tkin73 είναι απόλυτα σεβαστά. Έχω και εγώ την προσωπική μου λίστα με τα κουτάκια που πρέπει να 'τικάρει' ένα όχημα ώστε να είναι στις προτιμήσεις μου. Αυτό που θίγω όμως είναι όχι τα κριτήρια που αφορούν το αμάξι αλλά αυτά της **χρήσης **του. Πόσο συχνά βλέπουμε αυτοκίνητα που δεν αξιοποιούνται από τους τους ιδιοκτήτες as intended από τον κατασκευαστή? Ειδικά στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο αλλά δεν είναι η στιγμή ή ο χώρος να το υπεραναλύσουμε..
Επειδή ο καθένας μας είναι διαφορετικός και όπως λέω συχνά, πολύ δύσκολα κάποιος θα πληρώσει για κάτι που δε του αρέσει ότι και να του πεί οποιοσδήποτε (γι΄αυτό και στην προσωπική μου ζωή αποφεύγω να ομιλώ για αυτοκίνητα γενικότερα) λέω μόνο να σκεφτόμαστε και τη χρήση πρίν καταλήξουμε κάπου.
Παραθέτω λοιπόν μια πρόχειρη λίστα με κριτήρια χρήσης ως παράδειγμα που αφορά αποκλειστικά εμένα και τις ιδιαιτερότητες μου :
-
Μέγεθος οχήματος για πρακτικούς λόγους, ειδικά αν το χρησιμοποιεί και άλλος. (Αυτό με το μέγεθος είναι ολόκληρο topic από μόνο του, επίτηδες δε το αναλύω)
-
Να οδηγώ επιτέλους χωρίς ζιγκ ζαγκ να αποφεύγω τις λακκούβες!
-
Αν το βάλω εκτός δρόμου να μη το λυπάμαι και τόσο ή να στεναχωριέμαι μη τρίζει μετά.
-
Αν μπώ με αλάτια απο την παραλία, χώματα απο το βουνό, να γίνει στάβλος απο τα πιτσιρίκια πίσω να μη το λυπάμαι..
-
Να πηγαίνει σβέλτα αλλά να μη καίει.. ούπς αυτό δε γίνεται! όσα άλογα ζητάς από το δεξί πόδι τόσο πιο πολύ σανό θα φάνε!
-
Να μην είναι ακριβό και αντί να πληρώνω αμάξι να πληρώνω φόρους κατά την κτήση του.
Όσο το σκέφτομαι θα μπορούσα να γράφω για ώρες.. Το point μου είναι ότι αν ζητάω και τα παραπάνω, αρκετά απο τα αξιόλογα αυτοκίνητα που συζητάμε δυστυχώς δε μου κάνουνε
-
-
Τι μπατζετ έχεις αν επιτρέπεται? στον xenos αναφερομαι
-
Το Kuga diesel Titanium έχει 28850€ στον νέο κατάλογο.
-
@mastoras: είσαι για duster diesel δαγκωτό!
@Tkin: προς το παρόν κάνω έρευνα, αλλά σίγουρα όχι για τόσα. Ψάχνω για κάτι vfm και για να μείνει για αρκετά χρόνια.
-
@xenos Έχω αναφέρει πολλάκις την συμπάθεια μου για το Duster. Παρόλα αυτά δεν ψάχνω αυτοκίνητο άμεσα αλλά στην επόμενη 2ετία. Αν έπρεπε να διαλέξω κάτι σήμερα δυστυχώς το συγκεκριμένο δεν παράγεται με αυτόματο κιβώτιο. ps είχα και εγώ MX5(αξέχαστη αίσθηση manual κιβωτίου συν όλα τα άλλα)
Μην τρελαίνεστε πάντως αν τα κριτήρια και η οπτική μας διαφέρουν. Καλό είναι να ακούγονται όλες οι απόψεις και οι δικές σας απόλυτα σεβαστές. Και εγώ ο ίδιος άλλα κριτήρια είχα πρίν 10 χρόνια , άλλα πριν 20 και άλλα θα έχω στο μέλλον. Σε μεγάλο βαθμό οι προτιμήσεις μας επηρεάζονται από τα αυτοκινητιστικά μας βιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης/προτεραιότητες. Α και το βασικότερο όλων, το budget !
-
Το Kuga diesel Titanium έχει 28850€ στον νέο κατάλογο.
ναι χωρις χρωμα και χωρις πινακίδες και λοιπα εξοδα. 29500 εχει με το χρώμα το ασπρο περλα 291 ευρω και με το κλειδι στο χερι.
-
ναι χωρις χρωμα και χωρις πινακίδες και λοιπα εξοδα. 29500 εχει με το χρώμα το ασπρο περλα 291 ευρω και με το κλειδι στο χερι.
Πολλά λεφτά. Με τα ίδια χρήματα (ίσως και με €500 κάτω) υπάρχει το OCTAVIA SPORTS WAGON AMBITION 2.0 TDI 150 PS DSG7 το οποίο με κριτήρια οικογενειακού οχήματος υπερτερεί σε όλα.
Οικογενειακό όχημα = όχημα με μικρές κλίσεις στις στροφές προκειμένου να μην ακούγονται γκρίνιες όπως 'ζαλίζομαι'
-
Αυτό που βάζουμε πάντα ένα δίλιτρο στην κουβέντα και λέμε τα ίδια και τα ίδια με ξεπερνάει. Αν δεν θα μας ένοιαζε να έχει πάγια έξοδα 1040€ χωρίς ασφάλιση και 8500€ τεκμήριο το όχημα θα το σκεφτόμασταν και μόνοι μας το δίλιτρο και δεν θα είχε νόημα το debate 'επιδόσεις ή ροπή'...
Ford Kuga