-
Ο χρήστης iceman7 έγραψε:
Ρε συ δεν υπάρχουν κανόνες. Και οσα λες μπορει να ισχύουν και οσα λέω εγω ή θα γράψει κάποιος άλλος, στον καθένα ταιριάζει αλλο είδος διακοπών.
Για το ΣΚ που λες δεν έγραψα καθε ΣΚ αλλα ΣΚ γενικα.
Καποια θα τα πας ετσι και αλλιώς αφού υπαρχει.
Και αντε άνοιξη-καλοκαίρι οκ, χειμώνα; θα εχεις θέρμανση σωστή ; πέρα απο τα έξοδα πέρα δώθε.
Ασε που χειμώνα δεν φεύγω απο την Αθήνα ειτε εχω ειτε οχι σπίτι. Δεν μου αρέσει μακριά απο τη θαλπωρή του σπιτιού μου πουθενά. Τι να κανεις μακριά απο το σπίτι χειμώνα που νυχτώνει απο τις 5,30 ; να κοιτάει ο ενας τον αλλο; κάθομαι σπίτι με τα Vdsl, τις νοβες και τα ΟΤΕ tv και χαλαρώνω....Εξοχικά και σπίτια σε χωριά ειναι πρακτικά για συνταξιούχους και για πάρκινγκ παιδιών σε παππού - γιαγιά (με ολίγη απο δικές μας επισκέψεις για οσους αντέχουν στα 40+ να ξανακοιμηθούν στο ιδιο σπίτι με τους γονείς τους)
Αντίθετα με σωστα προγραμματισμένες διακοπές (ακομα και μεχρι νωρίς Ιουνίου να κλείσεις ή προσφορές απο γνωστά sites στο τέλος) μια χαρά διακοπές κανεις χωρις να κολλάς κάπου, χωρις να μεταφέρεις το νοικοκυριό στις διακοπές και βλέποντας και αλλα μέρη.
φέτος διακοπές 4 σχεδόν εβδομάδες για εμένα (5 μέρες και 2 long weekends τον Ιούλιο και 3 πλήρεις εβδομάδες τον Αύγουστο μαζι με 2 επιπλέον μεσοβδόμαδα τον Ιούλιο για γυναίκα - παιδια) δεν ξεπέρασαν τα 5Κ με πλήρη διατροφή κατα το 80% αυτών, χωρις συπραγκαλα για παραλίες (πάντα υπήρχε ομπρέλα - ξαπλώστρα) σε 4 διαφορετικά μέρη της Ελλάδας (και νησί Κυκλάδων) σε ξενοδοχεία (2 έβδομαδες σε μικρο τοπικό και τα υπόλοιπα σε 4* + )
Αν είχα αναλάβει όπως πάνε να με δίπλαρωσουν το οικογενειακό σπίτι στο χωριό θα είχα μείνει κολλημένος όλο το καλοκαίρι εκει (αντε να έφευγα 10 μέρες) με περισσότερα πέρα δώθε, ψώνια σαν στο σπίτι μου, τη γυναίκα μου να μαγειρεύει τουλάχιστον μια φορα καθημερινά, τα έξοδα του σπιτιού πάνω μου (ενφια 600 ευρώ και ρεύμα, νερό, τηλέφωνο) και το χειμώνα θα έπρεπε να πάρω και πετρέλαιο να έχουμε θέρμανση.
Ωριαίο σπιτάκι αυτο αλλα αν αποφάσιζα να αφήσω την Αθήνα και να ζήσω επαρχία ή έπαιρνα σύνταξη και ακομα κράταγαν τα πόδια μου.....Εχει συν και πλην. Μην ξεχνας οτι σε νορμαλ καταστασεις και αναλογα την περιοχη το εξοχικο θα διατηρουσε μια αξια ενω οι διακοπες σε ξενοδοχεια, τα πληρωσες και ξεχασε τα μετα. Τα χρηματα δεν τα περνεις πισω. Επισης διακοπες στο εξοχικο δεν εχεις αγχος να βρεις δωματιο και να ψαχνεις εστιατορεια να φας. Χειμωνα η επαρχια ειναι νεκρη, και για τους λογους που αναφερες οποιος ειναι λογικος δεν φευγει απο Αθηνα τον χειμωνα. Γιαυτο και δεν εχω βαλει καθολου θερμανση.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Ρε συ δεν υπάρχουν κανόνες. Και οσα λες μπορει να ισχύουν και οσα λέω εγω ή θα γράψει κάποιος άλλος, στον καθένα ταιριάζει αλλο είδος διακοπών.
Και αντε άνοιξη-καλοκαίρι οκ, χειμώνα; θα εχεις θέρμανση σωστή ; πέρα απο τα έξοδα πέρα δώθε.
Ασε που χειμώνα δεν φεύγω απο την Αθήνα ειτε εχω ειτε οχι σπίτι. Δεν μου αρέσει μακριά απο τη θαλπωρή του σπιτιού μου πουθενά. Τι να κανεις μακριά απο το σπίτι χειμώνα που νυχτώνει απο τις 5,30 ; να κοιτάει ο ενας τον αλλο; κάθομαι σπίτι με τα Vdsl, τις νοβες και τα ΟΤΕ tv και χαλαρώνω....Εξοχικά και σπίτια σε χωριά ειναι πρακτικά για συνταξιούχους και για πάρκινγκ παιδιών σε παππού - γιαγιά (με ολίγη απο δικές μας επισκέψεις για οσους αντέχουν στα 40+ να ξανακοιμηθούν στο ιδιο σπίτι με τους γονείς τους)
Αντίθετα με σωστα προγραμματισμένες διακοπές (ακομα και μεχρι νωρίς Ιουνίου να κλείσεις ή προσφορές απο γνωστά sites στο τέλος) μια χαρά διακοπές κανεις χωρις να κολλάς κάπου, χωρις να μεταφέρεις το νοικοκυριό στις διακοπές και βλέποντας και αλλα μέρη.
φέτος διακοπές 4 σχεδόν εβδομάδες για εμένα (5 μέρες και 2 long weekends τον Ιούλιο και 3 πλήρεις εβδομάδες τον Αύγουστο μαζι με 2 επιπλέον μεσοβδόμαδα τον Ιούλιο για γυναίκα - παιδια) δεν ξεπέρασαν τα 5Κ με πλήρη διατροφή κατα το 80% αυτών, χωρις συπραγκαλα για παραλίες (πάντα υπήρχε ομπρέλα - ξαπλώστρα) σε 4 διαφορετικά μέρη της Ελλάδας (και νησί Κυκλάδων) σε ξενοδοχεία (2 έβδομαδες σε μικρο τοπικό και τα υπόλοιπα σε 4* + )
Αν είχα αναλάβει όπως πάνε να με δίπλαρωσουν το οικογενειακό σπίτι στο χωριό θα είχα μείνει κολλημένος όλο το καλοκαίρι εκει (αντε να έφευγα 10 μέρες) με περισσότερα πέρα δώθε, ψώνια σαν στο σπίτι μου, τη γυναίκα μου να μαγειρεύει τουλάχιστον μια φορα καθημερινά, τα έξοδα του σπιτιού πάνω μου (ενφια 600 ευρώ και ρεύμα, νερό, τηλέφωνο) και το χειμώνα θα έπρεπε να πάρω και πετρέλαιο να έχουμε θέρμανση.
Ωριαίο σπιτάκι αυτο αλλα αν αποφάσιζα να αφήσω την Αθήνα και να ζήσω επαρχία ή έπαιρνα σύνταξη και ακομα κράταγαν τα πόδια μου.....Εχει συν και πλην. Μην ξεχνας οτι σε νορμαλ καταστασεις και αναλογα την περιοχη το εξοχικο θα διατηρουσε μια αξια ενω οι διακοπες σε ξενοδοχεια, τα πληρωσες και ξεχασε τα μετα. Τα χρηματα δεν τα περνεις πισω. Επισης διακοπες στο εξοχικο δεν εχεις αγχος να βρεις δωματιο και να ψαχνεις εστιατορεια να φας. Χειμωνα η επαρχια ειναι νεκρη, και για τους λογους που αναφερες οποιος ειναι λογικος δεν φευγει απο Αθηνα τον χειμωνα. Γιαυτο και δεν εχω βαλει καθολου θερμανση.
Διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως. Μοναδική ευκαιρία η επαρχία για να απεξαρτήσεις ευατό και τέκνα από τις συνήθειες της Αθήνας. Να περπατήσετε και την νύχτα να παίξετε επιτραπέζια μπροστά στο τζάκι. Δημιουργούμε μαλθακούς νεους ενήλικες έαν δεν τους βάζουμε σε διαφορετικές εμπειρίες διαβίωσης.
-
Οπως είπα και πιο πρίν έχει σημασία που είναι το εξοχικό . Στην περίπτωση του χωριού , έχουμε μηδενικό κόστος αγοράς αφού είναι κληρονομικό , ή έστω ελάχιστο . Ο ΕΝΦΙΑ είναι πρόσφατος φόρος και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο μεγάλος που λέτε . Ισως έχετε μεγάλο πατρικό .
Γενικά η θέρμανση για τα σπάνια ΣΚ γίνεται με τους τρόπους γρήγορης θέρμανσης , δηλαδή Α/Κ και σόμπες . Αρκεί να έχει κάποια μόνωση το σπίτι . Το δικό μου που είναι παραλιακό και έχει μονωθεί κάπως , όχι τέλεια , τον χειμώνα η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από 13-14 βαθμούς το πάνω σπίτι και κάτω από 16 το κάτω . Ετσι με το Α/Κ ή την σόμπα σε 1-2 ώρες έχεις ζέστη τουλάχιστον 18 βαθμών .
Οπως είπα και πριν η κατοχή του σπιτιού είναι διαχρονική . Εσύ είσαι τώρα 40+ με μικρά παιδιά και τα παίρνεις μαζί σου και ο χρόνος είναι πιεστικός , ενώ οι γονείς σου ακόμα νέοι .
Εγώ που είμαι μια δεκαετία μετά από σένα , οι γονείς είναι 80+ οπότε πρέπει να σκέφτομαι αλλιώς , το παιδί μου αυτόνομο και ο χρόνος μου διαφορετικός .
Μετά από 10 χρόνια θα είναι πάλι διαφορετικός ...
Το εξοχικό απλά αλλάζει χρήστες και χρόνους χρήσης .
Μπορείς να έχεις 12-14 μακρυά ΣΚ και 10 μέρες διακοπές και να πάς και άλλες τόσες αλλού .
Το κόστος αυτό δεν θα πέρναγε τα 1500-2000 € και να τρώς κάθε μέρα έξω...
Και για να συμπληρώσω όπως σωστά είπε ο φίλος , τα παιδιά σου μπορούν να μεγαλώσουν και να ανεξερτοποιηθούν πολύ ευκολότερα και ακίνδυνα στο εξοχικό ....
-
Ο χρήστης Sarantish έγραψε:
Πάνω στο 414 ενός τότε φίλου μάθαμε πολλά για το αυτοκίνητο. Πελάτης του Πατσουρεα ο φίλος του είχε πειράξει ότι πειράζοταν. Βέβαια όλο μαλακιες έκανε και του είχε αλλάξει τα φώτα στις στούκες. Παντως ήταν άνετο, με πινελιές πολυτελείας (ξύλινα φιλέτα, ηλιοροφή) και μάθαμε πολλά ! Ευτυχώς τότε που οδηγούσα το lantra του πατέρα μου που δεν έστριβε ούτε πάταγε όποτε μόνο σε ευθείες έτρεχα.
Θα συμπλήρωνα πως ευτυχώς που είχες επίγνωση των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου και το σεβόσουν και δεν έβαλες σε κίνδυνο τον εαυτό σου και τους άλλους.
Ειναι και θέμα χαρακτήρα και ωριμότητας. Και εμένα μου άρεσαν τα αμάξια και ως φοιτητές ασχολούμασταν (όπως με το φιλο και το 414) αλλα προσωπικα με προσοχή πάντα.
Το Hyundai τότε ειχε άριστο εξοπλισμο για τα λεφτα του και τον ανταγωνισμό (το προτίμησε τότε απο το carina που του πρότεινε ο αυτοκινητιστής μπατζανάκης του !), ηταν μεγαλο και χώραγε και απο κινητήρα ειχε ενα διαμάντι της Mitsubishi. Περιέργως και η συναρμογή ηταν μια χαρά (καλύτερη απο το Qashqai του 2014) αλλα το αμάξι δεν ηταν για ζόρια, ουτε έστριβε. Κόντεψε να μου κανει τετ α κέ στη νεα Σμύρνη δεξιά της Εστίας ενα βράδυ που ήμουν μόνος και πήγαινα λιγο σβέλτα. Μονο σε ευθεία οτι έκανε.... έμαθα αλλωστε και σε αυτο, ενω ο πατέρας μου μαθαίνοντας μεγάλος να οδηγεί και αγοράζοντας πρώτο αμάξι στα 35 του δεν ήξερε καθόλου απο αμάξια. Εγω το φρόντιζα το αμάξι, εγω το πήγαινα συνεργείο, εγω το έπλενα (μάλιστα του φώναζα οταν το έπαιρνε και το έφερνε πίσω βρωμικο - απο τότε ψυχαναγκαστικος [emoji1])
Άντεξε 11 χρονια χωρις μηχανικές βλάβες αλλα εντελως ξεσκισμένο γύρω γύρω (απο το 97 είχα δικό μου, ενα μπουρδελο 205 μτχ που αν και πάταγε απείρως καλύτερα ειχε βγάλει οτι υπήρχε σε μηχανικά, ηλεκτρικά κλπ και απο το 99 ενα σταρλετ) μεχρι που ο πατέρας πήρε το 2003 το mondeo και μια μερα που ελειπαν εδωσα το lantra 1500 ευρώ σε ενα τύπο, τσονταρα στο λεφτα απο το σταρλετ που είχα πουλήσει στα 4,5 χρονια για να πιάσω ακομα καλή τιμη και πήρα το corolla 1,4). -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Μάλλον δεν έχετε κατανοήσει την έννοια της επένδυσης.
Κι ας έχουμε σπουδάσει οικονομικά ε; Για πες μας...
Το αυτοκίνητο βάσει οικονομικής επιστήμης είναι διαρκές καταναλωτικό αγαθό. Εγγραφή στα πάγια και απόσβεση (λογιστική, depreciation) γίνεται μόνο αν είναι περιουσιακό στοιχείο εταιρείας. Πολύ βαρετή συζήτηση πάντως που απασχολεί βαρετούς ανθρώπους που δεν ξέρουν τι πάει να πει 'χαρά της οδήγησης'...
Δία μαθήματα οικονομικών κάνουμε και οι μηχανικοί . Και μάλιστα τα εφαρμόζουμε στην πράξη πολύ περισσότερο από τις λογιστικές εγγραφές των λογιστών , ή τις θεωρίες των οικονομολόγων ...
Τι διαφορά λοιπόν έχει αν είναι περιουσιακό στοιχείο εταιρείας και γράφεται στον ισολογισμό ? Τα νοικοκυριά δεν κάνουν ισολογισμό ?
Η έννοια του παγίου δεν ισχύει για όλους ?
Υ.Γ. Ασε που εμείς οι παλιοί κάναμε και στην ΣΤ Δημοτικού , ολόκληρο μάθημα με τόκους , κεφάλαια , επιτόκια και επενδύσεις
Βλέπεις τότε δεν ίσχυε το αίσχος της 9χρονης υποχρεωτικής 'εκπαίδευσης' που δεν μένει κανείς και ποτέ και έπρεπε να ξέρεις κάποια πράγματα αν σταματούσες τότε το σχολείο και έβγαινες στην παραγωγή ή πήγαινες σε τεχνική σχολή , κάτι που έκαναν οι μισοί περίπου εκείνη την εποχή .
Τα νοικοκυριά βλέπουν τι τους συμφέρει και τι όχι σε κόστος αγοράς και χρήσης, όχι αν έχει υπολειμματική αξία και αν γίνεται λογιστική απομείωση. Για αυτό και το αυτοκίνητο είναι αγαθό και όχι επένδυση (από οικονομολογικής απόψεως). Οπότε όχι δεν ισχύει για όλους.
Την είδα την δική σας εκπαίδευση και πόσο ωφέλησε την κοινωνία...
Παρότι το έβαλα για πλάκα η ανάλυση του Ραββίνου ήταν καλύτερη. Έδειχνε το εξής
Καινούργια Toyota corolla
Αξίας κτήσης καινούργιας 21.000
Πωληση μετά από πέντε χρόνια 10.000
Κόστος συντήρησης ανα έτος 200
Κόστος Καυσίμου ανα έτος (10.000 το έτος) 1250
Κόστος νεου σετ ελαστικών (μια φορά την πενταετία) 400Συνολικό κόστος ανα έτος (2200+200+1250+80 =3730 ανα έτος)
Μεταχειρισμένη Toyota Corolla πενταετίασ
Αξια κτήσης 10.000
Πώληση μετα από πέντε χρόνια 5.500
Κοστος συντήρησης ανα έτος (βαζοντας και βλάβες μέσα) : 500
Κόστος καυσίμου ανα έτος : 1350
Κόστος ελαστικών (δυο σετ) : 800Συνολικό κόστος ανα έτος =(900+ 500+ 1350 +160) =2810 ανα έτος
Χοντρα-χοντρα στα περισσότερα αυτοκίνητα η διαφορά είναι 1000 το έτος .
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Εχει συν και πλην. Μην ξεχνας οτι σε νορμαλ καταστασεις και αναλογα την περιοχη το εξοχικο θα διατηρουσε μια αξια ενω οι διακοπες σε ξενοδοχεια, τα πληρωσες και ξεχασε τα μετα. Τα χρηματα δεν τα περνεις πισω. Επισης διακοπες στο εξοχικο δεν εχεις αγχος να βρεις δωματιο και να ψαχνεις εστιατορεια να φας. Χειμωνα η επαρχια ειναι νεκρη, και για τους λογους που αναφερες οποιος ειναι λογικος δεν φευγει απο Αθηνα τον χειμωνα. Γιαυτο και δεν εχω βαλει καθολου θερμανση.
Ακριβώς Άγη, χρυσός κανόνας δεν υπαρχει, όπως γουστάρει ο καθένας. Ειναι και θέμα κοσμοθεωρίας. Καλο να μαζεύεις περιουσία για κάποιους, αρκεί να την εκμεταλλεύεσαι και οχι να ειναι σε βάρος της ζωής σου. Είπαμε στο φιναλε κανεις δεν τα παίρνει τα ακίνητα και τα κινητά μαζί.
Για τα ξενοδοχεία και το αν θα βρεις απλα χρειάζεται μια στοιχειώδης προετοιμασία. Μετα εισαι άνετα και ειδικά αν τρως και μεσα δεν αγχώνεσαι να ψάχνει να βρεις να φας. Εγω προσωπικα και με τα παιδια παίρνω συνήθως all inclusive ή πλήρη διατροφή για να εξασφαλίσω το φαγητό και να μας γλυτωσω απο το ψάξιμο.... -
Ο χρήστης george1977 έγραψε:
Διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως. Μοναδική ευκαιρία η επαρχία για να απεξαρτήσεις ευατό και τέκνα από τις συνήθειες της Αθήνας. Να περπατήσετε και την νύχτα να παίξετε επιτραπέζια μπροστά στο τζάκι. Δημιουργούμε μαλθακούς νεους ενήλικες έαν δεν τους βάζουμε σε διαφορετικές εμπειρίες διαβίωσης.
Ο καθενας εχει την ζωη του. Εγω βαριεμαι αυτα που λες και να βλεπω τα ιδια 10 ατομα σε καθημερινη βαση και αρκετοι να ειναι στην κοσμαρα τους. Στην Αθηνα εχεις περισσοτερα πραγματα να κανεις και μπορεις να γνωρισεις περισσοτερο κοσμο. Βεβαια σε περιπτωση καυσωνα δεν αντεχεται και τοτε παω επαρχια οπου με το αερα που εχει εκει ειναι μια χαρα για 2-3 εβδομαδες. Μετα βαριεμαι.
-
Ακριβώς Άγη! Ουδέν υπάρχουν κανόνες στο πως ζει ο καθένας τη ζωή του.
Προφανώς και μια εξοχή μπορει να ειναι σημαντική για κάποιους και ασήμαντη για άλλους.
Και εγω τα καλοκαίρια εμένα στο χωριό με τη γιαγιά κανα μήνα αλλα οκ δεν τρελάθηκα κιολας.
Γυρνάγαμε πέρα δώθε, παίζαμε μπάλα, καραγκιόζη, με playmobil, διαβάζαμε comics κλπ (μπάνιο με το λεωφορείο δεν μας άφηναν οι γονείς να πάμε) αλλα τίποτα δεν μου λείπει, ουτε εχω καμία σκασίλα να δω σήμερα ξανά τα παιδια εκείνης της εποχής, ουτε θα επιβάλλω στα παιδια μου να κάνουν αυτά που έκανα εγω.
Σήμερα έχουν αλλα πράγματα τα παιδια να παίζουν. Προτιμώ να τους δίνω παραστάσεις νέες παρά να φτάσουν ενήλικα και να ξέρουν μονο το χωριό και αυτο πρακτικά μου ζητάνε. Βαριούνται στο ιδιο μέρος.
Μεγαλο ρόλο παίζει επίσης που ζεις στη μεγαλούπολη. Αν εισαι κέντρο ή σε καμία στριμωγμένη γειτονιά με τον κολο του απεναντι θέα απο το σαλόνι σου οκ, όπου φύγει φύγει.
Αν εισαι σε προάστιο με χώρους, θέα, μέρη να παίζουν τα παιδια άνετα, που να τρέχεις ; και ειδικά χειμώνα μεσα στα κρύα ;
Επιτραπέζια παίζεις και στη θαλπωρή του σπιτιού δεν χρειάζεται να βάλεις τζάκι (που εγω ας πούμε εχω ταπωσει και στην πρώτη ανακαίνιση θα γκρεμίσω κιολας καθότι ακατάλληλο για το αστικό περιβάλλον και για εμένα εγκληματίες όσοι το καίνε συνέχεια). -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Οπως ίσως θα ξέρετε , οι μηχανικοί και ιδιαίτερα οι μηχανολόγοι , με ένα ΜΒΑ θεωρούνται παγκοσμίως οι πιο επιτυχημένοι μανατζαρέοι στις επιχειρήσεις , ακόμα και στον τραπεζικό τομέα . Βλέπε Παπαδήμος και αρκετοί ακόμα λιγότερο γνωστοί.Μεγάλη επιτυχία ο Παπαδήμος ειδικά!!!
Οταν κάποιος κάνει μια μελέτη και βλέπει τι τον συμφέρει και δαπανά χρήματα για αυτό , μετασχηματίζοντας το περιουσιακό του κεφάλαιο , τι κάνει ΟΕΟ ? Μήπως επενδύει κάπου ?
Και ξέρεις δεν είναι όλα όπως στα βιβλία . Ρώτα και κανένα τραπεζίτη να σου πει ...
Όχι, δεν επενδύει. Δαπανά. Η επένδυση έχει συγκεκριμένο ορισμό: https://en.wikipedia.org/wiki/Investment
Ελπίζω τουλάχιστον σαν μηχανικός να ξέρεις τι λένε τα δικά σας βιβλία, γιατί δεν σε βλέπω και πολύ εξοικιωμένο γενικά με την θεωρία.
Νομίζω όμως ότι είμαστε εντελώς οπότε καλύτερα να σταματήσουμε εδώ.
-
Για τον εαυτό του και το βιογραφικό του πράγματι ο Παπαδήμος είναι μεγάλη επιτυχία ...
Αρα το να αγοράσει κάποιος ένα σπίτι , είναι δαπάνη , σαν αυτή που κάνει στα μπουζούκια ή σε ένα ζευγαροξενοδοχείο...
Οχι με την θεωρία της θεωρίας δεν είμαι πολύ εξοικιωμένος . Με την θεωρία της πράξης είμαι...
-
Ο χρήστης Andreas-Qashqai έγραψε:
Κι ας έχουμε σπουδάσει οικονομικά ε; Για πες μας...
Δεν έχεις μάθει ακόμα ότι οι μηχανικοί και οι δημοσιογράφοι ξέρουν τα πάντα??
Περα απο τη πλακα αν επρεπε να διαλεξω ποιο μυαλο ειναι το πιο παραγωγικο,προσαρμοστικο στις συνθηκες γυρω του, και στηριζεται σε καθολικες, αδιαπραγματευτες αρχες στο τροπο που δουλευει θα ταν του μηχανικου κι αυτο γιατι ολα ξεκινανε απο τη φυση/φυσικη στο τροπο που σκεφτεται. Οπου και να βρεθει, σε οτι συνθηκες γυρω του, δουλευει στην ιδια βαση και οχι ερμηνευοντας τα παντα γυρω του βασει νομικων-οικονομικων και παραγοντων που αλλαζουν απο μερος σε μερος..
Οχι γιατι ειμαι μηχανικος, ειλικρινα Το βλεπω γυρω μου συνεχως ομως και φυσικα δε ξερουμε τα παντα. Αλλο mechanic, αλλο engineer εντωμεταξυ...Σημαντικη διαφορα...Στην Ελλαδα ενας μηχανικος αυτοκινητων, ενας Τειτζης δομικων εργων και ενας Αεροπαυπηγος ολοι μηχανικοι ονομαζονται...Ο θεος και η ψυχη σου τι σχεση και τι υποβαθρο εχει ο ενας απ τον αλλον
Ιεροσυλια παντως να βαζεις στην ιδια προταση μηχανικους και δημοσιογραφους. -
Χρήστο όλοι πάντως προσπαθούν να δαμάσουν την φύση . Αλλοι στην πρακτική της μορφή , άλλοι προχωρώντας πιο πέρα την γνώση . Αρα σωστά όλοι λέγονται έτσι . Μην μπλέκουμε σε συντεχνιακές λογικές , ιδιαίτερα όταν έξω αυτά είναι πολύ πιο λυμένα και εξειδικευμένα .
Και στο δικό μας επάγγελμα , όπως και στην θάλασσα , υπάρχει ιεραρχία , αλλά υπάρχει και συνεργασία και συναδελφικότητα , γιατί όλοι δουλεύουν συνεργατικά .
Δεν υπάρχει μελετητής μηχανικός , χωρίς τον επιβλέποντα , τον εργοταξιάρχη , τον εργοδηγό και τα μαστόρια . Ολοι θα κριθούν για το ίδιο αποτέλεσμα ...
Εγώ που είμαι περισσότερο της πράξης , έχω μεγάλο σεβασμό σε όλους και σε κάθε μάστορα που σέβεται τον τίτλο του ...
Κάποτε είχα έναν μαραγκό που ήταν και μουσικός και έφτιαχνε μουσικά όργανα με το ξύλο ...
Τι να πεις για αυτόν , ευγενικός άνθρωπος και προφανώς δεν θα τον σύγκρινα με διάφορους θεωρητικούς και ΑΡΔ ...
-
Μα σαφως και συμφωνω μ αυτο απολυτως! Το σχολιο εγινε για τον εξωτερικο παρατηρητη που στο μυαλο του ''ολοι μηχανικοι'' ειναι. Εδω υπαρχει πολυς κοσμος που πιστευει οτι ο μηχανολογος ειναι πολιτικος μηχανικος.
Μια δοση παντως αληθειας υπαρχει.... Το να πεισω π.χ. το μηχανικο στο συνοικιακο συνεργειο οτι το βαρυ αμαξι δεν εχει καλυτερο κρατημαedit ορθογραφικο
-
Χαζοί και έξυπνοι υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα, μη λέμε τώρα τα αυτονόητα. Απλά βλέπω μεγάλη έπαρση κυρίως από μηχανικούς (engineers για να συνεννοούμαστε Νονέ ) που νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα. Ούτε οι γιατροί δεν έχουν τόσο ψηλά τον αμανέ...
-
Δία το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει . Οι μηχανικοί , όχι της θεωρίας και του γραφείου , ακριβώς επειδή ξέρουν την δύναμη της Φύσης και την δική τους αδυναμία , γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν ξέρουν τα πάντα .
Οταν όμως βλέπουν θεωρητικούς να δηλώνουν ότι ξέρουν τα πάντα και να το παίζουν αυθεντίες , προφανώς εξοργίζονται ...
-
http://www.protothema.gr/car-and-speed/ ... -s-tronic/
Test: Αudi Q5 2,0 ΤDI 190 PS quattro S-Tronic
[spoiler=:1vc9684x]Η 2η γενιά του Audi Q5 έρχεται να αποτελέσει μια από τις καλύτερες επιλογές στην κατηγορία των πολυτελών μεσαίων SUV. Δοκιμάζουμε την τετρακίνητη έκδοση με τον 2λιτρο TDI των 190 ίππων.
Η πρώτη γενιά του μοντέλου παρουσιάστηκε το 2008 και κατά τη διάρκεια της καριέρας της πούλησε πάνω από 1,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Σήμερα, το Q5 είναι ένα από τα best seller μοντέλα της Audi και η εταιρεία φρόντισε να εφοδιάσει την δεύτερη γενιά του με ό, τι πιο σύγχρονο υπάρχει προκειμένου να τα καταφέρει απέναντι στον σκληρό premium ανταγωνισμό. Σε επίπεδο εμφάνισης ξεχωρίζει η μεγάλη μάσκα που συναντούμε πλέον σε όλα τα νέα μοντέλα της Audi και οι νέοι προβολείς Matrix LEX. Επίσης, δε λείπουν ορισμένα σπορτίφ χαρακτηριστικά όπως η ενσωμάτωση των απολήξεων της εξάτμισης στο κάτω μέρος του πίσω προφυλακτήρα.
Κάτω από το αμάξωμα έχουμε και τις περισσότερες αλλαγές, αφού το νέο Audi Q5 βασίζεται πάνω στη νεότερη MLB evo πλατφόρμα των A4 και Q7, η οποία του επιτρέπει να ελαφρύνει κατά 90 κιλά σε βάρος ( το μήκος έχει μακρύνει κατά 31 χλστ. φθάνοντας στα 4,66 μέτρα).Το γερμανικό μοντέλο εξοπλίζεται με νέα ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων και στάνταρ ενεργά αμορτισέρ (προαιρετικά για πρώτη φορά και με αερανάρτηση).
Η σχεδίαση του εσωτερικού προβάλει τον τεχνολογικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου, με παρόντα τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων Audi Virtual Cockpit, αλλά και μια νέα αιωρούμενη οθόνη μεγέθους 7,0 ή 8,3 ιντσών στο κέντρο της κονσόλας. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η συναρμογή και η ποιότητα των επιμέρους τμημάτων βάζει τα στάνταρ στην κατηγορία, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα άκρως στιβαρό περιβάλλον. Σχετικά με τους παρεχόμενους χώρους, ακόμη και 5 επιβάτες θα μετακινηθούν χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις.
Για την κίνηση του μοντέλου της δοκιμής φροντίζει ένας 2λιτρος πετρελαιοκινητήρας με ισχύ 190 ίππων ο οποίος συνδυαζόταν με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη S Tronic 7 σχέσεων. Η δύναμη του κινητήρα αλλά και το πολύ γρήγορο αυτόματο κιβώτιο αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για κάθε είδους διαδρομή. Σημειώστε πως η εξαιρετική ηχομόνωση του αυτοκινήτου, αλλά και το ραφιναρισμένο μοτέρ σε κάνουν να ξεχνάς ότι οδηγείς πετρελαιοκίνητο μοντέλο. Επίσης, με λίγη προσοχή στο γκάζι εύκολα μπορείς να πετύχεις νούμερα κατανάλωσης κάτω από 7 lt/ 100 km. Σε αυτό βοηθούν και τα προγράμματα οδήγησης που είναι διαθέσιμα μέσω του Drive Select (είτε για οικονομία, είτε για δυναμική οδήγηση). Kαι οι καινοτομίες του νέου Q5 δεν σταματούν εδώ. Το μοντέλο εξοπλίζεται με τετρακίνηση quattro με τεχνολογία ultra. Η συγκεκριμένη απεμπλέκει την κίνηση του πίσω άξονα για μεγαλύτερη οικονομία. Στην περίπτωση απώλειας πρόσφυσης η τετρακίνηση είναι και πάλι διαθέσιμη σχεδόν ακαριαία (σημαντικό στοιχείο στην συμπεριφορά του αυτοκινήτου αποτελεί και το sport πίσω διαφορικό που μοιράζει ενεργά τη ροπή μεταξύ των δυο πίσω τροχών). Συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά, το νέο Q5 έγινε πιο στιβαρό στο δρόμο προσφέροντας καλύτερη αίσθηση στον οδηγό. Παράλληλα θετικά σχόλια αποσπά η άνεση της ανάρτησης, με την συνολική ποιότητα κύλισης να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η τιμή εκκίνησης για το νέο Audi Q5 τοποθετείται λίγο πάνω από τα 50.000 ευρώ (τιμής της έκδοσης δοκιμής 59.900). Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία άνεσης και ασφάλειας ενώ σημαντικού ατού αποτελεί η 5ετής εγγύηση (ή 100.000 χιλιόμετρα) που συνοδεύει όλα τα μοντέλα της Audi.
TEXNIKA XΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.968 κ.εκ.
Ισχύς: 190/3.800 rpm
Ροπή: 400/1.750-3.000 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Επιτάχυνση 0-100 km: 7,9 sec
Τελική ταχύτητα: 218 km/h
Μικτή κατανάλωση (/100 km): 7,3 lt (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 129gr/km
Κιβώτιο: Αυτόματο κιβώτιο S-Tronic 7 σχέσεων
Βάρος: 1.770 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.663/1.893/1.659 mm
Χώρος αποσκευών: 550 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 150 ευρώ
Τιμή: 59.900 ευρώ[/spoiler:1vc9684x] -
Οι μηχανικοί , όχι της θεωρίας και του γραφείου , ακριβώς επειδή ξέρουν την δύναμη της Φύσης και την δική τους αδυναμία , γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν ξέρουν τα πάντα...Θα το έβαζα και σε bold ή/και large font, αλλά η αλήθεια φαίνεται και έτσι
Δεν έχω γνωρίζει ΈΝΑΝ σοβαρό μηχανικό που να μην λέει ευθαρσώς ότι 'απλά ξέρω να σκέφτομαι', ούτε ότι ξέρει τα πάντα, ούτε καν ότι ξέρει πολλά, ακόμα και στο πεδίο του/μας. Το βασικό που μαθαίνουμε οι μηχανικοί είναι να σκεφτόμαστε σωστά και να λύνουμε το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας.
Τα περί ΜΒΑ (μια επιστήμη που πάει ανάποδα, από το αποτέλεσμα στο αίτιο) σηκώνουν αρκετή συζήτηση, αλλά και πάλι οι οικονομολόγοι δεν -θα έπρεπε να- το παίζουν σεισμολόγοι (ότι και καλά μπορούν να προβλέψουν), αλλά ότι μπορούν να εξηγήσουν τι συμβαίνει, για ποιους λόγους συμβαίνει, και τι μπορεί να γίνει.
-
Τα οικονομικά ΔΕΝ είναι επιστήμη . Γιατί η επιστήμη βασίζεται στην παρατήρηση και στο πείραμα . Τα οικονομικά τα μίκρο είναι επάγγελμα , ενώ τα μάκρο είναι φιλοσοφία....
-
Τα οικονομικά ΔΕΝ είναι επιστήμη . Γιατί η επιστήμη βασίζεται στην παρατήρηση και στο πείραμα...Χώρια που αυτοαναιρείσαι μέσα σε 12 λέξεις αυτή είναι η άποψή σου, που δεν συμφωνεί με τον παγκοσμίως αποδεκτό ορισμό των οικονομικών, που ισχύει εδώ και σχεδόν 250 χρόνια.
Τεςπα, είμαστε εντελώς off-topic, ας μείνουμε εδώ.
-
Τα οικονομικά ΔΕΝ είναι επιστήμη . Γιατί η επιστήμη βασίζεται στην παρατήρηση και στο πείραμα . Τα οικονομικά τα μίκρο είναι επάγγελμα , ενώ τα μάκρο είναι φιλοσοφία....οικονομικα ειναι επιστημη,
στα οικονομικα συλλεγουν δεδομενα για την οικονομια και χρησιμοποιοντας μαθηματικα και στατιστικη προσπαθουν να φτιαξουν μοντελλα που να μοντελλοποιουν το πως δουλευει η οικονομια και να κανουν προγνωση για το μελλον...μηχανικος ειναι εφαρμοσμενη επιστημη.
περνει τα μοντελλα και φτιαχνει κατασκευες στον πραγματικο κοσμο...απλο δεν ειναι?
Στα Αγγλικα ειναι πανευκολο να καταλαβεις την διαφορα το ενα ειναι Science και το αλλο Applied Science.
SUV/Crossovers Forum