-
Tα έξοδα του operating leasing για επιβατικό όχημα εκπίπτουν του εισοδήματος κατά 100%
και ο ΦΠΑ συμψηφίζεται στο σύνολό του
ή τα παραπάνω ισχύουν για operating leasing μόνο επαγγελματικού οχήματος?
-
Μίσθωση οχήματος είναι πρακτικά όχι leasing με την παραδοσιακή έννοια του όρου και το ποσο του μισθώματος (1ο αυξημένο και μηνιαίο) εκπίπτει από τα έσοδα στο σύνολο του (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ο οποίος δεν εκπίπτει ως ΦΠΑ αλλά μόνο ως έξοδο).
-
Και εδώ έρχεται το δίλλημα:
Μακροχρόνια χρονοεκμίσθωση Ι.Χ. ή αγορά διπλοκάμπινου...
Πάντως είναι παράδοξο που ο ΦΠΑ στην περίπτωση του leasing λογίζεται ως έξοδο και δεν συμψηφίζεται με τον ΦΠΑ εσόδων
-
περι διπλοκαμπινου...
ειναι εγνωστη η αρρωστια μου με τα βουνα. οκ, τα πικ απ ειναι οχι οτι καλυτερο εκτος δρομου, αλλα τρωγωνται. πολλα βραδια ημουν σε σκεψεις. μεχρι να ερθει το πρωι και να πρεπει να ξεπαρκαρω απο το παρκιν του σπιτιου, 5+ μετρα ειναι ολα, να πρεπει να κινηθω στη πολη και να παρκαρω επισης στη δουλεια. ταυτοχρονα να χαλαω σε πετρελαιο σαν καλοριφερ του 1930, να με παιρνουν στο ψιλο και στο βλαχεμενο. και σε εθνικη οδο να αναρωτιεμαι τι μλκ εκανα παλι. εχουν βελτιωθει πολυ οι αγροτες αλλα ειναι κατασκευασμενα για αλλα πραγματα. ας πουμε βαλτε του πανω μισο τονο ερμα και ξαφνικα σταματαει το χοροπηδημα, οι αλλαγες κατευθυνσης, να σε παιρνει ο αερας. ομως θα κουβαλας παντα μισο τονο επιπλεον.
καποιος απο εδω μεσα, θεσ/νικη μερια, το εκανε με ενα ρέιντζερ αν θυμαμαι καλως. για δειτε ποσο εχει πουληθει σε πετρελαια, το εχει γραψει ο ανθρωπος...
-
να βλεπετε παντα και το πρωτο αυξημενο μισθωμα για να κατανοειτε καλυτερα τις διαφορες στο μηνιαιο μισθωμα. επισης παιζουν ρολο οι παροχες οπως απαλλαγη της ασφαλειας, που γινονται τα service, αριθμος και ηλικια επιτρεπομενων οδηγων, καθε ποσα χιλιομετρα αναλωσιμα και φυσικα δυνατοτητα εξαγορας. οι κυριλε ald-executive-leaseplan αυτα τα δινουν σχεδον στανταρ η έιβις τα χρεωνει εξτρα, π.χ. το 3008 το παιρνω απο την έιβις με καθε εξτρα που δινει δηλαδη αλλαγη λαστιχα στα 35, σερβις κλπ σε αντιπροσωπειες, παραδοση/παραλαβη αυτοκινητου για οτιδηποτε και σερβις απο το γραφειο μου, παρα πολυ χαμηλη εξαγορα, οδηγοι απο 18 κλπ, μονο που φυσικα ειχε διαφοροποιησεις απο τη προσφορα που εχει στο μισθωμα...
ληζινγκ γινεται και επαγγελματικου οχηματος και τοτε το φπα ΕΙΝΑΙ κανονικα εκπιπτωμενο.
το συνολο (μισθωμα+φπα) ή μονο το μισθωμα (για φιχ) αφαιρειται 100% απο τα εσοδα της εταιρειας στη χρηση που το τιμολογιο αναφερει ως διαστημα ενοικιασης - επιμεριζεται σε περιπτωση που ο χρονος αυτος περιλαμβανει ληξη-εναρξη χρησης, το φπα ακολουθει το γνωστο δρομο του φπα μονο εαν προκειται για φιχ) για καθε μισθωμενο οχημα ειχ, εκτος απο τα πολυ φθηνα, ομως ενα ποσοστο της αξιας του αυτοκινητου μπαινει σαν εισοδημα απο μισθωτες υπηρεσιες στον χρηστη.
ελα που πλεον ισχυει μεγαλη ομορφια: αν το αυτοκινητο εχει ρυπους κατω απο 50 και πανω απο 0, εκπτιπτει απο τα εσοδα το 130% του μισθωματος(και του φπα που δεν ειναι εκπιπτωμενος για ειχ) ενω ταυτοχρονα δεν προστιθεται σαν μισθωτες υπηρεσιες στον χρηστη τιποτε. Το ποσοστο αυτο ειναι 150% για ηλεκτρικα με 0 ρυπους. με τον ιδιο συντελεστη αφαιρουνται τα εξοδα για κατασκευη σημειων φορτισης με διαφοροποιηση οτι ενα ειναι για δημοσια χρηση ισχυει το 150%, ενω αν ειναι για μονο εταιρικη χρηση ισχυει το 130%.
Υπαρχει και αλλος ενας περιορισμος που καποια στιγμη ειχε κατανοηθει λαθος απο την αγορα και πλεον αλλαξε. η λαθος ομως κατανοηση κατεληξε να φερει αυτοκινητα με συγκεκριμενο οριο εργ.αξιας προ φορων και αρα χαμηλοτερο εξοπλισμο.
το οριο λοιπον αυτο ειναι η εργ.αξια προ φορων εως 40000. το ειδαν ολοι και φερανε αμαξια με αξια μεχρι 40000. και τοτε βγηκε η διευκρινιστικη οτι μεχρι 40000 ειναι η πληρης απαλλαγη και απο εκει και πανω μπαινει μονο η διαφορα. δηλαδη ας πουμε οτι πηρες τεσλα μοντελ ντι 90 με εργ. προ φορων. 57000. οι 40 κουβα και αρχιζει να μετραει τι ποσο θα παρει ο χρηστης στη δηλωση του σαν εισοδημα απο μισθωτες που θα ειναι πρακτικα πινατς αφου λεμε για 17000 αξια προ φορων και αρα κανενα 300αρι φορολογικη επιβαρυνση το χρονο.
-
Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν λογιστές οι οποίοι δεν δέχονται να περάσουν τα έξοδα leasing επιβατικού οχήματος ώστε αυτά να εκπέσουν από τα έσοδα. Θεωρούν ότι αυτό ισχύει μόνο για Φ.Ι.Χ. Για παράδειγμα ο δικός μου λογιστής ο οποίος με προέτρεψε να πάρω με τιμολόγιο Φ.Ι.Χ. διότι σε τυχόν έλεγχο δεν θα μπορώ να δικαιολογήσω την χρήση επιβατικού leasing για τους σκοπούς τις εργασίας μου (ενώ ένα φορτηγάκι 2,5 τόνων θα μπορώ...)
Τα θετικό με τα τα Φ.Ι.Χ. και με τα phev είναι ότι τα πετρέλαια / ρεύματα εκπίπτουν και αυτά από τα έσοδα (η φόρτιση γίνεται στον επαγγελματικό χώρο)
-
Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν λογιστές οι οποίοι δεν δέχονται να περάσουν τα έξοδα leasing επιβατικού οχήματος ώστε αυτά να εκπέσουν από τα έσοδα. Θεωρούν ότι αυτό ισχύει μόνο για Φ.Ι.Χ. Για παράδειγμα ο δικός μου λογιστής ο οποίος με προέτρεψε να πάρω με τιμολόγιο Φ.Ι.Χ. διότι σε τυχόν έλεγχο δεν θα μπορώ να δικαιολογήσω την χρήση επιβατικού leasing για τους σκοπούς τις εργασίας μου (ενώ ένα φορτηγάκι 2,5 τόνων θα μπορώ...)
Τα θετικό με τα τα Φ.Ι.Χ. και με τα phev είναι ότι τα πετρέλαια / ρεύματα εκπίπτουν και αυτά από τα έσοδα (η φόρτιση γίνεται στον επαγγελματικό χώρο)
αλλαξε λογιστη...χαχαχα. να σου πω, παλια μπορει να σου βγαζανε το εξοδο ως 'μη παραγωγικο' γιατι το χρησιμοποιεις σε καθε ειδους μετακινηση. Απο τοτε ομως που μπηκε ο φορος χρησης δεν μπορει να το χαρακτηρισει ετσι γιατι σε αυτη τη περιπτωση τιθεται θεμα διπλης φορολογησης. Τα ηλεκτροφευ μπορει να μην εχουν φορο χρησης ΟΜΩΣ αυτο εχει δωθει σαν ευεργετημα απο τον νομοθετη για να ενισχυσει τη καθαρη μετακινηση και αρα εμπιπτει επισης στην ανω περιπτωση.
Απο την αλλη εχω φαει 1-2 ελεγχους, εχω πανω απο 20 αυτοκινητα στην εταιρεια, ολα πλην 2 ειχ, προβλημα δεν μου εκανε κανενας. οχι φυσικα οτι αν ξυπνησει το βραδυ για κατουρημα δεν μπορει να ερθει καυλωμενος να λεει οτι θελει, αλλα οκ. Το θεμα ειναι βασικα που βρισκεσαι απο αποψη ΜΣΚΚ (ασχετα αν εχεις γ κατηγοριας) σε σχεση με τους κρατικους συντελεστες. Αν ειναι κοντα ή παραπανω (οπως ο βλακογατος) δεν μπορει να σου μιλησει.
-
Ήρθα λίγο καθυστερημένος στην κουβέντα, ωστόσο να πω για τα PHEV, που αναφέρατε πως έχουν χαμηλά μισθώματα, ότι δεν υπάρχει καμία επιδότηση, αυτές είναι οι τιμές και αν πάρετε τηλέφωνο στις εταιρείες, αυτές θα σας δώσουν.
Αυτό που ξέρω επίσης είναι ότι οι εταιρείες του χώρου (εισαγωγείς & leasing) θεωρούν ότι τα PHEV θα κρατήσουν καλή αξία μεταπώλησης και άρα το κόστος χρήσης που καλείται να πληρώσει ο πελάτης είναι χαμηλό.
Γενικά το leasing για ιδιώτη στην Ελλάδα έχει γίνει αρκετά πιο φτηνό σε σχέση με πριν 5-6 χρόνια.
Ένας γενικός κανόνας είναι ότι παίρνεις το σύνολο των μισθωμάτων της 4ετίας (οι περισσότερες εταιρείες 4ετίες δημοσιεύουν σε πελάτες λιανικής) και το διαιρείς με την αξία του αυτοκινήτου. Π.χ. στην A250 της Avis είναι 10.600 + 47 * 277 = 23.619, επί 1,24 (ΦΠΑ) = 29.288 / 48.330 = 60,6% της τελικής αξίας.
Το XC40 της Hertz απ' την άλλη είναι (52.610 * 25% /1,24) + 47 x 320 = 25.647 χωρίς τον ΦΠΑ. Επειδή όμως κρατάνε την εγγύηση (2 μισθώματα) από την προκαταβολή, είναι 25.647 - 640 = 25.007 επί 1,24 = 31.009 / 52.610 = 59% της αξίας του αυτοκινήτου.
Και τα 2 νούμερα (59 και 60%) θεωρούνται πολύ καλές προσφορές για leasing σε ιδιώτες. Πολυεθνικές εταιρείες ή τράπεζες παίρνουν ακόμα καλύτερες τιμές, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Πηγή για όλα τα παραπάνω: Μέχρι πρόπερσι εργαζόμουν σε μια από τις εταιρείες leasing και ακόμα έχω πρώην συναδέλφους που μου λένε τι παίζει.
-
Γενικά το leasing για ιδιώτη στην Ελλάδα έχει γίνει αρκετά πιο φτηνό σε σχέση με πριν 5-6 χρόνια.
Επειδή είχα ένα μικρό ατυχηματάκι με το αυτοκίνητο μου, στο οποίο με τράκαραν κ έτρεχα για ένα μήνα παρόλο πυο δεν έφταιγα κ παρόλο που η κοπέλα που με τράκαρε έκανε απευθείας δήλωση αναγνωρίζοντας οτι φταίει, στράφηκα στο leasing (πλήρωσα συμμετοχή λόγω παλαιότητας κ ΄το αυτοκίνητο μου έχασε κ αξία λόγω του τρακαρίσματος). Σας πληροφορώ οτι υπολογίζοντας τα πάντα για τα 10 χρόνια που είχα το αυτοκίνητο, το leasing, αν τα βάλεις όλα κάτω με την συντήρηση που ορίζει ο κατασκευαστής καθώς κ ενδεχόμενα τρακαρίσματα προβλήματα σου βγάλει, βγαίνει αμηλετέα πιο ακριβό κ έχεις κ το κεφάλι σου ήσυχο κ καινούργιο αυτοκίνητο, κ δνε χρειάζεται να δώσεις πολλά χρήματα μετρητά στην αγορά ή τόκους λυστρικούς 10% που εν τέλει πάνε το κόστος στο θεό.Το μόνο πρόβλημα που εντοπίζω ειναι στην φάση της παράδωσης, θα πρέπει να μην έχεις γρατζουνιές κτλ γιατί αυτά στα χρεώνουν έξτρα.
-
Χοντρές γρατσουνιές και αβαρίες να μην έχουν.
αλλιως τα συνηθη χτυπήματα ενός μέσου ελληνικου και δη στην Αθήνα κινούμενου αμαξιού είναι οκ.
Η LeasePlan έχει και σχετικό αναλυτικό οδηγό.
Και εγώ θωρώ ότι σε ακριβά αυτοκίνητα το leasing έρχεται πια σε καλη τιμή και για ιδιώτη. -
mernides wrote:
Επειδή είχα ένα μικρό ατυχηματάκι με το αυτοκίνητο μου, στο οποίο με τράκαραν κ έτρεχα για ένα μήνα παρόλο πυο δεν έφταιγα κ παρόλο που η κοπέλα που με τράκαρε έκανε απευθείας δήλωση αναγνωρίζοντας οτι φταίει, στράφηκα στο leasing (πλήρωσα συμμετοχή λόγω παλαιότητας κ ΄το αυτοκίνητο μου έχασε κ αξία λόγω του τρακαρίσματος). Σας πληροφορώ οτι υπολογίζοντας τα πάντα για τα 10 χρόνια που είχα το αυτοκίνητο, το leasing, αν τα βάλεις όλα κάτω με την συντήρηση που ορίζει ο κατασκευαστής καθώς κ ενδεχόμενα τρακαρίσματα προβλήματα σου βγάλει, βγαίνει αμηλετέα πιο ακριβό κ έχεις κ το κεφάλι σου ήσυχο κ καινούργιο αυτοκίνητο, κ δνε χρειάζεται να δώσεις πολλά χρήματα μετρητά στην αγορά ή τόκους λυστρικούς 10% που εν τέλει πάνε το κόστος στο θεό.Το μόνο πρόβλημα που εντοπίζω ειναι στην φάση της παράδωσης, θα πρέπει να μην έχεις γρατζουνιές κτλ γιατί αυτά στα χρεώνουν έξτρα.
To θεμα ειναι ποσο καλος εισαι στον υπολογισμο του κοστους και επισης η χρηση που κανεις στο αμαξι. Εννοειται βεβαια οτι σε περιπτωση χοντρου ατυχηματος συμφερει το ληζινγκ την πτωση της αξιας του αμαξιου την τρωει αλλος. Σιγουρα αν ειναι αγορασμενο το αμαξι πρεπει να προσεχεις την χρηση που κανεις αν δεν θελεις να χασεις.
Για νορμαλ χρηση ληζινγκ σε σχεση με αγορα δεν υπαρχει βεβαια καμμια περιπτωση να συμφερει ειδικα αν κρατας το αμαξι για 10 χρονια σε σχεση με τα 2-3 αμαξια που θελεις στο ληζινγκ..
Φερε ενα παραδειγμα ενος αυτοκινητου που ενδιαφερει και κοιτας σοβαρα την προσφορα να τα υπολογισουμε (αν εχουμε και χρονο βεβαια).
-
To θεμα ειναι ποσο καλος εισαι στον υπολογισμο του κοστους και επισης η χρηση που κανεις στο αμαξι. Εννοειται βεβαια οτι σε περιπτωση χοντρου ατυχηματος συμφερει το ληζινγκ την πτωση της αξιας του αμαξιου την τρωει αλλος. Σιγουρα αν ειναι αγορασμενο το αμαξι πρεπει να προσεχεις την χρηση που κανεις αν δεν θελεις να χασεις.
Μιλάμε για χρήση περίπου 20.000 χιλιόμετρα τον χρόνο, μεικτή ασφάλεια κ αυτοκίνητο αντικατάστασης. Είχα ένα bmw 1.16 πάντα με μεικτή, πάντα με service στην αντιπροσωπεία, τα υπολόγισα όλα από την αγορά, από τα service, τις ασφάλειες τα τέλη της ζημιές κ τα έκτακτα πχ με ένα μικρό κ ένα μεγαλύτερο τρακάρισμα που έφαγα, συν την ταλαιπωρία της πώλησης. Χοντριά να σου πω οτι μόνο 1000 ευρώ το χρόνο πάει η ασφάλεια κ το σήμα, χωρίς κάνενα service. Επίσης πόσοι έχουν ντούκου να δώσουν 25 χιλιάδες ευρώ πχ για αγορά αυτοκινήτου μετρητοίς? τα επιτόκια που παίζουν ειναι 10% αυτά τα βάζεις στην αγορά? μην το ψάχνεις, το leasing στις σημερινές τιμές ειναι αρκετά δελεαστικό. Εκτός φυσικά αμά πάς στην λογική αγοράς ενός αυτοκινήτου μεταχειρισμένου, κ πώληση μετά από 3 χρόνια χωρίς να βάλεις φράγκο...Επειδή εγω προσανατολίζομαι σε καινούργιο, ησύχασα κ δεν με απασχολεί καθόλου το θέμα του αυτοκινήτου το οποίο το έχω να μετακινούμε, δεν με ενδιαφέρει δεν το θεωρώ καν περιουσιακό στοιχείο, ειναι απλά ενας πανάκριβος κουβάς.
-
Σε ιδιώτη, που δε γλιτώνει το ΦΠΑ, πόσο μπορεί να κοστίζει ένα Leaf ή ID.3;
-
Σε ιδιώτη, που δε γλιτώνει το ΦΠΑ, πόσο μπορεί να κοστίζει ένα Leaf ή ID.3;
Στα ηλεκτρικά για μένα συμφέρει πάρα πολύ από την άποψη οτι γλιτώνεις την βενζίνη καθώς κ τα άγχος της κατάστασης των μπαταριών. Η απάντηση για leaf από μία εταιρία που κάνει πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Η συγκεκριμένη αγορά όμως δεν περιλαμβάνει το τέλος κρατικής επιδότησης καθώς εκεί πάς υποχρεωτικά σε αγορά στην εκπνοή του leasing. Οι τιμές ειναι χωρίς το ΦΠΑ. Το id.3 δεν υπάρχει ακόμα σε ελληνικες εταιρίες Leasing καθώς περιμένουν λίγο να βγουν περισσότερα κομμάτια κ να τα πάρουν μαζικά για να ρίξουν τις τιμές αγοράς . Μιλάω συνέχεια με lease plan κ μου έχουν πει ξεκάθαρα, οτι οι προσφορές που κάνουν αξίζουν γιατί αγοράζουν πολλά κομμάτια πιο χαμηλά.
-
Επίσης αν θες τσέκαρε κ την συγκεκριμένη προσφορά σε peugeut e 2008. Ειναι ακριβή προσφορά ενώ γενικά η executive lease δεν φημίζεται για τις καλές τιμές της, είναι όμως η μόνη που έχει το Peugeute e 2008 στην Ελλάδα, ενώ επίσης η συγκεκριμένη επιλογή συνδυάζεται με την κρατική επιδότηση αρα στην τιμή περιλαμβάνεται κ κάποιο ποσοστό από την αγορά του αυτοκινήτου στο τέλος, για λεπτομέρειες καλύτερα να τους καλέσεις για να βγάλεις συνολικά ένα κόστος. Φαντάζομαι κ το id 3 (με κρατική επιδότηση αρα υποχρεωτική αγορά στο τέλος) κάπου εδώ θα κοστολογηθεί.
-
Αυτό το πρόγραμμα έχεις εσύ; 270 + ΦΠΑ + 5.300 προκαταβολή; Ρε παιδιά, μιλάμε για 21.500 στην τετραετία. Έχεις δώσει τόσα χρήματα και μετά δεν έχεις αμάξι. Συμφέρει αυτό;
Συμφωνώ απόλυτα όμως ότι για τα ηλεκτρικά, που είναι μια νέα τεχνολογία, ξενοιάζεις από ενδεχόμενα προβλήματα νεότητας. Την επόμενη τετραετία, αγοράζεις το ώριμο πλέον ηλεκτρικό.
-
ρε σεις μην τα ξαναλεμε... ουτε οι εταιρειες εκπιπτουν τον ΦΠΑ σε ειχ. και συμφερει μονο οταν η εταιρεια εχει πραγματικα κερδη ας πουμε πανω απο 50000 ανα αυτοκινητο. σε ιδιωτη ουτε καν. επισης η εξεκιουτιβ ειναι η πλεον 'οικογενειακη' με το κακο των χειροτερων τιμων αλλα και το καλο οτι δεν θα σε αποκεφαλισουν αν δεν πανε καλα τα πραγματα και πρεπει να το επιστρεψεις νωριτερα. η αποψη μου για την ληζπλαν εχει αρχισει να χαλαει παααααααααρα πολυ, εχουν εξαιρετικα περιεργο κονσεπτ στη ληξη ή στη παραταση μισθωσης ενω εχει αρχισει να φτιαχνει η έιβις με την προϋποθεση του πριμιουμ πακετου υπηρεσιων.
-
η αποψη μου για την ληζπλαν εχει αρχισει να χαλαει παααααααααρα πολυ, εχουν εξαιρετικα περιεργο κονσεπτ στη ληξη ή στη παραταση μισθωσης ενω εχει αρχισει να φτιαχνει η έιβις με την προϋποθεση του πριμιουμ πακετου υπηρεσιων.
Δεν διαφωνώ, είναι κάτι που δεν το ξέρω κ εν μέρει δικαιολογεί το παραπάνω τις τιμές που δίνουν.
Ρε παιδιά, μιλάμε για 21.500 στην τετραετία. Έχεις δώσει τόσα χρήματα και μετά δεν έχεις αμάξι.
άρα πάμε στα 5.375 τον χρόνο. Έδινα 2500 σε βενζίνη Minimum, κ χίλια ευρώ σε ασφάλεια μεικτή κ τέλη, χωρίς να βάλω μέσα τα service φθορές κ κόστος αγοράς (μαζί με τόκους αν δεν έχεις μετρητά) κ χωρίς αυτοκίνητο αντικατάστασης σε περίπτωση τρακαρίσματος. Εχω καινούργιο αυτοκίνητο το οποίο το έχω αποκλειστικά να κάνω την δουλεια μου κ δεν με ενδιαφέρει τιποτα παραπάνω από το να το κρατάω εξωτερικά σε καλή κατάσταση (εχω ευτυχώς παρκινγκ). Το κόστος του ρεύματος ειναι ελάχιστο. Δεν βλέπω κάποια τρομερή διαφορά...
-
Μα η σωστή σύγκριση δεν είναι με την προηγούμενη κατάσταση αλλά με το να το αγόραζες.
-
Μα η σωστή σύγκριση δεν είναι με την προηγούμενη κατάσταση αλλά με το να το αγόραζες.
Δεν έχεις άδικο, εχω αποφασίσει οτι δεν ξανα αγοράζω αυτοκίνητο εκτός πχ από συλλεκτικής αξίας.
ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ - Εταιρειες leasing