-
Παιδια καλησπέρα.
Κάποιες απορίες σχετικα με τις μακροχρονιες μισθωσεις αυτοκινητων και κατα ποσο αξιζει ή οχι η μισθωση του.
Αξιζει κάποιος να κάνει μακροχρονια μισθωση ?
Με ετησια χιλιομετρα περιπου 15 χιλ. μήπως είναι προτιμότερο κάποιος να το αγορασει?
Μετα τους 48 μηνες μισθωσης εχεις το δικαιωμα να το αγορασεις και αν ναι η τιμη του ειναι οικονομικοτερη απ το να το αγοραζε εξ αρχης?Ψάχνεται φίλος για οικογενειακό μικρομεσαίο και έπεσε στην συζήτηση και αυτή η λύση.
-
-
Εν ολιγοις, αν ειναι ελευθερος επαγγελματιας που το εισοδημα του πεφτει σε μεγαλη κλιμακα φορολογιας και η δραστηριοτητα του δικαιολογει κοστη για αμαξι (πχ επισκεψεις σε πελατες), τοτε ΟΡΙΑΚΑ ναι κι αυτο μονο για αμαξι αξιας μεχρι 20.000 (γιατι εχει και φορο ~500 ευρω το χρονο πλεον - για πιο ακριβα ξεφευγει στο 1000αρικο και βαλε).
Οτιδηποτε περα απ αυτο (ιδιωτης, η πιο ακριβο αυτοκινητο), οχι με την καμια.-
Μετα τους 48 μηνες εχεις δικαιωμα να το αγορασεις στην τιμη που βρισκεις γενικα οποιοδηποτε αντιστοιχο μεταχειρισμενο 4ετιας.
-
Οκ Ευχαριστω παιδια.Μαλλον δεν αξιζει η μισθωση για ιδιωτη.
-
Λιγο που το εψαξα , συμπερανα το εξης:
Aξιζει πολυ αν εχεις επιχειρηση(γνωστο τοις πασιν).Ως ιδιωτης ομως?
Υπο προυποθεσεις πιστευω μονο.Δηλαδη εαν εχεις ενα αρχικο κεφαλαιο ως προκαταβολη, ωστοσο οι εγχωριες τραπεζες αρνουνται να σου χορηγησουν δανειο, τοτε αναγκαστικα επιλεγεις μακροχρονια μισθωση.(Βασικη προυποθεση και για τα leasing νομιζω ειναι να μην εισαι στον Μαυρο Τειρεσια, στον λευκο οκ).
Δευτερος λογος για να προβεις σε μακροχρονια μισθωση ειναι αν θες να οδηγεις συνεχεια καινουριο αυτοκινητο.(Ανα 3-4 χρονια, αναλογα τη συμβαση).Φυσικα, χρειαζεται να εχεις το αμαξι στην πενα και να μην του συμπεριφερεσαι σαν σκουπιδι , διοτι κατα την παραδοση του οχηματος θα ελεγχθει εξονυχιστικα. -
Ο χρήστης xaotikos01 έγραψε:
Λόγω της φορολογίας συμφέρει να πάρεις κάτι με 25000€ αντί πχ 21000€Αυτό πως το εννοείς?
Υποθέτω ότι για να δικαιούσαι τέτοιο leasing, βρίσκεσαι ούτως ή άλλως στην ανώτερη φορολογική κλίμακα μισθωτών. Επομένως (πολύ μπακαλίστικα) ένα νέο αυτοκίνητο των 21Κ θα έχει πάνω κάτω 1800€ φόρο όταν ένα αντίστοιχο των 25Κ θα έχει 2700€. Δεν τη λες και αμελητέα τη διαφορά.
-
Οταν λέω δεν αξίζει, με οριακα κατω απο 20000€ ΛΤΠΦ θα εδινα ~1200€/χρονο. Ανεβαίνοντας κλιμακα, με 21000 ΛΤΠΦ βγαίνει στα ~1700€/χρονο ενω στο όριο κάτω απο 25000 βγαίνει στα ~2000€/χρονο. Οποτε αφού θα ανεβω κλιμακα με +300€ το χρονο μπορω να πάρω αρκετά καλυτερο αυτοκίνητο. Για εμενα συμφέρει να πας στο όριο των 25Κ
Στάλθηκε από το 6045Y μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Α οκ. Εγώ υπολογισα με 25.001€. Άμα είναι να το κάνεις, το κάνεις σωστά!
Μεταξύ range της ίδιας κλίμακας προφανώς και συμφέρει να εξαντλείς το range. Αν βρεις δηλαδή έκδοση με 25.000,99€, τη χτυπάς με κλειστά μάτια.
-
Οff-topic: Πιθανώς να το γνωρίζεις ήδη αλλά δεν είναι μόνο το ποσό που θα σου βγει σαν φόρος για το extra εισοδημα αλλά επί αυτού θα προσθέσεις και τον έκτακτο φόρο αλληλεγγύης που μπαίνει στο extra εισοδημα με την αντίσοιχη κλίμακα που είσαι. Αρα για ΛΤΠΦ 19.999€ το extra εισόδημα σου που θα φορολογηθει ανάλογα με την κλίμακά σου είναι 2800€ και σε αυτό θα υπολογίσεις επιπρόσθετα και τον φόρο αλληλεγγύης. Αντίστοιχα για
ΛΤΠΦ 21.000€ = 3780€ extra εισόδημα + φόρος αλληλεγγύης
ΛΤΠΦ 24.999€ = 4.500€ extra εισόδημα + φόρος αλληλεγγύης
ΛΤΠΦ 25.001€ = 5.500€ extra εισόδημα + φόρος αλληλεγγύης
Επομένως τα ποσά που υπολογίζεις δεν είναι σωστά καθώς κοντά στα 24-24999€ θα σου βγει μαζί με την εισφορά κοντά στα 2.700-3.000€ ο φόρος που θα πληρώσεις και όχι 2000 το χρονο
Eγώ ήμουν στην αντίθετη περίπτωση που είχα αυτοκίνητο με ΛΤΠΦ 27800 (Volvo S60 D4) και μου βγήκε φόρος από αυτό κοντά στα 5.000€ το χρόνο. Στην τετραετία του leasing θα ήταν 20.000€ και ευτυχώς έληξε και το έδωσα πίσω ( με έπιασε ο φόρος αυτός μόνο για μια χρονιά για το volvo) και πήρα φθηνότερο ( -
Σωστός. Έχουμε και αυτή τη μαλακία το φόρο αλληλεγγύης. Κατά 99% άνθρωπος που δικαιούται εταιρικό της κατηγορίας Tiguan, εμπίπτει στο 9%. Επομένως πρέπει να συνυπολογιστεί.
Εν ολίγοις είναι πολύ δύσκολη άσκηση το εταιρικό αυτοκίνητο και πρέπει να γράφεις πολλά χιλιόμετρα (--> αυξημένα κόστη συντήρησης, ενδεχόμενα ατυχήματα) για να αξίζει. Αυτό που βλέπω αρκετούς πειναλέους με βασικά Merc A180d με ΛΤΠΦ άνω των 20Κ που κάνουν σκάρτα 7-8.000χλμ το χρόνο, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Τόσο απωθημένο πια?
-
Εχετε δικιο , δεν είχα υπολογίσει τον φόρο αλληλεγγύης και έμενα στο extra φορολογητέο εισόδημα. Οποτε τα πραγματα αλλάζουν...θα πρέπει να μιλήσω με τον λογιστή.
Ευχαριστώ πολύ!!Στάλθηκε από το 6045Y μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Εντάξει, τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά όσον αφορά τη φορολόγηση,** για κάποιον ο οποίος θα αντικαταστήσει το προσωπικό του αυτοκίνητο με το εταιρικό.**
Μπορεί να πληρώσει φορο κάποια χιλιάρικα παραπάνω το χρόνο, αλλά αν συνυπολογίσει σε αυτά τη συντήρηση του αυτοκινήτου, την πλήρη ασφάλιση του (μεικτή), τα τέλη του, τα καύσιμα που θα πληρώνει η εταιρία του, το κεφάλαιο του που θα δέσμευε για την αγορά δικού του ΙΧ και την απαξίωση που θα είχε στην τετραετία, τότε ακόμη και τα 5 χιλιάρικα που προαναφέρθηκαν δεν δείχνουν να είναι ασύμφορα... -
Σαφώς για κάποιον που δεν είχε ποτέ εταιρικό, το να του δίνουν δωρεάν αυτοκίνητο και να το κοιτάμε στα δόντια είναι κάπως. Ειδικά αν υπολογίσουμε οτι και τα καύσιμα είναι δωρεάν( εγω βάζω απο την τσέπη μου οταν είναι να κάνω πολλά χιλιόμετρα πχ διακοπές). Ωστόσο το να μου ζητάνε τώρα πχ 1000 ευρώ φόρο για αυτοκίνητο της συνηθισμένης κατηγορίας Focus-Golf οταν το μηνιαίο μίσθωμα είναι 250 ευρώ. Εγω που μπορώ να πάω σε μεγαλύτερη κατηγορία να δίνω 20000 στα τέσσερα χρόνια για αντικείμενο που δεν μου ανήκει; Άμα είναι ετσι να το πληρώσω ολόκληρο.
Σκέψου και το άλλο οτι αρκετά αυτοκίνητα δόθηκαν για να σου χρυσώσουν το χάπι. Πχ τόσο ο μισθός αλλά θα σου δώσουμε και καλό αυτοκίνητο παροχή. -
Ο χρήστης Andreas61971 έγραψε:
Σαφώς για κάποιον που δεν είχε ποτέ εταιρικό, το να του δίνουν δωρεάν αυτοκίνητο και να το κοιτάμε στα δόντια είναι κάπως. Ειδικά αν υπολογίσουμε οτι και τα καύσιμα είναι δωρεάν( εγω βάζω απο την τσέπη μου οταν είναι να κάνω πολλά χιλιόμετρα πχ διακοπές). Ωστόσο το να μου ζητάνε τώρα πχ 1000 ευρώ φόρο για αυτοκίνητο της συνηθισμένης κατηγορίας Focus-Golf οταν το μηνιαίο μίσθωμα είναι 250 ευρώ. Εγω που μπορώ να πάω σε μεγαλύτερη κατηγορία να δίνω 20000 στα τέσσερα χρόνια για αντικείμενο που δεν μου ανήκει; Άμα είναι ετσι να το πληρώσω ολόκληρο.
Σκέψου και το άλλο οτι αρκετά αυτοκίνητα δόθηκαν για να σου χρυσώσουν το χάπι. Πχ τόσο ο μισθός αλλά θα σου δώσουμε και καλό αυτοκίνητο παροχή.Το στέλεχος λοιπόν έχει τη δυνατότητα να πάρει για εταιρικό ένα αυτοκίνητο που θα του στοίχιζε σαν Ι.Χ. κοντά στα 40.000 τελική τιμή μετά φόρων (τα 25.000 ΛΤΠΦ). Αν το είχε αγοράσει ως προσωπικό ΙΧ, μετά από 4 χρόνια θα έψαχνε να βρει αγοραστή στα 20.000 και θα δυσκολευόταν και πολύ αν ήταν δίλιτρο. Οπότε τα 20 χιλιάρικα θα τα είχε χάσει μόνο από την απαξίωση. Άσε που αυτά τα 40 χιλιάρικα θα έπρεπε πρωτίστως να τα έχει σε μετρητά (γιατί με δανειοδότηση θα άνοιγε και άλλο η ψαλίδα) και δευτερευόντως θα τα είχε δεσμευμένα στο αμάξι για 4 χρόνια. Αν τώρα σε αυτά προσθέσουμε με ενδεικτικές τιμές: συντήρηση 500 + μεικτή ασφάλιση 1000 + τέλη 300 + καύσιμα 1200 συντηρητικά, έχουμε άλλο ένα τριχίλιαρο το χρόνο εύκολα.
Ξέρεις αυτό που λένε 'κλαίνε οι χήρες κλαίνε και οι παντρεμένες' ; Κάπως έτσι είναι όλη αυτή η γκρίνια για τη φορολόγηση των εταιρικών. Βεβαίως κάποτε ήταν τζάμπα ενώ τώρα κοστίζουν στον εργαζόμενο. Και πάλι όμως** το εταιρικό αυτοκίνητο συμφέρει!**
Σε τελική ανάλυση αν κάποιος δεν θέλει να φορολογείται τόσο μπορεί να πάρει ένα φθηνότερο αυτοκίνητο! Με οικονομικά κριτήρια θα βγει ακόμη πιο κερδισμένος!
-
Δεν εχουν ολα τα εταιρικα τσαμπα καυσιμο δυστυχως πχ ο πατερας μου πληρωνει κανονικοτατα τα πετρελαια.
Κατα τ αλλα αν σου δινεται η επιλογη να διαλεξεις λπφ ειναι σημαντικο. Μπορεις να παρεις ετσι ενα αμαξι με χαμηλη φορολογηση εν τελει
Στάλθηκε από το SM-A520F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Εταιρικό και δεν του δίνουν τίποτα για καύσιμο;
Μήπως του δίνουν τμήμα των καυσίμων που χρειάζεται; Π.χ. ένα ποσό κάθε μήνα που έχουν υπολογίσει ότι περίπου αντιστοιχεί στις μετακινήσεις του από και προς την εργασία και τα υπόλοιπα, που στην ουσία είναι για προσωπική του χρήση, τα πληρώνει ο ίδιος; -
No
Αρχικα ειχε κοπει το τσαμπα χριστουγεννα πασχα καλοκαιρι (κατι που εχω ακουσει τελευταια και γι αλλες εταιρειες) και μετα πληρως.
Τους δινουν κατι ticket restaurant κουπονιαΣτάλθηκε από το SM-A520F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Η καλύτερη λύση είναι να πας σε αυτοκίνητο τύπου 'απλά κάνω τη δουλειά' μου. Είτε είσαι πωλητής, είτε είσαι στελεχάρα. Αυτό είναι το πιο συμφέρον. Αν είσαι στελεχάρα μαζεύεις φράγκα από μισθά και bonus και κάνεις το κουμάντο σου σε περίπτωση που θες κάτι παραπάνω από απλές μετακινήσεις.
Αυτά με προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει ήδη κάποιο αυτοκίνητο στην ιδιοκτησία σου. Εάν υπάρχει, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, τότε περιπλέκεται η άσκηση.
Προσωπικά μάλλον θα προτιμούσα car allowance παρά αυτοκίνητο ώστε να μπορώ να θέσω μόνος τα κριτήρια επιλογής. Όντας και κάτοχος αυτοκινήτου ίσως και να έκανα εντελώς skip και το benefit και να κράταγα μόνο μία κάρτα καυσίμου, εφόσον μου την προσέφεραν.
-
Ο χρήστης ursus έγραψε:
No
Αρχικα ειχε κοπει το τσαμπα χριστουγεννα πασχα καλοκαιρι (κατι που εχω ακουσει τελευταια και γι αλλες εταιρειες) και μετα πληρως.
Τους δινουν κατι ticket restaurant κουπονιαΣτάλθηκε από το SM-A520F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Μήπως όταν κόπηκε το δωρεάν καύσιμο, δόθηκαν 'αντισταθμιστικά' τα κουπόνα TR; Γιατί τότε δεν μιλάμε για απώλεια. Το ίδιο είναι είτε παίρνεις π.χ. 100 Ευρώ σε καύσιμο το μήνα είτε παίρνεις 100 Ευρώ σε κουπόνια για το σουπερμάρκετ...
Απλώς η εταιρία αποφάσισε ότι το δεύτερο τη συμφέρει περισσότερο. -
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Η καλύτερη λύση είναι να πας σε αυτοκίνητο τύπου 'απλά κάνω τη δουλειά' μου. Είτε είσαι πωλητής, είτε είσαι στελεχάρα. Αυτό είναι το πιο συμφέρον. Αν είσαι στελεχάρα μαζεύεις φράγκα από μισθά και bonus και κάνεις το κουμάντο σου σε περίπτωση που θες κάτι παραπάνω από απλές μετακινήσεις.Αυτά με προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει ήδη κάποιο αυτοκίνητο στην ιδιοκτησία σου. Εάν υπάρχει, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, τότε περιπλέκεται η άσκηση.
Προσωπικά μάλλον θα προτιμούσα car allowance παρά αυτοκίνητο ώστε να μπορώ να θέσω μόνος τα κριτήρια επιλογής. Ωντας και κάτοχος αυτοκινήτου ίσως και να έκανα εντελώς skip και το benefit και να κράταγα μόνο μία κάρτα καυσίμου, εφόσον μου την προσέφεραν.
Συγχαρητήρια για την πολύ ορθολογική ανάλυση!
Πολύ απλά, όποιος πιστεύει ότι δεν τον συμφέρει το εταιρικό αυτοκίνητο, ας μην πάρει!
Αλλά ο ελληνάρας θέλει το αστέρι, την έλικα ή τους 4 κύκλους, πληρωμένα από την εταιρία και με μηδενικό κόστος για αυτόν. Επειδή όμως αλλάξαν τα πράγματα, όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού , αρχίζει τη γκρίνια. Το ενδεχόμενο να μην πάρει premium, αλλά να βολευτεί με ένα μικρομεσαίο της σειράς που θα του έρθει πολύ φθηνά, δεν το εξετάζει.
Γιατί ρε αδελφέ δεν είναι αντάξιο το κάθισμα του Astra για τα μεταξωτά βρακιά της αφεντίας του!
ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ - Εταιρειες leasing