-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Ρε παλικάρι, για να εξαχθεί το συμπέρασμα, από μια καταγραφή πραγματικού περιστατικού, ότι ευθύνεται η ζώνη για το θάνατο του επιβάτη, θα έπρεπε το ατύχημα να έχει καταγραφεί, να έχουν χρησιμοποιηθεί αισθητήρες, να έχουν χρησιμοποιηθεί οι άνθρωποι ως ανδρείκελα, να έχει γίνει νεκροψία για τα ακριβή αίτια θανάτου και να έχουν μελετηθεί όλα τα στοιχεία από επιστημονική ομάδα με συγκεκριμένη μεθοδολογία. Επίσης, θα έπρεπε να μπορούν να διαπιστώσουν ποιές θα ήταν οι συνέπειες για τον επιβάτη στις ίδιες ακριβώς συνθήκες, και ΧΩΡΙΣ τη χρήση ζώνης.Επειδή, όμως, αυτό που περιγράφω είναι ΑΝΕΦΙΚΤΟ να πραγματοποιηθεί υπό συνθήκες πραγματικής ζωής, η μόνη δυνατότητα είναι να γίνει εργαστηριακά, με προφανείς δυσκολίες που -ξαναλέω- έχουν να κάνουν με το κόστος. Η στατιστική και η μπακαλιστική ΔΕΝ αποτελούν αξιόπιστες μεθόδους διεξαγωγής συμπεράσματος, προσπάθησε να το καταλάβεις αυτό.
Διάβασες καθόλου τα περιστατικά που έγραψα νωρίτερα; Αποκλείεται.
Αν ο οδηγός έμενε στη θέση του με τη ζώνη, το φορτηγό θα τον πλάκωνε. Τι αισθητήρα θέλεις για να το μετρήσεις αυτό; Ή μήπως θέλεις να μετρήσεις την πίεση που θα δεχόταν και αν θα ήταν ή όχι μοιραίο το τραύμα; Εδώ μιλάμε ότι θα έπεφτε πάνω του φορτηγό και τώρα δεν έχει ούτε αμυχή. Το ατύχημα είναι καταγεγραμμένο από την ΕΛΑΣ και οι καταθέσεις υπάρχουν που επιβεβαιώνουν την κίνηση του οδηγού. Θες να το επαναλάβεις πειραματικά; Δοκίμασέ το να δεις αν θα ήταν παράλυτος ή νεκρός και κάνε τη σύγκριση με την τωρινή κάτασταση που πηγαίνει για καφέ με την κοπέλα του. Αν θες να είσαι επιστημονικά σωστός, το πείραμα θα δείξει ουσιαστικά την αιτιολογία (πιθανή) του θανάτου και τίποτε περισσότερο. Πιστεύεις ότι υπάρχει 1 / 1.000.000 να πέσει πάνω σου νταλίκα και να σωθείς; Δε μιλάμε για την περίπτωση με το Audi στο βίντεο που χώθηκε κάτω από τη νταλίκα και σώθηκε ο τύπος (φαντάζομαι ότι θα ήταν η προφανής σου απάντηση), αλλά με νταλίκα που πέφτει πάνω στο αυτοκίνητο σαν καπάκι. Τι πείραμα με ανδρείκελα και αισθητήρες ζητάς για να μάθεις το αποτέλεσμα;
Η γνωστή μου, έφυγε από το δρόμο, έπεσε σε χαντάκι και έπεσε σε κολώνα. Αν από το χτύπημα στο χαντάκι δεν πεταγόταν στη θέση του συνοδηγού θα ήταν ΝΕΚΡΗ γιατί η κολώνα έφτασε μέχρι το μέσον του καθίσματος του οδηγού. Τι αισθητήρα θες να μετρήσεις τη σύγκρουση; Θες να κάνεις πείραμα πρόσκρουσης με 37 - 99 - 1.345 Km/h (τυχαίες τιμές) σε κολώνα με το πλάι; Κάνε το και δες πού θα φτάσει η κολώνα, αλλά δε νομίζω να βγάλεις διαφορετικό αποτέλεσμα τουλάχιστον ως προς την εξέλιξη της υγείας της κοπέλας. Η οδηγός θα ήταν νεκρή γιατί θα είχε πέσει πάνω στην κολώνα της ΔΕΗ και τώρα έμεινε μία εβδομάδα με ελαφρούς πόνους και μετά ήταν μια χαρά και έχει και παιδάκι.
Και στα δύο περιστατικά, ποιος θα κρατούσε τους οδηγούς στη θέση τους = θα τους έβαζε να συγκρουστούν με σφοδρότητα με φορτηγό και κολώνα; Η ζώνη είναι η απάντηση. Άρα, ποιος θα έφταιγε για το θάνατο; Δεδομένης της σύγκρουσης, κρίνουμε τι τους έσωσε και τι όχι και η απάντηση είναι απλή. Τους έσωσε το ότι πετάχτηκαν από τη θέση του οδηγού πράγμα που δε θα μπορούσαν να κάνουν αν φορούσαν τη ζώνη.
Και για να το κλείνουμε χρειάζονται ΔΥΟ (2) παρατηρήσεις:
-
Στα σωστά κράτη οι συνθήκες σύγκρουσης καταγράφονται και αξιολογούνται και από το κράτος (αστυνομία, υπουργεία μεταφορών κτλ), αλλά και από τις εταιρείες κατασκευής των οχημάτων. Αν ΚΑΘΕ σύγκρουση δεν ήταν ένα μικρό πείραμα, τότε, κανείς δε θα ενδιαφερόταν να κάνει τέτοιες καταγραφές. Στην Ελλάδα, οι καταγραφές αυτές υπάρχουν, αλλά δεν είναι πλήρεις όπως θα έπρεπε να είναι και συνήθως, μερικές υπηρεσίες κρατούν στοιχεία για δική τους χρήση (βλ. ΕΛΑΣ), αλλά τα επίσημα που παρουσιάζονται εμφανίζουν ελλείψεις*, άλλοτε σοβαρές και άλλοτε ασήμαντες.
-
Η ζώνη σώζει ζωές γι' αυτό και τη φοράμε. Το να μην δέχεσαι όμως ότι υπάρχουν περιπτώσεις που έχει σκοτώσει κόσμο και σαν υποστήριξη της άποψή σου να ζητάς πειράματα ελεγχόμενα που θα επαναλαμβάνουν κάποια ατυχήματα για να δεις αν όντως η σύγκρουση με φορτηγό θα σε σκότωνε ή όχι, είναι υπεκφυγή ουσιαστικά για να μην παραδεχθείς την αλήθεια που υπάρχει μπροστά στα μάτια σου.
Ευχαριστώ.
- Γι' αυτό και πολλές φορές κάποιοι έγραφαν στο bloka πως αν δεν μελετήσεις το ατύχημα δεν μπορείς να δεις πώς έγινε, πράγμα λογικό σε κάποιες περιπτώσεις, παράλογο όμως στις περισσότερες που το ατύχημα είναι εμφανές πώς έχει γίνει. Και το αντίστοιχο περιστατικό:
Στη Θεσσαλονίκη έχει έκθεση η Τροχαία για τα ατυχήματα. Περνάω και πιάνω κουβέντα με τον τροχονόμο εκεί. Μου δείχνει ένα τρακαρισμένο. Πάει να μου εξηγήσει. Του λέω όπως το κόβω από τα χτυπήματα (προσοχή, δεν είδα ούτε δρόμο, ούτε άλλα εμπλεκόμενα οχήματα, απλά το κουφάρι του οχήματος) έχει φύγει από το δρόμο σε αριστερή στροφή, έχει πέσει στη μπαριέρα και μετά έκανε τούμπες έξω από το δρόμο. Το μόνο που προσέθεσε ο τροχονόμος ήταν το μέρος του ατυχήματος. Παραξενεύτηκε όμως πώς και γιατί το βρήκα τόσο εύκολα. Του εξήγησα πως έχω μια σχετική εμπειρία στο θέμα και γι' αυτό το βρήκα εύκολα. Αν έχεις μελετήσει μερικές δεκάδες ατυχήματα χοντρικά καταλαβαίνεις πώς έγινε, έστω και χωρίς ακριβείς τιμές ταχυτήτων, επιταχύνσεων κτλ. Αντιστοίχως, καταλαβαίνεις και αν θα σωζόταν ή όχι με ζώνη, με αερόσακο κτλ, τουλάχιστον στη μεγάλη πλειοψηφία των ατυχημάτων.
-
-
Σώθηκαν από φοβερή κωλοφαρδία.
Στατιστικά αυτοί που δεν φορούν ζώνη σκοτώνονται.Με την ευκαιρία, το τζόκερ έχει φτάσει στα 6 εκ. ευρώ.
Κάποιοι κωλόφαρδοι θα γίνουν εκατομμυριούχοι. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Με την ευκαιρία, το τζόκερ έχει φτάσει στα 6 εκ. ευρώ.
Κάποιοι κωλόφαρδοι θα γίνουν εκατομμυριούχοι.και οι υπόλοιποι κωλόφαρδοι θα γίνουν με τα νεα μέτρα της κυβέρνησης
-
@ pipinos
Δεν μου λένε απολύτως τίποτα τα περιστατικά που έγραψες. Είναι -στην καλύτερη περίπτωση- αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας περιπτωσιολογία, που δεν αποδεικνύει τίποτα. Όταν εμφανιστεί επιστημονική τεκμηρίωση στον ισχυρισμό ότι στο '10% των τροχαίων ατυχημάτων είναι σωτήρια η μη χρήση ζώνης' -ή στο 5% ή στο 0,5% δεν με απασχολεί αυτό, μου αρκεί η πειραματική επαλήθευση ΜΙΑΣ και μόνο εκδοχής- το ξανασυζητάμε.
-
Ακόμα και να αποδειχθεί ότι η μη χρήση ζώνης είναι καλύτερη στο 5% ή 10% των ατυχημάτων, τι σημασία έχει;
Αφού δεν γνωρίζεις τις ακριβείς συνθήκες που θα συμβεί το ατύχημα, φοράς ζώνη γιατί είναι καλύτερη για το 90-95% των ατυχημάτων. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ακόμα και να αποδειχθεί ότι η μη χρήση ζώνης είναι καλύτερη στο 5% ή 10% των ατυχημάτων, τι σημασία έχει;
Αφού δεν γνωρίζεις τις ακριβείς συνθήκες που θα συμβεί το ατύχημα, φοράς ζώνη γιατί είναι καλύτερη για το 90-95% των ατυχημάτων.Δε φαντάζομαι να διαφωνεί κανείς με αυτό.
-
Nαι, εγώ...
Μου αρέσει να ρισκάρω!
Πέραν της πλάκας φοράω ζώνη ΠΑΝΤΑ, και μου χει σώσει δύο φορές τη ζώη!
-
είναι λίγο ρίσκο (πολύ μεγάλο... ) να μην φοράς ζώνη για την πιθανότητα εμπλοκής σε τύπο ατυχήματος όπου πιθανόν η ζώνη ίσως αποτελέσει αφορμή για μεγαλύτερο τραυματισμό....
αν πάλι νιώθεις τόσο τυχερός έλα να παίξουμε τζοκερ...τυχαίνει να γνωρίζω ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ
ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΈΡΔΙΣΑΝ ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΤΖΌΚΕΡ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΤΖΟΚΕΡ.....
και άλλα σημαντικά ποσά.......παίζω κ εγώ σε όλα τα τζακ ποτ αλλά δε μου κάθεται....
έλα να παίξουμε μαζί κ μισά μισά....κ καμμιά 100 χιλάρικα δεν με χαλάνε.....να υποθέσω ότι άλλοτε φοράς ζώνη κ άλλοτε όχι ανάλογα με τη διάθεση κ το ένστικτό σου βασίζόμενες στις παρατηρήσεις σου?
-
Γνωριζει κανεις κατι για το τροχαιο ,μαλλον και δυστυχημα, χθες κατα τις 00.00 με 00.30 στη νεα εθνικη στη πατρα στη διασταυρωση του βασιλοπουλου..?
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Είδα μπροστά μου ατύχημα που αν ο συνοδηγός φορούσε ζώνη θα είχε πάθει ζημιά στα πόδια του. Χτύπησε με το πλάι (εκεί που είναι οι μεντεσέδες της μπροστινής πόρτας) σε κολώνα, η πόρτα πετάχτηκε μακριά και αυτός έξω από το αμάξι χωρίς το ένα μποτάκι του που σφήνωσε ανάμεσα στο μαρσπιέ και την κεντρική κονσόλα (η κολώνα μπήκε μέσα και εξαφάνισε τον χώρο για τα πόδια του συνοδηγού). Αν δεν είχε πεταχτεί έξω από το αμάξι θα πόδια του θα είχαν ζουληχθεί ΑΡΚΕΤΑ.Φυσικά και φοράω ζώνη. Όχι πάντα (γιατί βαριέμαι) αλλά όταν δεν φοράω δεν αισθάνομαι ασφαλής.
Κάτι αντίστοιχο θα 'καταθέσω' κι εγώ...
Κατ'αρχήν, να διευκρινήσω ότι φοράω **πάντα **ζώνη, θεωρώ απίστευτα επικίνδυνο και αφελές το να οδηγώ απροστάτευτος!
Αλλά, οφείλω να παραδεχτώ ότι έστω μία τοις χιλίοις υπάρχει πιθανότητα να σωθείς επειδή δε φοράς ζώνη, και δυστυχώς (ή ευτυχώς βέβαια!) το διαπίστωσα ύστερα από ένα σφοδρό ατύχημα του πατέρα μου: εν ολίγοις, συγκρούστηκε με νταλικά έχοντας βγει στο αντίθετο ρεύμα ύστερα από απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου. Δεν φορούσε ζώνη, με συνέπεια να πεταχτεί κατά τη σύγκρουση στο κάθισμα του συνοδηγού (με αρκετούς βέβαια τραυματισμούς, ιδίως στο αριστερό πόδι που απομακρύνθηκε λιγότερο), αλλά σώθηκε επειδή πολύ απλά όλο το 'διαμέρισμα' του οδηγού είχε γίνει μια ενιαία μάζα!
Για να γίνω πιο παραστατικός, όταν πήγα να πάρω κάποια έγγραφα από το αμάξι, ο αερόσακος κρεμόταν πάνω από το χειρόφρενο περίπου (!!!), ενώ με δυσκολία έβαλα το χέρι μου ανάμεσα στις λαμαρίνες για να πάρω κάτι έγγραφα από το ταμπλό.
Βέβαια, ο ίδιος ως επί το πλείστον φοράει ζώνη σε ταξίδια, αφού παρά το γεγονός αυτό αναγνωρίζει το ότι το να μη φοράς ζώνη αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες τραυματισμού/θανάτου- πολλώ δε αν εκτοξευθείς έξω (άλλωστε, αν δε μας ανησυχούσε αυτό θα οδηγούσαμε όλοι μηχανή!).
-
χθες το βραδυ,στα λιμανακια,ενα marea weekend, εφυγε ευθεια στο πεταλο και επεσε σε ενα κιοσκι.απ'εξω καθονταν 3 πιτσιρικαδες...
λιγο πιο κατω στην στροφη του island bmw e46 ειχε'παρκαρει' ορθια πανω στα βραχια με χτυπημενη και την οροφη...
σοβαρα μαλλον δεν χτυπησε κανεις.
πολυ υγρασια στο δρομο χθες -
Καραμπόλα τριών περιπολικών, με δύο αστυνομικούς ελαφρά τραυματίες, σημειώθηκε στις 05.15 τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια καταδίωξης ΙΧ αυτοκινήτου στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα προς Πειραιά, στο ύψος της Ρενώ.
Ο οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη τελικά και κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Φιλαδέλφειας. Όπως διαπιστώθηκε, είχε δηλώσει ως κλεμμένο το αυτοκίνητό του, γι αυτό και δεν σταμάτησε στον έλεγχο των αστυνομικών.
-
Στην express service πριν λίγο κλασσικά έξοδο.
-
Ο χρήστης screwdriver έγραψε:
χθες το βραδυ,στα λιμανακια,ενα marea weekend, εφυγε ευθεια στο πεταλο και επεσε σε ενα κιοσκι.απ'εξω καθονταν 3 πιτσιρικαδες...
λιγο πιο κατω στην στροφη του island bmw e46 ειχε'παρκαρει' ορθια πανω στα βραχια με χτυπημενη και την οροφη...
σοβαρα μαλλον δεν χτυπησε κανεις.
πολυ υγρασια στο δρομο χθεςπιο κιοσκι???δεξια στην σταση προς αθηνα?
-
Ο χρήστης pipinos1976 έγραψε:
2. Η ζώνη σώζει ζωές γι' αυτό και τη φοράμε. Το να μην δέχεσαι όμως ότι υπάρχουν περιπτώσεις που έχει σκοτώσει κόσμο και σαν υποστήριξη της άποψή σου να ζητάς πειράματα ελεγχόμενα που θα επαναλαμβάνουν κάποια ατυχήματα για να δεις αν όντως η σύγκρουση με φορτηγό θα σε σκότωνε ή όχι, είναι υπεκφυγή ουσιαστικά για να μην παραδεχθείς την αλήθεια που υπάρχει μπροστά στα μάτια σου.οκ μπορω να δεχτω οτι εχουν υπαρξει καποιες στιγμες κωλοφαρδιας στις οποιες καποιοι μη φοροντας ζωνη την γλυτωσαν.αλλα κανεις δεν μπορει να εγγυηθει οτι σε καθε τετοιου ειδους ατυχημα το σωμα του οδηγου θα ακολουθει παντα την ''σωτηρια'' πορεια.μπορει να μην τον πλακωσει η νταλικα αλλα να σκοτωθει επειδη θα πεταχτει εξω απ το αυτοκινητο
-
Ήταν ένας ξάπλα σήμερα στην λεοφώρο Κηφισού με μηχανή, περίπου 10' από Ποσειδώνος.
Ήταν και σχετικά φρέσκο το ατύχημα γιατί δεν έπεσα σε πολύ μποτιλιάρισμα, όποτε το συνδύασα πιθανώς με έναν που με πέρασε σαν σταματημένο απο αριστερά ενώ είχα 150 στην μεσαία λωρίδα, 20 λεπτά νωρίτερα.
Κρίμα..
-
Zητω προκαταβολικα συγνωμη αν εχει ξαναποσταριστει ενα ανατριχιστικο ατυχημα στην παραλιακη απο ενα r8.Ειναι πολυ ενδιαφερον να συζητηθει για το ποσο οι μπαρες προστατευουν η γινονται δολοφονικες!
http://forum.scooterclubhellas.gr/viewtopic.php?t=13778 -
Ο χρήστης tractioner έγραψε:
Zητω προκαταβολικα συγνωμη αν εχει ξαναποσταριστει ενα ανατριχιστικο ατυχημα στην παραλιακη απο ενα r8.Ειναι πολυ ενδιαφερον να συζητηθει για το ποσο οι μπαρες προστατευουν η γινονται δολοφονικες!
http://forum.scooterclubhellas.gr/viewtopic.php?t=13778o χριστος και η παναγια καλα εβαλαν τις φωτο με τα αιματα??
-
Μακάρι κάποιοι να προβληματιστούν βλέποντάς τες ώστε 1ον να καταλάβουν ότι δεν είναι χεράδες όπως την εχουν δει όλοι και 2ον να κινούνται ήρεμα στις πόλεις.
-
Όπως ξαναγραψα θεωρώ απαράδεκτο 20 και 21 χρονών να οδηγεί r8.
Oι λόγοι γνωστοι δεδομένου ότι περάσαμε όλοι απο αυτή την ηλικία.
Προσωπικά γλύτωσα λογο τύχης και με σαφώς κατώτερο αυτοκίνητο.Τι να σου κάνει η μπάρα όταν λες ότι έχω αμάξι και θα μπώ με όσα στην στροφή με τερμα γκάζι και απο ξενύχτι !
Δεν φταίει το παλικάρι αλλα αυτός που του το πήρε.
Άποψή μου!
ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ #3#