Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Ρε παλικάρι, για να εξαχθεί το συμπέρασμα, από μια καταγραφή πραγματικού περιστατικού, ότι ευθύνεται η ζώνη για το θάνατο του επιβάτη, θα έπρεπε το ατύχημα να έχει καταγραφεί, να έχουν χρησιμοποιηθεί αισθητήρες, να έχουν χρησιμοποιηθεί οι άνθρωποι ως ανδρείκελα, να έχει γίνει νεκροψία για τα ακριβή αίτια θανάτου και να έχουν μελετηθεί όλα τα στοιχεία από επιστημονική ομάδα με συγκεκριμένη μεθοδολογία. Επίσης, θα έπρεπε να μπορούν να διαπιστώσουν ποιές θα ήταν οι συνέπειες για τον επιβάτη στις ίδιες ακριβώς συνθήκες, και ΧΩΡΙΣ τη χρήση ζώνης.
Επειδή, όμως, αυτό που περιγράφω είναι ΑΝΕΦΙΚΤΟ να πραγματοποιηθεί υπό συνθήκες πραγματικής ζωής, η μόνη δυνατότητα είναι να γίνει εργαστηριακά, με προφανείς δυσκολίες που -ξαναλέω- έχουν να κάνουν με το κόστος. Η στατιστική και η μπακαλιστική ΔΕΝ αποτελούν αξιόπιστες μεθόδους διεξαγωγής συμπεράσματος, προσπάθησε να το καταλάβεις αυτό.
Διάβασες καθόλου τα περιστατικά που έγραψα νωρίτερα; Αποκλείεται.
Αν ο οδηγός έμενε στη θέση του με τη ζώνη, το φορτηγό θα τον πλάκωνε. Τι αισθητήρα θέλεις για να το μετρήσεις αυτό; Ή μήπως θέλεις να μετρήσεις την πίεση που θα δεχόταν και αν θα ήταν ή όχι μοιραίο το τραύμα; Εδώ μιλάμε ότι θα έπεφτε πάνω του φορτηγό και τώρα δεν έχει ούτε αμυχή. Το ατύχημα είναι καταγεγραμμένο από την ΕΛΑΣ και οι καταθέσεις υπάρχουν που επιβεβαιώνουν την κίνηση του οδηγού. Θες να το επαναλάβεις πειραματικά; Δοκίμασέ το να δεις αν θα ήταν παράλυτος ή νεκρός και κάνε τη σύγκριση με την τωρινή κάτασταση που πηγαίνει για καφέ με την κοπέλα του. Αν θες να είσαι επιστημονικά σωστός, το πείραμα θα δείξει ουσιαστικά την αιτιολογία (πιθανή) του θανάτου και τίποτε περισσότερο. Πιστεύεις ότι υπάρχει 1 / 1.000.000 να πέσει πάνω σου νταλίκα και να σωθείς; Δε μιλάμε για την περίπτωση με το Audi στο βίντεο που χώθηκε κάτω από τη νταλίκα και σώθηκε ο τύπος (φαντάζομαι ότι θα ήταν η προφανής σου απάντηση), αλλά με νταλίκα που πέφτει πάνω στο αυτοκίνητο σαν καπάκι. Τι πείραμα με ανδρείκελα και αισθητήρες ζητάς για να μάθεις το αποτέλεσμα;
Η γνωστή μου, έφυγε από το δρόμο, έπεσε σε χαντάκι και έπεσε σε κολώνα. Αν από το χτύπημα στο χαντάκι δεν πεταγόταν στη θέση του συνοδηγού θα ήταν ΝΕΚΡΗ γιατί η κολώνα έφτασε μέχρι το μέσον του καθίσματος του οδηγού. Τι αισθητήρα θες να μετρήσεις τη σύγκρουση; Θες να κάνεις πείραμα πρόσκρουσης με 37 - 99 - 1.345 Km/h (τυχαίες τιμές) σε κολώνα με το πλάι; Κάνε το και δες πού θα φτάσει η κολώνα, αλλά δε νομίζω να βγάλεις διαφορετικό αποτέλεσμα τουλάχιστον ως προς την εξέλιξη της υγείας της κοπέλας. Η οδηγός θα ήταν νεκρή γιατί θα είχε πέσει πάνω στην κολώνα της ΔΕΗ και τώρα έμεινε μία εβδομάδα με ελαφρούς πόνους και μετά ήταν μια χαρά και έχει και παιδάκι.
Και στα δύο περιστατικά, ποιος θα κρατούσε τους οδηγούς στη θέση τους = θα τους έβαζε να συγκρουστούν με σφοδρότητα με φορτηγό και κολώνα; Η ζώνη είναι η απάντηση. Άρα, ποιος θα έφταιγε για το θάνατο; Δεδομένης της σύγκρουσης, κρίνουμε τι τους έσωσε και τι όχι και η απάντηση είναι απλή. Τους έσωσε το ότι πετάχτηκαν από τη θέση του οδηγού πράγμα που δε θα μπορούσαν να κάνουν αν φορούσαν τη ζώνη.
Και για να το κλείνουμε χρειάζονται ΔΥΟ (2) παρατηρήσεις:
-
Στα σωστά κράτη οι συνθήκες σύγκρουσης καταγράφονται και αξιολογούνται και από το κράτος (αστυνομία, υπουργεία μεταφορών κτλ), αλλά και από τις εταιρείες κατασκευής των οχημάτων. Αν ΚΑΘΕ σύγκρουση δεν ήταν ένα μικρό πείραμα, τότε, κανείς δε θα ενδιαφερόταν να κάνει τέτοιες καταγραφές. Στην Ελλάδα, οι καταγραφές αυτές υπάρχουν, αλλά δεν είναι πλήρεις όπως θα έπρεπε να είναι και συνήθως, μερικές υπηρεσίες κρατούν στοιχεία για δική τους χρήση (βλ. ΕΛΑΣ), αλλά τα επίσημα που παρουσιάζονται εμφανίζουν ελλείψεις*, άλλοτε σοβαρές και άλλοτε ασήμαντες.
-
Η ζώνη σώζει ζωές γι' αυτό και τη φοράμε. Το να μην δέχεσαι όμως ότι υπάρχουν περιπτώσεις που έχει σκοτώσει κόσμο και σαν υποστήριξη της άποψή σου να ζητάς πειράματα ελεγχόμενα που θα επαναλαμβάνουν κάποια ατυχήματα για να δεις αν όντως η σύγκρουση με φορτηγό θα σε σκότωνε ή όχι, είναι υπεκφυγή ουσιαστικά για να μην παραδεχθείς την αλήθεια που υπάρχει μπροστά στα μάτια σου.
Ευχαριστώ.
- Γι' αυτό και πολλές φορές κάποιοι έγραφαν στο bloka πως αν δεν μελετήσεις το ατύχημα δεν μπορείς να δεις πώς έγινε, πράγμα λογικό σε κάποιες περιπτώσεις, παράλογο όμως στις περισσότερες που το ατύχημα είναι εμφανές πώς έχει γίνει. Και το αντίστοιχο περιστατικό:
Στη Θεσσαλονίκη έχει έκθεση η Τροχαία για τα ατυχήματα. Περνάω και πιάνω κουβέντα με τον τροχονόμο εκεί. Μου δείχνει ένα τρακαρισμένο. Πάει να μου εξηγήσει. Του λέω όπως το κόβω από τα χτυπήματα (προσοχή, δεν είδα ούτε δρόμο, ούτε άλλα εμπλεκόμενα οχήματα, απλά το κουφάρι του οχήματος) έχει φύγει από το δρόμο σε αριστερή στροφή, έχει πέσει στη μπαριέρα και μετά έκανε τούμπες έξω από το δρόμο. Το μόνο που προσέθεσε ο τροχονόμος ήταν το μέρος του ατυχήματος. Παραξενεύτηκε όμως πώς και γιατί το βρήκα τόσο εύκολα. Του εξήγησα πως έχω μια σχετική εμπειρία στο θέμα και γι' αυτό το βρήκα εύκολα. Αν έχεις μελετήσει μερικές δεκάδες ατυχήματα χοντρικά καταλαβαίνεις πώς έγινε, έστω και χωρίς ακριβείς τιμές ταχυτήτων, επιταχύνσεων κτλ. Αντιστοίχως, καταλαβαίνεις και αν θα σωζόταν ή όχι με ζώνη, με αερόσακο κτλ, τουλάχιστον στη μεγάλη πλειοψηφία των ατυχημάτων.