-
Υπαρχει σαφως επαφη μαθητων με διαφορες πολιτικες παραταξεις. Βεβαιως στο λυκειο αφενος και ειναι μικρη αφετερου, κοινως αφορα πολυ περιορισμενο αριθμο μαθητων -εν αντιθεσει με τη θρησκευτικη κατηχηση η οποια γινεται στην πλειοψηφια των μαθητων- αλλα υπαρχει. Υπαρχουν και περιπτωσεις καθηγητων οπως αυτες που αναφερει ο Μανος. Και παλι δεν ειναι κατι συχνο, ειναι υπαρκτο στη συχνοτητα καθηγητριας που την πεφτει σε μαθητες ή κατι παρομοιο.
Εν παση περιπτωσει, πρεπει να διαχωρισουμε το εξης: εστω η πολιτικη κατηχηση κατακριτεα οσο και η θρησκευτικη. Υπαρχει ομως διαφορα να γινεται αυτη απο εξωσχολικους παραγοντες (κομματικες παραταξεις), με το να γινεται με τις ευλογιες του ιδιου του κρατους, συστηματικα και επι 12 συναπτα ετη.
Το βασικο προβλημα ειναι οτι το συστημα ειναι απαρχαιωμενο, βασισμενο σε αλλες εποχες, και πλεον δεν εξυπηρετει τις αναγκες της κοινωνιας. Απο το δημοτικο θα επρεπε να φυγουν τα θρησκευτικα κατα τη γνωμη μου. Εκει ειναι ολο το θεμα. Στο γυμνασιο, η ωρα του παιδιου ειναι ετσι κι αλλιως: απολυτως χρησιμα, τα παιδια το εχουν αναγκη. Στο λυκειο ειναι επισης χρησιμα: μια αριστη ευκαιρια για λιγο διαβασμα ακομα στα βασικα μαθηματα -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
ΟΚ, εγώ διάβασα 'ανήλικοι μαθητές' και θυμήθηκα την Α' Λυκείου. Ανήλικοι δεν ήταν οι μαθητές και τότε;
Δημοτικό όχι βέβαια.Τέλος πάντων, δεν έχω κανένα πρόβλημα να κράξω οποιαδήποτε προσηλυτιστική συμπεριφορά απευθύνεται σε ανήλικους, αυτό δεν έχει να κάνει με την συζήτηση που αφορά τη θρησκεία και την παρουσία της στη ζωή και την επίδραση της στους ανήλικους.
-
καμιά διαφορά να εντοπίσουμε μεταξύ αυτού που έρχεται και σε προσηλυτίζει επισήμως από την έδρα του δασκάλου μέσα στην αίθουσα, και του τυχαίου ξένου που σου μιλάει στο διάλειμμα;
Ίδια επιρροή, ίδια αντανακλαστικά, ίδια όλα
-
Κάποιος θεωρεί ότι είναι 'βιασμός' για ένα παιδί να ακούει κατηχητικά - κάποιος άλλος θεωρεί ότι αντίστοιχο έργο πράττουν και κομματικές οργανώσεις. Θεωρώ ότι αν ένα παιδί έχει καλούς γονείς που φροντίζουν τη μόρφωση του, στέκονται δίπλα του και φροντίζουν την πολύπλευρη ανάπτυξη του δεν έχει να φοβάται τίποτα, ούτε από τα θρησκευτικά στο σχολείο, ούτε από τίποτε άλλο.
Όταν έρθει η ώρα, κι εγώ θα βαφτίσω το παιδί μου, 100% για εθιμικούς λόγους. Προφανώς όμως και δε θα το μαστουρώσω με 'εκκλησιαστικά', ούτε φυσικά θα το στείλω κατηχητικό.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
καμιά διαφορά να εντοπίσουμε μεταξύ αυτού που έρχεται και σε προσηλυτίζει επισήμως από την έδρα του δασκάλου μέσα στην αίθουσα, και του τυχαίου ξένου που σου μιλάει στο διάλειμμα;Ίδια επιρροή, ίδια αντανακλαστικά, ίδια όλα
Όπως όταν λέμε 'κρατική βία' και 'άλλη' βία ας πούμε; Να αρχίσουμε τα ίδια ιδεολογικά σούλτα-φέρτα για να μην καταλήξουμε πουθενά παρά μόνο στο ότι πρέπει ν' απαγορευτεί μόνο αυτό που μας χαλάει και όχι το άλλο, που 'ε, σιγά το πράμα δηλαδή';
Κάτι τέτοιο; -
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Κάποιος θεωρεί ότι είναι 'βιασμός' για ένα παιδί να ακούει κατηχητικά - κάποιος άλλος θεωρεί ότι αντίστοιχο έργο πράττουν και κομματικές οργανώσεις. Θεωρώ ότι αν ένα παιδί έχει καλούς γονείς που φροντίζουν τη μόρφωση του, στέκονται δίπλα του και φροντίζουν την πολύπλευρη ανάπτυξη του δεν έχει να φοβάται τίποτα, ούτε από τα θρησκευτικά στο σχολείο, ούτε από τίποτε άλλο.Όταν έρθει η ώρα, κι εγώ θα βαφτίσω το παιδί μου, 100% για εθιμικούς λόγους. Προφανώς όμως και δε θα το μαστουρώσω με 'εκκλησιαστικά', ούτε φυσικά θα το στείλω κατηχητικό.
Τι σημαίνει 'καλούς γονείς';
Πολλοί 'καλοί γονείς' ξημεροβραδυάζονται με τα παιδιά τους στις εκκλησίες.
Και αν δεν είναι καλοί οι γονείς τι γίνεται; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
καμιά διαφορά να εντοπίσουμε μεταξύ αυτού που έρχεται και σε προσηλυτίζει επισήμως από την έδρα του δασκάλου μέσα στην αίθουσα, και του τυχαίου ξένου που σου μιλάει στο διάλειμμα;
Ίδια επιρροή, ίδια αντανακλαστικά, ίδια όλα
Όπως όταν λέμε 'κρατική βία' και 'άλλη' βία ας πούμε; Να αρχίσουμε τα ίδια ιδεολογικά σούλτα-φέρτα για να μην καταλήξουμε πουθενά παρά μόνο στο ότι πρέπει ν' απαγορευτεί μόνο αυτό που μας χαλάει και όχι το άλλο, που 'ε, σιγά το πράμα δηλαδή';
Κάτι τέτοιο;Καλά εντάξει ό,τι να' ναι Μάνο.
Ένα παιδάκι 8 χρονών που έχει απέναντί του το δάσκαλό του μέσα στην αίθουσα να του κάνει ένα εκ των μαθημάτων του σχολείου, και ένα 16χρονο στο διάλειμμα που ακούει έναν άγνωστο μλκ, είναι το ίδιο και το αυτό. Ίδια επίπτωση έχει.
Ιδεολογικά σούρτα φέρτα FFS δλδ...
-
Το ένα κακό δεν κάνει το άλλο κακό καλό ή λιγότερο κακό. Ένας ουδέτερος θα πει να σταματήσουν και τα δύο. Προσωπικά θέλω να σταματήσουν και τα δύο - κι ας μην είμαι 'ουδέτερος'.
Άλλη παρατήρηση; -
Μεταξύ του να θες να σταματήσουν και τα δύο (πρόβλημα που μάλλον εφεύρεσες καθότι κανείς δεν ανεφέρθη επ αυτού), και του ότι το μεν και το δε είναι πάνω κάτω το ίδιο πράγμα, υπάρχει μια τραγική απόσταση.
Τέσπα, αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά της σημασίας του επίσημου σχολικού προγράμματος και των εξωσχολικών συζητήσεων, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα.
-
viewtopic.php?f=13&t=35918&start=1650
Μάλλον δεν θέλεις να γίνει κουβέντα για ορισμένα θέματα. Δεκτόν.
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Και αν δεν είναι καλοί οι γονείς τι γίνεται;Αυτό όμως δεν ισχύει γενικώς; Άλλος γονιός αδιαφορεί για το παιδί, άλλος το στέλνει κατηχητικό, άλλος το αφήνει βρώμικο. Δεν μπορείς να έχεις και αστυνομία γονέων.....
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=13&t=35918&start=1650Μάλλον δεν θέλεις να γίνει κουβέντα για ορισμένα θέματα. Δεκτόν.
Έγινε μια εξίσωση μεταξύ μαθήματος θρησκευτικών, και κομματικών εξωσχολικών, όσον αφορά στην 'προσηλυτιστική ένταση' των δύο.
Η εξίσωση είναι πασιφανώς ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ και αυτό σχολίασα.Εσύ μου απαντάς περί βίας-αντιβίας, ότι δήθεν θέλω να καταλήξω στο ότι υποστηρίζω το ένα από τα δύο που με βολεύει και μπλα μπλα μπλα και τώρα ότι εγώ δεν θέλω να συζητήσω
Έλεος ρε μάνο...
-
Μη ζητάς έλεος από το manosk, δεν έχεις βρει μετά από 23.000 posts, τώρα θα βρεις ;
Απλά βάλε μυαλό, μεγαλώνεις κι εσύ -
Εξισωτικά δεν μίλησα εγώ, αλλά έκανα αναφορά σε κάτι που συμβαίνει επί δεκαετίες και, το χειρότερο, από άτομα που αρέσκονται να μιλάνε για την απελευθέρωση των παιδιών από ενδοσχολικές συστηματοποιημένες επιδράσεις.
Τράβα κύριε τα τσιράκια σου με τα βιβλιαράκια, τις φυλλάδες και τα κηρύγματα από τα σχολεία και μετά πες να φύγουν και τα ορθόδοξα βιβλία θεολογίας.
Ή, σωστότερα, να φύγουν τα ορθόδοξα βιβλία θεολογίας, αλλά όποιος βρεθεί να σουλατσάρει με τα ανθολόγια του καλού κομμουνιστή ή να κάνει ιδεολογικό παιδομάζωμα, να πηγαίνει σπίτι του μέχρι να του περάσει.εδιτ: καλά σου λέει ο φίλτατος, μη ζητάς έλεος. Γύρνα το στα σχολικά τσιτάτα, όπως έκανε ο ίδιος.
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Και αν δεν είναι καλοί οι γονείς τι γίνεται;Αυτό όμως δεν ισχύει γενικώς; Άλλος γονιός αδιαφορεί για το παιδί, άλλος το στέλνει κατηχητικό, άλλος το αφήνει βρώμικο. Δεν μπορείς να έχεις και αστυνομία γονέων.....
Ναι, δεν μου εξηγείς τι σημαίνει 'καλοί γονείς' τελικά. Επιμένω όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί λες ότι 'δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα τα παιδιά ' αν έχουν 'καλούς γονείς' και πολύ θα ήθελα να ήξερα ποια χαρακτηριστικά γονιού μπορούν να πετύχουν τέτοιο θαύμα.
-
Δηλαδη, οταν η γιαγια δειχνει στο παιδι των 2,5 ετων μια εκλησια και του λεει' Εδω μενει ο Χριστουλης, και εμεις παμε για να κανουμε τον σταυρο μας ' δεν ειναι κατηχηση ? Πρεπει να παει σχολειο ? ( το τι εγινε μετα , ειναι αλλη ιστορια )
-
Eγώ πάντως πήγα κατηχητικό δύο χρονιές στην δευτέρα και τρίτη δημοτικού, για την μπάλλα που επακολουθούσε.
Όταν όμως στην τετάρτη χτίστηκε το προαύλιο-γήπεδο απένταντι από την εκκλησία, το έκοψα με το μαχαίρι. -
Όταν ένα κράτος που απαγορεύει τον προσηλυτισμό, για να 'γλύψει' το παπαδαριό και να μην χάσει τα κουκιά από τους μελλοντικούς κατοίκους παραδείσου, έχει πάνω από τον πίνακα την εικόνα του ...ξανθού, γαλανομάτη Παλαιστίνιου και καταπατά πρώτο το νόμο, τα άλλα είναι έτσι να λέμε κάτι.
Δεν θα απαιτήσω να κινηθεί 'υπεύθυνα' ο κάθε καραγκιόζης ή σοβαρός 'διπλανός' μου πριν το κράτος κάνει τη δουλειά του. Απαιτώ από αυτό πρώτα. Όπως δεν απαιτώ από το παιδάκι να μην κλέβει ή να μην λέει ψέματα, όταν ο γονιός είναι ο αρχιψεύτης και αρχικλέφτης. Δε θα απαιτήσω να 'συμμορφωθούν' όλα τα παιδάκια για να είναι σωστός ο γονιός.
Πάνω από την έδρα δε χρειάζεται ΤΙΠΟΤΑ. Το σχολείο (θα έπρεπε να) είναι για να 'μάθει' πράγματα στο παιδί, ώστε να μπορεί να αποφασίσει μόνο του τι θα βάλει πάνω από κάτι άλλο -αν θέλει- και ταυτόχρονα να σέβεται το 'πάνω από όλα' του άλλου, που μπορεί νάναι διαφορετικό.
Ίδια είναι η απόψή μου αν αποφάσιζε το κράτος να βάλει το γενιοφόρο, αγριάνθρωπο Μαρξ (μόνο που η εικόνα θάταν πιο ρεαλιστική) ή τη Στρουμφίτα (εικόνα που βρίσκω 1000 φορές πιο κατάλληλη για 6χρονα).
-
Ο χρήστης fog έγραψε:
Πάνω από την έδρα δε χρειάζεται ΤΙΠΟΤΑ.
Επέτρεψέ μου μια μικρή διαφωνία επί αυτού
Πάνω από την έδρα του δασκάλου, αντί για εικόνες μικρών ή μεγάλων θεούληδων θα ήθελα να υπάρχει το κείμενο,
'ΝΗΦΕ ΚΑΙ ΜΕΜΝΗΣΩ ΑΠΙΣΤΕΙΝ'
Αρχή για κάθε έρευνα, αυτή δηλαδή που μαζί με τη λογική μας κατέβασε από τα δέντρα και μας έβγαλε από τις σπηλιές.
Έχω την αίσθηση πως κάτι τέτοιο θα ήταν μια καλή αρχή. -
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Ναι, δεν μου εξηγείς τι σημαίνει 'καλοί γονείς' τελικά. Επιμένω όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί λες ότι 'δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα τα παιδιά ' αν έχουν 'καλούς γονείς' και πολύ θα ήθελα να ήξερα ποια χαρακτηριστικά γονιού μπορούν να πετύχουν τέτοιο θαύμα.Εννοώ γονείς που ενθαρρύνουν την ελεύθερη σκέψη και δεν κολλάνε σε δόγματα. Στην τελική το τι εννοεί καθένας ως 'καλοί γονείς' διαφέρει. Το απολύτως σίγουρο κατ' εμέ είναι ότι πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα παίζει πρώτα η οικογένεια και μετά το σχολείο.
Περί εκκλησίας [#2]