-
Ο χρήστης tedd έγραψε:
Καταρχάς το 4λιτρο ενεος 10-40 δεν είναι πανακριβο. Το βρίσκεις με 25 ευρω. Δεύτερον είναι σίγουρο ότι χρησιμοποιεί περισσότερο ποσοστό συνθετικού λαδιού από ότι ορυκτέλαιου από άλλα λάδια πχ aral ίδιου ιξώδους. Φένεται καθαρά από το χρώμα του και την μυρωδιά του.
Η σειρα sustina είναι μια κατηγορία μόνη της με περίπου 20 ευρώ το λίτρο. , δεν πιστεύω ότι έχει ανταγωνιστή ,πάρα μόνο κανένα αμερικανικό redline ισως.
Σύγκρινε μου το eneos premium 5-40 με το helix 5-40. Όμοια πράγματα για συγκριση.
Στάλθηκε από το ONEPLUS A5010 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Τα συγκρίνω γιατί:
To shell helix hx7 5-40 είναι ημισυνθετικο (τοhelix ultra είναι το συνθετικό) όπως ημισυνθετικο είναι και το eneos premium 10-40.
Με το eneos premium hyper 5-40 δεν μπορώ να το συγκρίνω γιατί είναι full συνθετικό και δεν μπορώ να το βάλω στο κινητήρα γιατί είναι και acea c3 δηλαδή mid saps.
Μόνο καθαρά α3/b3/b4 μπορώ να βάζω που είναι full saps και μόνο με τέτοια κάνω τις συγκρισεις.
Όσο αφορά τη ρευστότητα έχουν ελάχιστες διαφορές.
Στους 100C το shell έχει 14,45 και το eneos 14,7.
Στους 40c έχουν 87,5 και 99,5 αντίστοιχα. Όσο αφορά τη ρευστότητα στους 40c υπάρχουν και άλλα 10w40 που η ρευστότητα τους ξεκινάει από τα 92.
Αν παρατηρήσουμε τη ρευστότητα στους 40c στις άμεσα παρακάτω κατηγορία τα 5w30, είναι γύρω στα 70-75. Έτσι , υπό μια έννοια μπορούμε να πούμε ότι το 5w-40 είναι 8w-40. Επειδή αναφέρθηκε και το tbn και τα 2 έχουν πάνω απο 10 koh, βέβαια να προσθέσουμε ότι βάση των προδιαγραφών acea στα α3/β3/β4 το tbn πρέπει να είναι πάνω από 10 koh.
Συνεπώς οι διαφορές είναι ελάχιστες μεταξυ των δύο αυτών λαδιών και μπορούμε να τα συγκρίνουμε. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι αν μας προτείνετε το 10w40 μπορούμε να παμε σε κάποιο 5w40 χωρίς πρόβλημα αρκεί στις προδιαγραφές acea να αναφέρονται μόνο οι α3/β3/β4 και όχι και άλλες μαζί όπως η c3 που είναι mid saps.
Όσο αφορά την τιμή η χαμηλότερη τιμή για eneos premium είναι στα 27€ (oxi 25) τα 4λ , πολύ υψηλή για εμένα για ένα τόσο απλό και συνηθισμένο λαδακι, ενώ το shell helix 5-40 στο tzambaolla έχει 23,5€ btw σε μονολιτρα το έχει στα 5€ δηλαδή 20€ τα 4λ και το helix hx7 10-40 που είναι ακόμη πιο κοντά (που θέλετε) στο eneos premium στα 16€ , για αυτό λέω ότι το eneos premium είναι πολύ υπερτιμημένο σε όλα τα επίπεδα , τιμή και ποιότητα , μόνο και μόνο επειδή γράφει απέξω eneos no1 in japan , για το οποίο έχω και τις αμφιβολίες μου .
Το χρώμα είτε ανοιχτό είτε σκούρο δεν νομίζω να υποδηλώνει ποιότητα ή περιεκτικότητα σε χημικά ή οτιδήποτε άλλο.
Καλώς ή κακώς (κακως μάλλον) το μάρκετινγκ παίζει μεγάλο ρόλο και παραποιεί την πραγματικότητα, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και η ποιότητα ενός προϊόντος δεν είναι πολλές φορές σε συναρτηση με την τιμή του.Στάλθηκε από το Redmi 5 Plus μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Ειχα βρει και εγω φθηνα σελλ στο τζαμπαολα αλλα φοβηθηκα οτι θα ναι μουφες. Η τιμη ηταν εξεφτιλιστικα χαμηλη για να ειναι αληθινη.
-
Φίλε W202, εσύ και εγώ και ο άλλος μπορεί να μιλάμε για τα λάδια μέχρι αύριο, αλλά το τυπάκι ο piotr tester προσπαθεί μέσω κάποιων τέστς, ερασιτεχνικών καθαρά, να συγκρίνει διαφορετικά λάδια με παρόμοιο ή το ίδιο ιξώδες.
Μπορεί το castrol π.χ να πηγαίνει περίφημα στο δικό σου μοτέρ, αλλά στο δικό μου να δημιουργεί ζημιές.Αυτό δε σημαίνει πως το castrol είναι κακής ποιότητας λάδι, μπορεί ομως και να είναι.
Από τη στιγμή που δε διαθέτουμε κάποιο εργαστήριο σοβαρό, για ανάλυση λαδιών, εγώ θα επιμείνω να παρακολουθώ αυτά τα ερασιτεχνικά τέστς του piotr όπως και άλλων, τα οποία , επαναλαμβάνω ερασιτεχνικά, δίνουν μια νωπή εικόνα για την ποιότητα του κάθε λαδιού.
Εδώ το eneos premium hyper s C2 σε 5w30 δίνει 0,04mm διαφορά στο βεργάκι
Youtube Videoκαι το Motul πάλι σε 5w30 C2/C3 δίνει σε παρόμοιο τέστ 0,20 στο βεργάκι.
Youtube VideoΕπαναλαμβάνω τα παραπάνω τέστς δεν αποτελούν προσωπικό κριτήριο επιλογής, αλλά σίγουρα αποτελούν έναν δείκτη ποιότητας.
-
Και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, στο πρώτο τέστ έχουμε βάρος 1kg για χρόνο 5 λεπτά και στο δεύτερο τέστ έχουμε 3 kg για χρόνο 1 λεπτό.
Επαναλαμβάνω το πείραμα είναι αυτό όπου εμένα προσωπικά θα μου δώσει εικόνα αγοράς...ούτε ο Γιάννης ο μάστορας ούτε ο ίδιος μου ο αδερφός. -
Τα εν λόγω τεστ είναι άχρηστα. Γιατι?
Το πρώτο με τη ροή στους - 30, δεν πρόκειται να απασχολησει σχεδόν ποτέ κατοχο ενός τέτοιου λαδιου η ροή του στους - 30,μιας και αν οι - 30 είναι καθημερινότητα, τότε αυτό το λάδι γενικά είναι λάθος. Η αναζήτηση του λιγότερο λάθος δεν οδηγει κάπου. Οι ζητούμενες θερμοκρασίες είναι στους 0 αντε - 10 με - 20.Η εικόνα σε αυτές τις θερμοκρασίες μπορεί να είναι και αντίστροφη, μπορεί και όχι. Προτιμώ να δω με αριθμούς το ιξωδες του λαδιου στους μηδέν παρα τεστ για κλικ που θα επιφερουν κέρδη στον κατοχο.
Το τεστ με τη φθορά Στο κινητηρα που έχουμε αναλογες συνθήκες φθορας? Πουθενά. Αν σπάσει το φιλμ του λιπαντικου χαιρετίσματα, οπότε ποιο το νόημα και αυτού του 'τεστ'?
Προτιμώ να μιλαω για τα χαρακτηριστικά των λαδιων πάρα να λαβω υπόψιν κακοστημενα και ακυρα' τεστ'. -
Mην ασχολείστε στην Ελλάδα με ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ δοκιμή στους -30, είστε πολλούς παράλληλους εκτός πραγματικότητας. Επίσης ΠΕΤΑΞΤΕ στον κάλαθο των σκουπιδιών τις δοκιμές με το λαμάκι και τον ηλεκτροκινητήρα, δεν έχει να κάνει τίποτα με τις συνθήκες που επικρατούν σε έναν ΚΕΚ. Κι αν έχει κάτι σχετικό, δεν γνωρίζεις την ακριβή συσχέτιση, οπότε δεν μπορείς να εξάγεις κανένα σοβαρό συμπέρασμα.
-
@cson όσον αφορά τι 10w40 θα διάλεγα :
Το ENEOS premium 10w40 έχει χαμηλότερο VI από άλλα αλλά το σημαντικότερο δεν δίνει hths
και TBN(Τουλάχιστον το pdf που βλέπω εγώ). Στα sustina δίνουν πληροφορίες και αυτό δεν μου αρεσε καθόλου.
Το Castrol magnatec 10w40, επίσης χαμηλο VI, χαμηλο flash point, TBN και hths και εδώ αγνοουνται.
Μotul 6100 VI χαμηλο όπως τα προηγούμενα, και hths αγνοουμενο.
AMSOIL 10W40 AMO, VI καλύτερο των προηγούμενων hths επίσης δυνατο(4,3) TBN (12,1). Σίγουρα φαίνεται κορυφή αλλά δεν μου αρεσε κάτι. Αρχικά ψάχνοντας είδα αναλύσεις λαδιων αυτού του τύπου σε σύγκριση με άλλα λαδια της ίδιας εταιρείας στο ίδιο αμαξι. Ο Fe ήταν αρκετά ανεβασμενος. Και τώρα βλέπω και την προδιαγραφη jaso MA. Ίσως να μην είναι ανησυχητικό αλλά προσωπικά μου δημιουργεί ερωτηματικά ενώ φαίνεται εξαιρετικό.
Shell Helix HX7, λείπει το hths, tbn, VI 154 και υψηλο flash point.
Liquimoly 10w40 mos2. Ίσως το πιο λεπτορευστο όλων, VI το υψηλότερο (164),flash point Οκ, TBN (9).Σίγουρα καίγεται περισσότερο από το AMSOIL.
Divinol Multilight 10w40 TBN(9), hths δενν, VI το πιο χαμηλο κατι το οποίο νομίζω ότι αποτυπωνεται και στο ιξωδες οπου απο χαμηλες θερμοκρασίες ακολουθεί το liquimoly, ήδη στους 100 είναι λεπτότερο και απέχει πολύ λίγο για να χαρακτηριστει 30αρι.+jaso ma
Mobil 1 10w40 VI (160), hths 3.9, στο οριο να χαρακτηριστει 50αρι.tbn δεν λέει.
Θα διάλεγα το AMSOIL αν δεν έβλεπα ποτέ το jaso ma και ταυτόχρονα τις αναλύσεις του με τον υψηλο Fe.
Διαφορετικα ανάλογα με τις ανάγκες μου ή το liquimoly ή το Mobil. Εγω π.χ. θα έπαιρνα το liquimoly μιας και ο κινητήρας μου θα σπάσει απο σπασμένο ελατήριο, αρα λιγότερο ζόρι με το χαμηλο ιξωδες αλλά αρκετη σταθερότητα. Στη δική σου περίπτωση θα βαζα το Mobil. -
Ευχαριστω για τις πληροφορίες. Αυτό που μου ειπες ότι πλησιαζει σε 50αρι το mobil δεν μου άρεσε γιατί ο κατασκευαστής λέει να αποφεύγουμε 50αρι λόγο μεταβλητού χρονισμού . Παρά μόνο σε έκτακτη ανάγκη για συμπλήρωμα. Οικονομικά με συμφέρει πολύ το divinol multilight που είναι και 5λιτρο και θα συνεχίσω να το βάζω μέχρι να δω κάτι στραβό όπως είδα με τα φουλ συνθετικά της ενεος. Βέβαια ο κινητήρας παρά τα 250.000 είναι διαμάντι μέσα στους εκκεντροφορους .
-
Στα 10w40, κοιτάξτε και τα total quartz ρε σεις, μην τα σνομπαρετε. Έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά τα Viscosity Index , τα κινηματικά ιξωδη στους 40 κ στους 100 αλλά και στo flash point. Και επιβεβαιώνονται κ στην πράξη, σπάνια θα δεις αυτοκίνητο που τα φοράει, να καίει λάδια η να κάνει θόρυβο κλπ
Sent from my JAT-L29 using Tapatalk
-
Ο χρήστης nontaskatsaras έγραψε:
Στα 10w40, κοιτάξτε και τα total quartz ρε σεις, μην τα σνομπαρετε. Έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά τα Viscosity Index , τα κινηματικά ιξωδη στους 40 κ στους 100 αλλά και στo flash point. Και επιβεβαιώνονται κ στην πράξη, σπάνια θα δεις αυτοκίνητο που τα φοράει, να καίει λάδια η να κάνει θόρυβο κλπSent from my JAT-L29 using Tapatalk
Δεν τα κοιταξα είναι η αλήθεια. Τώρα που τα κοιταζω μου φαίνονται υποδιεστερα των περισσότερων.
-
Τα quartz? περίεργο μου φαίνεται. Έχω ένα excel συγκριτικό σε κάποια σημεία από διάφορα σαρανταρια. Θα το ανεβάσω το βράδυ όταν γυρίσω σπίτι να βοηθήσουμε όλοι να συμπληρωθεί, αν έχετε όρεξη!
Sent from my JAT-L29 using Tapatalk
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Ευχαριστω για τις πληροφορίες. Αυτό που μου ειπες ότι πλησιαζει σε 50αρι το mobil δεν μου άρεσε γιατί ο κατασκευαστής λέει να αποφεύγουμε 50αρι λόγο μεταβλητού χρονισμού . Παρά μόνο σε έκτακτη ανάγκη για συμπλήρωμα. Οικονομικά με συμφέρει πολύ το divinol multilight που είναι και 5λιτρο και θα συνεχίσω να το βάζω μέχρι να δω κάτι στραβό όπως είδα με τα φουλ συνθετικά της ενεος. Βέβαια ο κινητήρας παρά τα 250.000 είναι διαμάντι μέσα στους εκκεντροφορους .Στάλθηκε από το ONEPLUS A5010 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Με αλλαγές στα 10.000κμ λογικά σε καλύπτει.
Άκυρο γράφει κανενός το βιβλίο ποσες ωρες ρελαντί θεωρούνται αντιξοες συνθήκες? -
Ο χρήστης nontaskatsaras έγραψε:
Τα quartz? περίεργο μου φαίνεται. Έχω ένα excel συγκριτικό σε κάποια σημεία από διάφορα σαρανταρια. Θα το ανεβάσω το βράδυ όταν γυρίσω σπίτι να βοηθήσουμε όλοι να συμπληρωθεί, αν έχετε όρεξη!Sent from my JAT-L29 using Tapatalk
Ωραιος!
-
Βάζω Total Quartz 7000 10w40 από τότε που πήρα το αμάξι,τον Ιούλιο 2009.Πιο πριν δεν ξέρω τι έβαζε ο ο προηγούμενος ιδιοκτήτης.Πάντως μεταξύ αλλαγών στις 10.000χλμ δεν καίει ούτε σταγόνα λάδι,ο κινητήρας λειτουργεί βελούδινα παρά τις 274000χλμ που έχει διανύσει.Και φυσικά σε κάθε αλλαγή καινούριο φίλτρο.
-
Τα τέστς στους -30 και -40 είναι ένας πρώτος δείκτης των χημικών πρόσθετων του κάθε λαδιού.Πρόσθετα τα οποία απομακρύνουν το λάδι από το ορυκτέλαιο και το φέρνουν κοντά στο πλήρως συνθετικό(group 3 και 4).
Ο καθένας επιλέγει αυτό που θεωρεί το πιο κατάλληλο.
over and out. -
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Ευχαριστω για τις πληροφορίες. Αυτό που μου ειπες ότι πλησιαζει σε 50αρι το mobil δεν μου άρεσε γιατί ο κατασκευαστής λέει να αποφεύγουμε 50αρι λόγο μεταβλητού χρονισμού . Παρά μόνο σε έκτακτη ανάγκη για συμπλήρωμα. Οικονομικά με συμφέρει πολύ το divinol multilight που είναι και 5λιτρο και θα συνεχίσω να το βάζω μέχρι να δω κάτι στραβό όπως είδα με τα φουλ συνθετικά της ενεος. Βέβαια ο κινητήρας παρά τα 250.000 είναι διαμάντι μέσα στους εκκεντροφορους .
Άκυρο γράφει κανενός το βιβλίο ποσες ωρες ρελαντί θεωρούνται αντιξοες συνθήκες?Απορώ πως ο κατασκευαστής δίνει αλλαγές κάθε 15.000 και ταυτόχρονα προτείνει λάδια αρχαίων προδιαγραφών api sh τα οποία υπήρχαν αρχές δεκαετίας 90. Αν πρότεινε λάδια υψηλών προδιαγραφών θα το καταλάβαινα.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Άκυρο γράφει κανενός το βιβλίο ποσες ωρες ρελαντί θεωρούνται αντιξοες συνθήκες?Απορώ πως ο κατασκευαστής δίνει αλλαγές κάθε 15.000 και ταυτόχρονα προτείνει λάδια αρχαίων προδιαγραφών api sh τα οποία υπήρχαν αρχές δεκαετίας 90. Αν πρότεινε λάδια υψηλών προδιαγραφών θα το καταλάβαινα.
Στο w202 απο όταν βγήκε με τις αρχαιες προδιαγραφές εδιναν για αλλαγή τα 15.000km.Ισως τα λιπαντικα τότε να μην ήταν τοσο χάλια οσο νομίζουμε.
-
Ο χρήστης tedd έγραψε:
Με το eneos premium hyper 5-40 δεν μπορώ να το συγκρίνω γιατί είναι full συνθετικό και δεν μπορώ να το βάλω στο κινητήρα γιατί είναι και acea c3 δηλαδή mid saps.
Μόνο καθαρά α3/b3/b4 μπορώ να βάζω που είναι full saps και μόνο με τέτοια κάνω τις συγκρισεις.Αυτό το αποφάσισες βάσει των προδιαγραφών λιπαντικού σύμφωνα με το manual του αυτοκινήτου σου ή με βάση κάποιο δικό σου συλλογισμό?
Τα A3/B3/B4 και C3 δεν μπορεί να ισχύουν ταυτόχρονα μετά τις προδιαγραφές ACEA του 2010. Αυτό το συγκεκριμένο λάδι γράφει ACEA: C3 (10) A3/B3/B4 (08), όπου οι παρενθέσεις είναι προφανώς η χρονιά που ισχύει κάθε μια προδιαγραφή. Για τις διαφορές νομίζω πιο σημαντικό είναι ότι από το 2010 το Α3/Β3/Β4 έχει κάτω όριο για sulfates μεγαλύτερο από το πάνω όριο στο C3. Μέχρι το 2008 και τα δύο είχαν μόνο πάνω όριο (π.χ
-
W202 AMG ή όποιος άλλος γνωρίζει.
Τη γνώμη εχετε για τα χαρακτηριστικά των shell helix uktra 5-40? -
Ο χρήστης Marios93 έγραψε:
W202 AMG ή όποιος άλλος γνωρίζει.
Τη γνώμη εχετε για τα χαρακτηριστικά των shell helix uktra 5-40?https://www.4troxoi.gr/phpBB3/viewtopic ... start=3465
Άσχημα δεν είναι αλλα γιατί να μην πας σε 0w40? Τα 5w40 των περισσότερων εταιρειων μου φαίνονται υποδιεστερα των 0w40. -
Γιατί το manual λέει 10-40 ..έχει και 200+χχλμ στη πλάτη το μοτέρ...το 0-40 δε θα ήταν υπερβολή?
Εκτός αυτού ξέρω ότι όσο μεγαλύτερο το εύρος στο ιξώδες τόσοι περισσότεροι νi παράγοντες που δεν είναι και τόσο καλό
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]