-
καλημερα συμφορουμητες..νεο μελος στην οικογενεια ενα merc a170 long cdi του 2002 ....εχω μπερδευτει με τις προδιαγραφες λαδιων που θελει..ειναι η mb 228.5 αλλα δεν λεει καθε ποτε θελει αλλαγη....τωρα του εχω λαδια bp vanelus 10w40...αλλα εχω υπονεια οτι το σωστο ιξωδες ειναι το 5w40 λογο τουρμπο...μπορει καποιος να μου δωσει τα φωτα του!?
-
Αν εχει DPF θελεις προδιαγραφή 229,31 ή 229,51 αν οχι μπορεις να βαλεις και 229,3 229,5 σαφώς ανώτερες οι τελευταίες εκ των δυο.
Ξανατσεκαρε το manual η 228,5 ειναι για μεγαλους πετρελαιοκινητηρες της MB και οχι για μικρα επιβατηγα οχηματα. -
Δεν εχει dpf ..το μανουαλ λεει 229,3 το θεμα ομος με το ιξωδες δν μπορω να καταλαβω..τι ιξωδες θελει..
Ο κινητηρας ειναι της γενιας om660 αν δν κανω λαθος.. -
Έχει δοκιμάσει κανείς Selenia WR forward 0w30?
http://www.selenia.com/en/dettaglio-prodotto.asp?code=1388παίζουν σε όλα τα νέα diesel από Fiat group, jeep και suzuki.
-
Καμια ιδεα για λαδια σε Corsa C 1.3cdti? 5-30 φοραει.Εβαλα τα elf 48 ευρω τα 4 λιτρα.Καλα ειναι?
-
Τα Elf 0w30 τα αγοράζω με 8€/λίτρο.
Λίγο ακριβά τα πήρες εκτός αν γράφεις τιμή με την εργασία αλλαγής. -
Ο χρήστης bmw 520i dual vanos έγραψε:
Καμια ιδεα για λαδια σε Corsa C 1.3cdti? 5-30 φοραει.Εβαλα τα elf 48 ευρω τα 4 λιτρα.Καλα ειναι?Της οπελ νομιζω ειναι φτηνα τα 5 30. Γυρω στα 6 ευρω
-
Ο χρήστης Nikos Golf έγραψε:
Καμια ιδεα για λαδια σε Corsa C 1.3cdti? 5-30 φοραει.Εβαλα τα elf 48 ευρω τα 4 λιτρα.Καλα ειναι?
Της οπελ νομιζω ειναι φτηνα τα 5 30. Γυρω στα 6 ευρω
GM 5-30 ή ότιδήποτε με στάμπα Dexos 2. Τα GM τα βρίσκεις με 25-30 ευρώ το 5λιτρο.
-
Ο χρήστης Andreas-Qashqai έγραψε:
Τα Elf 0w30 τα αγοράζω με 8€/λίτρο.
Λίγο ακριβά τα πήρες εκτός αν γράφεις τιμή με την εργασία αλλαγής.Μαλλον τα πηρα ακριβα.Τα ειχε στο συνεργειο ο μηχανικος και λεω ας μην ψαχνομαι.Ειχε τα elf-GM-liqui moly-Castrol-κατι αλλα φθηνα που δεν τα ηξερα και προτιμησα τα Elf αν και ηταν τα πιο ακριβα,ιδια τιμη με καστρολ, ελπιζω να ειναι καλα
-
Είναι πολύ καλά αυτό είναι το μόνο σίγουρο!!
-
Μία ερώτηση στους περισσότερους καταρτισμένους.
Υπάρχει πρόβλημα με την χρήση λιπαντικού ACEA C-3 σε κινητήρες παλαιότερης τεχνολογίας για τους οποίους ο κατασκευαστής πρότεινε την προδιαγραφή Α-3;
Νομίζω ότι όχι καθόσον και ο δείκτης ΗΤΗS είναι στα C-3 υψηλός προστατεύοντας επαρκώς τον κινητήρα. Υπάρχει περίπτωση το law saps C-3 να δημιουργεί προβλήματα σε ένα κινητήρα με προτεινόμενες προδιαγραφές Α-3;
Η MOTUL μιλάει για το X-clean 8100 5w30 C-2 C-3 για κορυφαία προστασία και οικονομία. Μπορούν αυτά να συνδυαστούν στο λιπαντικό τους και τη δείκτη HTHS θα το κατατάξει κάποιος το υπόψη λιπαντικό.
-
Ο χρήστης lamprosdl έγραψε:
Μία ερώτηση στους περισσότερους καταρτισμένους.Υπάρχει πρόβλημα με την χρήση λιπαντικού ACEA C-3 σε κινητήρες παλαιότερης τεχνολογίας για τους οποίους ο κατασκευαστής πρότεινε την προδιαγραφή Α-3;
Νομίζω ότι όχι καθόσον και ο δείκτης ΗΤΗS είναι στα C-3 υψηλός προστατεύοντας επαρκώς τον κινητήρα. Υπάρχει περίπτωση το law saps C-3 να δημιουργεί προβλήματα σε ένα κινητήρα με προτεινόμενες προδιαγραφές Α-3;
Η MOTUL μιλάει για το X-clean 8100 5w30 C-2 C-3 για κορυφαία προστασία και οικονομία. Μπορούν αυτά να συνδυαστούν στο λιπαντικό τους και τη δείκτη HTHS θα το κατατάξει κάποιος το υπόψη λιπαντικό.
Ακριβώς στο όριο αλλαγής κατηγορίας του δείκτη (HTHS viscosity at 150°C - 3.5 mPa.s)
http://www.oilplus.gr/Lipantika Article.pdf -
Δεν θα προστατεύσεις καλύτερα τον κινητήρα σου από την στιγμή που δεν απαιτεί ο κατασκευαστής σου λιπαντικό low saps..
-
Μπράβο Νίκο πολύ ενδιαφέρον κα κατατοπιστικά το άρθρο που ανεβασες
Στάλθηκε από το Vodafone Smart ultra 6 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Στο δια ταύτα μπορώ να χρησιμοποιώ λιπαντικά νέου τύπου C-3 σε mazda 6 1.8 2004 χωρίς να υποβαθμίζω την προστασία κινητήρα με δεδομένο ότι το ΗΤΗS είναι => από 3,5;
Όλη η σειρά X - CLEAN της motul είναι C-2 C-3 και γενικά πρόκειται για τίμια λάδια, όπως επίσης και τα mobil ESP 5w30 τα οποία αναμφισβήτητα είναι καλά λάδια αλλά C-2 C-3 και αυτά.
Τα Α-3 πλέον είναι δυσευρετα και σε λίγα χρόνια θα καταργηθούν. τότε τι θα χρησιμοποιούμε οι παλαιότεροι κάτοχοι αυτοκικνήτων;
-
Καλησπέρα. Ανατρέχοντας στις τελευταίες σελίδες, βλέπω ερωτήσεις τι να βάλω και κάθε πότε να αλλάζω και απαντήσεις αυτό και κάθε τόσο. Γιατί να μην αρκούμαστε στο manual, που λέει και τι και κάθε πότε; Αναφέρομαι μόνο στις προδιαγραφές (C3,B4, ή ΜΒ, VW κλπ, και ιξώδες), όχι σε συγκεκριμένα λάδια για τις εκάστοτε προδιαγραφές. Δηλ. ΟΚ να προτείνουμε το Mobil1 έναντι του Helix ή του LiquiMoly, αλλά γιατί να προτείνουμε αλλαγή π.χ. κάθε 5000χλμ αν ο κατασκευαστής λέει κάθε 15000χλμ; Αυτό, βέβαια, εφόσον η κατανάλωση λαδιού δεν κάνει συμφερότερη την αντικατάστασή του (δεν ξέρω αν μπορεί να βγει αυτό), αν και σε αυτή την περίπτωση ίσως είναι συμφερότερη η επισκευή.
-
Ο χρήστης GeorgX έγραψε:
Καλησπέρα. Ανατρέχοντας στις τελευταίες σελίδες, βλέπω ερωτήσεις τι να βάλω και κάθε πότε να αλλάζω και απαντήσεις αυτό και κάθε τόσο. Γιατί να μην αρκούμαστε στο manual, που λέει και τι και κάθε πότε; Αναφέρομαι μόνο στις προδιαγραφές (C3,B4, ή ΜΒ, VW κλπ, και ιξώδες), όχι σε συγκεκριμένα λάδια για τις εκάστοτε προδιαγραφές. Δηλ. ΟΚ να προτείνουμε το Mobil1 έναντι του Helix ή του LiquiMoly, αλλά γιατί να προτείνουμε αλλαγή π.χ. κάθε 5000χλμ αν ο κατασκευαστής λέει κάθε 15000χλμ; Αυτό, βέβαια, εφόσον η κατανάλωση λαδιού δεν κάνει συμφερότερη την αντικατάστασή του (δεν ξέρω αν μπορεί να βγει αυτό), αν και σε αυτή την περίπτωση ίσως είναι συμφερότερη η επισκευή.Το κάθε 5000 χιλιόμετρα είναι οντως υπερβολή εκτος αν βαζεις λαδια από το λιντλ ή καθαρα ορυκτέλαια.
Τα ημισυνθετικα βγαζουν 15.000 όπως και στα περισσοτερα αυτοκίνητα τα μανουαλ λενε για αλλαγη.Στα νεοτερα αυτοκίνητα τα διαστήματα αλλαγης εχουν επεκταθεί προς τις 20-30.000 ταυτόχρονα όμως δημιουργηθηκαν και οι σχετικες προδιαγραφες για τα λιπαντικα.Τετοιες προδιαγραφες φερουν συνηθως τα λεπτορευστα και με μικρο ανοιγμα ιξωδους λιπαντικα.Λογικο αφου από την χρησιμοποιουμενη βαση για να φθασεις στο επιθυμητο ιξωδες χρειαζεσαι λιγοτερα VI αρα με την παροδο των χιλιομετρων το ιξωδες θα αποκλινει λιγοτερο σε σχεση με ένα 5w50 αν εχουν ας πουμε την ιδια βαση.Η καταληξη αργα η γρηγορα βεβαια θα είναι η ιδια ....να φθασουν στην βαση.Δεν πιστευω πως ΟΛΑ τα εγκεκριμένα λιπαντικα και με το κάθε στυλ οδηγησης μπορουν να φθασουν 30.000 αξιοπρεπως.....πιστευω όμως ότι υπαρχουν λιπαντικα που υπο συνθήκες μπορουν να το κανουν...π.χ.ταξιδια η φθορα είναι ελαχιστη.
Αυτην είναι η αποψη μου για το ολο θεμα....θα ακουσεις σιγουρα κι άλλες. -
Θελω να παρω λαδια castrol και εχω χαθει σε δυο μοντελα με ιξωδες 5w-40. Το ενα εινα το magnatec και το αλλο το FST titanium (εξελιξη του edge). Απο προδιαγραφες βλεπω εχουν και τα δυο API SN & ACEA C3, τι αλλες διαφορες εχουν? Η διαφορα στο 4λιτρο ειναι γυρω στα 10 ευρω με ακριβοτερο το FST.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Θελω να παρω λαδια castrol και εχω χαθει σε δυο μοντελα με ιξωδες 5w-40. Το ενα εινα το magnatec και το αλλο το FST titanium (εξελιξη του edge). Απο προδιαγραφες βλεπω εχουν και τα δυο API SN & ACEA C3, τι αλλες διαφορες εχουν? Η διαφορα στο 4λιτρο ειναι γυρω στα 10 ευρω με ακριβοτερο το FST.Το FST μηπως είναι φουλ συνθετικο ενώ το άλλο ημισυνθετικο?
-
Δεν αναφερουν κατι τετοιο. Γνωριζεις κατι?
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]