-
Νομίζω πως είσαι υπερβολικός. 10,000 νομίζω πως είναι καλά - αυτό έχουν δείξει οι δικές μου αναλύσεις.
πχ http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... /1100538/2
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
άλλαζε καθε 10000 τα λαδια μονο και ασε το φιλτρο να σου το αλλαζουν καθε 20000 στην αντιπροσωπεία (αν δε θελεις να 'φαινεται' η αλλαγη σου)
Όλες οι αναλύσεις λαδιών δείχνουν ότι τα λάδια δεν κάνει καλό να αλλάζονται πολύ συχνά (πιο συχνά από τότε που είναι ανάγκη να αλλαχτούν). Οι εταιρείες πλέον σου λένε έλα για έλεγχο κάθε χρόνο και αλλαγή τα λάδια κάθε 2ο χρόνο. Εσείς τί πιστεύετε? Θέλουν το κακό μας? Έχουν σκοπό να ανατιναχτεί το τουτού μας? Να κολλήσει το μοτέρ μας? Σταματήστε λίγο και σκεφτείτε...
Ψυχραιμία λοιπόν και ακολουθείστε το πρόγραμμα του κατασκευαστή.
είσαι ο μοναδικός που πιστεύει οτι η αλλαγη λαδιών κάνει κακό στον κινητήρα!!!!!!!!!!!!το λες και το ξαναλές......ήμαρτον!
αν κάνεις 20Κ χλμ στην Ε.Ο πιθανόν να μην έχεις κανένα πρόβλημα......
αν τα κάνεις μικτά Ε.Ο και πόλη ......παίζεις με τη φλόγα
αν τα κάνεις αμιγώς στην πόλη,που μαζεύεται όλη η υγρασία;;;;;;μακροπρόθεσμα το μοτεράκι θα το πάρεις παραμάσχαλα!!!
αλήθεια.....πιστεύεις οτι ο κατασκευαστής νοιάζεται για το αυτοκίνητο σου;;;;
απο αυτόν θα πάρεις ανταλλακτικά για να το φτιάξεις..... -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Νομίζω πως είσαι υπερβολικός. 10,000 νομίζω πως είναι καλά - αυτό έχουν δείξει οι δικές μου αναλύσεις.πχ http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... /1100538/2
10.000χλμ. με τί λάδι και σε πόσο διάστημα και τί διαδρομές?
Τα σύγχρονα μοτέρ έχουν το oil service computer που σου λέει πότε και τι. Αν το βάζεις πίστα για παράδειγμα μπορεί να σου βγάλει αλλαγή σε λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα. Αν είσαι εθνικές οδούς μπορεί να στη ζητήσει σε 50 χιλιάδες χιλιόμετρα. (τα νούμερα είναι ενδεικτικά αλλά όχι τυχαία). Στην πράξη, τον περισσότερο κόσμο τον πιάνει το όριο της διετίας ή έτους.
Νομίζω άνετα ξεπερνάς τα 10.000χλμ. αλλά από ότι βλέπω σε 'πιάνουν' τα δύο χρόνια. Η Subaru κάθε πότε λέει αλλαγές?
Θέλει προσοχή γιατί αν το χρησιμοποιείς λιγότερο, λογικό είναι να χειροτερεύει και το Fe/1000χλμ. μιας και δουλεύει πιο συχνά κρύο, το λάδι μένει περισσότερο μέσα κλπ. -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
άλλαζε καθε 10000 τα λαδια μονο και ασε το φιλτρο να σου το αλλαζουν καθε 20000 στην αντιπροσωπεία (αν δε θελεις να 'φαινεται' η αλλαγη σου)
Όλες οι αναλύσεις λαδιών δείχνουν ότι τα λάδια δεν κάνει καλό να αλλάζονται πολύ συχνά (πιο συχνά από τότε που είναι ανάγκη να αλλαχτούν). Οι εταιρείες πλέον σου λένε έλα για έλεγχο κάθε χρόνο και αλλαγή τα λάδια κάθε 2ο χρόνο. Εσείς τί πιστεύετε? Θέλουν το κακό μας? Έχουν σκοπό να ανατιναχτεί το τουτού μας? Να κολλήσει το μοτέρ μας? Σταματήστε λίγο και σκεφτείτε...
Ψυχραιμία λοιπόν και ακολουθείστε το πρόγραμμα του κατασκευαστή.
είσαι ο μοναδικός που πιστεύει οτι η αλλαγη λαδιών κάνει κακό στον κινητήρα!!!!!!!!!!!!το λες και το ξαναλές......ήμαρτον!
αν τα κάνεις αμιγώς στην πόλη,που μαζεύεται όλη η υγρασία;;;;;;μακροπρόθεσμα το μοτεράκι θα το πάρεις παραμάσχαλα!!!
απο αυτόν θα πάρεις ανταλλακτικά για να το φτιάξεις.....Τα κάνω στην πόλη. Τα κρατάω 2 χρόνια και 25.000χλμ. Το μοτέρ είναι 12 χρόνων με 160.00χλμ. Δεν καίει λάδια, δουλεύει όπως καινούργιο. Θαύμα??? Όχι, απλά ακολουθώ τις οδηγίες του κατασκευαστή. Δεν είμαι ο μοναδικός που το λέει, όλες οι μελέτες το λένε, δηλαδή επιστήμονες και όχι λαδάδες. Το να αλλάζεις λάδια δεν έχει σχέση με την ανάλυση των λαδιών ούτε σε κάνει επιστήμονα. Το κυριότερο όμως είναι ότι το λέει το μανιουαλ όλων των αυτοκινήτων. Στη Γερμανία αν πας πρόωρα για αλλαγή λαδιών θα στην αρνηθούν. Στην Ελλάδα θα πουν καλώς το το δολλάριο.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Νομίζω πως είσαι υπερβολικός. 10,000 νομίζω πως είναι καλά - αυτό έχουν δείξει οι δικές μου αναλύσεις.
πχ http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... /1100538/2
10.000χλμ. με τί λάδι και σε πόσο διάστημα και τί διαδρομές?
Τα σύγχρονα μοτέρ έχουν το oil service computer που σου λέει πότε και τι. Αν το βάζεις πίστα για παράδειγμα μπορεί να σου βγάλει αλλαγή σε λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα. Αν είσαι εθνικές οδούς μπορεί να στη ζητήσει σε 50 χιλιάδες χιλιόμετρα. (τα νούμερα είναι ενδεικτικά αλλά όχι τυχαία). Στην πράξη, τον περισσότερο κόσμο τον πιάνει το όριο της διετίας ή έτους.
Νομίζω άνετα ξεπερνάς τα 10.000χλμ. αλλά από ότι βλέπω σε 'πιάνουν' τα δύο χρόνια. Η Subaru κάθε πότε λέει αλλαγές?
Θέλει προσοχή γιατί αν το χρησιμοποιείς λιγότερο, λογικό είναι να χειροτερεύει και το Fe/1000χλμ. μιας και δουλεύει πιο συχνά κρύο, το λάδι μένει περισσότερο μέσα κλπ.Αν θυμάμαι καλά λέει κάθε χρόνο ή 15,000 χλμ.
Δεν έχει service computer. Όπως θα διάβασες δεν τηρώ τον περιορισμό του έτους λόγω σχετικά λίγων χλμ. Η χρήση είναι κυρίως ταξίδια. Βάζω 0w20 ακολουθώντας το manual.Τώρα αν εσύ έχεις φτάσει τα 160,000 χλμ και λειτουργεί ο κινητήρας σαν καινούργιος μάλλον κάνεις καλή χρήση & βάζεις καλά λάδια και έτσι δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο που τα αλλάζεις κάθε 25Κ χλμ!
-
Νομίζω πως είσαι κοντά στη χρυσή τομή για την περίπτωσή σου. Δεν είναι όμως όλα τα μοτέρ και λάδια το ίδιο.
Προσωπικά δεν φέρομαι καλά στο μοτέρ. Κάποτε το πήγαινα κόφτες ...συνέχεια. Τώρα το δουλεύω ρελαντί (κυριολεκτικά 600-1000σαλ. στις κατηφόρες) και ειδικά το χειμώνα με το καλοριφέρ δε ζεσταίνεται σχεδόν ποτέ. Όμως το λάδι που βάζω δεν έχει απλά API/ACEA προδιαγραφή, αλλά την Dexos προδιαγραφή της Opel, που αφορά long life λάδια και (το πιο σημαντικό) είναι συμβατή με το μοτέρ μου. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορώ να κρατήσω τα λάδια 2 χρόνια και 25-30 χιλιάδες χιλιόμετρα, με τη χρήση που του κάνω. Αν ήταν diesel τα ίδια λάδια θα άντεχαν ακόμη περισσότερα χιλιόμετρα (και οι φθορές θα ήταν μικρότερες).Το θέμα είναι ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα που μπορούν να αλλάζουν λάδια στις 30.000χλμ/2 χρόνια τα αλλάζουν στο έτος/15.000χλμ. Αυτό δεν είναι σωστό. Είναι πρόβλημα.
-
Να σας ανεβασω καμιά(εχω ανεβασει σε προηγούμενα ποστ) αναλυση με 540.000χλμ στον κινητήρα και 20.178χλμ στο λάδι με TBN στο 5.6 (Shell helix ultra)
-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
απο αυτόν θα πάρεις ανταλλακτικά για να το φτιάξεις.....Θυμάμαι στο Πολυτεχνέιο όταν ο καθηγητής μας είπε ότι τα λάδια δεν καναι να αλλάζονται συχνά,οι περισσότεροι είχαμε την ίδια αντίδραση
Βέβαια μετά που μας παράθεσε στοιχεία, όλοι -
Ο χρήστης kospapad έγραψε:
απο αυτόν θα πάρεις ανταλλακτικά για να το φτιάξεις.....Θυμάμαι στο Πολυτεχνέιο όταν ο καθηγητής μας είπε ότι τα λάδια δεν καναι να αλλάζονται συχνά,οι περισσότεροι είχαμε την ίδια αντίδραση
Βέβαια μετά που μας παράθεσε στοιχεία, όλοιOk,αλλα εγω θα συνεχισω να καταστρεφω τα μοτερ μου......
-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Βέβαια μετά που μας παράθεσε στοιχεία, όλοιOk,αλλα εγω θα συνεχισω να καταστρεφω τα μοτερ μου......
αλλαζε λαδια νωριτερα απο τις εθνικες εκλογες και θα δεις
-
Ο χρήστης kospapad έγραψε:
Βέβαια μετά που μας παράθεσε στοιχεία, όλοιΈχω τρομερή περιέργεια, μπορείς να παραθέσεις τα στοιχεία;
-
αν δεν κανω λαθος ολοι οι λαδαδες και ουλοι οι κατασκευαστες δεν εχουν τον ορο which come first οσον αφορα το λιπαντικο του κινητηρα , μεταξυ χλμ και χρονου.?
οποτε 'ή το ενα 'ή το αλλο which come first
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
αλλαζε λαδια νωριτερα απο τις εθνικες εκλογες και θα δεις
Ειπα συχνα,οχι 3φορες το.........χρονο!!!!
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Θυμάμαι στο Πολυτεχνέιο όταν ο καθηγητής μας είπε ότι τα λάδια δεν καναι να αλλάζονται συχνά,οι περισσότεροι είχαμε την ίδια αντίδραση
Βέβαια μετά που μας παράθεσε στοιχεία, όλοιΈχω τρομερή περιέργεια, μπορείς να παραθέσεις τα στοιχεία;
Ειχαμε κανει και εμεις την ιδια ερωτηση στον καθηγητη μας.Η απαντηση ηταν πανω κατω η εξης:
Τα λαδια,απο το εργοστασιο,εχουν βασικο pH.
Τα καυσαερια,απο την αλλη,εχουν οξινο pH.
Αν αναλογιστουμε οτι καποια καυσαερια περνουν στα λαδια(απο τα ελατηρια κλπ),τελικα το ρΗ των λαδιων που βρισκονται μεσα στη μηχανη,καταληγει να ειναι ουδετερο.
Αν αλλαζεις πιο νωρις λαδια,καταληγει η μηχανη να δουλευει περισσοτερο καιρο με βασικο ρΗ λαδιων,ενω αν τα αλλαζεις πιο αργα,καταληγει να δουλευει περισσοτερο καιρο με οξινο ρΗ,με οτι συνεπειες μπορει να εχει αυτο.
Βεβαια φανταζομαι οτι μιλουσε για ακραιες καταστασεις,δεν νομιζω πχ οτι αν αλλαξεις λαδια στις 10000,και οχι στις 15000 που λεει ο κατασκευαστης,θα εχεις καποιο προβλημα. -
Ο χρήστης dim63 έγραψε:
αν δεν κανω λαθος ολοι οι λαδαδες και ουλοι οι κατασκευαστες δεν εχουν τον ορο which come first οσον αφορα το λιπαντικο του κινητηρα , μεταξυ χλμ και χρονου.?οποτε 'ή το ενα 'ή το αλλο which come first
Ναι ακριβώς. Υπάρχει όριο χρόνου και χιλιομέτρων. Ο mesastou επιλέγει χονδρικά το ενδιάμεσο. Επειδή στο όριο του χρόνου δεν έχει κάνει ούτε τα μισά από τα προτεινόμενα χιλιόμετρα το αλλάζει σε 50% παραπάνω χρόνο έχοντας όμως ακόμα 33% χιλιόμετρα υπόλοιπο. Τυπικά παραβαίνει την οδηγία του κατασκευαστή, έχει κάνει όμως ανάλυση λαδιών και φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι ότι ενώ ο κατασκευαστής έχει όριο χιλιομέτρων πχ. 30.000χλμ. πετάγονται οι λαδάδες και λένε τα δικά τους γιατί αλλιώς θα τιναχτεί, εκραγεί λιώσει και δεν ξέρω τι. Αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα και την Αμερική. Ελληνάκια όπως Αμερικανάκια δηλαδή...
-
Ο χρήστης nickolas'
Ναι ακριβώς. Υπάρχει όριο χρόνου και χιλιομέτρων. Ο mesastou επιλέγει χονδρικά το ενδιάμεσο. Επειδή στο όριο του χρόνου δεν έχει κάνει ούτε τα μισά από τα προτεινόμενα χιλιόμετρα το αλλάζει σε 50% παραπάνω χρόνο έχοντας όμως ακόμα 33% χιλιόμετρα υπόλοιπο. Τυπικά παραβαίνει την οδηγία του κατασκευαστή, [color=#FF0000 έγραψε:
έχει κάνει όμως ανάλυση λαδιών και φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόβλημα.
[/color:2dxl3wpx]
Το πρόβλημα είναι ότι ενώ ο κατασκευαστής έχει όριο χιλιομέτρων πχ. 30.000χλμ. πετάγονται οι λαδάδες και λένε τα δικά τους γιατί αλλιώς θα τιναχτεί, εκραγεί λιώσει και δεν ξέρω τι. Αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα και την Αμερική. Ελληνάκια όπως Αμερικανάκια δηλαδή...και εσυ καταστροφολογεις στον μεγιστο βαθμο, δεχεσε το αποτελεσμα της αναλυσης λαδιων ομως, τωρα αραγε πως θα πρεπει να χαρακτηρισεις και τον ιδιο τον εαυτο σου?
-
Είναι γεγονός ότι επικρατεί η λάθος άποψη. Μάλιστα όσοι την υποστηρίζουν διακρίνονται από ιδιαίτερη αλαζονία. Αν αυτό δεν είναι θλιβερό, τί είναι?
Από εκεί και πέρα το να σου λέει ο κατασκευαστής 1 χρόνο/15.000χλμ. και εσύ να επιλέξεις το ενδιάμεσο, δηλαδή 18 μήνες με 10.000χλμ. τυπικά παραβαίνει τις οδηγίες του κατασκευαστή, πρακτικά όμως είναι λογικό και το επιβεβαιώνουν και οι αναλύσεις λαδιών. Άλλωστε πάντα ο κατασκευαστής βάζει ένα περιθώριο ασφαλείας σε ό,τι προτείνει.
Δεν αμφισβητώ τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις λαδιών, τουλάχιστον δεν έχω τις γνώσεις για να τα αμφισβητήσω.edit: οι αναλύσεις λαδιών επιβεβαιώνουν άλλωστε αυτά που λέω. Το λινκ αυτό το έχω βάλει πολλές φορές.
-
Εγω παλι δεν καταλαβαινω πως γινεται αλλες εταιρειες να δινουν αλλαγη ανα χ χλμ ή ανα 2 χρονια και αλλες ανα χ χλμ και 1 χρονο.
Για να γινω κατανοητος, το trip computer της bmw μου δινει αλλαγη ανα 20-25.000χλμ ή 2 χρονια ενω το opel agila b λεει αλλαγη ανα 15.000 ή ανα χρονο.
Εστω δηλαδη οτι το χρονο κανουμε 7.000χλμ, στο agila πρεπει να αλλαχτουν λογω πολυκαιριας ενω στη bmw βγαζουν αλλο ενα χρονο.
Και μιλαμε για συνθετικα λαδια και για τις 2 εταιρειες.Πως λοιπον η μια εταιρεια θεωρει οτι στον ενα χρονο τα λαδια θελουν πεταμα και ειναι επιβλαβη για τον κινητηρα ενω η αλλη εταιρεια σου λεει οτι τα λαδια αντεχουν αλλο 1 χρονο ακομα χωρις προβλημα στον κινητηρα (αν και στις 2.περιπτωσεις υποθεσουμε οτι δεν καλυψουμε των αριθμο χιλιονετρων που οριζει καθε εταιρεια για αλλαγη)?
Δηλαδη στον κινητηρα της opel τα λαδια.δημιουργουν προβλημα μετα το χρονο ενω στη bmw δημιουργουν προβλημα μετα τα 2?
Προφανως και οχι, οποτε καποιος απο τους 2 λεει παπατζες.
Ποιος ομως?Προσωπικα παντως, αλλαζω λαδια στους 14-16 μηνες η στα 10-12.000χλμ, ο,τι ερθει πρωτο.
Κατι 7.500χλμ που ακουω ειναι υπερβολικα λιγα για μη τουρμπο αυτοκινητο, αν μιλαμε για σοβαρα συνθετικα λαδια. -
H VW λέει 15.000 km/1 χρόνο αν ακολουθήσεις fixed-interval service με λάδια x προδιαγραφών (502.00 αν δεν κάνω λάθος), ενώ ** (μέγιστο)** 30.000km/2 χρόνια αν ακολουθήσεις το long-life variable-interval με λάδια y προδιαγραφών (504.00 αν δεν κάνω λάθος). Δε αναφέρει την μία ως καλύτερη και την άλλη ως χειρότερη λύση. Λέει ότι διαλέγεις αυτό που σε βολεύει καλύτερα. Όμως αναφέρει ότι σε 'σκληρές συνθήκες' πρέπει να χρησιμοποιείται συγκεκριμένο λάδι (όχι longlife) και σταθερό διάστημα service στα 15,000/1.
Επίσης, αν διάλεγες long-life service δεν σήμαινε ότι τελικά θα κάνεις και 30.000km. Εμένα μου έκοβε λόγω χρήσης νομίζω κοντά στα 3000km και 2 μήνες τον χρόνο λόγω χρήσης (δηλαδή θα χρειαζόμουν service στην καλύτερη στα 24.000/20 μήνες).
-
@Driver///M το Agila σου δεν έχει oil life monitor? Πρέπει να έχει... Του βάζεις Dexos 2 λάδι και τα αλλάζεις όποτε σου πει (πιθανότατα στη διετία).
Ο χρήστης thednick έγραψε:
** Όμως αναφέρει ότι σε 'σκληρές συνθήκες' πρέπει να χρησιμοποιείται συγκεκριμένο λάδι (όχι longlife) και σταθερό διάστημα service στα 15,000/1.
**
Επίσης, αν διάλεγες long-life service δεν σήμαινε ότι τελικά θα κάνεις και 30.000km. Εμένα μου έκοβε λόγω χρήσης νομίζω κοντά στα 3000km και 2 μήνες τον χρόνο λόγω χρήσης (δηλαδή θα χρειαζόμουν service στην καλύτερη στα 24.000/20 μήνες).Πού το λέει αυτό? Νομίζω δεν το λέει πουθενά αυτό.
Επαναλαμβάνω ότι τα oil life monitors είναι 'έξυπνα'. Εμένα μου δείνει φιξ διαστήματα 12 μήνες/15000 για σκληρή χρήση και 24 μήνες/30000 για νορμάλ χρήση. Το monitor ξεκινά από τις 36 ή 37 χιλιάδες χιλιόμετρα και με τη χρήση μου (βασικά πόλη) μου βγάζει αλλαγή λίγο πριν τις 30.000 στους 24 μήνες περίπου. Όμως αν μπω πίστα θα μου βγάλει αλλαγή σε λιγότερο από 1000 χιλιόμετρα και αν τα κάνω όλα εθνική θα μου βγάλει αλλαγή σε ~50.000 χιλιόμετρα.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]