-
Τι Αλβανος που ειναι 'ξενος', τι αρβανιτης που ειναι 'ντοπιος'... ξερα κεφαλια...
-
Ο χρήστης i30mania έγραψε:
...το δείκτη (βέργα) δεν τον έχει κοιτάξει ποτέ;+1
Δυστυχώς κάποιοι ίσως δεν θεωρούν την βέργα αξιόπιστη -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
...το δείκτη (βέργα) δεν τον έχει κοιτάξει ποτέ;
+1
Δυστυχώς κάποιοι ίσως δεν θεωρούν την βέργα αξιόπιστη???
Με ποιό σκεπτικό;
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
...το δείκτη (βέργα) δεν τον έχει κοιτάξει ποτέ;
+1
Δυστυχώς κάποιοι ίσως δεν θεωρούν την βέργα αξιόπιστη???
Με ποιό σκεπτικό;
Ότι βάζω όσο λέει το βιβλιαράκι ή όσο έβαζα πάντα (παράδειγμα παραπάνω)
Για μένα η βέργα υπερτερεί για πολλούς λόγους.
Να προσθέσω πως κάποτε που είχα παραπάνω λάδι, είχε λαδώσει μπουζί (χρόνια πριν, μπορεί και 10, Peugeot 106)
-
Aκόμη και οι χωρητικότητες που δίνουν οι κατασκευαστές είναι κατά προσέγγιση, στο περίπου (approximately γράφουν τα service manual) και φυσικά πουθενά δε λέει βάλε με τη μία όλη τη ποσότητα και μετά κοίτα τη βέργα αλλά συμπλήρωνε προσεκτικά και σε μικρές ποσότητες ελέγχοντας τη στάθμη και πάντα αναφέρεται το 'do not overfill !'.
Στο Qashqai o κατασκευαστής δίνει χωρητικότητα 4,3 λίτρα αλλά με 4, το πολύ 4,050 φτάνει ακριβώς στο max, πάντα με αλλαγή και φίλτρου και αφού τα παλιά λάδια στραγγίξουν για τουλάχιστον 20-25 λεπτά.
Στα συνεργεία συχνά ξεπερνούν το max - μου έχει τύχει να αφαιρέσω μέχρι και μισό λίτρο παραπάνω λάδι - μάλλον γιατί δεν το αφήνουν να 'κάτσει' όλο στο κάρτερ αφού λειτουργήσει για λίγο η μηχανή και πριν γίνει η τελική μέτρηση. Νομίζω πως η καλύτερη τακτική είναι να βάζουμε 200-300 ml λιγότερο από τη maximum ποσότητα και μετά φεύγοντας από το service και αφού το αυτοκίνητο μείνει ακίνητο σε επίπεδο έδαφος για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, να συμπληρώσουμε αν χρειαστεί. -
O δείκτης δεν είναι ανάγκη να είναι στο μαξ, αρκεί να μην πέσει κάτω από το min. Σε αυτοκίνητα που δεν καίνε λάδια δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθεις να το φτάσεις ακριβώς στο μαξ...και στη μέση να είναι ο δείκτης μεταξύ min και max είσαι ΟΚ.
-
Η καλυτερη τακτικη ειναι, εφοσον ο Κατασκευαστης του Σουΐφτ 1,3 μου λεει ΞΕΚΑΘΑΡΑ για 4,2 λιτρα λιπαντικου κινητηρα παντα με αντικατασταση του σχετικου φιλτρου, να βαζω 4,2 λιτρα λιπαντικου. Ειναι κατι πιο δυσκολο απο αυτο, που αντιλαμβανομαι λανθασμενα?
-
Ο χρήστης swift b.p.m έγραψε:
Η καλυτερη τακτικη ειναι, εφοσον ο Κατασκευαστης του Σουΐφτ 1,3 μου λεει ΞΕΚΑΘΑΡΑ για 4,2 λιτρα λιπαντικου κινητηρα παντα με αντικατασταση του σχετικου φιλτρου, να βαζω 4,2 λιτρα λιπαντικου. Ειναι κατι πιο δυσκολο απο αυτο, που αντιλαμβανομαι λανθασμενα?Μόνο αν είσαι σίγουρος οτι αφαίρεσες και 4,2 λίτρα.
-
Η καλυτερη τακτικη ειναι, εφοσον ο Κατασκευαστης του Σουΐφτ 1,3 μου λεει ΞΕΚΑΘΑΡΑ για 4,2 λιτρα λιπαντικου κινητηρα παντα με αντικατασταση του σχετικου φιλτρου, να βαζω 4,2 λιτρα λιπαντικου. Ειναι κατι πιο δυσκολο απο αυτο, που αντιλαμβανομαι λανθασμενα?Είσαι σίγουρος ότι παίρνει 4,2 λίτρα; Μου φαίνονται πολλά για 1300κ.εκ. . Ο δικός μου bbz 1,4 παίρνει με αλλαγή φίλτρου το πολύ 3.5lt με την ένδειξη οριακά στο μαξ μετρημένο αφού κάνω κάποια χιλιόμετρα και καθίσει για λίγο.
-
Αν μιλάμε για Suzuki Swift M13A, οι οδηγοί λίπανσης αναφέρουν : Lubricant Capacity 3,7 liter Service fill,
Lubricant Capacity 4,2 liter Dry fill -
4,2 λίτρα παίρνει ο κινητήρας μετά από επισκευή όταν είναι εντελώς άδειος.
Σε αλλαγή λαδιών για να βάλεις 4,2 λίτρα πρέπει να γυρνάς ανάποδα το αυτοκίνητο να στραγγίξει καλά.
Με μισό λίτρο παραπάνω, αν δεν βλέπεις αφρό στον δείκτη δεν θα πάθει τίποτε.
-
Η καλυτερη τακτικη ειναι, εφοσον ο Κατασκευαστης του Σουΐφτ 1,3 μου λεει ΞΕΚΑΘΑΡΑ για 4,2 λιτρα λιπαντικου κινητηρα παντα με αντικατασταση του σχετικου φιλτρου, να βαζω 4,2 λιτρα λιπαντικου. Ειναι κατι πιο δυσκολο απο αυτο, που αντιλαμβανομαι λανθασμενα?Το καλύτερο είναι να βάζεις την ποσότητα που λέει ο κατασκευαστής (3,7 λίτρα).
Οι δείκτες μπορεί να μην είναι οι σωστοί για το αμάξι σου, πχ να τον έχασαν στο συνεργείο και να έβαλαν έναν άλλο.
-
Aκόμη και οι χωρητικότητες που δίνουν οι κατασκευαστές είναι κατά προσέγγιση, στο περίπου (approximately γράφουν τα service manual) και φυσικά πουθενά δε λέει βάλε με τη μία όλη τη ποσότητα και μετά κοίτα τη βέργα αλλά συμπλήρωνε προσεκτικά και σε μικρές ποσότητες ελέγχοντας τη στάθμη και πάντα αναφέρεται το 'do not overfill !'.
Στο Qashqai o κατασκευαστής δίνει χωρητικότητα 4,3 λίτρα αλλά με 4, το πολύ 4,050 φτάνει ακριβώς στο max, πάντα με αλλαγή και φίλτρου και αφού τα παλιά λάδια στραγγίξουν για τουλάχιστον 20-25 λεπτά.
Στα συνεργεία συχνά ξεπερνούν το max - μου έχει τύχει να αφαιρέσω μέχρι και μισό λίτρο παραπάνω λάδι - μάλλον γιατί δεν το αφήνουν να 'κάτσει' όλο στο κάρτερ αφού λειτουργήσει για λίγο η μηχανή και πριν γίνει η τελική μέτρηση. Νομίζω πως η καλύτερη τακτική είναι να βάζουμε 200-300 ml λιγότερο από τη maximum ποσότητα και μετά φεύγοντας από το service και αφού το αυτοκίνητο μείνει ακίνητο σε επίπεδο έδαφος για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, να συμπληρώσουμε αν χρειαστεί.O δείκτης δεν είναι ανάγκη να είναι στο μαξ, αρκεί να μην πέσει κάτω από το min. Σε αυτοκίνητα που δεν καίνε λάδια δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθεις να το φτάσεις ακριβώς στο μαξ...και στη μέση να είναι ο δείκτης μεταξύ min και max είσαι ΟΚ.
Συμφωνώ και με τους 2.
Τώρα για την περίπτωση που λέει ο Λεωνίδας τι νά πω! Ακραίο αλλά μπορεί να γίνει.
Φυσικά όπως παίζει το 'να μην αφρίζει', παίζει και το να μην σου ανάβει το λαμπάκι από το λίγο λάδι (η αντλία δεν βρίσκει λάδι να ρουφήξει)Btw, παίζει νομίζω και η ποιότητα του λαδιού – κάποια λάδια στραγγίζουν ποιο εύκολα.
-
Kαι η θερμοκρασία τους, αφού ζεστά ρέουν πιο εύκολα (μεταβολή ιξώδους).
-
παρέλαβα τελικά τα λαδια και οσονούπω θα γίνει η αλλαγή τους
5-30 για το Subaru
http://www.trade-wind.gr/car/lubricants ... 0-280.htmlkai 10-40 'ενισχυμένο' για το WagonR
http://www.trade-wind.gr/car/lubricants ... 0-4lt.htmlΕχω μια απορία:
παλαιοτερα στα EDGE 5-30 υπηρχε μια 'εκδοση' που ανέφερε οτι είναι 'κατάλληλο για αυτοκίνητα με ντιζελ κινητήρες που χρησιμοποιούν φίλτρο μικροσωματιδίων'.Τωρα μπαινοντας και στο σάιτ της Castrol βλεπω οτι βγαζουν μια μονο έκδοση.
Μαλιστα το 5-30 το δινει ως εναλλακτικο για το αυτοκινητο μου, ενω σαν κύριο προτείνει το 0-30
http://prntscr.com/3ywqzuΠρόσφατα εβγαλαν κι ενα νεο λαδι αποκλειστικά για πετρελαιοκινητήρες που (συμφωνα με την Castrol) υπερκαλυπτει τις προδιαγραφες του 0-30
Μπορω δηλαδη στην επομενη αλλαγη να βαλω αυτο; Ειναι 5-40http://prntscr.com/3ywrdl
http://castroledge.gr/products/oil-range -
Ο χρήστης bebes έγραψε:
Εχω μια απορία:
παλαιοτερα στα EDGE 5-30 υπηρχε μια 'εκδοση' που ανέφερε οτι είναι 'κατάλληλο για αυτοκίνητα με ντιζελ κινητήρες που χρησιμοποιούν φίλτρο μικροσωματιδίων'.Καθε εξάμηνο περίπου αλλάζουν την ετικέτα. Αρχικά τα λέγανε Formula RS, μετά Edge Formula RS, μετά έμεινε μόνο το Edge, τώρα τελευταία προσθέσανε και το FST. Πιθανόν να έχει αλλάξει λίγο και η σύνθεση του λαδιού σε αυτό το διάστημα αλλά κατα 99% είναι μαρκετινίστικα κόλπα.
Απο τη στιγμή που καλύπτει ACEA C3 είσαι καλυμένος
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Εχω μια απορία:
παλαιοτερα στα EDGE 5-30 υπηρχε μια 'εκδοση' που ανέφερε οτι είναι 'κατάλληλο για αυτοκίνητα με ντιζελ κινητήρες που χρησιμοποιούν φίλτρο μικροσωματιδίων'.Καθε εξάμηνο περίπου αλλάζουν την ετικέτα. Αρχικά τα λέγανε Formula RS, μετά Edge Formula RS, μετά έμεινε μόνο το Edge, τώρα τελευταία προσθέσανε και το FST. Πιθανόν να έχει αλλάξει λίγο και η σύνθεση του λαδιού σε αυτό το διάστημα αλλά κατα 99% είναι μαρκετινίστικα κόλπα.
Απο τη στιγμή που καλύπτει ACEA C3 είσαι καλυμένος
οταν υπηρχαν αυτα τα RS που λες, υπηρχε και ο κωδικος που ανεφερα πιο πανω (καταλληλο για DPF) και επελεγες αναλογα, γι'αυτο μπερδευτηκα τωρα...
-
Kαι η θερμοκρασία τους, αφού ζεστά ρέουν πιο εύκολα (μεταβολή ιξώδους).Πάντα ζεστά τα αλλάζουμε τα λάδια, μετά από βόλτα.
-
Ένα άρθρο γκράν-γκινιόλ για τα λάδια των diesel, έτσι για ξεκάρφωμα, γιατί όταν πρίν αρκετό καιρό όταν είχα αναφερθεί στα προβλήματα των σύγχρονων diesel με είχαν ειρωνευτεί αρκετοί που πουλάνε εξυπνάδες μέσω πληκτρολογίου.
http://www.powermag.gr/el/doc-speak-177 ... iesel.html
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Ένα άρθρο γκράν-γκινιόλ για τα λάδια των diesel, έτσι για ξεκάρφωμα, γιατί όταν πρίν αρκετό καιρό όταν είχα αναφερθεί στα προβλήματα των σύγχρονων diesel με είχαν ειρωνευτεί αρκετοί που πουλάνε εξυπνάδες μέσω πληκτρολογίου.http://www.powermag.gr/el/doc-speak-177 ... iesel.html
Καταπληκτικό!!!
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]