-
Ο χρήστης evolander έγραψε:
Παιδιά για μινι S r52 του '05 κάνει το 8100 5-40 x-cess? (σε ευρωπαικά forum βλέπω ότι βάζουν 5-30 castrol edge)Επίσης το λινκ της motul που είναι?
Μάνουαλ δεν υπάρχει!
http://www.motul-oil.co.uk/products-syn ... ne-oil.php
Γιατί δεν βάζεις 30άρι και εσύ όπως κάνουν οι άλλοι; Το Motul X-Cess 5w40 τυχαίνει να το έχω εδώ και 8,000+ χλμ σε αυτοκίνητο 12+ ετών, δεν βλέπω τον λόγο να μην πας σε 30άρι εκτός αν η χρήση που κάνεις είναι ιδιαίτερα σκληρή για το λάδι (πίστα, αναβάσεις κλπ)
Από την άλλη αν έχεις ήδη αγορασμένο το 8100 δεν βλέπω ιδιαίτερο λόγο να μην το βάλεις... -
Ο χρήστης evolander έγραψε:
Επίσης το λινκ της motul που είναι?
http://ew5.earlweb.com/search.php?site=41
και τιμές λιανικής στην Αγγλία :
http://www.motul-oil.co.uk/pdfs/motul-2 ... e-list.pdf -
Φιλος αγορασε προσφατα grande punto 1.4 με τα 95hp. Το αυτοκινητο ειναι σε αριστη κατασταση με 57000κμ αλλα διαπιστωσαμε οτι σε 2500κμ εκαψε περιπου 1 lt λαδι. Ακουγεται λογικο; Υπ' οψην οτι το αυτοκινητο αγοραστηκε κατευθειαν μετα απο σερβις και τα καυσαερια ειναι πεντακαθαρα...
-
Ο χρήστης Drosxo έγραψε:
Φιλος αγορασε προσφατα grande punto 1.4 με τα 95hp. Το αυτοκινητο ειναι σε αριστη κατασταση με 57000κμ αλλα διαπιστωσαμε οτι σε 2500κμ εκαψε περιπου 1 lt λαδι. Ακουγεται λογικο; Υπ' οψην οτι το αυτοκινητο αγοραστηκε κατευθειαν μετα απο σερβις και τα καυσαερια ειναι πεντακαθαρα...Ηταν σιγουρα σωστη η σταθμη οταν το αγορασε;
-
Ηταν στο full! Και υποψην οτι δεν το σκιζει καθολου...
-
Τα λάδια οταν βρίσκονται στο αρχικό τους μπουκάλι που όμως έχει ανοιχτεί, έχουν ημερομηνία λήξης?Ρωτάω γιατι σε κάθε service μένει απο λίγο και δεν ξέρω αν είναι καλό να το κρατάω μαζί με το περσινό.Στο μπουκάλι αναγράφεται μόνο η ημερομηνία παραγωγής.
-
Ο χρήστης Drosxo έγραψε:
Ηταν στο full! Και υποψην οτι δεν το σκιζει καθολου...Οι starjet (αν εχει αυτο το κινητηρα) ειχαν ενα θεμα με τη καταναλωση λαδιου.Το εχω διαβασει απο πολυ κοσμο στο fpc (αν θελει καποιος να το τσεκαρει).
-
Ο χρήστης thejackson έγραψε:
Τα λάδια οταν βρίσκονται στο αρχικό τους μπουκάλι που όμως έχει ανοιχτεί, έχουν ημερομηνία λήξης?Ρωτάω γιατι σε κάθε service μένει απο λίγο και δεν ξέρω αν είναι καλό να το κρατάω μαζί με το περσινό.Στο μπουκάλι αναγράφεται μόνο η ημερομηνία παραγωγής.Τα λάδια απο την στιγμή που θα ανοίξεις το μπουκάλι έχουν διάρκεια ζωής 8-12 μήνες το πολύ . Μετά από κάθε σέρβις κράτα τα καινούργια και πέτα τα περσινά
-
Ο χρήστης bathan έγραψε:
Τα λάδια οταν βρίσκονται στο αρχικό τους μπουκάλι που όμως έχει ανοιχτεί, έχουν ημερομηνία λήξης?Ρωτάω γιατι σε κάθε service μένει απο λίγο και δεν ξέρω αν είναι καλό να το κρατάω μαζί με το περσινό.Στο μπουκάλι αναγράφεται μόνο η ημερομηνία παραγωγής.
Τα λάδια απο την στιγμή που θα ανοίξεις το μπουκάλι έχουν διάρκεια ζωής 8-12 μήνες το πολύ . Μετά από κάθε σέρβις κράτα τα καινούργια και πέτα τα περσινά
Δε νομίζω ότι τα πλήρως συνθετικά έχουν πρόβλημα εάν το μπουκάλι τους έχει ανοιχτεί αλλά παραμείνουν μετά στο ράφι για χρόνια (με κλειστό καπάκι)_...
-
Ο χρήστης dickdick έγραψε:
Ηταν στο full! Και υποψην οτι δεν το σκιζει καθολου...
Οι starjet (αν εχει αυτο το κινητηρα) ειχαν ενα θεμα με τη καταναλωση λαδιου.Το εχω διαβασει απο πολυ κοσμο στο fpc (αν θελει καποιος να το τσεκαρει).
Τον starjet εχει. Θα ριξω και στο FPC μια ματια..... Ακου κει 1 λιτρο στα 2500κμ ...
-
Ο χρήστης bathan έγραψε:
πέτα τα περσινάΚαι προς Θεού όχι στην αποχέτευση ή το βόθρο, ή το ύπαιθρο. Τα πας σε συνεργείο να τα διαθέσουν για ανακύκλωση.
(Άσχετο με την κουβέντα, αλλά σημαντικό - ας μην το ξεχνάμε). -
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Δε νομίζω ότι τα πλήρως συνθετικά έχουν πρόβλημα εάν το μπουκάλι τους έχει ανοιχτεί αλλά παραμείνουν μετά στο ράφι για χρόνια (με κλειστό καπάκι)_...
Αναφέρομαι στα λάδια που πρόκειται να βάλουμε στη μηχανή, από την στιγμή που θα μπουν στο μοτέρ μας έχουν μέγιστο χρόνο ζωής 8-12 μήνες, εξαιρούνται κάποια long life
πέτα τα περσινά
Και προς Θεού όχι στην αποχέτευση ή το βόθρο, ή το ύπαιθρο. Τα πας σε συνεργείο να τα διαθέσουν για ανακύκλωση.
(Άσχετο με την κουβέντα, αλλά σημαντικό - ας μην το ξεχνάμε).Sorry αυτό εννοούσα, ποτέ λάδια πεταμένα σε αποχετεύσεις/βόθρους/δρόμους/χωράφια κλπ.
Ιταλάκια ακούς ;- Ο Λαμπρ. κάνει απεργία ;
-
Την Τετάρτη αλλάζω τα πρώτα λαδάκια στο cee'd, 36 ευρώ μου είπαν στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο, λάδια, τάπα, εργασία.
-
Ο χρήστης PiCo έγραψε:
Την Τετάρτη αλλάζω τα πρώτα λαδάκια στο cee'd, 36 ευρώ μου είπαν στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο, λάδια, τάπα, εργασία.Φίλτρο;
Καλό είναι να αλλάζεται μαζί με τα λάδια αλλιώς μισή δουλειά γίνεται. -
Αν κάποιος χρησιμοποιεί ενα καλό συνθετικό λάδι στο αυτοκίνητο και κάνει λιγότερο απο 6.000 χλμ το χρόνο, πόσο ειναι απαραίτητο να τα αλλάξει στο χρόνο και πόσο πειράζει να τα αλλάξει 2-3 μήνες αργότερα, ώστε να εχει φτασει πχ τα 8.000 χλμ? Το service manual σε Merc, δεν λέει χρονικό διάστημα, την αλλαγή λαδιού την αναφέρει στα 15.000 χλμ ή κάθε 2 χρόνια, με τις λοιπές εργασίες.
-
Δεν υπάρχει πρόβλημα για 2-3 μήνες αν όπως λες το λάδι είναι καλό
-
Χθές έκανα αλλαγή λαδιών-φ'ίλτρου σε BMW 520 e60 2.2 εξακύλινδρη σε επίσημο συνεργείο... το βιβλίο κατασκευαστή δίνει χωρητικότητα μαζί με αλλαγή φίλτρου 6,5 λίτρα... τα λάδια ήταν δικά μοu, τα mobil 1 esp formula 5-30 και είχα 8 μπουκαλάκια του 1 λίτρου στο πορτ μπαγκάζ... πριν την αλλαγή τους είπα μην τυχόν και βάλουν παραπάνω και ξεπεραστεί η ένδειξη max, στο δείκτη (βέργα) γιατί σχεδόν πάντα τις αλλαγές στα συνεργεία τις κάνουν οι 'μικροί'.... Πηγαίνοντας σπίτι βλέπω στο πορτ μπαγκάζ μόνο ένα μπουκαλάκι που περιείχε 400 ml...άρα μου έβαλαν 7,6 λίτρα δηλαδή 1,1 λίτρα παραπάνω από όσα ορίζει ο κατασκευαστής...Το πρωί αφού το αυτοκίνητο ήταν ακινητοποιημένο όλο το βράδυ έλεγξα τη βέργα και ήταν αρκετά πάνω από την ένδειξη max...σήμερα θα τους το ξαναπάω προκειμένου να βγεί το επιπλέον λάδι το οποίο θεωρώ πολύ περισσότερο από ότι πρέπει και αν το αφήσω μάλλον είναι πολύ χειρότερο για τον κινητήρα... το ερώτημα είναι μήπως υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται όντως τόσο περισσότερο λάδι από ότι λέει ο κατασκευαστής; το αυτοκίνητο έχει 68.000 χιλ. και παρόλο που ο κατασκευαστής λέει αλλαγές κάθε 24.000 χιλ. εγώ αλλάζω κάθε 12.000 χιλ. ή κάθε χρόνο (ότι έρθει πρώτο). είναι δυνατόν να υπάρχει κάποια θεωρία που να δικαιολογεί τόσο επιπλέον λάδι; μήπως δεν το μέτρησα σωστά και θα έπρεπε να λειτουργήσω τον κινητήρα για λίγο και αφού τον αφήσω για 5-10 λεπτά να μετρήσω πάλι τη στάθμη;
Βέβαια δεν πάυει να ισχύειτο γεγονός ότι έχω 1,1 λίτρα παραπάνω από ότι λέει ο κατασκευαστής... -
Δεν καταλαβαινω γιατι σκεφτεσαι οτι μπορει ο Χ μηχανικος να ξερει καλυτερα απο την ιδια την εταιρια που εβαλε το ΜΑΧ στον δεικτη .Να πας να στο αφαιρεσουν .
Καλύτερα να πηγαινεις με λιγοτερο λαδι και μετα να προσθετεις εσυ οσο χρειαζεται ,πχ με 6 λιτρα και να προσθετεις εσυ το 0,5 λιτρο που χρειαζεται.
-
Ο χρήστης stelios.k έγραψε:
Βέβαια δεν πάυει να ισχύειτο γεγονός ότι έχω 1,1 λίτρα παραπάνω από ότι λέει ο κατασκευαστής...
οι διαφορές στη στάθμη ανάμεσα σε ζεστό και κρύο μοτέρ είναι max 150ml.όταν μιλάμε για επιπλέον 1lt λάδι στο κάρτερ,όσο λάθος και να μετρήσεις, δε θα είναι 1 λίτρο αλλά 1,1 ή 0,9.Πάλι πολύ είναι.
Αν διαβάσεις το βιβλιαράκι του αυτοκινήτου γράφει ρητά να μην ξεπερνάμε την max ένδειξη τόσο στα λάδια όσο και στο ψυκτικό υγρό (το 2ο πάντα μου το γεμίζουν πολύ παραπάνω και πάντα εγώ πάω σπίτι και βγάζω όσο πρέπει ).
Ό,τι και να σου πουν*, επέμεινε να στο βγάλουν το παραπανήσιο λάδι.Κάποιος εδώ μέσα είχε αναρτήσει ολόκληρο ποστ για το τι συμβαίνει όταν βάζεις παραπάνω λάδι από όσο έχει 'απαιτήσει' ο κατασκευαστής, αλλά δεν το βρίσκω.
*η κλασσική δικαιολογία θα είναι ότι το επιπλέον λάδι θα το κάψει που ακόμα κι αν είναι σωστό, οι ατμοί του λαδιού από την καύση θα κάτσουν πάνω στον καταλύτη ( ).
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Δεν καταλαβαινω γιατι σκεφτεσαι οτι μπορει ο Χ μηχανικος να ξερει καλυτερα απο την ιδια την εταιρια που εβαλε το ΜΑΧ στον δεικτη .Να πας να στο αφαιρεσουν .Καλύτερα να πηγαινεις με λιγοτερο λαδι και μετα να προσθετεις εσυ οσο χρειαζεται ,πχ με 6 λιτρα και να προσθετεις εσυ το 0,5 λιτρο που χρειαζεται.
Aυτό ακριβώς τους είπα πριν την αλλαγή...καλύτερα να είναι λίγο κάτω από το max. και μετά να βάλω εγώ που είναι πιό εύκολο παρά να είναι πολύ παραπάνω και να πρέπει να βγεί που είναι εκτός των άλλων και πιο δύσκολο...
εχω μια θεωρία για αυτό: υποψιάζομαι ότι όλα τα συνεργεία όλων των εταιρειων βάζουν λίγο παραπάνω λάδι μόνο και μόνο για να ανοίγουν και ένα επιπλέον μουκάλι λάδι που φυσικά στο χρεώνουν αν και σε έμενα τα λάδια ήταν δικά μου μάλλον έπεσα θύμα της συνήθειας των συνεργείων... δηλαδή αν ο κατασκευαστής λέει 4 λίτρα αυτοί ανοίγουν και 5ο μπουκάλι αν λέει 5 ανοίγουν και 6ο... και μπορεί να μη μας φαίνεται εμάς ιδιαίτερος λόγος επιπλέον κέρδους αλλά αν σκεφτεί κανείς τόσα αυτοκίνητα και τόσες αλλαγές ένα παραπάνω λίτρο και με τις τιμές που το χρεώνουν αυτοί (από 18 έως 23 ευρώ το λίτρο τα καλά 5-30) μάλλον είναι πολλά τα λεφτά για αυτούς...
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]