-
Αυτή την διαδικασία αυτονόμησης με φυσικό αέριο (ατομικός λέβητας) από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης (πετρέλαιο) στην πολυκατοικία που μένω την σκέφτομαι και εγώ.
Πήγα σε ένα μαγαζί στο Μαρούσι που ασχολείται με τέτοια θέματα και με μπέρδεψαν εντελώς.
Υπάρχει κάπου κάποιος υπολογιστής που να βγάζει στο περίπου το κόστος για μία τέτοια μετάβαση;
Eμείς βάλαμε φέτος στο διαμέρισμα αυτόνομη θέρμανση Φ.Α (σε προϋπάρχουσα αυτονομία πετρελαίου) με κόστος 2.900 ευρώ (μείον μια επιδότηση που έτρεχε 400 ευρώ).Πάντως και τα πεθερικά της αδερφής μου που έβαλαν πέρσι αυτόνομο Φ.Α στο διαμέρισμά τους σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση πετρελαίου το κόστος ήταν πάλι περίπου 3.000 ευρώ (όμως πέρσι είχαν μεγαλύτερη επιδότηση ~700-800 ευρώ). Τα τετραγωνικά των διαμερισμάτων περίπου ίδια.Μια διαφορά που γνωρίζω είναι ότι σε εκείνους χρειάστηκε να πέρασουν extra σωληνώσεις στα καλοριφέρ και μέσα στο σπίτι.
Kατά τ'άλλα, όπως λέει κι ο harisma παραπάνω, πρώτα έρχεται ειδικός και κάνει μελέτη του χώρου για να σου πει το ακριβές κόστος (το οποίο εξαρτάται κι από τη μάρκα του λέβητα που σου προτείνουν).
-
Και εγώ αυτόνομη θέρμανση πετρέλαιο έχω και σκεφτόμουν να περάσω στο φυσικό αέριο (με μικρό λέβητα στο μπαλκόνι) για θέρμανση και ζεστό νερό. Το δικό σου κόστος το θεωρώ μια χαρά τιμή. Εγώ περίμενα να διαβάσω τιμές άνω των 5000euro με ταβάνι τις 10000euro.
-
Και εγώ αυτόνομη θέρμανση πετρέλαιο έχω και σκεφτόμουν να περάσω στο φυσικό αέριο (με μικρό λέβητα στο μπαλκόνι) για θέρμανση και ζεστό νερό. Το δικό σου κόστος το θεωρώ μια χαρά τιμή. Εγώ περίμενα να διαβάσω τιμές άνω των 5000euro με ταβάνι τις 10000euro.
ανάλογα τις μετατροπές στις σωληνώσεις Storm μπορεί και να φτάσεις εκεί ψηλά (όχι 10000, αλλά πάνω από 5000)
Να το ξεκαθαρίσουμε όμως γιατί το μπλέκουμε με το αυτόνομη.
**1. Κεντρική θέρμανση **είναι κεντρικός καυστήρας λέβητας και ανάβει συγκεκριμένες ώρες με βάση απόφασης ένοικων της πολυκατοικίας
2. Αυτόνομη θέρμανση είναι κεντρικός καυστήρας λέβητας και ανάβω όποτε γουστάρω. Υπάρχει μετρητής στο λεβητοστάσιο, μετριούνται οι ώρες και βγαίνει κοστούμι στα κοινόχρηστα.
**3.**Ο δικός μου λέβητας στο μπαλκόνι είναι ανεξάρτητη θέρμανση και δίνει δυνατότητα για ζεστό νερό ή ξεχωριστή θερμοκρασία ανά δωμάτιο.
και για τις 3 περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να μπει ΦΑ. Στις 2 πρώτες πιο δύσκολα γιατί μπλέκουν πολλοί. το οικονομικό όφελος είναι αρκετό πάντως (ανήκω στην περίπτωση 2).
-
nick, όπως λες είναι.
Συνήθως στις πιο νέες πολυκατοικίες (10ετίας-15ετίας) υπάρχει από την αρχή η λύση 2 για το Φ.Α.(η αδερφή μου είναι σε μια τέτοια του 2008).Εμείς καταφύγαμε στη λύση 3,-πιο παλιά πολυκατοικία του 90'-λόγω του ότι είχαμε αυτόνομη πετρελαίου και δε συμφώνησαν όλοι να βάλουν την αυτόνομη θέρμανση Φ.Α. Το κόστος για το λέβητα στο μπαλκόνι κι όλη την εργασία με την ανεξάρτητη θέρμανση της λύσης 3, ήταν όπως είπα 2.900 (για μας τελικά 2500,λόγω του μείον 400 της επιδότησης για το 2019).Αλλά επειδή δεν γνωρίζω τι επιπλέον μπορεί να χρειαστεί σε κάθε σπίτι,αυτό θα του το πει ο τεχνικός που έρχεται για αυτοψία (αν και τα 5000+ μου φαίνονται πάλι πολλά για σπίτι που έχει ήδη αυτόνομη θέρμανση όπως του storm)
-
nick, όπως λες είναι.
Συνήθως στις πιο νέες πολυκατοικίες (10ετίας-15ετίας) υπάρχει από την αρχή η λύση 2 για το Φ.Α.(η αδερφή μου είναι σε μια τέτοια του 2008).Εμείς καταφύγαμε στη λύση 3,-πιο παλιά πολυκατοικία του 90'-λόγω του ότι είχαμε αυτόνομη πετρελαίου και δε συμφώνησαν όλοι να βάλουν την αυτόνομη θέρμανση Φ.Α. Το κόστος για το λέβητα στο μπαλκόνι κι όλη την εργασία με την ανεξάρτητη θέρμανση της λύσης 3, ήταν όπως είπα 2.900 (για μας τελικά 2500,λόγω του μείον 400 της επιδότησης για το 2019).Αλλά επειδή δεν γνωρίζω τι επιπλέον μπορεί να χρειαστεί σε κάθε σπίτι,αυτό θα του το πει ο τεχνικός που έρχεται για αυτοψία (αν και τα 5000+ μου φαίνονται πάλι πολλά για σπίτι που έχει ήδη αυτόνομη θέρμανση όπως του storm)
Εμείς με ήδη αυτόνομη πετρελαίου πήγαινε 3500+ για ανεξαρτητοποίηση (με περιπου 400κατι επιδότηση, δλδ 3900) και οι σωλήνες ήταν σε σχετικά εύκολα προσβάσιμο σημείο για να γίνει η απομόνωση του κάθε διαμερίσματος. Φαντάσου και μας έκαναν και καλή έκπτωση γιατί λέγαμε να ανεξαρτητοποιηθούμε και τα 3 σπίτια του κτηρίου.
Μπορεί όντως να είναι πολλά τα 5000+, αλλά πχ τώρα πρόγραμμα 'εξοικονόμηση κατ'οικων' δεν ξέρω αν τρέχει (νομίζω όχι ακόμα,αλλά σε λίγο καιρό), ώστε να έχει την επιδότηση
-
Μπορεί όντως να είναι πολλά τα 5000+, αλλά πχ τώρα πρόγραμμα 'εξοικονόμηση κατ'οικων' δεν ξέρω αν τρέχει (νομίζω όχι ακόμα,αλλά σε λίγο καιρό), ώστε να έχει την επιδότηση
Nαι, το πρόγραμμα πέρσι έτρεξε κατά το Μάρτιο (αλλά ας ενημερωθεί,γιατί μπορεί να αλλάξουν τίποτα ξαφνικά)
-
nick, όπως λες είναι.
Ίδια περίπτωση είμαι και εγώ. Αυτόνομη πετρελαίου, αλλά για διαφόρους λόγους δεν τίθεται καν θέμα για μετάβαση σε φυσικό αέριο.
Οπότε σκεφτόμουν να κινηθώ μόνος μου. Και δεν θέλω να το κάνω μόνο για να έχω θέρμανση και ζεστό νερό αλλά και γιατί έχουν προκύψει θέματα με την λειτουργία του πετρελαίου.
Ένα άλλο που σκέφτομαι είναι αν κάποιος πάει σε φυσικό αέριο γλυτώνει τα έξοδα συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών του πετρελαίου (λέβητας/καυστήρας/πίνακας αυτονομίας/σωληνώσεις/ηλεκτροβάνες κλπ...) ή λούζεται έξοδα που οφείλονται σε κακοδιαχείριση και σε κακή συντήρηση;
Αν μπορείτε πείτε περίπου και τα τμ των σπιτιών σας για να καταλάβω πάνω/κάτω σε τι περιπτώσεις αναφέρεστε.
-
Νίκο, πολύ μπακαλίστικα σκέψου ένα ποσό γύρω στα 3,5 χιλιάρικα (+ ή - 500 Ευρώ) για διαμέρισμα που έχει ήδη αυτονομία. Υπό την προϋπόθεση ότι περνάει από το δρόμο σου αγωγός φυσικού αερίου...
-
Αν μπορείτε πείτε περίπου και τα τμ των σπιτιών σας για να καταλάβω πάνω/κάτω σε τι περιπτώσεις αναφέρεστε.
140τ.μ. το πατρικό το δικό μου, ~120τ.μ. των πεθερικών της αδερφής μου.
-
Το δίκτυο περνά κανονικά έξω από την πολυκατοικία. Άλλωστε οι περισσότερες στο δρόμο που μένω έχουν ήδη εγκαταστάσεις. Θέλει σκέψη το θέμα.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
-
Ένα άλλο που σκέφτομαι είναι αν κάποιος πάει σε φυσικό αέριο γλυτώνει τα έξοδα συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών του πετρελαίου (λέβητας/καυστήρας/πίνακας αυτονομίας/σωληνώσεις/ηλεκτροβάνες κλπ...) ή λούζεται έξοδα που οφείλονται σε κακοδιαχείριση και σε κακή συντήρηση;
Όπως και να έχει αυτά (πίνακας αυτονομίας/σωληνώσεις/ηλεκτροβάνες κλπ...) χρειάζονται συντήρηση, μάλλον καλύτερα μπορεί να βγάλουν βλάβες, ειδικά σε παλιό κτήριο. Ο μηχανικός με τους τεχνικούς θα σου πουν αν χρειάζεται κάτι αλλαγή και καλύτερα να τα αλλάξεις όταν θα βάλεις τον καυστήρα του ΦΑ.
Ο ατομικός καυστήρας του ΦΑ χρειάζεται και αυτός μια τυπική συντήρηση καθαρισμό 1 φορά το χρόνο (κανέναν 50ρικο περίπου), έτσι θα σου κρατάει και την κατανάλωση χαμηλά.
Το σπίτι είναι μεζονέτα με 1 θερμοστάτη κάτω σαλονοτραπεζαρία,wc και 1 πάνω 3 υπνοδωμάτια,μπάνιο σύνολο 110τ.μ. με αναλογία περίπου 55% κάτω, 45% πάνω, προίκα της γυναίκας (σωγαμπρος). Το κάτω είναι του 1956 με γερές επισκευές λόγω ζημιών στο σεισμό όπου προστέθηκε ο πάνω όροφος. Ήταν 2οροφο το πατρικό της πεθεράς, μετά το σεισμό προστέθηκε άλλος ένας όροφος και χωρίστηκαν οι 2 πάνω όροφοι σε 2 μεζονέτες για τις κόρες της πεθεράς και το ισόγειο για τα πεθερικά. (Γιατρέ κατάλαβες που μένω ή ακόμα???)
Η μόνωση παίζει τρομερά σημαντικό ρόλο
-
Δείτε λίγο κάποια πράγματα , έστω και αν είναι του 1997 , για να τα κάνουμε πιο εύπεπτα .
-
Ερώτηση: χρειάζομαι να συμπληρώσω λίγο μάρμαρο από παλιό πάτωμα. Το μάρμαρο είναι Ιωαννίνων μου έχουν πει, αλλά δεν είναι το κλασσικό λευκό/μπεζ. Είναι προς το γκρίζο. Γνωρίζει κανέις που μπορώ να βρω όμοιο;
Επίσης ψάχνω μαρμαρά, να μου βγάλει κάποια μάρμαρα (2-3τμ) και να τα ξαναβάλει με σωστή κλίση. Αν έχετε κάποιον υπόψιν σας (Αθήνα), μου λέτε.
-
(Γιατρέ κατάλαβες που μένω ή ακόμα???)
Όχι ακριβώς,αλλά προς κάπου προσανατολίζομαι.
Η μόνωση παίζει τρομερά σημαντικό ρόλο
+1.
Όπως σημαντικό ρόλο παίζει και πόσα παράθυρα,μπαλκονόπορτες (αν είναι διπλά ή μονά τζάμια κ.τ.λ.) έχεις για τις απώλειες που πρέπει να καλύψει η θέρμανση.
-
Παιδιά, αν βάλω (μου βάλει ηλεκτρολόγος καλύτερα ) φωτάκι στο πίνακα σε σειρά με τον διακόπτη του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα (και όχι παράλληλα όπως είναι τώρα και απλά δείχνει ότι είναι κλειστός ο διακόπτης), δεν θα ανάβει μόνο όταν δουλεύει η αντίσταση (δεν κόβει ο θερμοστάτης δηλαδή); Θέλω να βλέπω πότε δουλεύει η αντίσταση για δύο λόγους:
-
Το καλοκαίρι, επειδή ο ηλεκτρικός είναι ταυτόχρονα και ηλιακός ρίχνει την ασφάλεια (αν λέγεται ασφάλεια) του θερμοστάτη (θεωρώ ότι το κάνει επειδή ζεσταίνει πάρα πολύ το νερό ο ηλιακός - αλλάχτηκε πρόσφατα θερμοστάτης και συνεχίζει το... φαινόμενο) και αν δεν πάω να το δω και να την επαναφέρω μέσα δεν παίρνω χαμπάρι ότι ανάβω θερμοσίφωνα (συνήθως το φθινόπωρο μετά το καλοκαίρι ή αν το ξεσκίσει το ντους η σύζυγός που κάνει στους 100°C) και αυτός γιοκ.
-
Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν χρήσιμο όταν τον ανάβω να βλέπω ότι ξεκινάει και αν πάω αργότερα και έχει σβήσει (εντάξει, αν την πετύχω σβηστή) να συμπεραίνω ότι έχει φτάσει την θερμοκρασία του θερμοστάτη.
Ξέρω, λίγο περίεργη απαίτηση αλλά...
-
-
Όταν γράφεις ότι ο ηλεκτρικός είναι ταυτόχρονα και ηλιακός τι εννοείς;
Είναι ηλιακός διπλής ενέργειας ή έχεις και ηλιακό (διπλής ενέργειας) στην ταράτσα και ηλεκτρικό π.χ. στο πατάρι;
-
Όταν γράφεις ότι ο ηλεκτρικός είναι ταυτόχρονα και ηλιακός τι εννοείς;
Είναι ηλιακός διπλής ενέργειας ή έχεις και ηλιακό (διπλής ενέργειας) στην ταράτσα και ηλεκτρικό π.χ. στο πατάρι;
Είναι ένας ηλιακός διπλής ενέργειας και δεν υπάρχει άλλος.
-
Δυσκολεύουν τα πράγματα. Μάλλον ανεβάζει πολύ θερμοκρασία και σου ανοίγει την βαλβίδα ασφαλείας για να πετάξει ζεστό νερό για πτώση της θερμοκρασίας. Και μετά ο ηλιακός όμως δεν λειτουργεί, οπότε χρειάζεται με το χέρι να επαναφέρεις την βαλβίδα.
Αν αναφέρεσαι σε αυτή την περίπτωση στη θέση σου θα κάλυπτα τους καλοκαιρινούς μήνες ένα τμήμα του συλλέκτη με ειδικό πανί που να αντανακλά την ακτινοβολία ώστε να μην ανεβάζει μεγάλες θερμοκρασίες υψηλές το νερό. Είναι μία εύκολη και οικονομική λύση.
-
Δυσκολεύουν τα πράγματα. Μάλλον ανεβάζει πολύ θερμοκρασία και σου ανοίγει την βαλβίδα ασφαλείας για να πετάξει ζεστό νερό για πτώση της θερμοκρασίας. Και μετά ο ηλιακός όμως δεν λειτουργεί, οπότε χρειάζεται με το χέρι να επαναφέρεις την βαλβίδα.
Αν αναφέρεσαι σε αυτή την περίπτωση στη θέση σου θα κάλυπτα τους καλοκαιρινούς μήνες ένα τμήμα του συλλέκτη με ειδικό πανί που να αντανακλά την ακτινοβολία ώστε να μην ανεβάζει μεγάλες θερμοκρασίες υψηλές το νερό. Είναι μία εύκολη και οικονομική λύση.
Το «θερμικό» που αναφέρει ο μάστορας εδώ «πετάει». Όχι συνέχεια, μια δύο φορές το καλοκαίρι όταν το νερό γίνεται βραστό.
-
Καλησπέρα. Να ρωτήσω κάτι τους ειδικούς του forum. Σκέφτομαι να κάνω ολική ανακαίνιση το κύριο μπάνιο του διαμερίσματός μου (4 τετραγωνικά όλο κι όλο) και βρίσκομαι στο αρχικό στάδιο που απλά χαζεύω στο Internet για ιδέες και κάνω πρόχειρα σχέδια για το πως θέλουμε να γίνει.
Το ερώτημά μου είναι το εξής: Το σπίτι βρίσκεται στον 5ο και τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας και όλα τα από κάτω διαμερίσματα είναι ίδια σαν κάτοψη. Μπορώ να μετακινήσω τη λεκάνη της τουαλέτας σε τελείως διαφορετικό σημείο ή δεσμεύομαι από την στήλη αποχέτευσης που περνάει από πίσω της και η νέα λεκάνη πρέπει να τοποθετηθεί ακριβώς στο ίδιο σημείο με την παλιά; Κι αν δεσμεύομαι από την κάθετη αποχέτευση, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί ούτε λίγο, δεξιά ή αριστερά; Αν όχι, πόσο;
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]