Καλησπέρα σας.
Πρόκειται να προχωρήσω σε αγορά νέου αυτοκινήτου, και από την έρευνα αγοράς που έχω κάνει μέχρι τώρα έχω καταλήξει σε δύο υποψήφια μοντέλα, από τα οποία μπορείτε να σχηματίσετε μια γενική άποψη για την κατηγορία αμαξιού που ενδιαφέρομαι.
Έχω καταλήξει, λοιπόν, σε Seat Leon 1.4 TSI Stylance και Hyundai i30 1.6 Sport.
Την Seat δεν την 'γνωρίζω', καθώς δεν έτυχε να έχω ποτέ αμάξι της (άλλωστε μόλις 1 αμάξι είχα στην κατοχή μου), ενώ η 'φιλική' εμπειρία που έχω είναι από το Leon 1.8 TSI ενός φίλου, ο οποίος δεν είχε προβλήματα τον τελευταίο χρόνο που το οδηγάει.
Για την Hyundai έχω πολύ καλή άποψη (μιλόντας για αξιοπιστία πάντα), καθώς οδηγώ τα τελευταία 3 χρόνια ένα Accent '98 και πραγματικά είναι σκυλί.
Οι απαιτήσεις μου δεν είναι υπερβολικές. Δεν είμαι ούτε κυνηγός του γκαζιού, ούτε 'ανοιγματάκιας', ούτε ξοδεύω λεφτά σε μηχανικές βελτιώσεις, πέρα των μηχανικών θεμάτων που προκύπτουν κατά καιρούς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα εκτιμούσα την καλή μηχανική απόδοση (π.χ. μεγαλύτερη ροπή χαμηλά λόγω τούρμπο, και άρα σημαντικά μεγαλύτερη επιτάχυνση από ένα ατμοσφαιρικό) ή την μεγαλύτερη οδηγική άνεση που προσφέρει ένα καλοζυγισμένο αμάξι. Ωστόσο δίνω αρκετή σημασία σε έναν επαρκή εξοπλισμό, ενώ δεν μου είναι καθόλου αδιάφορο και το αισθητικό κομμάτι. Με λίγα λόγια, ψάχνοντας κάτι να με καλύπτει συνολικά, θέλω να κάνω τους συμβιβασμούς που θα ζυγίσουν λιγότερο στη συνολική ζυγαριά.
Το Leon 1.4 tsi το έχω κάνει testdrive, ενώ το i30 1,6 δυστυχώς δεν μπορώ με τίποτα να το βρω για ένα testdrive, οπότε γνωρίζω μόνο την έκδοση 1,4 (που έχει σημαντικές διαφορές) και τις προδιαγραφές του 1,6.
Στο Leon κερδίζω καλύτερη οδηγική συμπεριφορά, καλύτερο στήσιμο στον δρόμο και πιο 'ενδιαφέρουσα' οδήγηση. Στο i30 1.6 (τονίζω συνεχώς το 1,6 γιατί έχει σημαντικές διαφορές με το 1,4) χάνω σε σπιρτάδα στην οδήγηση, ίσως και σε στήσιμο και κράτημα στον δρόμο, αλλά κερδίζω σε εξοπλισμό, ομορφιά εσωτερικού, αξιοπιστία και χρήματα (μια διαφορά περίπου στα 800 ευρώ αν δεν κάνω λάθος).
Θα ήθελα από εσάς που έχετε μια σαφής άποψη για τα 2 μοντέλα (όχι μόνο γενικά για τα μοντέλα, αλλά και συγκεκριμένα για τις 2 αυτές εκδόσεις) να μου δώσετε μια γνώμη ώστε να με βοηθήσετε να καταλήξω σε μια απόφαση. Ποια είναι η γνώμη σας για τα συν και πλην, και τι θα επιλέγατε στη θέση μου.
Προσωπικά κλίνω περισσότερο προς το Leon, λόγω του χαρακτήρα του στον δρομο, ωστόσο δεν έχω κάποια άποψη για τον αντίστοιχο χαρακτήρα του i30 ώστε να μπορώ να τα συγκρίνω άμεσα. Ενδεικτικά να αναφέρω, όσο αφορά τους κινητήρες, ότι το μεν Leon έχει τον τούρμπο 1,4 με 125 άλογα, που πιάνει 20 κιλά ροπής από τις 1700 περίπου στροφές, ενώ το i30 έχει έναν ατμοσφαιρικό 1,6 με 122 άλογα που βγάζει 15 κιλά ροπής στις 4000 περιπου στροφές. Επίσης το Leon φοράει 16-αρες ζάντες ενώ το i30 17-αρες.
Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την άποψη των φίλων που είχαν άμεση επαφή και με τα 2 μοντέλα (αν τα έχουν οδηγήσει και τα 2 ακόμα καλύτερα), οπότε ίσως θα ήταν καλό να αναφέρει ο καθένας και την επαφή που είχε με το κάθε αμάξι. Θα εκτιμούσα ακόμα περισσότερο απόψεις που είναι απαλλαγμένες από τυχόν προκαταλήψεις, έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε και στα γνωστά flames που έχω δει σε άλλα θέματα (ειδικά σε θέματα που γίνεται συζήτηση για το i30).
Επίσης, επειδή λίγο-πολύ έχω καταλήξει στα 2 αυτά μοντέλα, καλό είναι να αποφύγουμε προτάσεις για άλλες μάρκες (ή τουλάχιστον να μην πλατιάσουμε σε βαθμό παρεκτροπής της κουβέντας). Τα χρήματα που δίνω δεν είναι παραπάνω από 18000, οπότε προτάσεις του στυλ 'δώσε άλλα Χ ευρώ και πάρε το μοντέλο με τον δυνατότερο Υ κινητήρα' δεν με βοηθούν ιδιαίτερα.
Πραγματικά θα με ενδιέφερε να ακούσω τη γνώμη σας, και αν έχω ξεχάσει και εγώ να αναφέρω στο παρόν ποστ θα το κάνω στην πορεία.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο.