-
Καλησπέρα σας.
Πρόκειται να προχωρήσω σε αγορά νέου αυτοκινήτου, και από την έρευνα αγοράς που έχω κάνει μέχρι τώρα έχω καταλήξει σε δύο υποψήφια μοντέλα, από τα οποία μπορείτε να σχηματίσετε μια γενική άποψη για την κατηγορία αμαξιού που ενδιαφέρομαι.
Έχω καταλήξει, λοιπόν, σε Seat Leon 1.4 TSI Stylance και Hyundai i30 1.6 Sport.
Την Seat δεν την 'γνωρίζω', καθώς δεν έτυχε να έχω ποτέ αμάξι της (άλλωστε μόλις 1 αμάξι είχα στην κατοχή μου), ενώ η 'φιλική' εμπειρία που έχω είναι από το Leon 1.8 TSI ενός φίλου, ο οποίος δεν είχε προβλήματα τον τελευταίο χρόνο που το οδηγάει.
Για την Hyundai έχω πολύ καλή άποψη (μιλόντας για αξιοπιστία πάντα), καθώς οδηγώ τα τελευταία 3 χρόνια ένα Accent '98 και πραγματικά είναι σκυλί.Οι απαιτήσεις μου δεν είναι υπερβολικές. Δεν είμαι ούτε κυνηγός του γκαζιού, ούτε 'ανοιγματάκιας', ούτε ξοδεύω λεφτά σε μηχανικές βελτιώσεις, πέρα των μηχανικών θεμάτων που προκύπτουν κατά καιρούς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα εκτιμούσα την καλή μηχανική απόδοση (π.χ. μεγαλύτερη ροπή χαμηλά λόγω τούρμπο, και άρα σημαντικά μεγαλύτερη επιτάχυνση από ένα ατμοσφαιρικό) ή την μεγαλύτερη οδηγική άνεση που προσφέρει ένα καλοζυγισμένο αμάξι. Ωστόσο δίνω αρκετή σημασία σε έναν επαρκή εξοπλισμό, ενώ δεν μου είναι καθόλου αδιάφορο και το αισθητικό κομμάτι. Με λίγα λόγια, ψάχνοντας κάτι να με καλύπτει συνολικά, θέλω να κάνω τους συμβιβασμούς που θα ζυγίσουν λιγότερο στη συνολική ζυγαριά.
Το Leon 1.4 tsi το έχω κάνει testdrive, ενώ το i30 1,6 δυστυχώς δεν μπορώ με τίποτα να το βρω για ένα testdrive, οπότε γνωρίζω μόνο την έκδοση 1,4 (που έχει σημαντικές διαφορές) και τις προδιαγραφές του 1,6.
Στο Leon κερδίζω καλύτερη οδηγική συμπεριφορά, καλύτερο στήσιμο στον δρόμο και πιο 'ενδιαφέρουσα' οδήγηση. Στο i30 1.6 (τονίζω συνεχώς το 1,6 γιατί έχει σημαντικές διαφορές με το 1,4) χάνω σε σπιρτάδα στην οδήγηση, ίσως και σε στήσιμο και κράτημα στον δρόμο, αλλά κερδίζω σε εξοπλισμό, ομορφιά εσωτερικού, αξιοπιστία και χρήματα (μια διαφορά περίπου στα 800 ευρώ αν δεν κάνω λάθος).
Θα ήθελα από εσάς που έχετε μια σαφής άποψη για τα 2 μοντέλα (όχι μόνο γενικά για τα μοντέλα, αλλά και συγκεκριμένα για τις 2 αυτές εκδόσεις) να μου δώσετε μια γνώμη ώστε να με βοηθήσετε να καταλήξω σε μια απόφαση. Ποια είναι η γνώμη σας για τα συν και πλην, και τι θα επιλέγατε στη θέση μου.
Προσωπικά κλίνω περισσότερο προς το Leon, λόγω του χαρακτήρα του στον δρομο, ωστόσο δεν έχω κάποια άποψη για τον αντίστοιχο χαρακτήρα του i30 ώστε να μπορώ να τα συγκρίνω άμεσα. Ενδεικτικά να αναφέρω, όσο αφορά τους κινητήρες, ότι το μεν Leon έχει τον τούρμπο 1,4 με 125 άλογα, που πιάνει 20 κιλά ροπής από τις 1700 περίπου στροφές, ενώ το i30 έχει έναν ατμοσφαιρικό 1,6 με 122 άλογα που βγάζει 15 κιλά ροπής στις 4000 περιπου στροφές. Επίσης το Leon φοράει 16-αρες ζάντες ενώ το i30 17-αρες.
Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την άποψη των φίλων που είχαν άμεση επαφή και με τα 2 μοντέλα (αν τα έχουν οδηγήσει και τα 2 ακόμα καλύτερα), οπότε ίσως θα ήταν καλό να αναφέρει ο καθένας και την επαφή που είχε με το κάθε αμάξι. Θα εκτιμούσα ακόμα περισσότερο απόψεις που είναι απαλλαγμένες από τυχόν προκαταλήψεις, έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε και στα γνωστά flames που έχω δει σε άλλα θέματα (ειδικά σε θέματα που γίνεται συζήτηση για το i30).
Επίσης, επειδή λίγο-πολύ έχω καταλήξει στα 2 αυτά μοντέλα, καλό είναι να αποφύγουμε προτάσεις για άλλες μάρκες (ή τουλάχιστον να μην πλατιάσουμε σε βαθμό παρεκτροπής της κουβέντας). Τα χρήματα που δίνω δεν είναι παραπάνω από 18000, οπότε προτάσεις του στυλ 'δώσε άλλα Χ ευρώ και πάρε το μοντέλο με τον δυνατότερο Υ κινητήρα' δεν με βοηθούν ιδιαίτερα.Πραγματικά θα με ενδιέφερε να ακούσω τη γνώμη σας, και αν έχω ξεχάσει και εγώ να αναφέρω στο παρόν ποστ θα το κάνω στην πορεία.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο.
-
Καλησπέρα σας.
Πρόκειται να προχωρήσω σε αγορά νέου αυτοκινήτου, και από την έρευνα αγοράς που έχω κάνει μέχρι τώρα έχω καταλήξει σε δύο υποψήφια μοντέλα, από τα οποία μπορείτε να σχηματίσετε μια γενική άποψη για την κατηγορία αμαξιού που ενδιαφέρομαι.
Την Seat δεν την 'γνωρίζω', καθώς δεν έτυχε να έχω ποτέ αμάξι της (άλλωστε μόλις 1 αμάξι είχα στην κατοχή μου), ενώ η 'φιλική' εμπειρία που έχω είναι από το Leon 1.8 TSI ενός φίλου, ο οποίος δεν είχε προβλήματα τον τελευταίο χρόνο που το οδηγάει.
Για την Hyundai έχω πολύ καλή άποψη (μιλόντας για αξιοπιστία πάντα), καθώς οδηγώ τα τελευταία 3 χρόνια ένα Accent '98 και πραγματικά είναι σκυλί.Οι απαιτήσεις μου δεν είναι υπερβολικές. Δεν είμαι ούτε κυνηγός του γκαζιού, ούτε 'ανοιγματάκιας', ούτε ξοδεύω λεφτά σε μηχανικές βελτιώσεις, πέρα των μηχανικών θεμάτων που προκύπτουν κατά καιρούς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα εκτιμούσα την καλή μηχανική απόδοση (π.χ. μεγαλύτερη ροπή χαμηλά λόγω τούρμπο, και άρα σημαντικά μεγαλύτερη επιτάχυνση από ένα ατμοσφαιρικό) ή την μεγαλύτερη οδηγική άνεση που προσφέρει ένα καλοζυγισμένο αμάξι. Ωστόσο δίνω αρκετή σημασία σε έναν επαρκή εξοπλισμό, ενώ δεν μου είναι καθόλου αδιάφορο και το αισθητικό κομμάτι. Με λίγα λόγια, ψάχνοντας κάτι να με καλύπτει συνολικά, θέλω να κάνω τους συμβιβασμούς που θα ζυγίσουν λιγότερο στη συνολική ζυγαριά.
Το Leon 1.4 tsi το έχω κάνει testdrive, ενώ το i30 1,6 δυστυχώς δεν μπορώ με τίποτα να το βρω για ένα testdrive, οπότε γνωρίζω μόνο την έκδοση 1,4 (που έχει σημαντικές διαφορές) και τις προδιαγραφές του 1,6.
Στο Leon κερδίζω καλύτερη οδηγική συμπεριφορά, καλύτερο στήσιμο στον δρόμο και πιο 'ενδιαφέρουσα' οδήγηση. Στο i30 1.6 (τονίζω συνεχώς το 1,6 γιατί έχει σημαντικές διαφορές με το 1,4) χάνω σε σπιρτάδα στην οδήγηση, ίσως και σε στήσιμο και κράτημα στον δρόμο, αλλά κερδίζω σε εξοπλισμό, ομορφιά εσωτερικού, αξιοπιστία και χρήματα (μια διαφορά περίπου στα 800 ευρώ αν δεν κάνω λάθος).
Θα ήθελα από εσάς που έχετε μια σαφής άποψη για τα 2 μοντέλα (όχι μόνο γενικά για τα μοντέλα, αλλά και συγκεκριμένα για τις 2 αυτές εκδόσεις) να μου δώσετε μια γνώμη ώστε να με βοηθήσετε να καταλήξω σε μια απόφαση. Ποια είναι η γνώμη σας για τα συν και πλην, και τι θα επιλέγατε στη θέση μου.
Προσωπικά κλίνω περισσότερο προς το Leon, λόγω του χαρακτήρα του στον δρομο, ωστόσο δεν έχω κάποια άποψη για τον αντίστοιχο χαρακτήρα του i30 ώστε να μπορώ να τα συγκρίνω άμεσα. Ενδεικτικά να αναφέρω, όσο αφορά τους κινητήρες, ότι το μεν Leon έχει τον τούρμπο 1,4 με 125 άλογα, που πιάνει 20 κιλά ροπής από τις 1700 περίπου στροφές, ενώ το i30 έχει έναν ατμοσφαιρικό 1,6 με 122 άλογα που βγάζει 15 κιλά ροπής στις 4000 περιπου στροφές. Επίσης το Leon φοράει 16-αρες ζάντες ενώ το i30 17-αρες.
Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την άποψη των φίλων που είχαν άμεση επαφή και με τα 2 μοντέλα (αν τα έχουν οδηγήσει και τα 2 ακόμα καλύτερα), οπότε ίσως θα ήταν καλό να αναφέρει ο καθένας και την επαφή που είχε με το κάθε αμάξι. Θα εκτιμούσα ακόμα περισσότερο απόψεις που είναι απαλλαγμένες από τυχόν προκαταλήψεις, έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε και στα γνωστά flames που έχω δει σε άλλα θέματα (ειδικά σε θέματα που γίνεται συζήτηση για το i30).
Επίσης, επειδή λίγο-πολύ έχω καταλήξει στα 2 αυτά μοντέλα, καλό είναι να αποφύγουμε προτάσεις για άλλες μάρκες (ή τουλάχιστον να μην πλατιάσουμε σε βαθμό παρεκτροπής της κουβέντας). Τα χρήματα που δίνω δεν είναι παραπάνω από 18000, οπότε προτάσεις του στυλ 'δώσε άλλα Χ ευρώ και πάρε το μοντέλο με τον δυνατότερο Υ κινητήρα' δεν με βοηθούν ιδιαίτερα.Πραγματικά θα με ενδιέφερε να ακούσω τη γνώμη σας, και αν έχω ξεχάσει και εγώ να αναφέρω στο παρόν ποστ θα το κάνω στην πορεία.
-
Καλησπέρα σας.
-
LEON
-
Ο χρήστης popol@ros έγραψε:
LEONΣύμφωνοι, αλλά γιατί?
-
LEONΩραία ξεκίνησε το νέο θέμα. Κατασταλαγμένη και τεκμηριωμένη άποψη...
-
ε ρε της σασας μπαστας εχει να γινει εδω μεσα...
συμφωνω με ποπ-ολαρο!!
ΑΛΛΑ...απο τα γραφομενα σου περισσοτερο προς ι30 σε βλεπω παρα ως λεον...οποτε καλοριζικο!!
-
αδη Η 17αρα κανει την διαφορα.... κραταει καλυτερα βλεπεις...
-
αδη Η 17αρα κανει την διαφορα.... κραταει καλυτερα βλεπεις...δλδ εχει μονο καλυτερες ζαντες?
και ειναι αυτος σοβαρος λογος? -
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
ε ρε της σασας μπαστας εχει να γινει εδω μεσα...Αν αφήσουμε τις προκαταλήψεις στην άκρη δεν υπάρχει λόγος.
ΑΛΛΑ...απο τα γραφομενα σου περισσοτερο προς ι30 σε βλεπω παρα ως λεον...οποτε καλοριζικο!!
Μα... κάπου στο ποστ μου αναφέρω το αντίθετο...
-
Ο χρήστης nascar1 έγραψε:
LEON
Ωραία ξεκίνησε το νέο θέμα. Κατασταλαγμένη και τεκμηριωμένη άποψη...
Leon λόγω τουρμπομοτέρ, λόγω πιο σωστά ρυθμισμένης ανάρτησης τόσο μπροστά όσο και πίσω. Για τα δικά μου τα γούστα είναι και πιο άνετο (η τραμπάλα δεν είναι άνεση) και πιο 'σωστό' στον δρόμο για κάποιον που ψάχνεται οδηγικά.
Το χιουνται έχει το πλεονέκτημα της εγγύησης και μάλλον δεν θα σε τρέξει στα συνεργεία για βλακειούλες. Επίσης, για κάποιον που εκτιμάει περισσότερο τον εξοπλισμό σε σχέση με τα οδηγικά χαρακτηριστικά μάλλον υπερέχει.
Για εξωτερική εμφάνιση, αν και υποκειμενική, το Leon το βρίσκω αρκετά πιο αρμονικό. Εσωτερικά και τα δύο μου φαίνονται χάλια για τα γούστα μου, αλλά οκ.
Να κοιτάξεις το leon αν σε βολεύει από άποψη ορατότητας. Ίσως το μόνο μειονέκτημά του έναντι του i30.
-
Ο χρήστης nascar1 έγραψε:
LEON
Ωραία ξεκίνησε το νέο θέμα. Κατασταλαγμένη και τεκμηριωμένη άποψη...
Δε χρειαζεται να πει κανείς κάτι περισσότερο. Αφού το θέλεις όμως:
Το leon eίναι πιο ολοκληρωμένο και πιο σύγχρονο αυτοκίνητο με μελετημένη μπροστινή ανάρτηση, όχι σαν του i30 που μπήκε εκεί απλά για να υπάρχει. Από εκεί και μετά είναι πιο γρήγορο και σίγουρα πιο όμορφο πιο καλοκατασκευασμένο πιο γρήγορο μάλλον πως είναι και πιο οικονομικό.
Αυτά από μένα ας συνεχίσει κάποιος άλλος. -
Για να πω και εγώ την άποψή μου στα 1.6 κυβικά θεωρώ πως το Leon είναι πιο ολοκληρωμένο και πιο κοντά στις ανάγκες που περιγράφεις...
-
Κατ' αρχήν ευχαριστώ πολύ για τις γνώμες σας.
Θα ήθελα να παρακαλέσω όμως να μου αναφέρετε ποιο από τα δύο έχετε οδηγήσει, ώστε να έχω και εγώ ένα μέτρο σύγκρισης για την εμπειρία από την οποία εξάγετε τα όποια λεγόμενά σας.
@nascar1:
Το Leon φοράει 1,4 TSI, όχι 1,6. -
πιστεψε με πρεπει να ξαναδιαβασεις το κειμενο σου...μονο ο κινητηρας του λεον σε κραταει...
τεσπα, προσωπικα δε βλεπω το λεον να υστερει σε καμια περιπτωση του ι30 σε θεμα εμφανισης, ισως αν λεγαμε για ceed θα υπηρχε θεμα..
οδικως αμφιβαλλω αν υπαρχει σχεση των 2 αυτοκινητων...στο λεον παλευεις με το σπαρτιατικο εσωτερικο και τα επισημα συνεργεια των αντιπροσωπειων...αν τη παλεψεις με το πρωτο, το δευτερο θα το λυσεις ανετα αν μπεις σε φορουμ της σεατ και μαθεις 5 πραγματα...
δεν μιλαω για εξοπλισμους γιατι βαριεμαι...17αρες, usb, πετσινα τασακια, ηλεκτρικα καζανακια δε με απασχολουν....αλλα εφοσον σε αρεσουν το ι30 λογικα θα χει μεγαλη γκαμα και σε λογικες τιμες...αν ειδα καλα στο αλλο θρεντ, μια εκδοση του βγαινει κοντα στα 17,5-18...
anyway, αν εχεις οικογενεια η αναγκη απο χωρους ειναι αχαστο το ι30...εκει ειναι πραγματικα αξιολογο!!
-
Leon, γιατί είναι καλύτερο αυτοκίνητο σε όλους τους ουσιαστικούς τομείς και με διαφορά.
-
Ο χρήστης Mercyful_Fate έγραψε:
Κατ' αρχήν ευχαριστώ πολύ για τις γνώμες σας.Θα ήθελα να παρακαλέσω όμως να μου αναφέρετε ποιο από τα δύο έχετε οδηγήσει, ώστε να έχω και εγώ ένα μέτρο σύγκρισης για την εμπειρία από την οποία εξάγετε τα όποια λεγόμενά σας.
@nascar1:
Το Leon φοράει 1,4 TSI, όχι 1,6.leon tsi και tsi και i30 1,4 συνοδήγηση για μια βδομάδα.
-
Ο χρήστης Mercyful_Fate έγραψε:
Κατ' αρχήν ευχαριστώ πολύ για τις γνώμες σας.Θα ήθελα να παρακαλέσω όμως να μου αναφέρετε ποιο από τα δύο έχετε οδηγήσει, ώστε να έχω και εγώ ένα μέτρο σύγκρισης για την εμπειρία από την οποία εξάγετε τα όποια λεγόμενά σας.
@nascar1:
Το Leon φοράει 1,4 TSI, όχι 1,6.Το ξέρω αλλά πάει σαν δίλιτρο...
-
Το Leon είναι καλύτερο σε ό,τι αφορά τα οδηγικά του χαρακτηριστικά: τιμόνι, κιβώτιο, ανάρτηση, αίσθηση, κινητήρας είναι σημεία που υπερέχει ξεκάθαρα. Σε εμφάνιση εσωτερικού το Hyundai είναι αρκετά καλύτερο από το Leon, το οποίο έχει γκουμουτσοειδές ταμπλώ αλλά τα πλαστικά που το περιβάλλουν δεν είναι καθόλου κακής ποιότητας, ούτε η συναρμογή τους. Από ορατότητα δεν δυσκολεύει αλλά είναι σαφώς πιο κλειστοφοβικό από ένα πχ Golf και μάλλον και από το Hyundai. Το Leon θα ταξιδεύει πιο εύκολα λόγω ροπής και οι επιταχύνσεις του είναι πολύ πιο σβέλτες, ενώ μάλλον θα καίει και λιγότερο καθώς το 122 μοτέρ έχει φανεί τρομερά οικονομικό.
Το Hyundai από την άλλη μάλλον θα είναι αλεξίσφαιρο από αξιοπιστία και αποτελεί έναν ασφαλή και -παραδόξως για τα δεδομένα της φίρμας- ποιοτικό ανθρωπομεταφορέα, δεν έχει να σου προσφέρει κάτι παραπάνω αν πχ βυθίσεις το γκάζι σε μια στροφή.
Μη σε παρασέρνει πάντως ο εξοπλισμός, αυτό που μετράει είναι η βάση, το ίδιο το αυτοκίνητο. Τα μπλιμπλίκια δεν κάνουν τη διαφορά. -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Κατ' αρχήν ευχαριστώ πολύ για τις γνώμες σας.
Θα ήθελα να παρακαλέσω όμως να μου αναφέρετε ποιο από τα δύο έχετε οδηγήσει, ώστε να έχω και εγώ ένα μέτρο σύγκρισης για την εμπειρία από την οποία εξάγετε τα όποια λεγόμενά σας.
@nascar1:
Το Leon φοράει 1,4 TSI, όχι 1,6.leon tsi και tsi και i30 1,4 συνοδήγηση για μια βδομάδα.
Επειδή έχω διαβάσει το review σου, και έχω οδηγήσει και εγώ το 1,4 (testdrive), μου έχει πει άτομο που έχει στην κατοχή του το 1,6 i30 ότι σε ορισμένα οδηγικά θέματα (π.χ. ποιοτιτα κύλισης, κράτημα) είναι η μέρα με τη νύχτα.
Αγορά καινούργιου αμαξιού: Leon 1.4 tsi vs. i30 1.6