-
Στο TSi 140 hp που έχω η VW συνιστά έλεγχο στα 90.000Km μετά έλεγχο και πάλι κάθε 30.000Km και αλλαγή στα 150,000Km, στα δε 2,0 FSI και 2,0 TFSI αλλαγή στα 180,000Κm. ' Βολικά' λίγα ακούγονται τα 60.000 που σου είπαν.
-
Ο χρήστης tzoran έγραψε:
Στο TSi 140 hp που έχω η VW συνιστά έλεγχο στα 90.000Km μετά έλεγχο και πάλι κάθε 30.000Km και αλλαγή στα 150,000Km, στα δε 2,0 FSI και 2,0 TFSI αλλαγή στα 180,000Κm. ' Βολικά' λίγα ακούγονται τα 60.000 που σου είπαν.Ε ρε τι μοτέρια έχουν να σπάσουν
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Στο TSi 140 hp που έχω η VW συνιστά έλεγχο στα 90.000Km μετά έλεγχο και πάλι κάθε 30.000Km και αλλαγή στα 150,000Km, στα δε 2,0 FSI και 2,0 TFSI αλλαγή στα 180,000Κm. ' Βολικά' λίγα ακούγονται τα 60.000 που σου είπαν.
Ε ρε τι μοτέρια έχουν να σπάσουν
150 πολλά δεν είναι ρε Μάκη; ειδικά Ελλάδα...
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Ε ρε τι μοτέρια έχουν να σπάσουν
Λογω ιμαντα ή γενικα το λες?
Βασικα, αυτο ειναι καθαρα μαρκετινγκ ( 'Το δικο μας αμαξι δε χρειαζεται αλλαγη ιμαντα τοσο συχνα οσο του αλλου' )
Ειμαι σχεδον σιγουρος, πως στον ελεγχο των 60000 θα παρατηρηθει τυχαια μια απροβλεπτη και ανεξηγητη φθορα στον ιμαντα, και θα αλλαχθει...
-
Mπορεί κάποιος να καταλάβει πως στο διάολο θα κάνουν έλεγχο στον ιμάντα?
-
Ο χρήστης mariapolo έγραψε:
Πηγα και ρωτησα σημερα σε μη εξουσιοδοτημενο που φτιαχνει πιο πολυ vw και μου ειπε 220-240ευρω το σετ χρονισμου[continental ή ina(!)μου ειπε οτι οι ina εχουν πιο ανθεκτικους τεντωτηρες(!)] μαζι με εργασια,10ευρω ο ιμαντας δυναμο και 60-70 η αντλια νερου...
Πολλά σου είπαν.....!
Σετάκι εδώ για παράδειγμα, δεν κάνω διαφήμιση!Mπορεί κάποιος να καταλάβει πως στο διάολο θα κάνουν έλεγχο στον ιμάντα?
Μπορεί να γίνει αλήθεια? Και ας πούμε ότι κάνουν, τί θα καταλάβουν? Τη ζημιά αν γίνει ο τεντωτήρας θα τη κάνει.
Απορία ενός φίλου: Υπάρχει περίπτωση αντλία νερού με μεταλλική φτερωτή σε 2λιτρο Τμοτέρ να παρουσιάσει βλάβη πχ σπάσιμο φτερωτής? Αν ναι, δε θα προκαλέσει μεγαλήτερη ζημιά από ότι μια με πλαστική φτερωτή? Και μήπως η μεταλλική φτερωτή αυξάνει τις πιθανότητες οξείδωσης του παραφλού?
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Mπορεί κάποιος να καταλάβει πως στο διάολο θα κάνουν έλεγχο στον ιμάντα?Θα ήθελα να δω τις τεχνικές οδηγίες του εργοστασίου για τον έλεγχο.
Μπορεί να κοιτούν για εμφανείς φθορές, λάδια και αν έχει χαλαρώσει (ο ιμάντας χρονισμού ΔΕΝ χαλαρώνει). Πάντως τα εργοστάσια για τα καινούρια αμάξια δίνουν πάρα πολλά χιλιόμετρα για αλλαγή.
Αν δεν γίνεται αντικατάσταση κινητήρα ακόμα και εκτός εγγύησης,
δεν θα ήθελα να είναι ο ιμάντας σε τέτοια κατάσταση στο αμάξι μου. -
Ο χρήστης tzoran έγραψε:
Στο TSi 140 hp που έχω η VW συνιστά έλεγχο στα 90.000Km μετά έλεγχο και πάλι κάθε 30.000Km και αλλαγή στα 150,000Km, στα δε 2,0 FSI και 2,0 TFSI αλλαγή στα 180,000Κm. ' Βολικά' λίγα ακούγονται τα 60.000 που σου είπαν.Τα tsi καδενα δεν εχουν;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Θα ήθελα να δω τις τεχνικές οδηγίες του εργοστασίου για τον έλεγχο.Μπορεί να κοιτούν για εμφανείς φθορές, λάδια και αν έχει χαλαρώσει (ο ιμάντας χρονισμού ΔΕΝ χαλαρώνει). Πάντως τα εργοστάσια για τα καινούρια αμάξια δίνουν πάρα πολλά χιλιόμετρα για αλλαγή.
Στην πρώτη σελίδα είχες γράψει αυτό:
Ο ιμάντας δεν κόβεται αλλά χάνει τον χρονισμό του. Είτε **χαλαρώνει **και πηδάει δόντια ή σπάνε μερικά (συνεχόμενα) δόντια.
Από αυτά που γνωρίζω κι έχω δει εγώ, ο ιμάντας μπορεί να χαλαρώσει [λίγο] με το πέρασμα του χρόνου. Το αν θα χαλαρώσει μετά από Χ χρόνια & Ψ χλμ έξαρτάται από την ποιότητά του και φυσικά τις συνθήκες στις οποίες δουλεύει και 'κοιμάται'. Επίσης δεν υπάρχει κάποιος 'κανόνας χιλιομέτρων' στον οποίο πρέπει ντε και καλά να υπακούν όλοι οι ιμάντες χρονισμού [ανεξαρτήτως διαστάσεων, δοντιών, υλικών, κινητήρα, κλπ] ούτε και κάποιος 'κανόνας αντοχής στο χρόνο' ώστε τα 60 ως 90Κ χλμ να μας φαίνονται φυσιολογικά αλλά τα 150Κ χλμ υπερβολικά. Διπλασιάζοντας π.χ. το φάρδος ενός ιμάντα τον κάνεις να τρώει το μισό ζόρι απ' ότι πριν, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την αντοχή του στο χρόνο. Αλλάζοντας τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένος μπορείς να τον κάνεις μέχρι και πρακτικά αθάνατο. Το ίδιο ισχύει και για τους τεντωτήρες κλπ. Η τεχνολογία ακόμα και στους ιμάντες δεν είναι η ίδια που ήταν και πριν 40 χρόνια. Από εκεί και πέρα είναι και θέμα του πόσο σε σέβεται ο κατασκευαστής & η αντιπροσωπεία.
Κι εγώ θα ήθελα να δω τις τεχνικές οδηγίες ελέγχου του ιμάντα πάντως. Πέρα από τον έλεγχο της επιφάνειας του για πρόωρες μικρορωγμές, θα μπορούσε να είναι κάτι του στυλ 'εφαρμόστε συγκεκριμένη δύναμη στο επάνω μέρος του με το ειδικό εργαλείο στο σημείο που δείχνει το βέλος ανάμεσα στις δύο τροχαλίες και μετρήστε πόσο κατέβηκε ο ιμάντας. Αν κατέβει κάτω από τη γραμμούλα που φαίνεται επάνω στο μπλοκ τότε χρειάζεται ρύθμιση [ή αντικατάσταση]'.
Το 'αρνητικό ρεκόρ' στο χρόνο και τα χλμ που που γνωρίζετε [για ΙΧ επιβατικά, πάντα] ποιος το έχει?
Π.χ. στο http://www.bmwkarlos.com/gr/servicegr.htm λέει εδώ και 5-6 χρόνια το εξής:Ο Ιμάντας Χρονισμού είναι μια εξαιρετικά ιδιάζουσα περίπτωση, που πρέπει να μην την αμελήσετε ποτέ, διότι εάν γίνει αυτό τότε είναι σαν να καταστρέφετε μόνοι σας τον κινητήρα και η επισκευή αυτή προβλέπει μεγάλο κόστος. Ο Ιμάντας Χρονισμού για όσα αυτοκίνητα τον διαθέτουν (η ύπαρξή του εξαρτάται από τον κινητήρα) πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 2 (δύο) έτη ( ή κάθε 50.000 χλμ. εάν αυτό συμβεί πιο νωρίς από τα 2 έτη ) από την προηγούμενη αντικατάστασή του. Τότε μόνο θα είσαστε σίγουροι πως δεν θα συμβεί ξαφνικά κάτι δυσάρεστο στο αυτοκίνητό σας. Από εμάς, εάν είσαστε πελάτης μας και γνωρίζουμε το αυτοκίνητό σας, θα ειδοποιηθείτε ένα μήνα νωρίτερα εγγράφως, ώστε να μην αμελήσετε τη συγκεκριμένη αντικατάσταση.
2 χρόνια?!.... Έλεος!
-
Το καλύτερο είναι να ακολουθείς τις ΓΡΑΠΤΕΣ οδηγίες του κατασκευαστή. Σε γενικές γραμμές:
Οι ιμάντες χρονισμού δεν χαλαρώνουν, γι αυτό είναι σταθεροί. Αν ο ιμάντας χρονισμού χαλαρώσει, έπρεπε να έχει ήδη αλλαχθεί.
Οι καδένες χαλαρώνουν γι αυτό ρυθμίζονται (τεντωτήρας συνήθως με πίεση λαδιού) - όταν δεν παίρνουν άλλο τέντωμα, κάνουν φασαρία και αλλάζονται.
-
Στους zetec-se που φορούσαν τα Fiesta mk4-mk5 και τα Focus I αντικατάσταση ιμάντα εκκεντροφόρου στα 160,000χλμ. Εγώ τον άλλαξα στα 150,000χλμ μαζί με τεντωτήρα. Η αντλία νερού πολύ σωστά δεν κινείται από τον ιμάντα του εκκεντροφόρου αλλά από του δυναμό. Ας επιβεβαιώσει κάποιος με Focus αν το εγχειρίδιο δίνει τα ίδια διαστήματα αντικατάστασης στα 1,4 και 1,6 λίτρα. Οι κινητήρες αυτοί (1,25 και 1,4, δεν είμαι σίγουρος για τον 1,6) σχεδιασμένοι και κατασκευασμένοι από τη Yamaha.
Να συμπληρώσω πως το χρονικό όριο είναι 10 χρόνια για τον ιμάντα.
-
Για όποιον δεν έχει πρόβλημα με τα αγγλικά, το παρακάτω άρθρο περιλαμβάνει μερικές γενικές οδηγίες ελέγχου του ιμάντα (το 'τέντωμα' δεν περιλαμβάνεται σε αυτές). Ενδιαφέρουσα είναι και η σύγκριση που κάνει στην αρχή με τη λύση της καδένας.
TIMING BELT MAINTENANCE
Advancements in rubber chemistry and improved engineering have resulted in a timing belt that is better and may last longer than a timing chain. That is, if the belt is installed and tensioned correctly. Timing belts are better. They are lighter, quieter and you don’t have to lube them. They can simplify many otherwise complex engine designs and they can drive multiple components.
A regular inspection and scheduled replacement of the timing belt is a necessary maintenance procedure. The recommended replacement intervals may range from 36,000 – 100,000 miles, and they are documented in the owner’s manual and service manuals. Some engines are classified as constant clearance or free-wheeling engines. Should a belt break or slip on the sprockets of one of these engines, no serious engine damage will result. Instead, just the inconvenience of a tow would be encountered. However, some engines are classified as interference engines and serious engine damage will occur with timing belt failure. When the belt breaks, the camshaft stops and the crankshaft doesn’t. This results in valves hitting pistons, bent metal and broken parts. Cylinder walls can be scored beyond repair and pistons can get holes punched through them. This can be prevented through regular inspections and replacement
of the timing belt at the vehicle manufacturer’s recommended interval.TIMING BELT INSPECTION
- Examine the belt for worn or frayed tooth fabric.
- Look for worn, cracked or missing teeth and cracks between the teeth.
- Fibers protruding from the belt.
- Small holes in the belt.
- Cracks, grooves or scratches in the back of the belt.
- Signs of belt overheating.
- Any evidence of oil or antifreeze on the belt.
- And most important of all, the mileage the belt has been in service.
- Check the integrity of all sprockets and remove all contaminates from the grooves.
- Check the idler/tensioner and bearing assembly for wear and runout.
- Do not bend, flex or twist the belt beyond normal belt travel as cord damage can result.
SETTING BELT TENSION
Proper belt tension is imperative for long belt life. Following a timing belt installation, some technicians set belt tension as if it were a V belt. The timing belt does not rely on friction to turn the sprockets; instead, the belt teeth carry the load. Belt tensioning procedures vary by engine design. Timing belts don’t stretch; instead, they wear and loosen from overtightening. Failure to follow the recommended installation and tensioning procedures can result in belt ratchet or slippage on the sprockets, thus costly engine damage. The condition may occur immediately or in a few thousand miles. It may require a shock load to the belt such as an engine stall or an attempted push start (with manual transmission) to slip the belt on the sprockets. It gets difficult to explain why your belt failed in 10,000 miles and the original lasted 80,000 miles.(πηγή: http://www.mightyautoparts.com/pdf/articles/tt77.pdf )
-
χρησιμα οσα παρατεθηκαν ως στιγμης εδω μεσα, αλλα ελπιζω να δουμε κι αλλα περι καδενας κλπ.
-
παίζω με την φωτιά αν σε μια Alfa 146 TS με 51χιλ ΚΜ δεν έχω αλλάξει ιμάντα ποτέ?
το αμάξι είναι σχεδόν 9 χρονών όμως σε κλειστό γκαράζ και τα χιλιόμετρα τα έχει κάνει σε ''ανοιχτό'' δρόμο..τι λέτε?
το manual αναφέρει στην αντ/ση του στα 120.000 χιλιόμετρα χωρίς περιορισμό στον χρόνο που θα έχουν γίνει..
καποιος με Twin Spark μπορεί να αναφέρει την γνώση-άποψή του?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ -
Στα 4-5 χρονια πρεπει να αντικαθισταται γιατι ξεραινεται οπως ολα τα ελαστικα.Ανεξαρτητα απο τα χιλιομετρα αλλαξε τον τωρα.
-
Ναι, παιζεις με τη φωτια...
-
Και για suuki ignis 2001 με 36,000χλμ απ ότι καταλαβαίνω να προβώ γοργά γοργά στην αλλαγή του παρόλα τα λιγα χιλιόμετρά του; Ξέρει κανείς το κόστος πανω κάτω; Επίσης να απευθυνθώ σε εξουσιοδοτημένο ή οχι; Μέχρι τώρα ολα τα σερβις ήταν σε εξουσιοδοτημένο, αλλά με τις τιμές τους κατάλαβα ότι δε με συμφερει μετα από τοσα χρονια το εξουσιοδοτημένο.. Αλλα για το θέμα του ιμάντα ποια η γνώμη σας?
-
Το ignis νομίζω έχει καδένα....
-
Αυτή τη βδομαδα λείπε το αυτοκινητο (και το manual) οπότε δε μπορώ να το ελέγξω αλλά το wagon R φίλου είχε ιμάντα..Γι αυτο υπέθεσα ότι θα έχει ιμάντα. Ξέρει μήπως καποιος κάτι επί του θέματος;
-
Νομίζω ότι τα αποτελέσματα της Δημοσκόπησης είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν την αλήθεια. Η αλλαγή του ιμάντα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή (είτε χρονικά είτε χιλιομετρικά).
Τα περί ξήρανσης του ελαστικού τα ακούω λίγο βερεσέ καθώς ο ιμάντας δεν είναι απλά λάστιχο αλλά ο συνδυασμός ελαστικού ως μήτρα και ινών που προσφέρουν την αντοχή. Ο χώρος που κινείται είναι μεν εντόνως διαβρωτικός (υψηλές θερμοκρασίες κ.λπ.) αλλά αυτό έχει ληφθεί υπόψη ως χρονικό όριο.
ΥΓ. Θεωρώ πάντως κοροϊδία να μετατρέπουν ένα μη αναλώσιμο (αντλία νερού) σε αναλώσιμο και να το αλλάζουν προληπτικά δήθεν κάποιες εταιρείες ώστε να μπορούν να εισπράξουν μία ώρα ακόμα εργατικά.
Ιμάντας χρονισμού εκκεντροφόρων: Απόψεις & εμπειρίες