-
Για μένα είναι σημαντικό ένα επάγγελμα να έχει Υπογραφή που λέμε . Δηλαδή να έχει λιανική , να μπορεί να έλθει σε απ΄ ευθείας επαφή με πελάτη . Να μην είναι δηλαδή αποκλειστικά υπαλληλικό .
Τώρα στα οικονομικά οι λογιστές , έχουν υπογραφή , αλλά και κάθε άλλος πτυχιούχος με ένα κατάλληλο μεταπτυχιακό μπορεί να γραφτεί στο Ο.Ε.Ε. και να ασκήσει επάγγελμα .
Η πληροφορική είναι παρούσα σε όλα τα επαγγέλματα , αλλά δεν έχει Υπογραφή , ενώ υπάρχουν 70 τμήματα και σε χαμηλότερο επίπεδο (ΙΕΚ-ΕΠΑΛ) που ανοίγουν δρόμους και που μπορεί κάποιος με διάθεση και αγάπη στο αντικείμενο να ανέβει .
Γενικά έχει μεγάλο εύρος , αλλά και πολύ ανταγωνισμό .
Πιο εξειδικευμένα ο Γάτος τα ξέρει , εγώ τα λέω λίγο πιο της πιάτσας .
-
- Αυτό που έγραψε ο harisma παραπάνω είναι το βασικό, όταν δεν υπάρχει 'κανάλι' αποκατάστασης και όλα παίζουν, δεν μπορείς να μαντέψεις πως θα είναι τα πράγματα μετά από 10-20-35 χρόνια.
Αυτό που μπορείς (και πρέπει σαν έλληνας) να ξέρεις, είναι αν απαιτείς εργασία και διαβίωση εντός Ελλάδας-Λεκανοπεδίου ή είσαι διατεθειμένος να φύγεις για όπου υπάρχουν διαθέσιμες ευκαιρίες. Λογικά νεαρός που κάνει μηχανογραφικό τώρα, θα ψάχνει την πρώτη πλήρη αποκατάσταση (μετά από 4-5 χρόνια σπουδών, τυχόν μεταπτυχιακό και θητεία) γύρω στο 2028, κατ' εμέ η κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα δεν θα είναι και πολύ διαφορετική και η άνετη διαβίωση θα είναι πολύ δύσκολη για νεαρό άνδρα χωρίς άκρες εντός Ελλάδος.
- Η πιο 'ασφαλής' επιλογή που καλύπτει πλέον τα πάντα, είναι η Πληροφορική. Με βάση το ταλέντο και τις προσωπικές προτιμήσεις του, αν επιλέξει να γίνει 'εργάτης πληροφορικής' εφόσον έχει τεχνική ευχέρεια , μάλλον θα έχει 'σίγουρο' ένα βασικό μισθό. Αν θα μπορούσε να έχει μεταπτυχιακή εξειδίκευση σε Management κάποιου τομέα Πληροφορικής, πιστεύω πως η επαγγελματική του εξέλιξη θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα.
-
Σωστά τα λες. Ισχύει ακόμη και για αποφοίτους πολυτεχνικών σχολών πληροφορικής που τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι θολά έως ανύπαρκτα.
Θυσιάζεις δηλαδή την δυνατότητα να πάρεις χρήμα απ ευθείας από τον πελάτη με 'κατοχυρωμένο' τρόπο. Μπορείς δηλαδή να στήνεις σε έναν πελάτη δίκτυα, υπολογιστές, επικοινωνίες και αύριο μεθαύριο 'έξυπνες' συσκευές και ΙοΤ αλλά μπορεί να το κάνει προς το παρόν και οποιοσδήποτε άλλος (δεν συζητάω για 'μη μηχανικός' αλλά και για 'μη πληροφορικάριος').
Οπότε στρέφεσαι σε καριέρα υπαλλήλου η οποία όμως γενικά έχει αξιοπρεπείς αποδοχές στην Ελλάδα και έχει και την δυνατότητα να ασκηθεί εύκολα και στο εξωτερικό και να σου αποφέρει αρκετό χρήμα. Αυτά βέβαια με τα σημερινά δεδομένα.
Γενικά πάντως σε σχέση με το πως ήταν παλιά οι δέσμες έχω να πω ότι το πολυτεχνείο και η πρώτη δέσμη είναι πολύς κόπος για μικρή σχετικά ανταμοιβή. Πολύς κόσμος της γενιάς μου (με τετράγωνο μυαλό) πήγε πρώτη δέσμη (δεν μιλάω για πληροφορική μόνο, γενικά για θετικές επιστήμες) την στιγμή που στην τέταρτη θα είχαν κάνει περίπατο (πολυ πιο εύκολη η ύλη της εξέτασης στις πανελλαδικές) και με το μυαλό που είχαν όσοι το κυνηγούσαν θα είχαν πάρει ψηλές θέσεις σε ελεγκτικές βγάζοντας πολύ περισσότερα χρήματα.
-
Οι περογραφη εργασιας πλεον ειναι στο φλου, οντως ιαχυεο, και αυτο πιστευω διοτι δεν μπορουν να δημιουργηθουν συλλογικες συμβασεις και γενικως να ειναι ευκολη η λυση της συνεργασιας μιας και δεν προσλαμβανεσαι για κατι συγκεκριεμενο, εκει θεωρω πως ειναι η πραγματικοτητα.
Επισης, για να δεις πως ειναι η αγορα, δινουν τα παιδια 4 φορες εξετασεις και δυο συνεντευξεις σε ξενη γλωσσα αγγλικα δηλαδη για μια θεση των 800 ευρω. Και δεν υπαρχει συγκεκριμενη περιγραφη εργασιας. Οι ανταγωνιστες του καθε υποψηφιου, ειναι ανθρωποι με μεταπτυχιακα και προυπηρεσια.
Γενικα ειναι δυσκολη η ζωη για τους νεους που βγαινουν στην αγορα εργασιας ιδιαιτερα στα μεγαλα αστικα κεντρα. Δεν εχουν καμια σχεση οι μισθοι με τους ηδη υπαρχοντες εργαζομενους.
Πλεον οι τραπεζες που καποτε ηταν και status προσλαμβανουν με 700 ευρω παιδια με μεταπτυχιακα.
Σκεψπυ ενα παιδι με 5 και 6 ετη σπουδων με προυπηρεσια κανα δυο ετη κοντα στα 30 να βγει στην αγορα εργασοας και να παορνει 700 ευρω. Που να ζησει, τι κανει ως νεος;
Σκεψου εικονα, να εχεις σπουδασει αρκετα καλα να εισαι 30 να παιρνεις 700-800 ευρω και η κοπελα να μεινει εγγυος, να αναγκαστεις να νοικιασεις τριαρι με 400 ευρω. Σου μενουν να ζησεις για ολα τα εξοδα 300 -400 και με εγγυο γυναικα.
Σπουδαγμενοι ανθρωποι δηλαδη ζουν στο οριο της φτωχειας αν υπολογισεις ως κοινο παραγοντα την στεγη.
Τωρα πειτε μου εσεις υπερβολες μη χαρακτηρισω με κατι αλλο πως τα επιδοματα ειναι για επηρεασμο ψηφων.
Η αγορα δεν δειχνει ικανοτητες να μπουσταρει μονη της τους μισθους, ακομα και σε πτωση της φορπλογιας. Σε αλλες χωρες οντως συμβαινει εδω ομως αν δεν θεσμοθετηθεί δεν ιδρωνει το αυτι των εργοδοτων, διοτι οπως ειπαμε οι θεσεις εργασιας ειναι στο φλου.
Θα δειτε ποσο σημαντικο ειναι η βοηθεια σε αυτες τις ηλικιες, αλλα τσπ αυτο εχει συζητηθει πολλες φορες, δεν θα το κανω πολιτικο.
-
Είναι γεγονός ότι ο λογιστής πουλάει εύκολα στη λιανική, άρα μπορεί αύριο π.χ. να ανοίξει ένα μαγαζάκι που να λέει στην ταμπέλα Τάδε Ταδόπουλος Λογιστικά - Φ.Π.Α. , και με ένα τηλέφωνο, ένα υπολογιστή, ένα πρόγραμμα και ένα εκτυπωτή να ξεκινήσει μια (μικρή και βαρετή) μπίζνα.
Κάπου είχα βρει τα επαγγέλματα που μπαίνουν σε όλα τα σπίτια στην Αμερική :
Δικηγόρος
Λογιστής
Μεσίτης
Ασφαλιστής
Οικογενειακός/γενικός ιατρός
Οδοντίατρος
Υδραυλικός
Ηλ/γος
Κλειδαράς
Κοράκι πεθαμενατζής
-
Ναι ισχυει αυτο με τους λογιστες, αν ειναι καλος, παει στα περιχωρα της αττικης ή και αλλου σε μικρο πληθυαμο με μικρο ανταγωνισμο, και πιανει εκει ποστο καθ εναν τοπικο επαγγελματια με 50ρικο 80αρικο το μηνα ο καθης.....και οντως υπαρχει περιπτωση να τα παει καλα.
Οι περισσοτεροι μαλιστα, παιρνουν και εναν υπαλληλο που περνα τα τιμολογια, δεν φανραζεσαι ποσο βαρετο πραγμα ειναι αυτο και τι χαρτομανι εχει. Και μετα αυτος τρεχει σε ΔΟΥ και βγαζει φπα και πινει καφεδακια με πελατες.
Απλα οπως πολυ σοφα και με τετραγωνη λογικη ειπε ο Χαρης, πρεπει να το θελει. Εγω περασα απο αυτα ως εργασια τα καλοκαιρια καθως ημουν φοιτητης για να μαθω την δουλεια.....και εβλεπα νουμερα στον υπνο μου.
-
Όλες οι σχολές που έγραψες εκτός 'Μάρκετινγκ και Επικονωνίας' είναι πολύ καλές και με προοπτικές εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα **χωρίς συστάσεις εκ των έσω σε κάποια εταιρεία, δηλαδή απλά μέσω αγγελίας εργασίας. **Άφησα έξω τη παραπάνω σχολή γιατί δύο συμμαθητές που είχα βρήκαν στα 30άντα καλό μισθό 1200ευρώ στο digital marketing συστημένοι σε γνωστή φαρμακευτική και ασφαλιστική αντίστοιχα. Έχω φίλους + ξαδέρφια από όλες τις σχολές που ανέφερες και έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά στα 35-40 σε καλές ιδιωτικές εταιρείες με ένα μεταπτυχιακό βέβαια όλοι αλλά υπήρξαν και σοβαροί μαθητές/φοιτητές.
Το **βασικό που πρέπει να κάνει ο γιός **είναι να διαβάσει το πρόγραμμα σπουδών όλων των τμημάτων που τον ενδιαφέρουν. Δηλαδή το αντικείμενο, με αναλυτική περιγραφή των μαθημάτων κάθε εξαμήνου, αν υπάρχουν ελεύθερα στο site της κάθε σχολής ή τους μοιράζουν σε έντυπη μορφή στις γραμματείες των τμημάτων.
Πληροφορική αν δεν γουστάρει κανείς με τρέλα προγραμματισμό κλπ δύσκολα θα την αγαπήσει και θα γίνει ένας αξιόπιστος υπάλληλος που κάθε εταιρεία χρειάζεται.
Προσωπική κατάταξη :
-
Οικονομική επιστήμη
-
Χρηματοοικονομικά κλπ
-
Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων
-
Λογιστική
-
Πληροφορική (αν το έχει, το βάζει πρώτο)
Υ.Γ. εγώ δε θα άντεχα να σπούδαζα τίποτα από τα παραπάνω, αλλά μόνο Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός, Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανολόγος Μηχανικός, Αρχιτεκτονική, ΤΕΙ Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι οι περισσότερες αγγελίες εργασίας ζητάνε οικονομικά, πληροφορική μαζί με 2-3 ξένες γλώσσες.
-
-
υγειονομικος θα ηταν η προταση μου, με 'υπογραφη', δηλαδη ιατρος-φαρμακοποιος-οδοντιατρος, οσο και να κορεστουν η 'αδεια' ασκησεως εχει αξια... αλλα δεν υπαρχει η επιλογη αυτη. οποτε πληροφορικαριος θα ελεγα και εγω, με ομως οσο το δυνατον μεγαλυτερη ενασχοληση επι του πρακτεου ακομη και τα φοιτητικα χρονια. ειδικα σε σοβαρο ντηβελοπμεντ που υπαρχει διαπιστωμενο κενο. περι λογιστων... ουτε για ανεκδοτο... ο καθε φοροτεχνικος εχει ανοιξει γραφειακι και εχει πιασει ηδη την αγορα και γυναικα αλλαζεις, αμαξι αλλαζεις, λογιστη οχι. ασε που εχει χαθει εν πολλοις και η αγορα των ιδιωτων με τις αυτοματοποιησεις στις δηλωσεις και συντομα θα χαθουν και οι πολυ μικρες επιχειρησεις για τον ιδιο λογο. το μονο εναλλακτικο που θα εβρισκα θα ηταν ενασχοληση με τα υγειονομικα ως διοικητικος αλλα γενικα σε ολα βλεπω λιγη μιζερια, οτι ευκαιρια υπηρχε ισως ακομη και στην εποχη μας fiverg πλεον την εχει καποιος αρπαξει και υλοποιησει.
-
26 χρόνια εργάζομαι Πληροφορική/Telecoms. Τι να πούμε τώρα; Ας το αφήσουμε καλύτερα.
Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω... θα επέλεγα κλάδο 'Πουλόπουλος' ή 'Πουλιάδης' ή τον 'Πούλο' ή και 'Πούλογλου'.
Με λίγα λόγια βαλίτσες και όπου φύγει-φύγει...
υ.γ. ήθελα και μεταπτυχιακά τρόμαρά μου. 25000euro πεταμένα χρήματα. Μπούρδες εντελώς.
-
ok.
-
26 χρόνια εργάζομαι Πληροφορική/Telecoms. Τι να πούμε τώρα; Ας το αφήσουμε καλύτερα.
Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω... θα επέλεγα κλάδο 'Πουλόπουλος' ή 'Πουλιάδης' ή τον 'Πούλο' ή και 'Πούλογλου'.
Με λίγα λόγια βαλίτσες και όπου φύγει-φύγει...
υ.γ. ήθελα και μεταπτυχιακά τρόμαρά μου. 25000euro πεταμένα χρήματα. Μπούρδες εντελώς.
.
-
...
Δεν υπήρχε λόγος να σβήσεις την άποψή σου. Απλά δεν συμφωνώ με τη δική σου προσέγγιση. Οι επαγγελματικές εμπειρίες μου, δείχνουν εντελώς άλλα πράγματα για την Ελλάδα.
-
ο καθε φοροτεχνικος εχει ανοιξει γραφειακι και εχει πιασει ηδη την αγορα και γυναικα αλλαζεις, αμαξι αλλαζεις, λογιστη οχι.
Αυτό πρέπει να μπει στα μεγάλα γνωμικά.
-
Πάντως ξέρω άτομο από ΕΠΑΛ που ασχολείται με δίκτυα , προφανώς υπάρχουν και από ΙΕΚ . Δύο κοπέλλες η μία φοιτήτρια ή άλλη πτυχιούχος από πληροφορική της ασοεε δουλεύουν επίσης σε εταιρείες .
Εγώ βλέπω όπως είπα 70 πανεπιστημιακά τμήματα και από ΙΕΚ και ΕΠΑΛ που δουλεύουν στην πληροφορική .
Και αν δεν είναι κάτι ιδιαίτερο , αυτές τις δουλειές μπορούν να τις κάνουν χιλιάδες παιδιά που έχουν άλλο πτυχίο , αλλά έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο .
Ξαναλέω ότι για μένα Υπογραφή και Επαγγελματικά Δικαιώματα είναι σημαντικό θέμα .
-
Πάντως ξέρω άτομο από ΕΠΑΛ που ασχολείται με δίκτυα , προφανώς υπάρχουν και από ΙΕΚ . Δύο κοπέλλες η μία φοιτήτρια ή άλλη πτυχιούχος από πληροφορική της ασοεε δουλεύουν επίσης σε εταιρείες .
Εγώ βλέπω όπως είπα 70 πανεπιστημιακά τμήματα και από ΙΕΚ και ΕΠΑΛ που δουλεύουν στην πληροφορική .
Και αν δεν είναι κάτι ιδιαίτερο , αυτές τις δουλειές μπορούν να τις κάνουν χιλιάδες παιδιά που έχουν άλλο πτυχίο , αλλά έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο .
Ξαναλέω ότι για μένα Υπογραφή και Επαγγελματικά Δικαιώματα είναι σημαντικό θέμα .
κριου δεν σου ειπα για αδειες και φουρουσια, μη λες κατι που δεν γιγνωσκεις...
σε ολα τα επαγγελματα υπαρχουν και χρειαζονται οι περιφερειακοι, οι διεκπεραιωτες. απο ιεκ και επαλ βγαινουν ουτε καν ασχετοι. και με προοπτικες τιποτε. στα μυαλο σας κομπιουτερας ειναι αυτος που βιδωνει το πι σι ή σου συνδεει το ρουτερ. αλλα δεν ειναι αυτος ο κομπιουτερας, ειναι περισσοτερο υδραυλικος απο άι τι. ατυχως ενα σκαζμος σχολες διατεινωνται οτι βγαζουν το καλο κρεας, ατυχως. λιγες ειναι οι πραγματικα αποδοτικες που παραγουν τον ενα καλο κομπιουτερα, απο τους αλλους τους κανονικους, που βρισκει δουλιτσα για πλακα και καλα γιουρα. εχει το επαγγελμα πολυ λιπος για πολλους καλους και πολυ πικρα για τους περισσοτερους απλους εργατες
για τα επαγγελματικα δικαιωματα θα συμφωνησω, αλλα μονο για τους υγειονομικους, τα των 'μηχανικων' ουτε για ασανσερ δεν εχουν περαση πλεον
-
Θα σχολιάσω όχι για αντιπαράθεση ή πολιτικοποίηση αυτής της συζήτησης, αλλά σαν τροφή για τη σκέψη ανθρώπων που προσπαθούν να μαντέψουν την αγορά εργασίας σε βάθος 2-3 δεκαετιών. Στη σημερινή εποχή, ακόμη είναι σημαντικά (στην Ελλάδα) τα επαγγελματικά δικαιώματα, εφόσον π.χ. υπάρχει φαρμακείο που θα αναλάβει απόγονος, ή π.χ. μικρή κατασκευαστική της οποίας τις δραστηριότητες θα συνεχίσει.
Όταν όμως κοιτάμε 20-30 χρόνια μπροστά, σε ένα νεοφιλελεύθερο νομικό πλαίσιο, με το συνδικαλισμό να λοιδορείται και να τίθεται στο περιθώριο και την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προ των πυλών, και εφόσον βλέπουμε και το διορισμό στο δημόσιο σαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας και προσδοκούμε μια πλήρως ιδιωτική οικονομία, θα πρέπει να περιμένουμε και πλήρη απεμπόληση των 'επαγγελματικών δικαιωμάτων' ή τουλάχιστον πλήρη αποδέσμευσή τους από το πτυχίο συγκεκριμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και προγραμμάτων σπουδών. Επίσης προσωπικά πιστεύω πως σε 2-3 δεκαετίες στη πράξη δεν θα υφίσταται η έννοια της μικρής ατομικής επιχείρησης, το κλασσικό 'γραφειάκι' που μέχρι τώρα άνοιγε κάποιος επαγγελματίας και ζούσε την οικογένειά του και ξέρω πως αρκετοί θα έχουν αντιρρήσεις...
Αν ο νεαρός έχει συγκεκριμένο σχέδιο και επιθυμία για κάποια γραφειοκρατική θέση, π.χ. θα γίνω ορκωτός λογιστής, τότε κατευθύνεται προς το ανάλογο ίδρυμα και κάνει ένα πλάνο. Αν έχει 'δημιουργική' τεχνική ικανότητα και ενδιαφέρον σε τομείς όπως ο προγραμματισμός ή δεν ξέρει τί ακριβώς θέλει να κάνει στο μέλλον, η Πληροφορική έχει άπειρα παρακλάδια για να ασχοληθεί κανείς και να εξειδικευτεί επαγγελματικά, δεν είναι μόνο να στήνει δίκτυα και hardware. Μπορεί απ' το να μάθει κάποιες γλώσσες προγραμματισμού και εργαλεία development ωστε να προσληφθεί ή να δουλεύει freelance και εξ'αποστάσεως (πολύ της μοδός στο κοντινό μέλλον) μέχρι να γίνει κλασικός 'εργάτης' Admin η απλά ένας SAP expert, μέχρι πράγματα πιο εξωτικά για Ελλάδα, όπως ο Βιομηχανικός Αυτοματισμός ή το Artificial Inteligence και χίλια δυο άλλα , ακόμη και 'ειδικότητες' που δεν υφίστανται σήμερα και θα προκύψουν στο κοντινό μέλλον.
-
+1
Αν και θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ ποιο χάλια.
-
Συγκεκριμένο πλάνο δεν υπάρχει, ούτε κλίση εμφανής και καταγεγραμμένη. Είναι ένα από τα δεκάδες χιλιάδες 18χρονα παιδιά που ξέρουν πολύ λιγότερα από όσα δεν ξέρουν και δεν έχει κατασταλάξει ακόμη το νιονιό τους, και είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό.
Εδώ που τα λέμε, μόνο μερικές περιπτώσεις υπάρχουν σε αυτή την ηλικία που πραγματικά ξέρουν τι θέλουν (ή έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου και έχουν κάνει αυτό ιδεατό). Και αυτό σε καραμπινάτες ακραίες ή μοναδικές περιπτώσεις, π.χ. ξέρω κοπελίτσα που από τα 14 θέλει να γίνει χωροφύλαξ, και όταν την ρωτάς γιατί σου λέει 'θα με διορίσουν θέλουν δεν θέλουν, θα παίρνω το χιλιάρικο και κλάιν, ποιός θα μου μιλάει?'. Άλλοι θέλουν να γίνουν γιατροί, για ευνόητους λόγους, όχι φυσικά γιατί ενδιαφέρονται για τον συνάθρωπο και θέλουν να επιδείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, γιατί λένε και τέτοιες λακαμίες μερικοί μερικοί. Άλλοι είναι στρατόκαβλοι, άλλοι κοιτάνε για εκπαιδευτικοί για να έχουν 3 μήνες διακοπές, και κάποιοι όπως είπα μιλούν με φωνή άλλων, η πλύση εγκεφάλου που λέγαμε. Φυσικά υπάρχουν και οι κληρονόμοι, που γίνονται αυτό που είναι χρήσιμο ή αναγκαίο για την οικογενειακή μπίζνα που τους περιμένει και που τους έχει γίνει καθημερινό βίωμα ότι από αυτή ζούνε, απόλυτα σεβαστό και κατανοητό το τελευταίο.
Τώρα, ας εξετάσουμε δύο περιπτώσεις, τον average πληροφορικάριο και τον average οικονομικάριο. Γιατί αυτούς τους συγκεκριμένους δύο? Γιατί το top5% είναι βασιλιάς στον τομέα του, όποιος τομέας και να είναι αυτός, το δε πάτος10% είναι για να σε κλαίνε οι ρέγγες, όπου και να δραστηριοποιούνται.
Τι γίνεται στον μέσο όρο, εκεί που παίζουν μπάλλα οι συντριπτικά περισσότεροι? Αυτή τη στιγμή, όχι σε 30 χρόνια. Πόσα βγάζει έκαστος? πόσο εύκολα είναι στην αρχή να βρει εργασία? Πόσο ρεαλιστικό είναι μετά από πάροδο ικανού χρονικού διαστήματος, όχι 1 χρόνο αλλά ούτε και 30 βέβαια, να ανοίξει μια δικιά του μικρή μπίζνα? Αξίζουν τα μεταπτυχιακά, ή στις πουτάνες θα μάθει περισσότερα? Οι συνθήκες εργασίας είναι αντίστοιχες? Τα ωράρια που τους περιμένουν είναι τα γνωστά 12ωρα και για τους δύο? Για διαφυγή στο εξωτερικό αν τα πράγματα χειροτερέψουν έτι περεταίρω δεν το συζητάω, όπως προείπα ο πληροφορικάριος είναι ο βασιλιάς στην συγκεκριμένη πίστα.
Το λόγο έχει η υπεράσπιση.
-
Ο 'πληροφορικάριος' είναι παγκοσμιοποιημένο επάγγελμα. Καμία προστασία από 'δικαιώματα υπογραφής' και ανταγωνισμός μέχρι και από γίγαντες εξωτερικού. Π.χ. το να δουλεύεις στο hardware ή σαν admin καθίσταται ολίγον επικίνδυνο αν κάνεις πράγματα του συρμού (π.χ. windows admin/unix admin) όταν αυτά στα προσφέρουν (και πολύ καλά) ένα σωρό cloud providers. Δούλεψα πολύ με adminιλίκι και κατάλαβα ότι έπρεπε να κάνω στροφή λόγω αυτής της συγκυρίας. Οπότε πήγα σε cloud, containers κ.λ.π, κάτι που αναφέρεται ως 'infrastructure as code'. Αντιθέτως στο development υπάρχουν παγκόσμια αυτή την στιγμή τεράστιες ανάγκες. Αλλά πρέπει να το παρακολουθείς το θέμα και να μην επαναπαύεσαι. Μπορεί αύριο π.χ. να βγει το AI που θα κατασκευάζει apps...
Επειδή τυγχάνει εγώ και η γυναίκα μου να κάνουμε και τα δύο (εγώ ΙΤ, αυτή λογίστρια):
Ο λογιστής μπορεί να βρει εύκολα (κακοπληρωμένη αρχικά) δουλειά σε λογιστικό γραφείο αλλά για άτομο με σπουδές τριτοβάθμιας, δεν αντέχεται στο σκηνικό, πολύ ρουτίνα. Οι αμοιβές σε μια σχετικά καλή εταιρία για την 'πλέμπα' (όχι διευθυντική θέση) φτάνουν μέχρι 2500 μεικτά για αρκετά χρόνια εμπειρίας.
Για έναν αντίστοιχο developer θα έβαζα τον πήχυ στα 3500.
Ο developer ίσως βρει πιο εύκολα, ειδικά με ένα καλό μεταπτυχιακό όπου έχει μάθει πραγματικές γνώσεις (κάποιο devlopment framework π.χ.) έτοιμες για εφαρμογή στην αγορά και όχι απλά ένα χαρτί.
Το έξω είναι πιο εύκολο για τον πληροφορικάριο, το ελ επάγγελμα σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά επίσης, το να προσφέρεις υπηρεσίες remotely επίσης (αλλά το να δουλεύεις με συμβόλαιο κάπου που μπορεί και να μην σε έχουν δει ποτέ σημαίνει και εργασιακά δικαιώματα μηδέν...)
Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι ο λογιστής με λιγότερη σπατάλη φαιάς ουσίας μπορεί να εξασφαλίσει έναν σχετικά καλό μισθό (π.χ. σε μια ελεγκτική). O πληροφορικάριςο έχει να αντιμετωπίσει αρκετό λούκι από την αλλαγλη των τεχνολογιών και διάβασμα για να συμβαδίζειμε αυτές.
-
Στην πίστα τηλεργασία, νομίζω ότι ο πληροφορικάκιας είναι επίσης αρχηγός. Και μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να προσφέρει έτσι τις υπηρεσίες του, αλλά και να οργανώνει και να συντηρεί περιβάλλοντα τηλεργασίας για άλλους. Άλλο ένα συν εδώ.
Περί Σπουδών