-
Ο λογιστης οταν δουλευει σε λογιατικο γραφειο ή ελεγκτικη εταιρια που αναλαμβαμει εταιριες και μεγαλές υποθεσεις εχει απειρο διαβασμα καθε τρεις και λιγο. Δςν υπαρχει περιπτωαη να τα ξερει ολα ποτε του, ιδιαιτερα στην Ελλαδα, και μολις πιστεψει οτι τα εμαθε, αλλαζουν.
Ο απλος λογιστης του μικρπυ γραφειου με το 50αρακι ναι λειτουργει οπως τα λες χωρις πολλη φαια ουσια απλα πρεπει να εχει καποιο παιδι να κανει το χαμαλικι, διοτι θα παθουν τα νευρα του, εγγυημενο αυτο.
Οπως γραφτηκε σωστα ανωθεν, θα πρεπει για να εισαι ελευθερος επαγγελματιας λογιστης να εχεις δικο σου πελατολογιο.
Αυτο αυμβαινει ειτε οταν δουλευεις χρονια σε αλλο γραφειο, ψηλομεγαλο και ενα ωραιο πρωινο δεις οτι σε παιρνει και παρεις καποιους μικρους πελατες μαζι σου προσφεροντας ειτε καλυτερη τιμη, ειτε πατας πανω σε καποια δυσαρεσκεια, ειτε οταν κληρονομήσεις αυτον που εχει το γραφειο.
Το εχω ξαναγραψει για αυτο και οι λογιστες σε εχουν για πολλα ετη για χαμαλικι και δεν σου μαθαινουν τις λεπτομερειες που κανουν την διαφορα στην πραξη.
Απ εξω φαινεται ευκολη δουλεια αλλα πραγματικα θελει αντοχες, πειραζει στα νευρα το λογιστικο, αν πραγματικα δεν το γουαταρεις.
Η δικη μου ταπεινη αποψη έγκειται στο εξης:
Μπορει το παιδι να αντεξει εντονες ψυχολογικες πιεσεις. Εχει γερο στομαχι, ειναι αταραχος στα δυσκολα κτλ...
Τοτε να ακολουθησει επαγγελμα που θα τον ενταξε ευκολα στο προσωπικο μιας ανταγωνιστικης εταιριας οπου θα του ζητουν πολλα αλλα και θα του προσφερουν πολλα.
Εαν επηρεαζεται ευκολα ψυχικα, εχει αγχωτικες τασεις, θυμικες εξαρσεις κτλ
Τοτε να στραφει σε σχολες που μπορουν να του δωσουν και το ελευθερο επαγγελμα ως επιλογη, να ελεγχει δηλαδη μονος του το γκαζι που θα πατα ωστε να ζησει ευτυχισμενο
-
Ο 'πληροφορικάριος' είναι παγκοσμιοποιημένο επάγγελμα. Καμία προστασία από 'δικαιώματα υπογραφής' και ανταγωνισμός μέχρι και από γίγαντες εξωτερικού. Π.χ. το να δουλεύεις στο hardware ή σαν admin καθίσταται ολίγον επικίνδυνο αν κάνεις πράγματα του συρμού (π.χ. windows admin/unix admin) όταν αυτά στα προσφέρουν (και πολύ καλά) ένα σωρό cloud providers. Δούλεψα πολύ με adminιλίκι και κατάλαβα ότι έπρεπε να κάνω στροφή λόγω αυτής της συγκυρίας. Οπότε πήγα σε cloud, containers κ.λ.π, κάτι που αναφέρεται ως 'infrastructure as code'. Αντιθέτως στο development υπάρχουν παγκόσμια αυτή την στιγμή τεράστιες ανάγκες. Αλλά πρέπει να το παρακολουθείς το θέμα και να μην επαναπαύεσαι. Μπορεί αύριο π.χ. να βγει το AI που θα κατασκευάζει apps...
Επειδή τυγχάνει εγώ και η γυναίκα μου να κάνουμε και τα δύο (εγώ ΙΤ, αυτή λογίστρια):
Ο λογιστής μπορεί να βρει εύκολα (κακοπληρωμένη αρχικά) δουλειά σε λογιστικό γραφείο αλλά για άτομο με σπουδές τριτοβάθμιας, δεν αντέχεται στο σκηνικό, πολύ ρουτίνα. Οι αμοιβές σε μια σχετικά καλή εταιρία για την 'πλέμπα' (όχι διευθυντική θέση) φτάνουν μέχρι 2500 μεικτά για αρκετά χρόνια εμπειρίας.
Για έναν αντίστοιχο developer θα έβαζα τον πήχυ στα 3500.
Ο developer ίσως βρει πιο εύκολα, ειδικά με ένα καλό μεταπτυχιακό όπου έχει μάθει πραγματικές γνώσεις (κάποιο devlopment framework π.χ.) έτοιμες για εφαρμογή στην αγορά και όχι απλά ένα χαρτί.
Το έξω είναι πιο εύκολο για τον πληροφορικάριο, το ελ επάγγελμα σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά επίσης, το να προσφέρεις υπηρεσίες remotely επίσης (αλλά το να δουλεύεις με συμβόλαιο κάπου που μπορεί και να μην σε έχουν δει ποτέ σημαίνει και εργασιακά δικαιώματα μηδέν...)
Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι ο λογιστής με λιγότερη σπατάλη φαιάς ουσίας μπορεί να εξασφαλίσει έναν σχετικά καλό μισθό (π.χ. σε μια ελεγκτική). O πληροφορικάριςο έχει να αντιμετωπίσει αρκετό λούκι από την αλλαγλη των τεχνολογιών και διάβασμα για να συμβαδίζειμε αυτές.
Φανταζεστε να βγει το Α.Ι. που θα γράφει software αλλά δεν θα μπορεί να κάνει τα δημιουργικά λογιστικά μας εταιρείας στην Ελλάδα!?
-
Λοιπόν εγώ θα πω κάποια πράγματα και θα είμαι και ψιλοαπόλυτος .
Πριν 10-12 χρόνια άρχισα να ασχολούμαι με τις σχολές με τον γιο μου στο λύκειο .
Το δικό μου το επάγγελμα δεν μεταβιβάζεται στην πραγματικότητα , γιατί για το κατασκευαστικό κομμάτι , πρέπει να έχεις τρέλα και να σου αρέσει και μεγάλο στομάχι και να αντέχεις τα μεγάλα ρίσκα . Επίσης δεν έχεις πελατολόγιο , γιατί ο κόσμος μία φορά αγοράζει σπίτι , άρα ψάχνεις πάντα για καινούργιους πελάτες . Και το μηχανιλίκι επίσης δεν μεταβιβάζεται εύκολα , εκτός αν έχεις κομματικές άκρες ή μεγάλες κοινωνικές γνωριμίες από σόγια και έτσι να έχεις ένα κοινό που ο ένας σου φέρνει τον άλλον , γιατί και εδώ επαναληψιμότητα δεν έχεις . Δεν του άρεσε έτσι και αλλιώς οπότε δεν μπήκε τελικά στην συζήτηση , άλλο αν τελικά μεγάλο μέρος του το βρήκε μετά μπροστά του .
Του άρεσε η πληροφορική , φτιάχνει τα πι σι , όλη την φοιτητική του ζωή και τώρα στον στρατό , έβγαζε χαρτζηλίκι από τις επισκευές που έκανε σε σοφτ κυρίως , αλλά και σε χάρντ . Είχε αναπτύξει και συνέργειες με άλλον που ήταν στο παπει και είχε τρέλα με τα χάρντ , ενώ είχαν και τον γνωστό από το επαλ για δίκτυα και έβγαζαν λεφτουδάκια .
Οταν λοιπόν έχουμε 70 τμήματα πληροφορικής , όταν ο επί χρόνια διευθυντής εμαιες τεράστιας εταιρείας ήταν μαθηματικός με κάτι επιπλέον εκπαιδεύσεις και είχε 4 υποδιευθυντές και 120 εργαζόμενους από κάτω του και τώρα τα παιδιά του από την πληροφορική της ασοεε δουλεύουν στον χώρο της πληροφορικής , όταν ακούμε για ινδούς που ζουν στην ινδία και τηλεργάζονται στην πληροφορική , όταν λοιπόν πρωτοετείς φοιτητές άσχετων σχολών , επαλίτες , ιεκ , ινδοί , μαθηματικοί , ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και άλλοι από άσχετες σχολές με τρέλα στην πληροφορική , παίρνουν κομμάτια από την πίττα , ποιοί από αυτές τις 70 σχολές θα βρούν δουλειά .
Και για πες μας Γάτε ποιά τμήματα από αυτά τα 70 για σένα αξίζουν ?
Δεν είμαι σχετικός με τον χώρο , όπως σωστά είπες , οπότε περιμένω απαντήσεις στις απορίες μου .
Αντίθετα στον υγειονομικό χώρο έχω εδραιωμένη άποψη γιατί και από ιατρικό σόι προέρχομαι και έχω γνωστούς και φίλους στον χώρο .
Για πες μου τι προοπτικές έχουν στον υγειονομικό χώρο ? Με τους άπειρους γιατρούς της βουλγαροτσεχίας και του Ano Rachoula British College Univercity ? Να σου πω ότι σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο , σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των γιατρών , έχουν γραφτεί ως 'συνεργάτες' , δηλαδή θα φέρουν δικούς τους ασθενείς, γύρω στα 1200 άτομα και πραγματικά δουλεύουν γύρω στους 170 .
Να πιάσουμε τους οδοντιάτρους ? Τους φαρμακοποιούς που πλέον ανοίγει ο καθένας φαρμακείο ?
Οπως είπαν και οι άλλοι , υπάρχει πάντα το 5-10 % που βγάζει από αρκετά μέχρι άπειρα , ένα 10-20 % που πεινάει και οι υπόλοιποι στο μεροκάματο ...
Και οι μηχανικοί βέβαια τα ίδια χάλια έχουν . Οι δουλειές λίγες και οι μηχανικοί πολλοί . Αλλά όμως άδειες βγάζουν ΜΟΝΟ οι αρχιτέκτονες , οι πολιτικοί μηχανικοί και σε μικρότερα έργα οι τοπογράφοι και οι πολιτικοί μηχανικοί τει . Αυτοί και μόνο . Ούτε φοιτητές , ούτε μαθηματικοί με μεταπτυχιακά , ούτε λογιστές με καλό μυαλό , ή πληροφορικάριοι που φτιάχνουν στατικά προγράμματα . Τα φτιάχνουν μεν , δεν μπορούν να τα υπογράψουν .
Πάμε τώρα στα οικονομικά . Οι λογιστές είναι αναγκαίοι και όσο περνάνε τα χρόνια εδώ δεν βλέπω να μειώνεται η δουλειά τους . Εγώ για παράδειγμα ασχολούμαι με τα λογιστικά ΄και όταν είχαμε κοινοπραξίες , όπως και τις ατομικές και των συγγενών μου τις έκανα εγώ τις δηλώσεις , εισόδημα , φπα κλπ . Το Ε3 ήταν εύκολο . Τώρα έχει αρχίσει και ζορίζει , μεγάλωσα και εγώ , βαρέθηκα να διαβάζω συνέχεια νόμους , είτε για το μηχανιλίκι , είτε για τα λογιστικά και άφησα τον λογιστή .
Εχουν δουλίτσα . Το θεωρώ χρήσιμο να το έχει κάθε οικονομικός στο πίσω μέρος του μυαλού του την λογιστική . Εχω και την βαφτιστήρα μου που είναι στο Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών και της λέω , να πάρεις τα μαθήματα για να μπορείς να γραφτείς στο ΟΕΕ . Το ίδιο σε άλλα παιδιά που είναι στην Δημόσια Διοίκηση και διάφορα άλλα τμήματα .
Και να πω και κάτι άλλο . Οσο κάποιοι απαξιώνουν τους λογιστές , να τους πω ότι έχουμε γεμίσει για επιχειρηματικά σχέδια , έσπα και διάφορα άλλα που βλέπω πολλούς που το παίζουν φίρμες , αλλά με κατοστάρικα τον βγάζουν τον μήνα .
Επειδή λοιπόν έχουμε τον dstou που σωστά έχει τον πόνο του , θα του πω . Η σχολή να έχει υπογραφή , να έχει λιανική . Γιατί μπορεί το παιδί να βρεί κάποια καλή θέση σε εταιρεία , αλλά πάντα θα έχει την καβάτζα , ενός μικρού γραφείου .
Εδώ να σου πω , ότι πρέπει να προσέχεις τους φροντιστές . Γιατί μπορεί πολλοί να είναι αποτυχημένοι και να δουλεύουν με 3 ευρώ την ώρα , αλλά δυστυχώς στα παιδιά κάνουν προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου για τα αποτυχημένα τμήματα που τελείωσαν οι ίδιοι .
Το παιδί πρέπει τώρα που τελείωσε , να ανοίξει τα σάιτ και τα προγράμματα σπουδών ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ που τον ενδιαφέρουν . Ακόμα να δει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα . Καλό είναι ΑΝ ΜΠΟΡΕΊΤΕ να είσαι δίπλα του και να τον βοηθήσεις να πάρει αυτή την σημαντική απόφαση , σύμφωνα με τις επιθυμίες του , τα θέλω του και τις αντοχές του .
Επίσης θα πρέπει να του βγάλεις από το μυαλό το 'μεταπτυχιακό' Γιατί οι γνωστοί προπαγανδιστές των φροντιστηρίων , λένε σε πολλά παιδιά . Περάστε σε όποια σχολή και μετά να κάνετε ένα καλό μεταπτυχιακό . Ο λόγος που το λένε αυτό , είναι για να γράψουν μετά τα αποτελέσματα , επιτυχίες μαθητών τους στην εξώπορτα του φροντιστηρίου .
Να πούμε λοιπόν ότι τα καλά μεταπτυχιακά είναι σπάνια . Πολλά είναι επανάληψη των προπτυχιακών μαθημάτων και κυρίως ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ .
-
Τα περισσότερα επαγγέλματα έχουν πολυετή κρίση, μερικά δεν θα συνέλθουν ποτέ στο ορατό μέλλον. Ναι μεν τo κατασκευαστηλήκι δεν μεταβιβάζεται αυτούσιο και ο κοζμάκης να παίρνει μια φορά στη ζωή του σπίτι, αλλά ένα τεχνικό γραφείο που π.χ. ασχολείται με αδειούλες, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και ημιυπαιθρίων, εκδίδει ενεργειακά και άλλα πιστοποιητικά και πραγματογνωμοσύνες, και μιας στις τόσες κάνει και καμιά κατασκευούλα, μια χαρά κληρονομείται στη νεώτερη γενιά, τα παραδείγματα εκατοντάδες γύρω μας.
Όμως, θες η κρίση, θες η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, θες το γεγονός ότι οι μηχανικοί βγαίνουν κατά χιλιάδες από την τριτοβάθμια κάθε χρόνο, το αποτέλεσμα είναι οι επαγγελματικές προοπτικές των μηχανικών να έχουν ξεφτίσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει και το εξωτερικό βέβαια για τους τολμηρούς, αλλά και τους απελπισμένους με τις ειλημένες υποχρεώσεις, το έξω όμως δεν κάνει για όλους. Για δημόσια έργα ούτε λόγος, βρίσκεις να νοικιάσεις εργοληπτικά πτυχία στην αγορά με 200-300-500 ευρώ το μήνα, και 'γίνεσαι' μηχανικός και με τη βούλα. Τις βάσεις στα πολυτεχνεία τις έχετε δει πρόσφατα που έχουν πέσει?
Την επαγγελματική τους άδεια την νοικιάζουν και οι φαρμακοποιοί εξ΄ όσων ξέρω, αλλά γιατρός με νοικιάρικο χαρτί δεν υπάρχει.
Και οι γιατροί με τη σειρά τους δεν είναι αυτό που ήταν στο παρελθόν, αλλά η κονόμα συνεχίζεται, έστω και μειωμένη. Το αυτό και οι οδοντίατροι, ίσως εδώ είναι λίγο χειρότερα τα πράγματα, ενώ παράλληλα ακούω σοβαρά νούμερα για κτηνίατρους.
Έχω μια επιφύλαξη για τους φαρμακοποιοί. Έχετε πάει Αγγλία? Boots και έτσι. Άμα έρθει εδώ καμιά τέτοια, ξέρετε τι αμαργεδών θα επακολουθήσει? Επίσης πλήττονται ήδη από τις πωλήσεις φαρμάκων και παραφαρμακευτικών ουσιών μέσω διαδικτύου, χώρια που για να ανοίξεις φαρμακείο δε σε φτάνουν τα 300 καφετιά. Βέβαια αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι μέχρι τώρα έβγαζαν το καταπέτασμα.
Οι σπουδές αυτές, γιατροί/οδοντογιατροί/ζωογιατροί/φαρμακοποιοί, μαζί με τους ένστολοι είναι για μένα οι κορυφαίες εν Ελλάδι, για διαφορετικούς λόγους φυσικά. Οι πρώτες για το κύρος τους, αλλά και τις δυνατότητες 'κονόμας και αυτοαπασχόλησης που έχουν, έστω και με έκπτωση σε σχέση με το ένδοξο παρελθόν τους, οι δεύτεροι γιατί σε παίρνουν στη σχολή, σε ντύνουν, σε ταίζουν, σε ποτίζουν, σε κοιμίζουν, σε πληρώνουν και σε ασφαλίζουν από την πρώτη μέρα, σου δίνουν και το χαρτί και ντενεκές ξεγάνωτος να είσαι και να γράφεις και να λες αρλούμπες (ξέρω εκ των έσω ιστορία από Ευελπίδων, ας μην επεκταθώ), σε διορίζουν, και σου εξασφαλίζουν και την αδιαπραγμάτευτη μονιμότητα. Και σύνταξη στα 48-50 μέχρι πρόσφατα που τους έκοψαν λίγο τον αέρα και τους έβαλαν να κλείνουν 35ετία και πήγε το κλάμα Μάρθα Βούρτση.
Κάτσε εσύ και δούλευε στον ιδιωτικό τομέα μέχρι τα 67 (νομίζω πήγε ήδη 68). Πως θα πηγαίνεις στη δουλειά στα εξηντατόσα δεν μας είπανε, με τον καθετήρα και τα υπογλώσσια? Γιατί δεν είναι όλες οι δουλειές γραφείου να είσαι ξεκούραστος.
Η βάση της Ιατρικής ΣΣΑΣ ήταν μεγαλύτερη από την βάση της Ιατρικής Θεσ/νίκης!, άμα τόλεγες αυτό πριν από 10-15 χρόνια θα σου έλεγαν πάρτα να μην στα χρωστάω. Τζήζας ρε, να διαγκωνίζεσαι σε μια μάχη σώμα με σώμα για να γίνεις γιατρός καραβανάς και όχι γιατρός πολίτης, στην ίδια σχολή, στην ίδια πόλη!
Περί πληροφορικής
Είναι γεγονός ότι είναι ξέφραγο αμπέλι η κατάσταση, και ότι ο κλάδος στερείται καθορισμένων εργασιακών δικαιωμάτων. Είμαστε και η χώρα του ότι δηλώσεις είσαι... Ενα τεράστιο μείον είναι ακόμη ότι αυτή η επιστήμη είναι σε συντριπτικό βαθμό εισαγόμενη, άρα δεν παράγεται εδώ, αργεί σχετικά να έρθει, και φυσικά να την αφομοιώσουμε.
Όμως ταυτόχρονα δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς το γεγονός ότι είναι η επιστήμη του παρόντος και του μέλλοντος, ότι προσφέρει τεράστιες δυνατότητες τηλεργασίας, ότι 'κολλάει' πλέον σχεδόν σε κάθε έκφανση και πτυχή της ζωής μας και ότι στα εξωτερικά κάνουν κρα για φρέσκο αίμα.
-
Dstou βλέπεις πολλές σχολές IT και οντως μπλέκεσαι. Και λες ότι δηλώσεις είσαι. Αμ δεν είσαι. Διότι μόλις πας σε μια συνέντευξη για developer και σου βάλουν ένα απλό πρόβλημα που απαιτεί λίγο 'computer science' (κάνα συνδυασμό δηλαδή μιας δομής δεδομένων με μια προγραμματιστική τεχνικη) δεν θα απαντήσεις τίποτα. Γι αυτό ο πολύς κόσμος καταλήγει να βιδωνει 'πισια' η να 'σεταρει wi fi' για λογαριασμο του αφεντικου και να κλαίει την κακή του μοίρα. Οπότε όποιος θέλει πληροφορική ας εστιάσει στο development και ας δει ποιοι έχουν σοβαρό πρόγραμμα σε αυτό. Εκπα, πολυτεχνείο, Ηράκλειο, Πάτρα, αυτοί ήταν οι βασικοί 'καθαροαιμοι', έχουν προστεθεί πολλοί στην περιφερεια που για να βρουν λόγω ύπαρξης ονόμασαν τα τμήματα τους 'πληροφορική και...:, εγώ αυτούς θα τους απέφευγα, η παπάς παπάς η ζευγάς ζευγάς.
-
Η πληροφορική της ΑΣΟΕΕ?
-
Λοιπόν εγώ θα πω κάποια πράγματα και θα είμαι και ψιλοαπόλυτος .
...
+1
υ.γ. αποφεύγω να γράψω τις απόψεις μου γιατί ο χώρος ΙΤ στην Ελλάδα βρωμάει και ζέχνει.
-
Στην πληροφορική της Ασοεε είναι τα δύο παιδιά του φίλου μου . Ψιλοβρήκαν δουλίτσα με αμοιβή γύρω στα 900-1000 . Αρκετές ώρες δουλειά . Τώρα είναι κάτω των 30 . Μετά δεν ξέρω πως θα είναι .
Αλλά περιμένω να μου πείτε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τμήματα που θεωρείτε ότι έχουν προοπτικές .
Για τους γιατρούς , οδοντιάτρους , φαρμακοποιούς , η άποψη μου είναι ότι ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΓΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ γιατρού , οδοντιάτρου ή φαρμακοποιού , θα είσαι στο μεροκαματάκι , μικρότερο από τον μάστορα που σοβατίζει .
Ρωτήστε κανένα γιατρό που δουλεύει στα διάφορα διαγνωστικά πόσα λεφτά πληρώνεται για να δείτε .
-
Για τους γιατρούς , οδοντιάτρους , φαρμακοποιούς , η άποψη μου είναι ότι ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΓΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ γιατρού , οδοντιάτρου ή φαρμακοποιού , θα είσαι στο μεροκαματάκι , μικρότερο από τον μάστορα που σοβατίζει .
Ρωτήστε κανένα γιατρό που δουλεύει στα διάφορα διαγνωστικά πόσα λεφτά πληρώνεται για να δείτε .
+1
-
Αλλά περιμένω να μου πείτε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τμήματα που θεωρείτε ότι έχουν προοπτικές .
Αυτό που ισχύει για τους γιατρούς της μάζας, ισχύει και για τους πληροφορικάριους της μάζας (το 70-80% παίρνει ίσα ίσα για να επιβιώσει) και γενικά για ΟΛΟΥΣ τους εργαζομένους τη μάζας, αυτούς που κάνουν το 90% της δουλειάς και παίρνουν το 10% των χρημάτων που βγαίνουν. (SORRY για την πολιτικοποίηση αλλά δυστυχώς ένα παιδί 18 ετών που μπαίνει στην κατηγορία φοιτητής - σπουδαστής πρέπει να το έχει αυτό στο μυαλό του, εκτός εαν ο πατήρ ή η μήτηρ έχουν να του εξασφαλίσουν επαγγελματική πορεία εως ένα σημείο τουλάχιστον, πχ υπάρχον μαγαζι - γραφείο)
Τώρα περί τμημάτων πληροφορικής κλπ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΜΗΜΑ που στάνταρ έχει προοπτικές. Τα προγράμματα σπουδών αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. ανάλογα με το τι άκρες έχει η κάθε ομάδα καθηγητών με επιχειρήσεις. Μαθαίνεις αυτό που θέλει η τάδε εταιρία εκείνη τη στιγμή (μετά από 2-3 χρόνια βέβαια αυτό αλλάζει γιατί αλλάζουν οι τεχνικές κλπ)και τέλος, παραπέρα τίποτα. Και φυσικά για να πιάσεις δουλειά στη τάδε εταιρία που έπαιξε τον κύριο ρολό στη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών πρέπει να πάρεις πίπες στους καθηγητές που έχουν τις άκρες.
πχ πριν 15 χρόνια το Τμήμα Πληροφορικής στο ΤΕΙ Αθήνας ήταν παρά πολύ καλό, τώρα είναι μέτριο προς χάλια.
Θέλει συνολικά πολύ καλύτερη σχεδίαση των προγραμμάτων σπουδών. Οι φοιτητές σπουδαστές πχ πρέπει να μαθαίνουν λογικές - τεχνικές προγραμματισμού διαχείρισης δεδομένων κλπ όχι γλώσσες προγραμματισμού συγκεκριμένα συστήματα βάσεων δεδομένων. Κάτι τέτοιο κανένα τμήμα ούτε ΑΕΙ ούτε ΤΕΙ δεν στο μαθαίνει. Το μαθαίνεις είτε επειδή έχεις κ@υλα, είτε (αν είσαι τυχερός στο πρώτο εξάμηνο εργασίας αν ο εργοδότης είναι διατεθειμένος να δώσει και δεν θέλει κάποιον να τα κάνει όλα άψογα από προχτές).
**Επίσης βασικό **ποιον τομέα πληροφορικής θέλει να ακολουθήσει κάποιος??? software development? web development? db development? hardware development (αγνωστο στην Ελλάδα)? app support? ρύθμιση δικτύου? δομημένη καλωδίωση? και πολλές δεκάδες άλλες. Συνήθως πάντως θέλουν έναν να τα κάνει όλα άψογα και γρήγορα. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. **Τα τμήματα προσπαθούν να τα καλύψουν όλα και κάνουν μια τρύπα στο νερό **
Μπες στο carriera και δες. Θέλουν έναν για 3-4 πόστα sysadmin, db admin, software development, support και δίκτυα. Και να τον βρουν (κάποιον που να ξέρει σχετικά καλά ότι ζητάνε) μαξ 800€ αν έχει προϋπηρεσία. Βγαινοντας από την σχολή 600€, αν έχουν την διάθεση και την πολυτέλεια για εκπαίδευση στα συγκεκριμένα συστήματα που χρησιμοποιούν (τι??? δεν ξερεις να κάνεις support softone???, δεν μας κάνεις).
-
Χθες το απόγευμα κατά τις 6, με πήραν τηλέφωνο από εταιρεία πληροφορικής για αγγελία που έχουν στο skywalker. Θεώρησα ότι μπορεί να υπάρχουν και σοβαρές αγγελίες και έτσι έστειλα βιογραφικό.
Πάντως με πήραν τηλέφωνο, όχι ακριβώς για τη θέση της αγγελίας, αλλά για άλλα πράματα.
Ο διάλογος ήταν άκρως αποκαλυπτικός για το που έχει πάει η κατάσταση στην Ελλάδα.
-
Χθες το απόγευμα κατά τις 6, με πήραν τηλέφωνο από εταιρεία πληροφορικής για αγγελία που έχουν στο skywalker. Θεώρησα ότι μπορεί να υπάρχουν και σοβαρές αγγελίες και έτσι έστειλα βιογραφικό.
Πάντως με πήραν τηλέφωνο, όχι ακριβώς για τη θέση της αγγελίας, αλλά για άλλα πράματα.
Ο διάλογος ήταν άκρως αποκαλυπτικός για το που έχει πάει η κατάσταση στην Ελλάδα.
Δώσε πληροφορίες σε συ!!!! Πετάς μια βόμβα και φεύγεις!!! Είμαστε και άλλοι που ψάχνουμε δουλειά!!! ποια εταιρία? τι πόστο? τι σου είπαν?
-
Φίλε nick τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Πλέον οι εργοδότες δεν θέλουν να επενδύσουν σε ανθρώπινο δυναμικό. Βλέπουν τους εργαζομένους σαν αναλώσιμα υλικά ίσα-ίσα να βγει όλη η δουλειά (το προτζεκτάκι), να πάρουν τα φραγκάκια και μετά να τους πετάξουν στα σκουπίδια. Έχει γεμίσει η Ελλάδα με τέτοιες κ@λοεταιρείες **άσχετων **που την έχουν δει επιχειρηματίες επειδή έχουν κάποια κονέ με δικηγόρους και λογιστές.
Και μετά αναρωτιούνται γιατί δεν λαμβάνουν βιογραφικά και ζητάνε βοήθεια π.χ. από μένα για να βρούνε 'κορόιδα'.
Άσε ρε nick. Βρωμάει και ζέχνει ο χώρος του ΙΤ στην Ελλάδα.
1200euro **maximum **μεικτός μισθός για 12μηνη εργασία (προτζεκτάκι λογισμικού και ανάπτυξης πληροφοριακής πλατφόρμας), μέχρι 30 χρονών αλλά με εμπειρία και γνώσεις 50άρη... Τι άλλο να γράψω;
-
Φίλε nick τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Πλέον οι εργοδότες δεν θέλουν να επενδύσουν σε ανθρώπινο δυναμικό. Βλέπουν τους εργαζομένους σαν αναλώσιμα υλικά ίσα-ίσα να βγει όλη η δουλειά (το προτζεκτάκι), να πάρουν τα φραγκάκια και μετά να τους πετάξουν στα σκουπίδια. Έχει γεμίσει η Ελλάδα με τέτοιες κ@λοεταιρείες **άσχετων **που την έχουν δει επιχειρηματίες επειδή έχουν κάποια κονέ με δικηγόρους και λογιστές.
Και μετά αναρωτιούνται γιατί δεν λαμβάνουν βιογραφικά και ζητάνε βοήθεια π.χ. από μένα για να βρούνε 'κορόιδα'.
Άσε ρε nick. Βρωμάει και ζέχνει ο χώρος του ΙΤ στην Ελλάδα.
1200euro **maximum **μεικτός μισθός για 12μηνη εργασία (προτζεκτάκι λογισμικού και ανάπτυξης πληροφοριακής πλατφόρμας), μέχρι 30 χρονών αλλά με εμπειρία και γνώσεις 50άρη... Τι άλλο να γράψω;
Δυστυχώς Storm, αυτά τα ξέρω.
Είναι έτσι μια 10ετια σχεδόν που αποφάσισα να τελειώσω με τη σχολή και να ασχοληθώ με το αντικείμενο μήπως κάποια στιγμή μπορέσω να βελτιώσω την κατάσταση που ζούσα (4ωρος στο Βερόπουλο με 300€ κάνοντας τα πάντα ενώ έμπαινα στη σχέση με την σύζυγο).
Παραπάνω λεπτομέρειες για τη αγγελία που πυροδότησε το ποστ ???
-
Στην δική μου εποχή , τέλη του 70 που δίναμε εξετάσεις , είχαν ξεκινήσει στα μέσα του 60 , γύρω στα 250000 παιδιά στην πρώτη δημοτικού . Από αυτούς οι μισοί είχαν φτάσει στο απολυτήριο λυκείου . Από αυτούς 12000 θα έμπαιναν σε πανεπιστήμια , 4500 σε ΚΑΤΕΕ και 1000 σε Παιδαγωγικές και Γυμναστικές Ακαδημίες. Στις ΑΕΝ πήγαινες τότε από την Β΄ Λυκείου . Το ίδιο και στις σχολές υπαξιωματικών .
Καταλαβαίνετε ότι πτυχίο τριτοβάθμιας έπαιρνε μόλις το 8 % των παιδιών που είχαν ξεκινήσει την Α΄ δημοτικού .
Σήμερα έχουμε εισαγωγή στην τριτοβάθμια στο 70 % των παιδιών της Α΄ δημοτικού . Δηλαδή 8-9 φορές περισσότερους .
Βάλτε και την παγκοσμιοποίηση , βάλτε ότι το δημόσιο δύσκολα θα παίρνει πλέον προσωπικό και μπείτε στην λογική ενός 18χρονου και της οικογένειας του , που ΔΕΝ έχουν στρωμένη δουλειά .
Και δεν εννοώ απαραίτητα επιστημονική δουλειά . Μπορεί να είναι μαγαζί ή επιχείρηση .
Αν κάποιος είναι σε τέτοια περίπτωση με μαγαζί ή επιχείρηση , τότε οικονομικά ή πληροφορική είναι πολύ καλή λύση . Θα τον βοηθήσει να την διατηρήσει και να την ανεβάσει .
Για τους άλλους είναι βράσιμο στο ίδιο ζουμί , με το 50 % των πανεπιστημιακών τμημάτων που ΔΕΝ έχουν επαγγελματικά δικαιώματα , ή αυτά που ΛΕΝΕ ότι έχουν , είναι στην σφαίρα της φαντασίας .
Για να βοηθήσουμε λοιπόν τον φίλο dstou , θα πρέπει να του πούμε συγκεκριμένα τμήματα σε αυτά που ρώτησε . Οχι γενικότητες .
Ακόμα να σου πω ότι θα πρέπει το παιδί να φάει προπαγάνδα για να κάνει οπωσδήποτε εράσμους , όσο πιο σοβαρό γίνεται .
Οπότε ας δει στα σάιτ των τμημάτων , με ποια τμήματα έχουν συνεργασία .
-
Απάντησα για το συγκεκριμένα τμήματα κριου.
ΔΕΝ μπορεί κάνεις να πει τώρα σε κάποιο παιδί πήγαινε σε αυτό το τμήμα πληροφορικής και σε ένα 3μηνο να αλλάξει πρόγραμμα σπουδών και μέχρι να βγει από τη σχολή το παιδί η εταιρία που διαμόρφωσε το πρόγραμμα σπουδών να έχει κλείσει και να μείνουν όλοι ξεκρέμαστοι (πραγματικό γεγονός, τμήμα πληροφορικής στο ΤΕΙ Ηπείρου το 2008)
Για το υπόλοιπο περί γνώσεων και ανάγκης εκπαίδευσης κλπ, άλλη φορά, αν και από προηγούμενα ποστ σου στο θέμα εκπαιδευση, καλύτερα όχι.
-
Γιατί όχι . Οι διαφωνίες μας θρέφουν .
Εκτός αν σου αρέσει να τρέχουν τα παιδιά σε πτυχία χωρίς αντίκρυσμα , ώστε να μην γίνουν τεχνίτες ή επιχειρηματίες αγρότες , αλλά να γίνουν γκαρσόνια και πι αρ όσο είναι νέοι και σεκιουριτάδες στα γεράματα...
Και ότι γράφω δεν το γράφω για να το παίξω υπεράνω , αλλά γιατί πονάω με αυτά που βλέπω γύρω μου με τα παιδιά .
Αφασία στα 18-28 και μεγάλος πόνος και χοντρά ψυχολογικά μετά .
Αλλωστε και με τα δικά μας παιδιά , τσακωνόμαστε .
Οπως έγραψε και κάποιος για την γιορτή του πατέρα πριν λίγες μέρες ...
'Οταν πεις , ότι τελικά ο πατέρας σου είχε δίκιο στα περισσότερα πράγματα , τότε που σου τα έλεγε , τότε πιθανότατα έχεις ήδη ένα γιο σε εφηβική-μετεφηβική ηλικία , που σου λέει ότι έχεις πάντα άδικο'....
-
Γιατί όχι . Οι διαφωνίες μας θρέφουν .
Εκτός αν σου αρέσει να τρέχουν τα παιδιά σε πτυχία χωρίς αντίκρυσμα , ώστε να μην γίνουν τεχνίτες ή επιχειρηματίες αγρότες , αλλά να γίνουν γκαρσόνια και πι αρ όσο είναι νέοι και σεκιουριτάδες στα γεράματα...
Και ότι γράφω δεν το γράφω για να το παίξω υπεράνω , αλλά γιατί πονάω με αυτά που βλέπω γύρω μου με τα παιδιά .
Αφασία στα 18-28 και μεγάλος πόνος και χοντρά ψυχολογικά μετά .
Αλλωστε και με τα δικά μας παιδιά , τσακωνόμαστε .
Οπως έγραψε και κάποιος για την γιορτή του πατέρα πριν λίγες μέρες ...
'Οταν πεις , ότι τελικά ο πατέρας σου είχε δίκιο στα περισσότερα πράγματα , τότε που σου τα έλεγε , τότε πιθανότατα έχεις ήδη ένα γιο σε εφηβική-μετεφηβική ηλικία , που σου λέει ότι έχεις πάντα άδικο'....
Άλλο το αν τα πτυχία έχουν αντίκρισμα, άλλο το αν χρειάζεται να πάρει κάποιος ένα πτυχίο (δεν μιλάω να γίνουν όλοι επιστήμονες). Αν και μάλλον έχουμε διαφορετική αντίληψη για το ποιος είναι ο επιστήμονας (για μένα επιστήμονας είναι αυτός που συμβάλει στην δημιουργία νέας γνώσης που θα κατέβει επίπεδο και θα αξιοποιηθεί για να γίνει καλύτερη η ζωή όλων των ανθρώπων)
Το αν ένα πτυχίο έχει αντίκρισμα έχει να κάνει κυρίως με τι ανάγκες έχει μια κοινωνία (κάτι που χρειάζεται σχεδιασμό σε κεντρικό επίπεδο, αλλά ας μην το πολιτικοποιήσω) πχ πόσους δασκάλους, γιατρούς, καθηγητές, πληροφορικάριους κλπ χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει η κοινωνία σωστά (και όχι το κλεινόμαστε 2 μηνες μέσα γιατί αν κινηθούμε κανονικά και αρρωστήσουμε από covid δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές και νοσοκομεία)
Ο όγκος γνώσεων στην εποχή μας είναι τεράστιος και ακόμα και ένας τεχνίτης ή επαγγελματίας αγρότης χρειάζεται μόρφωση σε πολύ ανώτερο επίπεδο από το 1970-80 που (ειδικά) ένα επαλ ή ιεκ (ίσως να μπορεί) κλπ δεν μπορούν να δώσουν.
Στον κλάδο που δουλεύεις εσύ πχ
με βάση τους αντισεισμικούς κανονισμούς, κανονισμούς πυροπροστασίας κλπ δεν μπορεί να περάσει κάποιος τεχνίτης (ηλεκτρολόγος, υδραυλικός) καλώδια ή σωλήνες από όπου να'ναι. Και ο τεχνίτης πρέπει να ξέρει γιατί δεν μπορεί να τα περάσει από όπου να'ναι κλπ κλπ. Δεν είμαστε στην εποχή που τα μαθαίνει ο τεχνίτης στην πορεία κάνοντας βλαχοπατέντες.
-
+100...
Το παρανοϊκό είναι ότι πριν 20 και 25 χρόνια οι επιχειρήσεις επένδυαν σε ανθρώπινο δυναμικό. Έπαιρναν παιδιά από σχολές και τα έστελναν για εκπαιδεύσεις, επιμορφώσεις, εξειδικεύσεις. Ατελείωτα σεμινάρια, ατελείωτες εκπαιδεύσεις, ατελείωτα εκπαιδευτικά εργαστήρια. Εγώ άλλωστε έτσι εξειδικεύτηκα στον τομέα μου και μου έδωσε την δυνατότητα να εκπαιδευτώ από μόνος μου και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα εντελώς διαφορετικά από τον τομέα μου.
Τώρα τα πράγματα είναι εντελώς ανάποδα.
Αν ήμουν σήμερα 25 χρονών θα είχα κάψει φλάντζα εντελώς.
υ.γ. Ευτυχώς που δεν έχω παιδιά! Ευτυχώς!
-
Παραπάνω λεπτομέρειες για τη αγγελία που πυροδότησε το ποστ ???
Άσε το χθεσινό. Δεν αξίζει.
Αν ψάχνεις/ψάχνεσαι κοίτα εδώ:
https://www.kariera.gr/θέση-εργασίας/systems-&-network-administrator-j2s1w86j3f2g4rpl8jw
Περί Σπουδών